Terug
Gepubliceerd op 28/06/2023

2023_RMW_00038 - Cel Lokaal Sociaal Beleid - Project Ouderbruggen: verantwoording subsidie 2022, overdracht van onbestede middelen 2022 naar 2023 en aanvraag subsidie 2023 - goedkeuring.

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 26/06/2023 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, Voorzitter; Dirk De fauw, Burgemeester Stad Brugge; Minou Esquenet, Raadslid; Pieter Marechal, Raadslid; Nico Blontrock, Raadslid; Alexander De Vos, Raadslid; Joannes Logghe, Raadslid; Carlos Knockaert, Raadslid; Doenja Van Belleghem, Raadslid; Brigitte Balfoort, Raadslid; Wouter Bossuyt, Raadslid; Mieke Hoste, Raadslid; Pablo Annys, Raadslid; Pascal Ennaert, Raadslid; Mathijs Goderis, Raadslid; Dolores David, Raadslid; Pol Van Den Driessche, Raadslid; Nele Caus, Raadslid; Geert Van Tieghem, Raadslid; Martine Bruggeman, Raadslid; Raf Reuse, Raadslid; Janos Braem, Raadslid; Karin Robert, Raadslid; Stefaan Sintobin, Raadslid; Mercedes Van Volcem, Raadslid; Sandrine De Crom, Raadslid; Jean-Marie De Plancke, Raadslid; Jasper Pillen, Raadslid; Benedikte Bruggeman, Raadslid; Barbara Roose, Raadslid; Andries Neirynck, Raadslid; Katrien Cattoor, Raadslid; Ilse Coopman; Colin Beheydt, Algemeen directeur

Afwezig

Franky Demon, Raadslid; Hilde Decleer, Raadslid; Martine Matthys, Raadslid; Karel Scherpereel, Raadslid; Paul Jonckheere, Raadslid; Olivier Strubbe, Raadslid; Jos Demarest, Raadslid; Sandra Wintein, Raadslid; Florian De Leersnyder, Raadslid; Philip Pierins, Raadslid; An Braem, Raadslid; Yves Buysse, Raadslid; Chris Marain, Raadslid; Arnold Bruynooghe, Raadslid

Secretaris

Colin Beheydt, Algemeen directeur

Voorzitter

Annick Lambrecht, Voorzitter
2023_RMW_00038 - Cel Lokaal Sociaal Beleid - Project Ouderbruggen: verantwoording subsidie 2022, overdracht van onbestede middelen 2022 naar 2023 en aanvraag subsidie 2023 - goedkeuring. 2023_RMW_00038 - Cel Lokaal Sociaal Beleid - Project Ouderbruggen: verantwoording subsidie 2022, overdracht van onbestede middelen 2022 naar 2023 en aanvraag subsidie 2023 - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Financieel
Uit het overzicht van de gemaakte kosten blijkt dat tijdens het eerste jaar 37490 euro of 50% van de subsidie besteed is aan personeelskosten, een kleine 8%  (of 5850 euro) is besteed aan werkingsmiddelen. 41% ( 30660,77 euro) van de subsidie is niet besteed in 2022. Oranje vzw vraagt om deze onbestede middelen toe te voegen aan de subsidie 2023 (totaal: 30660,7 euro).

Ze willen de niet-bestede middelen inzetten voor:

