Het project omvat de aanvraag voor het bouwen van 2 bouwblokken, met in totaal 179 wooneenheden, een dubbelhoge makersplint, kantoorruimtes en een ondergrondse parking onder het grootste bouwblok + de omgevingsaanleg.
Het projectgebied situeert zich in het bouwblok dat omsloten wordt ten noorden door de Sluisstraat, ten oosten door de sluis, ten zuiden door de Sint-Pieterskaai en ten westen door de Krakeleweg.
Volgende handelingen worden voorzien:
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
Het openbaar domein wordt uitgebreid met alle onbebouwde ruimtes gelegen binnen de rooilijn. Deze zullen ingericht worden als een publiek toegankelijke zone. De zones zijn onder te verdelen in:
Het makersplein zal deels toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer en dit vanaf de Krakeleweg tot aan het grootste bouwblok i.f.v. bediening van de makershal.
Het kanaalplein en buurtplein zijn in principe enkel toegankelijk voor de zwakke weggebruiker, m.u.v. hulpdiensten.
Voor een meer uitgebreide beschrijving kan worden verwezen naar het aanvraagdossier, en in het bijzonder naar het inplantingsplan en de diverse plannen en documenten m.b.t. de omgevingsaanleg.
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn is conform artikel 12, §2 van het Gemeentwegendecreet geïntegreerd in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek:
Er werden in totaal 8 bezwaren en/of opmerkingen ingediend tijdens het eerste openbaar onderzoek. 1 van de 8 bezwaren betreft in feite een kennisgeving van het standpunt van de Gecoro op het dossier, door de voorzitter van Gecoro-B (de voorzitter geeft zelf aan dat dit niet als bezwaar kan worden geformuleerd).
Eén element in de bezwaarschriften handelt over de opname in het openbaar domein:
We zien hier weer een project dat de te onderhouden gronden zou overdragen in openbaar domein met kosten onderhoud dus voor de stad Brugge?
Evaluatie van dit element:
Het nieuwe makersplein zal een waardevolle toevoeging zijn aan het fijnmazig netwerk als doorsteek voor fietsers en voetgangers, en op die manier positief bijdragen aan het openbaar domein. De inrichting van het plein werd voorbesproken met de dienst Openbaar Domein opdat deze zo onderhoudsvriendelijk mogelijk zou zijn en volgens de voorwaarden van de dienst Openbaar Domein. In de voorwaarden is opgenomen dat er eerst gedurende 3 jaar voorzien wordt in het onderhoud van alle groenzones door een externe aannemer waarna overdracht in het openbaar domein kan gebeuren.
De overige elementen in de bezwaarschriften handelen over andere zaken dan de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Tijdens het tweede openbaar onderzoek werden tot op heden nog geen bezwaren en/of opmerkingen ingediend.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Voorwerp van de Zaak der Wegen (1) reflectie vanuit de Atlas der Buurtwegen
Ter ingeleide is vooreerst op te merken dat de historische buurtweg (chemin n° 8 - Koolkerke) reeds bij beslissing dd 16 06 1899 werd afgeschaft (bron : GisWest Geoloket). De aanleiding was de realisatie van het Boudewijnkanaal en de nieuwe havendokken eind 19e – begin 20e eeuw waardoor destijds de kiem gezaaid werd van wat vandaag de Zeebrugse haven is. Het agrarisch-pastorale landschap transformeerde hierdoor in een havenlandschap welke een andere logica naar landschap, mobiliteit, … introduceerde welke vandaag nog steeds haar stempel drukt.
Voorwerp van de Zaak der Wegen (2) visievorming op het nieuwe openbaar domein
We verwijzen naar het rooilijnplan in bijlage welke de overdracht van 3.249 m² als toekomstig openbaar domein vooropstelt.
In de omgevingsvergunningaanvraag werd, met een duidelijke link naar hoger geschetst beslist beleid, een visie op dit openbaar domein geponeerd in de nota’s
Ter ingeleide is aan te stippen dat de visievorming niet louter slaat op het over te dragen domein maar op het integrale bouwblok als gevat tussen Sint-Pieterskaai, Krakeleweg, Sluisstraat en Boudewijnsluis. Zo wordt kortom uitdrukking gegeven aan de wens van het stadsbestuur Brugge om tot een kwalitatieve invulling van het publiek domein in het Makersdistrict en bij uitbreiding het Kaaidistrict te komen.
In deze kan ook verwezen worden naar het collegebesluit dd 09 01 2023 “2022_CBS_05474 - B-punt - Hoofdcoördinator - Sint-Pieterskaai: princiepsbeslissing inzake (aanvang procedure tot) overdracht beheer openbaar domein” welke vanuit deze visievorming op het grotere bouwblok ook gesprekken initieerde richting De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Wegen en Verkeer i.f.v. een toekomstige beheeroverdracht.
