Terug
Gepubliceerd op 28/09/2021

2021_GR_00387 - Omgevingsvergunning - Christus-Koning - Diksmuidestraat 4&6 en IJzerstraat 1 - Van Marcke Properties NV & Fluvius System Operator CV - slopen van bestaande bebouwing en bouwen en exploiteren van nieuwbouwproject - site Van Marcke (101 appartementen, 10 woningen en 3 commerciële ruimtes) met ondergrondse parkeergarage en omgevingsaanleg (semi-publieke binnentuin) - voorgestelde rooilijnen, kosteloze grondafstand en zaak der wegen - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 30/08/2021 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, ; Dirk De fauw, ; Mathijs Goderis, ; Mercedes Van Volcem, ; Franky Demon, ; Philip Pierins, ; Jasper Pillen, ; Nico Blontrock, ; Minou Esquenet, ; Pieter Marechal, ; Pablo Annys, ; Hilde Decleer, ; Yves Buysse, ; Martine Matthys, ; Paul Jonckheere, ; Jean-Marie De Plancke, ; Wouter Bossuyt, ; Dolores David, ; Jos Demarest, ; Pascal Ennaert, ; Sandrine De Crom, ; Pol Van Den Driessche, ; Mieke Hoste, ; Martine Bruggeman, ; Geert Van Tieghem, ; Sandra Wintein, ; An Braem, ; Alexander De Vos, ; Heidi Hoppe, ; Karin Robert, ; Stefaan Sintobin, ; Carlos Knockaert, ; Nele Caus, ; Raf Reuse, ; Karel Scherpereel, ; Doenja Van Belleghem, ; Brigitte Balfoort, ; Joannes Logghe, ; Olivier Strubbe, ; Janos Braem, ; Benedikte Bruggeman, ; Dirk Barbier, ; Sandra De Schuyter, ; Florian De Leersnyder, ; Andries Neirynck, ; Chris Marain; Colin Beheydt

Afwezig

Charlotte Storme,

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht,
2021_GR_00387 - Omgevingsvergunning - Christus-Koning - Diksmuidestraat 4&6 en IJzerstraat 1 - Van Marcke Properties NV & Fluvius System Operator CV - slopen van bestaande bebouwing en bouwen en exploiteren van nieuwbouwproject - site Van Marcke (101 appartementen, 10 woningen en 3 commerciële ruimtes) met ondergrondse parkeergarage en omgevingsaanleg (semi-publieke binnentuin) - voorgestelde rooilijnen, kosteloze grondafstand en zaak der wegen - goedkeuring. 2021_GR_00387 - Omgevingsvergunning - Christus-Koning - Diksmuidestraat 4&6 en IJzerstraat 1 - Van Marcke Properties NV & Fluvius System Operator CV - slopen van bestaande bebouwing en bouwen en exploiteren van nieuwbouwproject - site Van Marcke (101 appartementen, 10 woningen en 3 commerciële ruimtes) met ondergrondse parkeergarage en omgevingsaanleg (semi-publieke binnentuin) - voorgestelde rooilijnen, kosteloze grondafstand en zaak der wegen - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

De aanvraag werd tussen 09/04/2021 en 08/05/2021 aan een openbaar onderzoek onderworpen, in het kader waarvan geen bezwaarschriften werden ingediend.

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:

Artikel 3.

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Artikel 4.

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

 

Omschrijving van de aanvraag

De aanvraag betreft het slopen van bestaande bebouwing en bouwen en exploiteren van nieuwbouwproject - site Van Marcke (101 appartementen, 10 woningen en 3 commerciële ruimtes) met ondergrondse parkeergarage en omgevingsaanleg (semi-publieke binnentuin + private kaai met publiek karakter).  De bebouwing wordt opgebouwd uit een houten prefab-structuur met vaste rastermaten. Aan de Diksmuidestraat en de IJzerstraat wordt de bestaande rooilijn recht getrokken. Diverse smalle stroken grond worden ter overdracht aangeboden.
De IJzerstraat is een gewestweg. De Diksmuidestraat is een gemeenteweg.  De zijde Kolenkaai blijft privaat domein, met een publiek karakter, wegens de aanwezigheid van diverse technieken op deze locatie (beo-veld, regenwater- en septische putten).
De over te dragen gronden zullen op kosten van VAN MARCKE PROPERTIES worden aangelegd, en vervolgens worden overgedragen aan de stad die daarna ook zal instaan voor het onderhoud.

