Het project omvat de renovatie van 69 sociale woningen. Het gaat om woningen gelegen in de Vuldersstraat, de Konfijtstraat, de Kazernevest, de Balsemboomstraat en de Sint-Brunostraat.
De woningen zijn gebouwd in de jaren 1985-1987 en zijn aan een grondige renovatie toe.
Volgende handelingen worden voorzien:
De onbebouwde ruimtes gelegen binnen de rooilijn (cfr. BA_type A_D_Landmeter_Rooilijnplan_230511_TVB.pdf) zijn openbaar domein, evenwel voor niet-mechanisch verkeer.
In het document wordt aangetoond hoe de rooilijn aangepast zal worden. Hierbij wordt een zone uit het openbaar domein gehaald (rood aangeduid) en wordt een zone toegevoegd aan het openbaar domein (gele zone).
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
Het gaat om een bestaande doorsteek die aangepast wordt. De toegang is een verbinding tussen de Kazernevest en het binnengebied van het bouwblok.
Het gaat hier om zones die worden aangelegd als verharde zones.
Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als “de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen” (art. 2, 12° Decreet Gemeentewegen).
Bij de aanvraag is een plan met de betrokken zones toegevoegd, het gaat om plan BA_type A_D_Landmeter_Rooilijnplan_230511_TVB.pdf
De zaak der wegen omvat meer dan enkel de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich uit over het tracé en de uitrusting van gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. de trottoirs, de inrichting van de (eventuele) parkeerplaatsen, de ligging, aansluiting en de materialen van de nutsleidingen (rioleringen) en van de aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van de nieuw te delven gracht naast de nieuw ontworpen weg, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van maatschappelijke infrastructuur, … (zie MvT, Parl.St. Vl.Parl. 2018-19, nr. 1847/1, 43).
Het tussen de rooilijnen gelegen gedeelte van de site, wordt ingericht als volgt:
Het gaat om een heraanleg van de doorgang waarbij deze wat verlegd en verbreed wordt. De materialisatie wordt hernomen en de plaatselijke versmallingen worden weggenomen.
Gelet op het niveauverschil zijn er 2 hellende delen voorzien om dit niveauverschil te kunnen overbruggen.
Voor een meer uitgebreide beschrijving kan worden verwezen naar het aanvraagdossier, en in het bijzonder naar het inplantingsplan, de diverse detailplannen en groenplannen.
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn is conform artikel 12, §2 van het Gemeentwegendecreet geïntegreerd in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Er werden in geen bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
Advies dienst Mobiliteit hierop:
Het voorliggend dossier wijzigt het huidig fijnmazig buurtwegennetwerk slechts zeer nihil. De bestaande trage wegen doorheen de wijk worden niet gewijzigd.
Aan artikel 3 wordt voldaan.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Advies dienst Mobiliteit hierop:
4.1 De buurtwegennetwerk wijzigt slechts zeer nihil. De bestaande buurtwegen in de woonwijk worden niet uitgebreid maar ook niet ingeperkt.
4.2 zie 4.1
4.3 Gunstig advies op het wijzigen van de rooilijn ter hoogte van het kruispunt Balsemboomstraat x Kazernevest.
4.4 Er worden geen gemeentegrenzen overschreden.
4.5 Zie 4.1
Conclusie
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Opname in het openbaar domein
De ruimte aangeduid op het plan binnen de rooilijn zal opgenomen worden als gemeenteweg. De bestaande rooilijn wordt hiermee aangepast.
Voorwaarden
Er dienen geen bijzondere voorwaarden opgelegd te worden met betrekking tot de zaak der wegen.
Het dossier werd voorbesproken met de dienst Openbaar Domein.
Ze hebben echter geen advies verleend op de aanvraag.
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren ingediend.
De gemeenteraad: