In de hedendaagse havenomgeving met veel harde materialen komt er meer ruimte voor:
- Bomen: +/- 72 nieuwe bomen, 22 te rooien bomen;
- Hagen en gras;
- Streekeigen vegetatie.
Een passend profiel voor elke plaats blijft weerhouden zoals voorzien in het voorontwerp: 3 types waterkerende voorzieningen
- De kerende dijk is aan 1 zijde verhard en aan de andere zijde ‘groen’: de invloed van de groene invulling van de zachte binnenzijde van de dijk zal aanzienlijk zijn en een aangenaam contrast bieden met de harde omgeving. De dijk is oversteekbaar met trappen, voorzien op strategische plaatsen. Centraal in de Tijdokstraat wordt de dijk verbreed tot een verhoogd podium met zitranden en mindervalidentoegang. Op de Rederskaai zijn de dijkoversteken voorzien van hellingbanen met bomenclusters. Een breed terras bovenop de dijk doet dienst als uitkijkpunt of ruimte voor activiteiten.
- De haag / klimplanten met ingesloten muur heeft een zeer geringe ruimtelijke impact en draagt sterk bij aan een groene beleving.
- De eenvoudige betonnen keermuur wordt voorzien van een dieper liggend grafisch patroon.
In functie van toegankelijkheid van gebouwen, slipways en in functie van de looplijn, worden mobiele waterkeringen of rolpoorten en schotbalken voorzien in de Vismijnstraat, Tijdokstraat, Werfkaai, Rederskaai en ter hoogte van de Westhinder.
Het groene beeld op de Rederskaai wordt verzekerd door 3 bomenclusters. Hierdoor zullen er een aantal parkeerplaatsen minder worden voorzien dan nu.
De zone voor de Westhinder wordt ingericht met het element van de stormkering én maximaal onthard in afwachting van toekomstige invulling. Een extra speelruimte is voorzien op het plein, waarvan de invulling mee bepaald werd door de stad. De aansluiting voor voetgangers wordt gerealiseerd richting de oversteek N34, doch stopt t.h.v grenslijn project (+/- oude spoorweg) Dit gedeelte wordt als voorwaardelijk deel opgenomen in de opdracht teneinde de invulling van de open ruimte mogelijks anders wordt bepaald doorheen deze opdracht. De mogelijke reconversie van de voormalige vismijnsite zoals in het RUP Vissershaven opgenomen, speelt hierin een belangrijke rol. Oversteek N34 te realiseren cfr. afspraken AWV vs dienst Mobiliteit. De oversteekplaats van de N34 t.h.v de jachthaven wordt aangepakt met de vernieuwing van de tramsporen (voorzien najaar 2023).
In het project van de stormkering werd hierop afgestemd. Dit leidt tot een betere connectie tussen de jachthaven en het dorp, zoals opgenomen in de revitaliseringsstudie.
Verlichting
- De verlichting wordt op dit moment beheerd door Fluvius, maar binnen de concessiegrond MDK. Indien deze vernieuwd moet worden cfr. het nieuwe ontwerp, zal een deelopdracht gegeven worden aan Fluvius i.k.v de verLEDing van het verlichtingspatrimonium.
- De THV stelt een unieke verlichtingsarmatuur voor die niet ingecalculeerd is in de raming. Indien de Stad Brugge deze armatuur verkiest boven het standaardmodel aangeleverd door Fluvius bedraagt de meerkost zo’n 210.000,00 euro excl. btw op het stadsaandeel Stad Brugge.
- Het standaard model Schréder Izylum wordt voorgesteld t.o.v. het model Selux Olivio Medio. Zie bijlage voor vergelijking meerkost.
- De Vlaamse Waterweg wenst bij een keuze voor het model Schréder (meerkost ten bedrage van 210.000,00 euro excl. btw voor de Stad Brugge) dat Stad Brugge dan ook zou instaan voor het leveren en plaatsen onderhoud, herstellingen en averijen voor zowel palen als armaturen.
- Gelet op het kwaliteitsvolle uitzicht van het standaardmodel Schréder én de budgettaire meerkost die binnen het ‘stadsaandeel andere overheden’ best voor andere projecten wordt gereserveerd, adviseert de dienst om het standaardmodel te plaatsen.
- Standaardvoorziening OV komt op ca. 92.375,58 euro via raamcontract MDK-DVW. Raming speciale OV komt op ca. 299.751,70 euro via aanbesteding project.
- De meerkost ten laste van stad Brugge wordt begroot op ca. 210.000,00 euro excl. btw volgens vergelijking van de ontvangen offertes.
Het college van burgemeester en schepenen besliste echter op 3 oktober 2022 voor het plaatsen van verlichting binnen het pakket ‘basisuitrusting’, zonder meerkost voor de Stad Brugge.
Planning en fasering
De planning voor de verder uitwerking van het ontwerp en de realisatie is als volgt:
- Aanbesteding: herfst 2022.
- Uitvoering: de uitvoering zal in verschillende fasen gebeuren.
- Uitvoeringsjaar 1: (vanaf september ’23 tot juni ‘24):
- Realisatie overstromingsmaatregelen fase 2.
Deelzones: Rederskaai
- Project 2A: verdieping Tijdok (apart aanbestedingsdossier MDK);
- Project 3: herinrichting steigers prins Albertdok;
- Nutsmaatschappijen.
- Uitvoeringsjaar 2: (vanaf september ’24 tot juni ‘25)
- Realisatie overstromingsmaatregelen fase 2.
Deelzones: Werfkaai, Tijdokstraat en Vismijnstraat:
- Project 2B: herinrichting steigers Tijdok (apart aanbestedingsdossier MDK);
- Nutsmaatschappijen.
Belangrijke uitgangspunten inzake fasering der werken:
- Een uitvoeringsjaar loopt van 1 september tot 30 juni.
- De onderbrekingsperiode loopt van 1 juli tot en met 31 augustus per kalenderjaar.
- Voor de realisatie van de overstromingsmaatregelen worden in totaal 2 uitvoeringsjaren voorzien.
- In het eerste uitvoeringsjaar wordt de zone Rederskaai gefaseerd uitgevoerd waarbij er telkens delen van ongeveer max. 200 lopende meter worden uitgevoerd. Het eerste uitvoeringjaar dient dus te worden opgedeeld in minimaal 4 fases die stapsgewijs worden afgewerkt. De grens tot waar de werken in het eerste uitvoeringsjaar lopen, wordt hieronder verduidelijkt.
- In het tweede uitvoeringsjaar wordt de zone Werfkaai-Tijdokstraat-Vismijnstraat gefaseerd uitgevoerd. De Werfkaai kan worden uitgevoerd in één fase. De Tijdokstraat dient volledig te worden uitgevoerd in minimaal 2 fases. De Vismijnstraat en aansluiting op Rederskaai dienen te worden uitgevoerd in minimaal 3 fases. De aannemer dient de nodige capaciteit te voorzien om al deze deelzones af te werken binnen éénzelfde uitvoeringsjaar.
- De aannemer houdt bij zijn fasering en werfinrichting rekening met maximale benutting van de bestaande parkeerplaatsen. De impact op de parkeerplaatsen dient zo veel als mogelijk te worden beperkt.
- Fasering dient te worden afgestemd met timing/planning alle gelijktijdige werken.
- De aannemer houdt bij zijn fasering en werfinrichting rekening met het feit dat de steigers continu toegankelijk dienen te blijven tijdens de werken. De aannemer dient fasering hierop af te stemmen.
- De aannemer houdt bij zijn fasering rekening met de definitieve verplaatsingen van nutsleidingen die nog tijdens de uitvoering van de werken dienen te gebeuren.
- De Stad en MDK herorganiseren de huisvuilophaling op een klantvriendelijke manier. Binnen de projectzone worden ondergrondse afvalcontainers opgebroken en op een latere datum herplaatst. Gezien de afvalproblematiek staat cluster Openbaar Domein, voorafgaand aan de werken, in voor bijkomende ondergrondse containercapaciteit reeds te plaatsen op een definitieve locatie. Er wordt gezorgd voor een praktische regeling van afvalcontainers gedurende de werf in afstemming met de gebiedscoördinator Zeebrugge.
Communicatie
Gezien de impact van de werken wordt een gezamenlijke infomarkt georganiseerd door MDK en de Stad op 26 november 2022 tussen 9u en 12u (af te stemmen met Communicatiedienst) in Zeebrugge. Deze infomarkt gaat vooraf aan de omgevingsvergunning. Op deze infomarkt wordt aan de hand van infostands en panelen info verstrekt over het project. Het bestuur wordt op dit infomoment vertegenwoordigd door burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
Een pers- en publieksmoment is voorzien op 26 oktober 2022. Na het pers- en publieksmoment worden infozuilen over het project geplaatst aan de projectzone. Dit wordt nog verder uitgewerkt. In elk geval wordt ook op dit persmoment de stad vertegenwoordigd burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Hiervoor werd goedkeuring gegeven in het college van 3 oktober 2022.
Budget
Alle kosten worden verdeeld tussen MDK en de Stad Brugge. De architecturale en landschappelijke kosten zijn ten laste van de stad Brugge. De functionele kosten zijn ten laste van MDK. De totaalkost van het vast + voorwaardelijk deel exclusief de unieke verlichting bedraagt 5.968.456,91 euro incl. btw en wordt als volgt verdeeld:
- MDK : 5.023.432,03 euro incl. btw;
- Stad Brugge:945.024,88 euro incl. btw.
De werken worden uitgevoerd over 3 boekjaren. De verdeling van het stadsaandeel bedraagt:
2023: 236.256,22 euro incl. btw;
2024: 472.512,44 euro incl. btw.
2025: 236.256,22 euro incl. btw.