Raadslid Martine Bruggeman is op 15/1/2019 verkozen door de raad voor maatschappelijk welzijn als lid van de algemene vergadering van de welzijnsvereniging Mintus.
Naar aanleiding van haar ontslag kunnen de leden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van de lijst die hem heeft voorgedragen samen een kandidaat-lid aanwijzen.
Cf. de mail van fractieleider Geert Van Tieghem wijst de N-VA-fractie raadslid Nele Caus aan voor de opvolging binnen Mintus.
Overeenkomstig de statuten van Mintus wv is de samenstelling van de Algemene Vergadering van Mintus identiek aan de Raad van Bestuur, dus raadslid Nele Caus wordt aangeduid om beide mandaten te voleindigen.
De Raad neemt akte van het ontslag ingediend met brief door raadslid Martine Bruggeman uit de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur van welzijnsvereniging Mintus.
De Raad neemt akte van de voordracht van raadslid Nele Caus door de N-VA-fractie als opvolger binnen Mintus en benoemt raadslid Nele Caus tot lid van de Algemene Vergadering van welzijnsvereniging Mintus.
Naar aanleiding van zijn ontslag als lid van de Algemene Vergadering en Raad van Bestuur AZ St.-Jan Brugge-Oostende AV draagt de NV-A-fractie raadslid Geert Van Tieghem voor als opvolger in de Algemene Vergadering en in de Raad van Bestuur.
Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt akte van het ontslag van raadslid Pol Van Den Driessche in de Algemene Vergadering en Raad van Bestuur AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en van de aanstelling van raadslid Geert Van Tieghem als opvolger in de Algemene Vergadering en in de Raad van Bestuur.
Agenda algemene vergadering 21 juni 2022 :
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2021
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 afgesloten per 31 december 2021
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2021
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Actualisering presentievergoeding
8. Statutaire benoemingen
9. Aanstelling commissaris
Varia
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn heeft in zitting van 7 januari 2019 één lid aangeduid om het OCMW te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van TMVS voor de volledige legislatuur: mevrouw Minou Esquenet, en de heer Alexander De Vos als plaatsvervanger.
Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS dv van 21 juni 2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen
3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2021
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 afgesloten per 31 december 2021
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2021
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Actualisering presentievergoeding
8. Statutaire benoemingen
9. Aanstelling commissaris
Varia
Mevrouw Minou Esquenet wordt aangeduid om het OCMW Brugge te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van TMVS dv en wordt gevolmachtigd in naam van de OCMW-raad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de raad te behartigen op deze vergaderingen.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 21 juni 2022, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Om de goedkeuring te krijgen, toont het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn aan dat, rekening gehouden met het bestaande aanbod, de nieuwe dienst optimaal past in de programmatie, en moet op grond van het onderzoek, vermeld in artikel 60, § 6, tweede en derde lid, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bewezen worden wat de redenen zijn om de nieuwe dienst in samenwerking met private rechtspersonen aan te bieden.
De nieuwe vzw heeft tot doel via het vormen van (leer)netwerken en kennisversterking, waarin zorg en innovatie centraal staan, te zorgen voor verbondenheid tussen zorgverleners, (zorg)instellingen, onderwijsinstellingen en publieke en private zorgpartners met het oog om aan de burgers van het werkingsgebied de beste zorg aan te bieden die beantwoord aan de hedendaagse zorgtechnologische evoluties. Bedoeling van de vereniging is om (eigen) instellingen of diensten met een sociaal, curatief of preventief karakter te ondersteunen in hun werking, organisatie en beheer. De oprichting van de vereniging maakt het mogelijk om deze nieuwe diensten terug aan te bieden.
Hiertoe zal de vereniging haar doelstellingen onder meer via vormende en sociale activiteiten trachten te realiseren.
Daarnaast kan de vzw alle activiteiten ontplooien die bijdragen tot de verwezenlijking van deze doelstellingen, met inbegrip van winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten.
Het Trefpunt Zorg werd eerder opgericht binnen de schoot van RESOC Brugge-Oostende met als missie :
"Met en voor onze partners creëren we een gedreven community rond zorg, met het oog op de uitbouw van een sterk ecosysteem en maatschappelijke vooruitgang. Trefpunt Zorg is een bovenlokaal netwerplatform in de brede zorgsector waar zorgorganisaties, bedrijven, onderwijsinstellingen, overheid en middenveld elkaar vinden. We leggen linken tussen zorgactoren waarmee we het verschil maken binnen drie domeinen : economie en tewerkstelling, innovatie, opleiding en onderwijs".
