In het kader van het realiseren van de F31 tussen Brugge en Zeebrugge wordt het fietspad vanaf Zeveneke tot over de Kolvestraat vernieuwd. Om een veilige oversteek over de Kolvestraat te krijgen, wordt een brug geplaatst langs de reeds aanwezige spoorwegbrug. Op deze manier wordt een op heden onveilige oversteek weggewerkt en kunnen fietsers op een veilige en vlotte manier tussen Brugge en Zeebrugge fietsen ter hoogte van de Kolvestraat.
De werken omvatten het heraanleggen en verbreden (van 2.50 m naar 3.00 m) van het fietspad tussen Zeveneke en de Kolvestraat. Het aanleggen van een fietsersbrug over de Kolvestraat en het aanleggen van de aansluitingen van het bestaande fietspad op deze brug.
In de bestaande toestand loopt het fietspad vanaf Zeveneke langs het Lisseweegs Vaartje en draait op het eind af naar rechts tot aan de bestaande oversteekplaats over de Kolvestraat om dan zo terug te keren naar de spoorweg. Het nieuwe fietspad steekt het Lisseweegs Vaartje over naar links om op de nieuwe brug tegen de spoorweg aan te sluiten. Ook aan de overzijde van de Kolvestraat wordt het fietspad gedeeltelijk verlegd om aan te sluiten op de fietsersbrug. Dit betekent een wijziging van het tracé van een trage weg en ook het wijzigen van de bestaande rooilijn, waar de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid over heeft.
Het nieuwe fietspad maakt deel uit van de fietssnelweg tussen Brugge en Zeebrugge. Een fietssnelweg heeft in principe een breedte van 4 m. In het verlengde van Zeveneke wordt het fietspad vernieuwd. De breedte wordt hier voorzien op 3 m. Er is slechts een breedte van 3 m mogelijk, gelet op de beperkte ruimte tussen de perceelsgrens van het naastliggende perceel en de aanwezige waterloop. Van zodra de ruimte beschikbaar is, wordt het fietspad aangelegd op een breedte van 4 m. Gelet op de specifieke situatie is de breedte van 3 m gunstig te beoordelen.
Er zijn nog een aantal andere werken noodzakelijk voor de realisatie van het project. Zo dient de waterloop plaatselijk te worden ingekokerd ter hoogte van de kruising van het fietspad met de waterloop. De inkokering vermijdt een bijkomende brugconstructie. Ook zijn verschillende reliëfwijzigingen noodzakelijk, zoals het aanleggen van taluds om de brughoogte te bereiken en het aanleggen van verschillende bufferbekkens voor de opvang van het hemelwater.
De geplande werken betekenen een grote meerwaarde in het realiseren van comfortabele fietsinfrastructuur. De bestaande infrastructuur wordt op deze manier geoptimaliseerd.
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad: