Uit onderzoek van de geloofsbrieven van Chris Marain, wonende in Oude Oostendse Steenweg 79/B301, 8000 Brugge, blijkt dat hij voldoet aan alle voorwaarden om te kunnen aangesteld worden:
- hij voldoet aan de verkiesbaarheidsvereisten cfr. artikel 65 van de gemeentekieswet;
- er stellen zich geen onverenigbaarheden overeenkomstig artikel 11 van het gemeentedecreet.
De heer Chris Marain zal zetelen in dezelfde berekken als mevrouw Ann Soete (berek 1 en berek 3).
De samenstelling van de berekken en de rangorde wordt aangepast.
De gemeenteraad neemt akte van het ontslag uit de gemeenteraad, aangeboden met e-mail van 16 juni 2021, door mevrouw Ann Soete.
De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de opvolger, de heer Chris Marain, goed zodat zijn installatie als lid van de gemeenteraad kan gebeuren.
De heer Chris Marain wordt toegelaten tot de eedaflegging en legt de eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad en is aldus geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de Stad Brugge.
De gemeenteraad neemt kennis van de nieuw ontstane rangorde naar aanleiding van de gewijzigde samenstelling van de gemeenteraad.
Kennisname.
De lokale politie Brugge zal voor de directie operaties 20 bijkomende bodycams met bijhorende laders en software-infrastructuur aankopen.
De aankoop van de bodycams met bijhorende laders en software-infrastructuur zal gegund worden aan de firma Vandeputte Safety Experts uit Boechout voor de totale prijs van 20.902,75 euro. Hiervoor kan de lokale politie Brugge gebruik maken van het raamcontract van de PZ Mechelen.
De aankoop van 20 bijkomende bodycams met bijhorende laders en software-infrastructuur ten behoeve van de directie operaties wordt goedgekeurd. Deze zullen aangekocht worden via het raamcontract van de PZ Mechelen bij de firma Vandeputte Safety Experts, Binnensteenweg 160 te 2530 Boechout.
De uitgave van 20.902,75 euro, btw inbegrepen, zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51 BU 2021 en wordt gefinancierd met eigen middelen.
De plotter van het tekenkamer van de lokale politie Brugge is, na 10 jaar intensief gebruik, aan vervanging toe.
Voor de aankoop en installatie van een nieuwe plotter met bijhorende software zal de lokale politie Brugge gebruik maken van de aankoopcentrale inzake ICT-infrastructuur van de stad Brugge.
De aankoop en installatie van een plotter met bijhorende software in de tekenkamer wordt goedgekeurd en zal aangekocht worden via de aankoopcentrale van de stad Brugge bij de firma Real Dolmen (BE 0429037235), Industriezone Zenneveld, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen.
De uitgave van 15.577,26 euro, btw inbegrepen, zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/742-53/2021 BU en wordt gefinancierd met eigen middelen.
Aankoop van 5 elektrische fietsen voor de verschillende regio's in het kader van de uitbreiding van eerder aangekochte fietsen voor wijkinspecteurs alsook het onderhoudsgemak.
De aankoop van 5 elektrische gestripede dienstfietsen in het kader van de uitbreiding van de fietsenvloot op de verschillende regio's wordt goedgekeurd voor een totaal bedrag van 15.500,00 euro.
De financiering voor de aankoop gebeurt met eigen middelen en zal benomen worden van het begrotingsartikel 33030/743-51 BU 2021.
De verouderde en te kleine sleutelkasten in het Politiehuis zullen vervangen worden. De levering en plaatsing van 3 sleutelkasten wordt gegund aan de enige en conforme aanbieder, de firma GET NV, Antwerpsesteenweg 107 te 2390 Malle voor de totale prijs van 22.576,18 euro.
De gemeenteraad keurt de levering en plaatsing van 3 sleutelkasten in het Politiehuis goed. De aankoop wordt gegund aan de firma GET NV uit 2390 Malle voor het totaal bedrag van 22.576,18 euro, als enige en conforme aanbieder.
Er is hiervoor krediet voorzien op artikel 33030/741-98 BU 2021 van de begroting.
De dispatching van de lokale politie Brugge zal worden uitgebreid met 1 werkpost Dispatch S, een tool om de interventieploegen efficiënter aan te sturen.
De aankoop zal gegund worden aan de firma Astrid NV voor het totale bedrag van 43.673,63 euro. De betaling wordt gespreid over 4 jaar.
De uitbreiding van de dispatching voor de lokale politie Brugge met 1 werkpost Dispatch S wordt goedgekeurd. Deze zal worden aangekocht bij de firma Astrid NV, Regentlaan 54 te 1000 Brussel, als enige firma die technologie mag integreren binnen een bestaande politionele omgeving, voor het totaal bedrag van 43.673,63 euro, gespreid over 4 jaar.
De uitgave van 5.762,60 euro btw inbegrepen, zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51/BU 2021 en wordt gefinancierd met eigen middelen.
De overige 38.911,15 zal voozien worden op begrotingsartikel 33030/744-21/BU gespreid over de dienstjaren 2022, 2023 en 2024.
De procedure tot aanwerving via mobiliteit (= categorie A)
Na het overmaken van de vacatures aan de dienst DGR DRP-P tot publicatie kunnen de personeelsleden van de geïntegreerde politie hun kandidaturen indienen. Na de benoeming door de gemeenteraad van de weerhouden kandidaten of bij delegatie door de Burgemeester, worden deze benoemingen gepubliceerd in het bulletin van het personeel (BPC). Het personeelslid betekent zijn beslissing om de betrekking al dan niet op te nemen aan DGR DRP-P, aan de overheden van vertrek en bestemming (binnen de 14 kalenderdagen te rekenen vanaf de datum van de betekening). Het benoemde personeelslid wordt in zijn nieuwe betrekking aangesteld op de eerste dag van de tweede referentieperiode volgend op zijn aanwijzing, tenzij anders bepaald.
Na een vruchteloze mobiliteitsronde (in de categorie A), kan de politiezone zich onmiddellijk formeel engageren voor een aanwerving via de aspirantenmobiliteit (in de categorie C).
Na een beslissing van de gemeenteraad over de deelname aan de mobiliteitscyclus voorbehouden aan de aspiranten-inspecteur, kunnen de openstaande plaatsen via de aspirantenmobiliteit bezorgd worden aan de algemene directie van de ondersteuning en het beheer. In het begin van de basisopleiding wordt dan een mobiliteitscyclus georganiseerd die de betrekkingen uit de categorie C bevat.
De vacante plaatsen
Operationeel kader:
Officierenkader: 1 plaats commissaris van politie
- 1 plaats adjunct-diensthoofd verkeer (met mobiliteitsreserve).
Middenkader: 4 plaatsen hoofdinspecteur van politie
- 1 plaats teamcoach functioneel beheer (geen gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
- 1 plaats teamcoach recherche - tewerkstelling LCCU (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
- 1 plaats teamcoach recherche - tewerkstelling LCCU - HINP met bijzondere specialisatie ICT (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
- 1 plaats coördinator verkeer (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
Basiskader: 10 plaatsen inspecteur van politie
- 1 plaats teamlid aangifte-onthaal (met mobiliteitsreserve).
- 2 plaatsen teamlid regio (met mobiliteitsreserve).
- 2 plaatsen teamlid interventie (met mobiliteitsreserve).
- 1 plaats scooterrijder (met mobiliteitsreserve).
- 1 plaats verkeershandhaving (met mobiliteitsreserve).
- 1 plaats wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
- 2 plaatsen teamlid FIT (fiets interventie team, met mobliteitsreserve).
De selectiecommissie en de -modaliteiten
Operationeel kader:
Selectiecommissie: CP Adjunct-diensthoofd verkeer (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Eerste Hoofdcommissaris van politie Dirk VAN NUFFEL, korpschef - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, directeur operaties - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Eerste Hoofdcommissiaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Commissaris van politie Alain STRUBBE, diensthoofd verkeer - vervanger: Commissaris van politie Wouter ROMMEL, regiohoofd.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Directiesecretaris Sophie CHRISTIAENS, directiesecretaris - vervanger: Adviseur Marie DE ROOVER, adjunct-diensthoofd HR-beheer.
Er is geen vrouwelijk personeelslid met de vereiste kwalificaties beschikbaar.
Selectiecommissie: HINP Teamcoach functioneel beheer (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Eerste Hoofdcommissaris van politie Dirk VAN NUFFEL, korpschef - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Alex VAN DER BEKE, diensthoofd informatiebeheer - vervanger: Eerste Commissaris van politie Marc DELAGRANGE, adjunct-diensthoofd informatiebeheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Nathalie CATTRYSSE, teamcoach functioneel beheerder - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Nico DEMAEGDT, teamcoach informatiegestuurde politiezorg.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Adviseur Marie DE ROOVER, adjunct-diensthoofd HR-beheer.
Selectiecommissie: HINP Teamcoach recherche - tewerkstelling LCCU (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, directeur operaties - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie Dirk VAN NUFFEL, korpschef.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd coördinatie directie operaties - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, directeur operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie ICT Jack DEWAELE, teamcoach recherche LCCU - vervanger: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd coördinatie directie operaties.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Sam VANDENBORRE, teammedewerker verkeerstechniek - vervanger: Assistent Michaël DE SMEDT, teammedewerker HR-beheer.
Selectiecommissie: HINP Teamcoach recherche - HINP met bijzondere specialisatie ICT - tewerkstelling LCCU (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, directeur operaties - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie Dirk VAN NUFFEL, korpschef.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd coördinatie directie operaties - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, directeur operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie ICT Jack DEWAELE, teamcoach recherche LCCU - vervanger: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd coördinatie directie operaties.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: HINP Coördinator verkeer (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Eerste Hoofdcommissaris van politie Dirk VAN NUFFEL, korpschef - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, directeur operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Commissaris van politie Alain STRUBBE, diensthoofd verkeer – vervanger: Hoofdinspecteur van politie Dimitri DEPAUW, teamcoach motorrijders.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Stijn WACKENIER, teammedewerker facilitair beheer - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Bart DE VOLDER, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Er is geen vrouwelijk personeelslid met de vereiste kwalificaties beschikbaar.
Selectiecommissie: INP Teamlid back-office aangifte/onthaal (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Koen GOUWY, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd coördinatie directie operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Wendy VAN DAMME, teamcoach aangifte/onthaal - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Wouter SABBE, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Stefanie BRAET, teammedewerker regio - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP Teamlid regio (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, regiohoofd - vervanger: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Lieselot CLINCKE, teamcoach terrein regio - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Alexis DECLOEDT, teamcoach terrein regio.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Adviseur Lieven DUYCK, beleidsontwikkelaar - vervanger: Inspecteur van politie Pascal VERSTRAETE, teamlid interventie.
Selectiecommissie: INP Teamlid interventie (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd cöordinatie directie operaties - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Inspecteur van politie Karen BEMELMANS, teamlid interventie - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Wesley DHOORE, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Sam VANDENBORRE, teammedewerker verkeerstechniek - vervanger: Assistent Stefanie BRAET, teammedewerker regio.
Selectiecommissie: INP Scooterrijder (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Eerste Commissaris van politie Alain STRUBBE, diensthoofd verkeer - vervanger: Commissaris van politie Wouter ROMMEL, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Dimitri DEPAUW, teamcoach motorrijders - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Thomas LIPS, motorrijder.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Kelly BLEYAERT, teammedewerker verkeersbelemmeringen - vervanger: Assistent Annelies HILLEWAERT, teammedewerker verkeershandhaving.
Er is geen vrouwelijk personeelslid met de vereiste kwalificaties beschikbaar.
Selectiecommissie: INP Teamlid verkeershandhaving (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Eerste Commissaris van politie Alain STRUBBE, diensthoofd verkeer - vervanger: Commissaris van politie Wouter ROMMEL, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Peter DE LANNOIT, teamcoach verkeersafhandeling - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Dimitri DEPAUW, teamcoach motorrijders.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Annelies HILLEWAERT, teammedewerker verkeershandhaving - vervanger: Assistent Cindy COGGE, teammedewerker beleidsondersteuning en documentatie.
Er is geen vrouwelijk personeelslid met de vereiste kwalificaties beschikbaar.
Selectiecommissie: INP Wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer .
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, regiohoofd - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Inspecteur van politie Mieke DEKETELAERE, wijkinspecteur - vervanger: Inspecteur van politie Queeny VAN BROECK, wijkinspecteur.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Cindy COGGE, teammedewerker beleidsondersteuning en documentatie - vervanger: Assistent Charlotte GEEROLF, teammedewerker LIK.
Selectiecommissie: INP Teamlid FIT (fiets interventie team) (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Eerste Commissaris van politie Beatrijs VAN NUFFEL, adjunct-regiohoofd - vervanger: Commissaris van politie Jacques DOBBELAERE, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Lesley DEVELTER, teamcoach terrein regio - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Jorgo LAMOTE, teamlid FIT.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Isabelle VANOOTEGHEM, teammedewerker kabinet korpschef - vervanger: Eerste Assistent Sarah BEKAERT, teammedewerker HR-ontwikkeling en welzijn.
Indien een lid van de plaatselijke selectiecommissie om dwingende dienstredenen en/of overeenkomstig de beschikbaarheid van leden van de selectiecommissie niet aanwezig kan zijn, duidt de korpschef vervangers aan.
De plaatselijke selectiecommissie voor officieren van de Lokale Politie kan een beroep doen op extern deskundigen die beslagen zijn in één of meer aangelegenheden die verband houden met de te begeven betrekking en/of een ervaring kunnen aantonen van tenminste vijf jaar in het domein met betrekking tot de functiebeschrijving van de betrokken betrekking (art. 18 KB Mob).
Voor de opengestelde functie binnen het officierenkader wordt aan de kandidaten voorafgaand gevraagd om een paper op te stellen die tijdens het interview zal worden verdedigd. De paper is adviserend. Naast het selectie-interview en de adviserende paper wordt voorafgaand een aantal adviserende competentiegerichte proeven afgenomen.
Voor de opengestelde functie binnen het officierenkader worden de namen van de kandidaten officieren voor de Lokale Politie Brugge schriftelijk ter kennis gebracht aan de Procureur-Generaal bij het Hof van Beroep te Gent, conform artikel 54, tweede lid van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
Voor de opengestelde functies binnen het middenkader wordt naast het selectie-interview voorafgaand een aantal adviserende competentiegerichte proeven en een adviserende vergelijkende kennistest afgenomen. Deze dienen verplicht afgenomen te worden vooraleer door te gaan naar het gedragsinterview.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functies (vermeld in de tabel I van de bijlage 19 PRPol) binnen het middenkader van teamcoach recherche tewerkstelling LCCU HINP met bijzondere specialisatie ICT, teamcoach recherche tewerkstelling LCCU (gespecialiseerde functie - met vergoeding voor werkelijke onderzoekskosten - vermeld in de tabel I van de bijlage 19 RPPol) en coördinator verkeer dient bijkomend vermeld te worden dat de kandidaten in het bezit van het bedoelde brevet voorrang genieten tot de gespecialiseerde functie. Niet-brevethouders mogen ook solliciteren en verbinden zich ertoe de specifieke opleiding te zullen volgen. Het personeelslid dat geen voldoening geeft tijdens de stage of opleiding die voorvloeit uit zijn/haar aanwijzing in een gespecialiseerde betrekking, wordt herplaatst naar zijn/haar functie.
Voor de opengestelde functies binnen het middenkader van coördinator verkeer en binnen het basiskader van teamlid verkeershandhaving - scooterrijder wordt voorafgaand aan het interview een adviserende kennistest en praktische proef (rijvaardigheidstest) met de kandidaat gehouden. Deze dienen verplicht afgenomen te worden vooraleer door te gaan naar het gedragsinterview.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functie binnen het basiskader van rechercheur wordt voorafgaand aan het interview een adviserende kennistest en competentiegerichte proeven afgenomen.
Voor alle opengestelde functies binnen het basiskader worden competentiegerichte proeven, waaronder in ieder geval een gedragsgericht interview tijdens de selectiecommissie afgenomen.
De gemeenteraad keurt de vacantverklaring en de selectieprocedure in het kader van de derde mobiliteitscyclus - dienstjaar 2021 goed.
De selectiemodaliteiten worden als volgt vastgelegd:
Zowel de inzet van (tijdelijke vaste) observatiecamera's op een niet-besloten plaats als van een private bewakingsonderneming op een duidelijk afgebakend gedeelte van het openbaar domein vereisen de instemming van de gemeenteraad.
Aan de lokale politie wordt toelating verleend om langs het wedstrijdparcours van het Wereldkampioenschap Tijdrijden, op het traject op het grondgebied van de stad Brugge, zeven tijdelijke vaste bewakingscamera's op te stellen volgens de eigen operationele inzichten.
Met uitzondering van de vereiste proefopnames wordt het gebruik, de exploitatie en de opslag van beelden toegestaan tussen vrijdag 17 september 2021 om 08u00 en donderdag 23 september 2021 om 20u00.
Aan de erkende private bewakingsonderneming G4S Event Security wordt machtiging verleend om overeenkomstig de vigerende wettelijke bepalingen de in artikel 4 opgesomde activiteiten uit te voeren binnen het hierna omschreven gebied:
Hoefijzerlaan - Zand en Vrijdagmarkt - het openbaar domein, afgebakend door Hauwerstraat, Boeveriestraat, deze straten inbegrepen, en de Hendrik Consciencelaan (niet inbegrepen).
Deze machtiging wordt verleend van vrijdag 17 september 2021 om 08u00 tot en met donderdag 23 september 2021 om 20u00.
Aan de erkende private bewakingsonderneming G4S Event Security wordt toegestaan de hierna volgende activiteiten uit te voeren:
- Het verstrekken van informatie aan en begeleiden van de bezoekers;
- Algemeen toezicht op het gedrag van de personen met het oog op het verzekeren van de veiligheid;
- Waarschuwen van de organisatie en de bevoegde hulpdiensten indien er een risico-indicatie aanwezig is;
- Begeleiden van de bezoekers bij evacuatie;
- Crowd control overeenkomstig de instructies van de bevoegde hulpdiensten;
- Preventief optreden met betrekking tot brandgevaar.
De tijdelijke politieverordening dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
De tijdelijke politieverordening betreffende het verkeer en de handhaving van de openbare orde en rust naar aanleiding van het WK Wielrennen 2021 wordt goedgekeurd.
De keuze voor de opmaak van een BNIP vloeit voort uit volgende overwegingen:
1) het gaat om een evenement van uitzonderlijke omvang;
2) grote delen van Brugge worden (minstens) 5 dagen geïmpacteerd;
3) het evenement zal - indien COVID - 19 het toelaat - veel volk op de been brengen;
4) het gaat om een evenement met internationale uitstraling;
5) naast het WK tijdrijden worden ook tal van randactiviteiten georganiseerd en fanzones ingericht;
6) mobiliteit, toegankelijkheid en bereikbaarheid voor grote delen van Brugge zijn een grote uitdaging;
7) er is doorgedreven samenwerking en coördinatie nodig tussen tal van diensten, organisaties en disciplines om de openbare orde op het evenement, op de randactiviteiten, in fanzones maar ook in de omgeving te garanderen;
8) het ANIP volstaat niet om adequaat te reageren op noodsituaties.