Deze missie werd gerealiseerd door de organisatie van meerdere events rond zorggerelateerde thema's (vb. zorg voor instroom van kansengroepen, zorg voor personen met een handicap, zorgtechnologie voor mensen met dementie, bedrijfsbezoeken, Persoonsvolgende financiering , zorg en sociale economie,...). Sommige events werden door het Trefpunt zelf georganiseerd, bij andere was het Trefpunt mede-organisator.
Het Trefpunt werkte met een systeem van betalend lidmaatschap en telde begin januari 2019 zo'n 110 leden uit geheel West-Vlaanderen (zie ledenlijst in bijlage). De werking van het Trefpunt kon in de sector op een draagvlak rekenen, de vele evenementen werden gewaardeerd omwille van de inhoud en de waardevolle netwerkmomenten tussen de zorgssector, de bedrijfswereld, onderwijs en lokale besturen.
Het provinciebestuur besliste evenwel om per 31-07-2019 de Resoc-streekwerking stop te zetten (vanuit Vlaanderen werd dit niet meer financieel ondersteund). Er diende dan ook een andere plaats voorzien te worden voor het Trefpunt. Binnen het Trefpunt werden daartoe verschillende pistes (oprichting vzw, inkanteling in POM, fusie,... ) onderzocht en werd een businessplan opgesteld. In april 2019 besliste de provincie evenwel om de werking volledig stop te zetten en werden de personeelsleden ontslagen. Na protest van de leden van het Trefpunt werd beslist om het Trefpunt dan toch een doorstart te geven, binnen de schoot van de Provinciale OntwikkelingsMaatschappij (POM). Eind 2019 kwam dan het bericht dat ook die piste werd verlaten en dat de provincie keek naar een overnemer.
OCMW Brugge en welzijnsverenging Mintus werden hiertoe gecontacteerd. Het provinciebestuur is bereid om de reserves van het Trefpunt over te dragen aan Mintus (112.989,43 euro), alsook een jaarlijkse toelage te voorzien van 28.000 euro voor de periode 2020-2025, op voorwaarde dat OCMW of Mintus ook een toelage voorziet van 28.000 euro (voorheen gaven Stad-OCMW-Mintus een toelage van 14.000 euro).
In bijlage 1 vindt u een budgetplan waar voor de doorstart rekening wordt gehouden met 1FTE medewerker op A-niveau. De inschatting van de ledenbijdrage is gebaseerd op het businessplan en de bijdragestructuur van het voormalige Trefpunt Zorg (met een voorzichtig groeipad). De inschatting van de onkosten is gebaseerd op de werkelijke kosten in het laatste volledige werkingsjaar. (Merk op : kosten voor evenementen worden meestal ten laste genomen door sponsors).
Een doorstart van het Trefpunt Zorg binnen het lokaal bestuur zal in de sector verwelkomd worden. We verwijzen hier naar het standpunt van het voormalig Adviescomité (op 13 mei 2019 in spoedoverleg bijeen) dat een inbedding genegen was, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden :
De regionale focus strookt ook met de opzet zoals beschreven in de nota van de Vlaamse regering met betrekking tot regiovorming. De voorgestelde referentieregio spreekt over de regio Brugge – Oostende – Midwest.. Zo wordt er samengewerkt in een grotere regio en werkt men grensoverschrijdend samen om de regionale uitdagingen en problematieken waar de betrokken zorgactoren mee kampen, aan te pakken.
Een concreet voorbeeld hiervan is de samenwerking rond het lanceren van een nieuw online platform voor kortverblijf, waar een coördinerende rol voor het trefpunt Zorg is weggelegd. De bestaande website www.kortverblijven.be wordt vanuit de Vlaamse overheid stopgezet. De bedoeling is om dit vanuit de lokale (publiek en private) zorgactoren verder te zetten, want dit treft alle actieve zorgactoren. Na een overgangsperiode van één jaar is een nieuwe website aan de orde. Hiermee gaat een oproep voor de nodige middelen gepaard, waarbij de last om dit te initiëren en op te volgen terecht komt op één bepaalde zorgactor. Het Trefpunt Zorg kan hier een meerwaarde betekenen door deze afgestoten taken over te nemen.
