De verzamelde reacties en adviezen over het ontwerp BRB en het ontwerp MER - terug te vinden onder https://downloads.brugge.be/college/resultaten_openbaar_onderzoek.zip - omvatten:
Met de verzamelde reacties uit het openbaar onderzoek en het standpunt van de GECORO-B zijn het BRB en het MER gefinaliseerd. De nota in bijlage 2 ordent en behandelt de reacties en adviezen over het BRB per thema: open ruimte (A); nieuw te realiseren campussen (B); zonevreemdheid (C); de bouwmogelijkheden in luwe en dynamische wijken (D); verweven van ondernemingen in woonomgevingen zodat campussen voorbehouden blijven voor niet-verweefbare activiteiten (E); weinig ambitie op vlak van mobiliteit (F); aanplanting van de Vesten (H); landbouw (I); goed nabuurschap tussen stad en haven (J), erfgoed (K), een plan waardoor mensen hun huis en tuin moeten verlaten (L); de rol van de Wulgenbroeken en de Lijsterbeek in het groen blauw raamwerk (M); de bovenlokale rol van Brugge en bovenlokale kwesties als de stadsvaart en de rol van de kustvaart in de ontsluiting van de haven (G, J, M). Het advies van de GECORO-B gaat in op de reacties over open ruimte en bedrijvigheid, over zonevreemdheid, over de ontwikkelingsperspectieven voor luwe wijken en over verweving van ondernemingen in woonomgevingen zodat campussen voorbehouden blijven voor niet-verweefbare activiteiten.
De aanpassingen die daaruit voortvloeien, zitten vervat in het finaal BRB d.d. december 2023 in bijlage 3.
Er zijn inhoudelijk geen fundamentele wijzigingen ten opzichte van het ontwerp BRB d.d. maart 2023. In het BRB d.d. december 2023 houden de strategische visie en de 5 beleidskaders stand.
Van de 106 reacties is er evenwel een groep van 94 bezwaren die een fundamenteel inhoudelijke wijziging vraagt van de doelstelling ‘open ruimte beschermen’ in het beleidskader groen blauw raamwerk activeren. Het gaat om een gelijkend bezwaarschrift van vzw Groen, vzw Bescherm Bomen en Natuur, actiegroep Red de Spie en 84 bezwaarschrijvers die dit bezwaarschrift, al niet in verkorte versie, overnamen. Grootouders voor klimaat, Natuurpunt en 5 bezwaarhebbers dienden een gelijkaardig bezwaar in. Volgens deze bezwaren moeten 4 gebieden - de Spie, de Chartreuse en het gebied ten westen van de Blankenbergse Steenweg en de Dudzeelse polder - gevrijwaard blijven van ontwikkeling en opgenomen worden in de open ruimte mal (punt A).
Daar tegenover staan de reacties van VOKA, UNIZO en Bedrijvig Brugge die wijzen op het tekort aan economische ruimte in de regio Brugge. Deze reacties dringen aan op realisatie van nieuwe bedrijventerreinen op de Spie, de Chartreuse en het gebied ten westen van de Blankenbergse Steenweg en om de Dudzeelse polder strategisch gezien in havengebied te houden.
De tweespalt die er doorheen het BRB traject was – met de strijd om open ruimte aan de ene kant en de vraag naar plaats voor het tekort aan ondernemingsruimte aan de andere kant – wordt hiermee bevestigd in de resultaten van het openbaar onderzoek.
De GECORO-B bevestigt de visie en doelstellingen in het BRB, zowel voor de doelstellingen over open ruimte en over ruimte voor bedrijvigheid.
Deze bezwaren hebben niet geleid tot een aanpassing van het BRB.
De aanpassingen die ten opzichte van het ontwerp BRB d.d. maart 2023 gebeurden zijn – in de volgorde van het BRB document:
Het MER is gefinaliseerd op basis van de 9 adviezen die in de adviesronde over het ontwerp MER werden ontvangen. Er waren geen adviezen die de milieubeoordeling in het ontwerp MER inhoudelijk in vraag stellen of wijzigen:
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek over het ontwerp Beleidsplan Ruimte Brugge en het ontwerp MER en van het standpunt van de GECORO-B die hebben geleid tot het Beleidsplan Ruimte Brugge d.d. december 2023, dat op zijn milieueffecten wordt beoordeeld in het MER. Het Milieueffectenrapport (MER) is op 1 december 2023 goedgekeurd door het Team Omgevingseffecten Vlaanderen.
De gemeenteraad stelt het Beleidsplan Ruimte Brugge d.d. december 2023 definitief vast.