Terug
Gepubliceerd op 28/09/2021

2021_GR_00336 - Mobiliteit - voorlopige vaststelling gedeeltelijk afschaffen sentier nr. 11/chemin nr. 11 en verplaatsen chemin nr. 10 - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 30/08/2021 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, ; Dirk De fauw, ; Mathijs Goderis, ; Mercedes Van Volcem, ; Franky Demon, ; Philip Pierins, ; Jasper Pillen, ; Nico Blontrock, ; Minou Esquenet, ; Pieter Marechal, ; Pablo Annys, ; Hilde Decleer, ; Yves Buysse, ; Martine Matthys, ; Paul Jonckheere, ; Jean-Marie De Plancke, ; Wouter Bossuyt, ; Dolores David, ; Jos Demarest, ; Pascal Ennaert, ; Sandrine De Crom, ; Pol Van Den Driessche, ; Mieke Hoste, ; Martine Bruggeman, ; Geert Van Tieghem, ; Sandra Wintein, ; An Braem, ; Alexander De Vos, ; Heidi Hoppe, ; Karin Robert, ; Stefaan Sintobin, ; Carlos Knockaert, ; Nele Caus, ; Raf Reuse, ; Karel Scherpereel, ; Doenja Van Belleghem, ; Brigitte Balfoort, ; Joannes Logghe, ; Olivier Strubbe, ; Janos Braem, ; Benedikte Bruggeman, ; Dirk Barbier, ; Sandra De Schuyter, ; Florian De Leersnyder, ; Andries Neirynck, ; Chris Marain; Colin Beheydt

Afwezig

Charlotte Storme,

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht,
2021_GR_00336 - Mobiliteit - voorlopige vaststelling gedeeltelijk afschaffen sentier nr. 11/chemin nr. 11 en verplaatsen chemin nr. 10 - goedkeuring. 2021_GR_00336 - Mobiliteit - voorlopige vaststelling gedeeltelijk afschaffen sentier nr. 11/chemin nr. 11 en verplaatsen chemin nr. 10 - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Het verplaatsen van chemin nr. 10 naar het traject Zeveneke (F31) x Kolvestraat (bovenlokale functionele fietsroute) en het gedeeltelijk afschaffen van sentier nr. 11 en chemin nr. 11 wordt aan het artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen getoetst. Vooraleer we respectievelijke gemeentewegen bespreken kan opgemerkt worden dat op een hoger schaalniveau waarin de initiële functionaliteit van de wegenissen is achterhaald: 

  • een ruimtelijke transformatie in de 20e eeuw:  
    • door de realisatie van het Boudewijnkanaal en de handelsdokken begin 20e eeuw transformeerde het agrarisch landschap in een havenlandschap (en hield het Zuidelijk segment van buurtweg 10 feitelijk op te bestaan);
    • door het BPA Herdersbrug (als goedgekeurd in de gemeenteraad van Brugge dd 25/11/1974 en als goedgekeurd bij Koninklijk Besluit dd 27/11/1974) werden langsheen de Pathoekeweg bedrijven ingeplant waardoor het agrarische landschap transformeerde in een bedrijventerrein (en hield het Noordelijk segment van buurtweg 10 feitelijk op te bestaan).
  • een functionele transformatie in de 20e eeuw: waar mid 19e eeuw de buurtweg nog een functionele relatie betekende tussen Dudzele en Brugge, is anno 21e eeuw deze relatie verdwenen en vormen thans wegen als de Pathoekeweg, de J. Van Arteveldestraat en de Krakeleweg de verkeersdrager en dit in functie van (vracht)vervoer gerelateerd aan het bedrijventerrein, eventueel traag verkeer is gecorreleerd aan de haven/nijverheidsfunctie en is te beschouwen als functioneel fietsverkeer (woon-werk).

Chemin nr. 10

Het stadsbestuur wenst chemin nr.10 tussen het kruispunt Zeveneke X Lisseweegs Vaartje (exclusief brug) en de Kolvestraat te verplaatsen naar het rechte gedeelte Zeveneke X Kolvestraat waarbij de buurtweg komt te liggen op het tracé van de F31 en het fietspad in de Kolvestraat. De buurtweg wordt op de reeds bestaande verharding geplaatst. Praktische duiding wordt in bijlage 1 weergegeven. Conform het decreet gemeentewegen wordt het verplaatsen van een buurtweg  getoetst aan artikel 3 en 4.

artikel 3 

Het artikel 3 van het decreet gemeentewegen luidt als volgt: 

"Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op: 

  • De uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
  • De herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief vlak als op functioneel vlak."

