- Sinds schooljaar 2020-2021 zijn er 3 brugfiguren actief in het basisonderwijs. Zij staan in voor 10 kwetsbare scholen. In schooljaar 2021-2022 was er ook een brugfiguur actief in het secundair onderwijs, gefinancierd met Vlaamse middelen. We zien nog extra aanvragen in scholen met brugfiguren. We stellen vast dat nog niet alle ouders weten dat ze recht hebben op onderwijscheques.
- Er is soms onduidelijke communicatie van de school naar ouders toe. Ouders blijven in het ongewisse over: is er recht of geen recht als ik de folder indien, wanneer komt de korting op de factuur? Er is vaak discussie bij gescheiden ouders.: wie betaalt de schoolfactuur met welke korting?
- In de 2 voorbije schooljaren werden minder kosten (uitstappen) gemaakt omwille van corona.
- De bedragen die we geven voor het basisonderwijs richten we ons op de maximumfactuur. Voor het secundair onderwijs is er echter geen maximumfactuur en verschilt de schoolkost sterk tussen de studierichtingen. We voelen het als een belangrijk item om hier aandacht voor te hebben. Kinderen uit kansengroepen volgen relatief meer les in duurdere richtingen. Sommige kinderen veranderen ook van studierichting tijdens het schooljaar, wat extra kosten met zich meebrengt.
- Voorstel aantal cheques/bedrag per kind per schooljaar 2022-2023:
Wijziging t.o.v. vorig schooljaar. Stijging met 5 euro voor kleuter en lager onderwijs.
| Kleuteronderwijs | Lager onderwijs | Secundair Onderwijs |
Scherpe maximumfactuur | 50 euro | 95 euro | onbestaande |
Bedrag onderwijscheques schooljaar 22-23. | 50 euro | 95 euro | 110 euro |
2. Gedurende de voorbije schooljaren kwamen volgende items naar voren, die besproken zijn in de werkgroep Onderwijscheques:
WIE HEEFT RECHT?
- We geven onderwijscheques voor elk kind dat
- gedomicilieerd is in Brugge (en ev. buiten Brugge naar school gaat) én
- verhoogde tegemoetkoming heeft of waarvan de ouder(s) in collectieve schuldenregeling (via OCMW-Brugge of advocaat-schuldbemiddelaar) of waarvan de ouders in budgetbeheer met schulden zijn (via OCMW-Brugge)
- opgevangen wordt in een pleeggezin (via pleegzorgattest)
Voor Brugge gaat dit voor 2020 over 127 kinderen. Sommige kinderen werden al bereikt via statuut verhoogde tegemoetkoming.
In 2022 zijn er in het Kleuteronderwijs: 15, Lager onderwijs: 24 en Secundair onderwijs: 34 pleegkinderen ingeschreven. Dit is samen 73.
- Kinderen zonder wettig verblijf
We stellen ook vast dat, door het universeel recht op onderwijs, deze kinderen toegelaten worden op school en dat hun schoolkosten via liefdadigheid wordt betaald. Er bestaan geen cijfers over hoeveel kinderen dit gaat.
Recht op onderwijscheques:
- In geval van co-ouderschap kan slechts één keer per kind per schooljaar een korting toegekend worden.
- In geval van gedeeld verblijf kan slechts één keer per kind per schooljaar een korting toegekend worden. We wijken hierbij ook af van de domicilievereiste: indien een kind regelmatig in Brugge bij de andere ouder verblijft en dit geattesteerd is, is er ook recht op onderwijscheques.
- Onderwijscheques kunnen gebruikt worden in het hele net van kleuter, lager en secundair onderwijs om de kosten te helpen betalen tot het behalen van een eerste diploma secundair onderwijs. Dus ook mensen die dit type onderwijs volgen via deeltijds onderwijs kunnen cheques aankopen.
- Leerlingen die verblijven in residentiële jeugdhulp, en voldoen aan de voorwaarden (domicilie/ VT…), komen ook in aanmerking.
- Voor een 7de jaar is het onderwijsniveau van belang: 7de beroeps: wel (gaat over het diploma secundair onderwijs),
7de jaar technisch onderwijs: niet, want die leerlingen hebben hun diploma” secundair onderwijs al. (vb.: Maricolen 7de kinder- en jeugdzorg).
WIE HEEFT GEEN RECHT?
- Personen die een tweede diploma willen behalen of een beroepsopleiding volgen (vb. Verpleegkunde, HBO5) in het volwassenonderwijs of in gelijk welk ander stelsel (Syntra): geen recht.
- Jongeren die in het Lokaal Opvanginitiatief zitten of het Rode Kruis-opvangcentrum: geen recht (alle kosten worden federaal gesubsidieerd).
- Mensen die een diploma van secundair onderwijs proberen te behalen via de middenjury en via thuisonderwijs die voorbereiding maken: geen recht.
- Volwassenen die via het tweede-kans (volwassen) onderwijs een opleiding volgen om een eerste basisdiploma te behalen: geen recht.
