Op het eerste gezicht is een dergelijke borgstelling niet nodig gezien tekorten van openbare ziekenhuizen moeten bijgepast worden door de lokale overheden die deze ziekenhuizen beheren (art. 125 gecoördineerde wet op de ziekenhuizen). Aldus blijven de lokale overheden toch verantwoordelijk voor de financiën van hun openbare ziekenhuizen. Volgens de banken is deze regelgeving niet voldoende als borgstelling: bij solvabiliteitsproblemen of samenloop schuldeisers heeft de bank geen zekerheid dat ze volledig terugbetaald wordt. Bovendien zouden, volgens het wetboek economisch recht, ziekenhuizen ook beschouwd kunnen worden als een onderneming en kunnen tegen ziekenhuizen aldus insolvabiliteitsprocedures ingesteld worden.
Banken kunnen bij kredietbeoordeling van het ziekenhuis AZ Sint-Jan rekening houden met de (zeer aantrekkelijke) toekomstige pensioenlasten (responsabiliseringspremie). De Vlaamse overheid komt echter bij het ziekenhuis tussen in de helft van deze responsabiliseringsbijdrage.
In overleg met het AZ Sint-Jan werd een document (zie bijlage bij dit besluit) opgemaakt dat de borgstelling van OCMW Brugge bepaalt. Deze wordt toegevoegd aan het bestek voor nieuwe leningen dat opgemaakt wordt door het AZ Sint-Jan. De belangrijkste elementen in dit document zijn:
De 50 Mio euro aan leningen worden opgenomen in de periode 2023-2025.
Na de gunning van de leningen zal AZ Sint-Jan AV onverwijld het OCMW Brugge verwittigen bij de effectieve opnames van de leningen en rond het jaareinde een overzicht bezorgen van de opgenomen en uitstaande leningen om te verwerken in de geconsolideerde jaarrekening Stad/OCMW Brugge.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met een borgstelling van 50 mio euro nieuwe leningen die AZ Sint-Jan zal opnemen onder de voorwaarden in bijlage van dit besluit.