Terug
Gepubliceerd op 28/09/2021

2021_GR_00383 - Preventiedienst - wijziging van het kaderreglement gemeentelijke administratieve sancties - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 30/08/2021 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, ; Dirk De fauw, ; Mathijs Goderis, ; Mercedes Van Volcem, ; Franky Demon, ; Philip Pierins, ; Jasper Pillen, ; Nico Blontrock, ; Minou Esquenet, ; Pieter Marechal, ; Pablo Annys, ; Hilde Decleer, ; Yves Buysse, ; Martine Matthys, ; Paul Jonckheere, ; Jean-Marie De Plancke, ; Wouter Bossuyt, ; Dolores David, ; Jos Demarest, ; Pascal Ennaert, ; Sandrine De Crom, ; Pol Van Den Driessche, ; Mieke Hoste, ; Martine Bruggeman, ; Geert Van Tieghem, ; Sandra Wintein, ; An Braem, ; Alexander De Vos, ; Heidi Hoppe, ; Karin Robert, ; Stefaan Sintobin, ; Carlos Knockaert, ; Nele Caus, ; Raf Reuse, ; Karel Scherpereel, ; Doenja Van Belleghem, ; Brigitte Balfoort, ; Joannes Logghe, ; Olivier Strubbe, ; Janos Braem, ; Benedikte Bruggeman, ; Dirk Barbier, ; Sandra De Schuyter, ; Florian De Leersnyder, ; Andries Neirynck, ; Chris Marain; Colin Beheydt

Afwezig

Charlotte Storme,

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht,
2021_GR_00383 - Preventiedienst - wijziging van het kaderreglement gemeentelijke administratieve sancties - goedkeuring. 2021_GR_00383 - Preventiedienst - wijziging van het kaderreglement gemeentelijke administratieve sancties - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Om de gemeenschapsdienst in de praktijk te kunnen toepassen, is een aanpassing van het GAS-kaderreglement noodzakelijk. Het kaderreglement gemeentelijke administratieve sancties Brugge werd in samenspraak met de juridisch adviseur Chris Pauwels gewijzigd (zie bijlage 1). Vooreerst is er de herschrijving van artikel 5:

    Artikel 5: De verplichte bemiddeling ten aanzien van minderjarigen die de volle leeftijd van zestien jaar hebben bereikt op het tijdstip van de feiten, teneinde de mogelijkheid te bieden om de aangebrachte schade te vergoeden of te herstellen, gebeurt via de stedelijke preventiedienst.

Uiterlijk twee maanden nadat de sanctionerende ambtenaar tot opstart van een bemiddeling heeft verzocht, deelt de preventiedienst hem het resultaat daarvan schriftelijk mee. In overleg met de sanctionerende ambtenaar kan die termijn eventueel verlengd worden.

Op basis van het resultaat van de bemiddeling kan de sanctionerende ambtenaar beslissen om een lagere of zelfs geen geldboete op te leggen.

Dit artikel wordt vervangen door:  

Artikel 5. Onder de voorwaarden, volgens de modaliteiten en binnen de grenzen bepaald door de GAS-wet, kan de sanctionerende ambtenaar als alternatieve maatregel voor de administratieve geldboete een bemiddeling of een gemeenschapsdienst voorstellen. Ten aanzien van minderjarigen is een aanbod tot bemiddeling verplicht.

De bemiddelingen en de gemeenschapsdiensten worden praktisch omkaderd via de stedelijke preventiedienst. Uiterlijk twee maanden nadat de sanctionerende ambtenaar tot opstart van een bemiddeling heeft verzocht, deelt de preventiedienst het resultaat daarvan in een schriftelijk verslag mee aan de sanctionerende ambtenaar. In overleg kan die termijn eventueel verlengd worden. Voor een gemeenschapsdienst is de wettelijke uitvoeringstermijn zes maanden. Het schriftelijk verslag erover wordt meteen daarna aan de sanctionerende ambtenaar bezorgd.

Bij welslagen van de bemiddeling resp. correcte uitvoering van de gemeenschapsdienst kan geen administratieve geldboete meer opgelegd worden.

In geval van weigering of falen van de bemiddeling kan de sanctionerende ambtenaar ofwel een gemeenschapsdienst voorstellen, ofwel een administratieve geldboete opleggen. In geval van weigering of niet-uitvoering van de gemeenschapsdienst kan de sanctionerende ambtenaar een administratieve geldboete opleggen.

