Terug
Gepubliceerd op 28/06/2022

2022_RMW_00028 - Maatschappelijke Dienstverlening - “Digitalisering en E-inclusie”: implementatietraject digibanken - goedkeuring.

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 27/06/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, Voorzitter; Dirk De fauw, Burgemeester Stad Brugge; Minou Esquenet, Raadslid; Pieter Marechal, Raadslid; Hilde Decleer, Raadslid; Nico Blontrock, Raadslid; Martine Matthys, Raadslid; Joannes Logghe, Raadslid; Karel Scherpereel, Raadslid; Carlos Knockaert, Raadslid; Doenja Van Belleghem, Raadslid; Brigitte Balfoort, Raadslid; Olivier Strubbe, Raadslid; Jos Demarest, Raadslid; Mieke Hoste, Raadslid; Pablo Annys, Raadslid; Pascal Ennaert, Raadslid; Dolores David, Raadslid; Florian De Leersnyder, Raadslid; Philip Pierins, Raadslid; Pol Van Den Driessche, Raadslid; Nele Caus, Raadslid; Geert Van Tieghem, Raadslid; Martine Bruggeman, Raadslid; Dirk Barbier, Raadslid; Raf Reuse, Raadslid; Karin Robert, Raadslid; Stefaan Sintobin, Raadslid; An Braem, Raadslid; Yves Buysse, Raadslid; Mercedes Van Volcem, Raadslid; Sandrine De Crom, Raadslid; Jean-Marie De Plancke, Raadslid; Jasper Pillen, Raadslid; Benedikte Bruggeman, Raadslid; Barbara Roose, Raadslid; Andries Neirynck, Raadslid; Chris Marain, Raadslid; Arnold Bruynooghe, Raadslid; Katrien Cattoor, Raadslid; Johan Coens, Adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Franky Demon, Raadslid; Alexander De Vos, Raadslid; Paul Jonckheere, Raadslid; Wouter Bossuyt, Raadslid; Mathijs Goderis, Raadslid; Sandra Wintein, Raadslid; Janos Braem, Raadslid

Secretaris

Johan Coens, Adjunct-algemeendirecteur

Voorzitter

Annick Lambrecht, Voorzitter
2022_RMW_00028 - Maatschappelijke Dienstverlening - “Digitalisering en E-inclusie”: implementatietraject digibanken - goedkeuring. 2022_RMW_00028 - Maatschappelijke Dienstverlening - “Digitalisering en E-inclusie”: implementatietraject digibanken - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Wat doet een Digibank?

Digibanken voorzien in een open en laagdrempelig aanbod op vlak van alle drie de doelstellingen. Voorbeelden hiervan zijn:

  •  Uitleendienst voor laptops
  •  Inzamelpunt voor tweedehands hardware (laptops, tablets, …)
  • ‘Just in time’ hulpverlening voor allerlei digitale vragen
  • Opleidingen rond het basisgebruik van een laptop
  • Opleidingen rond het veilige gebruik, vb. mediawijsheid, phishing, …
  • Specifieke opleidingen rond e-governmentstools (vb. tax-on-web, Mijn Burgerprofiel, VDAB Mijn Loopbaan, gebruik van digitale sleutels, …)
  • De Digibank-partnerschappen worden zichtbaar in een fysieke toegangspoorten, die bereikbaar zijn voor de eindgebruiker. Zowel klassieke locaties zoals een bibliotheek, als hybride vormen zoals mobiele locaties zijn mogelijk. Ook buurtcentra, lokale dienstencentra, welzijnsschakels, etc. komen in aanmerking.  

Daarnaast dragen Digibanken bij tot een circulaire economie. Dit kunnen ze bijvoorbeeld bereiken door het herstellen en recycleren van IT-materiaal.

De structuur en samenstelling van elk Digibankproject kan lokaal of regionaal verschillen. De lokale partnerschappen kiezen zelf voor welk gebied (welke steden en/of gemeenten) hun project werkzaam is. Elk Digibankproject verbindt zich ertoe om minimaal 1.000 personen te bereiken.

