Wat doet een Digibank?
Digibanken voorzien in een open en laagdrempelig aanbod op vlak van alle drie de doelstellingen. Voorbeelden hiervan zijn:
Daarnaast dragen Digibanken bij tot een circulaire economie. Dit kunnen ze bijvoorbeeld bereiken door het herstellen en recycleren van IT-materiaal.
De structuur en samenstelling van elk Digibankproject kan lokaal of regionaal verschillen. De lokale partnerschappen kiezen zelf voor welk gebied (welke steden en/of gemeenten) hun project werkzaam is. Elk Digibankproject verbindt zich ertoe om minimaal 1.000 personen te bereiken.
In het kader van het project rond e-inclusie, waarvoor interlokale vereniging Werkkracht10 als trekker optreedt in het platform van regionale samenwerking, wordt hetzelfde kader gebruikt voor de uitrol van Digibanken.
Oproepen
Vanuit de Vlaamse Overheid worden oproepen gelanceerd om een aanvraag in te dienen. Er zijn 2 soorten oproepen om de opstart van Digibanken te ondersteunen.
Voortraject
Doel: Deze oproep voorziet de mogelijkheid aan kandidaat-partnerschappen om – voorafgaand aan een effectieve opstart van de Digibank - binnen een beperkte termijn de nodige lokale partners te zoeken. Zo hebben de partners de tijd en ruimte om toe te werken naar een inhoudelijke en operationele onderbouwing van het Digibankproject. Meer concreet verbinden de kandidaat-partnerschappen zich ertoe om:
Duur: maximaal 4 maanden.
Subsidie: maximaal 15.000 euro per project.
Implementatietraject
Doel: ondersteuning voor de effectieve opstart en uitvoering van lokale Digibankprojecten vanuit een geformaliseerd partnerschap en een gedeelde samenwerkingsstrategie. De lokale Digibankprojecten werken in deze fase aan alle drie de doelstellingen.
Duur: minimaal 24 maanden (tot uiterlijk 31 december 2024)
Subsidie: maximaal 500.000 euro per project.
Samen met Werkkracht10 werd gekozen om eerst in te zetten op het voortraject. De aanvraag hiervoor werd ingediend op 15 november 2021 en werd goedgekeurd op 18 januari 2022. Het voortraject liep van 1 februari 2022 tot en met 31 mei 2022. Kernpartners Damme, Oostkamp, Knokke-Heist, Brugge, CTO KU Leuven, Werkkracht10 en POM West-Vlaanderen nemen hier de leidende rol. Stad Damme is de promotor voor het voortraject.
Het uitgangspunt is om 3 implementatietrajecten voor digibanken in te dienen in het arrondissement Brugge tegen 16 juni 2022. Per regio is een lokaal bestuur de promotor.
Gemeente Knokke-Heist treedt op als promotor.
Gemeente Oostkamp treedt op als promotor.
Digibanken zetten samenwerkingsverbanden op door partners of dienstverleners te betrekken bij het project.
Partners ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst en kunnen voor loonkosten en overhead kosten rechtstreeks beroep doen op de Vlaamse subsidie. Mogelijke partners zijn lokale besturen, onderwijs- en vormingsinstellingen en andere organisaties.
Dienstverleners worden aangeduid via een aanbesteding conform de wetgeving overheidsopdrachten.
Voor alle partners moet een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend, met extra bijlagen. Anders zou het niet mogelijk zijn om kosten in rekening te brengen tijdens het implementatietraject.
OCMW Brugge zorgt als promotor voor regio Brugge voor de formalisering van de partnerschappen.
Er wordt akkoord gegaan met de aanvraag van een projectsubsidie voor het implementatietraject van een digibank waar OCMW Brugge de rol van promotor opneemt voor de regio Brugge tot en met 31 december 2024.
De samenwerkingsovereenkomst in bijlage wordt goedgekeurd en kan gebruikt worden om partners te betrekken bij het digibankproject.