1. Samenwerking met de vzw CoopBewust:
De stad Brugge nam sinds 2018 deel aan de jaarlijkse groepsaankoop PV en thuisbatterij georganiseerd door EOS Oostende.
In 2022 werd de organisatie van deze groepsaankoop overgenomen door de Provincie West-Vlaanderen en wordt deze 2 keer per jaar georganiseerd. De groepsaankoop van dit najaar werd vroegtijdig afgesloten wegens een te grote instroom aan burgers. Dit was ook reeds bij de laatste groepsaankoop georganiseerd door EOS Oostende eind 2021 het geval. Dit wijst op hoge interesse in dergelijke initiatieven en de nood aan ontzorging bij burgers voor het installeren van zonnepanelen en thuisbatterijen bij hen thuis.
De vzw Coopbewust werd opgericht vanuit de lokale burgerenergiecoöperatie Coopstroom, weliswaar als aparte vzw met als taak het organiseren van samenaankopen voor huishoudens naar analogie van de werking van de energiecoöperatie Energent (https://zonnestad.energent.be/wat-is-zonnestad/groepsaankoop-met-ontzorging/) in Gent en de energiecoöperatie Klimaan CV (https://coop.klimaan.be/project/zonnewijzer/) in Mechelen, waarbij burgercoöperaties instaan voor het organiseren van samenaankopen van zonnepanelen en thuisbatterijen in hun werkingsgebied en hiervoor met de stad samenwerken. Het project Zonnewijzer van Klimaan CV wijst uit dat het succesratio van de samenaankoop meer dan 40% bedraagt van de initieel aangemelde klanten.
Daarnaast beschikt de Coopstroom (aanbod elektrische deelmobiliteit in Brugge) over voldoende expertise voor het uitrollen van een samenaankoop voor elektrische voertuigen en laadpalen.
Door het opzetten van dit traject met de vzw CoopBewust kunnen we niet alleen meer Brugse burgers ontzorgen op het vlak van het opwekken van eigen lokale stroom (samenaankoop zonnepanelen en thuisbatterijen), maar breiden we dit aanbod tevens uit met een samenaankoop voor elektrische voertuigen en laadpalen voor privédoeleinden.
2. Budget:
In de gemeenteraadszitting van oktober 2021 werd het engagement tot het ondertekenen van het lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) goedgekeurd. Het definitieve bedrag waarover Brugge kan beschikken, werd vastgelegd op 495.289,54 euro (zie CBS-00815) te besteden tegen uiterlijk eind 2022. De vereiste cofinanciering van 50% werd voorzien via het bestaande meerjarenbudget 2021-2022.
De eenmalige toelage van 30.000 euro vanuit de stad aan de vzw Coopbewust voor de opstart en het organiseren van deze samenaankopen kan hiervan benomen worden: beleidsitem UD093, actie SA00456, rekeningnummer 64961000, subsidiecode ABB-LEKP2021. De subsidiemiddelen van de Vlaamse Overheid via LEKP2021, die enkel tot eind 2022 beschikbaar blijven, worden ingezet om deze eenmalige toelage te bekostigen.
De gemeenteraad gaat akkoord met afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Brugge en de vzw CoopBewust i.v.m. het organiseren van samenaankopen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, elektrische voertuigen en laadstations voor Brugse huishoudens.
De gemeenteraad gaat akkoord met het toekennen van een eenmalige werkingstoelage van 30.000 euro voor de organisatie van deze samenaankopen aan de vzw CoopBewust te benemen van beleidsitem UD093, Actie SA00456, rekeningnummer 64961000, subsidiecode ABB-LEKP2021.