In het beleidsprogramma 2019-2024 wordt bijzondere aandacht gegeven aan volgende punten:
233. We zorgen ervoor dat wonen in Brugge voor iedereen betaalbaar is en blijft.
235. We maken een woonbeleidsplan op met aandacht voor gezinnen, senioren en studenten. We leggen accenten specifiek voor het sociaal wonen en het klimaatbewust bouwen en verbouwen.
205. Naast de focus op wooncomfort, richt ons woonbeleid zich op duurzaam wonen met zo weinig mogelijk energieverbruik en dus zo laag mogelijke energiefacturen.
243. Sociale huisvesting moet integratie bevorderen. Daarom gaan we ook voor kleinere projecten en spreiding. We beogen 700 bijkomende sociale woningen. We willen het samenvoegen van de beide sociale huisvestingsmaatschappijen (Vivendo en de Brugse Maatschappij voor huisvesting) stimuleren en onderzoeken dit op haalbaarheid.
De Stad is eigenares van de grond gelegen te 8000 Brugge, Sint-Claradreef 18 en 1+ om deze grond onder grotere oppervlakte te hebben aangekocht van de heer Jean Pieters, blijkens akte verleden op 14 mei 1976 voor de toenmalige burgemeester van de Stad Brugge, de heer Michel Van Maele.
Bij akte verleden op 1 april 1977 voor notaris Louis Vande Putte, notaris te Brugge, heeft de Stad aan de toenmalige samenwerkende vennootschap "Brugse Maatschappij voor huisvesting" ondermeer een perceel grond met een kadastrale oppervlakte van 2.422 m², gelegen te 8000 Brugge, aan de Sint-Claradreef 18, thans gekend bij het kadaster, Sint-Claradreef 18 en 1+, in de 5e afdeling Brugge, Sectie F, met de perceelnummers 0089 M 005 P0000 en 0089 N 005 P0000, in erfpacht gegeven voor een looptijd van 70 jaar, ingaande op 1 januari 1977, om te eindigen op 31 december 2046, met als doel op deze grond een sociaal woonproject te realiseren.
Er werd een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd door het College van Burgemeester en Schepenen op 6 april 1979, waarna (1982) men over is gegaan tot de constructie van onder andere een appartementsgebouw, bekend onder de naam ‘Clarendam’.
Op 15 december 2021 werd krachtens proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering der aandeelhouders opgesteld door notaris Filip Maertens, het vermogen van “Brugse Maatschappij voor Huisvesting”, waaronder het recht van erfpacht (met inbegrip van de opgerichte building, ter plaatse gekend als “Residentie Clarendam”, en de door IMEWO opgerichte elektriciteitscabine), overgedragen op de bv Vivendo, bij wijze van fusie door overneming.
Het gebouw "Résidentie Clarendam"
Het gebouw kent sinds enige jaren bouwfysische problemen, waardoor de huisvestingsmaatschappij geconfronteerd wordt met ofwel zware renovatiekosten ofwel sloop om een nieuw gebouw te laten oprichten.
Het oprichten van een nieuw, nog te ontwerpen gebouw of het verbouwen van de bestaande woonentiteiten, binnen de looptijd van de bestaande erfpachtovereenkomst is voor de huisvestingsmaatschappij niet motiveerbaar rekening houdend met de economische haalbaarheid en de beperkte resterende terugverdientijd (+/- 20 jr).
Vivendo bv wenst de tréfonds van het gebouwencomplex aan te kopen met het oogmerk op een renovatie.
Voorwerp verkoop
Tijdens het voorbereidingstraject (met Vivendo BV) van het verkoopdossier bleek dat het beter is om het te verkopen goed anders te configureren dan het destijds in erfpacht gegeven perceel.
Hiertoe werd op 7 februari 2023 door landmeter-expert Tomas Vanden Bussche een opmetingsplan opgemaakt. Het opmetingsplan werd geregistreerd in de databank van de plannen van afbakening met het referentienummer 31805-10197.
Overdracht grond
Wordt verkocht: aan bv Vivendo:
Komt terug in het patrimonium van de Stad:
Erfdienstbaarheid
Bij de verkoop dient ten gunste van het Lot X2, het appartementencomplex met ondergrondse parkeergarage, heersend erf, een erfdienstbaarheid van toegang/uitweg te worden gevestigd zoals afgebeeld op voornoemd opmetingsplan, meerbepaald over
Prijs
Op 20 november 2022 werd een schattingsverslag opgemaakt door de heer Kris Audenaert, lic. landmeter-expert optredend voor het landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert. De geschatte waarde houdt rekening met het sociaal karakter van de grond en de aanwezige bebouwing.
Er kon met de bv Vivendo tot een overeenkomst worden gekomen over de prijs. Deze wordt als volgt samengesteld:
De principale koopsom van € 1.309.000,00.
Distributiecabine voor elektriciteit, Sint-Claradreef 1+
De cabine, met inbegrip van leidingen, kanalisaties en meters, werd destijds door IMEWO op de in erfpacht gegeven grond opgericht en komt door de verzaking aan het recht van erfpacht, door Vivendo bv, terug in volle eigendom van de Stad Brugge.
Uitvoering
Er werd voor deze verkoop, met vestiging erfdienstbaarheden en de verzaking aan delen van het recht van erfpacht van 1 april 1977, een ontwerp-akte opgemaakt.
De gemeenteraad dient akkoord te gaan met de voorgestelde wijze van verkoop en het vestigen van de noodzakelijke erfdienstbaarheden.
De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan volgende transacties met de BV Vivendo:
en dit zoals afgebeeld op het opmetingsplan opgemaakt op 7 februari 2023 door landmeter-expert Tomas Vanden Bussche, landmeterskantoor VD te Brugge, tegen de principale koopsom van € 1.309.000, en verder onder de voorwaarden in bijgaande ontwerp-akte.
De voorzitter van de gemeenteraad, de algemeen directeur, de financieel directeur en desgevallend hun vervangers worden gemachtigd om alle stukken in verband met voormelde transacties, te ondertekenen en om de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie te ontslaan van de verplichting om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de authentieke akte.