Terug
Gepubliceerd op 01/02/2022

2022_RMW_00004 - Maatschappelijke dienstverlening - reglement tegemoetkomingen van het Brugs Fonds Vrijetijdsparticipatie - goedkeuring.

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 31/01/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, Voorzitter; Dirk De fauw, Burgemeester Stad Brugge; Minou Esquenet, Raadslid; Franky Demon, Raadslid; Pieter Marechal, Raadslid; Hilde Decleer, Raadslid; Nico Blontrock, Raadslid; Martine Matthys, Raadslid; Karel Scherpereel, Raadslid; Carlos Knockaert, Raadslid; Paul Jonckheere, Raadslid; Doenja Van Belleghem, Raadslid; Brigitte Balfoort, Raadslid; Olivier Strubbe, Raadslid; Jos Demarest, Raadslid; Wouter Bossuyt, Raadslid; Mieke Hoste, Raadslid; Pablo Annys, Raadslid; Pascal Ennaert, Raadslid; Mathijs Goderis, Raadslid; Sandra Wintein, Raadslid; Dolores David, Raadslid; Philip Pierins, Raadslid; Pol Van Den Driessche, Raadslid; Nele Caus, Raadslid; Geert Van Tieghem, Raadslid; Martine Bruggeman, Raadslid; Dirk Barbier, Raadslid; Raf Reuse, Raadslid; Janos Braem, Raadslid; Karin Robert, Raadslid; An Braem, Raadslid; Yves Buysse, Raadslid; Mercedes Van Volcem, Raadslid; Sandrine De Crom, Raadslid; Jean-Marie De Plancke, Raadslid; Jasper Pillen, Raadslid; Benedikte Bruggeman, Raadslid; Andries Neirynck; Chris Marain; Johan Coens, Adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Alexander De Vos, Raadslid; Joannes Logghe, Raadslid; Florian De Leersnyder, Raadslid; Stefaan Sintobin, Raadslid

Secretaris

Johan Coens, Adjunct-algemeendirecteur

Voorzitter

Annick Lambrecht, Voorzitter
2022_RMW_00004 - Maatschappelijke dienstverlening - reglement tegemoetkomingen van het Brugs Fonds Vrijetijdsparticipatie - goedkeuring. 2022_RMW_00004 - Maatschappelijke dienstverlening - reglement tegemoetkomingen van het Brugs Fonds Vrijetijdsparticipatie - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Het participatiedecreet heeft tot doel om mensen die in armoede leven, meer mogelijkheden tot deelname aan cultuur, sportbeoefening en jeugdwerk te bieden. Vanuit dit vertrekpunt hebben we de criteria vastgelegd. De tegemoetkomingen van het Brugs Fonds Vrijetijdsparticipatie zijn bedoeld voor Bruggelingen die met een laag inkomen moeten rondkomen.

Het gaat hierbij concreet over mensen die

- in budgetbeheer zijn, op voorwaarde dat zij openstaande schulden hebben waarvoor maandelijkse afbetalingen gebeuren;

- in budgetbeheer zijn maar zonder openstaande schulden, op voorwaarde dat ze een inkomen genieten dat onder de Europese armoedegrens ligt;

- in collectieve schuldenregeling (bij het OCMW, bij een andere dienst of bij een advocaat);

 - een inkomen genieten dat onder de Europese Armoedegrens ligt: alleenstaande 1.230 euro koppel 1.846 euro koppel met 1 kind (jonger dan 14 jaar) 2.215 euro koppel met 2 kinderen (jonger dan 14 jaar) 2.584 euro koppel met 3 kinderen (jonger dan 14 jaar) 2.952 euro alleenstaande met 1 kind (jonger dan 14 jaar) 1.600 euro per extra kind vanaf 14 jaar: 615 euro extra per extra kind jonger dan 14 jaar: 369 euro extra.