Het voorliggende BNIP werd opgesteld overeenkomstig artikel 6 van KB van 22 mei 2019. Artikel 6 bepaalt:
§ 1. De BNIP omvatten ten minste:
1° de beschrijving van het betrokken risico en de bepaling van de nood planningszone(s);
2° de gegevens van de actoren die specifiek betrokken zijn bij het risico, met inbegrip van de contactgegevens;
3° de ongevallenscenario’s;
4° de specifieke procedures, met inbegrip van de informatie aan de bevolking;
5° de specifieke maatregelen ter bescherming van de bevolking en goederen;
6° de eventuele organisatie van de interventieterreinen.
§ 2. De BNIP betreffende een gelokaliseerd risico bevatten bovendien:
1° de geografische situatie van het risico;
2° de algemene gegevens betreffen de het betrokken risico, met inbegrip van de eventuele hulpmiddelen eigen aan het risico;
3° wat betreft de bepaling van de nood planningszone(s) bedoeld in § 1, 1° van dit artikel, minimaal:
a) de instelling van perimeters en de bijzondere organisatie van de interventieterreinen, waaronder de plaats van de CP-Ops;
b) de relevante geografische, demografische en economische factoren;
c) de andere risico’s.
§ 3. Wanneer de bevoegde overheid van oordeel is dat één van de in § 1 en 2 genoemde elementen niet van toepassing is op een welbepaald risico, licht zij de redenen hiervoor in het BNIP toe.
(...)
Artikel 9 van de wet op de civiele bescherming stipuleert dat het BNIP ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) WK Tijdrijden 2021 wordt goedgekeurd.
Op 23 april 2021 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.
Op 7 mei 2021 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een wijzigingsbesluit (van het besluit van 23 april 2021) waarbij het de subsidieperiode voor optie 1 en 2 verlengt tot 31 augustus 2021.
De stad had destijds gekozen voor optie 1:
Deze optie wordt verder gezet.
Bijkomende info zie https://www.vlaanderenhelpt.be/lokale-contactopsporing.
Een bijkomend 3de addendum werd opgesteld voor de periode van 1 september t.e.m. 15 oktober 2021.
Een derde addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit Vlaamse Regering 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen wordt goedgekeurd (= periode 1 september - 15 oktober).
Om de gemeenschapsdienst in de praktijk te kunnen toepassen, is een aanpassing van het GAS-kaderreglement noodzakelijk. Het kaderreglement gemeentelijke administratieve sancties Brugge werd in samenspraak met de juridisch adviseur Chris Pauwels gewijzigd (zie bijlage 1). Vooreerst is er de herschrijving van artikel 5:
Artikel 5: De verplichte bemiddeling ten aanzien van minderjarigen die de volle leeftijd van zestien jaar hebben bereikt op het tijdstip van de feiten, teneinde de mogelijkheid te bieden om de aangebrachte schade te vergoeden of te herstellen, gebeurt via de stedelijke preventiedienst.
Uiterlijk twee maanden nadat de sanctionerende ambtenaar tot opstart van een bemiddeling heeft verzocht, deelt de preventiedienst hem het resultaat daarvan schriftelijk mee. In overleg met de sanctionerende ambtenaar kan die termijn eventueel verlengd worden.
Op basis van het resultaat van de bemiddeling kan de sanctionerende ambtenaar beslissen om een lagere of zelfs geen geldboete op te leggen.
Dit artikel wordt vervangen door:
Artikel 5. Onder de voorwaarden, volgens de modaliteiten en binnen de grenzen bepaald door de GAS-wet, kan de sanctionerende ambtenaar als alternatieve maatregel voor de administratieve geldboete een bemiddeling of een gemeenschapsdienst voorstellen. Ten aanzien van minderjarigen is een aanbod tot bemiddeling verplicht.
De bemiddelingen en de gemeenschapsdiensten worden praktisch omkaderd via de stedelijke preventiedienst. Uiterlijk twee maanden nadat de sanctionerende ambtenaar tot opstart van een bemiddeling heeft verzocht, deelt de preventiedienst het resultaat daarvan in een schriftelijk verslag mee aan de sanctionerende ambtenaar. In overleg kan die termijn eventueel verlengd worden. Voor een gemeenschapsdienst is de wettelijke uitvoeringstermijn zes maanden. Het schriftelijk verslag erover wordt meteen daarna aan de sanctionerende ambtenaar bezorgd.
Bij welslagen van de bemiddeling resp. correcte uitvoering van de gemeenschapsdienst kan geen administratieve geldboete meer opgelegd worden.
In geval van weigering of falen van de bemiddeling kan de sanctionerende ambtenaar ofwel een gemeenschapsdienst voorstellen, ofwel een administratieve geldboete opleggen. In geval van weigering of niet-uitvoering van de gemeenschapsdienst kan de sanctionerende ambtenaar een administratieve geldboete opleggen.
Aansluitend op het nieuwe artikel 5 wordt ook artikel 6 aangepast. Tot op heden luidt dit:
Artikel 6: De sanctionerende ambtenaar ondertekent alle briefwisseling in het kader van de procedure tot het opleggen van een administratieve geldboete, met inbegrip van de kennisgeving van zijn eindbeslissing.
Omdat het niet altijd om het opleggen van een administratieve geldboete gaat, doch ook een alternatieve maatregel van bemiddeling of gemeenschapsdienst kan betreffen, wordt voorgesteld artikel 6 te wijzigen in:
Artikel 6. De sanctionerende ambtenaar ondertekent alle van hem/haar in die hoedanigheid uitgaande briefwisseling, met inbegrip van de kennisgeving van de eindbeslissing.
De sanctionerend ambtenaar en de GAS-bemiddelaar zullen samen de gemeenschapsdienst verder vorm geven. De integratie van de gemeenschapsdienst in GAS Brugge zal extra personeelsinzet, ruimte en tijd vragen en dit zowel voor de sanctionerend ambtenaar als voor de GAS-bemiddelaar. Dit komt bovenop de nu al grote dossierlast.
GAS: Tot op heden (30/06/2021) ontving de sanctionerend-ambtenaar in 2021 al 348 GAS-vaststellingen (mei en juni nog onvolledig). Wanneer we deze aantallen extrapoleren om de evolutie voor 2021 te voorspellen, betekent dit 696 dossiers voor 2021. Ter vergelijking: in 2020 waren er 327 dossiers. Bovendien zijn de dossiers sinds de GAS-uitbreiding in Brugge in 2019 veel complexer dan daarvoor en wordt er per dossier meer administratie en opvolging verwacht.
Bemiddeling: Tot op heden wordt in Brugge de bemiddeling in het kader van de gas-wetgeving uitgevoerd en opgevolgd door een bemiddelaar binnen de preventiedienst. Deze persoon werkt in het kader van het werkstrafproject (gesubsidieerd door FOD justitie). Tot het jaar 2020 werden in Brugge maximaal 10 bemiddelingsdossiers behandeld, waardoor de werklast voor de bemiddelaar niet echt verhoogd werd. In het jaar 2021 is het aantal bemiddelingsdossiers fel gestegen (19 dossiers op 15.06). De tijdsinvestering is op korte tijd fel verhoogd. Tot in 2020 ging het voornamelijk om dossiers wildplassen, dit jaar is daar vooral nachtlawaai bijgekomen. Gezien er steeds gezocht wordt naar een link tussen de feiten en de bemiddeling, is er in Brugge ook gezocht naar een gevarieerd aanbod in bemiddeling: wildplassers kunnen een aantal uren meegaan met de reiniging van de openbare toiletten, mensen die overlast veroorzaken in parken kunnen meehelpen met de opruiming van deze openbare plaatsen. De bemiddelaar nodigt de overtreder uit op een gesprek, en organiseert de bemiddeling van begin tot einde. Dit impliceert ook het zoeken naar geschikte plaatsen waar de bemiddeling kan uitgevoerd worden, overleg met de verschillende diensten en opvolging van het hele gebeuren. Daarna wordt er teruggekoppeld naar de sanctionerend ambtenaar die het dossier verder afwerkt.
Extra ondersteuning is dus nodig en wenselijk om enerzijds de verdubbeling aan de lopende dossiers blijvend kwalitatief te kunnen behandelen, en anderzijds extra te kunnen inzetten op de vragen naar bemiddeling/gemeenschapsdienst.
De wetgeving geeft aan dat de titel van sanctionerend ambtenaar kan uitgevoerd worden door ofwel houders van een universitair diploma, ofwel houders van een bachelor in de rechten of in de rechtspraktijk. Een GAS-bemiddelaar moet beschikken over een universitair diploma of 3 jaar gelijkgestelde ervaring in bemiddelingsmateries.
Derhalve wensen we over te gaan tot het aanwerven van een bachelor in de rechten of in de rechtspraktijk, ook omdat die functie perfect kan ingezet worden voor zowel de administratieve en inhoudelijke opvolging van de GAS-dossiers, maar ook voor het uitwerken van concrete projecten zoals o.a. de integratie van de gemeenschapsdienst.
De gemeenteraad keurt de wijziging van het kaderreglement GAS Brugge, meer specifiek de wijzigingen van artikel 5 en 6, goed.
Het nieuwe bovenlokale functionele fietsnetwerk (zie bijlage 2) doorkruist sentier nr. 23. Sentier nr. 23 wordt hierdoor in een westelijk segment en een oostelijk segment verdeeld (zie bijlage 3- Situering westelijk en oostelijk segment). Het westelijk segment wordt voorlopig vastgesteld om te supprimeren en betreft het gedeelte tussen sentier nr. 20 en de fietsverbinding. Het oostelijk segment van sentier nr. 23 wordt behouden en betreft het gedeelte tussen de nieuwe fietsverbinding en de Vaardijkstraat nr. 12. De afschaffing van het westelijk segment wordt aan het artikel 3 van het decreet gemeentewegen getoetst.
Artikel 3 decreet Gemeentewegen:
"Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
Toetsing aan artikel 3 decreet Gemeentewegen:
• De fijnmazigheid van het netwerk is bewaakt én wordt versterkt dankzij de in de steigers staande projecten;
• Het multiscalair karakter werd in deze projecten ook bewaakt, de projecten functioneren immers op meerdere schaalniveaus:
• Het multifunctioneel karakter werd in dit dossier ook bewaakt. Er kan onder meer gewezen worden op:
• Het dynamisch karakter is weerspiegeld in voorliggende analyse:
Aan artikel 3 wordt voldaan.
Artikel 4 decreet Gemeentewegen
"Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
Toetsing aan artikel 4 decreet Gemeentewegen
We verwijzen naar de toets aan artikel 3, d.w.z. de doelstellingen, van het decreet. Voorliggend dossier is te situeren binnen een resem andere dossiers in de onmiddellijke omgeving die de functionele en recreatieve verbindingen in het gebied wil versterken. Bij de screening van die andere dossiers dook ook het juridisch bestaan van de buurtweg sentier nr. 23 op. Echter bestaat deze reeds ruim 75 jaar feitelijk niet meer (cfr de bouw- en werkplaatsen van de NMBS / Infrabel), de functionele relatie is reeds 150 jaar verdwenen door de realisatie van de 2 spoorlijnen (zie hoger).
Wordt de zogenaamde ‘Ladder van Lansink’ gehanteerd:
Dankzij de in de steigers staande projecten wordt kwalitatieve – verkeersveilige (fiets)infrastructuur gerealiseerd waarbij (zie projectnota’s van de respectievelijke projecten) steeds bijzondere aandacht werd besteed aan de verkeersveiligheid.
De relatie van sentier 23 (als schakel Steenbrugge – Sint-Michiels) is na de fusie van Groot-Brugge als intra-gemeentelijk te bestempelen, waarbij andermaal kan opgemerkt worden dat deze relatie anno 21e eeuw weinig relevant is én dat er alternatieven voorhanden zijn. De nieuwe projecten spelen daarentegen wel een rol op een bovenlokaal niveau, de nieuwe fietsverbindingen zijn zo bijvoorbeeld te situeren binnen het BFF en het toeristisch – recreatief fietsknooppuntenwerk.
Het de iure supprimeren bevestigt het de facto reeds verdwenen karakter van de sentier. Het openstellen van de sentier zou niet enkel een beperkte meerwaarde hebben, dit zou ook tegen een grote kostprijs zijn (cfr noodzaak kunstwerk) en zou ook een impact op het bos langsheen de Leiselebeek betekenen. Bij de uitwerking van de nieuwe projecten werd steeds het principe van “de goede ruimtelijke ordening” in ogenschouw genomen (zie studies).
Aan artikel 4 wordt voldaan.
de min-/meerwaarde wordt als nihil beschouwd omwille van de volgende criteria:
1° De sentier nr. 23 is eind 19e eeuw op de gronden van de NMBS/Infrabel verdwenen naar aanleiding van de bouw van diverse werkhuizen en sporen. Hierdoor is de functionele en recreationele relatie tussen Sint-Michiels en Steenbrugge ook verdwenen (zie hierboven);
2° De sporen werden krachtens de ontwikkeling van het Belgische spoornetwerk in opdracht van de overheid aangelegd en beschikken over een geldige vergunning van voor 1 september 2019;
3° Het terug openstellen van deze buurtweg is niet realistisch gelet op de aanwezigheid van de spoorlijn Brussel – Oostende welke incontournable is en derhalve zo openstelling (quod non) een duur kunstwerk zou impliceren welke kosten-baten-gewijs (cfr gewijzigde functionele relaties en derhalve het beperkte potentieel) niet te verdedigen is.
De gemeenteraad keurt het voornemen tot afschaffing van het westelijk segment van sentier nr. 23 goed.
De gemeenteraad geeft opdracht om conform het decreet gemeentewegen een openbaar onderzoek te organiseren waarna de gemeenteraad binnen de 60 dagen na sluiten van het openbaar onderzoek definitief beraadslaagt over de afschaffing van het westelijk segment van segment nr. 23 (waar deze kruist met het toekomstige bovenlokale functionele fietstracé).
De deputatie van de provincie West-Vlaanderen ontvangt een afschrift van voorliggend besluit.
De cluster openbaar domein staat in voor de aanplakking van het openbaar onderzoek op de locatie.
Het verplaatsen van chemin nr. 10 naar het traject Zeveneke (F31) x Kolvestraat (bovenlokale functionele fietsroute) en het gedeeltelijk afschaffen van sentier nr. 11 en chemin nr. 11 wordt aan het artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen getoetst. Vooraleer we respectievelijke gemeentewegen bespreken kan opgemerkt worden dat op een hoger schaalniveau waarin de initiële functionaliteit van de wegenissen is achterhaald:
Chemin nr. 10
Het stadsbestuur wenst chemin nr.10 tussen het kruispunt Zeveneke X Lisseweegs Vaartje (exclusief brug) en de Kolvestraat te verplaatsen naar het rechte gedeelte Zeveneke X Kolvestraat waarbij de buurtweg komt te liggen op het tracé van de F31 en het fietspad in de Kolvestraat. De buurtweg wordt op de reeds bestaande verharding geplaatst. Praktische duiding wordt in bijlage 1 weergegeven. Conform het decreet gemeentewegen wordt het verplaatsen van een buurtweg getoetst aan artikel 3 en 4.
artikel 3
Het artikel 3 van het decreet gemeentewegen luidt als volgt:
"Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
Het verplaatsen van buurtweg chemin nr.10 naar het voorgestelde tracé (Zeveneke - Kolvestraat) voldoet aan artikel 3 van het decreet gemeentewegen. De buurtweg wordt naar een traject verplaatst dat reeds bestaande is als fietspad. Op heden wordt dit fietspad reeds door de cluster openbaar domein beheerd. De buurtweg wordt tevens verplaatst naar de fietssnelweg F31 en het fietspad in de Kolvestraat, dat op heden een bovenlokale functionele fietsroute is. Hierdoor versterken de actoren fietssnelweg en buurtweg elkaar sterk.
De uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau wordt hiermee gegarandeerd. De verplaatsing van de buurtweg is ook complementair aan de tweede voorwaarde van artikel 3. Dit stelt dat het netwerk van trage wegen op recreatief vlak en functioneel vlak worden versterkt wat met de verplaatsing van deze buurtweg zo is gezien het met de F31 en fietspad in de Kolvestraat wordt verenigd.
Aan artikel 3 wordt voldaan.
Artikel 4
Het artikel 4 van het decreet gemeentewegen luidt:
"Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
Het verplaatsen van de buurtweg chemin nr. 10 werd aan deze 5 criteria getoetst. Voor criteria nummer 1 werd de buurtweg getoetst volgens de ladder van Lansink waarbij in volgorde van chronologie wordt geopteerd voor behoud, verplaatsing en supprimering van de buurtweg. Het behoud van deze buurtweg is gezien de maatschappelijke ontwikkelingen en de diverse handelszaken niet mogelijk. Sinds de jaren 1970 is het industriegebied in Sint-Pieters sterk gegroeid. Er wordt daarom geopteerd voor een verplaatsing van de buurtweg chemin nr. 10 (punt 1) waarbij de buurtweg op het tracé van de F31 en de bovenlokale functionele fietsroute in de Kolvestraat worden geplaatst en elkaar gaan versterken in het voordeel van de fietser.
De buurtweg doorkruist op heden privaat domein en verschillende bedrijventerreinen waardoor deze buurtweg op heden geen nut meer heeft. De min/-meerwaarde wordt als nihil beschouwd daar 1°de gemeenteweg in de feiten verdwenen is, 2° omdat infrastructuren (bedrijventerreinen) in opdracht van de overheid is aangelegd (cfr. BPA) en 3° omdat de gemeenteweg werd bebouwd krachtens een rechtsgeldige, niet-vervallen vergunning die werd verleend vóór 1 september 2019.
Het openstellen van de buurtweg is in de praktijk niet meer mogelijk, vandaar de verplaatsing van de buurtweg wordt geadviseerd. Door het verplaatsen van de buurtweg naar de fietssnelweg F31 en de fietspaden in de Kolvestraat stelt dit niet alleen het gebruik van de buurtweg in ere maar versterkt dit ook het karakter van de fietssnelweg en de bovenlokale functionele fietsroute in de Kolvestraat (punt 2). De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden hierbij in acht genomen. Door de toekomstige ontwerpplannen van de F31, het fietspad, de fietsbrug en de rotonde in de Kolvestraat wordt de verkeersveiligheid gemaximaliseerd (punt 3). De gemeentewegen werken op het niveau van Brugge (cfr. F31 als fietssnelweg tussen Brugge en Zeebrugge). Er dient bijgevolg ook niet met andere gemeenten/steden in overleg te worden getreden (punt 4). Bij de afweging voor de wijzigingen aan het wegennet werd rekening gehouden met de huidige en toekomstige functies van de gemeentewegen (cfr Masterplan Fiets voor de Haven van Zeebrugge). Op heden is chemin nr. 10 bovendien ook feitelijk verdwenen. De buurtweg wordt hierop verplaatst naar het tracé van de F31 en het fietspad in de Kolvestraat opdat beide elkaar kunnen versterken (punt 5).
Aan artikel 4 wordt voldaan. (Zie ook bijlage 1)
Sentier nr. 11 - Chemin nr. 11
Buurtweg sentier nr. 11 is gedeeltelijk af te schaffen. Sentier 11 loopt recht door het Duivekeetbos. Dit bos is een zeer zeldzaam oud polderbos op klei. Chemin nr. 11 is gedeeltelijk af te schaffen. (zie bijlage 1 voor het af te schaffen gedeelte). Door de realisatie van onder meer het spoortraject is de eertijds functionele relatie verdwenen. Chemin nr. 11 is op heden volledig verdwenen. De buurtweg waarvan sprake is dan ook in de praktijk niet meer in gebruik en niet meer zichtbaar op het terrein. Conform het decreet gemeentewegen werd dit aan artikel 3 en 4 getoetst.
