Alle operationele personeelsleden met buitendienst zullen gradueel voorzien worden van een kogelwerende vest met bicolore hoes die voldoet aan de normen van de GPI 95 (eisen inzake veiligheid en draagcomfort). Tevens zullen de kogelwerende vesten waarvan de ballistische platen vervallen zijn vervangen worden door dit type vest. Daarvoor worden dit jaar reeds 120 kogelwerende vesten van dit type aangekocht.
De gemeenteraad keurt de aankoop van 120 zichtbaar gedragen kogelwerende vesten met bicolore hoes ten behoeve van de lokale politie Brugge goed, in kader van het raamcontract PZA/2020/384 voor het totale bedrag van maximaal 90.000,00 euro (afhankelijk van het aantal buitenmaten) bij de firma Ambassador Arms BVBA, Regentiestraat 73 te 9100 Sint-Niklaas.
De uitgave van 90.000,00 euro btw inbegrepen zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51 BU2023 en wordt gefinancierd met eigen middelen.
De lokale politie Brugge zal bijkomend 20 pistolen Glock 17 Gen5 aankopen voor het bedrag van 12.615,94 euro. De aankoop zal gegund worden aan de firma Falcon BVBA uit Beernem als enige Belgische verdeler van dit wapen.
De gemeenteraad keurt de aankoop van 20 bijkomende pistolen Glock 17 goed. Deze wordt toegewezen aan de firma Falcon BVBA, industriepark Noord 11 te 8730 Beernem, de enige verdeler voor België van dit merk en type wapen, voor het bedrag van 12.615,94 euro.
De uitgave zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51 BU23 en gefinancierd worden met eigen middelen.
Aankoop van 3 fietsen ten behoeve van het FIT-team.
De gemeenteraad keurt de aankoop van 3 gestripete dienstfietsen ten behoeve van het FIT-team ter vervanging van afgeschreven fietsen, goed voor een totaalbedrag van 15.598,11 euro.
De financiering voor de aankoop gebeurt met eigen middelen en zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/743-51 BU 2023.
De tijdelijke politieverordening dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt de tijdelijke politieverordening betreffende het verkeer en de handhaving van de openbare orde en rust naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen goed.
Op zaterdag 1 april 2023 start het wielerevenement "Ronde van Vlaanderen Cyclo” vanop de Markt voor een 4.000-tal wielertoeristen. Niet alleen de starten de wielertoeristen vanop de Markt, ze moeten zich ook inschrijven in hogeschool Vives en zich vervolgens naar de start op de Markt begeven waarna ze ook nog voor een deel ons grondgebied via het parcours van de RVV (voor elite mannen) doorkruisen.
Rekening houdend dat dit evenement ernstige risico's inhoudt en dat bovenlokale afspraken in het kader van de openbare orde aangewezen zijn. De start en doortocht van dit wielerevenement kan hinder voor de plaatselijke bevolking met zich meebrengen als het niet in goeie banen wordt geleid. Daarbij wordt o.a. gedacht aan deelnemers die de wegcode niet respecteren en daardoor de andere weggebruikers in gevaar brengen, het achterlaten van afval, wildplassen, enz.
Om die reden is het aangewezen dat er met de organisator duidelijke afspraken worden gemaakt inzake veiligheid, milieu en communicatie. Het is bovendien opportuun deze afspraken vast te leggen in een convenant tussen het gemeentebestuur en de organisator.
Bovenstaande afspraken zijn het best afdwingbaar door een waarborg te eisen van de organisator. Het is echter bijna onmogelijk om deze waarborg ten aanzien van elke gemeente individueel te regelen. Om die reden is een bovenlokaal samenwerkingsverband aangewezen om enerzijds eenvormigheid in afspraken te bereiken en anderzijds om de waarborg te kunnen beheren. De meest eenvoudige vorm van intergemeentelijke samenwerking en dus de meest aangewezen manier in dit geval is de toetreding tot een interlokale vereniging. De burgemeester is, inherent aan zijn bevoegdheden, het best geplaatst om de gemeente in deze vereniging te vertegenwoordigen.
De gemeenteraad keurt het convenant zoals vastgesteld in bijlage goed, waarin afspraken met de organisator van de "Ronde van Vlaanderen Cyclo” worden gemaakt rond veiligheid, milieu en communicatie.
In uitvoering van artikel 26 van het convenant, wordt de onderlinge overeenkomst tot oprichting van de interlokale vereniging 'Ronde van Vlaanderen cyclo' goedgekeurd.
De gemeente Wortegem-Petegem wordt aangeduid als beherende gemeente en diens bijzonder rekenplichtige wordt gemachtigd tot het betalen en innen van de afgesproken bedragen, bepaald in het convenant.
De burgemeester van de vaste leden wordt aangeduid als lid van het beheerscomité van de interlokale vereniging.
Een afschrift van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de federale diensten van de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, Kalandeberg 1 te 9000 Gent.
Raadslid Ilse Coopman komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Voor het leveren, plaatsen, uitbreiden, aanpassen, vernieuwen, verplaatsen, verwijderen en onderhouden van driekleurige lichtseininstallaties op kruispunten, knipperlichten, bi-flashinstallaties en bochtafbakeningsborden heeft de Vlaamse Overheid een apart raamcontract afgesloten. Ook voor de TLC en ITS-applicatie/RIS zijn er raamcontracten voorzien.
Een TLC, in praktijk een grijze bak bij de verkeerslichten, zorgt voor de controle van de bijhorende verkeerslichten. Deze TLC is een voorwaarde om nadien de compatibele software (ITS-applicatie en RIS) te kunnen gebruiken om slimme verkeerslichten te krijgen. De software is echter niet noodzakelijk voor de werking van de verkeerslichten (maar dan zijn het terug geen intelligente lichten).
Geïnteresseerde steden en gemeenten kunnen intekenen op deze raamcontracten. Om hiervan te kunnen afnemen moeten we formeel toetreden.
Het is de bedoeling om bij de heraanleg van het kruispunt van de Krakeleweg x Sluisstraat een proefproject te doen met deze installaties. Indien deze positief geëvalueerd worden, kan dit dan ook uitgerold worden op de overige kruispunten in eigen beheer.
De toetreding tot het raamcontract voor leveren, plaatsen, uitbreiden, aanpassen, vernieuwen, verplaatsen, verwijderen en onderhouden van driekleurige lichtseininstallaties op kruispunten, knipperlichten, bi-flashinstallaties en bochtafbakeningsborden wordt goedgekeurd.
De toetreding tot het raamcontract van Mobilidata voor het leveren, opstellen, onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen- gedeelte TLC wordt goedgekeurd.
De toetreding tot het raamcontract van Mobilidata voor het leveren, opstellen, onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen- gedeelte ITS-applicatie en RIS wordt goedgekeurd.
Raadsleden Pol Van Den Driessche en Janos Braem komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
De dynamische toegangscontrole in de Katelijnestraat bestaat uit het plaatsen van een ANPR-camera (camera die automatisch nummerplaten scant), een dynamische totem (cfr het voorbeeld van andere centrumsteden) en het gebruik van dynamische schermen die actief worden wanneer de ANPR-camera actief wordt. De dynamische schermen zullen aan de hand van e-inkt werken en zullen een zeer laag verbruik hebben. De stad Brugge wordt zo de eerste stad in België die gebruik zal maken van dit type schermen.
De ANPR-camera, licenties, bekabeling, elektriciteitskasten en de nodige werkingsmiddelen worden door de lokale politie Brugge, in het kader van een raamcontract van de PZ Westkust afgenomen. De uitgaven komen zo in de politiebegroting. De stad Brugge financiert dit bedrag aan de lokale politie. De Politie wordt eigenaar van de ANPR-camera met toebehoren en zal ook instaan voor het toekomstig onderhoud.
De stad Brugge financiert de dynamische totem en de dynamische schermen. Dit dossier betreft een investeringssubsidie.
Voor de volledige uitwerking van dit dossier wordt verwezen naar het dossier 2022_CBS_01945 Uitrol dynamische toegangscontrole. In de bijlagen van deze nota worden de bijlagen van nota 2022_CBS_01945 geplaatst.
De stad verleent aan PZ Brugge een nominatieve investeringssubsidie van 78.583,98 euro voor de terugbetaling van de dynamische toegangscontrole bij de firma JACOPS NV. Het krediet voor die investeringssubsidie wordt via interne kredietaanpassing verschoven van rekening 22010007 naar rekening 66410100 - andere dimensies blijven ongewijzigd.
Raadsleden Andries Neirynck en Nele Caus komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Om de vele en diverse doelgroepen, die Zeebrugge rijk is, te bereiken, een sterker sociaal weefsel na te streven én om culturen beter te verbinden, zijn bijkomende impulsen nodig.
Via deze subsidie wordt er ruimte gegeven voor initiatieven door bewoners, verenigingen of andere organisaties die bijdragen tot verbindingen binnen en tussen leefgemeenschappen in Zeebrugge. Deze subsidie kan aangevraagd worden vanuit verschillende thema’s (vrije tijd, welzijn, dienstverlening, infrastructuur…), als ze ten goede komt van een ruime groep bewoners of tegemoetkomt aan een specifieke behoefte, een open en sociaal karakter heeft en bijdraagt tot de sociale cohesie in Zeebrugge.
Het subsidiereglement 'Er leeft wat in Zeebrugge!' wordt goedgekeurd.
Raadslid Janos Braem komt tussen.
Burgemeester, schepen Pablo Annys en schepen Minou Esquenet antwoorden.
De bestaande strategische visie en aanzet van actieplan Brugge circulaire stad bevat de engagementen die ook opgenomen zijn in de 'circular cities declaration'. Door deze internationale verklaring te ondertekenen verbindt de stad Brugge zich met een aantal koplopersteden waardoor het niet enkel toegang krijgt tot een interessant netwerk van partners en kennis, maar zich ook zelf kan tonen en verder ontwikkelen als circulaire stad.
In het licht van komende Europese subsidieprogramma's is het interessant in een dergelijk netwerk aanwezig te zijn om zo sneller toegang te krijgen tot evt. partnerschappen of subsidieprojecten.
De verdere uitrol van de strategische visie en aanzet van actieplan Brugge Circulair zal gebeuren in nauwe samenwerking met de collega's van de betrokken stadsdiensten en externe partners.
Er zijn geen financiële of andere verplichtingen opgenomen aan het ondertekenen van deze verklaring.
De ondertekening van de verklaring gebeurt door de burgemeester of adjunct burgemeester van de betrokken stad. Voor Brugge stellen we, naar analogie met het burgemeestersconvenant, om deze verklaring te laten ondertekenen door de burgemeester.
De gemeenteraad keurt de ondertekening van de 'circular cities declaration' goed.
Raadsleden Ilse Coopman en Janos Braem komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw, schepen Minou Esquenet en schepen Mercedes Van Volcem antwoorden.
De Stad Brugge heeft voldaan aan de engagementen van het LEKP 1.0 en heeft in 2022 het volgende gerealiseerd.
1) M.b.t. de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen
2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
kWh | kWh | kWh | kWh |
30.312.819 | 27.650.302 | 26.254.501 | 27.271.772 |
jaarlijks evolutie | -8,8% | -5,0% | + 3,9% |
tov. referentiejaar | -9% | -13% | -10% |
2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
kWh | kWh | kWh | kWh | kWh | kWh | kWh |
29.997.936 | 28.963.920 | 31.558.050 | 30.312.819 | 27.650.302 | 26.254.501 | 27.271.772 |
tov. referentie 2015 | -3,4% | +5,2% | +1,0% | -7,8% | -12,5% | -9,1% |
2) M.b.t. de realisatie 2022 binnen de 4 werven in 2022
Er werd een uitgebreide monitoring van het Klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen opgemaakt, opgenomen in bijlage. In deze monitoring zijn de resultaten opgenomen die bijdragen aan de 4 werven van het Lokaal Energie- en Klimaatplan. Wat betreft de registratie werd door de Vlaamse overheid een 'pactportaal' uitgewerkt dat eind 2022 beschikbaar gesteld werd van de lokale besturen (zie https://www.lokaalklimaatpact.be/) waar per gemeente de monitoring van deze werven wordt gecentraliseerd. Dit pactportaal wordt gevoed door diverse andere databanken en is nog in ontwikkeling. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de opgenomen cijfers onvolledig zijn en voorlopig. Dit pactportaal wordt door de stad Brugge zo goed mogelijk geactualiseerd, maar bevat voorlopig nog onvolledige rapportages.
Voor alle duidelijkheid: het LEKP is een inspanningsverbintenis: de lokale besturen engageren zich in één of meerdere van de voorgestelde werven en dragen maximaal bij tot de vooropgestelde doelen. Brugge heeft zich ambitieus getoond en zit in op alle 4 werven. We wensen de inspanningen ikv. het klimaatplan 2030 maximaal af te stemmen op de inhoud van deze 4 werven. In 2023 verwachten we dat deze bijdrage een stuk hoger zal liggen dan in 2022.
Project/werf/doelstelling | Dienst | Realisaties 2021 | Realisaties 2022 | |
Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening) | Cluster Openbaar domein | |||
doelstellingen LEKP 1.0 BRUGGE | ||||
• Eén boom extra per Vlaming tegen 2030 (Brugge: +118.500 bomen extra vanaf 2021 t.e.m. 2030) OPGELET: niet bosbomen, niet op natuurcompensatie | 1.055 | 588 | ||
• 1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030 (Brugge: +59 km haag extra vanaf 2021 t.e.m. 2030) | 55 m | 57 m | ||
• Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030 (Brugge: +118 perken van 10 m² vanaf 2021 t.e.m. 2030) | 12 | 31 | ||
Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie) | Cluster Omgeving/KLIMID | |||
Doelstellingen LEKP 1.0 Brugge | ||||
• 50 collectief georganiseerde (=min 10 dln) energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030 = voor Brugge (50x65) = 3.250 wooneenheden betrokken | geen registratie | aantal collectieve renovaties: 2 (aanvragen burenpremies Fluvius) Cijfers Mintus en Vivendo opgevraagd | ||
Doelstellingen LEKP 2.0 (vanaf 2023) | ||||
waarvan 25 fossielvrije collectieve renovaties = 1625 wooneenheden | waarvan 0 fossielvrij | |||
• 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak (met een focus op de verduurzaming van de warmtevraag en de synergie tussen de vier werven) voor einde 2024. Voor Brugge: 65x50= 3.250 woonheden voor een wijkgerichte klimaattafel uitgenodigd... | geen registratie | - 3 buurtklimaattafels renovatie (3x20 deelnemers) - 5 energie-avonden (750 deelnemers) - infoavonden buurttrekkers (2x40 personen) - totaal 11.000 inwoners uitgenodigd | ||
• 1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW (Vlaanderen) vanaf 2021 t.e.m. 2030 = Voor Brugge: 236 coöperatieve projecten | - Daverlo (ism Coopstroom: 0,151MWp); - BS Ganzeveer ism Coopstroom: 0,017MWp - geen zicht op projecten niet-stad | - Maz (ism beauvent) (0,028 MWp) - BMCC (ism Beauvent (0,24MWp) - geen zicht op projecten niet-stad | ||
Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (deelmobiliteit en laadinfrastructuur) | Dienst Mobiliteit | |||
doelstelling LEKP 1.0 | ||||
• 1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 = Brugge: 118 km extra of opgewaardeerd fietspad | registratie in opmaak | registratie in opmaak | ||
• Per 1.000 inwoners 1 ‘toegangspunt’ voor een (koolstofvrij) deelsysteem (=deelwagen/vast of freefloating) tegen 2030 = Brugge: 118 deelwagens | aantal deelwagens: 53 | aantal deelwagens: 75 | ||
• Per 100 inwoners 1 laadequivalent tegen 2030 = Brugge: 1.180 laadequivalent (CPE) | aantal laadequivalenten: 444 | aantal laadequivalenten: 626 | ||
Doelstelling LEKP 2.0: | ||||
• Per 100 inwoners 1,5 laadpunt tegen 2030: Brugge: 1.770 laadpunten (CPE) | ||||
Werf 4: Water het nieuwe goud (ontharding en waterbuffering) | Cluster Openbaar Domein | |||
doelstelling LEKP 1.0 | ||||
• 1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 = Brugge: 118.000 m² ontharding | 1.675 m² | 6.640 m² | ||
• Per inwoner 1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030 = Brugge: 118.000 m³ extra regenwater dat wordt opgevangen voor hergebruik of infiltratie | registratie in opmaak | registratie in opmaak | ||
Overkoepelend: Brugge organiseert zich samen op de toekomst samen met de Bruggelingen | Strategisch cel | |||
Betrekken van burgers/Bruggelingen/stakeholders bij de realisatie van de lokale klimaatdoelstellingen (opstarten klimaatpanel, klimaatwerkbanken, klimaatcommunicatie) | ||||
aantal Bruggelingen geïnformeerd over Brugse klimaatdoelen en mogelijke eigen actie | geen registratie | -aanwezigen Open Netwerk: 150+200 -Abonnees nieuwsbrief BNM: 620 -Facebook BNM: 889 volgers -Instagram BNM:259 volgers -LinkedIn BNM: 197 volgers -Stadsmagazine: oplage van 67.850 -Website Brugge.be/klimaat: 4.416 -Bezoekers klimaatpunt: 130 |
3) M.b.t. Financieel overzicht uitgaven i.k.v. LEKP 1.0
Om de subsidie i.k.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 te ontvangen moet een minstens even groot bedrag (495.000 Euro) door de stad zelf als 'cofinanciering' besteed worden aan klimaatgerelateerde acties en van de passende rapportagecode ABB-LEKP 2022 voorzien worden. Hieronder is een overzicht opgenomen van de bestede middelen die als LEKP als uitgave staan geboekt en de ontvangsten die daartegenover staan. Uit het overzicht mag blijken dat we de volledige subsidie kunnen verantwoorden en dus ook zullen kunnen innen. De verdeling van de bestede bedragen speelt geen rol in de afrekening, enkel het totale bedrag. Ze worden dan ook indicatief vermeld. Voor alle duidelijkheid: dit betreft slechts de uitgaven die in het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact werden verantwoord, vanzelfsprekend zijn er het totale Meerjarenplan veel meer acties en uitgaven die verband houden met acties i.k.v. het klimaatplan 2030.
Werf | Project | ontvangsten LEKP geboekt | ontvangsten LEKP CBS nota | uitgaven als LEKP geboekt |
Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening) | vergroeningsprojecten | 99.058 | 100.000 | 352.088 |
Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie) | Deelproject 2a: Wijkrenovatie en hernieuwbare energie extern | 99.058 | 100.000 | 216.613 |
Deelproject 2b: Miniwarmtenetten stadspatrimonium en betrekken buurt | 74.294 | 75.000 | 150.000 | |
Werf 3: elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (deelmobiliteit en laadinfrastructuur) | 65.039 | 50.000 | 55.495 | |
Werf 4: Water het nieuwe goud (ontharding en waterbuffering) | Onthardingstrajecten | 123.823 | 125.000 | 63.178 |
Overkoepelend: Brugge organiseert zich samen op de toekomst samen met de Bruggelingen | Deelproject 5a: Betrekken van burgers/Bruggelingen/stakeholders bij de realisatie van de lokale klimaatdoelstellingen | 34.019 | 45.290 | 173.289 |
Totaal | 495.290 | 495.290 | 1.010.663 |
Besteding middelen LEKP 1.0 en 2.0 2023
De Stad Brugge ontvangt in kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 in 2023 terug een subsidie. Het bedrag hiervan is voor 2023 vastgelegd op 504.152,79 (i.k.v. LEKP 1.0) en 208.983,39 (i.k.v. LEKP 2.0), samen 713.136 Euro. (bedragen bekend sedert 31/1 via https://www.vvsg.be/nieuws/lekp-bekendmaking-subsidiebedragen-2022)
M.b.t. de middelen i.k.v. LEKP 1.0 wordt voorgesteld om deze op een analoge manier in te zetten als 2022 volgens dezelfde verdeling.
Mbt. de financiële middelen i.k.v. LEKP 2.0 werd eerder al door college en gemeenteraad goedgekeurd om deze middelen in te zetten ter ondersteuning van Bruggelingen die hun woning willen renoveren. De extra subsidie van 208.000 Euro i.k.v. LEKP wordt grotendeels (200.000 Euro) ondergebracht onder werf 2 en zal beheerd worden door de dienst Klimaat, Milieu en Dierenwelzijn (Cluster omgeving), die ook zal instaan voor de vereiste co-financiering binnen het bestaande Meerjarenplan. Een beperkt gedeelte wordt toegevoegd aan de Strategisch cel ifv. het versterken van klimaatalliantie m.b.t. woningrenovatie.
Werf | Project | LEKP 1.0 | LEKP 2.0 | verantwoordelijke dienst | totaal budget | financiering via LEKP (extra middelen) | cofinanciering (bestaande middelen MJP 2020-2025) |
Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening) | |||||||
Vergroeningstrajecten | x | Cluster Openbaar domein | 200.000 | 100.000 | 100.000 | ||
Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie) | |||||||
Deelproject 2a: wijkrenovatie en hernieuwbare energie extern | x | Cluster omgeving KLIMID | 200.000 | 100.000 | 100.000 | ||
x | Cluster omgeving KLIMID | 400.000 | 200.000 | 200.000 | |||
Deelproject 2b: Miniwarmtenetten stadspatrimonium en betrekken buurt | x | cluster Facilitair Beheer | 150.000 | 75.000 | 75.000 | ||
Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (deelmobiliteit en laadinfrastructuur) | |||||||
Deelproject 3a: uitbouw en promotie van laadinfra, deelmobiliteit | x | Dienst Mobiliteit | 100.000 | 50.000 | 50.000 | ||
Deelproject 3a: versnellen uitbouw laadinfra | x | Dienst Mobiliteit | |||||
Werf 4: Water het nieuwe goud (ontharding en waterbuffering) | |||||||
Onthardingstrajecten | x | Cluster Openbaar Domein | 250.000 | 125.000 | 125.000 | ||
Overkoepelend: Brugge organiseert zich samen op de toekomst samen met de Bruggelingen | |||||||
deelproject 5a: betrekken van burgers/Bruggelingen/stakeholders bij de realisatie van de lokale klimaatdoelstellingen (opstarten klimaatpanel, klimaatwerkbanken, klimaatcommunicatie) | x | Strategisch cel | 108.306 | 54.153 | 54.153 | ||
uitbouw draagvlak renovatie/klimaatwerkbank renovatie | x | Strategisch cel | 17.967 | 8.983 | 8.983 | ||
totaal LEKP 1.0 | 1.008.306 | 504.153 | 504.153 | ||||
totaal LEKP 2.0 | 417.967 | 208.983 | 208.983 |
Deze extra subsidies zullen voorzien worden via de 4de aanpassing van het Meerjarenplan 2019-2025. Om deze financiële middelen nu reeds beschikbaar te maken voor de betrokken diensten wordt een principieel akkoord gevraagd om deze nu reeds aan te wenden via interne (krediet)aanpassing (IA of IKA) of via prefinanciering. Deze bedragen moeten uiterlijk 31/12 2023 effectief uitgegeven zijn.
Hoe volgen we het LEKP op ?
De opvolging van het LEKP wordt verdeeld over de betrokken diensten en cluster en is een gedeelde verantwoordelijkheid.
De Gemeenteraad nemen kennis van de rapportage van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2022. Het volledige subsidiebedrag kan verantwoord worden en is besteed aan klimaatacties die kaderen in het Klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen en de specifieke werven van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
De Gemeenteraad nemen kennis van de subsidiebedragen 2023 voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 (504.152,79 Euro) en LEKP 2.0 (208.983,39) en keurt het voorstel van besteding van deze middelen goed. Deze middelen worden via de 4de aanpassing van het meerjarenplan voorzien, via IA, IKA of prefinanciering worden deze middelen reeds beschikbaar gesteld van de betrokken diensten, om uitgave ervan in 2023 mogelijk te maken.
In de wetgeving is er voorzien dat het Jaaractieplan ter advies aan de gemeenteraden wordt voorgelegd. De volgende Zoneraad is pas voorzien op 27 maart 2023. Daarom vraagt men om dit jaaractieplan voordien voor advies aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten voor te leggen.
Het Meerjarenplan 2020 – 2025 is zodanig opgesteld, dat het automatisch jaarlijks wordt aangepast. Het meerjarenplan wordt uitgewerkt in jaarlijkse actieplannen. Het concrete plan voor 2023, nl. het Jaaractieplan 2023 vormt dus de actualisering van het Meerjarenplan 2020-2025. Het is nl. de doelstellingenboom die als bijlage werd toegevoegd aan het Meerjarenplan die wordt geactualiseerd en het Jaaractieplan 2023 vormt. Dit jaar is er voor het eerst voor geopteerd om de oorspronkelijke boom te hernemen en daarbij de afgewerkte acties te verduidelijken. Er zijn ook enkele nieuwe acties toegevoegd en andere zijn geactualiseerd.
Voor een goed begrip en een vlotte lezing van het Jaaractieplan 2023 is voorkennis van de Inspiratienota die werd opgesteld ter voorbereiding van de opmaak van het beleidsplan en het Meerjarenplan 2020-2025 onontbeerlijk. Anderzijds is het plan uiteraard onderhevig aan maatschappelijke veranderingen en nieuwe beleidsmatige keuzes. Het spreekt voor zich dat de budgettaire ontwikkelingen en recente beleidskeuzes een impact hebben op Jaaractieplan 2023.
Het advies van de noodplanningsambtenaar van 2 februari 2022 is gunstig en luidt als volgt:
“Gunstig advies en tevreden over de huidige samenwerking met de hulpverleningszone 1. Op vlak van preventie nog volgende bijkomende suggestie: Regelmatig komt de hulpverleningszone tussen bij brand (woning, voertuig, industrie, …). Op vlak van preventie zou van de gelegenheid gebruik gemaakt kunnen worden om de nabije omgeving te sensibiliseren via BE-Alert, huisbezoeken, flyers, … o.a. omtrent hangen van detectoren, brandblussers, opmaken intern noodplan, invullen DIP, … al naargelang de doelgroep en/of locatie.”
Financiën adviseert dit jaaractieplan als gunstig onder voorbehoud van een gelijkblijvende gemeentelijke dotatie voor 2023 zoals vastgesteld in de gemeenteraad van 19 december 2022. Deze dotatie is toen reeds verhoogd van 9.096.412 euro naar 9.460.268 euro (of + 363.856 euro). Deze verhoging is te voorzien met de volgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
De gemeenteraad geeft gunstig advies op het jaaractieplan 2023 van de Hulpverleningszone Zone 1, onder voorbehoud van een gelijkblijvende gemeentelijke dotatie in 2023 zoals goedgekeurd in de gemeenteraad op 19 december 2022.
Raadslid Nele Caus komt tussen.
Burgemeester De fauw antwoordt.
1. Sociaal tolken
Evaluatie 2022
In 2022 deden 52 Brugse gebruikers samen 1361 aanvragen voor het aanbod Sociaal Tolken. Dit zijn er 538 meer dan vorig jaar. Deze aanvragen resulteerden samen in 666 afgeronde opdrachten. Bij 49% van de aanvragen werd de opdracht als volbracht beschouwd. Dit is een behoorlijk laag percentage en is voornamelijk te wijten aan het feit dat er te weinig beschikbare tolken zijn voor bepaalde knelpunttalen. Dit wensen we graag op te vangen via het lokaal taalhulpennetwerk (zie punt 2.)
De ondersteuning van de Stad bestaat in een maximale ondersteuning van 20% van de totale tolkkost die het Agentschap Integratie en Inburgering factureert aan Brugse non-profitorganisaties die een sociale tolk hebben ingezet. Slechts 11 van de 52 gebruikers hebben de 20% tegemoetkoming effectief ook aangevraagd. Dit heeft wellicht te maken met de bijkomende administratie die daarvoor moet verricht worden: bezorgen van verklaring op eer, betalingsbewijs en verzoek tot terugbetaling. De eindfactuur van de stadstoelage voor 2022 bedroeg € 2.694,43. Een overzicht van de cijfers is terug te vinden in bijlage 1.
Voorstel 2023
Voortbouwend op de cijfers van 2022, stellen we voor om ook in 2023 terug € 4000 te voorzien voor de ondersteuning van het aanbod sociaal tolken. Concreet houden we ook in 2023 vast aan het aandeel in de tolkenvergoeding dat Stad Brugge de voorbije jaren voorzag: 20%. We opteren ervoor om dit percentage niet te verhogen vanuit de optiek dat er vanuit diverse Vlaamse departementen ook ingezet moet worden in het voorzien van voldoende middelen voor ondersteuning van integratiebeleid.
Ook in 2023 stellen we voor de ziekenhuizen AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas terug een beperkt contingent van € 750 per ziekenhuis voor. Tolkopdrachten, uitgevoerd in AZ St.-Jan of AZ St.-Lucas voor cliënten van LOI – OCMW Brugge, het Rode Kruis Opvangcentrum voor asielzoekers of Estas vzw, worden geregistreerd op rekening van de laatstgenoemde organisaties.
Gebruikers krijgen trimestrieel een kwartaalfactuur vanuit het Agentschap Integratie en Inburgering. Organisaties betalen de volledige factuur en op basis van deze facturatie krijgen diensten de kans om 20% op dit totaalbedrag teruggestort te krijgen vanuit onze administratieve dienst. Dit kan pas gebeuren nadat het betalingsbewijs ons wordt bezorgd en het terugbetalingsdocument werd ingevuld.
De bepalingen rond de 20% tussenkomst (toelage) aan de gebruikers zijn vastgelegd in het 'toelagereglement sociaal tolken' dat ter goedkeuring aan de Gemeenteraad wordt voorgelegd (bijlage 3).
Conform de tarifering van het Agentschap Integratie en Inburgering geldt er voor het aanbod sociaal tolken ter plaatse, telefoontolken en videotolken een basisuurtarief van € 48. Per bijkomend segment van 5 minuten wordt er € 4 aangerekend. Voor videotolken geldt er een bijkomend een minimumforfait van een halfuur, bij tolken ter plaatse is dit een kwartier en bij telefoontolken gaat dit om 5 minuten. Bij het aanbod tolken ter plaatse wordt ook de volledige transportkost mee in rekening gebracht. Alle andere kosten, eigen aan het presteren van de diensten zijn inbegrepen in deze vergoeding.
Brugse non-profitorganisaties die gebruik maken van het tolkaanbod worden op de hoogte gehouden van het voorziene budget. Stad Brugge ontvangt maandelijks een overzicht van interventies die werden uitgevoerd en kan op deze manier anticiperen naar de Brugse gebruikers.
In navolging tot eerdere afspraken met het Agentschap Integratie en Inburgering volgen wij de administratie met betrekking tot de ondersteuning van de Stad verder op met de Brugse gebruikers. De bepalingen van de samenwerking tussen het Agentschap Integratie en Inburgering en Stad Brugge rond het aanbod Sociaal Tolken zijn terug te vinden in de samenwerkingsovereenkomst 2023 (bijlage 2).
Deze samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 13 februari 2023.
2. Lokaal Taalhulpennetwerk
Evaluatie 2022
Uit de evaluaties van het aanbod Sociaal Tolken bleek er een hoge nood te zijn aan voldoende beschikbare tolken en / of een aantal specifieke knelpunttalen. Bovendien kwam minstens 80% van de tolkkost bij de aanvrager te liggen, wat geen financiële evidentie is voor heel wat organisaties. Beide factoren leiden duidelijk tot een sterk verminderd gebruik van het aanbod Sociaal Tolken, wat nefast is voor het garanderen van een toegankelijke dienstverlening naar anderstaligen. Heel wat Brugse gebruikers doen noodgedwongen beroep op een beperkt informeel netwerk van anderstaligen of laten mensen uit het netwerk van de anderstalige tolken. De nood aan een Lokaal Taalhulpennetwerk dat de vereiste kwaliteitsgarantie kan bieden voor een goed tolkgesprek was groot.
Daarom engageerde Stad Brugge zich in het proefproject 'Lokale Taalhulpen' dat het Agentschap Integratie en Inburgering in 2022 aanbood. Taalhulpen zijn lokale vrijwilligers die tolken tussen dienstverlener en cliënt en zich hierbij beperken tot niet-complexe gesprekken. Ze vormen op deze manier een aanvulling op het aanbod Sociaal Tolken.
Stad Brugge zette hiervoor in eerste instantie in op werving van Bruggelingen die als vrijwilliger in dit project willen stappen. Via het proefproject werden lokale taalhulpen gerekruteerd, 14 onder hen slaagden in de opleiding. Er zijn taalhulpen beschikbaar voor de volgende talen: Arabisch, Frans, Pools, Russisch, Pasthoe, Dari, Urdi en Roemeens.
Alle taalhulpen kregen een vorming rond kwaliteit en deontologie. Het Agentschap Integratie en Inburgering voorziet eveneens in de verzekering van de taalhulpen en voorziet een matchingstool. In oktober 2022 werd een vormingsmoment gegeven aan alle Brugse voorzieningen over het inzetten van lokale taalhulpen. Vanaf november 2022 draaiden ze proef.
De dienstverlener (voorziening) kan de lokale taalhulpen - net als Sociaal Tolken - via de tool van het Agentschap Integratie en Inburgering aanvragen.
Voorstel 2023
Het proefproject rond lokaal taalhulpen liep af eind 2022. Gezien het project slechts enkele maanden (nov-dec) heeft kunnen proefdraaien, is het de wens om dit ook in 2023 te continueren. Het Agentschap Integratie en Inburgering kan een deel van de middelen van dit project overdragen naar 2023. Met deze middelen zullen ze dit jaar 160 taalhulpenprestaties in Brugge kunnen matchen en uitbetalen, zonder doorfacturatie naar stad Brugge. Daarna wordt het gangbaar tarief aangerekend: zie tariefreglement (bijlage 4).
Lokale Taalhulpen ontvangen een vrijwilligersvergoeding van € 22 per tolkprestatie. De eerste 160 taalhulpenprestaties zullen voor de gebruikers gratis zijn. Eventuele bijkomende tolkprestaties zullen verrekend worden volgens de 80% - 20%-regeling. Concreet betekent dit dat Brugse gebruikers € 22 zullen betalen per prestatie en hierop, conform het aanbod Sociaal Tolken, maximaal € 5 betoelaagd kunnen krijgen.
De bepalingen van de samenwerking tussen het Agentschap Integratie en Inburgering en Stad Brugge rond het aanbod Lokaal Taalhulpennetwerk zijn terug te vinden in de samenwerkingsovereenkomst 2023 (bijlage 5 en 6).
Deze samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 13 februari 2023.
3. Budget
We begroten de ondersteuning van het aanbod Sociaal Tolken op € 4.000.
Voor het aanbod Lokaal Taalhulpnetwerk voorzien we € 1.950 op de begroting, waarvan 80% (€ 1.560) aan de gebruiker zal terug gevorderd worden. .
De budgetten zijn voorzien via BI090200 - SA00098 - rekening 61460100 (uitgave taalhulpen), rekening 64910100 (uitgave sociaal tolken) en rekening 70302100 (ontvangst).
De gemeenteraad keurt het toelagereglement 'sociaal tolken' goed.
1. Samenwerkingsovereenkomsten met Greentripper
In navolging van de beslissing van het College om de CO2-compensatietool te implementeren, werden met Greentripper twee samenwerkingsovereenkomsten opgemaakt (zie bijlage). Algemeen bestuur heeft de overeenkomsten nagelezen en goedgekeurd (zie advies in bijlage).
In de eerste samenwerkingsovereenkomst staan de nodige afspraken omtrent het gebruik van de tool, de compensatieprijs, de keuze van de projecten, de modaliteiten inzake communicatie en facturatie.
De tweede overeenkomst, de licentieovereenkomst, gaat over het voorzien van de API (Application Programming Interface) en de uuid (=unique identified) code. Greentripper kent stad Brugge dus een licentie toe om deze tool te integreren op de website van stad Brugge en andere relevante websites. Dienst informatica geeft positief advies om deze tool te helpen implementeren.
2. Keuze klimaatondersteunende projecten
Aanvankelijk werd gekozen voor een lokaal Belgisch project in combinatie met een project in Ebolowa. Op vraag van dienst klimaat werd samen met Greentripper en Claire (aanbieder van lokale CO2-compensatieprojecten) onderzocht of het een lokaal Brugs project kon zijn. Claire had geen Brugse projecten in het aanbod en ook de projecten in naburige gemeenten voldeden niet aan de verwachtingen. Bovendien zijn deze projecten niet gecertificeerd.
De klimaatondersteunende projecten die nu aan het college en gemeenteraad worden voorgelegd, zijn 2 herbebossingsprojecten in het globale Zuiden. Op die manier kan er eenduidig gecommuniceerd worden naar de gebruiker van de CO2-compensatietool. Met hun compensatie zullen bomen worden geplant in Zimbabwe, via het gecertificeerd herbebossingsproject van Greentripper (zie bijlage) en in onze partnerstad Ebolowa via het herbebossingsproject in de Bengo'o vallei. Op dit gebied van 25 hectare worden 17.000 bomen geplant. Het Bengo’o Bos wordt dé ecologische long van Ebolowa die de broeikasgassen in de stad zal verminderen en bijdraagt aan de unieke biodiversiteit.
De betaling van de CO2-compensatie verloopt digitaal via Greentripper. Er is afgesproken dat 20% van het gecompenseerde bedrag naar het herbebossingsproject in Ebolowa gaat. Hiervoor rapporteert Greentripper trimestrieel aan stad Brugge die op basis hiervan een factuur opmaakt aan Greentripper. Het totaalbedrag van deze compensaties zal jaarlijks worden doorgestort naar Ebolowa.
3. Communicatie duurzame mobiliteit
Vanuit het klimaatpunt en cel mobiliteit wordt een communicatieplan rond duurzame mobiliteit voorzien (zie advies). Hierin zal de compensatietool geïntegreerd worden. Het is in de eerste plaats de bedoeling om mensen zich meer bewust te laten zijn over hun verplaatsingsgedrag en hen te informeren en te stimuleren om zich op een meer duurzame manier te gaan verplaatsen (via fiets, openbaar vervoer, deelauto's,...). Indien men toch het vliegtuig neemt, kan men deze vlucht ook compenseren via deze tool.
4. Compensatie vluchten personeel Groep Brugge en leden van College en Gemeenteraad
Vanuit de voorbeeldrol die Groep Brugge heeft naar de Bruggeling, kan er ook intern de reflex gemaakt worden om de vluchten van personeel en leden van college en gemeenteraad, systematisch te gaan compenseren via deze tool. Voor internationale dienstverplaatsingen (vb congressen), kan er aangemoedigd worden om - waar het kan - zoveel mogelijk te kiezen voor openbaar vervoer en indien er toch gevlogen moet worden, de compensatie van deze vlucht standaard te voorzien. Elke dienst zou dus binnen zijn budget voor dienstverplaatsing ook de compensatie van die vliegreis kunnen voorzien. Aan de dienst personeel wordt gevraagd de mogelijkheid te bekijken om dit op te nemen in het charter voor dienstverplaatsingen (zie advies).
1. De overeenkomsten met Greentripper voor de afspraken rond de samenwerking en het technisch gebruik van de CO2-tool worden goedgekeurd.
2. Het voorstel om met de CO2-compensatietool het herbebossingsinitiatief in Zimbabwe én in onze partnerstad Ebolowa te ondersteunen, wordt goedgekeurd.
3. De opstart van een communicatiecampagne naar de Bruggelingen rond duurzame mobiliteit, waarin deze compensatietool zal geïntegreerd worden, wordt goedgekeurd.
4. Vanuit de voorbeeldrol die Groep Brugge vervult naar de Bruggelingen, wordt de principiële goedkeuring gegeven voor het standaard compenseren van vluchten, gemaakt door personeel van Groep Brugge en leden van het college en de gemeenteraad.
EVALUATIE ACTIEPLAN 2022
1. Administratie en praktische voorbereiding
1.1. de organisatie van werkbezoeken
Aangezien er in 2021 door Covid geen werkbezoeken van Brugge naar Ebolowa plaatsvonden en de situatie gunstiger was in 2022, stonden er dit jaar uitzonderlijk 4 werkbezoeken op het programma. In februari stond het werkbezoek naar Ebolowa in het teken van de opstart van de scholenband van Middenschool - Lycée Classique et Moderne Ebolowa en de opvolging van de projecten rond duurzame stedelijke ontwikkeling. In mei bracht de Burgemeester van Ebolowa voor het eerst sinds de start van het partnerschap een bezoek aan Brugge om kennis te maken met de administratie en diverse projecten. In september ging een delegatie van de Brugse chocoladegilde, Ter Groene Poorte en Puratos - Belcolade op werkbezoek naar Ebolowa. Hier werd de basis gelegd voor een verdere samenwerking tussen de verschillende partners rond duurzame cacao en chocolade. In het kader van het EU Food Wave Project vond er in oktober een masterclass rond duurzame chocolade plaats in Brugge i.s.m. Ter Groene Poorte en landbouwscholen van Ebolowa en Nantes.
Daarnaast werd er ook op administratief vlak kennis uitgewisseld rond klimaat, communicatie, archief en financieel beheer.
1.2. verzending van documenten of goederen
Club en Cercle Brugge hebben ook dit jaar spelersuitrusting geschonken. Verzendingskosten worden uitgespaard door dit telkens in kleine hoeveelheden via de werkbezoeken mee te nemen naar Ebolowa.
2. Duurzame stedelijke ontwikkeling
2.1. Fair Trade
Ebolowa en Brugge zijn beiden Fair Trade steden. In beide steden zijn er campagnes om inwoners, handelaars, scholen en het stadspersoneel te sensibiliseren over het belang en de impact van eerlijke handel. Omdat Ebolowa een cacaoregio is en Brugge een chocoladestad, ligt de focus binnen dit partnerschap vooral op het verduurzamen van de cacao-en chocoladeketen (SDG12, duurzame productie en consumptie).
2.1.1. Traject Ebolowa
Om te komen tot een duurzame cacaoketen in Ebolowa, wordt gefocust op cacaoproducenten enerzijds en ambachtslieden die cacao omzetten in circulaire nevenproducten zoals zeep, olie, cacaosnoepjes, chocolade…anderzijds.
Vanuit het partnerschap worden deze groepen ondersteund door middel van:
1. capaciteitsopbouw en uitwisseling
Week van de Fair Trade
Tijdens de Week van de Fair Trade werden vormingsreeksen rond duurzame cacaoproductie en -transformatie georganiseerd voor 28 producenten en 46 ambachtslieden in Ebolowa. Dit gebeurde in samenwerking met lokale partners zoals SODECAO, de lokale landbouwschool CRA. Uit de evaluatie blijkt dat de deelnemers effectief met de verworven info en technieken aan de slag gaan en zo hun opbrengsten kunnen verbeteren.
Cacao Trace Programma van Puratos-Belcolade
Cacaocoöperatie Bityili (Ebolowa) werd uitgenodigd door Puratos naar hun Centre d’excellence (fermentatie-en droog unit) in Zoétélé, Zuid-Kameroen. Op die manier kreeg men inzicht in het verduurzamingsprogramma ‘Cacao Trace’ van Puratos: de standaarden van kwaliteitscacao, het proces van traceerbaarheid en administratie, het onderhoud en beheer van de coöperatie. Vanaf 2023 -2024 zullen een aantal cacaoboeren uit Ebolowa kunnen instappen in dit programma van Puratos, waardoor de kwaliteit van hun cacaobonen zal verbeteren en ze een betere prijs zullen ontvangen.
2. Materiële ondersteuning van coöperaties
De coöperaties die de vormingsreeks van Week van de Fair Trade volgden, kregen ook materiële/logistieke ondersteuning om hun werking en productie te versterken (vb werkmaterialen om zepen te maken, cacao en zaadbrekers, organische landbouwproducten,…).
3. Visibiliteit
In Kameroen wordt Ebolowa meer en meer een voortrekker op vlak van eerlijke handel. De acties die ze doen tijdens de Week van de Fair Trade en de ontwikkelingen die er zijn rond duurzame cacaoproductie en -transformatie, zijn een belangrijk visitekaartje. Er wordt dan ook samengewerkt met regionale en nationale media om Ebolowa als Fair Trade Stad en als pioniersstad op de kaart te zetten.
2.1.2 Traject Brugge
1. organisatie capaciteitsopbouw chocolatiers
Dit jaar werd er in de eerste plaats gefocust op een rechtstreekse connectie tussen de Brugse chocoladegilde en de cacaocoöperaties in Ebolowa (zie 1.1). Dit was een noodzakelijke en belangrijke basis om tot een verdere samenwerking te komen die in 2023 verder wordt verfijnd samen met de diverse stakeholders (zie actieplan 2023).
2. communicatie en opvolging verduurzamingstraject chocolatiers
Wat de communicatie rond duurzame chocolade naar de Brugse chocoladesector enerzijds en de inwoners en bezoekers anderzijds betreft, werd samen met de communicatiedienst een strategie ontwikkeld die vanaf 2023 ontrold zal worden.
De Brugse Chocoladegilde lanceerde na het werkbezoek aan Ebolowa, de actie ‘Sjokla for water’, waarbij per verkochte reep van onze Brugse stadschocolade, voortaan 50 cent naar een nieuw waterpunt in onze partnerstad zal gaan. Meer info: www.brugge.be/sjokla
3. sjokla met cacaobonen uit Ebolowa
Dit jaar heeft Puratos Belcolade, die nu de chocolade levert aan de Gilde van de Brugse Chocolatiers voor de productie van Sjokla, tijdens het werkbezoek aan Ebolowa bekeken of het mogelijk is om Sjokla te vervaardigen met cacao uit Ebolowa. Dit zou kunnen vanaf 2024. Puratos zal samen met lokale instanties en de coöperatieve Bityili het nodige doen om hen te laten instappen in het verduurzamingsprogramma van Puratos.
2.2. Lokale Economie
Naast cacao productie is ook de transformatie van cacao in zoetigheden zoals chocolade en in circulaire nevenproducten zoals zepen, olies, compost een steeds belangrijker wordende bron van inkomsten. De vraag naar deze producten stijgt, dus wenst de stad zich daarop te organiseren. Aan de lokale landbouwschool CRA werd opdracht gegeven een studie te doen naar hoe de cacaosector georganiseerd is in Kameroen en specifiek in Ebolowa, wat de noden zijn van cacao verwerkers en hoe een stedelijk atelier voor de transformatie van cacao kan vormgegeven worden. De studie is net afgerond en zal de basis zijn voor de verdere ontwikkeling van het stedelijk atelier.
2.3. Openbaar domein
2.3.1. ondersteuning noden 'USEP'- jongeren
Het 'USEP'-project is een sociaal tewerkstellingsprogramma dat jaarlijks jongeren van een opleiding voorziet i.k.v. het beheer van het openbaar domein. Na deze opleiding van 6 maand, krijgen de jongeren betere toegang tot de arbeidsmarkt of krijgen ze een studiebeurs om verder te studeren. In 2022 werkten 40 jongens en 10 meisjes aan het proper houden van de straten en parken en kregen ze een opleiding tot groenarbeider. Twee van deze jongeren zijn na hun opleiding vast tewerkgesteld in de plantenkwekerij.
2.3.2.logistieke ondersteuning constructie brug Adoum
Adoum is een wijk die moeilijk toegankelijk is. De inwoners moeten 8 km omrijden om tot de plek (vb school) te komen die in principe 300 meter verder ligt. Een brug in de wijk biedt hiervoor de oplossing. Voor de constructie van de brug wordt samengewerkt met USEP zodat jongeren ook ervaring kunnen opdoen in de bouwsector. De werkzaamheden zijn in 2022 gestart, maar nog niet afgerond.
2.3.3. herbebossing publieke ruimte Ebolowa
De plantenkwekerij die met de donaties van de jubilarissen van 2021 werd gerealiseerd bracht dit jaar 4800 plantjes en boompjes voort, waarvan er nu 2500 werden uitgeplant in openbaar domein en in scholen. Op termijn geven deze bomen schaduw en voeding aan de inwoners en leerlingen. Ook de komende jaren wordt dit verder gezet.
2.4. Milieu/omgeving
14 van de 32 wijken in Ebolowa hebben nog geen toegang tot drinkbaar water. Zonder drinkbaar water, geen goede gezondheid, wat ook gevolgen heeft voor school en werk. Daarom wordt het installeren van duurzame waterpunten op zonne- energie als een absolute prioriteit gezien. Tussen maart en mei 2022 organiseerde stad Brugge de actie 'fietsen voor water' waaraan diverse diensten actief meewerkten. Dit bracht in totaal 8.764,04 € op als bijdrage aan het nieuwe waterpunt voor de meer dan 1000 inwoners in Cité de la Plaine. In het najaar werd het waterpunt reeds gerealiseerd en in gebruik genomen. Dit waterpunt vormt nu een voorbeeldcase voor de volgende waterprojecten die gerealiseerd zullen worden.
Vanaf 2021 kunnen jubilarissen het geldbedrag dat de stad hen schenkt, doneren aan projecten in de Brugse partnerstad Ebolowa (cfr 2020_CBS_0494B). In 2021 werd gedoneerd voor de plantenkwekerij en herbebossing, vanaf 2022 en de komende jaren, worden deze donaties ingezet voor de realisatie van waterpunten. De jubilarissen worden telkens op de hoogte gebracht van de realisaties.
2.5. Sport/ vrije tijd
De voorziene studie rond sport- en vrijetijdsprojecten voor jongeren en kinderen werd voorlopig on hold gezet, gezien de acties rond duurzame cacao meer prioriteit hadden. Er vonden wel gesprekken plaats tussen de delegatie van Ebolowa en de community werking van Club en Cercle met het oog op toekomstige samenwerking rond jeugdvoetbal.
2.6. Toerisme
Ebolowa kent door haar gunstige ligging vlakbij grootstad Yaoundé en bij de grenzen met de buurlanden een florerende horecasector. De stad heeft heel wat toeristische troeven voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen en ziet daar ook economische kansen in. De opportuniteiten werden in kaart gebracht zodat hier meer kan op ingezet worden. Het toeristische kantoor en de ontwikkeling van communicatie-en promomateriaal zijn alvast eerste stappen in die richting.
3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie
3.1. Communicatie en participatie
3.1.1. Communicatie en sensibilisatie
Brugge en Ebolowa werken als gelijkwaardige partners rond gedeelde uitdagingen en ambities. In Kameroen werd dit meermaals opgepikt door diverse media. Ebolowa was gastspreker op de conferentie '60 jaar samenwerking België-Kameroen' in Yaoundé om het partnerschap toe te lichten. In oktober kwamen 13 Catalanen van verschillende steden en gemeenten op werkbezoek naar Brugge om inspiratie te halen uit het partnerschap Brugge-Ebolowa en het Brugse Fair Trade beleid. De masterclass rond duurzame chocolade werd als good practice op de Food Wave - conferentie in Almere naar voor gebracht en ook Erasmus+ berichtte hierover. Via de betrokken partners (scholen, chocoladegilde,...), het Stadsmagazine, de bedankingskaarten voor de jubilarissen en social media, worden de Bruggelingen geïnformeerd over het partnerschap.
3.1.2. SDG project scholen Ebolowa
Ebolowa heeft een concept ontwikkeld, de ODD-clubs, waarbij momenteel 8 scholen zich engageren voor een traject rond de SDG's. Naast kennisverwerking, wordt er ook met ambassadeurs gewerkt die samen met een team leerlingen concreet aan de slag gaan. De acties komen bovendien ten goede van de leefbaarheid van de stad Ebolowa, zoals meewerken aan herbebossing van de stad, het collecteren van afval in en rond de school, ...
3.1.3. samenwerking en uitwisseling tussen scholen in Brugge en Ebolowa stimuleren
Er zijn 4 scholenbanden tussen Brugse scholen en scholen in Ebolowa:
De samenwerking tussen Middenschool Brugge Centrum en Lycée Classique d'Ebolowa rond de SDG's wordt gesubsidieerd door de VVOB. Lagere school OLVA Sint-Katrientje werken met hun partnerschool via het digitale platform My Equator. Ook OLVA De Meersen en de lagere school Group 6 hebben de eerste kennismaking achter de rug en werken nu samen met My Equator aan een actieplan. Ter Groene Poorte werkt verder rond duurzame cacao en chocolade samen met de partnerscholen uit Ebolowa en Nantes.
3.1.4. capaciteitsopbouw collega's
Dit jaar werden ook collega's van beide steden met elkaar in contact gebracht. Zo deelden de financieel verantwoordelijken van beide steden hun visie op en ervaringen met goed financieel beheer. Ook de collega's van cel communicatie van Brugge en Ebolowa bespraken hoe in beide steden de communicatiedienst is georganiseerd, hoe men aan beleidscommunicatie en burgerparticipatie doet, hoe jongerenradio wordt gemaakt, ...
Ebolowa en Brugge staan allebei voor de gekende klimaatuitdagingen. Hoe pakken we dit het beste aan als lokaal bestuur? De eerste gesprekken met het klimaatpunt waren verrijkend en leidden alvast tot verdere acties zoals de realisatie van een CO2-compesatietool voor Brugge (zie 2.3.2) en de intentie om ook met een klimaatplan in Ebolowa aan de slag te gaan.
Ebolowa is een hele jonge stad in volle expansie. Dit vraagt ook een goed administratief systeem, waarin alle documenten op een goede manier geordend en teruggevonden kunnen worden. Momenteel volgt iemand van de stadsadministratie een opleiding tot archivaris zodat ze in Ebolowa een stadsarchief kunnen opzetten. Het Brugse stadsarchief zal hierin een adviserende rol opnemen.
4. Budget
Hierbij een overzicht van middelen van 2022:
Budget 2022 | geraamd | uitgegeven |
budget Brugge | € 24.900,00 | € 24.074,87 |
budget Communauté Urbaine d'Ebolowa | € 20.000,00 | € 15.760,11 |
éenmalige toelage noodhulp Stad Brugge 2022 (krediet 2021) | € 15.000,00 | € 15.000,00 |
totaal | € 59.900,00 | € 54.834,98 |
Inkomsten 2022 | ||
subsidie Provincie West- Vlaanderen | € 15.000,00 | € 15.000,00 |
subsidie EU Food Wave/ budget EU 'Food Wave' (prospectie TGP sept + masterclass okt) | € 6.770,00 | € 4.150,71 |
fonds 'Ebolowa' van jubilarissen 2021 | € 12.080,00 | € 12.080,00 |
fonds 'fietsen voor water' Ebolowa* | € 5.000,00 | € 8.764,04 |
scholenband middenschool Brugge - Lycée C&M Ebolowa (budget voorzien door Middenschool) | € 24.000,00 | € 24.000,00 |
totaal | € 62.850,00 | € 63.994,75 |
Totaal | € 122.750,00 | € 118.829,73 |
* De actie 'Fietsen voor water' bracht meer op dan voorzien en werd volledig benut voor de realisatie van het waterpunt.
Er werd 118.829,73 € besteed aan het partnerschap, waarvan 39.074,87€ door stad Brugge (24.074,87€ budget partnerschap + 15.000€ noodhulp). Ebolowa zelf besteedde 15.760,11€ aan het partnerschap. De overige uitgaven tbv 63.988€ werden bekostigd d.m.v. subsidies en toelagen. Het budget dat niet werd benomen, werd terug vrijgegeven.
In bijlage is een detailweergave van de rekening 2022 terug te vinden.
Hierbij een beknopt overzicht van de kosten voor 2022:
Domein van samenwerking | geraamd budget | besteed budget |
1. Administratie en praktische voorbereiding | 17.400,00 € | 16.374.33 € |
2. Duurzame stedelijke ontwikkeling | 68.580,00 € | 70.034.63 € |
3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie | 36.770,00 € | 32.420,77 € |
TOTAAL | 122.750,00 € | 118.823,73 € |
VOORSTEL ACTIEPLAN 2023
1. Administratie en praktische voorbereiding
In 2023 wordt een budget voorzien voor werkbezoeken, deels gesubsidieerd door hogere overheden (zie punt 4). In juni is een werkbezoek gepland naar Brugge i.k.v. de verdere uitwerking van een klimaatplan voor Ebolowa. In november wordt de uitwisseling gepland tussen landbouwschool CRA en Ter Groene Poorte i.k.v. EU project Food Wave. Daarnaast gaan ook 2 personen mee voor de verdere uitwerking van de water/klimaatprojecten en de scholenband Olva De Meersen - Group 6. Uiteraard onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.
2. Duurzame stedelijke ontwikkeling
2.1. Fair Trade
In 2023 wordt op hetzelfde elan verder gewerkt rond Fair Trade met blijvende focus op duurzame cacao en chocolade.
2.1.1. Traject Ebolowa
De vaste acties zoals de Week van de Fair Trade, capaciteitsopbouw, begeleiding en ondersteuning van coöperaties en ambachtslieden in kader van duurzame cacao productie en - verwerking, worden ook dit jaar verder gezet. In 2024 -2025 wenst de stad een stedelijk atelier voor cacao op te starten waar verschillende coöperaties en producenten terecht kunnen voor de verwerking, verpakking en verkoop van hun producten. In het atelier moet ook ruimte zijn voor vorming en opleiding die in samenwerking met Ter Groene Poorte, Puratos en de Brugse chocoladegilde georganiseerd kan worden. In 2023 wordt onderzocht hoe dit atelier eruit moet zien en wat het zal kosten. Bij de Provincie West-Vlaanderen wordt in 2023 een subsidie ingediend voor de realisatie van dit stedelijk atelier.
2.1.2 Traject Brugge
In 2023 is Brugge 15 jaar Fair Trade Stad en wordt de focus gelegd op duurzame chocolade. Er zullen doorheen het jaar diverse acties en events plaatsvinden i.s.m. de Gilde van de Brugse chocolatiers. De actie 'Sjokla for water' wordt verder gepromoot door de 24 deelnemende (chocolade)winkels. Samen met de communicatiedienst wordt een strategie uitgevoerd om chocoladewinkels en -makers die inzetten op duurzame chocolade meer in de kijker te zetten. Ook het chocolademuseum Chocostory wordt een lokale partner die het partnerschap Ebolowa-Brugge mee zal uitdragen.
In de samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse Chocolatiers die de onderlinge afspraken over de productie, distributie, verkoop en promotie van 'Sjokla' regelt (zie 2020_CBS_02806), wordt nu opgenomen dat er 0.50 cent per verkochte reep naar de ondersteuning van humanitaire projecten in Ebolowa gaat. De hernieuwde overeenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad (zie bijlage).
2.2. Openbaar domein
2.2.1. Ondersteuning en monitoring 'USEP'- jongeren
Het sociaal tewerkstellingsprogramma 'USEP' krijgt ook de komende jaren verdere ondersteuning. In 2023 zullen opnieuw 50 jongeren een opleiding krijgen in functie van onderhoud openbaar domein.
2.3.2. Herbebossing/ vergroenen publieke ruimte > CO2-compensatietool Stad Brugge
Met de giften van de actie van de Middenschool, wordt een nieuw stukje bos aangeplant aan het ziekenhuis in Ebolowa. De activiteiten in de platenkwekerij en het aanplanten van bomen in openbaar domein en scholen, worden verder ondersteund.
In de loop van 2023 wordt een CO2-compensatietool gelanceerd op de site van stad Brugge. Bedrijven en Bruggelingen kunnen vb. hun verplaatsingen met auto of vliegtuig d.m.v. die tool compenseren in herbebossingsprojecten in Zimbabwe én in onze partnerstad Ebolowa (zie 2022_CBS_03029). De ontvangsten die via deze tool binnenkomen, zullen dus geïnvesteerd worden in de aanplanting van 17.000 bomen in de Bengo'o vallei in Ebolowa, dat een beschermde groene long midden in de stad moet vormen.
2.4. Milieu/omgeving
2.4.1. Realisatie geïntegreerd waterpunt in de wijk Angale
Net als in 2022, wordt er in 2023 opnieuw een geïntegreerd waterpunt op zonne-energie gerealiseerd in de wijk Angale, waar momenteel 4000 inwoners water drinken van een onveilige bron. De realisatie van dit waterpunt wordt mee financieel ondersteund door de donaties van de jubilarissen van 2022 en de opbrengst van de actie 'Sjokla for water' van de Brugse chocoladegilde.
2.4.2.voorbereiding klimaatplan Ebolowa
Ebolowa verwacht de komende 5 jaar, 30.000 nieuwe inwoners door de komst van o.a. de nieuwe universiteit. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee op vlak van urbanisatie, mobiliteit, waterbevoorrading, voeding,....Een klimaatplan op maat van Ebolowa zou een goede leidraad kunnen zijn om de stad hierop te organiseren. Samen met klimaatpunt Brugge en VITO zal bekeken worden of er een subsidieaanvraag bij G-stic kan worden ingediend.
2.5. Sport/ vrije tijd
Naast de donaties van Club en Cercle Brugge, wordt met de clubs bekeken welke publieksactie mogelijk is i.f.v. duurzame stedelijke ontwikkeling in Ebolowa. Ook een uitwisseling rond jeugdvoetbal (2024-205) zal worden voorbereid.
2.6. Welzijn
In Kameroen is er nog steeds een groot taboe rond menstruatie. 24% van de bevolking in Ebolowa is een meisje in de leeftijdsgroep tussen 10-18 jaar. Zij vormen een kwetsbare groep omdat zij niet alleen te maken krijgen met menstruatiearmoede (geen toegang tot menstruatieproducten en wegblijven van school), maar ook met stigmatisering. Het Hyme-project wilt dit bespreekbaar maken binnen de gemeenschappen in Ebolowa. Vereniging Jeunesse Active du Cameroun (AJAC) start in samenwerking met lokale partners uit de gezondheidszorg in 2023 met bewustmakingscampagnes en het verdelen van menstruatieproducten bij de meisjes.
3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie
3.1. Communicatie en participatie
3.1.1. Communicatiemateriaal i.k.v. partnerschap
Er wordt budget voorzien om zowel in Brugge als in Ebolowa de communicatie rond het partnerschap en de acties van het actieplan uit te dragen.
3.1.2. Ondersteuning SDG project scholen Ebolowa
Het project 'ODD-clubs' zal verder worden opgeschaald naar andere scholen in Ebolowa. De kosten voor begeleiding en educatieve materialen worden voorzien vanuit het budget van het partnerschap. Ook zal er een connectie worden gemaakt met het platform 'SDG-Generation' voor scholen in Brugge (2023_GR_00034).
3.1.3. Samenwerking en uitwisseling tussen scholen stimuleren
3.1.4. Capaciteitsopbouw collega's Brugge- Ebolowa
Om bepaalde acties te kunnen realiseren is er extra knowhow en logistieke/technische ondersteuning nodig, bijvoorbeeld in het kader van haalbaarheidsstudies, projectmanagement, archivering, meerjarenplanning, ...
4. Budget
Voor 2023 is voor het mondiaal partnerschap een totaalbudget voorzien van 102.681 euro, waarvan 23.000 euro van stad Brugge en 18.000 euro van stad Ebolowa. De overige uitgaven worden gedekt met middelen van fondsen en subsidies. Hierbij een overzicht van de beschikbare middelen:
Begroting 2023 | bedrag |
budget Stad Brugge | 23.000 € |
budget Communauté Urbaine d'Ebolowa | 18.000 € |
totaal | 41.000 € |
Inkomsten 2023 | |
subsidie Provincie West-Vlaanderen | 20.000 € |
subsidie EU Food Wave | 19.300 € |
scholenbanden (financiële acties voorzien door scholen zelf) | 4.381 € |
Fonds 'Ebolowa' van jubilarissen 2022 | 9.535 € |
Fonds 'Sjokla for water' | 8.465 € |
totaal | 61.681 € |
TOTAAL | 102.681 € |
In bijlage is de detailbegroting van 2023 te vinden.
Hierbij een beknopt overzicht van de verdeling van de middelen (van alle partners samen) volgens kostenposten:
Domeinen van samenwerking | Geraamd budget |
Administratie en praktische voorbereiding | 11.290 € |
Duurzame stedelijke ontwikkeling | 62.381 € |
Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie | 29.010 € |
TOTAAL | 102.681 € |
ADVIES MONDIALE RAAD
De Mondiale Raad geeft positief advies op dit dossier (zie bijlage). Wat de opmerking rond noodhulp betreft, wordt verwezen naar de richtlijnen van het reglement rond noodhulp (2023_CBS_00256).
PARTICIPATIE HORIZON EUROPE 'African Food Cities'
De stad Brugge werd door Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP) gecontacteerd om deel te nemen aan de Horizon Europe call 'Fair, healty and environmentally-friendly food systems from primarcy production to consumption (Horizon-CL6-2022-Farm2Fork-01)'. Gezien het partnerschap Brugge -Ebolowa werkt rond deze thematiek, heeft Brugge zich hiervoor kandidaat gesteld. Op 2/12/2022 kreeg de stad bericht dat het project 'African Food Cities' is goedgekeurd. Er is geen financiële tegemoetkoming (subsidie) in dit dossier voor de stad Brugge, wel gaat het om kennisuitwisseling en delen van expertise. Zie dossier 2023_CBS_00006.
SUBSIDIEDOSSIER PROVINCIE WEST-VLAANDEREN
Net als de voorbije periode (2020-2022) kan er opnieuw een subsidieaanvraag gedaan worden bij het Wereldhuis van de Provincie West-Vlaanderen voor internationale samenwerking tussen steden. Het totale bedrag voor 3 jaar is 60.000€. De focus op duurzame cacao en chocolade zou behouden blijven met de reeds participerende partners. Het doel van de subsidie is de realisatie van het stedelijk atelier voor cacao te kunnen bekostigen (zie punt 2.1.1) en de acties rond duurzame chocolade in Brugge meer kracht bij te zetten.
Er wordt kennis genomen van de evaluatie van het actieplan 2022 i.k.v. het mondiaal partnerschap stad Brugge - Ebolowa.
Het actieplan 2023 i.k.v. het mondiaal partnerschap Stad Brugge - Ebolowa wordt goedgekeurd.
De indiening van een subsidiedossier voor de periode 2023-2025, bij de Provincie West-Vlaanderen voor de realisatie van een stedelijk cacao atelier in Ebolowa, wordt goedgekeurd.
De hernieuwde samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse Chocolatiers voor de productie van 'Sjokla' wordt goedgekeurd.
Vanuit een solidariteitsoverweging voorziet Stad Brugge een financiële ondersteuning aan slachtoffers van rampen. De solidaire bijdrage van stadswege wordt voorzien aan expertise-organisaties ter plaatse die de middelen efficiënt en doeltreffend kunnen inzetten. De ramp en de aangeboden financiële ondersteuning worden via de stedelijke infokanalen onder de aandacht van de Bruggelingen gebracht. Jaarlijks wordt daarvoor 25.000 € op de begroting voorzien. Het huidig afwegingskader (bijlage 1) voor het verstrekken van bijdrage tot noodhulp is herzien in een nieuw subsidiereglement (bijlage 2), m.b.t. volgende punten:
a. Een duidelijke definiëring van noodhulp binnen het huidige klimaat
Samen met de Mondiale Raad Brugge werd een afbakening van de begrippen noodhulp, humanitaire hulp en wederopbouw voorzien. Dit werd samen in één definitie beschreven:
"Noodhulp is hulp bieden aan de noden van slachtoffers die te maken hebben met natuurrampen of gewapende conflicten. Primair staat het redden van levens, beschermen en bewaren van menselijke waardigheid en het verminderen van het menselijk lijden.
In de meeste gevallen wordt hulp verleend in acute noodsituaties. Denk hier aan hongersnoden, aanslagen, overstromingen, rampen en landen die langdurig in crisis of oorlog verkeren.
Hulp verleent zich financieel, materieel of door het inzetten van personeel. Het verlenen van medische zorg, onderdak, voedsel, sanitair, drinkwater, bescherming, onderwijs, herhuisvesting en wederopbouw zijn de meest voorkomende vormen van noodhulp. Er wordt in die zin toegewerkt naar menswaardige levensomstandigheden na een noodsituatie."
b. De begrenzing van het aan te vragen bedrag en toekenning van noodhulp
Wegens het stijgend aantal rampen wensen we een begrenzing vast te leggen van het aan te vragen bedrag. Zo kunnen we beter waarborgen dat meerdere aanvragen voor noodhulp ondersteund kunnen worden.
Een aanvraag van NGO's en vierdepijlerorganisaties kennen een begrenzing van maximum € 5.000. Oproepen in het kader van Consortia (samenwerking noodhulpverlenende organisaties - bijv 12-12) blijven begrensd tot maximum € 25.000.
Ieder voorstel tot ondersteuning en mogelijke afwijking van het vooropgesteld grensbedrag dienen voldoende gemotiveerd te worden.
c. De criteria van kwalitatieve noodhulp
Zowel noodhulpverlenende NGO's, vierdepijlerorganisaties of Consortia komen in aanmerking. Er wordt duidelijk vermeld dat het noodzakelijk is:
d. Ook vierdepijlerorganisaties kunnen een aanvraag indienen tot noodhulp
Oproepen vanuit Brugse vierdepijlerorganisaties moeten een duidelijke samenwerking met een NGO ter plaatse, of een lokale partnerorganisatie die gespecialiseerd is in noodhulp, kunnen aantonen.
De Mondiale Raad Brugge verleent positief advies op het nieuw subsidiereglement tot verstrekken van noodhulp.
Het hernieuwd subsidiereglement voor het verstrekken van noodhulp aan het Globale Zuiden wordt goedgekeurd.
Raadslid Benedikte Bruggeman komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Stad Brugge voorziet jaarlijks een budget van 25.000 euro voor noodhulp. De voorbije jaren schonk Stad Brugge noodhulp aan zowel Consortium 12-12 als individuele hulpverleningsorganisaties. Een overzicht is terug te vinden in bijlage.
De vraag tot noodhulp werd getoetst aan het subsidiereglement 'noodhulp aan het Globale Zuiden' dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad tijdens zitting van 27 februari 2023. Zie 2023_CBS_00256.
Het Consortium 12-12 lanceert (nog) geen gezamenlijke oproep en verwijst voor financiële steun naar de zeven humanitaire lidorganisaties van het Consortium 12-12. Dit zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van noodhulp bij ernstige crises of natuurrampen in ontwikkelingslanden. De dienst Lokaal Mondiaal adviseert om vier specifieke noodhulporganisaties die verbonden zijn aan het Consortium 12-12, en ook lid zijn van de Mondiale Raad Brugge of lokale werking hebben, een financiële bijdrage te schenken van elk 5.000 euro:
De adviesraad Mondiale Raad Brugge steunt het voorstel maar verzoekt om ook 5.000€ te schenken aan ADIBA Brugge (advies in bijlage). Vanuit het nieuw subsidiereglement voor noodhulp komen Brugse organisaties die een werking hebben in de regio van de ramp in aanmerking voor financiële steun vanuit het noodhulpfonds van Stad Brugge.
Adiba Brugge is een ‘Syrische’ organisatie die streeft naar een betere integratie van Syrische immigranten in Brugge. Alle opbrengsten van hun activiteiten worden ingezet om mensen in de vluchtelingenkampen in Idlib, in het noordwesten van Syrië, te ondersteunen. Idlib is zwaar getroffen door de aardbeving. Daarom doet ADIBA een oproep tot financiële steun om vanuit hen werking in Idlib slachtoffers van de aardbeving hulp te bieden. Momenteel is er dringend nood aan EHBO-materiaal, luiers en verzorgingsproducten voor baby’s. Materiële giften, zoals dekens of kleding, geraken op dit ogenblik niet ter plaatse in Syrië. ADIBA Brugge geeft rechtstreekse financiële steun aan de lokale ADIBA-groep in het Atmeh-kamp in Idlib.
Er is ook een andere Syrische vereniging in Brugge actief, m.n. Chamna. Zij zijn enkel actief in de hoofdstad Damascus die niet getroffen werd door de aardbeving.
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor een financiële bijdrage aan Oxfam, Plan International, Unicef, Rode Kruis en Adiba Brugge van elk 5.000 euro voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije-Syrië.
Raadslid Raf Reuse en voorzitter Annick Lambrecht komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Olivier Vandecasteele, humanitair medewerker, werd aangehouden op 24 februari 2022 zonder enige motivering van de Iraanse autoriteiten. Het gaat dus om een willekeurige arrestatie.
Olivier Vandecasteele bevindt zich momenteel in te betreuren en onmenselijke omstandigheden, bovendien heeft de Belgische ambassadeur slechts 6 bezoeken kunnen bekomen in negen en een halve maand tijd, ondanks herhaaldelijk aandringen, en bovendien onder hoog toezicht. Tijdens deze ontmoetingen heeft Olivier Vandecasteele niet het recht om de onderwerpen te bespreken die hij zou willen. Bovendien gaat zijn gezondheid er snel op achteruit.
Olivier Vandecasteele heeft de consulaire dienst ervan geïnformeerd dat hij voor de rechtbank was verschenen zonder medeweten van de lokale Belgische autoriteiten noch van zijn Iraanse advocaten. Zijn Iraanse ‘advocaat’ die werd aangesteld door de Iraanse rechtbank heeft op geen enkel moment het woord genomen tijdens zijn ‘proces’. Olivier Vandecasteele heeft ook laten weten dat hij werd veroordeeld voor alle aanklachten tegen hem zonder dat hij toestemming had om te communiceren over de aanklachten.
Deze ongerechtigheid en het gebrek aan perspectieven voor Olivier Vandecasteele beschadigen ernstig zijn mentale en fysieke weerbaarheid. Van half november tot begin 2023 was hij in hongerstaking en meer dan 300 dagen verblijft hij in totaal isolement en wordt hij vastgehouden in onmenselijke omstandigheden, wat als een foltering wordt aanzien door de Verenigde Naties en Amnesty International.
Het wetsvoorstel van 20 juli 2022 dat een verdrag mogelijk zou maken voor een ruil tussen gevangenen (Iraanse diplomaat dat in België tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld met Olivier Vandecasteele), werd op 8 december 2022 door het Grondwettelijk Hof geschorst. De situatie lijkt uitzichtloos te zijn. De familie roept de steun op van burgers via een petitie-actie. En ook lokale overheden roepen, op vraag van stad Doornik, de federale overheid en de ambassadeurs op om alle mogelijke diplomatieke procedures in te zetten. Zo heeft naast Stad Doornik, ook Gent, Kortrijk, Koksijde en nog een 10-tal andere gemeenten deze motie onderschreven.
Zowel de Mondiale Raad Brugge als het Brugs Vredesplatform verlenen positief advies voor de ondertekening van de motie tot vrijlating van Olivier Vandecasteele door de Gemeenteraad van Brugge.
De gemeenteraad roept de federale overheid, de ambassadeur van België in Iran en de ambassadeur van Iran in België op om dringend alle mogelijke diplomatieke procedures in te zetten die kunnen leiden tot de vrijlating van Olivier Vandecasteele.
De gemeenteraad roept de federale overheid, de ambassadeur van België in Iran en de ambassadeur van Iran in België op om te waken over de waardigheid van de omstandigheden waarin Olivier Vandecasteele gevangen zit.
De gemeenteraad verzoekt de eerste minister, de minister van justitie en de minister van buitenlandse betrekkingen om een internationaal initiatief te nemen, bijvoorbeeld onder de vorm van een nieuw verdrag of een nieuwe internationale verklaring tegen gijzelneming tussen staten.
Raadsleden Raf Reuse, Yves Buysse en Sandrine De Crom komen tussen.
Schepen Mathijs Goderis antwoordt.
Financieel overzicht
Er is een jaarlijks subsidiebedrag van 737.041,50 euro euro voorzien. Dit subsidiebedrag wordt voorzien voor enerzijds werkingsmiddelen en anderzijds loonkosten.
Eveneens in het kader van het strategisch veiligheids- en preventieplan worden een aantal extra financiële middelen voorzien voor de werking van de dienst gemeenschapswachten. Concreet gaat het om een subsidiebedrag van 17.118,54 euro (zgn. dispositief 90) en 42.714,57 euro (zgn. bijkomend contingent 346).
Inhoud Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2023-2024
In bijlage is het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2023-2024 opgenomen volgens het vanuit SLIV opgelegde Excel-sjabloon. Dit plan is een integrale verlenging van het SVPP 2022. We behouden de fenomenen, de strategische en operationele doelstellingen en de daaraan gekoppelde te verwachten resultaten en indicatoren.
Het SVPP 2023-2024 bevat volgende fenomenen:
1) Coördinatie
2) Fenomeen 1: Sociale overlast
3) Fenomeen 2: Inbraak
4) Fenomeen 3: Fietsdiefstal
5) Fenomeen 4: Gauwdiefstal
6) Fenomeen 5: Drugtrafiek en druggerelateerde maatschappelijke overlast
De acties worden uitgevoerd en nagestreefd door de preventiedienst, in samenwerking met de relevante partners en volgens de principes van integrale veiligheidszorg.
Protocolovereenkomsten in kader van het lokaal drugbeleid
Ter uitvoering van het SVPP 2023-2024, fenomeen 5 drugtrafiek en druggerelateerde maatschappelijke overlast wordt er samengewerkt met gespecialiseerde Brugse organisaties. Daartoe worden protocolovereenkomsten afgesloten.
Deze organisaties ontvangen een weddetoelage in ruil voor de inhoudelijk versterking en concrete uitvoering van de acties die kaderen onder fenomeen 5, aanpak van drugtrafiek en druggerelateerde overlast. Het CGG Noord-West-Vlaanderen, CAW Noord-West-Vlaanderen en De Sleutel Dagcentrum Brugge ontvangen een weddetoelage in ruil voor actieve ondersteuning bij de voorbereiding, de ontwikkeling, de uitvoering en de evaluatie van het lokaal drugbeleidsplan 2021-2025. De goed te keuren protocolovereenkomsten voor 2023 en 2024 bevinden zich in bijlage.
De gemeenteraad keurt de ongewijzigde verlenging van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2020-2022 voor 2023-2024 goed.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsprotocollen 2023 en 2024 met CGG, CAW, en De Sleutel in het kader van het Drugbeleidsplan 2021-2025, binnen het Strategisch Veiligheids-en Preventieplan goed.
Mevrouw Lieve Moeremans, zowel lid van de algemene vergadering als de raad van bestuur, heeft haar mandaat beëindigd daar ze niet meer werkzaam is bij de stad Brugge.
Mevrouw Annemieke Demuynck, die in april werd aangeduid ter vervanging van mevrouw Carine Decroos, heeft haar functie van lid van de algemene vergadering nooit opgenomen.
Bijgevolg wordt vanuit de vzw Heilig Bloedprocessie gevraagd om deze beide personen te vervangen.
De vzw stelt voor om de twee mandaten te kiezen enerzijds uit een vertegenwoordiger van Brugge Plus en anderzijds uit een vertegenwoordiger van de Dienst Toerisme van de stad Brugge.
Als lid van het bestuursorgaan en algemene vergadering wordt schepen Franky Demon voorgesteld, ter vervanging van Lieve Moeremans voor de Cluster Cultuur.
Als lid van de algemene vergadering wordt de heer Dieter Dewulf voorgesteld, ter vervanging van Annemieke Demuynck voor de Cluster Toerisme.
De gemeenteraad keurt goed dat de afvaardiging van de vzw Heilig Bloedprocessie wordt gewijzigd als volgt:
Voor de Cluster Cultuur: schepen Franky Demon namens Brugge Plus vzw, ter vervanging van Lieve Moeremans, zowel in de algemene vergadering als in het bestuursorgaan.
Voor de Cluster Toerisme: Dieter Dewulf, ter vervanging van mevr. Annemieke Demuyck in de algemene vergadering.
Raadsleden Geert Van Tieghem, Raf Reuse en Yves Buysse komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Het is noodzakelijk om de wegenis en de erop uitgevoerde infrastructuurwerken in te lijven in het openbaar domein van de Stad Brugge.
Er zal worden overgegaan tot de kosteloze verwerving voor inlijving in het openbaar domein
jegens:
- de NV Immogroep Joye, met zetel te 8420 De Haan, Normandiëlaan 13
- de NV Desimpel Promotions met zetel te 8340 Damme, Slekstraat 5 en
- de NV Joye-Desimpel, met zetel te 8420 De Haan, Normandiëlaan 13
van:
- een perceel grond/wandelpad) (Lot 1) voor een gemeten oppervlakte van 198,50 m²
- een perceel weg (Lot 2) voor een gemeten oppervlakte van 281,80 m²
- een perceel grond /brandweg (Lot 3) voor een gemeten oppervlakte van 201,20 m²
met de erop rustende infrastructuurwerken en wegenis gelegen te Brugge, aan de Komvest, gekend ten kadaster Brugge, vijfde afdeling, sectie E, delen van nummer 85Z6P0001 en gereserveerde perceelsidentificatie: 85H7P0000, 85G7P0000, 85K7P0000 en zoals afgebeeld als lot 1, lot 2 en lot 3 op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert de heer Danny Borghart te Knokke-Heist de dato 6 november 2020 en verder volgens de voorwaarden van het bijgevoegd ontwerp van akte.
Het college besliste op 2 december 2022 (nota 2022_CBS_05556) om de renovatie en uitbreiding AC Sint-Andries te financieren met een lening met volgende kenmerken:
Na een marktbevraging werd de lening op 15 december 2022 toegewezen aan KBC Bank NV Havenlaan 2 1080 Brussel aan een rentevoet van 3,07433%. Deze toewijzing werd geratificeerd op het college van 23 december 2022 (nota 2022_CBS_06150).
In de marktbevraging werd een borgstelling door Stad Brugge voorzien. Politiezone Brugge heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid en Stad Brugge dient de werkingstekorten van Politiezone wettelijk bij te passen (art. 39 en 40 wet 7/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus).
KBC stelt dat voormeld krediet uitdrukkelijk dient te worden gewaarborgd door Stad Brugge (hierna ook “de borg“) met het oog op de beperking van de financiële kosten. In feite is dit gezien de wettelijke verplichting om tekorten bij te passen, een formaliteit.
Stad Brugge verklaart zich solidair borg te stellen tegenover KBC Bank NV wat betreft zowel het kapitaal als de intresten en de onkosten van het voormeld krediet en dit tot een maximumbedrag van 11.000.000 euro.
De borg kent en aanvaardt de voorwaarden van het krediet en de financiële toestand van de kredietnemer.
De borg machtigt KBC Bank NV onherroepelijk om haar rekening met nummer BE38 7330 2282 8372 te debiteren met elk bedrag verschuldigd door de kredietnemer dat onbetaald is gebleven 30 dagen na vervaldag (inclusief de ondertussen verlopen moratoire interesten en kosten ) en dit binnen het hierboven vermeld maximumbedrag.
De borg machtigt dus de bank onherroepelijk de creditbedragen op voormelde rekening aan te wenden tot dekking van de bedragen die door Politiezone Brugge mochten verschuldigd zijn uit hoofde van voormeld krediet en die aan de borg aangerekend worden.
Mochten voormelde creditbedragen ontoereikend zijn voor de betaling van deze verschuldigde bedragen die aan de borg aangerekend worden, dan gaat deze laatste de verbintenis aan ten opzichte van KBC Bank N.V. het bedrag te storten dat voldoende is om de reeds vervallen alsook de op dat moment eventueel eisbaar gestelde schuld te voldoen en dit binnen de grenzen van het hierboven vermelde maximumbedrag.
Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de door de borg verschuldigde bedragen, worden verwijlintresten – tegen de rentevoet van de marginale beleningsfaciliteit van de Europese Centrale Bank geldig op de laatste dag van de maand, voorafgaand aan deze waarin de vertraging optreedt, verhoogd met een marge van 1,5 % - van rechtswege en zonder ingebrekestelling aangerekend en dit gedurende de periode van niet-betaling.
Dit besluit is onderworpen aan het administratief toezicht.
Raadslid Alexander De Vos komt tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Ter ondersteuning van de code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen is het aangewezen om een retributie voor de hinder op het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan de nutsvoorzieningen elektriciteit en gas aan te rekenen.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein 2023-2025 goed.
Raadslid An Braem komt tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
De route in Sint-Andries en Sint-Michiels verloopt via Beisbroek, richting Tudor naar het Tillegembos en verder richting Loppem.
De samenwerkingsovereenkomst in bijlage bevat onder meer volgende afspraken:
- Westtoer staat in voor plaatsen bewegwijzering.
- Stad geeft toelating op de gemeentewegen.
- Stad geeft toelating om drager met startbord te plaatsen aan de parking van de kruidentuin Tudor.
- De ROUTE wordt vanaf maart 2023 als suggestielus aangeduid op de fietsnetwerkkaart (geen aparte brochure). WESTTOER zorgt ook mee voor de promotie van de ROUTE. Zowel de bewegwijzering en nazorg van de bewegwijzering zijn ten laste van WESTTOER.
- Stad staat in voor onderhoud van het openbaar domein op de route op de gemeentewegen.
- Westtoer staat in voor onderhoud bewegwijzering en startbord.
- Financiering ontwikkeling, bewegwijzering en infobord volledig ten laste Westtoer.
- Overeenkomst gaat in op datum ondertekening voor de duur van minstens 10 jaar. Na 10 jaar wordt overeenkomst stilzwijgend verlengd tenzij één van de partijen eenzijdig opzegt.
De stad staat reeds in voor het onderhoud van de gemeentewegen op de route, de samenwerkingsovereenkomst houdt dus geen extra engagement in.
Westtoer voorziet de plaatsing van de bewegwijzering in maart 2023.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed.
Er wordt akkoord gegaan met de kastelenfietsroute deels op Brugse grondgebied en met de bewegwijzering ervan. De uitvoering en financiering ligt volledig bij Westtoer.
Raadslid An Braem komt tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Westtoer wil van start gaan met de uitwerking van een nieuwe route in de regio Zuienkerke-Blankenberge-Brugge. Het traject is met zorg uitgestippeld met het oog op een mooie geografische spreiding van alle routes in West-Vlaanderen. Elke stad/gemeente krijgt één hoofdroute en eventueel een bijroute die ook door het grondgebied loopt. Voor Brugge is de hoofdroute de Groene Gordel Brugge.
Alle fietsroutes liggen volledig op het fietsnetwerk, maar zullen nog steeds apart bewegwijzerd zijn met de gekende zeshoekige bordjes en er komt een startbord. De routes krijgen geen aparte folder meer, maar zullen geïntegreerd worden op de fietsnetwerkkaarten vanaf maart 2023. Ook zal er nog steeds een gratis pdf en gpx beschikbaar zijn op de website.
In samenspraak met de dienst Toerisme wordt in Brugge het startpunt voorzien ter hoogte van de kerk te Lissewege. Er zijn ook startpunten voorzien aan het Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder (Blankenburge) en Parking Polderwind (Zuienkerke).
De samenwerkingsovereenkomst in bijlage bevat onder meer volgende afspraken:
- Westtoer staat in voor plaatsen bewegwijzering.
- Stad geeft toelating op de gemeentewegen.
- Stad geeft toelating om drager met startbord te plaatsen locatie Onder de Toren nabij de toegang naar de kerk.
- De route wordt vanaf maart 2023 als suggestielus aangeduid op de fietsnetwerkkaart (geen aparte brochure). Westtoer zorgt ook mee voor de promotie van de route. Zowel de bewegwijzering en nazorg van de bewegwijzering zijn ten laste van Westtoer.
- Stad staat in voor onderhoud van het openbaar domein op de route op de gemeentewegen.
- Westtoer staat in voor onderhoud bewegwijzering en startbord.
- Financiering ontwikkeling, bewegwijzering en infobord volledig ten laste Westtoer.
- Overeenkomst gaat in op datum ondertekening voor de duur van minstens 10 jaar. Na 10 jaar wordt overeenkomst stilzwijgend verlengd tenzij één van de partijen eenzijdig opzegt.
De stad staat reeds in voor het onderhoud van de gemeentewegen op de route, de samenwerkingsovereenkomst houdt dus geen extra engagement in.
Westtoer voorziet de plaatsing van de bewegwijzering in maart 2023.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen Westtoer en Stad Brugge voor de Uitkerkse polderfietsroute goed.
Er wordt akkoord gegaan met de Uitkerkse Polderfietsroute die deels op Brugse grondgebied loopt en met de bewegwijzering ervan. De uitvoering en financiering ligt volledig bij Westtoer.
Om afsluitingen te kunnen blijven plaatsen en vernieuwen is het noodzakelijk een nieuwe raamovereenkomst af te sluiten.
Raming: € 280.724,60 (excl. btw) en € 339.676,76 euro (incl. btw).
Wijze van gunnen: openbare procedure.
Duur overeenkomst: 1 jaar (+ 3 mogelijke verlengingen).
De gemeenteraad wordt gevraagd het voorstel en de wijze van gunnen goed te keuren teneinde de opdracht te kunnen publiceren in functie van de openbare aanbestedingsprocedure.
De gemeenteraad keurt het ontwerp en de wijze van gunnen, openbare procedure, goed voor leveren en plaatsen van afsluitingen en poorten.
Raadsleden Pol Van Den Driessche en Andries Neirynck komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Voorliggend besluit legt in uitvoering van de collegebeslissing van 6 december 2021 een voorstel van samenwerkingsovereenkomst tussen stad Brugge en de VOC's van Oostende, res. Beernem, voor.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de Stad Brugge en het Opvangcentrum van Vogels en Wilde Dieren (VOC) Beernem res. Oostende, goed, als basis voor hun jaarlijkse dotatie op basis van het jaarlijks aantal verzorgde dieren.
Akkoord om de 4.000 fietsbidons te aanvaarden en deze in te zetten om de nieuwe activatiecampagne van de Ronde van Vlaanderen te ondersteunen net als de werking van de Brugse Fietsschool.
De gemeenteraad aanvaardt de schenking van 4.000 fietsbidons van Cycles Lampo Knokke.
Zie verslag in bijlage.
Aan P&V Services BVBA (Dhr. Christoph Ponette, Eekhoutstraat 14, 8000 Brugge), wordt een toelage van 18.750,00 euro toegekend als stadstussenkomst voor de specifieke restauratiewerkzaamheden aan de gevels en waardevolle interieurelementen van het pand Eekhoutstraat 14.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
De stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid "non-modificandi" op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.
Ingeval van verkoop van het gebouw binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid "non-modificandi" blijft gevestigd.
Deze uitgave zal benomen worden op beleidsitem BI072000, actie SA00584, rekening 66420100 2023.
Raadsleden Andries Neirynck en Geert Van Tieghem komen tussen.
Schepen Franky Demon en burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Zie verslag GOA in bijlage.
De gemeenteraad neemt kennis van de voorlopige resultaten van het openbaar onderzoek dat liep tot 23 februari 2023. Er werden 45 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren hebben geen betrekking op de zaak der wegen en vallen bijgevolg niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad.
De gemeenteraad:
Vanaf het schooljaar 2019-2020 kunnen lokale samenwerkingsinitiatieven georganiseerd worden tussen academies en scholen voor basisonderwijs, secundair of hoger onderwijs.
Die samenwerkingsinitiatieven beogen de volgende doelstellingen te realiseren:
1° het cultureel bewustzijn en de culturele expressie van de betrokken leerlingen secundair onderwijs versterken;
2° een duurzaam delend netwerk tussen leerkrachten secundair onderwijs en deeltijds kunstonderwijs voor het organiseren van culturele leeractiviteiten tot stand brengen;
3° het leiden van leerlingen secundair onderwijs die blijk geven van artistieke interesse en aanleg naar het deeltijds kunstonderwijs bevorderen, in het bijzonder leerlingen uit scholen met een meerderheid van leerlingen die beantwoorden aan de leerlingenkenmerken, vermeld in artikel 78, § 1, 1°, van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de gelijkekansenindicatoren, vermeld in artikel 225, § 1, van de Codex Secundair Onderwijs.
Om deze samenwerking te stimuleren is via het project Kunstkuur ondersteuning voorzien onder de vorm van extra uren voor het DKO en werkingsmiddelen.
Aan een dergelijk lokaal samenwerkingsinitiatief moet ten minste één academie en één school voor basisonderwijs of secundair onderwijs of instelling voor hoger onderwijs deelnemen.
De schoolbesturen van alle betrokken instellingen moeten een samenwerkingsovereenkomst afsluiten die de volgende elementen bevat:
- de planning van de leeractiviteiten;
- de wederzijdse verantwoordelijkheden van de deelnemende scholen en/of instellingen voor hoger onderwijs en academies voor de algemene coördinatie en het ter beschikking stellen van personeelsleden, schoolinfrastructuur, leermiddelen, materiaal en vervoer;
- als samengewerkt wordt met andere externe partners, de manier waarop de samenwerking wordt vormgegeven.
Academie Brugge DKO, Katelijnestraat 86, 8000 Brugge wenst vanaf het schooljaar 2022-2023 een samenwerking voor drie jaar aan te gaan met volgende onderwijsinstelling: De Stempel, Karel Ledeganckstraat 3, 8000 Brugge. Het betreft het project 'Op onderzoek in de wereld van de beeldende kunsten'.
De goedkeuring werd bevestigd naar de Stedelijke Academie - DKO op 04 mei 2022. Hierdoor kon de samenwerkingsovereenkomst in principe ook effectief uitwerking krijgen per 01.09.2022. Dienst onderwijs kreeg na herhaaldelijk aandringen pas op 14 januari 2023 de bevestigingsmail van de directeur.
In het vakbondsoverleg van 23 januari 2023 wordt dit project en de extra uren in het lesurenpakket van de stedelijke Academie - DKO in het kader van dit samenwerkingsverband goedgekeurd.
De stad Brugge gaat een lokaal samenwerkingsinitiatief 'Kunstkuur' aan tussen haar Academie Brugge DKO en volgende onderwijsinstelling: De Stempel, Karel Ledeganckstraat 3, 8000 Brugge.
De gemeenteraad keurt het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst dat als bijlage bij dit besluit is gevoegd per 01 september 2022 goed (ratificatie).
De gemeenteraad keurt het voorstel m.b.t. de facultatieve vrije dag en pedagogische studiedag van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) goed:
Pedagogische studiedag
donderdag 5 oktober 2023.
Facultatieve vrije dag
vrijdag 6 oktober 2023.
Tijdens het overleg van het dagelijks bestuur van het LOP (lokaal overlegplatform Brugge-Blankenberge) d.d. 25.10.2022 werd beslist dat alle Brugse secundaire scholen met uitzondering van de Abdijschool Zevenkerken en scholen gelegen in Zeebrugge deelnemen aan een gezamenlijke aanmeldingsprocedure (verslag zie bijlage).
Er wordt voorgesteld de max. capaciteit vast te stellen voor het KSO cfr. het voorliggend voorstel voor het schooljaar 2023-2024 en aan de directeur het mandaat te geven om die nadien desgewenst op te trekken en een structuuronderdeel volzet te verklaren of de volzetverklaring ervan op te heffen.
Het voorstel om voor het schooljaar 2023-2024 de maximumcapaciteit vast te leggen voor de stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) en de directeur het mandaat te geven om die nadien desgewenst op te trekken en een structuuronderdeel volzet te verklaren of de volzetverklaring ervan op te heffen, wordt goedgekeurd.
De gemeenteraad neemt kennis van de regeling inzake het gebruik van 'het aanmeldingssysteem inschrijvingen schooljaar 2023-2024' dat de Vlaamse overheid ter beschikking stelt van schoolbesturen.
Op 28 september 2022 ontvingen we via het Huis van de Bruggeling de digitale aanvraag tot erkennen als Brugse culturele vereniging en subsidiëren van “VZW Dekant”.
Overeenkomstig de statuten neergelegd ter griffie op 13 september 2021, werd de vereniging opgericht in 2021 en heeft als belangeloos doel de verspreiding en promotie van cultuur te bevorderen binnen een zo ruim mogelijk landschap.
Voor de verwezenlijking van dit belangeloos doel heeft zij o.a. de volgende activiteiten tot voorwerp:
- de organisatie van manifestaties (voorstellingen, concerten, rondreizende programma’s en vormende activiteiten zoals symposia, lezingen of workshops);
- het ondersteunen, presenteren, realiseren, promoten of distribueren van nieuwe artistieke creaties;
- alle activiteiten die daarmee verband kunnen houden, zoals publicaties.
Daarnaast kan de vzw alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van haar doel en haar voorwerp, met inbegrip van bijkomstige winstgevende activiteiten waarvan de opbrengsten altijd volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van het doel van de vzw.
De vzw mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig ander persoon, behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.
Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Voorzitter en penningmeester zijn woonachtig in Brugge, de secretaris in Gent. Het correspondentieadres/adres maatschappelijke zetel is in Brugge, nl. Gerard Davidstraat 30 (= adres penningmeester).
Overzicht activiteiten vermeldt het organiseren van concertavonden in 2021 en 2022 op Brugs grondgebied. Hiervoor werd in 2022 (concerten oktober 2021, maart en april 2022) een projectsubsidie toegekend van 1.253,28 euro i.p.v. 1.500 euro rekening houdend met de uitgaven en inkomsten.
Betreffende de 2 concertavonden najaar 2022 werd een projectsubsidie van 750 euro toegekend.
We ontvingen op 9 november 2022 volgend advies van de Stedelijke Culturele Raad:
“Het Bureau van de S.C.R. besprak tijdens zijn bijeenkomst van 10.10.2022 de vraag van 28.09.2022 voor erkenning en subsidiëring van Dekant vzw (cfr. mail Cultuurbeleid 5.10.2022).
Overeenkomstig de statuten neergelegd ter griffie op 13 september 2021, werd de vereniging opgericht in 2021 en heeft als belangeloos doel de verspreiding en promotie van cultuur te bevorderen binnen een zo ruim mogelijk landschap.
Voor de verwezenlijking van dit belangeloos doel heeft zij o.a. de volgende activiteiten tot voorwerp:
- de organisatie van manifestaties (voorstellingen, concerten, rondreizende programma’s en vormende activiteiten zoals symposia, lezingen of workshops);
- het ondersteunen, presenteren, realiseren, promoten of distribueren van nieuwe artistieke creaties;
- alle activiteiten die daarmee verband kunnen houden, zoals publicaties.
Voor de rest voldoen ze aan alle gestelde voorwaarden, dus een erkenning is zeker mogelijk.
Hierbij lijkt het puntensysteem niet echt een meerwaarde voor deze vereniging, vandaar dat een contractsubsidie een beter gegeven is.
Na bespreking is het Bureau van oordeel om als advies te geven om deze vereniging te erkennen en onder te verdelen bij de concert organisatoren met een contractsubsidie, waarbij het contract bestaat uit het organiseren van 3 concerten per jaar voor een totaal contractsubsidiebedrag van 1.200 euro.
Daarom stelt het Bureau het College voor Dekant vzw te erkennen als een vereniging met contract als concertorganisator, opdracht: het organiseren van 3 concerten per jaar, subsidiebedrag: 1.200 euro".
Dienst Cultuurbeleid volgt het advies van de Stedelijke Culturele Raad:
- “VZW Dekant” wordt vanaf 2023 erkend als “concertorganisator” en betreffende de subsidiëring vanaf werkjaar 2023 gecatalogeerd in de categorie “verenigingen met contract”.
- er wordt een contract opgesteld tussen het Stadsbestuur en de vereniging voor de periode 1 januari 2023 tot 31 december 2025 met als opdracht: “jaarlijks organiseren van drie concerten op Brugs grondgebied”. Bedrag jaarlijkse nominatieve toelage: 1.200 euro. Zie contract in bijlage.
- vanaf 2023 wordt een jaarlijkse nominatieve toelage van 1.200 euro voorzien op BI070901 – UD053 – SA00928 - rek.nr. 64900000-NOM0466
via IKA2023 en 4de herziening MJP 2020-2025. Budget betreffende deze nominatieve toelage wordt gecompenseerd (1.200 euro) via budget vzw Heilig Bloedprocessie (NOM0120) - BI070901 - UD053 - SA01264 - rek.nr. 64960100. Zie lijst in bijlage. Voor 2023 wordt de nominatieve toelage van 1.200 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602301659.
Overzicht huidige situatie - wijziging - nieuwe situatie (tabel in bijlage):
Huidige situatie waar toelage zal verminderd worden:
Naam vereniging | rekeningnr./Actie | nr. nom. toelage | toelage 2023 | toelage 2024 | toelage 2025 |
VZW Heilig Bloedprocessie | 64960100/SA01264 | NOM0120 | 45.000 euro | 45.000 euro | 45.000 euro |
Wijziging:
Naam vereniging | rekeningnr./Actie | nr. nom. toelage | toelage 2023 | toelage 2024 | toelage 2025 |
VZW Heilig Bloedprocessie | 64960100/SA01264 | NOM0120 | - 1.200 euro | - 1.200 euro | - 1.200 euro |
VZW Dekant | 64900000/SA00928 | NOM0466 | + 1.200 euro | + 1.200 euro | + 1.200 euro |
Nieuwe situatie:
Naam vereniging | rekeningnr./Actie | nr. nom. toelage | toelage 2023 | toelage 2024 | toelage 2025 |
VZW Heilig Bloedprocessie | 64960100/SA01264 | NOM0120 | 43.800 euro | 43.800 euro | 43.800 euro |
VZW Dekant | 64900000/SA00928 | NOM0466 | 1.200 euro | 1.200 euro | 1.200 euro |
Het krediet voor 2023 t.b.v. 1.200 euro wordt via een interne kredietaanpassing verschoven van BI070901 – UD053 – SA01264 - rek.nr. 64960100 - NOM0120 (VZW Heilig Bloedprocessie) naar BI070901 – UD053 – actie SA00928 - NOM0466 (VZW Dekant) - rek.nr. 64900000.
Voor 2023 wordt de nom. toelage t.b.v. 1.200 euro vastgelegd via bestelaanvraagnr. 602301659.
Voor 2024 en 2025 wordt telkens 1.200 euro voorzien via 4de herziening MJP op BI070901 - UD053 - SA00928 - NOM0466 (VZW Dekant) - rek.nr. 64900000. Compensatie (1.200 euro) gebeurt via BI070901 - UD053 - rek.nr. 64960100 - SA01264 - NOM0120 (VZW Heilig Bloedprocessie).
Cfr. het advies van de SCR wordt “VZW Dekant” vanaf 2023 erkend als “concertorganisator” en betreffende de subsidiëring vanaf werkjaar 2023 gecatalogeerd in de categorie “verenigingen met contract”.
Vanaf 2023 wordt een nominatieve toelage voorzien van 1.200 euro voor de jaarlijkse organisatie van drie concerten op Brugs grondgebied.
De vereniging “VZW Dekant” wordt vanaf 2023 bijgevoegd contract periode 1/1/2023 tot 31/12/2025 aangeboden voor het jaarlijks organiseren van drie concerten op Brugs grondgebied” (cfr. contract in bijlage).
Op 4 oktober 2022 ontvingen we via mail de aanvraag tot erkennen als Brugse culturele vereniging en subsidiëren van carnavalvereniging “VZW De Wakko-Jakko’s”.
Overeenkomstig de statuten neergelegd ter griffie op 3 mei 2017, werd de vereniging opgericht in 2017 en heeft als doel boven elke levensbeschouwing of politieke overtuiging de folklore, de cultuur en in de hoofdzaak het carnaval in stand te houden en te ontwikkelen.
Zij zal dit doen door deel te nemen aan carnavalsstoeten en optochten, carnavalistische, culturele en folkloristische activiteiten te organiseren alsook contacten te leggen met andere verenigingen teneinde het vooropgestelde doel te verwezenlijken.
Deze doelstellingen worden in de ruimste zin opgevat en dit zonder tijds- of frequentielimiet. De vereniging:
- mag alle activiteiten ondernemen om dit doel te kunnen bevorderen;
- mag alle handelingen doen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel;
- kan onder meer haar medewerking verlenen en belangen nemen in elke gelijkaardig doel als het hare;
- mag tevens hiertoe alle roerende goederen of onroerende goederen verwerven, behouden, van de hand doen in welke vorm dan ook.
Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester (allen woonachtig op Brugs grondgebied).
Het correspondentieadres/adres maatschappelijke zetel is sedert september 2020 in Brugge, nl. Sint-Donaasstraat 10 D 8380 Zeebrugge (= adres secretaris).
Overzichten activiteiten vanaf 2017 vermelden geen deelname aan carnavalsevenementen in Brugge, enkel:
- verkoop pannenkoeken, snoep, koeken en soep;
- deelname/aanwezigheid carnavalsfuif in Knokke-Heist;
- deelname kerstmarkt Zeebrugge;
- halloweenfuif Koolkerke;
- organiseren moederdagontbijt;
- deelname "reuzenstoet" 6 september 2022.
We ontvingen op 9 november 2022 volgend advies van de Stedelijke Culturele Raad:
"Het Bureau van de S.C.R. besprak tijdens zijn bijeenkomst van 10.10.2022 de vraag van 4.10.2022 voor erkenning en subsidiëring van De Wakko-Jakko's vzw (cfr. mail Cultuurbeleid 05.10.2022).
Overeenkomstig de statuten neergelegd ter griffie op 3 mei 2017, werd de vereniging opgericht in 2017 en heeft als doel boven elke levensbeschouwing of politieke overtuiging de folklore, de cultuur en in de hoofdzaak het carnaval in stand te houden en te ontwikkelen.
Zij zal dit doen door deel te nemen aan carnavalsstoeten en optochten, carnavalistische, culturele en folkloristische activiteiten te organiseren alsook contacten te leggen met andere verenigingen teneinde het vooropgestelde doel te verwezenlijken.
Deze vereniging beantwoordt aan de voorwaarden om erkend te worden. Doch hier rijst opnieuw een oud gegeven naar voor. Als Culturele Raad hebben we de nodige eerbied voor Folklore en uitingen daarvan, maar als we dan kijken naar de output van deze vereniging de laatste jaren zien we een eerder geringe output, dit zeker als we het vergelijken met andere types van verenigingen die veel minder aan subsidie ontvangen.
Vandaar dat we toch nogmaals naar de stad willen aangeven om dergelijke zaken eventjes te herbekijken (dit pijnpunt kwam reeds ter sprake bij de vorige legislatuur ook).
Dit nu nog meer omdat het een tweede Zeebrugse organisatie betreft, naast de bestaande Orde van de Zeesluffer, komt nu de vereniging De Wakko-Jakko's naar voor. Is een samenwerking hier niet mogelijk?
Een ander pijnpunt is dat er een veel specifiekere omschrijving zou kunnen gegeven worden aan deze verenigingen voor wat hun contractopdracht betreft, want nu is deze zeer ruim en relatief vrijblijvend.
Met al deze zaken in het achterhoofd zijn we toch genoodzaakt om als advies door te geven (om niet te verglijden in vriendjespolitiek) om de Wakko-Jakko's te erkennen en te subsidiëren via een contract als carnavalvereniging, met als opdracht: organiseren en coördineren van carnavalevenementen in eigen deelgemeente en dit voor een subsidiebedrag van 1.020 euro.
Daarom stelt het Bureau het College voor De Wakko-Jakko's vzw te erkennen als een vereniging met contract als carnavalsvereniging, opdracht: jaarlijks organiseren en coördineren van carnavalevenementen in eigen deelgemeente, subsidiebedrag: :1.020 euro. Maar wij hopen dat bovenstaande elementen meegenomen worden".
Dienst Cultuurbeleid volgt het advies van de Stedelijke Culturele Raad:
- carnavalvereniging vzw De Wakko-Jakko's wordt erkend als "carnavanvereniging" en betreffende de subsidiëring vanaf werkjaar 2023 gecatalogeerd in de categorie "verenigingen met contract".
- er wordt een contract opgesteld tussen het Stadsbestuur en de vereniging voor de periode 1 januari 2023 tot 31 december 2025 met als opdracht: jaarlijks organiseren en coördineren van carnavalevenementen in eigen deelgemeente". Bedrag jaarlijkse nominatieve toelage: 1.020 euro. Zie contract in bijlage.
- vanaf 2023 wordt een jaarlijkse nominatieve toelage van 1.020 euro voorzien op BI070901 - UD053 - SA00928 - rek.nr. 64900000 - NOM0465
via IKA 2023 en 4de herziening MJP 2020-2025. Budget betreffende deze nominatieve toelage wordt gecompenseerd (1.020 euro) via budget vzw Heilig Bloedprocessie (NOM0120) - BI070901 - UD053 - SA01264 - rek.nr. 64960100. Zie lijst in bijlage. Voor 2023 wordt de nominatieve toelage van 1.020 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602301695.
