TEWERKSTELLING STUDENTEN
Tot op vandaag worden studenten enkel ingezet tijdens de schoolvakanties.
In het KiWi-traject is vanuit P&O voorgesteld om jobstudenten ruimer in te zetten, enerzijds buiten de schoolvakanties, daarop komen we in de toekomst nog terug, maar anderzijds ook qua beschikbaarheid.
Veelal worden jobstudenten namelijk ingezet om flexibel aan de slag te kunnen gaan, en de actuele verloning is dankzij de lage afhoudingen voor sociale zekerheid en belastingen, reeds een mooie netto verdienste in vergelijking met vakantiewerk in de private sector.
Voorgesteld wordt de jobstudenten vanaf 01/04/2023 uit te sluiten van zowel artikels 181-182 door middel van aanpassing van artikel 180 als volgt:
Hoofdstuk III. De onregelmatige prestaties
Afdeling I. Nachtprestaties en prestaties op zaterdagen, zondagen en feestdagen
Artikel 180
Deze afdeling is niet van toepassing op:
1° algemeen directeur, de adjunct-algemeendirecteur, de financieel directeur;
2° de personeelsleden van het niveau A;
3° jobstudenten
Artikel 181
§1. Naast de inhaalrust opgelegd door de arbeidstijdwetgeving krijgt het personeelslid:
1° per uur nachtprestaties tussen 22 uur en 6 uur.
een toeslag op het uursalaris die gelijk is aan 25% van het uursalaris.
2° per uur prestaties tussen 0 en 24 uur op een zondag of een feestdag:
een toeslag op het uursalaris die gelijk is aan 100% van het uursalaris.
3° per uur prestaties tussen 0 en 24 uur op een zaterdag één halfuur extra inhaalrust
Het personeelslid dat onregelmatige prestaties levert in een periode van vier maanden krijgt compenserende inhaalrust op te nemen ten laatste tegen het einde van de daaropvolgende periode van vier maanden. Deze compenserende inhaalrust is gelijk aan de duur van de onregelmatige prestaties.
1e periode : de periode van 1 februari tot en met 31 mei van het in aanmerking te nemen jaar;
2e periode : de periode van 1 juni tot en met 30 september van het in aanmerking te nemen jaar;
3e periode : de periode van 1 oktober tot en met 31 januari van het in aanmerking te nemen jaar;
Gelet op de specificiteit van bepaalde diensten de kan er afgeweken worden van de termijn voor opname van nacht-, zaterdag- en zondagprestaties en prestaties op feestdagen met een maximum van één jaar gebracht.
Als berekeningsbasis voor de toeslag geldt het bruto-uursalaris, eventueel verhoogd met de haard- of standplaatstoelage, de toelage voor het waarnemen van een hogere functie of de gegarandeerde salarisverhoging na bevordering, de toelage voor opdrachthouderschap of de mandaattoelage.
Artikel 182
De toeslag bij nachtprestaties is cumuleerbaar met de extra inhaalrust of toeslag voor prestaties op zaterdagen, zondagen en feestdagen.
alsook jobstudenten uit te sluiten van artikel 222 §2:
Artikel 222
§1. Het personeelslid heeft betaalde vakantie op de volgende feestdagen: 1 januari, 2 januari, paasmaandag, 1 mei, hemelvaartsdag, pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 2 november, 11 november, 25 december en 26 december. Jaarlijks wordt een nota voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen met een lijst van de vrije dagen, de brugdagen en de diensten met dienstverzekering.
§2. Als een feestdag samenvalt met een zaterdag of een zondag wordt deze dag gecompenseerd door een extra vrije dag, die betaald wordt, en mag worden opgenomen zoals de jaarlijkse vakantiedagen. Dit is niet van toepassing op jobstudenten wanneer er tijdens hun aanstellingsperiode een feestdag samenvalt met een zaterdag of zondag.
§3. Als een personeelslid moet werken op een feestdag krijgt hij ter compensatie een extra vrije dag die mag worden opgenomen zoals de jaarlijkse vakantiedagen.
Wanneer een feestdag samenvalt met een dag waarop de medewerker, krachtens de arbeidstijdregeling zoals opgenomen in het arbeidsreglement die op hem/haar van toepassing is, niet arbeidt, dan wordt een dag compensatieverlof verleend die onder dezelfde voorwaarden als de jaarlijkse vakantie kan genomen worden.
Als een feestdag valt op een dag waarop de medewerker niet moet werken, omwille van verlof voor verminderde prestaties met een vast werkrooster, is er geen recht op een compensatieverlofdag. Een verlof met verminderde prestaties met een variabel werkrooster, geeft wel recht op een compensatieverlofdag.
Er wordt goedkeuring verleend aan bovenstaande wijzigingen aan de rechtspositieregeling voor de personeelsleden van Stad Brugge.