Artikel 3
Aan artikel 3 wordt voldaan.
Artikel 4
Het schrappen van deze buurtweg is in het algemeen belang daar de buurtweg reeds ettelijke decennia is verdwenen. De buurtweg is niet meer zichtbaar en heeft geen verbindende functie meer. Deze wordt ook niet meer op recreatief of functioneel vlak gebruikt (punt 1). Het afschaffen is in dit geval een uitzonderingsmaatregel gezien de hier hoger vermelde context en in bijzonder de aanwezigheid van de spoorlijn als harde en permanente obstructie (punt 2). De verkeersveiligheid wordt eveneens in acht genomen. Indien deze buurtweg terug in ere hersteld zou worden zou dit niet alleen op natuurgebied een grote impact hebben maar zou deze buurtweg ook dood lopen op de sporen van de NMBS wat in het kader van (verkeers)veiligheid niet de bedoeling kan zijn. (punt 3). De gemeentewegen werken op het niveau van Brugge (cfr. F31 als fietssnelweg tussen Brugge en Zeebrugge (punt 4). Bij de afweging voor de wijzigingen aan het wegennet werd rekening gehouden met de huidige en toekomstige functies van de gemeentewegen (cfr Masterplan Fiets voor de Haven van Zeebrugge) (punt 5).
Aan artikel 4 wordt voldaan.
De gemeenteraad keurt het voornemen tot wijzigen/afschaffen van de onderstaande buurtwegen/gemeentewegen goed:
- Het verplaatsen van een gedeelte van chemin nr. 10 tussen ZevenekeX Poelweg (exclusief de brug van het Lisseweegs Vaartje) tot in nadering van de Kolvestraat waarbij dit gedeelte buurtweg op het fietstracé van de F31 en het fietspad in de Kolvestraat wordt geplaatst.
-De gedeeltelijke afschaffing van sentier nr. 11 tussen het Lisseweegs Vaartje (exclusief de brug) en de spoorwegen (exclusief de spoorwegen).
- De gedeeltelijke afschaffing van chemin nr. 11 tussen Lisseweegs Vaartje (exclusief de brug) tot halverwege perceel 444A (Geopunt).
De gemeenteraad geeft opdracht om conform het decreet gemeentewegen een openbaar onderzoek te organiseren waarna de gemeenteraad binnen de 60 dagen na sluiten van het openbaar onderzoek definitief beraadslaagt over de gedeeltelijke verplaatsing van chemin nr. 10 en de gedeeltelijke afschaffing van sentier nr. 11 en chemin nr. 11.
De deputatie van de provincie West-Vlaanderen ontvangt een afschrift van voorliggend besluit.
De cluster openbaar domein staat in voor de aanplakking van het openbaar onderzoek op de locatie.
Stad Brugge voorziet jaarlijks een budget van 25.000 euro voor noodhulp.
De voorbije jaren heeft Stad Brugge noodhulp geschonken aan:
Advies
De Noord-Zuiddienst en -raad en verlenen gunstig advies om noodhulp te schenken aan Nsanga (bijlage 2).
De Noord-Zuidraad maakt de bedenking dat de financiële steun aan een concreet doel zou moeten toegewezen worden. Daarnaast moet er absolute zekerheid zijn dat de organisatie integer is en de noodhulp ten goede komt van wie het echt nodig heeft.
De gemeenteraad keurt goed dat een financiële bijdrage van 5000 euro wordt gestort op het rekeningnummer van Nsanga (BE28 0634 1170 5320) voor noodhulp aan de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in Goma, DR Congo.
Jaarrekening 2020
Op 25 juni 2021 keurde de algemene vergadering van Audio de jaarrekening 2020 goed. Artikel 485 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de bepalingen van deel 2, titel 7 inzake bestuurlijk toezicht van toepassing zijn op de welzijnsvereniging.
Bijgevolg bezorgt Audio de stad Brugge de jaarrekening 2020, samen met de toelichting en een kopie van het desbetreffende besluit van de algemene vergadering van Audio.
De vereniging sluit het werkjaar 2020 af met een omzet van 502.712,47 euro en met een negatief saldo van 14.193,94 euro. Het balanstotaal bedraagt 519.909 euro. Het eigen vermogen bedraagt einde 2020 330.806 euro. De Algemene Vergadering beslist dat he tverlies van het boekjaar 2020 zal opgenomen worden in het reservefonds. De niet aangewende kredieten voor investeringen worden niet overgedragen naar het volgend boekjaar.
Er wordt gevraagd de jaarrekening 2020 ter kennisgeving voor te leggen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad kan binnen 50 dagen na verzending zijn opmerkingen ter kennis brengen aan de provinciegouverneur die uiteindelijk de jaarrekening goedkeurt.
Nieuwe leden
In zitting van 25 juni 2021keurde de algemene vergadering van Audio eveneens de toetreding goed van twee nieuwe leden van de vereniging. Dit past in de groeistrategie die door de algemene vergadering van Audio werd goedgekeurd op voorstel van de raad van bestuur.
Audio verzoekt om de toetreding van volgende nieuwe leden formeel goed te keuren:
- de gemeente Assenede (zoals blijkt uit de notulen van de gemeenteraad van 24 september 2020);
- Zorgbedrijf Ouderzorg Genk (zoals blijkt uit de notulen van de raad van bestuur van 24 juni 2020);
Op basis van art. 482, tweede lid, van het decreet over het lokaal bestuur is de instemming van alle deelgenoten vereist voor de toetreding van nieuwe deelgenoten. Teneinde aan alle juridisch-administratieve verplichtingen te voldoen, dient de gemeenteraad nu deze beslissingen formeel goed te keuren.
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2020 van Audio.
De gemeenteraad keurt de toetreding van de volgende nieuwe leden tot de vereniging Audio goed:
1. de gemeente Assenede
2. Zorgbedrijf Ouderzorg Genk
Deze beslissing wordt vermeld op de lijst bedoeld in art. 330 van het decreet over het lokaal bestuur.
Fase 1 : de groep Brugge keurt als beheersmaatregel een subsidiekader met minimumrichtlijnen goed.
De minimumrichtlijnen voor de toekenning en de controle van subsidies, premies en toelagen door de groep Brugge heeft volgende 10 krachtlijnen (bijlage 1):
1. De subsidie moet steeds toegekend worden voor het doel waarvoor zij is toegekend.
2. De groep Brugge zet subsidies in om zijn beleid te realiseren, er kunnen tegenprestaties gevraagd worden.
3. De subsidies van de groep Brugge evolueren mee met (nieuwe) doelgroepen.
4. Ook voor de nominatieve toelagen is steeds een verantwoording nodig via een samenwerkingsovereenkomst (voorbeeld in bijlage 2).
5. Het bestuur weegt via de bevoegde beleidsdienst jaarlijks zorgvuldig af of een subsidie via een subsidiereglement of via een nominatieve toelage wordt uitgekeerd.
6. De subsidieaanvraag is laagdrempelig en eenvoudig.
7. De behandeling van subsidies verloopt transparant, efficiënt en integer en er is voldoende bekendmaking.
8. De (steekproef) controle wordt aangescherpt.
9. De non-discriminatieclausule geldt voor het volledige subsidiebeleid.
10. Bij overmacht zoals corona wordt het subsidiebeleid mogelijks aangepast indien de verwachte tegenprestatie bv. organiseren evenement niet kan doorgaan.
Deze minimumrichtlijnen blijven geldig voor onbepaalde duur. Indien een subsidiereglement of samenwerkingsovereenkomst uitgevaardigd door één van de entiteiten van de groep Brugge één of meerdere zaken uit het subsidiekader niet regelt is het minimumsubsidiekader voor dit punt of volledig van toepassing.
Fase 2 : de groep Brugge organiseert een externe subsidiescan met een volledige screening voor het subsidiebeleid en -beheer.
Om de kwaliteit van het subsidiebeleid en -beheer te garanderen en alles op mekaar af te stemmen binnen de groep Brugge voert de groep Brugge vanaf 2021 een externe subsidiescan uit met een volledige screening van het subsidiebeleid en -beheer. Hierbij wordt bv. ook nagegaan of bepaalde subsidies niet eerder een overheidsopdracht zijn of aan BTW moeten onderworpen worden.
In dit dossier wordt de goedkeuring gevraagd voor het subsidiekader met daarnaast de principiële goedkeuring om over te mogen gaan tot het lanceren van een externe subsidiescan.
Het subsidiekader met de overkoepelende minimumrichtlijnen voor de toekenning en de controle van subsidies, premies en toelagen door de groep Brugge wordt goedgekeurd.
Het bestuur geeft de principiële goedkeuring om over te gaan tot het lanceren van een externe subsidiescan bij de entiteiten van de groep Brugge.
Met het besluit van de Vlaamse Regering rond BBC2020 worden de complexe regels voor kredietbewaking en de daaraan gekoppelde aanpassingen van de meerjarenplannen sterk vereenvoudigd.
Dit betekent dat er onder andere verschuivingen tussen werkingskosten en nominatieve subsidies mogelijk zijn. Deze aanpassingen worden meegenomen in de lijst "nominatieve subsidies" als onderdeel van de aanpassing meerjarenplan.
Deze subsidies op naam zijn gemotiveerd voorgelegd aan het college. Een aantal zijn reeds voorgelegd aan de Gemeenteraad. Deze lijst is een aanvullende rapportering ter kennisname en goedkeuring aan de gemeenteraad.
Indien het nieuwe toekenningen betreft dan zijn deze kredieten tot stand gekomen via interne verschuivingen en zijn bijgevolg geen extra belasting van het meerjarenplan.
De aanvulling op de lijst nominatieve subsidies wordt goedgekeurd.
Voor het plaatsen van de brouwketel op het rondpunt dient de concessiehouder een omgevingsvergunning te verkrijgen. Voor de inname van het openbaar domein dient een concessieovereenkomst te worden afgesloten:
Belangrijkste voorwaarden:
De overeenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur.
Het gebruik is kosteloos.
Eventuele belastingen en kosten (bv. elektriciteitskosten voor het kunstwerk zelf) met betrekking tot het kunstwerk (installatie, onderhoud, ...) zijn ten laste van de concessiehouder.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het ontwerp van concessieovereenkomst voor het plaatsen van een brouwketel op het rondpunt in de Lieven Bauwensstraat ter hoogte van Brouwerij De Halve Maan.
Het College van Burgemeester en Schepenen leverde de OMV_2020133086 af aan de bv BLAARWEYDE, met zetel te 8790 Waregem, Guldensporenlaan 1.
De omgevingsvergunning vermeldt bij de inhoudelijke beoordeling dat de randen van de terrassen en de groene structuurelementen tot op de perceelsgrens van de private eigendom van de stad Brugge komen en dat hiervoor de noodzakelijke erfdienstbaarheden, overeenkomstig de artikelen 676 tot en met 680 van het Burgerlijk Wetboek, moeten worden gevestigd, op kosten van de bouwheer.
Het betreft:
De erfdienstbaarheden dienen te blijven bestaan zolang de meergezinswoning, opgericht ingevolge de omgevingsvergunning van 15 maart 2021 (of latere wijzigingen), bestaat.
Beschrijving van de betrokken percelen
Heersend erf:
De percelen gelegen te Brugge, aan de Ter Pannestraat 6 en 8, gekend bij het kadaster in de 8e afdeling Brugge, sectie K met perceelnummers 0751 G 6 P0000, 0751 N 7 P0000, 0751 R 7 P0000, 0751 M 7 P0000 en 0751 K 7 P0000.
Lijdend erf:
De percelen gelegen te Brugge, parkzone Ter Pannestraat, 8e afdeling, sectie K, met perceelnummers 0751 G 7 P0000 (jeugdlokaal), 0751 F 7 P0000, 0751 P 7 P0000 en 0751 S 7 P0000.
De Stad Brugge is eigenares van het lijdend erf om er sinds meer dan dertig jaar vanaf heden het ononderbroken en ongestoord bezit van te hebben.
Voor de vestiging van deze erfdienstbaarheden werd een ontwerp-akte opgemaakt, waarbij wordt verwezen naar goedgekeurde plannen waaruit blijkt onder welke vorm de lichten en zichten worden genomen (aantal vensters, afmetingen van de vensters, inplanting van de vensters, het feit dat de ramen licht- en luchtdoorlatend mogen zijn en niet moeten voorzien zijn van niet doorzichtig glas, enzovoort) en op welke manier aldus wordt afgeweken van de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek (artikelen 676 tot en met 680).
Voornoemde plannen, behorende tot de OMV_2020133086, zullen worden opgenomen in de databank van de plannen afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de vestiging van deze erfdienstbaarheden conform de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de vestiging van erfdienstbaarheden:
1° een erfdienstbaarheid van lichten en zichten
2° een erfdienstbaarheid non aedificandi,
op de percelen (lijdend erf) gelegen te Brugge, parkzone Ter Pannestraat, 8e afdeling, sectie K, met perceelnummers 0751 G 7 P0000, 0751 F 7 P0000, 0751 P 7 P0000 en 0751 S 7 P0000 ten voordele van de nog op te richten meergezinswoning (heersend erf), gelegen te 8000 Brugge, ter hoogte van de Ter Pannestraat 6-8, gekend bij het kadaster in de 8e afdeling Brugge, sectie K met perceelnummers 0751 G 6 P0000, 0751 N 7 P0000, 0751 R 7 P0000, 0751 M 7 P0000 en 0751 K 7 P0000 en dit zoals aangeduid op de plannen behorende tot de OMV_2020133086 en verder onder de voorwaarden opgenomen in bijgevoegd ontwerp van akte.
De Gemeenteraad besliste in haar zitting van 14 december 2020 om een oppervlakte van 27.300 m² grond aan te kopen voor de uitbreiding van het sportdomein Gulden Kamer, jegens vzw De Kade, tegen de prijs van € 1.965.600,00.
In het voorbereidend traject werd een wenselijke inrichting uitgetekend op basis van indicatieve plannen, waarbij de beoogde te verwerven oppervlakte grond jegens de vzw De Kade werd vastgelegd op 27.300 m².
Naar aanleiding van de opmaak van het definitieve opmetingsplan voor het verlijden van de aankoopakte, werd opgemerkt dat de waterloop 2de categorie op het kadasterplan werd ingetekend als privaat eigendom van vzw De Kade.
De bedding van waterlopen 1ste tot 3de categorie behoren steeds toe aan de beheerders van de waterlopen, in casu: de Provincie West-Vlaanderen.
Na tussenkomst van de FOD Financiën | AAPD | Opmetingen en Waarderingen | Dienst Plan West-Vlaanderen, werd deze waterloop opnieuw ingetekend in de kadasterplannen.
Door deze vaststelling dient het plan en de bijhorende oppervlaktes onderdeel van de verkoopsovereenkomst van 27 november 2020 en goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2020 te worden aangepast.
Op 28 mei 2021 werd rekening houdend met de waterloop 2de categorie een nieuw opmetingsplan opgemaakt, waarbij de aan te kopen grond wordt gesplitst in een deel links van de waterloop, zijnde "Lot A", aangeduid met gele kleur, met een gemeten oppervlakte van 12.700 m² en een deel en rechts van de waterloop, zijnde "Lot B", aangeduid met blauwe kleur, met een gemeten oppervlakte van 13.009 m². De waterloop wordt aldus uit de verkoop gehaald.
Op 10 juni 2021 verklaarde vzw De Kade zich akkoord met de gewijzigde oppervlaktes zoals hierna omschreven:
Aan te kopen door de Stad Brugge:
Omgerekend: € 1.851.048,00 (of € 72/m²).
Verschil in oppervlakte (t.o.v. GR 14/12/2020): 1.591 m²
Verschil in prijs (t.o.v. GR 14/12/2020): € 114.552,00
Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd de gewijzigde voorwaarden (oppervlaktes en daarop berekende prijzen) te willen goedkeuren.
In uitvoering van het Gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 (2020_GR_00516 - Eigendommen - uitbreiding Gulden Kamer - grondverwerving - goedkeuring), zal worden overgegaan tot de aankoop van een (gewijzigde) gemeten oppervlakte van 25.709 m² grond, jegens vzw De Kade, bestaande uit percelen weiland, landbouwgrond en woeste grond, gelegen te 8310 Brugge, ter hoogte van de Polderstraat, ter plaatse genaamd Dorp en Brouck, gekend bij het kadaster, sectie C, met de perceelnummers 542 D P0000, 542 C P0000 en 542 G P 0000 en delen van 545 B P0000, 0569 M P0000 en 0546 P0000, zoals de loten worden afgebeeld op het opmetingsplan opgemaakt op 28 mei 2021 door landmeter-expert Kris de Pauw, als "Lot A" en "Lot B" tegen de prijs van € 1.851.048,00 en verder tegen de voorwaarden opgenomen in de eerder goedgekeurde overeenkomst van 27 november 2020.
Er zal worden overgegaan tot de kosteloze verwerving jegens Huurhouderij Staelco bv, Oostende Steenweg 211, 8000 Brugge, van gronden en de uitgevoerde infrastructuurwerken gelegen te 8310 Brugge (Assebroek) in de verkaveling 0809 Meersenstraat (De Munte), bekend bij het kadaster in de 22e afdeling Brugge, sectie C, perceelnummer 0271 h 3 P0000, groot volgens kadaster 1.669 m², en verder volgens de voorwaarden van het bijgevoegd ontwerp van akte, voor inlijving in het openbaar domein.
Realisatie beleidsprogramma 2019-2024:
De vzw Vlaamse Kapucijnen wenst een deel van het Kapucijnenklooster (beschermd monument), gelegen te 8000 Brugge, Boeveriestraat 18, thans gekend bij het kadaster in de 4e afdeling Brugge, sectie D, met perceelnummer 1653 R, P0000, met een kadastrale oppervlakte van 3.393 m², te verkopen.
Op 12 augustus 2019 besliste het College van burgemeester en Schepenen (2019_CBS_03599) principieel om over te gaan tot de aankoop van het Kapucijnenklooster (ingesloten tussen Boeveriestraat, Klokstraat, Maagdenstraat en Hauwerstraat).
Er kon met de vzw Vlaamse Kapucijnen een overeenkomst worden bekomen tegen de aankoopprijs van € 750.000,00.
De stedelijke ambities vallen/vielen samen met de ambities van Toerisme Vlaanderen voor het pilootproject, volgens de uitgangspunten van het visiedocument “Reizen naar morgen”. Toerisme Vlaanderen heeft bijzondere interesse in de kloostersite van de Kapucijnen in combinatie met de Sint-Godelieve-abdij gelegen te 8000 Brugge, Boeveriestraat 45 voor de realisatie van een sterk totaalproject. Zij wil namelijk het toerismebeleid gebruiken in de herwaardering van erfgoedsites, met Brugge als impuls en inspiratie.
Op 18 januari 2021, heeft Toerisme Vlaanderen, ingevolge de hoger beschreven ambities al de site van de Sint-Godelieve-abdij, in erfpacht genomen, blijkens akte verleden voor notaris Bernard Maertens en wenst zij nu ook het Kapucijnenklooster in erfpacht te nemen, nadat de Stad Brugge het goed, zoals omschreven, heeft verworven.
