Vanuit de visie Brugge Circulaire Stad willen we ook huren en delen in Brugge verder uitbouwen en dus ook deze Green Deal Huren en Delen mee ondertekenen. Hiermee engageren we ons om verder in te zetten op de circulaire economie, en meer specifiek op het vergroten, verduurzamen en verenigen van de huur- en deelmarkt.
In de circulaire economie is er een bijzondere plaats voor de deeleconomie, of meer algemeen 'gebruik boven eigendom'. Het idee dat we niet alle spullen die we gebruiken ook altijd zelf moeten aanschaffen, kan immers bijdragen tot een meer circulaire economie.
Volgende ambities willen we verder waarmaken in onze stad:
Deelname aan deze Green Deal kan strategisch zeer interessant zijn voor het uitbreiden van ons netwerk en het detecteren van de nodige opportuniteiten.
Wat levert het op voor Brugge?
Deelnemers aan de Green Deal worden meegenomen in een co-creatie traject onder professionele begeleiding. Door middel van een design- en innovatietraject worden uitdagingen ontdekt, oplossingen bedacht, scenario’s gevalideerd via experimenten en gevalideerde kennis gedeeld. Dit traject zal ervoor zorgen dat we het economisch en circulair potentieel van huur-en deelinitiatieven helder krijgen, incl. de voorwaarden waaronder deze systemen kunnen opschalen.
Investering
De Green Deal is een inspanningsverbintenis en geen resultaatsverbintenis tussen de partijen die het document ondertekenen. De partijen engageren zich ertoe om, gedurende de termijn van de Green Deal, samen te werken aan de succesvolle uitvoering van de Green Deal. Deelname is gratis.
Stad Brugge engageert zich om:
Er wordt verwacht dat deze Green Deal 3 jaar in beslag neemt en afloopt op 31 december 2025. Jaarlijks wordt een evaluatie voorzien.
De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van de Green Deal Huren en Delen.