In het dossier werden volgende meerwerken uitgevoerd:
- verwijdering van de Japanse duizendknoop:
Japanse duizendknoop is een invasieve exoot, die snel uitbreidt, en eenmaal gevestigd, een ‘normaal’ gebruik van het park onmogelijk maakt waar ze groeit. Voor de inrichting van het park is het nodig ze volledig te verwijderen.
Om die duizendknoop te verwijderen was voorzien om 585 ton aarde met wortels weg te voeren, in de zone waar de duizendknoop bovengronds zichtbaar was bij opmaak van het bestek. In de praktijk blijkt echter dat de wortels ondertussen al veel verder (onder de grond) doorgegroeid zijn dan de zone die toen werd opgemeten. Het had geen zin om te stoppen bij de voorziene afgraving omdat ter plaatse blijkt dat de zijkanten, over een diepte van 180cm vol zit met wortels van de Japanse duizendknoop. Als we die afgraving niet gedaan hadden, was al het werk voor niets geweest. Dit meerwerk zit vervat onder post 12 in de meetstaat.
Meerkost: 27.424,74 euro excl. btw.
- opvullen van de put door de uitgraving van de Japanse duizendknoop:
Aangezien de put van de Japanse duizendknoop groter is gemaakt voor de verwijdering van de wortels van de Japanse duizendknoop was er ook meer grond nodig om terug aan te vullen. Dit meerwerk zit vervat onder post 22 in de meetstaat.
Meerkost: 10.003,84 euro excl. btw.
- Daarnaast is er een meerkost voor de aanleg trapconstructie van het betonpad naar het jaagpad, die door de gemeenteraad werd gevraagd in het ‘zaak der wegen’ dossier. Voor de trapconstructie zijn 9 betonplaten nodig, evenals extra uitgraving, fundering en profilering. Dit meerwerk zit vervat onder de posten 24, 29 en 30 in de meetstaat.
Meerkost: 7.531,56 euro excl. btw.
- Langsheen het jaagpad werd het maaiveld afgegraven om de teelaarde te zeven. Door het feit dat er in de ondergrond heel wat ongewenste elementen zaten zoals stenen, bakstenen massieven, oude trottoirbanden,… was het nodig om de helling opnieuw aan te leggen teneinde een mooie strakke helling te kunnen aanleggen die kan dienen als ligweide. Dit meerwerk zit vervat onder de posten 13, 14, 15 en 18 in de meetstaat.
Meerkost: 5.832,81 euro excl. btw.
- Voor de stabiliteit van het betonvlak op de helling langs het jaagpad werd een geogrid voorzien als extra versteviging onder de fundering van het betonpad. Dit meerwerk zit vervat onder post 21 in de meetstaat.
Meerkost: 1.324,8 euro excl. btw.
- Het houten brugje onder de Katelijnebrug is één van de toegangen tot het Katelijnepark. Gelet op recente ongevallen op het brugje door fietsers die uitglijden stellen we voor om de bestaande metalen afwerking op de brug te verwijderen en te vervangen door anti-slipstrips. Deze strips zullen op elke houten plank worden vastgevezen om ongevallen in de toekomst te vermijden. Het houten anti-slipgedeelte dat voorheen aanwezig was op de houten brug mistte zijn werking door slijtage. Daarna werd een metalen grid gemonteerd op de brug als anti-slipelement. Deze afwerking blijkt nu niet geschikt voor het vele fietsverkeer op de brug. Daarom stellen we voor om nieuwe anti-slipstrips te monteren op elke plank op de brug. De kostprijs bedraagt 337,5 euro per lopende meter. De lengte van de brug is 90 meter (inclusief de bochtstukken).
Meerkost: 30.375 euro excl. btw.
Berekening:
- Gunningsbedrag: 322.658,18 excl. btw - 390.416,40 incl. btw.
- Meerwerken: 82.492,75 euro excl. btw - 99.816,23 euro incl. btw.
Dit bedraagt een bedrag van meerwerken dat 20,36% van het gegunde bedrag bedraagt.
Nieuw gunningsbedrag: 405.150,93 euro excl. btw - 490.232,62 euro incl. btw.