Toerisme Vlaanderen maak zich sterk om alle betrokken partijen en gebruikers, die een vorm van "eigenaarschap" kunnen hebben met de onroerende goederen, te betrekken in het nog te doorlopen herbestemmingstraject.
Er werd voor de aankoop op 26 mei 2021 een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert de heer Kris De Pauw, waarbij het aan te kopen goed, met een gemeten oppervlakte van 3.317,41 m², wordt afgebeeld als “LOT A”. Het goed dat in het patrimonium van vzw Vlaamse Kapucijnen blijft, wordt afgebeeld als "LOT B".
Op 1 juli 2021 werd een schattingsverslag opgemaakt door de heer Philippe Bockstaele, landmeter-expert-MSOG, waarbij het aan te kopen onroerend goed wordt geraamd op € 825.000,00.
De aankoop gebeurt om redenen van openbaar nut, ter uitvoering van de beleidsplannen voor de zinvolle herbestemming van het erfgoed en de uitvoering van een lange termijn samenwerkingsovereenkomst met Toerisme Vlaanderen.
Er werd voor deze aankoop een ontwerp-overeenkomst opgemaakt.
Er dienen bij deze aankoop ook een aantal erfdienstbaarheden worden gevestigd conform het hierboven vermelde opmetingsplan. Daarnaast zullen er ook werken worden uitgevoerd voor de afsplitsing van het aan te kopen goed van het groter geheel, ten bedrage van maximaal € 145.000,00. De kosten voor de werken zoals omschreven in de ontwerp overeenkomst zullen worden gedragen door de Stad Brugge en gerecupereerd van Toerisme Vlaanderen.
De gemeenteraad dient zich akkoord te verklaren met de aankoop van het Kapucijnenklooster onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerp-verkoopovereenkomst.
Er zal worden overgegaan tot de aankoop van het beschermd monument genaamd Kapucijnenklooster, op en met grond, gelegen te 8000 Brugge, Boeveriestraat 18, gekend bij het kadaster in de 4e afdeling Brugge, sectie D, als deel van het perceelnummer 1653 R P0000, met een gemeten oppervlakte van 3.317,14 m², zoals het goed wordt afgebeeld als "LOT A" op het opmetingsplan opgemaakt op 26 mei 2021, door landmeter-expert, Kris De Pauw, jegens de vzw Vlaamse Kapucijnen, met ondernemingsnummer 0410.494.694 en maatschappelijke zetel gevestigd te 2000 Antwerpen, Ossenmarkt 14, tegen de prijs van € 750.000,00 en verder onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerp-verkoopovereenkomst.
De wegenis van de Sint-Pietersstraat behoort sinds meer dan 30 jaar tot het openbaar domein.
De distributiecabine voor elektriciteit die zich langsheen de Sint-Pietersstraat bevindt, thans gekend bij het kadaster in de 10e afdeling Brugge, Pathoekeweg 45+, sectie N, met perceelnummer 0215 02 P0000 en P0001, dient te worden vervangen. Het huidig perceel is onvoldoende groot om op dezelfde locatie een nieuwe cabine op te richten.
De vernieuwing van de cabine op deze locatie is een must. Deze cabine is en blijft zeer noodzakelijk voor dit stadsdeel en dient in de onmiddellijke buurt van de bestaande distributiecabine te worden gebouwd. De cabine zorgt ondermeer voor de bevoorrading van elektriciteit voor Aquafin en IVBO.
Voor de bouw van de nieuwe cabine werd de OMV_2020153470 afgeleverd.
Op 9 maart 2021 werd een opmetingsplan opgemaakt door de heer Kris Audenaert, landmeter-expert, landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert bv, waarbij het goed wordt afgebeeld als Lot 1.
Dit plan werd geregistreerd in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder het referentienummer 31810-10153 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.
Op 5 maart 2021 werd voor de verkoop van de noodzakelijke oppervlakte grond een schattingsverslag opgemaakt door de heer Kris Audenaert, landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert bv, waarbij de waarde van de grond werd bepaald op € 150/m², zijnde een totale prijs van 4.552,50.
Er werd een ontwerp-verkoopovereenkomst opgemaakt.
Op 16 juni 2021 heeft de Raad van Beheer van IMEWO zijn goedkeuring gehecht aan voorgestelde grondtransactie.
Aan de Gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te willen gaan met voorgestelde grondtransactie onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerp-verkoopovereenkomst.
De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van een oppervlakte van 30,35 m² grond, uit de groenzone gelegen te 8000 Brugge, Sint-Pietersstraat, voor het vernieuwen van de bestaande distributiecabine voor openbaar nut (elektriciteit), aangeduid als lot 1 op het opmetingsplan van 9 maart 2021, opgemaakt door de heer Kris Audenaert, landmeter-expert, landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert bv, tegen de prijs van 4.552,50 euro, en verder onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerp-verkoopovereenkomst, aan Imewo.
Alle aan deze verkoop verbonden kosten zijn ten laste van de koper.
De voorzitter van de gemeenteraad, de algemeen directeur, de financieel directeur en desgevallend hun vervangers worden gemachtigd om alle stukken in verband met voormelde verkoop te ondertekenen en om de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie te ontslaan van de verplichting om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de authentieke akte.
De overeenkomst tussen de stad en de school wordt ter goedkeuring voorgelegd.
De overeenkomst wordt goedgekeurd en ondertekend.
De opdracht kan gewijzigd worden op basis van artikel 38/4 gezien de wijziging van de opdracht minder dan 15 % van het oorspronkelijk gunningsbedrag en gezien de aard van de werken, namelijk de heraanleg van een weg, niet wijzigt.
De wijziging van de opdracht ten bedrage van 73.500€ (excl. BTW) of 88.935€ (incl BTW wordt goedgekeurd en toegewezen aan NV De Vriese, Oude Heirweg 17, 8851 Koolskamp, btw-nr. BE 0413 759 834.
De uitgave wordt als volgt benomen via BI020002, actie: nog op te maken, rekening 22400007.
De kost wordt volledig teruggevorderd via Stad Damme (cfr. overeenkomst in bijlage).
Cfr. advies overheidsopdrachten, ter regularisatie naar gemeenteraad augustus.
Verrekening
Katelijnestraat – meerwerken – Katelijnepoort tot Kastanjeboomstraat
In zitting van 2 juni 2020 werd in nota 2020_CBS_01978 een overzicht van gemelde meerwerken in het project ‘Heraanleg Katelijnestraat en Arsenaalstraat’ ter kennisname voorgelegd. Er was een akkoord voor de meerwerken 1, 2, 4, 5, 6, 7 en 8. Voor de meerwerken 3, 9 en 10 diende aannemer Willemen Infra bijkomende verificatiestukken, verantwoordingen en gedetailleerd afrekeningen voor te leggen. Deze werden voorgelegd en verder uitgewerkt.
Bijkomend worden in deze nota een aantal onvoorziene werken ter goedkeuring voorgelegd, OP’s 9 tem 28 waarbij OP14 (2020_CBS_02032), OP17 (2020_CBS_03389), OP22 (2020_CBS_05079) en OP26 (2021_CBS_00782) reeds werden goedgekeurd door het CBS.
Meerwerk 1: extra plaatsen en verwijderen parkeerverbod, respectievelijk OP1 - plaatsen en opnieuw verwijderen parkeerverbod.
Na het plaatsen van parkeerverbod in de Katelijnestraat tussen de werfzone en het Ankerplein werd door de dienst verkeersbelemmeringen gevraagd om het parkeerverbod terug op te heffen; het kruisen van voertuigen in de straat verliep vlot en de parkeerplaatsen in de omgeving zijn door de werken al zeer beperkt. Willemen Infra rekent hiervoor 4 uren regieprestaties aan voor een totaal van € 208,00. Het aantal gepresteerde uren lijkt Openbaar Domein en de politie vrij hoog. Het aantal geplaatste en verwijderde borden is niet duidelijk en werd ook niet meegedeeld alsook geen verantwoording van de prestaties.
De prestaties moeten gevorderd worden in de hiervoor voorziene posten, aantal stuks x post 263 24,80 €/st of post 264 27 €/st.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd, Openbaar Domein verminderde deze prestaties tot 1,5 uur. Er worden 9 verkeersborden gevorderd volgens eenheidsprijs post 263 24,80 €/st, totaal € 301,20.
Meerwerk 2: opbreken van ongewapende massieven, respectievelijk OP2 - ongewapende massieven op kruispunt.
Volgens het dagrapport van 18-2-2020 werden 142,5 m³ massieven opgebroken tussen Katelijnestraat 160 en Katelijnebrug. Dit wordt gevorderd in VS1 voor een totaal van € 10.774,50.
Het betreft hier geen massieven maar een overdikte van de fundering (fundering 60 tot 80 cm dik). De volumes werden niet tegensprekelijk opgemeten.
Voorstel om de hoeveelheden te verrekenen volgens de post voor het opbreken van verharding met fundering (totale dikte 35 cm); totale dikte rijweg en fundering 85 cm – 35 cm = 50 cm.
50 cm = 1,43 x eenheidsprijs post 154 = 8,15 €/m² x oppervlakte 285 m² x dikte 50 cm = € 1.161,38.
Bijkomend moet het volume terug aangevuld worden 142,5 m³ x eenheidsprijs post 140 = € 2.607,75.
Totaal € 3.769,13.
Meerwerk 3: archeologie, respectievelijk OP3 - extra opmetingswerk en ontwerp riolering i.f.v archeologische vondst Katelijnepoort.
Extra opmetings-, uitzettings- en studiewerk om de te plaatsen riolering aan te passen aan de omstandigheden (funderingen Katelijnebrug). Mededeling van Willemen Infra met enkel vermelding van 4 uren extra werk projectleider en landmeter, nog geen kosten aangerekend.
Er is nog geen zicht op de totaal geleverde meerprestaties, Openbaar Domein vraagt een afrekening op. Elke wijziging van het tracé van de aan te leggen rioleringen werd met Openbaar Domein overlegd op de werf.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd.
Er worden 4 uren regieprestaties werfleider en 4 uren regieprestaties landmeter gerekend, totaal € 707,62.
Meerwerk 4: 2 schadegevallen drinkwaterleiding in tracé riolering.
Werd door aannemer Willemen gefactureerd aan Farys.
Meerwerk 5: bijplaatsen signalisatie Interparking, respectievelijk OP4 - bijplaatsen extra signalisatie Interparking 20-2.
Op vraag van Openbaar Domein werd extra signalisatie (wegwijzers) geplaatst naar de parking Katelijne. Willemen Infra rekent hiervoor 6 uren regieprestaties aan voor een totaal van € 312,00.
Het aantal gepresteerde uren lijkt Openbaar Domein vrij hoog. Het aantal geplaatste borden is niet duidelijk en werd ook niet meegedeeld alsook geen verantwoording van de prestaties.
De prestaties moeten gevorderd worden in de hiervoor voorziene posten, aantal stuks x post 264 27 €/st.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd, Openbaar Domein verminderde deze prestaties tot 1,5 uur. Er worden 11 verkeersborden gevorderd volgens eenheidsprijs post 264
27 €/st, totaal € 375,00.
Meerwerk 6: vernieuwen huisaansluiting Visioen (Katelijnestraat 160) door funderingen Katelijnepoort, respectievelijk OP5 - vrijmaken tracé huisaansluiting nr. 160 tussen funderingen Katelijnepoort.
Om de huisaansluiting te vernieuwen moest plaatselijk de fundering van de Katelijnepoort verwijderd worden. Willemen Infra maakte een voorlopige raming van € 7.238,00 over.
De prestaties moeten gevorderd worden in de daartoe voorziene posten voor huisaansluitingen (buizen, hulpstukken, fundering en omhulling), de opgebroken massieven kunnen gevorderd worden in post 8 aantal m³ x 75,40 €/m³.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd. In totaal werden er 4 shiften (2 geschoolden, kraan en machinist) gewerkt aan deze huisaansluiting. Het is aannemelijk dat er aan een dergelijk moeilijke huisaansluiting 1 dag, of in het slechtste geval maximaal 2 shiften gewerkt wordt. Daarom is de aannemer van mening dat er 2 shiften langer aan deze huisaansluiting gewerkt werd dan voorzien, hoofdzakelijk door de aanwezigheid van de oude funderingen van de Katelijnepoort, totaal € 3.120,00.
De buizen en hulpstukken van de huisaansluiting worden gevorderd in de reguliere posten, dit zonder meerwerken voor sondeerwerk.
Meerwerk 7: sonderen riolering Visspaanstraat.
Werd door aannemer Willemen gefactureerd aan Fluvius.
Meerwerk 8: plaatsen wachtbuis voor De Vlaamse Waterweg, respectievelijk OP7 - plaatsen wachtbuis voor 3-kleur W&Z.
In samenspraak met De Vlaamse Waterweg, Willemen Infra en Openbaar Domein werd afgesproken om een wachtbuis te plaatsen tussen de nieuw aan te leggen middenberm en de Katelijnebrug. Willemen Infra stelt een raming voor van 20 lm x 53,10 €/lm, totaal € 1.062.
De eenheidsprijs is aan de hoge kant, Openbaar Domein stelt 15 €/lm voor.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd, met name een referentieprijs van een werk in Meise. Gezien de geringe hoeveelheid wordt voorgesteld om dezelfde eenheidsprijs te hanteren.
20,2 lm x 27,60 €/lm, totaal € 557,52.
Meerwerk 9: wijziging tracé DWA wachtbuis Katelijnevest, respectievelijk OP6 - vrijmaken oude koker en nutsleidingen in Katelijnevest.
Door de aanwezigheid van meerdere nutsleidingen en de wijziging van de locatie van IP24 kon de wachtbuis IP40-Katelijnevest niet geplaatst worden zoals voorzien. Willemen Infra maakte een voorlopige raming van € 8.520,00 over.
De wijziging van het tracé werd besproken met Openbaar Domein, de financiële gevolgen werden evenwel niet meegedeeld. Zonder gedetailleerde gegevens is het niet mogelijk om deze prestaties te beoordelen.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd. In totaal werden er 3 shifts van gemiddeld 12 uren gewerkt aan het omzichtig vrijgraven van koker en kabels in het tracé van de riolering en het omzichtig opbreken van de koker.
Er worden 95,5 uren regieprestaties gerekend, totaal € 5.960,50.
Meerwerk 10: grondverbetering natte, ondraagkrachtige ondergrond, respectievelijk OP8 - grondverbetering kruispunt.
Volgens Willemen Infra was de draagkracht van de ondergrond (gedeelte rijweg in aan te brengen cementbetonverharding) niet voldoende om rechtstreeks fundering op te plaatsen. De aannemer maakte een raming over van € 7.596,00 over.
Er werd geen plaatproef uitgevoerd om dit aan te tonen. Er is echter geen twijfel over dat de werken voorafgaandelijk aan de bestratingswerken werden uitgevoerd in zeer natte omstandigheden. Zonder gedetailleerde gegevens is het niet mogelijk om deze prestaties te beoordelen.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd, leveringsbonnen steenslag voor een totaal van 63,32 ton = 40 m³. Er werd tussen 10 en 15 cm grondverbetering geplaatst, oppervlakte 300 m².
300 m² x 12 €/m², totaal € 3.600,00.
OP9 - omzichtig vrijmaken Eliakabel in tracé IP40-IP39b.
De dwarsende kabel t.h.v kruispunt Katelijnestraat / Katelijnevest / Gentpoortvest zat in het tracé van de aan te leggen riool IP40-IP39b, het volledige tracé van deze kabel werd vrij gegraven om te zien of er voldoende speling was om te kunnen passeren met de rioolbuizen. Dit bleek niet mogelijk, het materiaal van de rioolbuizen werd gewijzigd van beton naar PP.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd.
Er worden 12 uren regieprestaties gerekend voor het vrijmaken van het tracé en onderzoek,
totaal € 780,00.
OP10 - plaatsen reductieplaat op bestaande inspectieput.
In de Gentpoortvest en Katelijnevest werden op de bestaande inspectieputten nieuwe reductieplaten geplaatst om het mogelijk te maken om nieuwe riooldeksels te plaatsen.
Een verantwoording van de prestaties en factuur van het materiaal werden overhandigd.
Er worden per put 4 uren regieprestaties gerekend en 2 reductieplaten, totaal € 1.113,33.
OP11 - aanstorten rond PP-buis diameter 315 t.h.v IP40.
Gezien de wijziging van het materiaal voor de riool IP40-IP39b van beton naar PP dienden de buizen aangestort te worden in de inspectieputten IP40 en IP39b.
Een verantwoording van de prestaties en factuur van het materiaal werden overhandigd.
Er worden 10 uren regieprestaties gerekend voor het voorbereiden van de bekisting en wapening, incl. zwelbanden en betonneren, totaal € 715,36.
OP12- voorgevormde voegband.
Op het kruispunt Katelijnestraat / Bargeweg / Katelijnevest / Gentpoortvest werden voegbanden aangebracht tussen 2 stroken asfalt, post was niet voorzien in meetstaat.
18 lm x 6 €/lm, totaal € 127,37.
OP13 - minprijs geen rijwegdeksels te leveren posten 67/69/70/118.
De riooldeksels in dit dossier worden geleverd door Openbaar Domein, dit zijn het type deksels met de Brugse ‘b’. De inschrijvingsprijs van de aannemer was gebaseerd op het leveren en plaatsen van riooldeksels. Er werd hiervoor een minprijs gevraagd, per deksel € 165,53 op de inschrijvingsprijs van € 403.
44 deksels x 165,53 €/stuk, totaal minprijs € 7.283,32.
OP14 - meerprijs werken kruispunt fase 1 na corona.
Op 16 maart 2020 meldde Willemen Infra dat ze om het hoofd de bieden aan de Corona crisis de werf in de Katelijnestraat stop wensten te zetten.
Na opkuis en beveiliging van de werf en conform de beslissing in het college op 23 maart 2020 omtrent een algemene aanpak van stilgelegde en stilvallende werven naar aanleiding van de gevolgen van het Coronavirus (2020_CBS_01626) schorste de leidend ambtenaar de werken.
Na diverse contactname deed Willemen een finaal voorstel voor herstart en afwerking van fase 1. In dit voorstel engageert Willemen Infra zich om op donderdag 23/4 met 1 ploeg te kunnen opstarten en vanaf maandag 27/4 met 2 ploegen, met garantie tot naleving van de social distancing maatregelen. In dit verbeterde voorstel is de meerprijs beperkt tot 20.200 euro excl. BTW, en bedraagt de termijnsverlenging 20 kalenderdagen. Fase 1 kon tegen deze voorwaarden afgewerkt worden.
Goedgekeurd door CBS in zitting van 20 april 2020 (2020_CBS_02032), totaal € 20.200,00.
OP15 - minprijs beton op kruispunt.
Op 27-5-2020 werd tijdens de werfvergadering vastgesteld dat de aangelegde cementbetonverharding op het kruispunt Katelijnestraat / Bargeweg / Katelijnevest / Gentpoortvest niet voldoet aan de besteksvoorwaarden, o.a. onvlakheden in langsrichting. Hiervoor werd een proces-verbaal van ingebrekestelling dd. 27-5-2020 opgemaakt. Aannemer Willemen gaf als verweer
dd. 12-6-2020 op dat de onvlakheden konden worden aangepakt d.m.v. fijnfrezen. Hierdoor zouden de hoge punten zo veel mogelijk worden weggefreesd maar de oppervlaktetextuur die verkregen werd na het uitwassen van het beton zou verdwijnen. Om vlekvorming te voorkomen en een uniforme oppervlaktetextuur te verkrijgen zou het gehele rijwegoppervlak moeten gefreesd worden. Vanwege de locatie van de werf en het belang van een uniforme oppervlaktetextuur stelde de aannemer voor om de onvlakheden niet aan te pakken en hiervoor een minwaarde aan te bieden conform de offerte ‘fijnfrezen van beton’ van de firma Topoff. De offerte werd overhandigd.
