Terug
Gepubliceerd op 26/10/2022

2022_GR_00369 - Eigendommen - verkoop hoeve met aanhorigheden, op en met grond, gelegen Blankenbergse Dijk 155 + vestiging erfdienstbaarheid - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 24/10/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mathijs Goderis; Mercedes Van Volcem; Franky Demon; Jasper Pillen; Nico Blontrock; Minou Esquenet; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Martine Matthys; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Pascal Ennaert; Sandrine De Crom; Mieke Hoste; Martine Bruggeman; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; An Braem; Alexander De Vos; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Dirk Barbier; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Barbara Roose; Arnold Bruynooghe; Katrien Cattoor; Colin Beheydt

Afwezig

Philip Pierins; Wouter Bossuyt; Pol Van Den Driessche

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00369 - Eigendommen - verkoop hoeve met aanhorigheden, op en met grond, gelegen Blankenbergse Dijk 155 + vestiging erfdienstbaarheid - goedkeuring.

Aanwezig

Annick Lambrecht, Dirk De fauw, Mathijs Goderis, Mercedes Van Volcem, Franky Demon, Jasper Pillen, Nico Blontrock, Minou Esquenet, Pieter Marechal, Pablo Annys, Hilde Decleer, Yves Buysse, Martine Matthys, Paul Jonckheere, Jean-Marie De Plancke, Dolores David, Jos Demarest, Pascal Ennaert, Sandrine De Crom, Mieke Hoste, Martine Bruggeman, Geert Van Tieghem, Sandra Wintein, An Braem, Alexander De Vos, Karin Robert, Stefaan Sintobin, Carlos Knockaert, Nele Caus, Raf Reuse, Karel Scherpereel, Doenja Van Belleghem, Brigitte Balfoort, Joannes Logghe, Olivier Strubbe, Janos Braem, Benedikte Bruggeman, Dirk Barbier, Florian De Leersnyder, Andries Neirynck, Chris Marain, Barbara Roose, Arnold Bruynooghe, Katrien Cattoor, Colin Beheydt
Stemmen voor 39
Arnold Bruynooghe, Dolores David, Geert Van Tieghem, Jasper Pillen, Jean-Marie De Plancke, Martine Bruggeman, Mathijs Goderis, Mercedes Van Volcem, Minou Esquenet, Pablo Annys, Pascal Ennaert, Paul Jonckheere, Pieter Marechal, Sandra Wintein, Sandrine De Crom, Yves Buysse, Alexander De Vos, Jos Demarest, Brigitte Balfoort, Dirk Barbier, Nele Caus, Carlos Knockaert, Joannes Logghe, Karel Scherpereel, Stefaan Sintobin, Olivier Strubbe, Doenja Van Belleghem, Nico Blontrock, Benedikte Bruggeman, An Braem, Dirk De fauw, Hilde Decleer, Mieke Hoste, Martine Matthys, Franky Demon, Florian De Leersnyder, Barbara Roose, Chris Marain, Annick Lambrecht
Stemmen tegen 5
Karin Robert, Janos Braem, Raf Reuse, Andries Neirynck, Katrien Cattoor
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00369 - Eigendommen - verkoop hoeve met aanhorigheden, op en met grond, gelegen Blankenbergse Dijk 155 + vestiging erfdienstbaarheid - goedkeuring. 2022_GR_00369 - Eigendommen - verkoop hoeve met aanhorigheden, op en met grond, gelegen Blankenbergse Dijk 155 + vestiging erfdienstbaarheid - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

De Stad is eigenares van de hoeve met aanhorigheden en grond, gelegen te 8000 Brugge, Blankenbergse Dijk 155, gekend bij het kadaster in de 8e afdeling Brugge, sectie L, met het perceelnummer 0544 B  P0000, met een kadastrale oppervlakte van 7.532 m², om deze te hebben aangekocht in een grotere geheel, blijkens akte verleden op 30 november 2020, voor notaris Christophe Vandeurzen.

De verwerving gebeurde voor de realisatie van open ruimte en recreatie en in het bijzonder voor de realisatie van de inzichten die zullen geformuleerd worden bij de opmaak van het masterplan voor het recreatiegebied Sint-Pietersplas. Op 25/10/2021 hechte de Gemeenteraad zijn goedkeuring aan het eindrapport "Masterplan voor het recreatiegebied Sint-Pietersplas".

Over de hoeve

  • landelijk gelegen ten noorden van het centrum van Brugge, te Sint-Pieters, nabij de Sint-Pietersplas, aan de Blankenbergse Dijk, nabij de Blankenbergse Steenweg/N371, op 1,5 km van de E403/N31 naar de snelwegen E34 en E40.
  • het perceel ligt nu nog ingesloten, maar kan toegankelijk worden gemaakt via een nog te vestigen recht van overgang ter hoogte van de Blankenbergse Dijk 155, over het perceel gekend bij het kadaster in de 8e afdeling Brugge, sectie L, met het perceelnummer 0544 C P0000, naar de onverharde toegangsweg (dreef), behorende tot het perceel gekend bij het kadaster in de 8e afdeling Brugge, sectie L, met het perceelnummer 0544 B P0000, waarop al een erfdienstbaarheid rust voor de achterliggende percelen grond aan de N31, die voortvloeien uit de akte legaatsaflevering-verdeling verleden voor notaris Hendrik Debucquoy te Diksmuide op 17 april 2007.
  • buitenzicht gelijkvloers: stallingen en bijgebouwen/omringend weiland, palend aan toekomstige natte natuur.
  • ligt volgens het Gewestplan "Brugge-Oostkust" (K.B. 07.04.1977) in agrarisch gebied.
  • gelegen binnen het Gewestelijk RUP, afbakening regionaal stedelijk gebied Brugge dd. 20.11.2017, Art. 4, gebied voor dag- en verblijfsrecreatie en aan natuurverwervingsgebied.
  • de hoeve is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed als vastgesteld bouwkundig erfgoed "Hoeve met losse bestanddelen" en werd vastgelegd als bouwkundig relict. Omschreven als:
    "Blankenbergse Dijk nr. 155. Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen onder pannen zadeldak. Uit de 19de eeuw met aanpassingen en toevoegingen in de loop van het 20ste eeuw. Deels vernieuwd boerenhuis met behoud van de opkamer. Geïncorporeerde stallingen met verankerde bakstenen en wit beschilderde lijstgevel met deels opengewerkte staldeuren."
    Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten). 
  • is opgenomen in het masterplan Sint-Pietersplas.
  • niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied en niet in een recent overstroomd gebied

GEBOUW                                                 OPPERVLAKTE  

GEBOUW 1: WONING270 m² bewoonbare oppervlakte  
BIJGEBOUW 2340 m²
BIJGEBOUW 3206 m²
BIJGEBOUW 4137 m²
BIJGEBOUW 5186 m²
BIJGEBOUW 6143 m²
BIJGEBOUW 7101 m²


Herbestemming hoeve

  • Voor de herbestemming van deze hoeve wordt gedacht aan verblijfsaccomodatie. Dit kan o.a. gaan om een sporthotel of groepsverblijven. Het programma mag in elk geval niet leiden tot grote bezoekersaantallen én een te hoge verkeersgeneratie.  
  • De impact op de Blankenbergse Dijk dient beperkt te blijven. Dit kan eventueel door het ter beschikking stellen van (bak)fietsen, het gebruik van de parking langs de Sint-Pietersmolenstraat, enz.
  • Verder moet er ook rekening worden gehouden met de toekomstige aanwezigheid van natte natuur in de directe omgeving, en moet bij de herbestemming ook rekening worden gehouden met de aanwezige erfgoedwaarden en de aanwezigheid van vleermuizen in het gebouw.

Het goed is vrij van gebruik. 

Op 27 maart 2020 werd voor dit goed een EPC met certificaatnummer 20200327-0002263206-RES-1 afgeleverd. De woning kreeg een energielabel F (1322 kWh/(m² jaar).

De elektrische installatie moet volledig worden gerenoveerd. Er gebeurde daarom geen keuring conform artikel 276bis van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van 10 maart 1981.

Op 11 juli 2022 werd een schattingsverslag opgemaakt door het landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert, waarbij de venale waarde van het goed wordt geraamd op € 450.000.

Bijzondere voorwaarden – Erfdienstbaarheden

Het goed zal worden verkocht met alle heersende en lijdende, zichtbare of onzichtbare, voortdurende en niet–voortdurende erfdienstbaarheden.

De koper zal in de rechten en plichten worden gesteld die voortvloeien uit de akte legaatsaflevering-verdeling verleden voor notaris Hendrik Debucquoy te Diksmuide op 17 april 2007,  letterlijk luidend als volgt:

“(…) Erfdienstbaarheden

De deelgenoten-afstanddoeners verklaren dat in hun hiervoor vermelde eigendomstitel verleden voor notaris Luc De Quinnemar te Brugge (Assebroek), met tussenkomst van notaris Jacques Bossuyt te Klemskerk op vier maart negentienhonderd zesenzeventig letterlijk het volgende staat vermeld: “Ten titel van erfdienstbaarheid wordt hier uitdrukkelijk bedongen dat de overblijvende gronden van de verkopers, zijnde de kadastrale percelen 318, 317/a, 314/a, 313/b, 329/a, 328, 330/b, 332, 331/b, 333, 339, 340, 313/a, 310/a, 330/a en 331/a, onvergeld recht van uitweg zullen hebben voor mensen, dieren en voertuigen langs de bestaande weg op de medeverkochte percelen 327, 323/b en 321 naar de Blankenbergse Dijk. Deze uitweg geldt voor de thans bestaande breedte, en zo nodig voor de uitbating van het heersend erf, voor een grotere breedte, met maximum nochtans van vijf meter. De onkosten van onderhoud van deze uitweg vallen ten laste van het lijdend erf bij normaal gebruik als landbouwgrond van het heersend erf. Moest het heersend erf uitgebaat worden als industrie of voor zandwinning, dan zullen alle buitengewone onkosten van onderhoud door dit laatste dienen vergoed te worden. De eigenaars van het lijdend erf dienen ervoor te zorgen dat deze uitweg steeds in goede staat van onderhoud verkeert. (…)”

Voormelde erfdienstbaarheid wordt eveneens aangeduid als ‘BESTAANDE ERFDIENSTBAARHEID’, op het hieraangehechte meetplan, opgesteld door Landmeetkantoor Decoster bvba, te 8480 Ichtegem, Vinkensveldstraat 16, op 25 oktober 2017.

Omwille van de globale bouwfysische toestand en het ontbreken van verschillende basisvoorzieningen (aansluiting riolering, leidingwater, elektriciteit, aansluiting telecom) is er sowieso een uitgebreide renovatie noodzakelijk.

De gemeenteraad dient akkoord te gaan met de voorgestelde wijze en voorwaarden van verkoop.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed dat er zal worden overgegaan tot de verkoop via het online Biddit-platform van de te restaureren hoeve gelegen te 8000 Brugge, Blankenbergse Dijk 155, gekend bij het kadaster in de 8e afdeling Brugge, sectie L, met het perceelnummer 0544 B  P0000, met een kadastrale oppervlakte van 7.532 m², mits behalen van de prijs van € 450.000, te verhogen met de kosten van de verkoopsprocedure, zijnde het verschil tussen de werkelijke kosten en de forfaitaire bijdrage in de kosten door de koper te betalen.

Mogelijkheid om verkoop in te trekken bij niet behalen van 600.000 euro.

Artikel 2

Er zal hierbij een erfdienstbaarheid van overgang worden gevestigd op het perceel gekend bij het kadaster, Zwaluwennesthoek, in de 8e afdeling Brugge, sectie L, met het perceelnummer 0544 C P0000 (Lot C), om aan te sluiten op de onverharde toegangsweg (dreef), deel van het perceel gekend bij het kadaster, Blankenbergse Dijk 155, in de 8e afdeling Brugge, sectie L, met het perceelnummer 0544 B P0000 (lot B), en dit zoals afgebeeld op het opmetingsplan van 25 oktober 2017 als "NIEUW TE VESTIGEN ERFDIENSTBAARHEID: RECHT VAN UITWEG & ONDERGRONDSE NUTSLEIDINGEN ten gunste van het LOT B".

Artikel 3

De verkoop zal dienen te gebeuren met volgende bijzondere voorwaarden:

  1. Behoudens schriftelijke toelating van de stad Brugge is het de kopende partij of haar rechtverkrijgenden niet toegelaten het goed te verkopen of af te staan of op enige wijze te vervreemden binnen de vijf (5) jaar.
  2. De koper of zijn eventuele rechtsopvolgers dienen er zich toe te verbinden het pand te renoveren en een nieuwe bestemming te geven. Daartoe zal de koper of zijn rechtsopvolgers - binnen het eerste kalenderjaar na het verlijden van de authentieke akte - de nodige omgevingsvergunningen aanvragen.
  3. De renovatie moet volgens de nog in te dienen en goed te keuren plannen geheel voltooid én in gebruik zijn volgens zijn nieuwe bestemming binnen een termijn van vijf (5) jaar te rekenen met de datum van de verkregen omgevingsvergunning.
    De bouwwerken worden geacht voltooid te zijn van zodra het gehele pand voor de geëigende bestemming, volgens de afgeleverde omgevingsvergunning, kan worden gebruikt. In dat geval kan het goed eventueel vroegtijdig worden vervreemd.

Artikel 4

De Voorzitter van de Gemeenteraad, de Algemeen Directeur, de Financieel Directeur en desgevallend hun vervangers worden gemachtigd om alle stukken in verband met voormelde verkoop te ondertekenen en om de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslaan van de verplichting om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de authentieke akte.