Aangezien de verblijfsbelastingen een groot deel van de kosten dekt (o.a. netheid, legen vuilbakken, onderhoud openbaar domein, ...) stellen we voor om de stijgende kosten van 10% indexering te compenseren via een tariefverhoging. De totale meerkost in het budget beloopt 40 miljoen euro. Dat moet opgevangen worden.
Om het budget en de MJP jaarlijks in evenwicht te houden, is een invoering of verhoging van een gemeentebelasting noodzakelijk om dit evenwicht te herstellen, tekorten te reduceren, of minstens om een specifieke bijdrageplicht van een welbepaalde sector te vorderen of te verhogen zodoende de openbare dienstverlening en algemene uitgaven verder worden gefinancierd.
Het vermelde belastingreglement op logies heeft als doel om een bijdrageplicht in te stellen ten laste van specifiek de aanbieders van logies omwille van de bijkomende kosten die door het verblijfstoerisme veroorzaakt worden op het vlak van veiligheid, afvalbeheersing en onderhoud openbaar domein. Toeristen die verblijven in Brugse logiesverstrekkende inrichtingen maken eveneens gebruik van gemeentelijke voorzieningen en faciliteiten, zodat het gerechtvaardigd is om via een gemeentebelasting een bijdrage van de logiessector te vragen. Deze motivatie is noodzakelijk tot invoering van de vermelde belasting. De belasting wordt dus verantwoord door een financiële behoefte en is bijgevolg doelgebonden.
In overleg met de bevoegde schepen wordt het College het volgende geadviseerd:
Aanpassing tarief: 2,83 -> 3,75 euro voor kamer gerelateerde logies en 1,50 euro voor terrein gerelateerde logies
Op het schepenconclaaf werd principieel beslist om het tarief op te trekken, doch met de randvoorwaarde de concurrentiepositie van Brugge te vergelijken met de andere centrumsteden, in het bijzonder Gent en Antwerpen, om te vermijden dat verblijfstoeristen eerder zouden opteren om in die andere steden te verblijven en te overnachten.
Uit contacten blijkt dat zij ook analoog gaan verhogen.
Brugge kan zich vergelijken met andere internationale topbestemmingen waar tarieven gelijkaardig zijn.
Na vergelijk zien we dat volgende tarieven gehanteerd worden:
- Amsterdam:
hotels 7% per overnachting + 3 euro per persoon per nacht;
campings 7% per overnachting + 1 euro per persoon per nacht.
- Rotterdam:
algmeen 6,5% per overnachting.
- Parijs
Tarief per ster van 1 euro tot 5 euro per nacht per persoon.
- Rome
Tarief per ster van 3,50 euro tot 7 euro per persoon.
Campings en jeugdherbergen 2 euro per persoon.
Hostel en campings
Op het schepenconclaaf werd bijkomend gevraagd om een voorstel uit te werken waarbij hostels en campings aan een ander tarief getaxeerd zouden worden.
Het decreet van 5 februari 2016 houdende toeristische logies maakt een onderscheid tussen kamergebonden logies en terreingebonden logies, met elk specifieke openings- en uitbatingsvoorwaarden en comfortnormen. Het decreet voorziet ook 7 beschermende benamingen binnen deze 2 soorten categorieën.
De kamer gerelateerde logies omvatten de volgende logies: hotels, B&B's en hostels.
De terrein gerelateerde logies zijn van toepassing op de campings, campers en vakantieparken.
Verschillend tarief wordt voorgesteld met als motivatie dat terrein gerelateerde logies grondgebonden zijn en kamer gerelateerde logies kamergebonden.
Bijkomend willen we het toerisme die bestaat voor allen ondersteunen vanuit een sociale doelstelling.
De gemeenteraad keurt de wijziging van het belastingreglement op het verstrekken van kamer gerelateerde en terrein gerelateerde logies met het aangepast nieuw belastingsreglement met de bijhorende tarieven, respectievelijk 3,75 euro per persoon per nacht en 1,50 euro per persoon per nacht, goed.