Indien Stad Brugge het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 goedkeurt, dan wordt een extra budget van minstens 213.000 euro voor de jaren 2024 en 2025 beschikbaar gesteld. Afhankelijk van het aantal deelnemende gemeenten kan dit bedrag verhoogd worden. Het definitieve bedrag zal gekend zijn vanaf september 2023.
Deze extra financiële steun creëert de mogelijkheid voor extra omkadering om de lokale klimaatdoelen ikv. het klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen te realiseren.
Het LEKP 2.1 gaat net als het LEKP 1.0 en 2.0 om een inspanningsverbintenis: Stad Brugge engageert zich om maximale inspanningen te doen om de vooropgestelde doelstellingen van het LEKP in Brugge te realiseren. Er is wordt géén resultaatsverbintenis afgesloten, waarbij bij het niet behalen van de vooropgestelde doelstellingen een sanctie of terugbetaling dreigt. De LEKP 2.1-pot wordt verdeeld over de deelnemende gemeenten en steden, m.a.w. niet-deelnemende steden verliezen hun trekkingsrecht en dit bedrag wordt verdeeld over de deelnemende steden en gemeenten.
De opvolging van het LEKP 2.0 verloopt op analoge manier als het LEKP 1.0. Dit betekent dat er jaarlijks een overzicht gegeven wordt van de realisaties i.k.v. het LEKP aan de gemeenteraad. T.a.v. de Vlaamse overheid wordt de rapportage verzorgd via de opvolging van het meerjarenplan en de BBC (rapportagecode ABB-LEKP).
Door het LEKP 2.1 te ondertekenen en deze bijkomende inspanningen/acties op te nemen wordt de realisatie van het klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen verder versterkt. De expliciete ondersteuning van kwetsbare Brugse buurten ondersteunt ook de Brugse ambitie om de klimaattransitie ook voor moeilijk bereikbare en kwetsbare Bruggelingen toegankelijk te maken.
Dit engagement komt tegemoet aan onder andere volgende punten van het Beleidsplan Brugge 2019-2024:
De gemeenteraad keurt de deelname van Stad Brugge aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 principieel goed.
De extra middelen van het LEKP 2.1 (geraamd op jaarlijks minimaal 213.000 voor de periode 2024-2025) worden maximaal ingezet voor het stimuleren, ondersteunen, ontzorgen van kwetsbare Bruggelingen en buurten, dit door middel van het opmaken van de zgn. wijkverbeteringscontract voor de deelgemeenten Sint Pieters en de Brugse binnenstad.
Het effectieve subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal gemeenten dat effectief het LEKP 2.1 ondertekent en zal bekend zijn september 2023. Van zodra het effectieve subsidiebedrag bekend is wordt een voorstel voor de optimale besteding van deze extra financiële middelen uitgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad in het najaar van 2023.