Het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat er minstens één keer per jaar een aanpassing van het meerjarenplan komt. Deze aanpassing moet minimum de inbreng van de jaarrekeningen (2020 en 2021) van de voorgaande jaren omvatten en de vaststelling van de kredieten voor het volgende jaar (2023). Ook de wijziging van de kredieten voor het lopende boekjaar (2022) die goedgekeurd werden door het College sinds de goedkeuring van de tweede aanpassing meerjarenplan dienen (mits bewaren van het financieel evenwicht) opgenomen te worden.
Dezelfde voorwaarden werden gehanteerd als in de nota van vorig jaar van 19 april 2021 (2021_cbs_01497) waarin de voorwaarden werden vastgelegd voor de tweede aanpassing van het meerjarenplan. Voor dit jaar betreft dit dus ook een technische aanpassing met enkel noodzakelijke verhogingen en aanpassingen:
De gemeenteraad wordt gevraagd de derde aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - deel Stad vast te stellen.
Het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat er minstens één keer per jaar een aanpassing van het meerjarenplan komt. Deze aanpassing moet minimum de inbreng van de jaarrekeningen (2020 en 2021) van de voorgaande jaren omvatten en de vaststelling van de kredieten voor het volgende jaar (2023). Ook de wijziging van de kredieten voor het lopende boekjaar (2022) die goedgekeurd werden door het College sinds de goedkeuring van de tweede aanpassing meerjarenplan dienen (mits bewaren van het financieel evenwicht) opgenomen te worden.
Nadat de aanpassingen van het meerjarenplan van OCMW en Stad afzonderlijk zijn vastgesteld (zie afzonderlijke dossiers) kan de gemeenteraad de derde aanpassing meerjarenplan - geconsolideerd goedkeuren.
Aan de gemeenteraad wordt het 'Voortgangsrapport organisatiebeheersing (voorjaar 2022) Stad en OCMW Brugge' ter kennisgeving voorgelegd.
Volgende actuele vragen werden ingediend om toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad:
Actuele vraag van raadslid Stefaan Sintobin:
De Raad van State volgt de argumenten van de vzw Groen en vernietigt het gewestelijk ruimtelijk structuurplan voor de Blankenbergse Steenweg in Brugge. Dat betekent dat Cercle Brugge er geen nieuw voetbalstadion kan bouwen én dat er zich op die site geen bedrijven kunnen vestigen.
Reactie stad Brugge? Impact op stadiondossier?
Wat nu? Hoe moet het verder met dossier Club Brugge?
Actuele vraag van Geert Van Tieghem:
We vernemen dat de Raad van Staat zo net het deelplan Blankenbergse Steenweg van het GRUP zo net definitief vernietigde. Zo kan Cercle geen stadion bouwen aan de Blankenbergse Steenweg. Alweer een nieuwe mokerslag in het stadiondossier.
Wat is de visie van het stadsbestuur en wat gaat het stadsbestuur ondernemen nu de Raad van State de vergunning voor de bouw van een stadion voor Cercle heeft afgewezen?
Deelvragen:
Naar aanleiding van de wedstrijden die plaatsvinden in het Jan Breydelstadion wordt een politieverordening ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd waarin verschillende veiligheidsmaatregelen voorgesteld worden om de openbare rust en veiligheid te helpen waarborgen.
In de Brugse uitgaansbuurten wordt vaak door een deel van het uitgaanspubliek drank op straat geconsumeerd. Het glas waarin de dranken geschonken wordt, komt op straat terecht en dit brengt een verhoogd veiligheidsrisico met zich mee. Heel wat glazen en flessen worden op het openbaar domein achtergelaten en gaan hierdoor stuk. Vooreerst bestaat het gevaar dat mensen zich aan de glasscherven verwonden door erin te trappen of erin te vallen. Anderzijds valt het geregeld voor dat glas als wapen gebruikt wordt tijdens schermutselingen en vechtpartijen, met ernstige verwondingen tot gevolg. Dit gevaar is tevens aanwezig wanneer de politiediensten moeten tussenkomen tijdens incidenten.
Heel wat fietsers, bromfietsers, maar ook autobestuurders rijden lek op het gebroken glas in en rond de uitgaansbuurten, vooral de politiediensten alsook de stadsdiensten die instaan voor het schoonmaken van de uitgaansbuurt.
Tijdens het overleg op 5 oktober 2022 met de horeca-uitbaters is duidelijk gebleken dat zij voorstander zijn van een formeel glasverbod op straat in de uitgaansbuurten. Voor de politiediensten is een glasverbod een bijkomend instrument om gericht en gepast tussen te komen.
Het voorgestelde glasverbod is beperkt in tijd en ruimte.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de politieverordening op het verbod op glazen recipiënten op het openbaar domein goed te keuren.
De lokale politie Brugge wenst een lichte vrachtauto aan te kopen ten behoeve van de verkeersdienst als vervanging van een afgeschreven voertuig. Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
De lokale politie Brugge wenst 3 afgeschreven interventievoertuigen (type combi) voor verschillende regio's te vervangen ingevolge de gebruikelijke slijtage. Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
Jaarlijks wordt een begrotingswijziging opgemaakt voor de Politiezone Brugge om het begrotingsresultaat van de jaarrekening in te brengen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de begrotingswijziging 1 2022 vast te stellen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vacatures binnen de vierde mobiliteitscyclus 2022 goed te keuren en de selectiemodaliteiten vast te leggen.
In zitting van de gemeenteraad van 24 oktober 2022 wordt kennisgenomen van de oppensioenstelling van de korpschef politie Brugge, op 1 juli 2023.
In functie van zijn opvolging moet het ambt van korpschef worden vacant verklaard bij mandaat en moet de samenstelling van de selectiecommisie worden vastgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de derde overeenkomst tussen de stad Brugge en de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn goed te keuren. Het betreft de laatste overeenkomst die tot vorig jaar inhoudelijk vervat zat in de jaarlijkse raamovereenkomst met De Lijn.
Concreet werden de 2 eerdere contracten (overeenkomst 1: P+Bus en overeenkomst 2: tussenkomst exploitatiekost lijn 12 en 47) reeds goedgekeurd in de gemeenteraad dd. 29/08/2022.
Overeenkomst 3 betreft de promotionele acties van De Lijn tijdens de eindejaarsperiode (Wintergloed en Oudejaar 2022):
1. gratis openbaar vervoer op bepaalde dagen;
2. versterkingsritten op bepaalde dagen;
3. gratis openbaar vervoer tijdens oudejaarsnacht.
In het schepenconclaaf op 16 en 17 juni 2022 werd beslist dat de tarieven voor het ondergronds parkeren geïndexeerd mogen worden. Om het spanningsveld tussen het boven- en ondergronds parkeren te behouden, moeten ook de tarieven voor het bovengronds parkeren worden opgetrokken.
Er wordt voorgesteld om per uur 0,50 euro extra te vragen. Voor de maximale parkeerduur van 4 uur komt dit op een meerprijs van 2 euro (16 euro i.p.v. 14 euro). Dit zou ingaan op 1 januari 2023, samen met de indexering van Interparking.
Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook twee technische aanpassingen te doen:
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorgelegde aanpassingen aan het retributiereglement goed te keuren.
Het Stadsmagazine verschijnt 8 keer per jaar en is een erg belangrijk communicatiemiddel van de Stad.
Daarnaast wil Dienst Toerisme (Visit Bruges) het toeristisch stadsplan voor losse distributie laten drukken.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven voor het organiseren van een Europese openbare aanbestedingsprocedure voor het aanstellen van een drukker voor het Stadsmagazine en het toeristisch stadsplan.
De drukker zou worden aangesteld voor een jaar vanaf mei 2023, met de mogelijkheid om de opdracht drie maal met een jaar te verlengen.
Horizon Europe lanceert een call 'Urban planning and design for just, sustainable, resilient and climate-neutral cities by 2030'. Binnen deze call moet een leading city via een pilot aantonen hoe stadsplanning en -ontwerp optimaal kunnen worden ingezet bij de ontwikkeling en uitvoering van hun klimaatactieplan om klimaatneutraliteit te bereiken en de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen tegen 2030.
