We stellen volgende zaken voor:
1. Samenwerkingsovereenkomst afsluiten met SOBO@WERK VZW voor het ter beschikking stellen van de Brugse herbruikbare bekers aan bepaalde externe Brugse gebruikers.
Om tegemoet te komen aan de vraag om de bekers die eigendom zijn van de stad Brugge ter beschikking te stellen aan bepaalde externe Brugse gebruikers wordt een samenwerkingsovereenkomst voorgesteld.
Deze overeenkomst regelt specifiek het gebruik van herbruikbare bekers die eigendom zijn van de stad (inclusief opbergboxen), voor bepaalde externe Brugse doelgroepen, namelijk gebruikerscategorieën B, C en D uit het ‘Reglement voor het gebruik van materiaal van de uitleendienst van Stad Brugge’:
Voor doelgroep categorie A (Groep Brugge en stedelijke VZW’s) worden de Brugse bekers, voor de evenementen waarvan de groep Brugge organisator is, gereserveerd via een apart raamcontract en dit valt dus buiten deze overeenkomst (en dus geldt bijvoorbeeld ook de waarborgregeling niet).
Er wordt voorzien in artikel §2.3 dat het College van Burgemeester en Schepenen uitzonderingen kunnen toestaan aan gebruikers van categorie E (organisatoren van privé- en commerciële evenementen of organisatoren die niet in andere categorieën ondergebracht kunnen worden).
De gebruikers van doelgroepen B, C en D dienen zich er van bewust te zijn dat andere gebruikers, zoals bijvoorbeeld de stad ook evenementen organiseert met deze bekers waarbij geen waarborg gevraagd wordt voor de bekers.
Voor alle verdere afspraken wordt verwezen naar de overeenkomst in bijlage.
2. Opzetten van een systeem dat minstens 90% retour van de bekers oplevert (eigen stadsdiensten)
Alle stadsdiensten die evenementen organiseren zullen ook zelf een systeem moeten uitwerken om de retour van minstens 90% van de herbruikbare bekers te garanderen. De manier waarop staat hen vrij. Dit kan enerzijds met een waarborg zelf, maar er zijn ook andere manieren zoals werken met een ecocoin (waarbij de deelnemer zelf geen geldwaarde moet inbrengen) of een beloningssysteem (meer info op: https://ovam.vlaanderen.be/aan-de-slag-met-de-wetgeving-cateringmateriaal).
Het aantal bekers zal jaar na jaar blijven dalen door verlies bij evenementen georganiseerd door stadsdiensten, dus vroeg of laat moet er weer nieuwe bekers gekocht worden om het verlies veroorzaakt door de eigen stadsdiensten ook te compenseren. We stellen daarom het volgende voor:
Jaarlijks vraagt de uitleendienst een extra budget aan bij aanpassing meerjarenplan ter waarde van alle door de groep Brugge verloren bekers die terug aangevuld moeten worden, waarmee men dan terug nieuwe bekers kan aankopen.
Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Stad en SOBO@WERK VZW met betrekking tot het ter beschikking stellen van herbruikbare bekers en de bijhorende wasbare, herbruikbare bakken voor het transport. Er wordt voorzien in artikel §2.3 dat het College van Burgemeester en Schepenen uitzonderingen kunnen toestaan aan gebruikers van categorie E (organisatoren van privé- en commerciële evenementen of organisatoren die niet in andere categorieën ondergebracht kunnen worden).
Alle staddiensten dienen de nodige systemen op te zetten bij hun evenementen opdat steeds minstens 90% van de herbruikbare bekers terugkeert.
Jaarlijks vraagt de uitleendienst een extra budget aan bij aanpassing meerjarenplan ter waarde van alle verloren bekers die terug aangevuld moeten worden, waarmee men dan terug nieuwe bekers kan aankopen om de stock op peil te houden.