Inhoud en doelstellingen van het project
Heel wat verenigingen en organisaties rekenen op een zeer gevarieerd aanbod aan lokale subsidies om hun werking te ondersteunen: Werkingssubsidies, projectsubsidies, specifieke nominatieve toelagen, investeringssubsidies,… Deze subsidieprocessen hebben momenteel enkele duidelijke pijnpunten:
Dit project beoogt onder andere de volgende doelstellingen te realiseren:
Het stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren van deze subsidieprocessen zal zorgen voor meer snelheid, efficiëntie en duidelijkheid, zowel voor de verenigingen als voor de stadsmedewerkers.
Samenwerking
Er wordt hiervoor door 4 partnersteden, namelijk Brugge, Dendermonde, Kortrijk en Leuven samengewerkt, waarbij Leuven als penhouder is aangeduid. Daarnaast zijn er minstens 6 gemeentes die als klankbord zullen optreden en wordt er samengewerkt met CJM Vlaanderen (Verenigingsloket) en Digitaal Vlaanderen (generieke digitale bouwstenen). Stad Leuven is penhouder van het project en dient in.
De samenwerkingsovereenkomst tussen de 4 partnersteden start op 01 januari 2023 en loopt tot en met 31 december 2025.
Cofinanciering
Voor dit project is een budget geraamd van in totaal 1.696.154,19 euro. Daarvan zal 80% (1.356.923,35 euro) bij goedkeuring door de Vlaamse overheid gesubsidieerd worden en 20% (339.230,84 euro) als eigen inbreng gelden. De eigen inbreng per partnerstad komt dus neer op 84.807,71 euro. Deze eigen inbreng zal volledig gedekt kunnen worden met personeelskosten.
De gemeenteraad verleent akkoord om samen te werken rond het project ‘Subsidieprocessen voor verenigingen en organisaties stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren’ met Stad Leuven, Stad Dendermonde en Stad Kortrijk.
Het subsidiedossier zal ingediend worden door Stad Leuven binnen Gemeente zonder Gemeentehuis.
Stad Brugge bezorgt hiervoor een ondertekende intentieverklaring tot samenwerking en een verklaring op eer ter verantwoording van personeelskosten aan Stad Leuven.