Een doorstart van het Trefpunt ligt ook in lijn van de ambitie van het lokaal bestuur om zorginnovatie te stimuleren, onder andere via netwerking (cfr. pnt 398 uit Beleidsprogramma 2019-2024)
Oprichting vanuit het OCMW Brugge samen met de onderwijsinstellingen HOWEST en VIVES zorgt voor de noodzakelijke verbinding met de academische wereld die bijdraagt tot de realisatie van het domein “opleiding en onderwijs” zoals bepaald in de voormelde missie. Deze partners bieden het netwerk toegang tot inzichten uit relevante en innovatieve onderzoeken. Uit de samenwerking met de onderwijsinstellingen krijgt het lokaal bestuur ook toegang tot vaardigheden die intern niet ter beschikking zijn. Hun meest waardevolle inbreng is hun expertise. Via het Trefpunt krijgen de hoger onderwijsinstellingen ook zicht op de behoeftes bij de zorgactoren. Dit zorgt ervoor dat het huidig onderwijsaanbod beter afgestemd wordt op de behoeften vanuit het werkveld. Bovendien kunnen de deelnemende zorgactoren geschikt zijn voor onderzoek dat leidt tot implementatie van innovatieve inzichten in de praktijk. Deze kruisbestuiving is een meerwaarde. Tot slot dragen deze leden ook via hun lidgeld financieel bij.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist om het besluit van 14 december 2020 (2020_RMW_00074) m.b.t. de oprichting van 'Trefpunt Zorg' in te trekken.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist om over te gaan tot de oprichting van en de deelname aan de vereniging voor sociale dienstverlening overeenkomstig hoofdstuk 5 van deel 3, titel 4 van het decreet over het lokaal bestuur, genaamd ‘Trefpunt Zorg’.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist de motiveringsnota tot oprichting van Trefpunt Zorg vzw, zoals aangehecht bij deze beslissing, goed te keuren.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de statuten, zoals toegevoegd in bijlage, tot oprichting van de vereniging voor sociale dienstverlening overeenkomstig hoofdstuk 5 van deel 3, titel 4 van het decreet over het lokaal bestuur, genaamd ‘Trefpunt Zorg, goed.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist onderhavig met redenen omkleed besluit tot oprichting van de vereniging voor sociale dienstverlening en de statuten, alsook de bijlagen die integraal deel uitmaken van onderhavig besluit, voor goedkeuring voor te leggen aan de Vlaamse Regering overeenkomstig artikelen 508 en 509 DLB.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn besluit om de beslissingen (Oprichting van en deelname aan een vereniging voor sociale dienstverlening genaamd ‘Trefpunt Zorg’ – Kennisname protocol van akkoord van bijzonder onderhandelingscomité - statuten en motiveringsnota – goedkeuring) van het Vast Bureau van 30/11/2020 en van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn 14/12/2020 in te trekken.
Heel wat scholen hebben de intentie om kleinere of kortlopende projecten op te zetten die innovatief zijn voor onderwijs. Ze stoten daarbij veelal op financiële grenzen.
Om daaraan tegemoet te komen voorziet stad Brugge via de dienst Flankerend Onderwijsbeleid jaarlijks in een totale projectsubsidie van 50.000 euro met als bedoeling die projecten te ondersteunen die innovatief zijn voor onderwijs én gelijke onderwijskansen bevorderen. De projecten dienen gelinkt te kunnen worden met de hoofddoelstelling van Flankerend Onderwijsbeleid, nl. maximale onderwijskansen bieden aan elk kind, elke leerling, elke jongere of jongvolwassenen.
De aanvragen voor projecten kunnen zowel handelen over eenmalige activiteiten of initiatieven van 1 dag of dagdeel als over kortlopende projecten met een maximum duurtijd van 10 maanden (= een volledig schooljaar). De besteding van de projectsubsidie kan enkel aangewend worden voor werkingskosten maar niet voor personeelskosten.
Alle Brugse scholen van het leerplichtonderwijs (= basisonderwijs en secundair onderwijs, gewoon en buitengewoon onderwijs) komen in aanmerking voor deze projectsubsidie.
De projectsubsidie werd via reglement een eerste maal verleend in het jaar 2021 en wordt na evaluatie jaarlijks bestendigd in de jaren 2022, 2023, 2024 en 2025.
Timing van de projectsubsidie:
April 2022: principiële goedkeuring reglement en opstellen en verspreiden projectoproep.
Mei - juni 2022: indieningsperiode van de projecten en toekenning van de projectsubsidie.
September 2022 - juni 2023: effectieve looptijd van de projecten.
Deze timing wordt eveneens gerespecteerd voor de jaren 2023 t.e.m. 2025.
Financiële engagementen:
Stad Brugge engageert zich om via de dienst Flankerend Onderwijsbeleid een bedrag van € 50.000 te voorzien voor subsidiëring van projecten volgens reglement in bijlage. Dat bedrag is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder het beleidsdomein van Flankerend Onderwijsbeleid (BI090009).