 
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
De over te dragen gronden liggen aan de IJzerstraat en de Diksmuidestraat. De IJzerstraat is een gewestweg. De Diksmuidestraat is een gemeenteweg.

  • Ligging en breedte van de gemeentewegen

De Diksmuidestraat loopt van de Kolenkaai naar de IJzerstraat. De straat wordt gekenmerkt door de gebouwen van Van Marcke met direct aansluitend fietspad. Een dwarsparkeerstrook scheidt het fietspad met de rijbaan. Aan de andere zijde ligt een voetpad. De Diksmuidestraat wordt momenteel op verschillende percelen ontwikkeld tot een woonstraat, waardoor het karakter van  bedieningsstraat zal verdwijnen. Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als “de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen” (art. 2, 12° Decreet Gemeentewegen). Bij de aanvraag is een plan met de over te dragen grond toegevoegd “BA_0_P_N_33_1914 ROOILIJN PLAN_V2.pdf”. Op dit plan is het toekomstige openbaar domein aangeduid. De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen.

  • Uitrusting

De zaak der wegen omvat meer dan enkel de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich uit over het tracé en de uitrusting van gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. de trottoirs, de inrichting van de (eventuele) parkeerplaatsen, de ligging, aansluiting en de materialen van de nutsleidingen (rioleringen) en van de aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van de nieuw te delven gracht naast de nieuw ontworpen weg, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van maatschappelijke infrastructuur, … (zie MvT, Parl.St. Vl.Parl. 2018-19, nr. 1847/1, 43). Het tussen de rooilijnen gelegen gedeelte van de site, wordt ingericht als volgt:

  1. De bestaande spieën over te dragen grond worden afgewerkt met betondallen 30/30
  2. Het bestaande fietspad wordt omgevormd tot voetpad, tevens in betondallen 30/30. Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op 16/08/2021 om de omvorming van de Diksmuidestraat fietsstraat, voor te leggen aan Dienst Mobiliteit en de Politie. Dit in het kader van de verkeersveiligheid. In latere fase kan de Diksmuidestraat worden heraangelegd op maat van de toekomstige woonontwikkeling en het te ontwikkelen bovenlokale fietsnetwerk.

Voor een meer uitgebreide beschrijving kan worden verwezen naar het aanvraagdossier, en in het bijzonder naar het inplantingsplan, de diverse detailplannen en het ontwerp bestek.
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn is conform artikel 12, §2 van het Gemeentwegendecreet geïntegreerd in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.  De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.

 

Beoordeling

De gemeenteraad heeft kennis genomen van het feit dat er geen standpunten, opmerkingen en bezwaren zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen:

De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:

  • De uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
  • De herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief vlak als op functioneel vlak.

De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:

  • Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
  • Een wijziging, verplaatsing, of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  • De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
  • Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
  • Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoefte van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Conclusie:
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Opname in het openbaar domein

De ruimte aangeduid op het plan over te dragen grond dient op te worden genomen in het openbaar domein.


Last

De kosteloze aanleg van de wegenis op de over te dragen grond en de heraanleg van fietspad naar voetpad wordt als last aan de aanvrager opgelegd.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt kennis genomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren en/of opmerkingen ingediend.

Artikel 2

De gemeenteraad:

  • gaat over tot goedkeuring van het rooilijnenplan
  • stemt in met de zaak der wegen van de omgevingsvergunningsaanvraag van het dossier OMV_2020170785
  • beslist tot opname in het openbaar domein van de gronden binnen de rooilijnen
  • keurt goed dat de kosteloze aanleg van de wegenis en de groenzone als last wordt opgelegd aan de aanvrager.