Terug
Gepubliceerd op 30/08/2022

2022_GR_00323 - Informatica - Gemeente zonder gemeentehuis - samenwerking project “Subsidieprocessen voor verenigingen en organisaties stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren” - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 29/08/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mathijs Goderis; Mercedes Van Volcem; Franky Demon; Philip Pierins; Jasper Pillen; Nico Blontrock; Minou Esquenet; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Martine Matthys; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Wouter Bossuyt; Dolores David; Jos Demarest; Pascal Ennaert; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Martine Bruggeman; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; An Braem; Alexander De Vos; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Dirk Barbier; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Barbara Roose; Arnold Bruynooghe; Katrien Cattoor; Colin Beheydt

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht
2022_GR_00323 - Informatica - Gemeente zonder gemeentehuis - samenwerking project “Subsidieprocessen voor verenigingen en organisaties stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren” - goedkeuring. 2022_GR_00323 - Informatica - Gemeente zonder gemeentehuis - samenwerking project “Subsidieprocessen voor verenigingen en organisaties stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren” - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Inhoud en doelstellingen van het project

Heel wat verenigingen en organisaties rekenen op een zeer gevarieerd aanbod aan lokale subsidies om hun werking te ondersteunen: Werkingssubsidies, projectsubsidies, specifieke nominatieve toelagen, investeringssubsidies,… Deze subsidieprocessen hebben momenteel enkele duidelijke pijnpunten: 

  • De reglementen en processen voor de aanvraag, staving en beoordeling verschillen sterk afhankelijk van domein en type subsidie.
  • Er heerst onzekerheid en een gebrek aan transparantie over het proces en de verwachte stappen.
  • De aanvraag en vooral de afhandeling van de subsidies gebeurt vaak nog grotendeels analoog.
  • Er is weinig hergebruik van data en documenten: Een vereniging moet bij elke aanvraag vaak opnieuw dezelfde informatie en bewijsstukken doorgeven.
  • Er is nood aan meer overzicht: Een lokaal bestuur heeft vaak onvoldoende globaal overzicht over welke subsidies naar welke verenigingen gaan. En ook een vereniging moet de status van zijn aanvraag eenvoudiger kunnen opvolgen.

Dit project beoogt onder andere de volgende doelstellingen te realiseren:

  • Overzicht over de verschillende subsidies per bestuur en typologie van de verschillende subsidies in categorieën op basis van de basistypes uit het project ‘Slimme Subsidies’. 
  • Een eenvormig, efficiënt, maar correct subsidieproces voor de verschillende types subsidies voor verenigingen en organisaties binnen de stad.
  • Een oplossingsarchitectuur waarbij de integratie met generieke (V-Loket, MAGDA, …) en bestuurspecifieke (CRM, financieel systeem, …) bouwstenen en de digitale aanvraag- en beheersomgeving uitgetekend wordt. 
  • Data architectuur: bewijsstukken en mogelijke bronnen in kaart brengen + mogelijke business rules voor automatisering.
  • Uitbouw van een digitale aanvraag- en beheersomgeving voor de verschillende subsidiestromen van de stad, gebruikmakend van het verenigingsloket voor communicatie en statusopvolging van het dossier. Dit in meerdere oplossingen, zodat elk bestuur dit kan inpassen in zijn systeem.
  • Implementatie, integratie en uitrol van de uitgetekende architectuur.

Het stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren van deze subsidieprocessen zal zorgen voor meer snelheid, efficiëntie en duidelijkheid, zowel voor de verenigingen als voor de stadsmedewerkers.  

Samenwerking

Er wordt hiervoor door 4 partnersteden, namelijk Brugge, Dendermonde, Kortrijk en Leuven samengewerkt, waarbij Leuven als penhouder is aangeduid. Daarnaast zijn er minstens 6 gemeentes die als klankbord zullen optreden en wordt er samengewerkt met CJM Vlaanderen (Verenigingsloket) en Digitaal Vlaanderen (generieke digitale bouwstenen). Stad Leuven is penhouder van het project en dient in. 

De samenwerkingsovereenkomst tussen de 4 partnersteden start op 01 januari 2023 en loopt tot en met 31 december 2025.

Cofinanciering

Voor dit project is een budget geraamd van in totaal 1.696.154,19 euro. Daarvan zal 80% (1.356.923,35 euro) bij goedkeuring door de Vlaamse overheid gesubsidieerd worden en 20% (339.230,84 euro) als eigen inbreng gelden. De eigen inbreng per partnerstad komt dus neer op 84.807,71 euro. Deze eigen inbreng zal volledig gedekt kunnen worden met personeelskosten.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad verleent akkoord om samen te werken rond het project ‘Subsidieprocessen voor verenigingen en organisaties stroomlijnen, vereenvoudigen en digitaliseren’ met Stad Leuven, Stad Dendermonde en Stad Kortrijk.

Artikel 2

Het subsidiedossier zal ingediend worden door Stad Leuven binnen Gemeente zonder Gemeentehuis.

Stad Brugge bezorgt hiervoor een ondertekende intentieverklaring tot samenwerking en een verklaring op eer ter verantwoording van personeelskosten aan Stad Leuven.