In zitting van 14 december 2020 keurde de Gemeenteraad de bijlagen aan het arbeidsreglement - raamkader telewerk en telewerkovereenkomst goed.
In zitting van 21 februari 2022 werd de aanpassing van de rechtspositieregeling i.f.v. de vergoedingen voor hybride werken (telewerk-en digitaliseringsvergoeding) goedgekeurd.
De aanpassingen aan de bijlage I en II van het arbeidsreglement (raamkader telewerk en telewerkovereenkomst) in het kader van structureel telewerk dienden nog te gebeuren m.n. het toevoegen van de vergoeding voor telewerk in het raamkader en het aanpassen van de telewerkovereenkomst aan de regelgeving van CAO 85 bis.
Onderstaande tekst (blauwe tekst) wordt aangepast in bijlage I raamkader telewerk:
Artikel 2 – Wat is de VISIE van de Stad Brugge?
Dit raamkader is erop gericht om te evolueren naar een organisatie waar de autonomie en efficiëntie van de medewerkers hoog ligt. Hierbij wordt uitgegaan van volgende basisprincipes:
...
Artikel 5 – aanvraagprocedure
Aanvraag – telewerkovereenkomst
Telewerken kan enkel door de medewerker zelf aangevraagd worden met de telewerkovereenkomst, ter beschikking gesteld door de dienst Personeel & Organisatie.
De leidinggevende geeft zijn of haar advies, maakt de nodige afspraken over het telewerk en noteert alles in bijgevoegde telewerkovereenkomst.
Bij gunstig advies ondertekenen de werkgever leidinggevende en de medewerker de telewerkovereenkomst. die aan de dienst Personeel & Organisatie bezorgd wordt.
Met het ondertekenen van de telewerkovereenkomst worden de toepasbare regels, zoals vermeld in dit raamkader, vastgelegd. De overeenkomst wordt bewaard in het persoonlijk dossier. Voor contractuele medewerkers maakt dit samen met het raamkader integraal deel uit van de arbeidsovereenkomst.
...
Artikel 9 – praktisch
9.1 technische problemen
De medewerker dient bij technische problemen of overmacht contact op te nemen met de leidinggevende en indien nodig hier melding van te maken bij het team Elpmin. Dit kan via het platform ‘https://elpmin.brugge.be’ of telefonisch op het helpdesknummer Elpmin 050 47 40 30.
Dit kan via:
De leidinggevende overlegt met de medewerker in functie van vervangende taken of een terugkeer naar de eigen arbeidsplaats.
9.2 ziekte en arbeidsongevallen
Bij ziekte of een arbeidsongeval is de medewerker eveneens onderworpen aan de procedures zoals vermeld in het arbeidsreglement en de rechtspositieregeling.
9.3 onkosten
De werkgever stelt een laptop ter beschikking van de medewerker. De medewerker staat zelf in voor de verdere inrichting van de werkplek. De werkgever vergoedt geen onkosten (bvb. internetverbinding, abonnement, bureaustoel,…) die voortvloeien uit het telewerk.
De medewerker krijgt vanaf een halve dag telewerk een vergoeding van 2 euro per dag, begrensd tot maximum 18 euro per maand. De vergoeding wordt niet pro rata berekend voor medewerkers die deeltijds werken. Deze vergoeding wordt toegekend voor een gedeeltelijke dekking van de kosten verbonden aan telewerk.
9.4 verzekeringen
De medewerker is zelf verantwoordelijk om de eigen brandverzekering en/of andere verzekeringen aan te passen in functie van het telewerk. De werkgever sluit eveneens geen extra verzekering af om eventuele risico’s van het telewerk te dekken.
9.5 welzijn op het werk
De Stad Brugge is verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de wetgeving m.b.t. veiligheid en gezondheid op de werkplek. De welzijnswetgeving blijft integraal van toepassing zoals vermeld in het arbeidsreglement en de rechtspositieregeling. De preventieadviseur kan schriftelijk advies geven over het inrichten van de werkplek. De medewerker evalueert zelf of de werkplek voldoet aan de vereisten van veiligheid en gezondheid. Hij kan hiertoe ten allen tijde de dienst GIDPBW contacteren.
De gekozen werkplek dient geschikt te zijn voor het uitvoeren van de arbeidsprestaties.
Dit impliceert dat:
Bijlage II - telewerkovereenkomst wordt vervangen door een nieuwe overeenkomst conform CAO nr. 85 bis van 27 februari 2008.
De vorige telewerkovereenkomst voor de medewerkers van Stad Brugge werd zo eenvoudig mogelijk opgesteld om vlot hanteerbaar te zijn, maar voldoet niet meer aan de regelgeving.
CAO nr. 85 bis legt een aantal verplichte vermeldingen op m.b.t. de telewerkovereenkomst bij structureel telewerk. Dit document wordt beschouwd als een verplichte bijlage bij de arbeidsovereenkomst (contractuele medewerkers).
De telewerkovereenkomst is niet verplicht voor de vast benoemde medewerkers aangezien die medewerkers niet over een arbeidsovereenkomst beschikken. Toch voorzien we - zoals we ook in het verleden deden - een telewerkovereenkomst voor de vast benoemde medewerkers omwille van de informatieplicht van de werkgever en het maken van duidelijke afspraken tussen de verschillende partijen.
De wijzigingen betreffen vooral zaken die reeds waren opgenomen in ons telewerkreglement.
De overeenkomst zelf wordt uitgebreid met een aantal verplichte vermeldingen:
Er wordt goedkeuring verleend aan bovenstaande wijzigingen aan bijlage I en II van het arbeidsreglement (raamkader telewerk en telewerkovereenkomst).
De wijzigingen aan de bijlagen van het arbeidsreglement werden voorgelegd aan het bijzonder onderhandelingscomité voor de personeelsleden van Stad Brugge/OCMW Brugge van 7 februari 2023.