Het verplaatsen van buurtweg chemin nr.10 naar het voorgestelde tracé (Zeveneke - Kolvestraat) voldoet aan artikel 3 van het decreet gemeentewegen. De buurtweg wordt naar een traject verplaatst dat reeds bestaande is als fietspad. Op heden wordt dit fietspad reeds door de cluster openbaar domein beheerd. De buurtweg wordt tevens verplaatst naar de fietssnelweg F31 en het fietspad in de Kolvestraat, dat op heden een bovenlokale functionele fietsroute is. Hierdoor versterken de actoren fietssnelweg en buurtweg elkaar sterk.

De uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau wordt hiermee gegarandeerd. De verplaatsing van de buurtweg is ook complementair aan de tweede voorwaarde van artikel 3. Dit stelt dat het netwerk van trage wegen op recreatief vlak en functioneel vlak worden versterkt wat met de verplaatsing van deze buurtweg zo is gezien het met de F31 en fietspad in de Kolvestraat wordt verenigd.

Aan artikel 3 wordt voldaan. 

Artikel 4

Het artikel 4 van het decreet gemeentewegen luidt: 

"Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

  1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang; 
  2. Een wijziging, verplaatsing, of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
  4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief; 
  5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoefte van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. "

Het verplaatsen van de buurtweg chemin nr. 10 werd aan deze 5 criteria getoetst. Voor criteria nummer 1 werd de buurtweg getoetst volgens de ladder van Lansink waarbij in volgorde van chronologie wordt geopteerd voor behoud, verplaatsing en supprimering van de buurtweg. Het behoud van deze buurtweg is gezien de maatschappelijke ontwikkelingen en de diverse handelszaken niet mogelijk. Sinds de jaren 1970 is het industriegebied in Sint-Pieters sterk gegroeid. Er wordt daarom  geopteerd voor een verplaatsing van de buurtweg chemin nr. 10 (punt 1) waarbij de buurtweg op het tracé van de F31 en de bovenlokale functionele fietsroute in de Kolvestraat worden geplaatst en elkaar gaan versterken in het voordeel van de fietser. 

De buurtweg doorkruist op heden privaat domein en verschillende bedrijventerreinen waardoor deze buurtweg op heden geen nut meer heeft. De min/-meerwaarde wordt als nihil beschouwd daar 1°de gemeenteweg in de feiten verdwenen is, 2° omdat infrastructuren (bedrijventerreinen) in opdracht van de overheid is aangelegd (cfr. BPA) en 3° omdat de gemeenteweg werd bebouwd krachtens een rechtsgeldige, niet-vervallen vergunning die werd verleend vóór 1 september 2019.

Het openstellen van de buurtweg is in de praktijk niet meer mogelijk, vandaar de verplaatsing van de buurtweg wordt geadviseerd. Door het verplaatsen van de buurtweg naar de fietssnelweg F31 en de fietspaden in de Kolvestraat stelt dit niet alleen het gebruik van de buurtweg in ere maar versterkt dit ook het karakter van de fietssnelweg en de bovenlokale functionele fietsroute in de Kolvestraat (punt 2). De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden hierbij in acht genomen. Door de toekomstige ontwerpplannen van de F31, het fietspad,  de fietsbrug en de rotonde in de Kolvestraat wordt de verkeersveiligheid gemaximaliseerd (punt 3). De gemeentewegen werken op het niveau van Brugge (cfr. F31 als fietssnelweg tussen Brugge en Zeebrugge). Er dient bijgevolg ook niet met andere gemeenten/steden in overleg te worden getreden (punt 4). Bij de afweging voor de wijzigingen aan het wegennet werd rekening gehouden met de huidige en toekomstige functies van de gemeentewegen (cfr Masterplan Fiets voor de Haven van Zeebrugge). Op heden is chemin nr. 10 bovendien ook feitelijk verdwenen. De buurtweg wordt hierop verplaatst naar het tracé van de F31 en het fietspad in de Kolvestraat opdat beide elkaar kunnen versterken (punt 5). 