Er wordt principiële goedkeuring gegeven aan de projectsubsidie en de projectoproep met betrekking tot innovatieve onderwijsprojecten.
Het reglement dat aan de basis ligt van de projectsubsidie wordt goedgekeurd.
Dienst Flankerend Onderwijsbeleid krijgt de opdracht om het project (van oproep tot uitbetaling) te coördineren.
Raadslid Karin Robert komt tussen.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
Wijziging t.o.v. vorig schooljaar. Stijging met 5 euro voor kleuter en lager onderwijs.
| Kleuteronderwijs | Lager onderwijs | Secundair Onderwijs |
Scherpe maximumfactuur | 50 euro | 95 euro | onbestaande |
Bedrag onderwijscheques schooljaar 22-23. | 50 euro | 95 euro | 110 euro |
2. Gedurende de voorbije schooljaren kwamen volgende items naar voren, die besproken zijn in de werkgroep Onderwijscheques:
WIE HEEFT RECHT?
Voor Brugge gaat dit voor 2020 over 127 kinderen. Sommige kinderen werden al bereikt via statuut verhoogde tegemoetkoming.
In 2022 zijn er in het Kleuteronderwijs: 15, Lager onderwijs: 24 en Secundair onderwijs: 34 pleegkinderen ingeschreven. Dit is samen 73.
We stellen ook vast dat, door het universeel recht op onderwijs, deze kinderen toegelaten worden op school en dat hun schoolkosten via liefdadigheid wordt betaald. Er bestaan geen cijfers over hoeveel kinderen dit gaat.
Recht op onderwijscheques:
WIE HEEFT GEEN RECHT?
WELKE KOSTEN AANVAARDEN WE?
Raming: Indien de doelgroep van verhoogde tegemoetkoming recht heeft op een warme maaltijd per schooldag, dan komt dit op een kostprijs van: gemiddeld € 4 x 140 schooldagen x 2000 gerechtigden = € 1.120.000. Dit extra budget is niet beschikbaar.
Dit thema wordt verder meegenomen naar het overleg LOP Basis en Secundair Onderwijs.
De eerste stap in dit proces, die we willen voorzien is dat het bestaande budget onderwijscheques ook mag gebruikt worden voor voeding. Ouders en/of de school hebben dan de keuze.
Het voedseldistributieplatform Brugge Flavour zou kunnen samenwerken met scholen voor voedsel aan te bieden. Zij onderzoeken welke initiatieven hiervoor al bestaan in andere steden.
VERKOOPMOMENTEN OP SCHOOL
De verkoopmomenten van cheques op school zijn wegvallen. We organiseerden de voorbije jaren een overleg voor de medewerkers van het secretariaat. We slagen er jaar na jaar in om iedereen vlot te bereiken. We hebben per schoolsecretariaat een correct mailadres.
Scholen die nog geen aanvraag voor cheques indienden (maart ’22) worden nog eens aangesproken of er onduidelijkheden zijn.
Scholen buiten Brugge, die vorige jaren Brugse leerlingen hadden, krijgen ook de communicatie.
BOEKENFONDSEN
Voor het Secundair Onderwijs krijgen we de bemerking dat door het werken met boekenfondsen en online bestellen en betalen van boeken, het niet mogelijk is om onderwijscheques voor de boekenkost te gebruiken
We hebben gehoord van een experiment in Oostende met de firma Iddink. Dit is ook een grote speler in Brugge, nl. voor de scholen: Spermalie, Immaculata, OLVH, Mariawende-Blydhove. In essentie komt het erop neer dat Iddink de factuur opsplitst. Het gedeelte van de factuur dat met onderwijscheques betaald wordt gaat naar de school, voor de leerling wordt de waarde van onderwijscheques dan in mindering gebracht.
We hebben geprobeerd om via het LOP SO Brugge-Blankenberge deze werkwijze ook in Brugge in te voeren. In theorie werkt dit, maar in de praktijk nog niet.
We spreken af met Brugge Dialoogstad om hierover nog beter te communiceren naar mensen in armoede.
3. Rechtstreekse toekenning voor ALLE scholen
Werkwijze:
Idem vorig schooljaar
4. Startdatum
De onderwijscheques voor volgend schooljaar starten we omwille van de boekenverkoop vanaf 1/7/2022. Men kan onderwijscheques aanvragen tot 30/6/2023.
