Terug
Gepubliceerd op 30/08/2023

2023_RMW_00055 - Cel Lokaal Sociaal Beleid - aanwending sectortoelage personen met een handicap - goedkeuring.

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 28/08/2023 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, Voorzitter; Dirk De fauw, Burgemeester Stad Brugge; Minou Esquenet, Raadslid; Franky Demon, Raadslid; Pieter Marechal, Raadslid; Hilde Decleer, Raadslid; Nico Blontrock, Raadslid; Alexander De Vos, Raadslid; Martine Matthys, Raadslid; Joannes Logghe, Raadslid; Karel Scherpereel, Raadslid; Carlos Knockaert, Raadslid; Paul Jonckheere, Raadslid; Doenja Van Belleghem, Raadslid; Brigitte Balfoort, Raadslid; Olivier Strubbe, Raadslid; Jos Demarest, Raadslid; Wouter Bossuyt, Raadslid; Mieke Hoste, Raadslid; Pablo Annys, Raadslid; Pascal Ennaert, Raadslid; Dolores David, Raadslid; Pol Van Den Driessche, Raadslid; Nele Caus, Raadslid; Geert Van Tieghem, Raadslid; Martine Bruggeman, Raadslid; Raf Reuse, Raadslid; Janos Braem, Raadslid; Karin Robert, Raadslid; Stefaan Sintobin, Raadslid; An Braem, Raadslid; Yves Buysse, Raadslid; Mercedes Van Volcem, Raadslid; Sandrine De Crom, Raadslid; Jean-Marie De Plancke, Raadslid; Benedikte Bruggeman, Raadslid; Barbara Roose, Raadslid; Andries Neirynck, Raadslid; Chris Marain, Raadslid; Katrien Cattoor, Raadslid; Ilse Coopman; Colin Beheydt, Algemeen directeur

Afwezig

Mathijs Goderis, Raadslid; Sandra Wintein, Raadslid; Florian De Leersnyder, Raadslid; Philip Pierins, Raadslid; Jasper Pillen, Raadslid; Arnold Bruynooghe, Raadslid

Secretaris

Colin Beheydt, Algemeen directeur

Voorzitter

Annick Lambrecht, Voorzitter
2023_RMW_00055 - Cel Lokaal Sociaal Beleid - aanwending sectortoelage personen met een handicap - goedkeuring. 2023_RMW_00055 - Cel Lokaal Sociaal Beleid - aanwending sectortoelage personen met een handicap - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Het eerste spoor is het efficiënt inzetten op mobiliteit.

Mobiliteit zorgt er voor dat iedereen actief kan deelnemen aan de samenleving. Niet iedereen kan zich zelfstandig verplaatsen. Budgetten om vervoer te organiseren door voorzieningen zijn ontoereikend. Het openbaar vervoer schrapt haltes zonder een waardig alternatief als vervoer op maat aan te bieden.

We willen een praktische onderzoeksopdracht uitvoeren om te bekijken hoe we het vervoer op maat, specifiek voor personen met een handicap, beter kunnen organiseren, door in eerste orde beroep te doen op het bestaande wagenpark. We onderzoeken good practices met andere (centrum) steden en centrumsteden van andere Europese landen.  

Gezien de zeer specifieke opdracht en de lokale context is de sector akkoord dat vzw Oranje deze onderzoeksopdracht uitvoert. In een tijdsbestek van 436 studie-uren (september – maart 2024) gaat de vzw aan de slag. Finaal levert vzw Oranje een onderzoeksrapport af, organiseren ze een netwerkmoment hierover en doen ze aanbevelingen die zowel op korte als middellange termijn te implementeren zijn. Het budget hiervoor beslaat 25.000 euro. 50.000 euro voorzien we voor de implementatie vanaf 2024.

Het tweede spoor is het werven van extra vrijwilligers voor het minder-mobielen-vervoer. 

Niet alleen de VAPH-sector maar ook de minder-mobielencentrale (MMC, beheerd door welzijnsvereniging Mintus) stelt vast dat post-corona het nog moeilijker geworden is om nieuwe vrijwilligers te vinden voor het vervoeren van minder-mobiele personen. De werking van de VAPH-voorzieningen en MMC is op dit vlak aanvullend. De MMC zoekt vrijwilligers om met hun eigen wagen thuiswonenden te vervoeren. De VAPH-sector zoekt vrijwilligers om met busjes van de voorzieningen bewoners te vervoeren. De klassieke manieren om vrijwilligers te werven, werken onvoldoende, er is nood aan een professionelere, creatievere manier om dit in de markt te zetten. We willen beroep doen op de expertise van een communicatiebureau om dit op te nemen.

Hiervoor voorzien we 15.000 euro.

De timing van de opdracht is als volgt vastgelegd:

  • Sept – oktober – midden november 2023: voorstel van communicatiebureau
  • Midden november – december 2023 en januari 2024: rekruteringscampagne

Aangezien dit niet past binnen het raamakkoord van de stad willen we een overheidsopdracht uitschrijven.

Aan te schrijven bureaus:

  • d’Artagnan (Brugge)
  • Cayman (Brugge)
  • Karakters (Gent)
  • Billie Bonkers (Gent)

Het voorstel van campagne voldoet aan volgende beoordelingscriteria (op 100%):

  • Hoge mate van creativiteit (uit de band springen, hoge originaliteit, innovatief): 30%
  • Concrete en realistische benadering van de doelgroep: 20%
  • Heldere communicatie: Conform de B’s van toegankelijkheid: 20%
  • Verwezenlijking binnen vooropgestelde timing: 10%
  • Realistische kostenplanning ivm verdere betaalbare (kosten-baten) implementatie van het voorstel: 10%
  • Het voorstel maakt maximaal gebruik van interne dragers (o.a. vanuit lokaal bestuur, voorzieningen) om de kosten te drukken: 10%

Jury samenstelling:

De beoordeling gebeurt door een jury samengesteld uit:

  • Els Verstraete – minder-mobiele centrale
  • Babette Vandendorpe – namens VAPH
  • Bart Denys – lokaal sociaal beleid

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de aanwending van de sectortoelage VAPH-voorzieningen Brugge.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om binnen het spoor inzetten op mobiliteit de onderzoeksopdracht toe te kennen aan VAPH-voorziening vzw Oranje.

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de wijze van gunning voor het spoor werven van extra vrijwilligers voor minder-mobielenvervoer.