WELKE KOSTEN AANVAARDEN WE?
- We willen ook inzetten op schoolmaaltijden (link met lege boterhamdozen op school). Hiervoor moet echter nog meer overlegd worden met de scholen (zijn er bv. warme maaltijden mogelijk op alle scholen?) en moet ook een groter budget gevonden worden.
Raming: Indien de doelgroep van verhoogde tegemoetkoming recht heeft op een warme maaltijd per schooldag, dan komt dit op een kostprijs van: gemiddeld € 4 x 140 schooldagen x 2000 gerechtigden = € 1.120.000. Dit extra budget is niet beschikbaar.
Dit thema wordt verder meegenomen naar het overleg LOP Basis en Secundair Onderwijs.
De eerste stap in dit proces, die we willen voorzien is dat het bestaande budget onderwijscheques ook mag gebruikt worden voor voeding. Ouders en/of de school hebben dan de keuze.
Het voedseldistributieplatform Brugge Flavour zou kunnen samenwerken met scholen voor voedsel aan te bieden. Zij onderzoeken welke initiatieven hiervoor al bestaan in andere steden.
- Het bedrag onderwijscheques mag ruim gebruikt worden:
- schoolreizen en uitstappen binnen de schooltijden;
- sportdagen en andere activiteiten (in schoolcontext);
- verplichte aankoop van schoolboeken of didactisch materiaal;
- werkmateriaal en turngerief van de school
- opvang en toezicht over de middag
- schoolmaaltijden
- drankjes en/of fruit
- …
- Het OCMW betaalt terug aan scholen en schoolgerelateerde verenigingen die instaan voor bv. de boekenverkoop. (In sommige scholen is dit een vriendenkring of vzw of zelfs een boekenwinkel.)
VERKOOPMOMENTEN OP SCHOOL
De verkoopmomenten van cheques op school zijn wegvallen. We organiseerden de voorbije jaren een overleg voor de medewerkers van het secretariaat. We slagen er jaar na jaar in om iedereen vlot te bereiken. We hebben per schoolsecretariaat een correct mailadres.
Scholen die nog geen aanvraag voor cheques indienden (maart ’22) worden nog eens aangesproken of er onduidelijkheden zijn.
Scholen buiten Brugge, die vorige jaren Brugse leerlingen hadden, krijgen ook de communicatie.
BOEKENFONDSEN
Voor het Secundair Onderwijs krijgen we de bemerking dat door het werken met boekenfondsen en online bestellen en betalen van boeken, het niet mogelijk is om onderwijscheques voor de boekenkost te gebruiken
We hebben gehoord van een experiment in Oostende met de firma Iddink. Dit is ook een grote speler in Brugge, nl. voor de scholen: Spermalie, Immaculata, OLVH, Mariawende-Blydhove. In essentie komt het erop neer dat Iddink de factuur opsplitst. Het gedeelte van de factuur dat met onderwijscheques betaald wordt gaat naar de school, voor de leerling wordt de waarde van onderwijscheques dan in mindering gebracht.
We hebben geprobeerd om via het LOP SO Brugge-Blankenberge deze werkwijze ook in Brugge in te voeren. In theorie werkt dit, maar in de praktijk nog niet.
We spreken af met Brugge Dialoogstad om hierover nog beter te communiceren naar mensen in armoede.
3. Rechtstreekse toekenning voor ALLE scholen
Werkwijze:
Idem vorig schooljaar
- Voor alle scholen maken we een flyer op waarin de vergoeding onderwijscheques wordt geduid. De ouders worden gevraagd om op deze flyer een recent kleefstrookje te kleven of aan te duiden dat er CSR / BB met schulden, of pleegkind is en dit in te dienen in het schoolsecretariaat. De flyer is herwerkt in 2020 naar klare taal en besproken op een vergadering met anderstaligen (Bruggelink). Een deel van de folder werd vertaald in veel voorkomende talen en is beschikbaar via de website.
- Er is een samenwerkingsovereenkomst met OCMW Brugge en alle scholen om deze gegevens te mogen verwerken.
- Het schoolsecretariaat kijkt na wie er verhoogde tegemoetkoming, CSR / BB met schulden of pleegkind is en geeft deze lijst door aan het OCMW.
- Het OCMW gebruikt deze gegevens alleen voor de registratie van de onderwijscheques en betaalt aan de school x-keer het subsidiebedrag uit.
- De school brengt het subsidiebedrag in mindering van de schoolfacturen en vermeldt de korting.
- Op het einde van het schooljaar doen we vanuit de administratie een steekproef of de korting effectief op de schoolfactuur komt.
4. Startdatum
De onderwijscheques voor volgend schooljaar starten we omwille van de boekenverkoop vanaf 1/7/2022. Men kan onderwijscheques aanvragen tot 30/6/2023.
5. GDPR-overeenkomst
De GDPR-overeenkomst tussen OCMW Brugge en de scholen werd geactualiseerd op 25/8/2020.