  1. Aankoop duurzaam materiaal: De investering in duurzaam materiaal is een impuls om de werking van Ouderbruggen te verduurzamen. De daling in subsidie over de projectjaren, kan op deze manier opgevangen worden. In de huidige ontmoetingsplek te Sint-Kruis doet Ouderbruggen beroep op het gratis spelmateriaal van het Vrijetijdspunt binnen Oranje vzw, en van Huis van het Kind. Deze samenwerking kwam tot stand vanuit het uitproberen van verschillend aanbod en aftoetsing bij de kinderen en ouders, wat aanspreekt en waar nood aan is. Ondertussen blijkt dat een aantal zaken dienen aangekocht te worden die op de locatie kunnen blijven. De tweede ontmoetingsplek die start in 2023 zal sneller bij doorstart op spelmateriaal dienen te rekenen wegens de beperkte mogelijkheden van het bovenstaand materiaal. Afhankelijk van de verdere invulling van die ontmoetingsplek (waar gaat ontmoeting door, wanneer, welke leeftijd hebben de kinderen, ….), kan een mobiele opslagplaats een meerwaarde zijn om het materiaal te voorzien voor beide locaties. Voorbeelden zijn een caravan, een verrijdbare opbergbak, demontabele container, … 
  2.  Optimaliseren van inclusieve communicatie: Het eerste projectjaar kon Ouderbruggen rekenen op de communicatiedienst van Oranje vzw. Deze inzet werd verrekend in de werkingskosten (1512,5 euro). Het bereik van een diversiteit aan ouders kan geoptimaliseerd worden door een gedreven inzet op inclusieve communicatie. Zo is sociale media het communicatiemedium voor Ouderbruggen op vandaag. Welke tools kunnen we aanwenden om de diversiteit van de oudergroep te maximaliseren? Hiertoe wensen we in 2023 stappen vooruit te zetten. Dit betekent meer investering in communicatie.

Inhoudelijk (zie jaarverslag als bijlage)

In totaal zijn 15 ouderbijeenkomsten georganiseerd in 2022 (niet in de zomervakantie) waar gemiddeld 12 ouders en 21 kinderen op aanwezig zijn per bijeenkomst.

Enkele vaststellingen:

  • ouders die kennismaken, blijven langskomen
  • de meeste kinderen zijn in de kleuterleeftijd
  • activiteiten zijn een middel om ouders te bereiken en te recruteren
  • belangrijkste motivatie om deel te nemen, is het gezelschap
  • social media is een belangrijk medium om ouders te bereiken
  • weinig bereik van kwetsbare ouders (in termen van kansarmoede, beperkt sociaal netwerk en afstand tot de arbeidsmarkt,...)

In 2023 wil het project Ouderbruggen inzetten op:

  • acties om ook de meer kwetsbare ouders te bereiken door actievere bekendmaking bij de doelgroep, mogelijke drempels te slopen, sleutelfiguren in de buurt te stimuleren te participeren,...
  • verdere stappen zetten in de zelforganisatie van het project te Sint-Kruis
  • doorstart maken van een tweede ontmoetingsplaats in Sint-Jozef
  • rechtendetectie die aansluit bij de concrete noden van de ouders in de werking in Sint-Kruis en sint-Jozef

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de verantwoordingsstukken (financieel en inhoudelijk) van het project Ouderbruggen.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de toekenning van de subsidie van 55.500 euro voor het project "Ontmoetingsplekken voor ouders" voor 2023.

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de niet-bestede middelen van 2022 over te zetten naar 2023 (30660,77 euro). Het project Ouderbruggen gebruikt deze middelen in 2023:

  1. om het bereik van de kwetsbare ouders te verhogen (in beide locaties). Het bereik van een diversiteit aan ouders kan geoptimaliseerd worden door een gedreven inzet op inclusieve communicatie. Zo is sociale media het communicatiemedium voor Ouderbruggen op vandaag. Welke tools kunnen we aanwenden om de diversiteit van de oudergroep te maximaliseren? Het project ouderbruggen wenst in 2023 een traject te lopen met externe begeleiding om hierin stappen vooruit te zetten. Dit betekent meer investering in communicatie.
  2. om activiteiten te organiseren tijdens de ontmoetingsmomenten. Uit het eerste projectjaar is gebleken dat de organisatie van activiteiten ouders over de streep trekt om op de ontmoetingsmomenten aanwezig te zijn. Het project Ouderbruggen wil investeren in de aankoop van duurzaam materiaal.  

Het is binnen het tijdsbestek van deze samenwerkingsovereenkomst (2021-2025) niet meer mogelijk om niet-bestede middelen te verschuiven naar een volgend projectjaar.