Terug
Gepubliceerd op 29/06/2022

2022_GR_00267 - Openbaar domein - Natte natuur + picknickhotspot Blankenbergse Dijk 155 - ontwerp - wijze van gunnen - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mercedes Van Volcem; Philip Pierins; Jasper Pillen; Nico Blontrock; Minou Esquenet; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Martine Matthys; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Pascal Ennaert; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Martine Bruggeman; Geert Van Tieghem; An Braem; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Benedikte Bruggeman; Dirk Barbier; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Barbara Roose; Arnold Bruynooghe; Katrien Cattoor; Johan Coens

Afwezig

Mathijs Goderis; Franky Demon; Wouter Bossuyt; Sandra Wintein; Alexander De Vos; Janos Braem

Secretaris

Johan Coens

Voorzitter

Annick Lambrecht
2022_GR_00267 - Openbaar domein - Natte natuur + picknickhotspot Blankenbergse Dijk 155 - ontwerp - wijze van gunnen - goedkeuring. 2022_GR_00267 - Openbaar domein - Natte natuur + picknickhotspot Blankenbergse Dijk 155 - ontwerp - wijze van gunnen - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Toelichting ontwerp:

Het project beoogt de inrichting van de aangekochte gronden als natuurrijke oneffen vochtige poldergraslanden die aansluiten op oudlandpolders. Er wordt een landschap beoogt met graslanden met hun rietkragen, sloten en poelen die een belangrijke broed- en overwinteringsplaats voor vogels vormt. Het geheel is een parel voor fauna en flora, een landschappelijk rustpunt in een omgeving die onderhevig is aan ontwikkelingen voor bedrijvigheid, sport en infrastructuur, en een “nature based solution” om een antwoord te bieden aan de klimaatuitdagingen van Sint-Pieters-Brugge. 

Dit ontwerp-inrichtingsplan is in overeenstemming met de visie Masterplan Sint Pietersplas en omgeving. 

Dit inrichtingsvoorstel betekent:

  • Verhogen van de hoeveelheid water in het projectgebied door het verbreden van de oost-west georiënteerde hoofdgracht. Deze gracht verbreedt tot een moeraszone, waarboven een vlonderpad komt;
  • Rustpunt voor recreatieve fietsers die langs het plangebied komen via de Blankenbergse Dijk;
  • Picknickplaats op houtenvlonder met panoramisch zicht op natte natuur, met iets verder in het terrein een vogelkijkhut/willowhut;
  • Landschappelijk opwaarderen als polderlandschap met biodiverse graslanden, te beheren via natuurovereenkomsten met lokale landbouwers;
  • Afschermen van het gebied ten opzichte van toegangswegen door struikbeplantingen;
  • Behoud van een gedeelte van het terrein voor akkernatuur - gezien voorkomen van bijzondere akkeravifauna;
  • Behoud van de overige grachten. 

De hoeve op de grond naast het project wordt verkocht, heeft wel een erfdienstbaarheid.  

Bij de recreatieve hotspot/picknickplek wordt er ingezet op meer dan fietsen en wandelen. Brugge is trots op haar historische (kunst) verleden en dit vertalen wij door in te zetten op actuele kunst en landart. 

Enerzijds voorzien wij met het 'Westtoer' meubilair zit- en picknick mogelijkheden voor de bezoekers. Wij stellen voor om dit aan de inkomzone van de nieuwe site te doen zodat de bezoeker een mooi panoramisch beeld heeft op de 'natte natuur'. Hier kan men de fietsen stallen en komt er ook een infobord in de huisstijl van 'Westtoer'.  

Anderzijds wordt er een extra beleving gebracht naar de site waar landart (wilgenvlechtwerk) en een vogelkijkhut elkaar ontmoeten. Vogelliefhebbers, natuurfotografen maar ook toevallige nieuwsgierige passanten kunnen hier kijken naar de fauna en flora. Dit onderdeel wordt nog uitgewerkt en zal in een apart traject lopen met een kunstenaar. 

Dit uitkijkpunt ligt iets dieper in het terrein en is te bereiken langs een zwevend vlonderpad doorheen de moeraszone van de natte natuur. Dit pad zal ook toegankelijk zijn voor mensen met rolstoel of kinderwagen. Voor de kinderen komt er een kleine spelprikkel, er komt een ‘avonturen’padje met boomstammetjes doorheen de natte moeraszone. 

In de uitvoering van dit project zit urgentie door het subsidiedossier met Westtoer (25.000 euro), dat oplegt om tegen april 2023 een vergunning te hebben. Bovenop de subsidie vanuit Westtoer zit op het dossier ook een Vlaamse subsidie van 100.000 euro voor het verwezenlijken van Natte natuur. 

De vergunning is aangevraagd in april ’22 en het dossier loopt. 

Raming: 177.920 euro excl. btw of 215.280 euro incl. btw

Waarvan een deel gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid voor het creëren van natte natuur,+/- 100.000 euro. Maar ook Westtoer subsidieert met 25.000 euro dit project. 

Wijze van gunnen: openbare procedure 

Uitvoeringstermijn: 45 dagen

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het ontwerp en de wijze van gunnen, openbare procedure, goed voor het geraamde bedrag van 177.920 euro excl. btw of 215.280 euro incl. btw.

Artikel 2

Conform de opmerking van de financiële dienst wordt er beslist te compenseren binnen budget.