Onder leiding van de Noorse Universiteit NTNU is een projectvoorstel ingediend waarin ook de stad Brugge een rol speelt als leading city. Dit projectvoorstel werd ingediend voor 26 april 2022. Op 17 juli 2022 kreeg het partnerschap bericht dat het project werd goedgekeurd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de goedkeuring van het project en de project- en partnerschapsovereenkomst te ondertekenen.
De Vlaamse Regering schaalt de ambities van het Lokaal Energie- en Klimaatpact op tot een versie 2.0. Deze uitbreiding van het bestaande Lokaal Energie- en Klimaatpact staat open voor alle gemeenten. Gemeenten en steden die zich engageren om de extra inspanningen te doen voor het realiseren van deze Vlaamse klimaatwerven, kunnen een extra financiële ondersteuning krijgen. Voor Brugge zou het gaan om een extra financiële ondersteuning van (minstens) 176.481 euro voor 2023, 2024, 2025.
Er worden een aantal extra engagementen gevraagd zoals:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het Lokaal Energie- en Klimaatpact Vlaanderen 2.0 principieel goed te keuren en de focus hierbij te leggen op het versterken van de lokale acties rond energetische woningrenovatie. Er worden een aantal principes ter goedkeuring voorgelegd waarmee de dienst Wonen i.s.m. het intern Klimaatteam en betrokken partners een voorstel uitwerkt.
De vereiste cofinanciering van 50% wordt voorzien via het bestaande meerjarenbudget 2022-2024. De rapportage gebeurt via de BBC-rapportage van het meerjarenbudget.
Het jaaractieplan voor 2022 van de Hulpverleningszone Zone 1 wordt voor advies aan de gemeenteraad voorgelegd.
In 2019 werd een beheersovereenkomst tussen Stad Brugge en Welzijnsvereniging Mintus goedgekeurd op de gemeenteraad van 17/12/2019 inzake integratie stedelijk buurtwerk binnen de lokale dienstencentra van Mintus en de strategische aanpak van de Brugse aandachtsbuurten.
In CBS-zitting van 04/07/2022 werd goedgekeurd dat de schoonmaakuren die op heden ingepland zijn in deze gebouwen kunnen herbestemd worden in gebouwen die geëxploiteerd worden door Stad Brugge.
Via deze nota wenst de stad de beheersovereenkomst inzake integratie buurtwerk uit te bereiden (luik 4: financieel). Er wordt een bedrag voorzien voor het onderhoud van de lokalen gebruikt in CC De Dijk en Buurthuis St. Jozef, zodat Mintus zelf de component poets kan voorzien. Volgens de schoonmaakcalculatie betreft dit 15,56u per week (0,41 VTE) om te zetten naar een bedrag € 17.772,80 dat zal worden toegevoegd aan de jaarlijkse dotatie aan Mintus.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de uitbreiding van de beheersovereenkomst goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de verkoop van een oppervlakte van 20,94 m² grond en de vestiging van een erfdienstbaarheid voor de ondergrondse leidingen, voor de vernieuwing van de bestaande distributiecabine (elektriciteit) voor openbaar nut, gelegen te 8200 Brugge, langsheen de Sint-Hubertuslaan, aan IMEWO.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de verkoop van een hoeve met aanhorigheden, op en met grond gelegen te 8000 Brugge, Blankenbergse Dijk 155 + vestiging erfdienstbaarheid voor de ontsluiting ervan.
Stad Brugge verkocht 08/10/2018 het pand - beschermd monument Sint-Jorisstraat 33 aan L-Condo Invest. Het onroerend goed bleek belast met ernstige aantasting van huiszwam en boctor. Uit het expertiseverslag dd. 24/06/2022 blijkt het wel degelijk om een gebrek te gaan aan de zaak aanwezig op het moment van de verkoop. Ter uitvoering van het Collegebesluit 12/07/2022 werd overgegaan tot de begroting (en akkoord daarmee) van de schade. De schade voortvloeiend uit het verborgen gebrek wordt geraamd op € 103.099,40. De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan deze regeling.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de vervroegde stopzetting van de akte opstal (onderhandse verzaking opstalrecht) van de pastoriewoning Olmendreef 16, met de kerkfabriek "Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen" en de verkoop uit de hand aan de zittende huurder, de vzw Sint-Trudoabdij.
