Terug
Gepubliceerd op 29/06/2022

2022_GR_00210 - Wonen - technische aanpassing reglement opknappremie - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mercedes Van Volcem; Philip Pierins; Jasper Pillen; Nico Blontrock; Minou Esquenet; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Martine Matthys; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Pascal Ennaert; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Martine Bruggeman; Geert Van Tieghem; An Braem; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Benedikte Bruggeman; Dirk Barbier; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Barbara Roose; Arnold Bruynooghe; Katrien Cattoor; Johan Coens

Afwezig

Mathijs Goderis; Franky Demon; Wouter Bossuyt; Sandra Wintein; Alexander De Vos; Janos Braem

Secretaris

Johan Coens

Voorzitter

Annick Lambrecht
2022_GR_00210 - Wonen - technische aanpassing reglement opknappremie - goedkeuring. 2022_GR_00210 - Wonen - technische aanpassing reglement opknappremie - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

1. Concretiseren van een overgangsbepaling tussen oud en nieuw reglement;

Voorstel van aangepaste overgangsbepaling

    • Het oude reglement kent een uitdovend karakter tot 1 september 2022, dit voor geopende dossiers (opgestart ten laatste 31/12/2021);
    • Het nieuwe reglement kent een vervroegde inwerkingstrede vanaf 1 september 2021.

Vanuit de Woondienst was er eind 2021 een aanname dat de burger afdoende kon schakelen qua tempo tussen de beide reglementen (waar uitgegaan werd van april/mei als overgang). Hierbij is de basis uiteraard het tempo zoals aangegeven door de uitvoerende aannemers (dewelke instaan voor facturen). De bouwsector wordt evenwel geruime tijd getroffen door grote vertragingen. Hierdoor bereiken ons veel signalen van burgers dat men hierdoor letterlijk tussen de mazen door valt ten opzichte van beide reglementen. Dit is en was uiteraard nooit de bedoeling. Integendeel, de opknappremie (zowel oud als nieuw stelsel) heeft tot doel maximaal de burger te ondersteunen in haar investeringen, dit rekening houdende met de eigen financiële achtergrond.  

Het nieuwe reglement speelt sterker in op energetische maatregelen dan het oude reglement (zie bv. premies voor ventilatie, Hoog Rendementsglas, warmtepompen ed). De energiecrisis van de voorbije maanden zorgt ervoor dat de energiefactuur gestegen is. Door het nieuwe reglement vroeger te laten in werking treden, kunnen we onze inwoners financieel ondersteunen die de laatste maanden van 2021 investeerden in energetische maatregelen. Het beperkt bijstellen van de overgangswerking is bijgevolg aangewezen. 


2. Terugvordering

In het goedgekeurde reglement van de nieuwe opknappremie werd de bepaling geschrapt wat betreft de terugvordering van premies zoals vervat in het oude stelsel. Doordat de bepaling geschrapt werd ging de Woondienst ervan uit dat deze bepaling niet meer van toepassing was. Dit wordt niet gevolgd door de dienst Financiën die van mening is dat de terugbetaling wel degelijk nog moet gebeuren omdat de toekenning gebeurd is op basis van een reglement waarin de terugbetalingsverplichting was opgenomen. Er werd hierbij ondertussen advies ingewonnen bij het agentschap Binnenlands Bestuur. Het agentschap geeft aan dat bij twijfel het meest aangewezen is dit element expliciet uit te klaren en te laten beslissen door de Gemeenteraad. 


3. Aanpassing hoogte valbeveiliging

Er wordt voorgesteld om de technische voorwaarden (betoelaagde werken rubriek 3 – werken in functie van veiligheid) inzake valbeveiliging bij te stellen richting de Vlaamse Wooncode ipv de NBNB03-004 normen (Belgische norm) (75cm i.p.v. 110cm hoogte).  De Vlaamse Wooncode is normerend en bijgevolg richtinggevend voor het eerder in de stad ingevoerde conformiteitsattest. Bij de uitwerking van de nieuwe opknappremie werd de Belgische norm aangehouden maar pas na goedkeuring werd ingezien dat het logischer en correcter is om de Vlaamse Wooncode te hanteren gezien de parallel met het conformiteitsattest.


Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de technische aanpassing van de opknappremie goed.