Het verweer op de ingebrekestelling werd goedgekeurd; het voorstel van een minprijs t.b.v. € 5.025,46 werd aanvaard.
OP16 - manueel plaatsen peilbuizen.
Openbaar Domein vroeg aannemer Willemen om peilbuizen te plaatsen op locaties die in de invloedsfeer van de bronbemaling staan, fase 2A Wispeltuin en fase 2B Minnewaterpark. Dit was niet voorzien in de opdracht, er werd een offerte overgemaakt en goedgekeurd.
2 peilbuizen x 443,52 €/st, totaal € 887,04.
OP17 - lozen bemalingswater in reitjes fase 2a.
In de Katelijnestraat diende het grondwater via een bronbemaling verlaagd te worden om de rioleringswerken te kunnen uitvoeren. Het opgepompte grondwater, om de bouwput droog te houden werd in fase 1 in de riolering geloosd.
Gezien de toename van de droogteperiodes en de noodzaak aan water voor het uitvoeren van de reguliere beheerstaken van Openbaar Domein werd onderzocht om dit grondwater te herbruiken en maximaal naar het oppervlaktewater af te voeren i.p.v. het rioleringsstelsel.
De offerte van Willemen Infra NV voor deze installatie t.b.v. 14.484,78 euro werd goedgekeurd door CBS in zitting van 17 augustus 2020 (2020_CBS_03389).
Er worden bijkomende regieprestaties gerekend voor het uitbreken, ingraven, afdekken afvoerleiding en verwijderen, verplaatsen van de container en demontage leidingen.
Een verantwoording van de prestaties en factuur van het materiaal werden overhandigd, totaal € 17.457,58.
OP18 - aanpassen omleiding Katelijneparking.
Tijdens de werken van de nutsmaatschappijen was de wegomleiding voor de parking Katelijne via Katelijnebrug - Visspaanstraat / Gentpoortvest en Boudewijn Ravestraat - Oude Gentweg … - Ankerplein - Katelijnestraat. Tijdens fase 2a verliep dit via Unesco rotonde - ’t Zand - Zuidzandstraat … kortom een vrij omslachtige rit door de stad. Stefaan Velghe van Interparking vroeg om dit te wijzigen naar de toestand van tijdens de nutsmaatschappijen. Dus via Gentpoortvest – Boudewijn Ravestraat …
Er worden 5 verkeersborden gevorderd volgens eenheidsprijs post 264 27 €/st en 1,5 uur regieprestaties, totaal € 213,00.
OP19 - grondverbetering riolering Rodenonnenstraat – Katelijnestraat.
Bij het aanleggen van de DWA-riolering tussen de Rodenonnenstraat en Arsenaalstraat werden op verschillende plaatsen een laag turf aangetroffen in het tracé van de riolering. Op stalen van deze grond werden proctorproeven uitgevoerd; het algemeen besluit was dat de stalen onverdichtbaar waren. Er werd een meerprijs gerekend voor het afvoeren en verwerken van de gronden, grondwerk en extra graafwerk 18,69 m³ x 50 €/m³. De sleufbodem werd geschikt gemaakt met zandcement, dit voor een zone van 30 lm, gemiddeld 35 cm dik en een theoretische sleufbreedte van 178 cm = 18,69 m³ x 40 €/m³. Totaal € 1.682,10.
OP20 - lozen bemalingswater in reitjes fase 2b.
Analoog aan de werken in fase 2a werd ook in fase 2b het bemalingswater naar het oppervlaktewater afgevoerd.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd, huurprijzen van het materieel conform de overhandigde offerte van OP17, totaal € 5.354,44.
OP21 - onderzoek huisaansluitingen SNT.
Voor het aansluiten van de rioolaansluiting van het SNT, Arsenaalstraat 4, werd de riolering op het privaat gedeelte uitvoerig onderzocht, dit in opdracht en bijzijn van Openbaar Domein. Bij het openen van een aantal deksels werd de aanliggende bestrating beschadigd, deze werden na het onderzoek terug hersteld.
Er worden 3 uren regieprestaties gerekend voor het onderzoek en het herstel, totaal € 156,00.
OP22 - uitbreiding Katelijnevest.
Door de grens tussen oude en nieuwe bestrating te verplaatsen tot aan Katelijnevest 1, krijgt het gedeelte van de rijweg een gelijkvloers profiel die het voor de uitbater van Maison M mogelijk maakt om terrasstoelen en tafels te plaatsen zonder elk jaar het houten terras te moeten opbouwen en afbreken. Alle nutselementen worden vrij toegankelijk.
Goedgekeurd door CBS in zitting van 18 december 2020 (2020_CBS_05079), totaal € 22.932,10.
OP23 - voorbereiden herbruik boordstenen Arsenaalstraat.
Bij de heraanleg van de Arsenaalstraat werden trottoirbanden geplaatst afkomstig van de opbraak in de Katelijnestraat. Na de opbraak werden alle trottoirbanden gestapeld afgevoerd naar de stapelplaats van de aannemer. Gezien de gebruikte en slechte toestand van de trottoirbanden werden deze op de stapelplaats door Openbaar Domein voor ‘goedkeuring hergebruik’ aangeduid. Voor een duidelijk zicht op de trottoirbanden dienden alle stapels opengelegd worden op het terrein. Er werden 1.317 lm trottoirbanden opgebroken en 218 lm hergebruikt.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd, Openbaar Domein verminderde deze prestaties met 2 uren alsook een vermindering van het tarief voor gebruik van mini-graafmachine.
Er worden 50 uren regieprestaties gerekend voor het voorbereiden en het aan- en afvoeren, totaal € 3.046,00.
OP24 - geveltuinen.
De bewoners van de Katelijnestraat en Arsenaalstraat werden aangemoedigd om een aanvraag tot het plaatsen van geveltuinen in te dienen. Gezien de heraanleg van beide straten door aannemer Willemen stond deze in voor de aanleg en niet de aannemer die werd aangesteld voor uitvoering van de raamovereenkomst voor aanleg van plantvakken voor geveltuinen. Deze specifieke uitvoering was niet voorzien in de opdracht. De materialen kunnen gevorderd worden in de reguliere post 233.
Er wordt 1 uur regieprestatie gerekend per geveltuin bovenop post 233.
Tot op heden werden de geveltuinen t.h.v Katelijnestraat 107, 115 en 150 in rekening gebracht, 4,75 u x 52 €/u, totaal € 247,00.
OP25 - wijzigen type boordstenen t.h.v huisnr. 150.
Door een wijziging in de uitvoering dienden de trottoirbanden opgebroken en vervangen te worden door een ander type trottoirbanden.
Er worden 5 uren regieprestaties gerekend voor deze actie, totaal € 390,00.
OP26 - boombakken.
Aangepast ontwerp voor boombakken en zitelementen met plantvak.
Goedgekeurd door CBS in zitting van 8 maart 2021 (2021_CBS_00782), totaal € 33.789,33.
OP27 - lozen bemalingswater in reitjes fase 2c.
Analoog aan de werken in fasen 2a en 2b werd ook in fase 2c het bemalingswater naar het oppervlaktewater afgevoerd.
Een verantwoording van de prestaties werd overhandigd, huurprijzen van het materieel conform de overhandigde offerte van OP17, totaal € 7.397,83.
OP28 - borden huisvuilophaling IVBO.
Om het de bewoners / handelaars zo duidelijk mogelijk te maken waar men het huisvuil kan plaatsen tijdens riolerings- en wegenwerken werd aannemer Willemen gevraagd om borden te maken met het opschrift ‘ophaalpunt huisvuil IVBO’. Deze worden aangekocht door Openbaar Domein en zullen ook bij andere projecten gebruikt worden.
Er worden 4 borden gevorderd volgens eenheidsprijs post 265 54 €/st, totaal € 216,00.
Een overzicht van deze meerwerken is in bijlage opgenomen als ‘Katelijnestraat 1ste verrekening.pdf’.
Deze verrekening resulteert uiteindelijk in een totaal in meer van 38.048,48 EUR voor rioleringswerken t.l.v. TMVW-AquaRio en 84.738,19 EUR (excl. BTW), hetzij 102.533,21 EUR (incl. BTW) voor wegeniswerken, t.l.v. Stad Brugge.
Er zijn ondertussen nog een 3-tal bijkomende meerwerken ingediend door de aannemer, echter kunnen wij op dit moment niet akkoord gaan met de voorgelegde offertes. Er worden bijkomende stavingselementen opgevraagd.
Het betreft de volgende meerwerken:
Deze laatste 3 meerwerken zullen in een afzonderlijke collegenota worden voorgelegd.
Katelijnestraat – bouw pompstation i.p.v. doorpersing
Een ontwerp, met meetstaat werd opgesteld door SB Jonckheere. Ondertussen zijn hierop bijsturingen nodig, naar aanleiding van de vaststellingen i.k.v. de archeologie en bijkomende opmerkingen van TMVW-AquaRio.
De werken voor de aanleg van de persleiding werden rechtstreeks in opdracht van TMVW-AquaRio uitgevoerd, via een aannemer via hun raamcontract. Aannemer Willemen heeft ingestaan voor het grondwerk t.h.v. de brug.
Een aangepaste offerte dient na aanvullend technisch overleg worden voorgelegd.
Een technisch overleg wordt in augustus 2021 ingepland met alle betrokkenen, teneinde tot een finale offerte te komen.
Deze offerte zal worden voorgelegd aan het college ter goedkeuring, hierbij zullen de niet uitgevoerde posten voor de sifonnering in mindering gebracht worden. Volgens de nota opgemaakt door SB Jonckheere naar aanloop van de keuze voor een pompstation is een uitvoeringswijze onder de vorm van een pompstation goedkoper dan een uitvoeringswijze met sifonnering. Hierin wordt bijgevolg een verrekening in min verwacht.
Katelijnestraat – meerwerken – archeologische opgravingen t.h.v. pompstation OL Vrouw Kerkhof Zuid.
Het pompstation ter vervanging van de sifonnering is gesitueerd op het voormalige kerkhof van de OL Vrouw Kerk.
Het pompstation zal een afmeting hebben van ca. 5 m x 7.25 m in grondvlak en een diepte van ca. 5 m.
Er werd nog onderzocht of de zone van de voormalige begraafplaats kon ontweken worden, maar dit bleek niet mogelijk.
Uit het archeologisch vooronderzoek blijkt dat er een archeologietraject dient gevolgd te worden, bestaande uit:
Deze eerste bevindingen worden opgenomen in een interimrapport (opleveringstermijn is 2 maanden na het afronden van het veldwerk) dat afgetoetst zal worden met de Stad en met het agentschap Onroerend Erfgoed. Na uitvoering van deze bijkomende archeologische en natuurwetenschappelijk onderzoeken wordt finaal een eindrapport opgeleverd, binnen de twee jaar na afronding van het veldwerk.
Voor de verdere planning van de werf is enkel het luik veldwerk relevant. Uitgangspunt hierbij is dat ongeveer 1 skelet per mandag opgegraven kan worden. Rekening houdende met de grote van de bouwput en de nog steeds geldende corona-regels wordt een maximale inzet van 6 archeologen via de aannemer als maximum per dag gehanteerd. Daarnaast voorziet Raakvlak ook nog de inzet van stagiair en/of jobstudenten (zie collegenota 2021_CBS_02357).
Er werd door Raakvlak een inschatting gemaakt van 3 mogelijke scenario’s voor de opgravingen. (Zie interne nota Raakvlak in bijlage)
Inmiddels zijn de opgravingen 1.5 maand bezig en stellen we vast dat de werkelijkheid dichtst bij situatie 1 aanleunt.
Op vrijdag 02/07/2021 werd het 200ste skelet opgegraven.
Daarom wordt verondersteld dat de opgravingen inderdaad ca. 32 weken, hetzij dus 7.5 maand in beslag zullen nemen. De opgravingen werden gestart op 20/05/2021 en zullen vermoedelijk tot eind december 2021 duren.
Dit betekent volgende inzet qua archeologie:
In het bijzonder bestek bij aanbesteding was er voorzien voor het ter beschikking stellen van een erkende archeoloog tijdens de werken, dit gedurende 200 dagen. Er is tot eind juni 2021 een afrekening van de archeologische inzet op terrein van 199 dagen. Dit is exclusief rapportagewerk.
Dit betekent, louter voor de archeologische opgravingen, dat er een meerwerk van 760 werkdagen begroot wordt. Dit vertegenwoordigt een kost in meer van 456.000 EUR (excl. BTW)
Tijdens de archeologische opgravingen werd inmiddels een beschilderde grafkelder gevonden, die in het gabarit van het pompstation zit. De kost om de muurschilderingen te conserveren, deze grafkelder te beschermen, op te lichten en te conserveren voor latere tentoonstelling wordt begroot op:
Hetzij dus een totaal van 42.970,67 EUR (excl. BTW) voor de totale conservatie van de grafkelder.
Bij het uitvoeren van de graafwerkzaamheden wordt ook vastgesteld dat de fundamenten van de oude waterput in het gedrang komen voor de bouw van het pompstation. Daarnaast kan mogelijks ook de stabiliteit van de waterpomp in gevaar komen, door de diepe uitgravingen direct ernaast. Er werd door aannemer Willemen een offerte overgemaakt voor het verplaatsen van de waterpomp. Gezien de uitvoeringswijze van de bouwput voor het pompstation, d.m.v. secanspalen, rakelings langs de oude pomp dient te gebeuren is het noodzakelijk ook deze pomp te verplaatsen i.k.v de bouwtechnische werken zelf.
Deze offerte bedraagt :
Hetzij dus een totaal van 24.902,53 EUR Voor het vrijwaren van de pomp (verplaatsen, tijdelijke stockage en terugplaatsen).
De kosten voor de archeologische opgravingen en bijhorende werken (beschermen en bewaren grafkelder, verplaatsen pomp, …) vormen een deel van de kost van de archeologische werken.
Deze kost wordt momenteel begroot op:
Voorlopig subtotaal - veldwerk, grafkelder en pomp: 523.873,20 EUR
Daarnaast zullen ook nog kosten volgen voor het verwerken van de resultaten, maken van een assessment van de aangetroffen skeletten, bepalen welke verdere labo-onderzoeken nodig en relevant zijn, bepalen welk aandeel in aanmerking komt voor verdere fysisch-antropologische analyse en de kosten van de fysisch-antropologische analyse zelf.
Als vuistregel wordt hierbij gehanteerd dat de kostprijs voor het veldwerk dient verdubbeld te worden als begroting voor de totale kostprijs.
Bijgevolg:
Voorlopige raming – archeologisch vervolg na veldwerk: 576.000 EUR
De kosten voor de archeologische opgraving zijn een rechtstreeks gevolg van de bouw van het pompstation. De rioleringswerken en daaraan gerelateerde voorbereidende werken, het archeologisch onderzoek, zijn derhalve een kost ten laste van TMVW-AquaRio.
Samenvatting:
Deze verrekening resulteert uiteindelijk in een totaal in meer van 38.048,48 EUR voor rioleringswerken t.l.v. TMVW-AquaRio en 84.738,19 EUR (excl. BTW), hetzij 102.533,21 EUR (incl. BTW) voor wegeniswerken, t.l.v. Stad Brugge.
Er zijn ondertussen nog een 3-tal bijkomende meerwerken ingediend door de aannemer, echter kunnen wij op dit moment niet akkoord gaan met de voorgelegde offertes. Er worden bijkomende stavingselementen opgevraagd.
Het betreft de volgende meerwerken:
Deze laatste 3 meerwerken zullen in een afzonderlijke collegenota worden voorgelegd.
Deze verrekening dient nog gefinaliseerd te worden. Een verrekening in min wordt verwacht, gezien uitvoeringswijze pompstation goedkoper is t.o.v. een uitvoeringswijze doorpersing.
Deze verrekening resulteert in een voorlopig totaal van 1.099.873,20 EUR voor het volledige archeologisch traject.
Uitvoeringstermijn
De uitvoeringstermijn voor de opdracht is inmiddels verstreken sinds 16/04/2021.
Door de onvoorziene omstandigheden, namelijk de nog op te vullen drinkwaterputten van Farys in de landhoofden van de Mariabrug, de wijziging sifonnering naar pompstation, de bijkomende archeologische opgravingen is het niet mogelijk de werken binnen de voorzien termijn te beëindigen.
De volgende termijnsverlening wordt voorgesteld:
Werkzone
De werkzone van de aannemer Willemen wordt uitgebreid tot en met het verharde plein aan OLV Kerkhof Zuid, cfr. aanduiding op het bijgevoegde plan. (9699 3 GRONDPLAN-1 210216.pdf)
In een afzonderlijke nota wordt het princiepsbesluit voorgelegd om de werkzone al dan niet verder uit te breiden richting groenzone.
Financieel
De kosten voor de verrekening ten laste van de stad Brugge bedragen 84.738,19 EUR (excl. BTW), hetzij 102.533,21 EUR (incl. BTW). Deze kosten worden benomen op SA00596.
Deze verrekening vormt het totaal voor de stad Brugge, m.u.v. 3 posten. De voorgaande verrekeningsvoorstellen worden door dit totaal vervangen.
De kosten voor de verrekening ten laste van TMVW-Aquario bedragen 1.137.921,68 EUR (BTW medecontractant).
De verrekeningen bedragen in totaal +34,36% bovenop het gunningsbedrag van 3.610.008,24 EUR (incl. BTW).
De totale verrekening t.l.v. de Stad Brugge, m.u.v. 3 posten, wordt goedgekeurd voor een bedrag van 84.738,19 EUR (excl. BTW), hetzij 102.533,21 EUR (incl. BTW). De kosten worden benomen via beleidsitem BI020002, actie SA00596, rekening 22400007.
De totale verrekening t.l.v. TMVW-AquaRio begroot op 1.137.921,68 EUR (BTW medecontractant) wordt goedgekeurd. De kosten worden benomen via het TMVW-AquaRio budget.
De nieuwe aannemingssom voor de opdracht voor de heraanleg van de Katelijnestraat voor firma Willemen Infra, Booiebos 4, 9031 Drongen, btw-nr BE 0405 092 190, bedraagt 4.850.463,13 EUR (incl. BTW).
Een afzonderlijk verrekeningsvoorstel in min en meer wordt voorgelegd door de Cluster Openbaar Domein voor het niet uitvoeren van de sifonnering (in min) en de gewijzigde uitvoering van het pompstation (in meer).
De gemeenteraad gaat akkoord met volgende termijnsverlenging:
De werkzone voor het project wordt uitgebreid tot en met het verharde plein aan OLV Kerkhof Zuid.
In een afzonderlijke nota wordt het princiepsbesluit voorgelegd om de werkzone al dan niet verder uit te breiden richting groenzone.
Er zijn 2 percelen:
Perceel 1: Elektrische vorkheftruck klein type voor containerparken
Perceel 2: Elektrische vorkheftruck groot type voor het magazijn
Raming:
Perceel 1: 69.000,00 euro excl. btw of 83.490,00 euro incl. btw
Perceel 2: 55.000,00 euro excl. btw of 66.550,00 euro incl. btw
Procedure: onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking waarbij 11 firma’s aangeschreven worden:
Leveringstermijnen:
Perceel 1: 140 kalenderdagen
Perceel 2: 140 werkdagen
Gunningscriteria:
Nr. | Beschrijving | Gewicht |
1 | Prijs | 30 |
| Regel van drie; Score offerte = (prijs laagste offerte / prijs offerte) * gewicht van het criterium prijs | |
2 | Garantie, service & levertermijn | 10 |
| De best gerangschikte het maximum van de punten, de slechts gerangschikte krijgt 1 punt. Voor de overige inschrijvers worden de punten procentueel verdeeld, aan de hand van de opgegeven waarden, tussen het maximum van de punten en 1. | |
3 | Praktijktest | 60 |
| De elektrische vorkheftruck dient op een afgesproken datum gedemonstreerd te worden. | |
3.1 | Wendbaarheid | 15 |
| Wendbaarheid en zichtbaarheid tijdens het werken. | |
3.2 | Comfort | 15 |
| Comfort van de bestuurder tijdens het bedienen van de machine. | |
3.3 | Gebruiksvriendelijkheid | 15 |
| Hoe eenvoudig is het om de vorkheftruck te bedienen. | |
3.4 | Kwaliteit | 10 |
| Hoe stevig is het geheel opgebouwd. | |
3.5 | Onderhoud | 5 |
| Zijn alle onderdelen goed te bereiken. | |
Totaal gewicht gunningscriteria: | 100 |
Aan elk criterium werd een gewicht toegekend. Op basis van de afweging van al deze criteria rekening houdende met het gewicht dat er aan werd toegekend, zal de opdracht gegund worden aan de inschrijver die de economisch voordeligste offerte, vanuit het oogpunt van de aanbestedende overheid, heeft ingediend.
Het ontwerp en de wijze van gunnen, onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, voor de aankoop en het leveren van vorkheftrucks voor recyclageparken en centrale worden goedgekeurd.
De volgende firma’s worden aangeschreven:
De geraamde kosten van 69.000,00 euro excl. btw of 83.490,00 euro incl. btw voor perceel 1 - elektrische vorkheftruck klein type voor containerparken worden benomen via BI068000, SA00719, 24030001
De geraamde kosten van 55.000,00 euro excl. btw of 66.550,00 euro incl. btw voor perceel 2 - elektrische vorkheftruck groot type voor de Centrale worden benomen via BI068000, SA00719, 24030001
Bij opmaak van het bestek waren de vereiste opdrachten niet gekend. Deze opdrachten volgen hoofdzakelijk uit mobiliteitsopdrachten die op korte termijn moeten uitgevoerd worden. Door een combinatie van verschillende raamcontracten worden belangrijke investeringswerken uitgevoerd.
Het voorziene bedrag voor de eerste verlenging wordt nu al bereikt en er staan nog tal van opdrachten op het programma, zo onder meer:
Een bijkomend krediet van 2 maal 75.000,- euro excl. btw wordt gevraagd voor de nog uit te voeren opdrachten tot april 2022. Dit bijkomend krediet wordt gevraagd voor de oorspronkelijke toewijzing en voor de 1ste verlenging:
2020_CBS_01479 - oorspronkelijk toewijzing: 75.000,- euro excl. btw of 90.750,- euro incl. btw (+50% t.o.v. gegunde bedrag van de oorspronkelijk toewijzing).
2020_CBS_03792 - 1ste verlenging: 75.000,- euro excl. btw of 90.750,- euro incl. btw (+50% t.o.v. goedgekeurde krediet van de 1ste verlenging).
De gemeenteraad keurt de meeruitgave goed voor markeringen in uitvoering van mobiliteitswerken, onderhoud en investeringsprojecten voor een bedrag van 75.000,- euro excl. btw voor de oorspronkelijke toewijzing en 75.000,- euro excl. btw voor de eerste verlenging; totaal 150.000,- euro excl. btw of 181.500,- euro incl. btw (volledig stadslast).
De kosten worden benomen via beleidsitem BI020002, actie SA00679 (Raamcontract mobiliteitsingrepen), rekening 22500007.
De aanvraag werd tussen 09/04/2021 en 08/05/2021 aan een openbaar onderzoek onderworpen, in het kader waarvan geen bezwaarschriften werden ingediend.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:
Artikel 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”
Omschrijving van de aanvraag
De aanvraag betreft het slopen van bestaande bebouwing en bouwen en exploiteren van nieuwbouwproject - site Van Marcke (101 appartementen, 10 woningen en 3 commerciële ruimtes) met ondergrondse parkeergarage en omgevingsaanleg (semi-publieke binnentuin + private kaai met publiek karakter). De bebouwing wordt opgebouwd uit een houten prefab-structuur met vaste rastermaten. Aan de Diksmuidestraat en de IJzerstraat wordt de bestaande rooilijn recht getrokken. Diverse smalle stroken grond worden ter overdracht aangeboden.
De IJzerstraat is een gewestweg. De Diksmuidestraat is een gemeenteweg. De zijde Kolenkaai blijft privaat domein, met een publiek karakter, wegens de aanwezigheid van diverse technieken op deze locatie (beo-veld, regenwater- en septische putten).
De over te dragen gronden zullen op kosten van VAN MARCKE PROPERTIES worden aangelegd, en vervolgens worden overgedragen aan de stad die daarna ook zal instaan voor het onderhoud.
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
De over te dragen gronden liggen aan de IJzerstraat en de Diksmuidestraat. De IJzerstraat is een gewestweg. De Diksmuidestraat is een gemeenteweg.
De Diksmuidestraat loopt van de Kolenkaai naar de IJzerstraat. De straat wordt gekenmerkt door de gebouwen van Van Marcke met direct aansluitend fietspad. Een dwarsparkeerstrook scheidt het fietspad met de rijbaan. Aan de andere zijde ligt een voetpad. De Diksmuidestraat wordt momenteel op verschillende percelen ontwikkeld tot een woonstraat, waardoor het karakter van bedieningsstraat zal verdwijnen. Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als “de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen” (art. 2, 12° Decreet Gemeentewegen). Bij de aanvraag is een plan met de over te dragen grond toegevoegd “BA_0_P_N_33_1914 ROOILIJN PLAN_V2.pdf”. Op dit plan is het toekomstige openbaar domein aangeduid. De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen.
De zaak der wegen omvat meer dan enkel de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich uit over het tracé en de uitrusting van gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. de trottoirs, de inrichting van de (eventuele) parkeerplaatsen, de ligging, aansluiting en de materialen van de nutsleidingen (rioleringen) en van de aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van de nieuw te delven gracht naast de nieuw ontworpen weg, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van maatschappelijke infrastructuur, … (zie MvT, Parl.St. Vl.Parl. 2018-19, nr. 1847/1, 43). Het tussen de rooilijnen gelegen gedeelte van de site, wordt ingericht als volgt:
Voor een meer uitgebreide beschrijving kan worden verwezen naar het aanvraagdossier, en in het bijzonder naar het inplantingsplan, de diverse detailplannen en het ontwerp bestek.
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn is conform artikel 12, §2 van het Gemeentwegendecreet geïntegreerd in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van het feit dat er geen standpunten, opmerkingen en bezwaren zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen:
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Conclusie:
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Opname in het openbaar domein
De ruimte aangeduid op het plan over te dragen grond dient op te worden genomen in het openbaar domein.
Last
De kosteloze aanleg van de wegenis op de over te dragen grond en de heraanleg van fietspad naar voetpad wordt als last aan de aanvrager opgelegd.
Er wordt kennis genomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren en/of opmerkingen ingediend.
De gemeenteraad:
De aanvraag werd tussen 30 juni 2021 tot 29 juli 2021 aan een openbaar onderzoek onderworpen, in het kader waarvan geen bezwaarschriften werden ingediend.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:
Artikel 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”
Omschrijving van de aanvraag
Het project dat men wenst te realiseren is voorzien op een binnengebied, toegankelijk via de Korte Molenstraat. De site bevindt zich achter de woningen van de Gistelse Steenweg, Korte Molenstraat en Pestelstraat. Op de te ontwikkelen zone staat momenteel een loods en het terrein is voor het overige quasi volledig verhard. In 2012 werd een vergunning afgeleverd voor het bouwen van zeven woningen aansluitend op twee woningen die reeds aan de ingang van dit binnengebied stonden. Voor de ontsluiting werd destijds een private weg aangelegd. Deze is op heden nog steeds privaat. Voorliggende aanvraag voorziet de bouw van nog eens 15 bijkomende woningen op dit binnengebied, palend aan twee doodlopende wegen: de bestaande private weg en een nieuw aan te leggen weg, daar loodrecht op. Er wordt een groenzone aangelegd ter hoogte van de aansluiting van beide. De wegenis en groenzone zullen op kosten van Dhr. en mevr. Martens Hugo en Blommaert Carine worden aangelegd, en vervolgens worden overgedragen aan de stad die daarna ook zal instaan voor het onderhoud.
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
Momenteel is een doodlopende private weg aanwezig in het binnengebied. Deze loopt van oost naar west en loopt langs de negen woningen. Het betreft een weg zonder voetpad. De wegenis wordt uitgebreid. Langs de bestaande weg voorziet men de aanleg van een fietspad. Het fietspad start voorbij de woningen die aan de noordzijde van de weg liggen. Er wordt een nieuwe weg aangelegd, die aantakt op de bestaande. Er worden verschillende openbare parkeerplaatsen aangelegd. Ter hoogte van de aansluiting van beide wegen wordt een groenzone met wadi aangelegd. Beide straten lopen dood en er is geen aansluiting mogelijk op een andere wegenis, aangezien de aanpalende terreinen reeds ontwikkeld zijn.
De wegenis heeft bij het inrijden een breedte van 5.73 m, 6.06 m inclusief goten en 6.42 m inclusief boordsteen. De nieuwe wegenis heeft een breedte van 4.78 m, 5.41 m inclusief goten.
Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als “de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen” (art. 2, 12° Decreet Gemeentewegen).
Bij de aanvraag is een plan met de over te dragen grond toegevoegd “BA_aanleg wegen_rooilijnplan_N_korte molenstraat”. Op dit plan is het toekomstige openbaar domein aangeduid. De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen.
De zaak der wegen omvat meer dan enkel de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich uit over het tracé en de uitrusting van gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. de trottoirs, de inrichting van de (eventuele) parkeerplaatsen, de ligging, aansluiting en de materialen van de nutsleidingen (rioleringen) en van de aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van de nieuw te delven gracht naast de nieuw ontworpen weg, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van maatschappelijke infrastructuur, … (zie MvT, Parl.St. Vl.Parl. 2018-19, nr. 1847/1, 43). Het tussen de rooilijnen gelegen gedeelte van de site, wordt ingericht als volgt:
Voor een meer uitgebreide beschrijving kan worden verwezen naar het aanvraagdossier, en in het bijzonder naar het inplantingsplan, de diverse detailplannen en het ontwerp bestek.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Er zijn geen bezwaren ingediend.
Artikel 12 van het decreet houdende de gemeentewegen bepaalt:
§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
In voorliggende aanvraag is er een legaliteitsbelemmering:
De aanvrager beroept zich voor de afwijkingsmogelijkheden van het BPA op art. 4.4.9/1 VCRO.
“Artikel 4.4.9/1.
Het vergunningverlenende bestuursorgaan mag bij het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van de stedenbouwkundige voorschriften van een bijzonder plan van aanleg, voor zover dit plan ouder is dan vijftien jaar op het ogenblik van de indiening van de aanvraag.
Afwijkingen kunnen niet toegestaan worden voor wat betreft wegenis, openbaar groen en erfgoedwaarden.”
Het tweede lid van artikel 4.4.9/1 VCRO stelt uitdrukkelijk dat er geen afwijkingen kunnen toegestaan worden voor wat betreft wegenis, openbaar groen en erfgoedwaarden. Dit moet zo gelezen worden dat het niet mogelijk is om voor die thema’s op grond van artikel 4.4.9/1 VCRO iets anders te vergunnen dan wat in het BPA is vastgelegd.
Het is dus niet mogelijk om andere functies dan wegenis toe te staan in een zone die bestemd is voor wegenis. Het is onmogelijk om die zone bijvoorbeeld te (laten) bebouwen.
In het BPA is zone 32 aangeduid als een te realiseren wandel- en fietspad. Er wordt weliswaar een fietspad voorzien op de plannen maar uit het advies van de dienst mobiliteit blijkt dat het aanleggen van fietspaden in dergelijke projecten niet gebeurd. De dienst legt dan ook als voorwaarde op dat er geen fietspad mag worden aangelegd. De voorziene locatie van het fietspad is daarbij ook zo gekozen dat er geen connectie mogelijk is met de Pestelstraat. Dit dient weliswaar te gebeuren over het perceel van een derde. Door de gekozen locatie worden de ontwikkelingsmogelijkheden bij de buur volledig gehypothekeerd.
Het fiets- en wandelpad wordt bijgevolg niet gerealiseerd. Binnen voorliggend ontwerp wordt bebouwing voorzien op de zone die in het BPA is aangeduid als zone voor fietspad. Deze zone voor fietspad kan weliswaar verschoven worden, maar in dat geval loopt er een weg voor gemotoriseerd verkeer over de zone voor fietspad, wat eveneens een afwijking is.
De nu voorgestelde afwijking is dan ook juridisch niet aanvaardbaar.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
In de toekomst zal het fietspad dat nu voorzien wordt doodlopen op de het aangrenzende perceel. Als in de toekomst de verdere ontsluiting naar de Pestelstraat op het aangrenzende perceel voorzien zal worden, zal door de locatie van het ingetekende fietspad de aantekening zeer moeilijk zijn. Als de fietsers op de rijbaan gestoken worden, zoals hierboven gevraagd, zal de doorgang veel beter gerealiseerd kunnen worden. De overgang van de straat naar het aangrenzende perceel moet drempelloos voorzien worden zodat én voetgangers én fietsers op een veilige en comfortabele manier van deze doorsteek gebruik kunnen maken.
Met de huidige plannen wordt er voor gezorgd dat, zelfs in deze korte doodlopende straat, alles wijkt voor het beperkte lokale verkeer. Dit zorgt voor een verlaagde verkeersleefbaarheid bij de bewoners. Deze locatie, zeker de noord-zuidverbinding, is ideaal om aan te leggen als woonerf. Op deze manier kan de straat voor meer dan alleen verkeer gebruikt worden. Alle parkeerplaatsen binnen deze zone dienen, conform de bepalingen van de wegcode, voorzien te worden van een aanduiding ‘P’.
De aansluiting op de Korte Molenstraat kan aangelegd worden als ‘normale’ straat. Hier moeten dan wel voetpaden voorzien worden zodat de doorsteek veilig en comfortabel kan gebeuren. Op de plannen wordt er een fietspad voorzien in de Korte Molenstraat vanaf de zijstraat tot het doodloopt. Binnen een zone dertig worden er in Brugge geen fietspaden meer aangelegd, maar gaan we voor gemengd verkeer.
De vier langsparkeerplaatsen in het begin van de straat zijn niet conform de afmetingen (slechts 1,89 à 1,90 meter breed) en zijn voor ons dan ook niet bruikbaar. Deze dienen aangepast te worden zodat ze de minimale afmetingen (2 meter breedte) krijgen.
De toetsing aan het gemeentewegendecreet van de vooropgestelde infrastructuur is gunstig, mits rekening te houden met de eerder gemaakte opmerkingen en voorwaarden.
Het voorstel is bijgevolg in deels overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Het project kan in overeenstemming gebracht worden door het opleggen van voorwaarden.
Er wordt kennis genomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren en/of opmerkingen ingediend.
De gemeenteraad
Dit gelet op de legaliteitsbelemmering
De aanvrager beroept zich voor de afwijkingsmogelijkheden van het BPA op art. 4.4.9/1 VCRO.
“Artikel 4.4.9/1.
Het vergunningverlenende bestuursorgaan mag bij het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van de stedenbouwkundige voorschriften van een bijzonder plan van aanleg, voor zover dit plan ouder is dan vijftien jaar op het ogenblik van de indiening van de aanvraag.
Afwijkingen kunnen niet toegestaan worden voor wat betreft wegenis, openbaar groen en erfgoedwaarden.”
Het tweede lid van artikel 4.4.9/1 VCRO stelt uitdrukkelijk dat er geen afwijkingen kunnen toegestaan worden voor wat betreft wegenis, openbaar groen en erfgoedwaarden. Dit moet zo gelezen worden dat het niet mogelijk is om voor die thema’s op grond van artikel 4.4.9/1 VCRO iets anders te vergunnen dan wat in het BPA is vastgelegd.
Het is dus niet mogelijk om andere functies dan wegenis toe te staan in een zone die bestemd is voor wegenis. Het is onmogelijk om die zone bijvoorbeeld te (laten) bebouwen.
De Vraag die aan het lokaal bestuur gesteld wordt is welke sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) de basis moet vormen voor de woonmaatschappij op haar grondgebied.
In Brugge is er op deze vraag slechts één mogelijk antwoord vermits de 2 SHM's die op het grondgebied actief zijn fuseren. Het antwoord is Vivendo.
Tijdens het lokaal woonoverleg van 22 april 2021 werd deze vraag besproken en alle sociale huisvestingsactoren waren het eens dat Vivendo de voorkeur geniet.(Zie verslag LWO in bijlage).
Hoe groot het werkingsgebied van Vivendo zal zijn doet hier niet ter zake.
De gemeenteraad uit de intentie om in de vorming van de toekomstige woonmaatschappij de samenwerking met de huidige partners op vlak van sociale huisvesting te behouden indien een fusie zou tot stand komen. Vivendo wordt voorgesteld als basis voor de nieuwe woonmaatschappij. De huidige actoren worden hiervan ingelicht.
Het ingenomen standpunt wordt tevens kenbaar gemaakt op het eerstvolgende lokaal woonoverleg en verder overleg met de actoren op het werkveld kan plaatsvinden, om uiteindelijk een definitief standpunt inzake werkingsgebied over te maken aan de Vlaamse Regering.
Deze beslissing zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur.
Er is een grote vraag vanuit sportclubs en individuele sporters naar extra uren in indoor sportinfrastructuur. In het Brugs beleidsprogramma is opgenomen dat: 106. Er wordt verder samengewerkt rond naschoolse openstelling van schoolsportinfrastructuur. Voorgestelde overeenkomst ligt volledig in de lijn van de overeenkomsten die sinds 2012 worden afgesloten: de school staat zelf in voor de verhuur aan de sportclubs aan stedelijke tarieven en de stad ondersteunt door een opleg uit te betalen per uur dat de spotinfrastructuur naschools verhuurd wordt.
De verlenging van de overeenkomst 'naschools gebruik schoolsportinfrastructuur' t.e.m. eind 2025 met KA Brugge wordt goedgekeurd.
Na goedkeuring van het reglement wordt het voor advies voorgelegd aan de cultuurraad en vervolgens aan de Gemeenteraad van augustus
Het reglement wordt goedgekeurd.
Door dit besluit krijgt de Burgemeester als vertegenwoordiger van de stad mandaat om de Jaarrekening 2020 van Kenniscentrum vzw goed te keuren en kwijting te verlenen aan de bestuurders.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de burgemeester om als stadsvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van Kenniscentrum vzw de jaarrekening 2020 goed te keuren en vervolgens kwijting te verlenen aan de bestuurders.
Het burgemeestersconvenant dat in juni 2020 opnieuw ondertekend werd, veronderstelt ambitieuze klimaatmaatregelen. Daarvoor wordt een sustainable energy and climate action plan of SECAP opgesteld en uitgerold. Voor het hele grondgebied en alle sectoren moet de CO2 uitstoot dalen met 40% tegen 2030. Brugge engageert zich om zelf een voorbeeldfunctie op te nemen en beter te scoren: 50% reductie in 2030 en een CO2 neutraal eigen patrimonium in 2050.
Naast de realisatie van een betekenisvolle daling van het energieverbruik in onze gebouwen zal het dan ook belangrijk zijn om de energie die we toch nog nodig hebben, zo duurzaam mogelijk op te wekken.
Tot nu toe werden reeds 13 installaties met zonnepanelen geplaatst op stadsgebouwen. Deze leveren ongeveer 4-5% van de verbruikte elektriciteit in de eigen gebouwen. Om extra snelheid te maken kunnen we complementair aan onze eigen investeringen in PV, een aantal daken ter beschikking stellen van een coöperatieve die de investering in PV panelen op zich neemt.
Veel Brugse inwoners zijn niet in de mogelijkheid om te investeren in PV panelen op eigen dak omdat de woning in een werelderfgoedzone gelegen is en de panelen zichtbaar zouden zijn van op openbaar domein. Ter compensatie kan voorgesteld worden dat inwoners, via deze coöperatieve mee investeren in de installaties op daken van de stad Brugge. Op die manier betrekken we inwoners bij de klimaat-engagementen van de hele stad, kunnen inwoners een bescheiden bedrag investeren in een robuust aandeel en realiseren we klimaatdoelstellingen zonder de begroting van de stad onder druk te zetten.
Naast het 'PV aankoop' aanbod van aankoopcentrale VEB, treedt VEB ook op als aankoopcentrale voor 'stroomafnameovereenkomst' waarbij we zonnepanelen door een Coöperatieve vereniging laten plaatsen en de stroom ervan afnemen tegen een correcte prijs.
Het Vlaams Energiebedrijf nv (VEB) werd in 2012 opgericht door de Vlaamse regering op basis van het decreet van 15/07/2011. VEB is een extern verzelfstandigd agentschap van privaat recht (nv) en heeft rechtspersoonlijkheid. Eén van de haar toegewezen taken volgens het decreet van 15/07/2011 is het leveren van gas en elektriciteit en het faciliteren, het aanbieden en het coördineren van energiediensten om energiebesparende maatregelen en milieuvriendelijke energieproductie in gebouwen te verwezenlijken.
Bron van informatie:
Aankoopcentrale VEB: https://www.veb.be/veb-als-aankoopcentrale
Door via het raamcontract van VEB samen te werken is de stad vrijgesteld van het zelf voeren van de openbare aanbesteding. Beauvent is de uitvoerder voor het perceel West-Vlaanderen. Daarnaast ziet het VEB ook toe op de kwaliteit van de leveranciers en biedt het een platform aan waar u elke stap nauwgezet kan opvolgen. Ook bieden ze onafhankelijk advies bij vragen of twijfels.
Beauvent formuleerde een voorstel voor het BMCC dat als bijlage wordt toegevoegd.
Het voorstel is als volgt:
Op basis van een simulatie van een zonne-installatie van 240 kWp die oost/west georiënteerd wordt en op basis van een inschatting van 80% zelfverbruik van de Zonnestroom:
Vermogen zonne-installatie; 240 kWp.
Verwachte zonne-productie 855 kWh/kWp of 210MWh/jaar.
Gegarandeerde productie: 800kWh/kWp met 0,4% regressie/jaar.
Prijs per MWh afgenomen is afhankelijk van de looptijd stroomafnameovereenkomst (drie voorstellen in de tabel hieronder). Na de looptijd van de stroomafnameovereenkomst wordt de PV installatie eigendom van de stad Brugge, waardoor alle lusten én lasten ook bij Brugge komen te liggen (inkomsten van injectie, onderhoudskosten, verzekering, de volledige opbrengst van de productie).
De afnemer van zonnestroom (in dit geval is dat het BMCC) kan kiezen voor een stroomafnameovereenkomst op 10 jaar, 15 jaar of 20 jaar. Hoewel de Zonnestroomprijs op 10 jaar de hoogste is, zijn de te realiseren besparingen bij een stroomafnameovereenkomst op 10 jaar toch het hoogst, omdat de zonne-installatie na 10 jaar van de stad wordt en deze dus de volgende jaren gratis zonnestroom levert. Kiezen we voor meer zekerheid, dan opteren we voor 15 of 20 jaar zorgeloze opvolging en exploitatie door Beauvent.
In de onderstaande tabel wordt de ingeschatte opbrengst uitgezet t.o.v. de looptijd. De hier opgegeven Zonnestroomprijs wordt geïndexeerd op basis van de CPI (consumentenprijsindex), er wordt bij de berekening in onderstaande tabel een inschatting gemaakt dat deze met 2% per jaar zal stijgen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van Beauvent CVBA (zoals toegevoegd als bijlage) voor de plaatsing van een PV systeem van 240 kWp in een oost-west oriëntatie, op het dak van het Beurs- en congresgebouw. (Dit dossier kadert in de raamovereenkomst die de opdrachtencentrale 'VEB' heeft voor een stroomafnameovereenkomst van coöperatief gefinancierde PV panelen).
Er wordt akte genomen van het voorstel tot stroomafnameovereenkomst (te tekenen tussen Beauvent CVBA en BMCC die de stroom zal gebruiken), waarbij de prijs per afgenomen MWh afhangt van de looptijd van de stroomafnameovereenkomst. Ook akte te nemen van de in de stroomafnameovereenkomst voorgestelde indexering van de prijs volgens de consumptieprijs evolutie en met een aanpassing van de prijs indien het zelfverbruik van zonnestroom met meer dan 10% afwijkt van de ingeschatte 80%. Deze stroomafnameovereenkomst is af te sluiten tussen afnemer van stroom (BMCC) en Beauvent CVBA en wordt bijgevolg voorgelegd aan de raad van bestuur van BMCC.
Er wordt akkoord gegaan met de opstalovereenkomst voor het gebruik van het dak van het BMCC, zoals opgesteld en toegevoegd als bijlage en dit voor de tijd van de stroomafnameovereenkomst.
Vives en Stad Brugge zijn voorstander dat de aanleg van het omnisportveld door dezelfde aannemer uitgevoerd wordt als de rest van de omgevingsaanleg, als aanvullende opdracht op de oorspronkelijke aanneming.
De voordelen hiervan zijn:
- Uniformiteit aanleg. Het hekwerk is door dezelfde uitvoerder en in dezelfde stijl voorzien als de andere sportvelden op het terrein.
- Planning der werken: de werken kunnen gelijktijdig of aansluitend op de andere omgevingswerken worden uitgevoerd. De werken kunnen gelijktijdig opgeleverd worden en gezamenlijk in gebruik genomen worden.
- De coördinatie en de verantwoordelijkheden liggen bij 1 aannemer, wat de risico's op schadegevallen en eventuele problemen op vlak van verantwoordelijkheden sterk verminderd.
Indien de werken door een derde worden uitgevoerd, zou dit leiden tot een aanzienlijk ongemak voor de coördinatie en afwerking van de werf.
De offerte van Artes (zie bijlage) bedraagt 60.425,38 € (excl. Btw) of 73.114,71€ (incl. btw). Dit omvat de verhardingen en de constructie van de kooi. Het akkoord van VIVES met deze offerte kan je terugvinden in bijlage.
Ook de ereloonkosten van POLO Architects voor dit omnisportveldje zijn ten laste van Vives, deze kost bedraagt 2.245,17 € (excl. Btw) of 2.716,65 € (incl. btw).
Deze overeenkomst zal worden vastgelegd in een mandaatovereenkomst (zie bijlage).
Financiëel overzicht dossier:
Algemeen project Xaverianen:
Het gunningsdossier (2017_cbs_04575) voor werken – vooronderzoeken – ontwerper – veiligheidscoördinator werd goedgekeurd voor een totaal bedrag van 15.070.603,30 euro incl. btw.
De werken voor Artes werden gegund voor een bedrag van 13.707.688,59 euro incl. btw.
De aansluiting voor gas, elektriciteit, distributie werd later gegund met dossier 2019_cbs_00746 voor 50.716,48 euro incl. btw.
Na verrekeningen (incl. de schadeclaim) werd het projectbedrag 16.400.444,13 euro incl. btw (2019_cbs_02797) (Verrekening 1).
In 2020_CBS_04961 werd de verrekening voor de gewijzigde omgevingsaanleg goedgekeurd voor een bedrag van 816.641,28 euro incl. herzieningen en btw of 825.716,28 euro incl. herzieningen en btw en beregening. Het totale aanbestedingsbedrag bedraagt (inclusief de gewijzigde omgevingsaanleg en bijkomende kosten) 17.436.437,81 euro incl. btw (Verrekening 2).
Goedkeuring Verrekening 3 werd gevraagd in GR 28/06/2021: extra grondverzet van Artes ten bedrage van 106.833,90 euro excl. btw of 129.269,02 euro incl. btw komt het totale projectbedrag op 17.566.425,27 euro incl. btw (+ 16,58% t.o.v. het oorspronkelijke gunningsbedrag).
Verrekening 4: Omnisportveld Vives bedraagt 62.670,55 € (excl. Btw) of 75.831,36 € (incl. btw) Het totale projectbedrrag komt op 17.642.256,64 € incl. btw (+ 17,06% t.o.v. het oorspronkelijke gunningsbedrag).
Specifiek voor opdracht Artes (omgevingsaanleg):
Het contract van Artes werd gegund voor een bedrag van 13.707.688,59 euro incl. btw.
Verrekening 1 (goedgekeurd in nota 2019_cbs_02797) bedroeg 958.129,00 euro incl. btw. De opdracht voor Artes bedroeg toen 14.665.817,59 euro incl. btw. Na verrekening 2 (2021_GR_00158) bedroeg de opdracht van Artes 15.208.759,92 euro incl. btw.
Met verrekening 3 ten bedrage van 129.269,02 euro incl. btw bedroeg het nieuwe gunningsbedrag 15.338.028,94 euro incl. btw en herziening.
Met deze verrekening voor het omnisportveld, ten bedrage van 60.425,38 € (excl. Btw) of 73.114,71€ (incl. btw), komt het nieuwe gunningsbedrag op 15.411.143,65€ (incl. btw).
De gemeenteraad gaat akkoord dat Stad Brugge als opdrachtgever zal optreden voor de aanleg van het omnisportveld in de omgevingsaanleg van het Multifunctioneel Complex Xaverianen. VIVES zal hierbij Stad Brugge terugbetalen voor een bedrag van 62.670,55€ (excl. Btw) of 75.831.36€ (incl. btw). Deze kosten omvatten de aanleg van het omnisportveld en bijhorend ereloon.
De gemeenteraad keurt de mandaatovereenkomst tussen Stad Brugge en Vives goed.
Verrekening 1:
Bij het wegnemen van de dakbedekking bleek na de afbraak dat er een aantal niet te voorziene stabiliteitsproblemen aanwezig zijn:
De houten draagstructuur van de koepel bleek amper te steunen op de onderliggende balk. Bovendien bleek de onderliggende houten draagstructuur aangetast door waterinfiltratie en insecten. Na controle door de ingenieur stabiliteit bleek de draagkracht van de bestaande houten draagconstructie voor de koepel niet voldoende. Na alle randvoorwaarden en uitvoeringstechnieken in overweging genomen te hebben, blijkt een versterking van de houten draagstructuur met bijkomende balken het meest aangewezen.
De verrekening omvat enerzijds de bijkomende verstevigende werken als de vervanging van de aangetaste houten delen.
Totaal verrekening 1: 22.920,99 excl. btw of 27.734,40 incl. btw.
Totaal nieuwe bouwkost voor dit project: 123.817,25 Incl. btw.
Totaal nieuw ereloon van de Veiligheidscoördinator wordt geraamd op 587,27 euro btw inb.
In totaal komt dit neer op 124.404,52 euro incl.btw. Dit is 28,74% meer ten opzicht van het goedgekeurde gunningsbedrag.
De gemeenteraad gaat akkoord met verrekening 1 van aannemer Arthur Vandendorpe voor een bedrag van 22.920,99 excl. btw of 27.734,40 incl. 21% btw , zodat de aannemingssom wijzigt naar 123.817,25 euro incl. 21% btw.
De gemeenteraad gaat akkoord met het totale nieuwe ereloon van de Veiligheidscoördinator geraamd op 587,27 euro incl. 21% btw.
Het budget ten bedrage van 124.404,52 incl. 21 % btw voor dit project, werd voorzien op BI072001 – SA01394 - 27000007 – UD045.
Hierbij het ontwerp voor de restauratie van gevels en daken, politiecommissariaat, Kartuizerinnenstraat 4 te 8000 Brugge.
Wijze van gunnen: onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekenmaking na prijsvraag aan 4 ondernemers: Artes Woudenberg nv, Monument Vandekerckhove nv, Arthur Vandendorpe nv en Renotec nv.
Gunningcriteria: prijs.
Het ontwerp en de wijze van gunnen voor de restauratie van gevels en daken, politiecommissariaat, Kartuizerinnenstraat 4 te 8000 Brugge worden goedgekeurd.
De desbetreffende uitgaven, geraamd op 1.452.833,93 euro (btw inb.) voor de werken en 14.916,02 euro (btw inb.) voor de veiligheidscoördinator, worden voorzien op BI072001 - SRB072001 - 27000007 - UD045.
Er wordt 900.000 euro voorzien op de politiebegroting.
De toelage als restauratiepremie, geraamd op 663.695,87 euro, zal geboekt worden op het dienstjaar 2021 - BI072001 - SRB072001 - 1500000 - UD045.
Extra opdrachten zijn mogelijk geweest gezien dit zo in de opdracht zat inbegrepen.
Daar de firma Light&More deze werken correct uitgevoerd heeft en deze tot een goed eind gebracht heeft, wordt er verzocht om de betaling niet langer te verdagen.
De kosten die aangerekend werden naar aanleiding van de collegebeslissing om extra feestverlichting te plaatsen afgelopen winter n.a.v. corona worden goedgekeurd.
Deze kosten benemen op de dimensies waar de facturen nu op geboekt zijn, nl. via IO602210000460.
Het academiereglement (voorheen schoolreglement) van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten - Beeldende kunsten (DKO) dient aangepast te worden met ingang van 1 september 2021.
De voorgestelde wijzigingen werden overlegd tijdens het Afzonderlijk Bijzonder Comité Gesubsidieerd Officieel Onderwijs Stad Brugge d.d. 28 juni 2021.
Het academiereglement van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten - Beeldende kunsten (DKO) inclusief de aanpassingen wordt goedgekeurd met ingang van 1 september 2021.
Er wordt voorgesteld de maximumcapaciteit vast te stellen voor de Academie DKO cfr. het voorliggend voorstel voor het schooljaar 2021-2022.
In het vakbondsoverleg ging men akkoord met de voorgestelde maximumcapaciteit voor het schooljaar 2021-2022
Het voorstel om voor het schooljaar 2021-2022 de maximumcapaciteit vast te leggen voor de stedelijke Academie voor Schone Kunsten - Beeldende Kunsten (DKO) cfr. bijlage wordt goedgekeurd.
Het schoolreglement van de Stedelijke Kunsthumaniora (KSO) dient aangepast te worden i.f.v. het schooljaar 2021-2022. De voorgestelde wijzigingen, incl. pedagogische en facultatieve vrije dagen, werden voorgelegd aan de schoolraad en aan de vakorganisaties.
De schoolraad d.d. 04/05/2021 gaat akkoord met het aangepaste schoolreglement 2021-2022.
Het Afzonderlijk Bijzonder Comité van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs van de stad Brugge d.d. 28/06/2021 keurde het voorstel m.b.t. het aangepaste schoolreglement van de Stedelijke Kunsthumaniora (KSO) Brugge schooljaar 2021-2022 goed.
Het schoolreglement, incl. pedagogische en facultatieve vrije dagen, van de Stedelijke Kunsthumaniora (KSO) voor het schooljaar 2021-2022 wordt goedgekeurd.
Vanaf 1 september 2019 moeten alle secundaire scholen in Vlaanderen stapsgewijs hun studieaanbod volgens een nieuw model organiseren: de zogeheten matrix. Die omvat 8 studiedomeinen en gaat uit van een getrapte studiekeuze met als doel doorstromen naar het hoger onderwijs, voorbereiden op de arbeidsmarkt of beide.
Bij gemeenteraadsbeslissing 00144 d.d. 26 februari 2019 werd het ingediende voorstel met betrekking tot de onderwijshervorming van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) goedgekeurd.
In het kader van de modernisering in het secundair onderwijs is de stedelijke kunsthumaniora verplicht om met ingang van 1 september 2021 de huidige structuuronderdelen in de 2e graad te concorderen naar een nieuwe richting en moeten de vernieuwde lessentabellen voor de 2e graad ingevoerd worden vanaf het schooljaar 2021-2022.
Bij gemeenteraadsbeslissing 478 d.d. 23 november 2020 werd het voorstel met betrekking tot de concordantie van het huidig structuuronderdeel "Artistieke opleiding" naar de nieuwe richting "Decor en Etalage" in de 2e graad van de stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) vanaf 1 september 2021 goedgekeurd.
De matrix secundair onderwijs wordt gewijzigd via het verzamelbesluit van de Vlaamse Regering. Deze wijzigingen hebben niet alleen gevolgen voor de matrix zelf maar ook op de concordantielijsten. De wijzigingen met betrekking op de tweede graad hebben, rekening houdend met de progressieve uitrol van de modernisering secundair onderwijs, directe gevolgen op 1 september 2021.
Vanuit de overheid werden wijzigingen in de concordanties binnen het domein Kunst & Creatie doorgevoerd. Vanuit het GO! wil men meer nadruk leggen op architectuur, waardoor beeldende kunsten gekoppeld wordt aan een nieuwe optie, nl. audiovisuele kunsten.
De directie verduidelijkt de modernisering van het secundair onderwijs en de aangepaste concordanties in de 2de graad. Alle mogelijke combinaties worden voorgelegd met verduidelijking van voor- en nadelen. Het is vrij duidelijk dat de school eigenlijk maar 1 optie heeft om het studieaanbod zo breed mogelijk te houden. Volgende concordanties worden dan ook voorgesteld:
Voor deze 2 nieuwe richtingen werden eveneens nieuwe lessentabellen uitgewerkt. De basisvorming wordt voor beide richtingen gelijkgesteld (dubbele finaliteit). In de specifieke vorming worden zowel Architecturale Kunsten als Audiovisuele Kunsten aangevuld met Beeldende Kunsten.
Onderwijskoepel OVSG besliste om geen leerplannen meer uit te schrijven en onderhandelde met de overige onderwijskoepels om hun leerplannen te kunnen gebruiken. Stedelijke scholen moeten dus een keuze maken tussen leerplannen van het GO!, het POV of het KOV. De directie maakte gebruik van de leidraad door OVSG om een keuze te maken. Het POV voorziet niet voor het volledige studieaanbod de nodige leerplannen. De leerplannen van GO! bieden de school en de leerkrachten meer vrijheid bij de realisatie dan de leerplannen van het KOV.
