ma 02/12/2024 - 18:30 Stadhuis
De gemeenteraad neemt kennis van de definitieve verkiezingsuitslag.
De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozenen en de opvolgers die zijn opgeroepen om hun eed af te leggen. Die geloofsbrieven omvatten de bewijsstukken die ze moeten voorleggen waaruit blijkt dat ze nog steeds voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden, en dat er geen onverenigbaarheden zijn wegens functie of verwantschap om te kunnen aangesteld worden als raadslid.
De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd leggen de eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
De gemeenteraad stelt de rangorde van de gemeenteraadsleden vast.
De gemeenteraad neemt kennis van de fracties in de gemeenteraad.
De gemeenteraad verkiest op basis van een akte van voordracht een voorzitter onder de gemeenteraadsleden van Belgische nationaliteit.
De gemeenteraad verkiest onder de gemeenteraadsleden op basis van een gezamenlijke akte van voordracht de schepenen. Voor ze hun mandaat aanvaarden, leggen de schepenen in openbare vergadering van de gemeenteraad de eed af. De rang van de schepenen wordt bepaald door de rangorde op de gezamenlijke akte van voordracht.
Volgens het decreet lokaal bestuur wordt het gemeenteraadslid (van Belgische nationaliteit) dat het hoogste aantal naamstemmen heeft en dat tot de coalitiefractie met de meeste zetels in de gemeenteraad behoort, door de Vlaamse Regering benoemd tot burgemeester. Vanaf de installatie van de schepenen wordt dit raadslid aangeduid als "aangewezen-burgemeester" en oefent deze alle functies uit die aan de burgemeester worden toevertrouwd.
De heer Dirk De fauw, uittredend burgemeester, wordt opnieuw aangeduid als burgemeester van de stad Brugge voor de komende legislatuur, en hij legt zijn eed af.