Op diverse plaatsen is er een aanzienlijke sliblaag aanwezig in de reien en is de oeverversterking versleten. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven voor ontwerp en wijze van gunnen (openbare procedure) voor bagger- en oeverversterkingswerken in de binnenstad.
De werken vallen 100% ten laste van TMVW.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het ontwerp en de wijze van gunnen, openbare procedure, voor de opdracht “fase 2 van de overstromingsmaatregelen rond de jachthaven van Zeebrugge”.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de meeruitgave voor markeringen in uitvoering van mobiliteitswerken, onderhoud en investeringsprojecten, voor een bedrag van 84.700,- euro incl. btw voor de tweede verlenging van het raamcontract wegmarkeringen.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de aanpassing van het belastingreglement op het verstrekken van logies. De wijziging betreft de aanpassing van tarief/toepassingsgebied.
Er wordt een oproep gedaan naar vzw's om een project in te dienen om huurders te ondersteunen in hun zoektocht naar een huurwoning en/of ze te helpen om die huurwoning te behouden. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het reglement 'projectoproep buddywerking op de woninghuurmarkt' goed te keuren.
Om bouwvergunningen ouder dan 2018 te digitaliseren zijn 2 handelingen nodig: scannen en ontsluiten.
Voor het scannen van de bouwvergunningen tussen 2010-2017 wordt een overheidsopdracht 'Mededingingsprocedure met onderhandeling' opgestart. Dit is een tweestapsprocedure waarbij in de eerste stap een selectie gemaakt wordt van leveranciers aan de hand van een selectieleidraad. De selectieleidraad beschrijft de criteria waaraan een leverancier dient te voldoen om weerhouden te worden voor de opdracht.
Het ontsluiten is het intern raadpleegbaar maken van de gescande documenten. Door de beperkte hoeveelheid data is dit door IT realiseerbaar en brengt dit geen bijkomende kosten met zich mee.
De gemeenteraad wordt gevraagd de selectieleidraad en de wijze van gunnen goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste lestijdenpakket schooljaar 2022-2023 van het Stedelijk Basisonderwijs Brugge en de aanwending ervan per 01 september 2022, goed te keuren.
De reeds erkende Brugse vereniging VZW Sint-Pieters Connected wordt vanaf 2022 erkend als “feestorganisator” en betreffende de subsidiëring vanaf werkjaar 2022 gecatalogeerd in de categorie “verenigingen met contract” i.p.v. in de categorie “sociaal culturele verenigingen gesubsidieerd volgens puntensysteem”.
Vanaf 2022 wordt een nominatieve toelage voorzien van 660 euro voor de organisatie van één wijkfeest over minimum twee dagen op Brugs grondgebied. Er wordt een contract opgesteld tussen het stadsbestuur en de vereniging voor de periode 1 januari 2022 tot 31 december 2025 met als opdracht: “jaarlijks organiseren van één wijkfeest over minimum twee dagen op Brugs grondgebied”.
Er wordt geen projectsubsidie toegekend voor organisatie “Pastorie Préférée”.
De gemeenteraad wordt gevraagd het budget, de compensatie van deze toelage (660 euro) en het contract goed te keuren.
Sinds 2016 presenteren de Brugse erfgoeddiensten – Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge, Raakvlak, Erfgoedcel Brugge en Monumentenzorg Brugge – gedigitaliseerde collecties op Erfgoed Brugge (www.erfgoedbrugge.be). Op 30 juni 2024 eindigt het contract voor hosting en onderhoud van dit portaal en de achterliggende systemen. Om de toegankelijkheid van de gedigitaliseerde erfgoedcollecties te kunnen verzekeren, wordt een nieuwe overheidsopdracht (mededingingsprocedure met onderhandeling) uitgeschreven.
