Olivier Vandecasteele, humanitair medewerker, werd aangehouden op 24 februari 2022 zonder enige motivering van de Iraanse autoriteiten. Het gaat dus om een willekeurige arrestatie.
Olivier Vandecasteele bevindt zich momenteel in te betreuren en onmenselijke omstandigheden, bovendien heeft de Belgische ambassadeur slechts 6 bezoeken kunnen bekomen in negen en een halve maand tijd, ondanks herhaaldelijk aandringen, en bovendien onder hoog toezicht. Tijdens deze ontmoetingen heeft Olivier Vandecasteele niet het recht om de onderwerpen te bespreken die hij zou willen. Bovendien gaat zijn gezondheid er snel op achteruit.
Olivier Vandecasteele heeft de consulaire dienst ervan geïnformeerd dat hij voor de rechtbank was verschenen zonder medeweten van de lokale Belgische autoriteiten noch van zijn Iraanse advocaten. Zijn Iraanse ‘advocaat’ die werd aangesteld door de Iraanse rechtbank heeft op geen enkel moment het woord genomen tijdens zijn ‘proces’. Olivier Vandecasteele heeft ook laten weten dat hij werd veroordeeld voor alle aanklachten tegen hem zonder dat hij toestemming had om te communiceren over de aanklachten.
Deze ongerechtigheid en het gebrek aan perspectieven voor Olivier Vandecasteele beschadigen ernstig zijn mentale en fysieke weerbaarheid. Van half november tot begin 2023 was hij in hongerstaking en meer dan 300 dagen verblijft hij in totaal isolement en wordt hij vastgehouden in onmenselijke omstandigheden, wat als een foltering wordt aanzien door de Verenigde Naties en Amnesty International.
Het wetsvoorstel van 20 juli 2022 dat een verdrag mogelijk zou maken voor een ruil tussen gevangenen (Iraanse diplomaat dat in België tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld met Olivier Vandecasteele), werd op 8 december 2022 door het Grondwettelijk Hof geschorst. De situatie lijkt uitzichtloos te zijn. De familie roept de steun op van burgers via een petitie-actie. En ook lokale overheden roepen, op vraag van stad Doornik, de federale overheid en de ambassadeurs op om alle mogelijke diplomatieke procedures in te zetten. Zo heeft naast Stad Doornik, ook Gent, Kortrijk, Koksijde en nog een 10-tal andere gemeenten deze motie onderschreven.
Zowel de Mondiale Raad Brugge als het Brugs Vredesplatform verlenen positief advies voor de ondertekening van de motie tot vrijlating van Olivier Vandecasteele door de Gemeenteraad van Brugge.
De gemeenteraad roept de federale overheid, de ambassadeur van België in Iran en de ambassadeur van Iran in België op om dringend alle mogelijke diplomatieke procedures in te zetten die kunnen leiden tot de vrijlating van Olivier Vandecasteele.
De gemeenteraad roept de federale overheid, de ambassadeur van België in Iran en de ambassadeur van Iran in België op om te waken over de waardigheid van de omstandigheden waarin Olivier Vandecasteele gevangen zit.
De gemeenteraad verzoekt de eerste minister, de minister van justitie en de minister van buitenlandse betrekkingen om een internationaal initiatief te nemen, bijvoorbeeld onder de vorm van een nieuw verdrag of een nieuwe internationale verklaring tegen gijzelneming tussen staten.