Ter info: de erkende carnavalsverenigingen (Orde van de Zeesluffer uit Zeebrugge, Orde van de Pret uit Lissewege, De Feestneuzen Sint-Kruis, De Lekkerbekken uit Zwankendamme) ontvangen een jaarlijkse contractsubsidie van 1.020 euro voor het organiseren en coördineren van carnavalsevenementen in eigen deelgemeente.
Overzicht huidige situatie - wijziging - nieuwe situatie (tabel in bijlage):
Oorspronkelijk voorzien budget op BI070901 - UD053 - rek.nr. 64960100 - SA01264 voor VZW Heilig Bloedprocessie: 45.000 euro.
Huidige situatie waar toelage zal verminderd worden (na goedkeuring door CBS - dossier nr. 2023-00466 en GR febr. 2023: voorzien nom. toelage vzw Dekant : 1.200 euro):
Naam vereniging | rekeningnr./actie | nr. nom. toelage | toelage 2023 | toelage 2024 | toelage 2025 |
VZW Heilig Bloedprocessie | 64960100/SA01264 | NOM0120 | 43.800 euro | 43.800 | 43.800 |
Wijziging:
Naam vereniging | rekeningnr./actie | nr. nom. toelage | toelage 2023 | toelage 2024 | toelage 2025 |
VZW Heilig Bloedprocessie | 64960100/SA01264 | NOM0120 | - 1.020 euro | - 1.020 euro | - 1.020 euro |
Carnavalv. vzw De Wakko-Jakko's | 64900000/SA00928 | NOM0465 | +1.020 euro | +1.020 euro | + 1.020 euro |
Nieuwe situatie:
Naam vereniging | rekeningnr./actie | nr. nom. toelage | toelage 2023 | toelage 2024 | toelage 2025 |
VZW Heilig Bloedprocessie | 64960100/SA01264 | NOM0120 | 42.780 euro | 42.780 euro | 42.780 euro |
Carnavalv. vzw De Wakko-Jakko's | 64900000/SA00928 | NOM0465 | 1.020 euro | 1.020 euro | 1.020 euro |
Het krediet voor 2023 t.b.v. 1.020 euro wordt via een interne kredietaanpassing verschoven van BI070901 - UD053 - SA01264 - rek.nr. 64960100 - NOM0120 (VZW Heilig Bloedprocessie) naar BI070901 - UD053 - SA00928 - NOM0465 (carnavalv. vzw De Wakko-Jakko's) - rek.nr. 64900000.
Voor 2023 wordt de nom. toelage t.b.v. 1.020 euro vastgelegd via bestelaanvraagnr. 602301695.
Voor 2024 en 2025 wordt telkens 1.020 euro voorzien via 4de herziening MJP op BI070901 - UD053 ) SA00928 - NOM0465 (carnavalv. vzw De Wakko-Jakko's) - rek.nr. 64900000.
Compensatie (1.020 euro) gebeurt via BI070901 - UD053 - SA01264 - rek.nr. 64960100 - NOM0120 (VZW Heilig Bloedprocessie).
Cfr. het advies van de Stedelijke Culturele Raad wordt carnavalvereniging "vzw De Wakko-Jakko's" vanaf 2023 erkend als "carnavalvereniging" en betreffende de subsidiëring vanaf 2023 gecatalogeerd in de categorie "verenigingen met contract".
Vanaf 2023 wordt een nominatieve toelage voorzien van 1.020 euro voor het jaarlijks organiseren en coördineren van carnavalevenementen in de eigen deelgemeente.
De carnavalvereniging "vzw De Wakko-Jakko's" wordt vanaf 2023 bijgevoegd contract periode 1/1/2023 tot 31/12/2025 aangeboden voor het jaarlijks organiseren en coördineren van carnavalevenementen in de eigen deelgemeente.
De opdracht zal toegewezen worden na een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Volgende leveranciers worden aangeschreven:
Volgende criteria zijn van toepassing bij de gunning van de opdracht:
De opdracht voor de realisatie van de content media voor het Sint-Janshospitaal, geraamd op 169.400 euro (incl. btw) - te benemen van BI070000 – SA01410 – 27000007 – UD115 – 2023, wordt goedgekeurd.
De levering wordt toegewezen na een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Er wordt gevraagd om de princiepsovereenkomst goed te keuren en de vertegenwoordiger (Anne van Oosterwijk) van de partnermusea te mandateren.
De princiepsovereenkomst voor de inkanteling van de digitaliseringstaken van de Vlaamse Kunstcollectie in meemoo, wordt goedgekeurd.
De vertegenwoordiger van de VKC-partnermusea, in dit geval Anne van Oosterwijk, wordt gemandateerd om in de Buitengewone Algemene Vergadering de princiepsovereenkomst goed te keuren.
Met deze overeenkomst bestendigen we de samenwerking met kwalitatieve partners, terwijl de afspraken geüpdate zijn naar de snel evoluerende digitale eisen. Musea Brugge werkt naast het beeldbeheer ook voor andere projecten samen met meemoo en wordt daarin altijd kwalitatief ondersteund. Doordat Musea Brugge deelnam aan de leesgroep hebben we de overeenkomst op enkele punten kunnen bijsturen.
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST HOSTING
Met deze overeenkomst wordt de werking die tijdens een project in samenwerking met meemoo en de VKC werd onderzocht, bestendigd. De hosting van de hoge resolutiebeelden bij meemoo is een voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van collectie.museabrugge.be. Door de samenwerking met meemoo kan ingezet worden op schaalvergroting en kunnen de kosten voor de hosting voor Musea Brugge aan basisprijzen worden voorzien.
De samenwerkingsovereenkomst contentpartner met meemoo met bijlagen en addenda voor onbepaalde duur wordt goedgekeurd.
De samenwerkingsovereenkomst hosting met meemoo wordt voor onbepaalde duur goedgekeurd.
De opdracht betreft een raamovereenkomst (duur: max. 7 jaar) voor de aankoop van museale ledverlichting (spots, kadreerspots, hermetische spots en hermetische wandarmaturen) met toebehoren, ter vervanging van de verouderde en energieverslindende halogeenspots, op volgende locaties (tussen haakjes werd aangegeven wanneer deze vervanging zal plaatsvinden):
- herinrichting Sint-Janshospitaal (2023);
- Groeningemuseum (2023);
- historische zaal Stadhuis (2024);
- apotheek Sint-Janshospitaal (2024);
- Volkskundemuseum (2024);
- Belfort (2024).
Via deze raamovereenkomst zal ook de nodige museale ledverlichting aangekocht worden voor BRUSK (2026).
In bijlage werden het bestek en bijhorende inventaris toegevoegd.
In één van de volgende colleges zal ook het selectieverslag van fase 1 van de mededingingsprocedure met onderhandeling (boven de Europese drempel) worden voorgelegd.
Naast deze mededingingsprocedure met onderhandeling zal ook nog een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking (totale kostprijs: < 140.000 euro (excl. btw)) uitgeschreven worden om bovenstaande locaties waar nodig te voorzien van vitrineverlichting, glasvezelverlichting en/of lineaire verlichting.De gemeenteraad keurt het bestek en bijhorende inventaris van de raamovereenkomst voor de aankoop van museale ledverlichting met toebehoren goed.
Raadsleden Martine Bruggeman, Karin Robert en Pascal Ennaert komen tussen.
Schepen Nico Blontrock antwoordt.
De langdurige bruikleen van een schilderij van Memling uit de Verenigde Staten is om verschillende redenen een goede zaak voor Brugge en haar musea omdat het aantoont dat het investeren in contacten met particuliere verzamelaars een band van betrokkenheid met Brugge genereert die op termijn oplevert. De langdurige bruikleen die in feit een schenking is wordt door de KBFUS en de Koning Boudewijnstichting als opportuniteit gezien om hun werking in de kijker te zetten. Men verwacht hiervan niet alleen een positieve weerklank maar hoopt ook dat die schenking andere verzamelaars zou inspireren tot giften - financieel of in natura - via de stichting.
Er wordt gevraagd om de overeenkomst goed te keuren.
De Gemeenteraad accepteert de gift van KBFUS van het stichtersportret van een lid van de familie De Rojas aan Musea Brugge.
De Gemeenteraad gaat akkoord met de overeenkomst die gepaard gaat met deze overdracht.
Raadsleden Janos Braem en Pascal Ennaert komen tussen.
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
De grootschaligheid van de uitdaging in combinatie met de specificiteit van collectieve renovatie en ontzorging, werd een bestek opgemaakt voor een raamovereenkomst met meerdere dienstverleners (maximaal 3) voor renovatiebegeleiding van wooneenheden in het kader van collectieve renovatieprojecten op het grondgebied van de stad Brugge.
De renovatiebegeleider geeft begeleiding op maat bij particulieren om hun wooneenheid energiezuinig te maken en te laten voldoen aan de basiswoonkwaliteit. In de eerste plaats voert de renovatiebegeleider een woningscan uit om te bekijken welke energiezuinige werken noodzakelijk zijn en kunnen uitgevoerd worden. Daarna geeft hij/zij advies, overtuigt en helpt de klant om de investeringen in de juiste volgorde uit te voeren, rekening houdend met de trias energetica en zodanig dat er geen technische lock-ins gecreëerd worden. De renovatiebegeleider wijst de klant op de beschikbare premies en financieringsmogelijkheden. Daarnaast helpt de renovatiebegeleider de klant met het omschrijven van de concrete (energiebesparende) maatregelen die moeten gebeuren, het zoeken van een geschikte aannemer per maatregel, het opstellen en uitsturen van offertevragen en het beoordelen van offertes, het opvolgen en beoordelen van de werken. De stad Brugge zorgt voor de toeleiding van klanten.
Deze renovatiebegeleiding in het kader van collectieve renovatieprojecten kan gezien worden binnen het breder kader van het klimaatplan 2030 van de stad (Brug 1). Het verhogen van de renovatiesnelheid wordt ook als essentieel gezien om te voldoen aan de Vlaamse en Europese klimaatdoelstellingen. Naast de focus op energiebesparing en de overgang naar duurzame verwarmingssystemen wordt ook aandacht besteed aan de minimale woonkwaliteitseisen volgens de Vlaamse wooncode.
Via deze opdracht streven we ernaar om minimum 750 woningen te renoveren met een gemiddelde CO2-besparing van 2 ton per woning en dit in een tijdspanne van maximaal 6 jaar. We streven ernaar om zoveel mogelijk woningen tot EPC-label A te renoveren, het label dat alle woningen moeten bereikt hebben tegen 2050. In samenspraak (en opgeladen met lokale kennis van) de stad wordt een aantal wijken geselecteerd die we meenemen in een intensief begeleidings- en ontzorgingstraject. Dit neemt niet weg dat ook andere geïnteresseerde burgers kunnen participeren in het project.
De gemeenteraad keurt het bestek goed voor een raamcontract van 1.000.000 euro (incl. btw). Via dit raamcontract zullen Bruggelingen door externe partners volledig ontzorgd worden in hun renovatietraject.
In zitting van 14 december 2020 keurde de Gemeenteraad de bijlagen aan het arbeidsreglement - raamkader telewerk en telewerkovereenkomst goed.
In zitting van 21 februari 2022 werd de aanpassing van de rechtspositieregeling i.f.v. de vergoedingen voor hybride werken (telewerk-en digitaliseringsvergoeding) goedgekeurd.
De aanpassingen aan de bijlage I en II van het arbeidsreglement (raamkader telewerk en telewerkovereenkomst) in het kader van structureel telewerk dienden nog te gebeuren m.n. het toevoegen van de vergoeding voor telewerk in het raamkader en het aanpassen van de telewerkovereenkomst aan de regelgeving van CAO 85 bis.
Onderstaande tekst (blauwe tekst) wordt aangepast in bijlage I raamkader telewerk:
Artikel 2 – Wat is de VISIE van de Stad Brugge?
Dit raamkader is erop gericht om te evolueren naar een organisatie waar de autonomie en efficiëntie van de medewerkers hoog ligt. Hierbij wordt uitgegaan van volgende basisprincipes:
...
Artikel 5 – aanvraagprocedure
Aanvraag – telewerkovereenkomst
Telewerken kan enkel door de medewerker zelf aangevraagd worden met de telewerkovereenkomst, ter beschikking gesteld door de dienst Personeel & Organisatie.
De leidinggevende geeft zijn of haar advies, maakt de nodige afspraken over het telewerk en noteert alles in bijgevoegde telewerkovereenkomst.
Bij gunstig advies ondertekenen de werkgever leidinggevende en de medewerker de telewerkovereenkomst. die aan de dienst Personeel & Organisatie bezorgd wordt.
Met het ondertekenen van de telewerkovereenkomst worden de toepasbare regels, zoals vermeld in dit raamkader, vastgelegd. De overeenkomst wordt bewaard in het persoonlijk dossier. Voor contractuele medewerkers maakt dit samen met het raamkader integraal deel uit van de arbeidsovereenkomst.
...
Artikel 9 – praktisch
9.1 technische problemen
De medewerker dient bij technische problemen of overmacht contact op te nemen met de leidinggevende en indien nodig hier melding van te maken bij het team Elpmin. Dit kan via het platform ‘https://elpmin.brugge.be’ of telefonisch op het helpdesknummer Elpmin 050 47 40 30.
Dit kan via:
De leidinggevende overlegt met de medewerker in functie van vervangende taken of een terugkeer naar de eigen arbeidsplaats.
9.2 ziekte en arbeidsongevallen
Bij ziekte of een arbeidsongeval is de medewerker eveneens onderworpen aan de procedures zoals vermeld in het arbeidsreglement en de rechtspositieregeling.
9.3 onkosten
De werkgever stelt een laptop ter beschikking van de medewerker. De medewerker staat zelf in voor de verdere inrichting van de werkplek. De werkgever vergoedt geen onkosten (bvb. internetverbinding, abonnement, bureaustoel,…) die voortvloeien uit het telewerk.
De medewerker krijgt vanaf een halve dag telewerk een vergoeding van 2 euro per dag, begrensd tot maximum 18 euro per maand. De vergoeding wordt niet pro rata berekend voor medewerkers die deeltijds werken. Deze vergoeding wordt toegekend voor een gedeeltelijke dekking van de kosten verbonden aan telewerk.
9.4 verzekeringen
De medewerker is zelf verantwoordelijk om de eigen brandverzekering en/of andere verzekeringen aan te passen in functie van het telewerk. De werkgever sluit eveneens geen extra verzekering af om eventuele risico’s van het telewerk te dekken.
9.5 welzijn op het werk
De Stad Brugge is verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de wetgeving m.b.t. veiligheid en gezondheid op de werkplek. De welzijnswetgeving blijft integraal van toepassing zoals vermeld in het arbeidsreglement en de rechtspositieregeling. De preventieadviseur kan schriftelijk advies geven over het inrichten van de werkplek. De medewerker evalueert zelf of de werkplek voldoet aan de vereisten van veiligheid en gezondheid. Hij kan hiertoe ten allen tijde de dienst GIDPBW contacteren.
De gekozen werkplek dient geschikt te zijn voor het uitvoeren van de arbeidsprestaties.
Dit impliceert dat:
Bijlage II - telewerkovereenkomst wordt vervangen door een nieuwe overeenkomst conform CAO nr. 85 bis van 27 februari 2008.
De vorige telewerkovereenkomst voor de medewerkers van Stad Brugge werd zo eenvoudig mogelijk opgesteld om vlot hanteerbaar te zijn, maar voldoet niet meer aan de regelgeving.
CAO nr. 85 bis legt een aantal verplichte vermeldingen op m.b.t. de telewerkovereenkomst bij structureel telewerk. Dit document wordt beschouwd als een verplichte bijlage bij de arbeidsovereenkomst (contractuele medewerkers).
De telewerkovereenkomst is niet verplicht voor de vast benoemde medewerkers aangezien die medewerkers niet over een arbeidsovereenkomst beschikken. Toch voorzien we - zoals we ook in het verleden deden - een telewerkovereenkomst voor de vast benoemde medewerkers omwille van de informatieplicht van de werkgever en het maken van duidelijke afspraken tussen de verschillende partijen.
De wijzigingen betreffen vooral zaken die reeds waren opgenomen in ons telewerkreglement.
De overeenkomst zelf wordt uitgebreid met een aantal verplichte vermeldingen:
Er wordt goedkeuring verleend aan bovenstaande wijzigingen aan bijlage I en II van het arbeidsreglement (raamkader telewerk en telewerkovereenkomst).
De wijzigingen aan de bijlagen van het arbeidsreglement werden voorgelegd aan het bijzonder onderhandelingscomité voor de personeelsleden van Stad Brugge/OCMW Brugge van 7 februari 2023.
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Schepen Pieter Marechal antwoordt.
1. Aanpak opmaak uurroosters
Voor de opmaak van de werkroosters op basis van de nieuwe openingsuren werd met een aantal zaken rekening gehouden. In de eerste plaats met de noodzakelijke bezetting en permanentie die steeds moet worden gegarandeerd aan alle balies tijdens de openingsuren voor de burger. Daarnaast werd ook geluisterd naar voorkeuren van medewerkers inzake voorkeursregio en type werkrooster. Tenslotte werd nagegaan op welke manier de huidige werking van de dienst kon worden verbeterd, bijvoorbeeld door het verminderen van overwerk.
2. Principes nieuwe uurroosters
Principe 1: inzet personeel per regio
Voor de opmaak van de nieuwe werkroosters worden per regio steeds enkele vaste medewerkers ingezet, die aangevuld worden met allrounders. Deze allrounders vullen tekorten in de regio in maar worden ook ingezet aan de onthaalbalie van het Huis van de Bruggeling.
Principe 2: terugkerende werkroosters volgens 38u-week
De nieuwe roosters zijn opgemaakt in een vast, zichzelf herhalend systeem waardoor medewerkers steeds ruim op voorhand hun werkschema kennen. Doordat het systeem zichzelf blijft herhalen is het werkrooster in wezen al voor een jaar op voorhand gekend. Doordat een werkrooster steeds een 38-urenweek maximaal benadert, zorgen we ervoor dat de overuren worden verminderd wat zowel voor de dienst als de medewerker voordelen biedt (continuïteit dienstverlening versus work-life balance).