In het kader van het project rond e-inclusie, waarvoor interlokale vereniging Werkkracht10 als trekker optreedt in het platform van regionale samenwerking, wordt hetzelfde kader gebruikt voor de uitrol van Digibanken.

 

Oproepen 

Vanuit de Vlaamse Overheid worden oproepen gelanceerd om een aanvraag in te dienen. Er zijn 2 soorten oproepen om de opstart van Digibanken te ondersteunen. 

  • Voortraject
  • Implementatietraject

Voortraject 

Doel: Deze oproep voorziet de mogelijkheid aan kandidaat-partnerschappen om – voorafgaand aan een effectieve opstart van de Digibank - binnen een beperkte termijn de nodige lokale partners te zoeken. Zo hebben de partners de tijd en ruimte om toe te werken naar een inhoudelijke en operationele onderbouwing van het Digibankproject. Meer concreet verbinden de kandidaat-partnerschappen zich ertoe om:

  • een samenwerkingsstrategie voor de implementatie van het lokale digibankproject op te maken, en,
  • het partnerschap verder concreet vorm te geven via een samenwerkingsovereenkomst.

Duur: maximaal 4 maanden.

Subsidie: maximaal 15.000 euro per project.

 

Implementatietraject

Doel: ondersteuning voor de effectieve opstart en uitvoering van lokale Digibankprojecten vanuit een geformaliseerd partnerschap en een gedeelde samenwerkingsstrategie. De lokale Digibankprojecten werken in deze fase aan alle drie de doelstellingen.

Duur: minimaal 24 maanden (tot uiterlijk 31 december 2024)

Subsidie: maximaal 500.000 euro per project.

Samen met Werkkracht10 werd gekozen om eerst in te zetten op het voortraject. De aanvraag hiervoor werd ingediend op 15 november 2021 en werd goedgekeurd op 18 januari 2022. Het voortraject liep van 1 februari 2022 tot en met 31 mei 2022. Kernpartners Damme, Oostkamp, Knokke-Heist, Brugge, CTO KU Leuven, Werkkracht10 en POM West-Vlaanderen nemen hier de leidende rol. Stad Damme is de promotor voor het voortraject. 

Het uitgangspunt is om 3 implementatietrajecten voor digibanken in te dienen in het arrondissement Brugge tegen 16 juni 2022. Per regio is een lokaal bestuur de promotor. 

  • Subregio Noord bestaat uit Blankenberge, Damme, Knokke-Heist en Zuienkerke. 

Gemeente Knokke-Heist treedt op als promotor.

  • Subregio West bestaat uit Beernem, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Torhout.

Gemeente Oostkamp treedt op als promotor.

  • Subregio Brugge, met als promotor OCMW Brugge

 

Digibanken zetten samenwerkingsverbanden op door partners of dienstverleners te betrekken bij het project. 

Partners ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst en kunnen voor loonkosten en overhead kosten rechtstreeks beroep doen op de Vlaamse subsidie. Mogelijke partners zijn lokale besturen, onderwijs- en vormingsinstellingen en andere organisaties. 

Dienstverleners worden aangeduid via een aanbesteding conform de wetgeving overheidsopdrachten.  

Voor alle partners moet een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend, met extra bijlagen. Anders zou het niet mogelijk zijn om kosten in rekening te brengen tijdens het implementatietraject. 

OCMW Brugge zorgt als promotor voor regio Brugge voor de formalisering van de partnerschappen.

Besluit

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

Er wordt akkoord gegaan met de aanvraag van een projectsubsidie voor het implementatietraject van een digibank waar OCMW Brugge de rol van promotor opneemt voor de regio Brugge tot en met 31 december 2024.

Artikel 2

De samenwerkingsovereenkomst in bijlage wordt goedgekeurd en kan gebruikt worden om partners te betrekken bij het digibankproject.