De aanvragen kunnen bij het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie ingediend worden door alle Brugse welzijnsorganisaties en armenverenigingen die de engagementsverklaring van het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie ondertekend hebben. Bruggelingen die niet bij één van de vermelde verenigingen of organisaties als gebruiker of deelnemer gekend zijn, kunnen rechtstreeks bij Bart Hollevoet en Jovi Cauwels van het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie terecht om de aanvragen in te dienen.

De tegemoetkoming kan toegekend worden voor culturele activiteiten, sportbeoefening en jeugdactiviteiten. Hieronder vind je een concretere invulling van deze termen. Cultuur: Het begrip cultuur wordt ruim ingevuld. Het gaat om de deelname aan het bestaande cultuuraanbod in verschillende vormen: - cultureel erfgoed: musea, archieven, … - sociaal-cultureel werk: amateurkunsten, verenigingsleven, niet-formele volwassenenvorming, bibliotheken en cultuurcentra - de kunsten: podiumkunsten, letteren, muziek, beeldende kunst en nieuwe media, architectuur, vormgeving en toegepaste kunst De tegemoetkoming kan gevraagd worden voor - alle activiteiten die georganiseerd worden door een dienst/organisatie die door de overheid werd erkend - alle activiteiten die doorgaan in de ruimtes die worden uitgebaat door een dienst/organisatie die door de overheid werd erkend - alle activiteiten die georganiseerd worden door een dienst/organisatie die meewerkt aan het netwerk vrijetijdsparticipatie Sport De tegemoetkoming kan enkel worden toegekend voor actieve en recreatieve beoefening van sport of ontspanningsactiviteiten. - De tegemoetkoming kan toegekend worden voor het lidmaatschap bij sportclubs en ontspanningsverenigingen die door het Stadsbestuur Brugge of door een overkoepelend orgaan (bijvoorbeeld Sport Vlaanderen, één of andere sportfederatie, …) erkend zijn. Ook voor de deelname aan activiteiten van deze organisaties kan een tegemoetkoming toegekend worden. De lijst van door het Stadsbestuur erkende sportclubs en ontspanningsverenigingen kan op de website van het Stadsbestuur geconsulteerd worden. - De tegemoetkoming kan worden toegekend voor alle activiteiten die door de Sportdienst Brugge worden georganiseerd. - De tegemoetkoming kan worden toegekend voor sportkampen die op Brugs grondgebied doorgaan en sportkampen die door erkende diensten worden georganiseerd. - De tegemoetkoming kan worden toegekend voor sportactiviteiten georganiseerd door initiatiefnemers die meewerken aan het netwerk vrijetijdsparticipatie. Jeugdwerk De tegemoetkoming kan worden toegekend voor het lidmaatschap bij erkende jeugdverenigingen. Ook voor deelname aan activiteiten van deze jeugdverenigingen kan de tegemoetkoming worden gevraagd. De tegemoetkoming kan worden toegekend voor activiteiten die door de Jeugddienst Brugge worden georganiseerd of ondersteund.

De tegemoetkoming bedraagt in principe 80 % van de deelnamekost. Er moet wel rekening gehouden worden met de maximum bedragen die per persoon kunnen worden uitbetaald.

Voor aanvragen die verband houden met groepsactiviteiten, is er geen beperking op het bedrag dat per persoon per jaar kan worden uitbetaald. Voor individuele aanvragen is het bedrag dat per persoon per jaar kan worden uitbetaald, beperkt: - begunstigden die niet gerechtigd zijn op tegemoetkomingen die door het OCMW aan cliënten kunnen worden uitbetaald in het kader van de Subsidie Arena: per volwassene kan per jaar 240 euro uitbetaald worden door het Fonds Vrijetijdsparticipatie, per kind ten laste 120 euro - begunstigden die wel gerechtigd zijn op tegemoetkomingen die door het OCMW aan cliënten kunnen worden uitbetaald in het kader van de Subsidie Arena: per volwassene kan per jaar 120 euro uitbetaald worden door het Fonds Vrijetijdsparticipatie, per kind ten laste 120 euro.

Besluit

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het reglement voor tegemoetkomingen voor het Brugs Fonds Vrijetijdsparticipatie goed.