Draagvlak
In 2018 werd een Brugs netwerk (ledenlijst zie bijlage) opgericht dat als interdisciplinaire stuurgroep de regionale context bestudeert en adviezen tot actie formuleert. Deze groep komt een drietal keer per jaar samen. Door te participeren in deze werkgroep krijgen de netwerkleden aandacht voor ruimere diversiteit en het LGBTQI+ thema binnen hun werking. De meerwaarde ligt er ook in dat de Diversiteitsdienst vanuit verschillende werkingen input krijgt rond acties en mogelijkse processen waar we zelf niet altijd zicht op hebben. Elke organisatie/dienst die actief kan bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen, is welkom in de stuurgroep.
Evaluatie actieplan 2020-2022
In overleg en samenspraak met de stuurgroep werd in 2020 een actieplan opgesteld met als kader de 6 strategische doelstellingen van de regenboogverklaring. De prioritaire acties per strategische doelstelling werden opgenomen in het plan. Ondertussen werden er heel wat acties gerealiseerd, anderen worden gecontinueerd in het nieuwe actieplan. Een aantal zaken konden niet gerealiseerd worden of werden minder relevant beschouwd wegens gewijzigde prioriteiten binnen diensten, personeelswissels, wijzigingen binnen organisaties en uiteraard heeft de corona pandemie ook zijn invloed gehad op de uitvoering van een aantal acties.
Een positieve impact
Een uitgebreid palet van de acties was gericht op zichtbaarheid, het informeren en sensibiliseren van de bevolking en/of specifieke doelgroepen. De acties rond Internationale Dag tegen Holebi- en transfobie zijn een jaarlijks terugkerend item waarbij hard ingezet werd op die zichtbaarheid. De afgelopen jaren slaagden we erin om heel wat organisaties uit het middenveld te bereiken en te betrekken in de steun aan en het zichtbaar maken van de doelgroep. Op heel wat locaties in Brugge wapperden er regenboogvlaggen in de periode van Internationale Dag tegen Holebi- en transfobie. Daarnaast werd de samenwerking met de lokale Brugse politie verder gezet en werkten we verder aan het uitbouwen van Prisma, het queer arts festival waarbij ondertussen heel wat lokale organisaties betrokken zijn (zie uitgebreide evaluatie in bijlage).
Actieplan 2023-2025
Met het nieuwe actieplan zetten we in op bewustwording en verbinding rond thema's als genderdiversiteit, seksuele oriëntatie en mensenrechten. Dit zowel over de verschillende beleidsdomeinen heen als bij het maatschappelijk middenveld. Daarnaast ligt onze focus op story telling, het nastreven van een veilige en toegankelijke stad voor iedereen, acceptatie, het ondersteunen van community building, het verhogen van meldingsbereidheid en aanpakken van discriminatie. We willen namelijk dat mensen uit de LGBTQI+ community zich thuis voelen in hun eigen stad.
Regie
Gelijke kansen voor iedereen en het streven naar een warme stad waarin iedereen zich thuis voelt is belangrijk. De LGBTQI+ doelgroep ervaart echter bepaalde ongelijkheden in de samenleving die zichtbaar en bespreekbaar gemaakt moeten worden net om gelijke kansen en respect te bevorderen. Deze doelgroep wordt nog steeds vaak geconfronteerd met vooroordelen, onbegrip, geweld en discriminatie. Daarom rust er nog vaak een taboe op geaardheid en genderidentiteit. Participatie en co-creatie zijn 2 belangrijke wegen om de LGBTQI+ community een stem te geven. Zij werden dan ook betrokken in het vorm geven van het regenboogactieplan 2023-2025. We organiseren regelmatig participatie en inspraakmomenten rond diverse thema's en zijn steeds op zoek naar aanvullende manieren om de stem te laten horen van LGBTQI+ personen.
Binnen stad Brugge streven we ernaar om het thema diversiteit in alle beleidsdomeinen op te nemen. We gaan actief de strijd aan met discriminatie en vooroordelen door in te zetten op een aantal jaarlijks terugkerende sensibiliseringsacties zoals bijvoorbeeld de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie en Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. Daarnaast zetten we ook in op positieve beeldvorming, respect voor elkaar, informatiedoorstroming naar de burger & het onderwijs en vormingen voor het personeel.
Enkele acties binnen het nieuwe plan:
Het volledig regenboogactieplan 2023-2025 is terug te vinden in bijlage.
De regenboogverklaring en het bijhorende actieplan wordt bekeken als een dynamisch, procesmatig instrument. We werken aan de doelstellingen en acties die er in opgenomen zijn maar blijven ruimte houden voor signalen die we ontvangen.
Termijn
We bekijken deze actiepunten over de periode 2023-2025 en monitoren alles op voortgang en realisatie. Na een termijn van 2 jaar doen we opnieuw onderzoek, rondvraag en herbekijken we de prioriteiten waaraan gewerkt moet worden.
Het regenboogactieplan 2023-2025 wordt goedgekeurd.
De evaluatie van het regenboogactieplan 2020-2022 wordt goedgekeurd.