5. GDPR-overeenkomst
De GDPR-overeenkomst tussen OCMW Brugge en de scholen werd geactualiseerd op 25/8/2020.
Aktename van de evaluatie van het huidig schooljaar i.v.m. de onderwijscheques.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met de verderzetting en de modaliteiten voor onderwijscheques voor schooljaar 2022-2023, nl. rechtstreekse toekenning aan de scholen van een bedrag “onderwijscheques” van €50 of €95 of €110 per kind dat gedomicilieerd is in Brugge en naar school gaat voor resp. kleuter, lager en middelbaar onderwijs en voldoet aan de voorwaarden van verhoogde tegemoetkoming of gezin in schulden of opgevangen in een pleeggezin.
De geactualiseerde GDPR-overeenkomst tussen OCMW Brugge en de scholen aangaande de gegevensverwerking, met datum 25/8/2020, wordt goedgekeurd.
Er wordt positief geadviseerd op de jaarrekeningen 2021.
De Raad verleent gunstig advies op de jaarrekeningen 2021 van welzijnsverenigingen Ruddersstove, WOK en Mintus.
Gezien ook het WZC, KDV en CDV zal worden aangesloten op het warmtenet, dit voor afname van warm water en back-up voor verwarming in combinatie met BEO veld werd onderzocht of het nieuwe distributiestation in het WZC kon worden voorzien.
Na enige overleg werd duidelijk dat een lokaal in de kelder, aansluitend aan de technische ruimtes, hiervoor mogelijk geschikt is. Er werd daaropvolgend door het studiebureau Ingenium, in opdracht van IVBO een technische opstelling uitgewerkt, waaruit definitief bleek dat het haalbaar is om daar zowel het distributiestation voor de wijk te plaatsen, als de warmtewisselaar voor de voeding van het gebouw zelf.
Voor de realisatie hiervan is een oppervlakte voorzien in de kelder van in totaal 35m². In onderling overleg werd beslist dat alle kosten voor aanleg, exploitatie en onderhoud ten laste vallen van IVBO. Dit werd opgenomen in het voorstel in bijlage. Voor het gebruik van de ruimte wordt een erfdienstbaarheid gevestigd, voor een periode van 30 jaar, tegen een éénmalige vergoeding van € 697 per m², hetzij € 23.000,00 excl. btw, dit zonder wederkerend canon. De kosten voor prekadastratie, notariële kosten, bijhorende dossierskosten en opmaak van benodigde plannen vallen eveneens integraal ten laste van IVBO.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn stemt in met het voorzien van een erfdienstbaarheid voor een periode van 30 jaar voor het gebruik van een ruimte van 35 m² in de kelder van het WZC Sint-Pieters Molenwijk voor IVBO voor de bouw van een nieuw distributiestation, volgens de in de overeenkomst vermelde voorwaarden, tegen een éénmalige vergoeding van € 697 per m², hetzij € 23.000,00 excl. btw, dit zonder wederkerend canon.
Raadslid Katrien Cattoor komt tussen.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
De wetgeving voorziet in een recht van voorkoop voor de VLM, dat zij thans wensen uit te oefenen. De VLM wenst de goederen aan te kopen tegen de vooropgestelde venale waarde, onder dezelfde voorwaarden als overeen gekomen met de WVI en zal tevens de eindepachtvergoeding ten laste nemen, dit bovenop de geschatte venale waarde.
De Raad beslist over te gaan tot verkoop van volgende percelen landbouwgrond aan de VLM: percelen kadastraal gekend als zijnde gelegen te Oostkamp, Afdeling, Sectie H, nrs 318a, 319, 320, 321, 322e, 322k, 325k, 325l, 326c, 329k, 330a, 330g, 330l , 330m, 330n, 330p, 330r, 330s, 330l2, 330m2, 331a, 333b, 520c, 520d, 527a, 528a, 530b, 532a, 533a, 549b, 551, 553e, 554, 555k, 555g, 555h, 559b, 560, 562b, 562c, 563, 566, 567, 570a, met een totale oppervlakte volgens kadaster van 30ha 59a 70ca, tegen een verkoopprijs van € 1.900.000,00 middels de voorwaarden omtrent het te verlenen opstalrecht, zoals hierboven omschreven.
De afdeling Vastgoedtransacties wordt gevraagd om de akte te verlijden en de Commissaris van de Afdeling Vastgoedtransacties wordt gemachtigd om het OCMW te vertegenwoordigen in de akte.
Machtiging wordt verleend door het departementshoofd van de Financiële Dienst om het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslaan van het nemen van enige ambtshalve inschrijving.