Deze verbrede kijk maakt dat een visie werd geponeerd op een dubbel schaalniveau
In de ontwerpnota lezen we de vertrekpunten voor het ontwerp van de publieke ruimte
Ruimte voor makers
Binnen de publieke ruimte op het maaiveld wordt gefocust op de maakeconomie. Er wordt dan ook gewerkt op een robuuste omgeving die in typologie, layout en materialiteit beantwoordt aan deze eisen. Het publiek domein past zich in in de sfeer van de haven en zijn bedrijvigheid, maar weet er tegelijk gelaagdheid en kwaliteit in te brengen door de focussen op een doorwaadbaar netwerk, herkenningspunten en een groen en biodivers kader voor de makersactiviteiten en het wonen.
Netwerk en doorwaadbaarheid
Op en rond de site wil het ontwerp voor de publieke ruimte de bestaande netwerken herstellen, versterken en aanvullen. Het gaat over netwerken voor gemotoriseerd verkeer en voetgangers en fietsers. Deze netwerken krijgen in het ontwerp een duidelijke plaats.
Knooppunten als herkenning
Het ontwerp is opgevat als een aaneenschakeling van knooppunten. Dit zijn ruimtes binnen het plan met elk hun eigen focus en karakter. Zij worden ontworpen met een zekere eigenheid, maar tegelijk met voldoende samenhang. Deze knooppunten worden verbonden door de verschillende netwerken.
Groene multifunctionele draagstructuur
De netwerken en knooppunten worden gedragen door een groene draagstructuur. Het groen vormt een continue achtergrond voor de verschillende ruimtes en wordt divers ingezet. Het werkt tegelijk verbindend en installeert biodiversiteit in de verder harde omgeving.
Fasering en grens van de aanleg
Het plan voorziet in een totaalvisie op de site en de onmiddellijke omgeving om zo maximaal mogelijk in te zetten op kwaliteit. In eerste fase en dus deel van de aanvraag, wordt een plan gerealiseerd dat kan aansluiten op de bestaande inrichting van het openbaar domein. Het plan is dus niet afhankelijk van een verdere aanpak van de omgeving, maar kan daar op termijn alleen maar wel bij varen.
Tevens werd een visie op de diverse verkeersstromen geponeerd, quote
Voor een omstandige evaluatie verwijzen we naar het advies (PRO/2023/bs/004) uitgebracht op de eigenlijke omgevingsaanvraag (welke we hier niet zullen herhalen daar dit an sich niet het voorwerp uitmaakt van een bespreking van de zaak der wegen).
Motivatie – bespreking vanuit het Decreet Gemeentewegen (1)
Toets aan artikel 3
…
In reflectie kan een toets gemaakt worden naar gewenste kenmerken van een netwerk aan trage wegen:
waarbij in bijzonder gewezen kan worden op de gehanteerde achteruitbouwlijn langs de Sint-Pieterskaai en de creatie aldaar van een buurtplein dit aansluitend op een kanaalplein, hierdoor zal de bestaande fietsverbinding langsheen de ringvaart kwalitatiever ingericht worden en wordt ook de redundantie van het netwerk versterkt immers bij een geopende brug op de Sluisstraat kan langsheen het kanaalplein en het buurtplein gereden worden (heden ook wel openbaar domein doch eerder desolaat ingericht als een desolate kade en een verloederde parking onder een hoge brug).
Illustratief citeren we de visie op de knooppunten - de pleintjes:
• open workspace makers
• picknickruimte bewoners / werknemers
• visuele rust / menselijke schaal
• verblijfsruimte / verpozing
• sportruimte
• onthaalplein / onthaalruimte
• parkeerplaatsen deelwagens
• laad- en loszone
• Kiss & Ride
• picknickruimte
• visuele rust / menselijke schaal
• behoud bestaande bomen
• vertoeven aan het water
• zomerbar
• sportruimte
• overdekte hal
• marktplein
• tentoonstellingsruimte
Motivatie – bespreking vanuit het Decreet Gemeentewegen (2)
Toets aan artikel 4
…
Wordt een reflectie gemaakt:
Addendum: voorstel naar naamgeving
Ter volledigheid en ter informatieve titel (daar dit via een andere, geëigende procedure zal doorlopen worden).
Er werd reeds een vraag naar naamgeving overgemaakt aan het stadsarchief welke bij mail dd 21 12 2022 volgend meedeelde :
Er is een bijeenkomst van de Straatnamencommissie geweest in september waarbij een verkaveling met twee straatnamen tussen de Boudewijnsluis en de Pathoekeweg aan bod is gekomen (zie plan bijlage). De rode ‘straat’ wordt Pannewegel (naar een oude buurtweg die daar begon) en het paarse deel wordt Boudewijnkaai.
De fietsbrug is daar niet aan bod gekomen omdat namen van bruggen niet tot de bevoegdheid van de Straatnamencommissie behoren. Maar naar analogie van de brug voor de auto’s en de Boudewijnkaai, zou ik hier voorstellen om de ‘Boudewijnfietsbrug’ te gaan.
We citeren tevens het bijgevoegde kaartje :
Conclusie: gunstig advies
Opname in het openbaar domein
De gronden aangeduid op het plan binnen de rooilijn zullen worden overgedragen in het openbaar domein.
Aan de omgevingsvergunning wordt een overeenkomst voor overdracht gekoppeld.
Voorwaarden
De voorwaarden van de cluster Openbaar Domein m.b.t. de inrichting worden bijgetreden:
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad: