Terug
Gepubliceerd op 26/10/2022

2022_GR_00397 - Subsidiewerking - kennisname goedkeuring Horizon Europe project RE VALUE - ondertekening project- en partnerschapsovereenkomst.

Gemeenteraad
ma 24/10/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mathijs Goderis; Mercedes Van Volcem; Franky Demon; Jasper Pillen; Nico Blontrock; Minou Esquenet; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Martine Matthys; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Pascal Ennaert; Sandrine De Crom; Mieke Hoste; Martine Bruggeman; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; An Braem; Alexander De Vos; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Dirk Barbier; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Barbara Roose; Arnold Bruynooghe; Katrien Cattoor; Colin Beheydt

Afwezig

Philip Pierins; Wouter Bossuyt; Pol Van Den Driessche

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht
2022_GR_00397 - Subsidiewerking - kennisname goedkeuring Horizon Europe project RE VALUE - ondertekening project- en partnerschapsovereenkomst. 2022_GR_00397 - Subsidiewerking - kennisname goedkeuring Horizon Europe project RE VALUE - ondertekening project- en partnerschapsovereenkomst.

Motivering

Motivatie

In de gemeenteraad van 21/02/2022 werd het klimaatplan 2030-2050 goedgekeurd wat dient als een ideale basis voor dit projectvoorstel.

Binnen dit projectvoorstel ligt de focus op planning en niet op concrete realistatie 'people-centric urban planning and design for climate neutral cities achieved through innovative collaborative methods such as co-creation, living labs, crowdsourcing, crowdfunding, collective intelligence and collaborative economy in combination with technological innovations, data-driven approaches and enhanced cross-sectoral integration'.

Op 1 april 2022 werd het eindrapport van de conceptstudie Kaaidistrict voorgelegd aan het CBS (2022_CBS_00680) voor goedkeuring en validatie zodat het ambitieniveau in deze conceptstudie als richtinggevend kan worden gebruikt voor toekomstige aanvragen voor omgevingsvergunningen. 

Het ambitieniveau ligt hoog en zet in op verschillende actuele bezorgdheden en trends: klimaatadaptatie, energieneutraliteit, ruimtelijk rendement en zo goed mogelijk gebruik maken van de bebouwde ruimte. De conceptstudie bevestigt de economische roeping van het kaaidistrict en kiest resoluut voor verweving tussen wonen en werken en voor een meer duurzaam district waarin de klimaatambities ook vorm kunnen krijgen.

Pilot Brugge:

We schuiven het kaaidistrict naar voor als piloot voor Brugge. De conceptstudie legt het ambitieniveau vast waarbij wonen, werken en ontspannen, open en bebouwde ruimte verweven worden. Het kaaidistrict ligt op de grens tussen stad en haven. Goed nabuurschap tussen beide is cruciaal. De ene functie mag de ander niet verdringen, overvleugelen of moeilijk maken. Zaak is beide functies met elkaar te verbinden in een duurzame symbiose. Om het ambitieniveau te kunnen waarmaken zullen we nieuwe strategieën moeten verkennen op vlak van ruimtelijk beleid, visievorming en samenwerken tussen de publieke en private sector. Het transformatieproces die de stad wenst moet namelijk gerealiseerd worden door en met alle stakeholders; eigenaars, ontwikkelaars, gebruikers en bewoners. Met een RUP alleen komen we er niet, ook de traditionele mobiliteitsoplossingen zullen niet volstaan om het ambitieniveau waar te maken en ook de klassieke economische maatregelen zullen het ambitieniveau niet helpen bereiken. Het wordt zaak van samen te werken en handen in elkaar te slaan. Het horizon EU project zet net in op die zoektocht van alternatieve instrumenten. Omdat zowel klimaatambities, ruimtelijke ambities, economische ambities, circulaire ambities en ambities op het vlak van mobiliteit – en meer in het bijzonder de modal shift – in het kaaidistrict liggen is het noodzakelijk om de transformatie naar een nieuwe stadswijk waar het aangenaam wonen, werken en ontspannen is, te realiseren. Het kaaidistrict is een project waar ook samenwerking tussen alle stadsdiensten essentieel is. Dat strookt dan weer met de ambitie die de stad heeft op vlak van organisatieontwikkeling en -cultuur. Dit project wordt dan ook gezien als een toonbeeld hoe Brugge van morgen er zal/moet uitzien.

Om dit alles te realiseren zal de stad bijkomende expertise moeten aantrekken. VITO, dat meewerkte aan het Brugse klimaatplan is projectpartner met eigen budget en heeft middelen voorzien om Brugge te ondersteunen. Andere experten betrekken we met de projectsubsidie van Horizon EU. We nemen minstens 2 collega's in dienst en denken aan volgende mogelijke partners: Buur - part of Sweco, City D, POAB (port of Antwerp and Bruges) ... 

Bij de projectuitvoering zullen volgende stakeholders betrokken worden:

  • Ontwikkelaars, eigenaars en beheerders van het patrimonium in het kaaidistrict;
  • De bewoners van het gebied en gebruikers (klanten) en bij uitbreiding alle Bruggelingen;
  • De stadsdiensten (ifv realiseren van verschillende doelstellingen);
  • De haven.

Als leading city wordt van de stad Brugge een grote inspanning verwacht:
- meewerken aan opbouw impact model;
- uitrol impact model in pilot (Kaaidistrict);
- ondersteunen follower city;
- projectmanagement, financiële opvolging en rapportages;
- deelname aan verschillende stuurgroepen in voorbereiding pilot, nadien verzamelen en delen van resultaten om tot een finaal rapport te komen dat beschikbaar wordt gesteld.

Budget

Binnen dit project heeft de stad Brugge een budget van 1.135.018 euro waarvan

- staff costs: 780.114,36euro.

Er zal worden ingezet op 2 complementaire profielen die projectregie, ruimtelijk beleid en klimaatbeleid afdekken. We maken een onderscheid tussen een projectregisseur begroot op A4-A5 niveau en een beleidsmedewerker begroot op A1-A3 niveau. 

De projectregisseur is verantwoordelijk voor:
- Projectregie voor het ReValue project.
- Projectregie voor het kaaidistrict.
- Coördineren van WP 3 (full scale deployment pilot Brugge.
- Netwerk van stakeholders opzetten.
- Participatieve projecten in functie van implementatie ruimtelijke instrumenten met als doel klimaateffecten.
- Coördineren van kaaidistrict-brede projecten die de transformatie vorm moet geven.
- Zorgen voor link tussen de stakeholders en verschillende betrokken stadsdiensten.
- Zorgen voor aanbestedingsdossiers voor ondersteuning.
- Participeren aan de andere werkpakketten.
- Instaan voor Europese rapportageverplichting.
- Financiële opvolging van de EU-subsidies.
- Kennis en ervaring met projectmanagement (in een Europese context).
- Disseminatie en communicatie van het project voor de pilot Brugge en de projectresultaten.

De beleidsmedewerker is verantwoordelijk voor:
- opvolgen van deelprojecten binnen het project.
- valorisering van dit traject meenemen in de ruimere klimaatambities van de stad.
- in tandem werken met takenpakket van de projectregisseur.
- ... 

1 van beide heeft kennis van energiestromen, afvalstromen en circulaire economie; het andere teamlid heeft kennis van ruimtelijke instrumenten. Kennis over ruimte en klimaat kunnen gewisseld worden. 

- reiskosten: 27.000 euro

- organisatie lokale workshops: 38.400 euro

- other costs: 62.500 euro

- overhead (25% op projectkost): 227.003,24 euro

Aansturing van het project zal gebeuren door:
- Cluster Omgeving - Team Beleid en Ontwerp (trekker en projecteigenaar);
- Cluster Omgeving - dienst Klimid (ondersteuning ifv klimaatdoelstellingen);
- Strategische cel - Subsidiewerking;
- Strategische cel - klimaatplan.

Deze 4 diensten vormen de ambtelijke stuurgroep en sturen het projectteam dat bestaat uit de 2 te werven medewerkers aan. 

Het project wordt ingebed in een ruimer stadsnetwerk met ook dienst Openbaar Domein, dienst Mobiliteit, dienst Werk en Economie, dienst ICT .... 

Link beleidsprogramma:

265. Met de juiste ruimtelijke beleidskeuzes bereiden we ons voor op een duurzame en klimaatneutrale toekomst. 

268. Hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatadaptatieve maatregelen worden geïntegreerd in de ruimtelijke ordening.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het goedgekeurde project Re Value binnen het Horizon Europe programma voor een projectbudget van 1.135.018 euro euro met 100% subsidie.

Artikel 2

De gemeenteraad ondertekent de projectovereenkomst.

Artikel 3

De gemeenteraad ondertekent de partnerschapsovereenkomst.