De schoolraad d.d. 4/05/2021 nam kennis van de vernieuwde concordanties en ging akkoord met de concordantievoorstellen.
De schoolraad d.d. 4/05/2021 nam kennis van en ging akkoord met de voorgestelde lessentabellen en ging akkoord met het voorstel om de leerplannen van het GO! te gebruiken.
Het Afzonderlijk Bijzonder Comité van het Gesubsidieerd Officieel Onderwijs van de stad Brugge keurde het voorstel m.b.t. de modernisering en de concordantiewijzigingen goed in zitting van 28.06.2021.
Het voorstel met betrekking tot de vernieuwde concordanties in de 2e graad van de stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) vanaf 1 september 2021 wordt als volgt goedgekeurd:
Het voorstel met betrekking tot de vernieuwde lessentabellen in de 2e graad van de stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) vanaf 1 september 2021 wordt goedgekeurd.
Het academiereglement van het Stedelijk Conservatorium Brugge dient aangepast te worden met ingang van 1 september 2021.
De voorgestelde wijzigingen werden voorgelegd aan de vakbondsorganisaties tijdens het Afzonderlijk Bijzonder Comité van het Gesubsidieerd Officieel onderwijs van stad Brugge d.d. 28 juni 2021 (protocolakkoord in bijlage). Het voorstel met betrekking tot het academiereglement werd goedgekeurd voor het schooljaar 2021-2022.
Het voorstel van academiereglement van het Stedelijk Conservatorium Brugge m.i.v. 1 september 2021 wordt goedgekeurd.
Het voorstel van de maximumcapaciteit door het Stedelijk Conservatorium Brugge was voorwerp van onderhandelingen met de vakbonden op 28 juni 2021.
Een inschrijving kan enkel worden geweigerd omwille van de capaciteit. Het schoolbestuur legt zelf deze capaciteit per opleiding vast.
Tijdens het vakbondsoverleg van 28 juni 2021 is gebleken dat dit voorstel mogelijk nog kan aangepast worden op basis van het verloop van de inschrijvingen en/of na overleg met het personeel. Indien voorkomend wordt het opnieuw voorgelegd. Het huidig voorstel werd goedgekeurd.
Het voorstel i.v.m. de maximumcapaciteit schooljaar 2021-2022 voor het Stedelijk Conservatorium Brugge wordt goedgekeurd.
De jaarkalenders 2021-2022 van het stedelijk Onderwijs te Brugge dienen jaarlijks aangepast te worden o.a. de facultatieve vrije dagen en de pedagogische studiedagen.
De voorgestelde jaarkalender (facultatieve en pedagogische dagen) van het Stedelijk Conservatorium Brugge werd overlegd met de vakorganisaties en er is hierover een protocol van akkoord d.d. 28 juni 2021.
De gemeenteraad keurt het voorstel m.b.t. de facultatieve en pedagogische dagen 2021-2022 van het Stedelijk Conservatorium te Brugge goed:
Pedagogische studiedag:
1 december 2021 en 14 maart 2022.
Facultatieve vrije dag:
27 en 28 mei 2022.
Het schoolreglement van het Stedelijk Basisonderwijs Brugge dient aangepast te worden met ingang van 1 september 2021.
Het voorstel omvat ook de facultatieve vakantiedagen en pedagogische studiedagen schooljaar 2021-2022.
Data pedagogische studiedagen 2021-2022:
* Vrijdag 08/10/2021: gemeenschappelijk programma voor scholengemeenschap.
* Woensdag 02/02/2022: apart programma per basisschool.
Data facultatieve vrije dagen:
Vrijdag 12/11/2021
Maandag 02/05/2022
De voorgestelde wijzigingen werden overlegd met de verschillende schoolraden en er is hierover een protocol van akkoord met de vakorganisaties d.d. 03 juni 2021 (zie bijlagen).
De aanpassingen aan het schoolreglement van het Stedelijk Basisonderwijs Brugge met ingang van 1 september 2021 worden goedgekeurd.
Het voorstel van de data van de pedagogische studiedagen en facultatieve verlofdagen van het Stedelijk Basisonderwijs Brugge tijdens schooljaar 2021-2022 worden goedgekeurd.
Elk schooljaar is er bij diverse stedelijke scholen behoefte om audiovisueel materiaal op afroep aan te kopen, en dit via raamcontract dossiernummer 2018_CBS_04755 dat werd goedgekeurd in Collegezitting van 12 november 2018. De basisscholen hebben doorgaans geen nood aan dergelijke aankopen maar indien dit nodig blijkt kunnen zij eveneens van het raamcontract afnemen.
Dit raamcontract eindigt augustus 2021. Om een nieuw raamcontract aan te gaan wordt aan het College gevraagd om een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking op te starten.
De opdracht wordt opgedeeld in 6 percelen, namelijk percelen 1, 2 en 3 voor fotografisch materiaal; percelen 4 en 5 voor videomateriaal en perceel 6 voor audio en licht. De gunning zal gebeuren op basis van prijs (50 punten), opslagpercentage aanvullend aanbod (15 punten), kwaliteit van technische materiaal (25 punten) en service/flexibiliteit (10 punten).
De uitgaven aan audiovisueel materiaal voor het stedelijk onderwijs worden per schooljaar geraamd op 61.500 euro. De opdracht vangt aan in schooljaar 2021-2022 en is driemaal verlengbaar voor een jaar.
Een indicatieve raming voor percelen 1, 2 en 3 (fotografie) bedraagt 32.000 euro.
Een indicatieve raming voor percelen 4 en 5 (video) bedraagt 25.500 euro.
Een indicatieve raming voor perceel 6 (audio en licht) bedraagt 4.000 euro.
De geraamde uitgaven per school(jaar) zijn als volgt:
SNT: 15.000 euro, waarvan 12.500 euro voor percelen 1-3 en 2.500 euro voor percelen 4-5.
KSO: 25.00 euro waarvan 12.500 euro voor percelen 1-3 en 12.500 euro voor percelen 4-5.
DKO: 14.000 euro waarvan 7.000 euro voor percelen 1-3 en 7.000 euro voor percelen 4-5.
SCB: 7.500 euro, waarvan 3.500 euro voor percelen 4-5 en 4.000 euro voor perceel 6.
De uitgaven worden benomen op rekening 23000001.
De opstart van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking voor het aankopen van audiovisueel materiaal ten behoeve van de stedelijke scholen gedurende schooljaar 2021-2022 en driemaal verlengbaar voor één schooljaar, wordt goedgekeurd.
Het lastenboek met als voorwerp "Raamovereenkomst audiovisueel materiaal ten behoeve van het stedelijk onderwijs" wordt goedgekeurd.
De uitgaven voor audiovisueel materiaal op afroep t.b.v. de stedelijke scholen wordt geraamd op 61.500 euro inclusief btw per schooljaar:
- een indicatieve raming voor de percelen 1, 2 en 3 bedraagt per schooljaar 32.000 euro en wordt benomen op rekening 23000001;
- een indicatieve raming voor de percelen 4 en 5 bedraagt per schooljaar 25.500 euro en wordt benomen op rekening 23000001;
- een indicatieve raming voor perceel 6 bedraagt per schooljaar 4.000 euro en wordt benomen op rekening 23000001.
De ervaring uit ordediensten naar aanleiding van voetbalwedstrijden leert dat glazen drankverpakkingen vaak gebruikt worden als projectiel of als steek- en slagwapen indien er confrontaties met supporters en/of ordediensten ontstaan.
De supportersaanhang van Club Brugge KV en Paris Saint Germain zijn gekend voor een overvloedig gebruik van pyrotechnische middelen, in het bijzonder Bengaals vuur en voetzoekers. Deze kunnen bij onoordeelkundig gebruik een gevaar inhouden voor de gebruiker, voor omstaanders en kunnen in conflictsituaties als wapen worden gebruikt tegen rivaliserende supporters en de ordediensten.
Het valt te verwachten dat de supporters van Paris Saint Germain zonder geldig wedstrijdticket naar de stad en het stadion zullen afzakken. De ongecontroleerde aanwezigheid van deze supporters in de binnenstad en in de omgeving van het stadion, is zeer risicovol, vooral wanneer ze zich in grotere groepen manifesteren buiten de contouren van de eigenlijke ordedienst.
De supportersstroom van de bezoekende supporters valt veel makkelijker te beheersen wanneer de supporters onder de vorm van een combiregeling met behulp van supportersbussen tot aan het Jan Breydelstadion gebracht worden. Overigens vinden risicoverplaatsingen van supporters in kader van het voetbalgebeuren in Frankrijk plaats onder de vorm van een combiregeling.
Het is daarom raadzaam een aantal maatregelen te nemen, waardoor de openbare rust en veiligheid op het grondgebied van de stad Brugge en in het bijzonder in het stadscentrum, de deelgemeenten Sint-Michiels en Sint-Andries en de directe omgeving van het stadion gevrijwaard wordt.
Bovendien fungeert de stad Brugge als gaststad van het Wereldkampioenschap Tijdrijden dat plaatsvindt tussen 18 en 22 september 2021 en is dit gebeuren in volle opbouw op 15 september 2021. De aankomstzone van de diverse wedstrijden is gelegen op 't Zand en neemt het ganse plein in alsook enkele zijstraten. Hierbij worden voornamelijk in de binnenstad diverse tenten, tribunes, podia, voetgangersbruggen, wedstrijdbogen, nadarafsluitingen en andere elementen aangebracht in functie van dit WK. Deze installaties zijn vaak vandalismegevoelig en kunnen mogelijks niet tijdig vervangen worden mocht hieraan schade berokkend worden.
Het WK Tijdrijden is een uniek, mediagevoelig gebeuren dat wordt meegevolgd over de ganse wereld en waarbij de stad de verantwoordelijkheid draagt voor de site waar de renners gebruik van maken.
Daarnaast kan een begeleide verplaatsing te voet van de bezoekende supporters van de binnenstad naar het Jan Breydelstadion rond 17u30 wellicht de aanleiding zijn van gigantische verkeersproblemen. Bovendien is een deel van de geijkte weg (voornamelijk het verzamelen op en/of de passage via 't Zand) ingenomen in kader van het WK Tijdrijden. Daarnaast is de Bevrijdingslaan op woensdag 15 september niet te gebruiken als verkeersader voor uitgaand verkeer omwille van de installatie van een buurtparking.
Op medisch vlak worden we nog steeds geconfronteerd met de COVID-19 pandemie die nog steeds volop woedt. Frankrijk kleurt op 30 augustus 2021 op de coronakaart nog steeds rood in, met uitzondering van 1 regio (Mayotte). Supporters van Paris Saint Germain die minder dan 48u in België verblijven, kunnen zonder enige beperking in kader van de pandemie de verplaatsing naar Brugge maken. Daarnaast is de controle op het invullen van een Passenger Locator Form voor supporters die langer dan 48 uur in België wensen te verblijven naar aanleiding van deze wedstrijd en die met persoonlijk vervoer naar België komen, praktisch onmogelijk te controleren,
Van woensdag 15 september 2021 om 13u00 tot donderdag 16 september om 07u00 is het verboden om in publiek toegankelijke drank- en eetgelegenheden en handelszaken die gelegen zijn binnen de straal van 1000 meter vanaf het middelpunt van het Jan Breydelstadion, eender welk soort dranken in glazen recipiënten ter beschikking te stellen. Deze maatregel is niet van toepassing wanneer de dranken worden geschonken bij een maaltijd die in de zaak verbruikt wordt.
Van dinsdag 14 september 2021 om 13u00 tot donderdag 16 september om 07u00 is het verboden in het bezit te zijn of gebruik te maken van pyrotechnische middelen bestemd om rook, vuur, licht of lawaai te maken in de onmiddellijke omgeving van het treinstation, de Brugse binnenstad en op het grondgebied van de deelgemeenten St.-Andries en St.-Michiels.
Van dinsdag 14 september 2021 om 13u00 tot woensdag 15 september tot het einduur van de wedstrijd, is het als supporter van Paris Saint Germain (vertonen van uiterlijke voetbalkenmerken en gedragingen die er duidelijk op wijzen dat de aanwezigheid van de supporter te maken heeft met deze wedstrijd) verboden om zich op het grondgebied van de stad Brugge te bevinden zonder in bezit te zijn van een geldig ticket voor de betreffende voetbalwedstrijd en hun EU-DCC (Europees Digitaal Corona Certificaat).
Alle supporters van Paris Saint Germain die de wedstrijd in het Jan Breydelstadion willen bijwonen op woensdag 15 september zullen de verplaatsing naar het stadion vanuit Frankrijk maken via een combiregeling, waarbij enkel de erkende bussen met supporters die in bezit zijn van een geldig ticket en hun EU-DCC (Europees Digitaal Corona Certificaat) zullen toegelaten worden tot de site Jan Breydel.
Bij vaststellingen van inbreuken op artikel 1, zullen de glazen verpakkingen in beslag genomen worden. De inhoud ervan wordt vernietigd.
Bij vaststellingen van inbreuken op artikel 2 zullen de aangetroffen pyrotechnische voorwerpen in beslag genomen worden. Zij zullen voor vernietiging aan de bevoegde diensten afgegeven worden.
Bij vaststellingen van inbreuken op artikelen 3 en 4 kan een bestuurlijke arrestatie volgen met het oog op het verzekeren van de openbare rust en veiligheid.
Inbreuken op bepalingen van dit besluit worden gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete voorzien volgens de regels en de procedures van de wet van 24 juni 2003 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
De politiediensten zijn belast met de kennisgeving en de handhaving van dit besluit.
In uitvoering van artikel 10 van het Huishoudelijk Reglement van de Gemeenteraad wordt volgende actuele vraag van raadslid Stefaan Sintobin geagendeerd:
Zondag zou zich een incident hebben voorgedaan aan de Halletoren waarbij een groep ' jongeren ' van vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst agressief tekeer zijn gegaan jegens personeel van de musea en hierbij ook een deel van de infrastructuur doelbewust hebben beschadigd middels veel lawaai en met gewelddadig schoppen tegen zuilen die eigendom zijn van de musea. Diverse personen in de directe omgeving van Halletoren en Markt hebben zichtbaar last ondervonden van deze groep die zich na het incident ophielden ter hoogte van de Burgerking.
Een iets ouder koppel zou hier ook een politiepatrouille, die toevallig langsreed op de markt hebben op aangesproken, de daders thv burgerking aangewezen en de politie zou hiervan verslag hebben opgemaakt.
Wat heeft er zich precies voorgedaan?
Graag toelichting bij het incident?
Zijn de daders gekend?
Hoe werd door de politie opgetreden?
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over toeristische winkeltjes en visie op toerisme.
Schepenen Mercedes Van Volcem en Philip Pierins antwoorden.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over recente wateroverlast in Brugge.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Raadslid Janos Braem interpelleert over toegankelijke voetpaden.
Raadslid Jos Demarest komt tussen.
Schepenen Mercedes Van Volcem en Pieter Marechal en burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over de uitvoering van het belastingreglement van niet-geadresseerde drukwerken.
Raadsleden Raf Reuse en Geert Van Tieghem komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Sandra Wintein interpelleert over Stella Maris site Zeebrugge.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Raadslid Raf Reuse interpelleert over huurprijs toeristisch infopunt Historium.
Schepen Philip Pierins antwoordt.
Raadslid Olivier Strubbe interpelleert over wijziging wegcode fietsstraten.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert m.b.t. de samenwerking van de stad met museumdichteres Delphine Lecompte.
Raadsleden Geert Van Tieghem, Karin Robert en Jean-Marie De Plancke komen tussen.
Schepen Nico Blontrock antwoordt.
Raadslid Stefaan Sintobin repliceert, licht zijn voorstel van beslissing toe waarbij hij de gemeenteraad vraagt om de samenwerking met museumdichteres Delphine Lecompte stop te zetten, en vraagt “niet alleen een hoofdelijke maar ook geheime” stemming erover. Schepen Nico Blontrock repliceert nog kort.
Aangezien cfr. artikel 34 van het DLB geen geheime stemming kan worden gehouden over deze aangelegenheid, en cf. artikel 20§3 van het huishoudelijk reglement slechts op verzoek van een derde van de aanwezige raadsleden bij naamafroeping wordt gestemd, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad naar het draagvlak voor een stemming bij naamafroeping.
De fracties N-VA en Vlaams Belang (9 raadsleden) steunen het verzoek, de overige fracties (34 raadsleden) niet.
Omdat de vraag tot stemming bij naamafroeping niet gesteund wordt door minstens een derde van de aanwezige raadsleden, wordt niet bij naamafroeping doch op de gewone manier over het voorstel gestemd.
De fractie Vlaams Belang (4 raadsleden) stemt voor, de fractie N-VA (5 raadsleden) onthoudt zich, de overige fracties (34 raadsleden) stemmen tegen.
Bijgevolg is het voorstel verworpen en wordt de samenwerking met museumdichteres Delphine Lecompte niet stopgezet.
Raadslid Pol Van Den Driessche interpelleert over Vivendo-project Mispelaar.
Raadslid Raf Reuse interpelleert over De Mispelaar.
Raadsleden Pascal Ennaert, Stefaan Sintobin en Doenja Van Belleghem komen tussen.
Schepen Franky Demon en burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over toepassing van het voorkooprecht door Vivendo.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Doenja Van Belleghem interpelleert over problematiek milieuverontreiniging PFOS en PFAS - stand van zaken?
Raadsleden Andries Neirynck en Stefaan Sintobin komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Karin Robert interpelleert over bemaling Baron Ruzettelaan.
Raadslid Geert Van Tieghem interpelleert over nieuw rusthuis Assebroek – lozen van werfwater in de riolen en geluidsoverlast.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Raadslid Raf Reuse interpelleert over Zwemlessen in Jan Guilini en Interbad. (raadslid Charlotte Storme is verontschuldigd)
Raadslid Pol Van Den Driessche komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Raadslid Janos Braem intepelleert over klimaatnoodtoestand – timing klimaatplan en uitvoering. (raadslid Charlotte Storme is verontschuldigd)
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
Raadslid Andries Neirynck interpelleert over nachtelijke onderhoudswerken Expresweg.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Mieke Hoste interpelleert over ontwikkelingen achterhaven.
Raadslid Jean-Marie De Plancke komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Raadslid Nele Caus interpelleert over/doet een voorstel voor uitbreiding van de slimme camera-toepassing in de Katelijnestraat naar andere Poortstraten in Brugge.
Raadsleden Janos Braem, Pascal Ennaert, Benedikte Bruggeman en Stefaan Sintobin komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Dirk Barbier interpelleert over toekomst brandweer Brugge.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
De kennisname van de goedkeuring van de politiebegrotingswijziging 1 2021 dient te gebeuren volgens de vigerende wetteksten.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de hogere overheid waarbij de politiebegrotingswijziging 1 2021 werd goedgekeurd.
Het huishoudelijk reglement van de Gecoro, meer bepaald artikel 12, voorziet dat het verslag van de vergadering aan de gemeenteraadsleden ter kennis wordt gebracht via het agendapunt "akten en mededelingen".
De gemeenteraad neemt kennis van de verslagen van de Gecoro-vergaderingen van 12 mei 2021 en 9 juni 2021.