De gemeenteraad wordt gevraagd het gunningsbestek goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de aanpassing van het reglement voor het huren van stadszalen m.b.t:
Dr. Louis De Winter was naast een belangrijk Brugs figuur, ook arts en vriend van auteur Michel de Ghelderode. Zijn kleinzoon, Christian Daems, schonk de Openbare Bibliotheek Brugge enkele documenten uit het privé-archief van Dr. De Winter. Ze vormen een mooie aanvulling op de recent aangekochte privéverzameling rond De Ghelderode van Bruggeling Peter Simoens.
De gemeenteraad wordt gevraagd de schenking te aanvaarden zodat deze kan worden opgenomen in de collectie van de Openbare Bibliotheek.
De gemeenteraad keurde op 27 juni 2022 het ontwerp en wijze van gunnen van een overheidsopdracht voor het leveren van kledij voor Hospitality functies goed. Er werd gekozen voor een mededingingsprocedure met onderhandeling voor een raamcontract dat loopt voor de duur van 4 jaar. Musea is hierin initiatiefnemer, verschillende diensten zullen door dit contract bediend worden. Zo wordt er gewerkt aan een gecentraliseerde aankoop, passend in het Brugs Beleidsprogramma 2019-2024 punt 495.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen voor het uitschrijven van het bestek voor het toewijzen van een overheidsopdracht.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor:
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven voor een verdere afname van Microsoft licenties binnen het bestaande raamcontract met RealDolmen.
Sinds 2014 nemen de 10 lokale besturen uit de Brugse regio via Werkkracht10 ILV de Regierol Sociale Economie op en mochten we jaarlijks een subsidie van € 100.000 ontvangen. Op 29/04/2022 keurde de Vlaamse regering de uitbreiding van de regierol sociale economie met het thema werk goed en lanceerde ze een nieuwe open oproep met gewijzigde inhoudelijke en financiële criteria. Bijgevolg dient de beherende gemeente Stad Brugge een nieuwe subsidieaanvraag in te dienen aan de hand van een aangepaste meerjarenplanning voor de periode 2023-2025.
De gemeenteraad wordt gevraagd de aangepaste meerjarenplanning met nieuwe acties voor 2023-2025 voor de regierol sociale economie en werk goed te keuren.
Betcenter Group nv diende een aanvraag in voor een convenant voor hun uitbating op Scheepsdalelaan 27 in 8000 Brugge. De huidige vergunning van het kantoor loopt af op 02/09/2023.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen voor het convenant met Betcenter Group nv voor verderzetting uitbating wedkantoor klasse F2.
Volgende voorstellen en interpellaties worden aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd:
Interpellaties
1. Plannen m.b.t. het toerisme in Brugge. – door raadslid Stefaan Sintobin.
2. Voorstel van beslissing: Behoud regionaal ochtendblok Radio 2 West-Vlaanderen. – door raadsleden Annick Lambrecht, Doenja Van Belleghem en Sandrine De Crom.
3. A. Poortersloge. – door raadslid Martine Bruggeman.
B. Verkoop Poortersloge. – door raadslid Andries Neirynck.
4. Zonnepanelen op monumenten en de binnenstad. – door raadslid Pascal Ennaert.
5. Buitenhuis sorteren, wat we thuis kunnen moet ook op straat kunnen. – door raadslid Andries Neirynck.
6. Europese dag van de orgaandonatie en -transplantatie. – door raadslid Sandrine De Crom.
7. Bijzonder Zonder. – door raadslid Sandrine De Crom.
8. Grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. – door raadslid Barbara Roose.
9. Nieuwe locatie Televestiaire. – door raadslid Raf Reuse.
Ingevolge wijziging van het statuut hebben de leden van de Geïntegreerde politie recht op maaltijdcheques. De Lokale Politie Brugge doet voor de praktische uitvoering van het systeem van de maaltijdcheques voor haar personeelsleden een beroep op de firma NV EDENRED, via het raamcontract dat de federale politie heeft bedongen.
De gemeenteraad wordt gevraagd hiervan kennis te nemen.