 Aansluitend op het nieuwe artikel 5 wordt ook artikel 6 aangepast. Tot op heden luidt dit: 

Artikel 6: De sanctionerende ambtenaar ondertekent alle briefwisseling in het kader van de procedure tot het opleggen van een administratieve geldboete, met inbegrip van de kennisgeving van zijn eindbeslissing.

Omdat het niet altijd om het opleggen van een administratieve geldboete gaat, doch ook een alter­natieve maatregel van bemiddeling of gemeenschapsdienst kan betreffen, wordt voorgesteld artikel 6 te wijzigen in: 

Artikel 6. De sanctionerende ambtenaar ondertekent alle van hem/haar in die hoedanigheid uitgaande briefwisseling, met inbegrip van de kennisgeving van de eindbeslissing.

De sanctionerend ambtenaar en de GAS-bemiddelaar zullen samen de gemeenschapsdienst verder vorm geven. De integratie van de gemeenschapsdienst in GAS Brugge zal extra personeelsinzet, ruimte en tijd vragen en dit zowel voor de sanctionerend ambtenaar als voor de GAS-bemiddelaar. Dit komt bovenop de nu al grote dossierlast. 

GAS: Tot op heden (30/06/2021) ontving de sanctionerend-ambtenaar in 2021 al 348 GAS-vaststellingen (mei en juni nog onvolledig). Wanneer we deze aantallen extrapoleren om de evolutie voor 2021 te voorspellen, betekent dit 696 dossiers voor 2021. Ter vergelijking: in 2020 waren er 327 dossiers. Bovendien zijn de dossiers sinds de GAS-uitbreiding in Brugge in 2019 veel complexer dan daarvoor en wordt er per dossier meer administratie en opvolging verwacht.

Bemiddeling: Tot op heden wordt in Brugge de bemiddeling in het kader van de gas-wetgeving uitgevoerd en opgevolgd door een bemiddelaar binnen de preventiedienst.  Deze persoon werkt in het kader van het werkstrafproject (gesubsidieerd door FOD justitie). Tot het jaar 2020 werden in Brugge maximaal 10 bemiddelingsdossiers behandeld, waardoor de werklast voor de bemiddelaar niet echt verhoogd werd. In het jaar 2021 is het aantal bemiddelingsdossiers fel gestegen (19 dossiers op 15.06). De tijdsinvestering is op korte tijd fel verhoogd. Tot in 2020 ging het voornamelijk om dossiers wildplassen, dit jaar is daar vooral nachtlawaai bijgekomen. Gezien er steeds gezocht wordt naar een link tussen de feiten en de bemiddeling, is er in Brugge ook gezocht naar een gevarieerd aanbod in bemiddeling: wildplassers kunnen een aantal uren meegaan met de reiniging van de openbare toiletten, mensen die overlast veroorzaken in parken kunnen meehelpen met de opruiming van deze openbare plaatsen. De bemiddelaar nodigt de overtreder uit op een gesprek, en organiseert de bemiddeling van begin tot einde.  Dit impliceert ook het zoeken naar geschikte plaatsen waar de bemiddeling kan uitgevoerd worden, overleg met de verschillende diensten en opvolging van het hele gebeuren. Daarna wordt er teruggekoppeld naar de sanctionerend ambtenaar die het dossier verder afwerkt.

Extra ondersteuning is dus nodig en wenselijk om enerzijds de verdubbeling aan de lopende dossiers blijvend kwalitatief te kunnen behandelen, en anderzijds extra te kunnen inzetten op de vragen naar bemiddeling/gemeenschapsdienst.

De wetgeving geeft aan dat de titel van sanctionerend ambtenaar kan uitgevoerd worden door ofwel houders van een universitair diploma, ofwel houders van een bachelor in de rechten of in de rechtspraktijk. Een GAS-bemiddelaar moet beschikken over een universitair diploma of 3 jaar gelijkgestelde ervaring in bemiddelingsmateries. 

Derhalve wensen we over te gaan tot het aanwerven van een bachelor in de rechten of in de rechtspraktijk, ook omdat die functie perfect kan ingezet worden voor zowel de administratieve en inhoudelijke opvolging van de GAS-dossiers, maar ook voor het uitwerken van concrete projecten zoals o.a. de integratie van de gemeenschapsdienst.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijziging van het kaderreglement GAS Brugge, meer specifiek de wijzigingen van artikel 5 en 6, goed.