Aan artikel 4 wordt voldaan.  (Zie ook bijlage 1)

Sentier nr. 11 - Chemin nr. 11

Buurtweg sentier nr. 11 is gedeeltelijk af te schaffen. Sentier 11 loopt recht door het Duivekeetbos. Dit bos is een zeer zeldzaam oud polderbos op klei. Chemin nr. 11 is gedeeltelijk af te schaffen. (zie bijlage 1 voor het af te schaffen gedeelte). Door de realisatie van onder meer het spoortraject is de eertijds functionele relatie verdwenen. Chemin nr. 11 is op heden volledig verdwenen. De buurtweg waarvan sprake is dan ook in de praktijk niet meer in gebruik en niet meer zichtbaar op het terrein. Conform het decreet gemeentewegen werd dit aan artikel 3 en 4 getoetst. 

Artikel 3

Door de aanleg van de spoorlijn 51A Brugge - Zeebrugge in 1906 is de trage weg in onbruik geraakt. De betrokken buurtweg is hierdoor verdwenen en heeft op het lokaal wegennet geen enkel verbindende functie meer. Door het volledig verdwijnen van deze trage weg wordt deze ook niet meer op recreatief of functioneel vlak gebruikt. Deze buurtweg is er enkel nog op papier vandaar dat de afschaffing ervan wenselijk is. Het terug in ere herstellen van deze buurtweg is gezien de ondergrond niet mogelijk. Dit zou het aanwezige ecosysteem niet ten goede komen. Wanneer de buurtweg zou hersteld worden, zou deze rechtstreeks naar de spoorlijn leiden en geen verbindende functie hebben.  


Aan artikel 3 wordt voldaan. 

Artikel 4

Het schrappen van deze buurtweg is in het algemeen belang daar de buurtweg reeds ettelijke decennia is verdwenen. De buurtweg is niet meer zichtbaar en heeft geen verbindende functie meer. Deze wordt ook niet meer op recreatief of functioneel vlak gebruikt (punt 1). Het afschaffen is in dit geval een uitzonderingsmaatregel gezien de hier hoger vermelde context en in bijzonder de aanwezigheid van de spoorlijn als harde en permanente obstructie (punt 2). De verkeersveiligheid wordt eveneens in acht genomen. Indien deze buurtweg terug in ere hersteld zou worden zou dit niet alleen op natuurgebied een grote impact hebben maar zou deze buurtweg ook dood lopen op de sporen van de NMBS wat in het kader van (verkeers)veiligheid niet de bedoeling kan zijn. (punt 3). De gemeentewegen werken op het niveau van Brugge (cfr. F31 als fietssnelweg tussen Brugge en Zeebrugge (punt 4). Bij de afweging voor de wijzigingen aan het wegennet werd rekening gehouden met de huidige en toekomstige functies van de gemeentewegen (cfr Masterplan Fiets voor de Haven van Zeebrugge) (punt 5). 

Aan artikel 4 wordt voldaan. 

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het voornemen tot wijzigen/afschaffen van de onderstaande buurtwegen/gemeentewegen goed:

- Het verplaatsen van een gedeelte van chemin nr. 10 tussen ZevenekeX Poelweg  (exclusief de brug van het Lisseweegs Vaartje) tot in nadering van de Kolvestraat waarbij dit gedeelte buurtweg op het fietstracé van de F31 en het fietspad in de Kolvestraat wordt geplaatst. 

-De gedeeltelijke afschaffing van sentier nr. 11 tussen het Lisseweegs Vaartje (exclusief de brug) en de spoorwegen (exclusief de spoorwegen).

- De gedeeltelijke afschaffing van chemin nr. 11 tussen Lisseweegs Vaartje (exclusief de brug) tot halverwege perceel 444A (Geopunt).

Artikel 2

De gemeenteraad geeft opdracht om conform het decreet gemeentewegen een openbaar onderzoek te organiseren waarna de gemeenteraad binnen de 60 dagen na sluiten van het openbaar onderzoek definitief beraadslaagt over de gedeeltelijke verplaatsing van chemin nr. 10 en de gedeeltelijke afschaffing van sentier nr. 11 en chemin nr. 11.

Artikel 3

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen ontvangt een afschrift van voorliggend besluit. 

Artikel 4

De cluster openbaar domein staat in voor de aanplakking van het openbaar onderzoek op de locatie.