Terug
Gepubliceerd op 30/11/2022

2022_RMW_00042 - Personeel & Organisatie - OCMW - wijziging rechtspositieregeling - goedkeuring.

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 28/11/2022 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Rechtspositieregeling (RPR).

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, Voorzitter; Dirk De fauw, Burgemeester Stad Brugge; Minou Esquenet, Raadslid; Franky Demon, Raadslid; Pieter Marechal, Raadslid; Hilde Decleer, Raadslid; Nico Blontrock, Raadslid; Alexander De Vos, Raadslid; Martine Matthys, Raadslid; Joannes Logghe, Raadslid; Karel Scherpereel, Raadslid; Carlos Knockaert, Raadslid; Paul Jonckheere, Raadslid; Doenja Van Belleghem, Raadslid; Olivier Strubbe, Raadslid; Jos Demarest, Raadslid; Wouter Bossuyt, Raadslid; Mieke Hoste, Raadslid; Pablo Annys, Raadslid; Pascal Ennaert, Raadslid; Sandra Wintein, Raadslid; Dolores David, Raadslid; Pol Van Den Driessche, Raadslid; Nele Caus, Raadslid; Geert Van Tieghem, Raadslid; Martine Bruggeman, Raadslid; Dirk Barbier, Raadslid; Raf Reuse, Raadslid; Janos Braem, Raadslid; Karin Robert, Raadslid; Stefaan Sintobin, Raadslid; An Braem, Raadslid; Mercedes Van Volcem, Raadslid; Sandrine De Crom, Raadslid; Jean-Marie De Plancke, Raadslid; Jasper Pillen, Raadslid; Benedikte Bruggeman, Raadslid; Barbara Roose, Raadslid; Andries Neirynck, Raadslid; Chris Marain, Raadslid; Katrien Cattoor, Raadslid; Colin Beheydt, Algemeen directeur

Afwezig

Brigitte Balfoort, Raadslid; Mathijs Goderis, Raadslid; Florian De Leersnyder, Raadslid; Philip Pierins, Raadslid; Yves Buysse, Raadslid; Arnold Bruynooghe, Raadslid

Secretaris

Colin Beheydt, Algemeen directeur

Voorzitter

Annick Lambrecht, Voorzitter
2022_RMW_00042 - Personeel & Organisatie - OCMW - wijziging rechtspositieregeling - goedkeuring. 2022_RMW_00042 - Personeel & Organisatie - OCMW - wijziging rechtspositieregeling - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Bijgevolg wordt voorgesteld om deze wijzigingen in bijlage op te nemen in de rechtspositieregeling.

1. Omstandigheidsverlof

Deze voorgestelde wijzigingen houden rekening met een zo groot mogelijke gelijkheid tussen contractuelen en statutairen én met de eventuele reeds onderhandelde toekomstige wijzigingen in de BVR d.d. 07.12.2007 en 12.11.2010.

2. Sociaal medisch team

Bij beslissing d.d. 13.09.2021 werd de formatie van het OCMW aangepast waardoor er voor de groep Brugge een preventieadviseur psychosociale aspecten werd opgenomen. 

Gelet op de inhoud van de functie is deze papsy een correcte aanvulling van het sociaal medisch team, teneinde het team beperkt te houden wordt voorgesteld het lid van het directieteam als vast lid te schrappen uit de samenstelling. 

Daarom wordt voorgesteld volgende wijziging aan te brengen aan de samenstelling van het sociaal medisch team: 

De vaste leden:

  • Preventieadviseur psychosociale aspecten: Adviseert vanuit het psychosociaal welzijn in het kader van preventie maatregelen en het uitvoeren van risico-analyses. Treedt op als voorzitter van het SMT, is de communicator met het bestuur, en adviseert de adjunct-algemeendirecteur omtrent de re-integratie van medewerkers op organisatie niveau (OCMW groep) en omtrent herplaatsingen omwille van medische en persoonlijke redenen die overeenkomstig de rechtspositieregeling dient voorgelegd te worden aan het SMT. 
  • De Arbeidsgeneesheer: Informeert de leden over de arbeidsmogelijkheden van de medewerker, geeft advies omtrent integratiebevorderende maatregelen en signaleert organisatietendensen op basis van de individuele dossiers.
  • De maatschappelijk werker sociale dienst personeel (en vertrouwenspersoon): Organiseert praktisch de vergaderingen en is verslaggever, treedt op als vertrouwenspersoon, adviseert en zorgt voor de kwaliteit en de intensiteit van de (informele) contacten tussen de leidinggevenden en de medewerker en bemiddelt indien nodig.
  • De arbeidspsycholoog: Adviseert omtrent het functioneren van de medewerker op mogelijke werkplekken, volgt de ziekteverzuimcijfers op en rapporteert hierover aan de leden, ondersteunt leidinggevenden in het implementeren en uitvoeren van het aanwezigheidsbeleid, maakt een goede inschatting van de competenties en talenten van medewerkers mogelijk (in samenwerking met loopbaancoaches).

De tijdelijke leden:

Op vraag van het SMT kan het mogelijk zijn dat de (directe) leidinggevende, de betrokken medewerker en/of betrokken deskundigen worden uitgenodigd om een beter zicht te krijgen op de situatie en de diverse standpunten te horen, om zo een beter gericht advies te kunnen formuleren.

Artikel 2 van de rechtspositieregeling wordt dus als volgt gewijzigd:

"Sociaal-medisch team

Een overlegplatform rond het aanwezigheidsbeleid samengesteld uit:

- De arbeidspsycholoog;

- De arbeidsgeneesheer;

- De verantwoordelijke van de sociale dienst personeel;

- De preventieadviseur psychosociale aspecten.

Dit team bepaalt overeenkomstig artikel 106 of een personeelslid in aanmerking komt voor een herplaatsing wegens gezondheidsredenen, waarna de aanstellende overheid hierover beslist."

3. Principes in verband met privé-anciënniteit

Het volgende wordt voorgesteld:

1. uitbreiden van de knelpuntberoepenlijst: deze wordt zoals jaarlijks in een afzonderlijk punt behandeld.

2. beperkt meenemen van relevante privé-anciënniteit voor niet-knelpuntberoepen: voor de functies die niet op de knelpuntberoepenlijst staan, wordt voorgesteld om een beperkt aantal jaren relevante privé-anciënniteit in aanmerking te nemen. Het voorstel is 6 jaar in geldelijke en schaalanciënniteit. De schaalanciënniteit wordt toegekend op basis van een vergelijking  van die diensten met de voorwaarden en met het functieprofiel voor de functie waarin het personeelslid aangesteld wordt.

3. specifieke omstandigheden: er kunnen specifieke omstandigheden zijn waarbij er meer relevante ervaring wordt meegeteld dan de standaard (zie punt 2), bijv. bij herneming, bij specifiek leidinggevend profiel,... Voor deze functies kan voor x-aantal jaren relevante privéanciënniteit of als zelfstandige meegeteld worden bij de berekening van geldelijke en/of schaalanciënniteit. Dit wordt opgenomen in het opstartformulier dat, gelet op de uitzondering die gevraagd wordt, voorgelegd wordt aan het BOC.

De schaalanciënniteit wordt toegekend op basis van een vergelijking van die diensten met de voorwaarden en met het functieprofiel voor de functie waarin het  personeelslid aangesteld wordt.

Bovenstaande principes gelden enkel voor procedures in aanwerving.

Het onderzoek rond de relevantie van privé-anciënniteit wordt gevoerd door de selectiecommissie van de betreffende procedure op basis van de functieomschrijving. Het personeelslid levert zelf de bewijsstukken voor de diensten die bij een andere overheid, in de privésector of als zelfstandige gepresteerd werden. Als bewijsstukken worden aanvaard:

1° attesten van de vroegere werkgever die bevestigen dat en hoelang een personeelslid een bepaalde functie heeft uitgeoefend en die weergeven wat dat inhield;

2° de functiebeschrijving van de vroeger uitgeoefende functie;

3° evaluaties over de uitoefening van de vroegere functie;

4° zo nodig, attesten of getuigschriften van aanvullende vorming.

Aangezien dit een rechtstreekse impact heeft op het salaris van de medewerkers, dienen deze principes in de rechtspositieregeling opgenomen te worden. 

Besluit

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist akkoord te gaan met de in bijlage voorgestelde wijzigingen van de rechtspositieregeling voor wat betreft het omstandigheidsverlof en de principes in verband met de toekenning van privé-anciënniteit.

Artikel 2

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met het voorstel om in artikel 2 van de rechtspositieregeling het onderdeel over het Sociaal medisch team als volgt aan te passen: 

"Sociaal-medisch team

Een overlegplatform rond het aanwezigheidsbeleid samengesteld uit:

- De arbeidspsycholoog;

- De arbeidsgeneesheer;

- De verantwoordelijke van de sociale dienst personeel;

- De preventieadviseur psychosociale aspecten.

Dit team bepaalt overeenkomstig artikel 106 of een personeelslid in aanmerking komt voor een herplaatsing wegens gezondheidsredenen, waarna de aanstellende overheid hierover beslist."