Verlofaanvragen worden steeds ruim vooraf in de roosters opgenomen en opgevangen. In het nieuwe roostersysteem wordt elke werkplek ingevuld en worden enkele medewerkers op ‘reserve’ geplaatst (allrounders). Deze medewerkers vangen zieken en verloven op. Hierdoor verminderen we de overuren en de plotse en dringende overnames van diensten door collega’s in rust. Overuren worden zo snel mogelijk gecompenseerd en kunnen in principe niet opgespaard worden. De middagpauze is steeds 30 minuten, dit geldt voor alle medewerkers. Dit is ook in het rooster opgenomen.
Principe 3: Werkroosters volgen piek- en dal momenten
Het nieuwe werkrooster is opgebouwd per type werkplek en het is ingedeeld in verschillende types shiften. Hierbij wordt rekening gehouden met piek- en dalmomenten. Medewerkers worden ingeroosterd wanneer de balies geopend zijn. Is de balie gesloten dan betekent dit dat men een andere taak opneemt of dat de dagtaak eindigt. Het rooster bepaalt de werkplaats en taak.
Principe 4: keuzemogelijkheid in zaterdagprestaties
Een werkschema binnen de cluster Klant volgens het nieuwe systeem verloopt van maandag tot vrijdag met mogelijkheid tot zaterdagprestaties. Dit is noodzakelijk gelet op de openingsuren van de cluster Klant en de voorkeuren van bezoekers om op zaterdag langs te komen. De cijfers tonen ook aan dat zaterdag een van de drukste momenten is. Het is daarom noodzakelijk dat een medewerker bij de cluster Klant bereid is om standaard twee zaterdagen in de maand te werken. Medewerkers kunnen echter zelf aangeven meer zaterdagen te willen werken, in ruil voor recuperatie op een andere dag in de volgende werkweek.
3. Nieuwe uurroosters
Het rooster is steeds gekoppeld aan de openingsuren van de balie waarbij we de medewerker een kwartier voor de opening van de balie en een kwartier na het afsluiten inroosteren. Op die manier voorzien we voldoende tijd voor voorbereidende taken en afsluitende taken. Wanneer de balie gesloten is, voorzien we geen aanwezigheid op de locatie met uitzondering van de vrijdagmiddag wanneer ruimte voorzien is voor kluisopmaak en kassastortingen (rooster: afsluiting en administratie). Wie na sluitingstijd van de balie een taak in het contactcenter opneemt, kan dit ook vanop de locatie doen (om onnodige verplaatsingen te vermijden). We voorzien steeds een middagpauze van 30 minuten (kwam uit de bevraging naar voren als voorkeur bij de meeste medewerkers). Voor medewerkers die meer zaterdagen werken per maand geldt een aangepast rooster.
a) Beperkt geopende balie
Dit rooster is van toepassing op de balies in de deelgemeentehuizen met beperkte bezoekersstromen. Meer bepaald: Sint-Pieters, Sint-Kruis, Koolkerke/ Sint-Jozef, Sint-Michiels.
Week 1 | Week 2 |
Maandag en dinsdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 -17u Woensdag: 8u15 – 12u45 en van 13u45 - 18u15 Donderdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 -17u Vrijdag8u15 – 12u45 en van 13u15 - 15u45 Zaterdag: 8u15 – 12u45 | Dinsdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 -16u30 Woensdag: 8u15 – 12u45 en van 13u45 - 18u15 Donderdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 -15u45 Vrijdag8u15 – 12u45 en van 13u15 -15u45 |
Wanneer de balie gesloten is, wordt standaard een balietaak aan een ruim geopende balie voorzien, een taak in het contactcenter of backoffice.
b) Combinatie van ruim en beperkt geopende balie
Dit rooster is van toepassing op de balies in de deelgemeentehuizen met het meest aantal bezoekers. Meer bepaald: Sint-Andries - Sint-Michiels en Assebroek - Sint-Kruis.
De late shiften aan de ruim geopende balie zijn:
Week 1 | Week 2 |
Maandag en dinsdag: 9u30 – 13u15 en van 13u45 -18u15 Woensdag: 8u15 – 12u45 en van 13u45 – 18u15 Donderdag: 9u30 – 13u15 en van 13u45 – 18u15 Vrijdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 15u 45 Zaterdag: 8u15 – 12u45 | Dinsdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 -16u30 Woensdag: 8u15 – 12u45 en van 13u45 - 18u15 Donderdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 -15u45 Vrijdag 8u15 – 12u45 en van 13u15 -15u45 |
Wanneer de balie gesloten is, wordt standaard een balietaak aan een ruim geopende balie voorzien, een taak in het contactcenter of backoffice.
c. Combinatie Bus van de Bruggeling en beperkt geopende balie (Zeebrugge)
In dit werkrooster werkt een medewerker in de bus, aan de balie van Zeebrugge, aan de onthaalbalie van het Huis van de Bruggeling, in het contactcenter of backoffice.
Week 1 |
|
Week 2 |
|
Week 3 |
|
d) Onthaalbalies Huis van de Bruggeling
Gelet op de ruime openingsuren kunnen medewerkers hier kiezen voor vroege of late shiften of een combinatie van beide.
Week 1 | Week 2 |
Vroege shift | |
Maandag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 16u30 Dinsdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 16u30 Woensdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 16u30 Donderdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Vrijdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Zaterdag: 8u 15 – 12u45 | Dinsdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Woensdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Donderdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Vrijdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 15u45 |
Late shift | |
Maandag: 9u30 – 13u15 en van 13u45 – 18u15 Dinsdag: 10u – 13u15 en van 13u45 – 18u15 Woensdag: 11u45 – 17u en van 17u30 – 20u15 Donderdag: 10u – 13u15 en van 13u45 – 18u15 Vrijdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Zaterdag: 8u 15 – 12u45 | Dinsdag: 9u30– 13u15 en van 13u45 – 18u15 Woensdag: 11u45 – 17u en van 17u30 – 20u15 Donderdag: 9u30– 13u15 en van 13u45 – 18u15 Vrijdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 15u45
|
Combinatie vroege/late shift | |
Maandag: 10u - 13u15 en van 13u45 – 18u15 Dinsdag: 8u 15 – 12u45 en van 13u15 – 17 u Woensdag: 8u 15 – 12u45 en van 13u15 – 17 u Donderdag: 10u - 13u15 en van 13u45 – 18u15 Vrijdag: 8u 15 – 12u45 en van 13u15 – 17 u Zaterdag: 8u 15 – 12u45 | Dinsdag: 10u– 13u15 en van 13u45 – 18u15 Woensdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Donderdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 17u Vrijdag: 8u15 – 12u45 en van 13u15 – 15u45 |
Wanneer de balie gesloten is op vrijdagmiddag, wordt in de ene week een taak in het contactcenter voorzien. In beperkte mate kan hier ondersteuning geboden worden in de backoffice. In de andere week voorzien we een werkoverleg met de andere medewerkers van de onthaalbalies. Een allrounder kan (onverwachte) afwezigheden opvangen.
e) Themabalies
Gelet op de ruime openingsuren worden de medewerkers als volgt worden ingezet:
Week 1 |
|
Week 2 |
|
Week 3 |
|
De themabalies zijn geopend volgens de noden van de burger, dit kan verschillen per thema.
Wanneer de balie gesloten is, verricht de medewerker zijn backofficetaken gelinkt aan zijn themabalie. Het werkoverleg vindt dan plaats 1 keer per maand op een moment dat de themabalie gesloten is.
De aangepaste uurroosters kregen gunstig advies van de vakbondsorganisaties in het boc van 7 februari 2023. Er wordt afgesproken in september 2023 de uurroosters te evalueren mits tijdige levering van de dienstverlening bus.
1) Motivering
Gedurende de periode van renovatie van de balie in Sint-Andries wenst de cluster Klant de openingsuren van de onthaalbalie in Sint-Michiels tijdelijk aan te passen. Om bezoekers uit regio West de mogelijkheid te bieden om in hun dichte omgeving terecht te kunnen voor de dienstverlening wensen we de openingsuren in Sint-Michiels tijdelijk uit te breiden. Deze wijziging van de openingsuren is van kracht vanaf 1 april 2023 en tot oplevering van het administratief centrum Sint-Andries (richtdatum oktober 2024).
De aangepaste uurroosters, zoals hierboven vermeld, met ingang van 1 april 2023 blijven van kracht.
2) Voorgestelde openingsuren.
Vroegere openingsuren (bemerking: inmiddels zijn de renovatiewerken al gestart in deelgemeentehuis Sint-Andries en is deze locatie niet meer geopend voor het publiek):
Voorgestelde nieuwe openingsuren vanaf 1 april (gedurende de renovatiewerken van het deelgemeentehuis Sint-Andries) tot eind 2024 (einde werken):
Nieuwe openingsuren in Regio West (onthaalbalie Sint-Michiels en Sint-Andries) na beëindigen renovatie:
Sint-Michiels:
Sint-Andries:
De goedkeuring voor aangepaste openingsuren en uurroosters betekent ook een aanpassing van het arbeidsreglement, hoofdstuk 4.
Er wordt goedkeuring verleend aan bovenstaande uurroosters (principe van de uurroosters in een twee en drie weken cyclus) met ingang van 1 april 2023 voor de:
Er wordt akkoord gegaan om gedurende de renovatiewerken in het administratief centrum van Sint-Andries, de openingsuren van het administratief centrum te Sint-Michiels tijdelijk aan te passen. De wijziging van de openingsuren zijn van kracht vanaf 1 april 2023 tot en met de oplevering van het administratief centrum te Sint-Andries (richtdatum oktober 2024).
De aangepaste uurroosters kregen gunstig advies van de vakbondsorganisaties in het boc van 7 februari 2023.
Hoofdstuk 4 uurroosters (cluster klant) van het arbeidsreglement voor de personeelsleden van stad Brugge wordt aangepast zoals vermeld in bovenstaande nota.
Sinds 2022 wordt het neerhofdierenfestival niet meer in Brugge maar in Roeselare georganiseerd.
Dit werd in 2022 beslist omdat de samenwerking met de gezinsbond van Brugge is stopgezet en overgenomen is door Gezinsbond Roeselare.
Het jaarlijks budget van 750 euro wordt herbestemd naar landbouw.
Met dit budget wil de stad de landbouw ondersteunen.
De gemeenteraad keurt goed dat de nominatieve toelage voor Angora Kleinvee Club (750 euro) geschrapt en herbestemd wordt naar landbouw.
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
Sinds 2020 wordt de expo 'Sea Food Expo Global' niet meer in België maar in Spanje georganiseerd.
Het jaarlijks budget van 2500 euro wordt herbestemd naar Visser tot Vork, dit project ondersteunt de lokale visserijsector.
De gemeenteraad keurt goed dat de nominatieve toelage voor Vlaams centrum voor Agro Visserijmarketing VZW (2500 euro) geschrapt en herbestemd wordt naar Visser tot Vork.
Raadslid Andries Neirynck interpelleert over invulling Carcoke site, Zeematex site en andere gesaneerde haventerreinen in de Zeebrugse haven.
Burgemeester Dirk De fauw en Schepen Minou Esquenet antwoorden.
Raadslid Geert Van Tieghem interpelleert over stad van zaken fusieverhaal Stad Brugge.
Raadslid Yves Buysse interpelleert over fusies en districten.
Raadslid Janos Braem komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Raf Reuse interpelleert over stadiondossier.
Raadslid Pol Van Den Driessche komt tussen.
Schepen Franky Demon en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Benedikte Bruggeman interpelleert over Zwaanhofstraat Dudzele.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Raadslid Ilse Coopman interpelleert over bezwaren van erfgoedverenigingen en omwonenden tegen het CAAP-project.
Raadslid Andries Neirynck komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Karin Robert interpelleert over een vertelboom in Brugge – waar taal en kunst elkaar raken.
Schepen Nico Blontrock antwoordt.
Raadslid Pol Van Den Driessche interpelleert over monumenten.
Raadslid Andries Neirynck komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Raadslid Geert Van Tieghem interpelleert over registratie digitaal platform voor aanbestedingen.
Raadslid Raf Reuse komt tussen.
Schepenen Franky Demon en Mercedes Van Volcem antwoorden.
Raadslid Geert Van Tieghem interpelleert over registratie digitaal platform voor aanbestedingen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Raadslid Nele Caus interpelleert over Brugge Awards.
Raadslid Sandrine De Crom komt tussen.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
Raadslid Barbara Roose interpelleert over organisatie events door ‘8 mei-coalitie’, ook in Brugge?
Raadslid Raf Reuse komt tussen.
Schepen Nico Blontrock antwoordt.
Raadslid Barbara Roose interpelleert over invulling oude stelplaats Assebroek: impact voor omwonenden & opportuniteiten.
Raadslid Raf Reuse komt tussen.
Schepenen Franky Demon, Mercedes Van Volcem en Minou Esquenet antwoorden.
Raadslid Yves Buysse interpelleert over de vlaggen van de Ronde.
Raadsleden Karin Robert en Nele Caus komen tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Raadslid Arnold Bruynooghe interpelleert over hoe cyberveilig is Brugge?
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
De politiejaarrekening 2021 werd op 11 januari 2023 goedgekeurd door de Gouverneur - Federale dienst politionele veiligheid (administratief - specifiek toezicht).
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de hogere overheden waarbij de politiejaarrekening 2021 werd goedgekeurd.
De kennisname van de goedkeuring van de politiebegroting 2023 dient te gebeuren volgens de vigerende wetteksten.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de hogere overheid waarbij de politiebegroting 2023 werd goedgekeurd.
Het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2020, 2021 en 2022 bevatte de volgende fenomenen:
1) Coördinatie;
2) Fenomeen sociale overlast;
3) Fenomeen inbraak ;
4) Fenomeen fietsdiefstal;
5) Fenomeen gauwdiefstal;
6) Fenomeen drugtrafiek en druggerelateerde maatschappelijke overlast.
Voor elk van deze fenomenen werden strategische en operationele doelstellingen geformuleerd, met daaraan telkens gekoppeld de te verwachten resultaten en indicatoren. De acties werden uitgevoerd en nagestreefd door de preventiedienst, in samenwerking met de relevante partners en volgens de principes van integrale veiligheidzorg.
Het SVPP 2020 werd integraal verlengd na 2018-2019.
Het SVPP 2021 werd licht gewijzigd: aangezien het stedelijk buurtwerk overgeheveld werd naar de lokale dienstencentra van Mintus (cfr. beheersovereenkomst), werd het luik stedelijk buurtwerk uit het SVPP geschrapt.
Het SVPP 2021 werd integraal verlengd naar 2022.
Er is een jaarlijks subsidiebedrag van 737.041,50 euro euro voorzien. Dit subsidiebedrag wordt voorzien voor enerzijds werkingsmiddelen en anderzijds loonkosten.
Eveneens in het kader van het strategisch veiligheids- en preventieplan worden een aantal extra financiële middelen voorzien voor de werking van de dienst gemeenschapswachten. Concreet gaat het om een subsidiebedrag van 16.587,44 euro (zgn. dispositief 90) en 42.714,57 euro (zgn. dispositief 346).
De preventiedienst ontving de door de minister van binnenlandse zaken ondertekende conventie betreffende het strategisch veiligheids- en preventieplan 2020-2022. Deze ondertekende conventie wordt ter notificatie voorgelegd aan de Gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2020, 2021 en 2022 door de minister van binnenlandse zaken.
Verslag algemene vergadering 16 december 2022
Er wordt gevraagd het verslag van de algemene vergadering van Audio van 16 december 2022 ter kennisgeving voor te leggen aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
1. Goedkeuring van de agenda en instemming met elektronische correspondentie (bijlage 1)
De aanwezigen bevestigen de uitnodiging met agenda en bijbehorende documenten tijdig ontvangen te hebben. In overeenstemming met art. 17 van de statuten zijn de uitnodiging en de nodige stukken ten minste vijf werkdagen voor de vergadering elektronisch verzonden.
De vergadering vindt op hybride wijze plaats. De afgevaardigden gaan ermee akkoord om een hybride vergadering te houden en op deze wijze de beslissingen te nemen.
2. Akteneming van de namen van de afgevaardigden en vaststelling van het stemmenaantal (bijlage 0: aanwezigheidslijst)
De voorzitter stelt vast dat de aanwezige stemgerechtigde en gevolmachtigde vertegenwoordigers van de deelgenoten minstens de helft van het gewogen aantal stemmen vertegenwoordigen (839 364 stemmen), zodat de vergadering rechtsgeldig kan beslissen.
3. Goedkeuring verslag Algemene Vergadering 20 mei 2022 en 30 september 2022 (bijlage 2 en 3)
De vergadering keurt het verslag van de algemene vergadering van 20 mei 2022 en het verslag van de algemene vergadering van 30 september 2022 goed.
4. Goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2020-2025 (bijlage 4)
De secretaris van de algemene vergadering geeft toelichting bij de aanpassingen van het meerjarenplan 2020 – 2025, zoals vastgesteld door de raad van bestuur Audio van 30 november 2022.
De leden van de algemene vergadering keuren de aanpassingen aan het meerjarenplan 2020 – 2025 goed rekening houdend met de beslissing van de raad van bestuur van 30 november 2022 inzake de aanpassing van het pensioenplan van de medewerkers.
5. Kennisname goedkeuring jaarrekening Audio 2021 door gouverneur (bijlage 5)
De leden van de algemene vergadering nemen kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van welzijnsvereniging Audio.
6. Kennisname kostprijsberekening (vereiste inzake btw-vrijstelling) (bijlage 6)
Om in aanmerking te komen voor de btw-vrijstelling van art. 44, §2 bis van het btw-wetboek is vereist dat de leden inzage hebben in de kostprijsberekening van de vereniging aan de hand van een periodieke rapportering. De Algemene Vergadering neemt kennis van de toelichting m.b.t. de kostprijsberekening.
7. Varia
Overeenkomstig artikel 20 van de statuten van Audio, zijn de afgevaardigden van de deelgenoten verantwoordelijk voor kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn of het hoogste bestuursorgaan van de publieke rechtspersoon die geen gemeente of OCMW is of het hoogste bestuursorgaan van de private rechtspersoon zonder winstoogmerk.
De dienst algemeen bestuur heeft nu deze taak op zich genomen.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de algemene vergadering van welzijnsvereniging Audio wv van 16 december 2022.