Dankzij het EU project "Food Smart Cities for Development" kon de stad inzetten op de uitbouw van een voedselstrategie, mede dankzij de input vanuit het Brugs Food Lab. Als actieve partner van de stad, met een groot netwerk van zowel organisaties, bedrijven als burgers, is het Brugs Food Lab een absolute meerwaarde bij het uitrollen en bewaken van de duurzame voedselstrategie en bij het bekomen van projectsubsidies.
De duurzame voedselstrategie Bruggesmaakt heeft al heel wat aanzien verworven in binnen- en buitenland en heeft het ook een voorbeeldfunctie voor andere steden en projecten i.v.m. transities op lokaal niveau én burgerparticipatie.
Deze toelage van Stad Brugge zal gebruikt worden voor voortzetten werk van de projectcoördinator van het Brugs Food Lab. De projectcoördinator blijft verder nauw samenwerken met dienst klimaat, milieu en dierenwelzijn Brugge (Karine De Batselier) en de schepen van o.a. klimaat en milieu en wordt inhoudelijk mee aangestuurd door de stuurgroep van het Brugs Food Lab waarin zowel de stad (schepen Esquenet en Karine) als de Republiek aanwezig zijn.
Het budget wordt jaarlijks open en transparant beheerd door de stuurgroep van het Brugs Food Lab waarbinnen ook vertegenwoordigers van de Stad Brugge en De Republiek zijn vertegenwoordigd.
Het Brugs Food Lab gaat dan ook de projecten en trajecten van Stad Brugge rond duurzame voeding (Bruggesmaakt) en klimaatplan mee uitdragen, mee uitwerken en mee uitvoeren. Deze samenwerking past ook perfect binnen het idee van co-governance. Samenwerken, krachten bundelen en grensoverschrijdend werken.
Het Brugs Food Lab werkt met een eigen stuurgroep waar de stad in vertegenwoordigd is door de schepen van klimaat en een beleidsmedewerker. Dit is in een afsprakennota beschreven en ondertekend door Stadmakers vzw & stuurgroep Brugs Food Lab (cfr. positief advies Chris Pauwels in bijlage). Deze structuur wordt in 2025 herbekeken.
Rolverdeling:
Stad Brugge is initiator van het project en financiert de 4/5 coördinator tot 2025. De Stad Brugge vertegenwoordigt de kant van het beleid (de schepen van klimaat) en geeft extra input en voeding op basis van haar voedselstrategie/klimaatplan. Er wordt tussen de dienst klimaat (vertegenwoordiging stad/publiek) en de coördinator (vertegenwoordiging externe leden/privaat) als tandem een duidelijke taakverdeling opgesteld i.v.m. doelstellingen.
Stuurgroep Het Brugs Food Lab is ‘eigenaar’ van het project en stuurt mede de coördinator inhoudelijk aan. De stuurgroep fungeert als een soort van dagelijks bestuur en zorgt voor de vertegenwoordiging van alle leden (waaronder ook De Republiek en de Stad Brugge). De stuurgroep kan op termijn uitgroeien tot een effectief bestuur wanneer een nieuwe organisatievorm wordt geïmplementeerd.
De Republiek (vzw stadmakers) is incubator voor het Brugs Food Lab. Zij neemt de coördinator tot 2025 aan vanop de payroll, verzorgt de personeelsadministratie, helpt bij de budgetcontrole, geeft advies en coaching, inspireert en connecteert de coördinator naar interne en externe inhoudelijke partnerships, organiseert mee het event Heerlijk Brugge en neemt deel aan de stuurgroep. Heel specifiek helpt de Republiek de coördinator in de verdere ontplooiing van de organisatie en helpt ook zoeken naar extra funding enerzijds en de connectie met het horecaveld anderzijds.
Voorstel is om een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en de vzw Stadmakers (Republiek) op te maken tot 2025 waarbij in ruil voor deze werkingstoelage volgende taken worden uitgevoerd (zie bijlage):
Takenpakket coördinator:
Doel 1: De dynamiek die er is rond duurzame voeding in al zijn facetten, oppikken en stroomlijnen en de voedselstrategie “Bruggesmaakt” promoten
doel 2: Uitvoeren acties die kaderen in realisatie Brugse voedselstrategie en mee inhoud/richting geven aan de invulling van het Brugse klimaatplan i.v.m. duurzame voeding
Actie 11.7: we meten en communiceren de concrete resultaten van Bruggesmaakt en sturen bij waar mogelijk
Actie 11.8: we promoten de voedselstrategie Bruggesmaakt via evenementen
Actie 12.1: stimuleren en faciliteren van voedselinitiatieven uit de zgn. korte keten o.m. door de korteketenkaart (Provincie West-Vlaanderen) te promoten en te verbinden met afnemers in Brugge. Bestaande en nieuwe distributiecentra te promoten en de logistieke keten te verduurzamen.
doel 3: dagelijkse opvolging van de administratie verbonden aan dit project
Meerjarenplan: het budget kan benomen worden onder BI 35.000, SA00462: Verdere uitbouw en uitrollen van duurzame voedselstrategie (Brugge Smaakt) in samenwerking met burgerparticipatieve partners, rekeningnummer 64960100, NOM0355
Een 1e schijf in 2023 van 50.000 euro wordt uitbetaald bij aanvang van de samenwerkingsovereenkomst. Een tweede schijf van 50.000 euro in 2024 na evaluatie 2023. Een derde schijf van 25.000 euro in 2025 na evaluatie 2024.
De besteding van de subsidie kan gecontroleerd worden door Stad Brugge.
Tegen 30 november 2023, 2024 zal er een jaarverslag voorgelegd worden door het Brugs Food Lab, dit wordt ter kennisgeving voorgelegd aan het college in december.
De gemeenteraad verleent een werkingstoelage van in totaal 125.000 euro (tot 2025), uitbetaald in 3 jaarlijkse schijven (december 2023, december 2024, december 2025) aan het Brugs Food Lab op de payroll van De Republiek (vzw Stadsmakers) en keurt de samenwerkingsovereenkomst (met takenpakket) goed.
Het budget wordt benomen van rek. 64960100 voor NOM0355.