Terug
Gepubliceerd op 27/02/2024

2024_GR_00076 - Subsidiewerking - goedkeuring Interreg North West Europe - project Green Dense - kennisname en ondertekening partnerschapsovereenkomst - ter ratificatie.

Gemeenteraad
ma 26/02/2024 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mathijs Goderis; Mercedes Van Volcem; Franky Demon; Jasper Pillen; Nico Blontrock; Minou Esquenet; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Martine Matthys; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Pascal Ennaert; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Martine Bruggeman; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; An Braem; Alexander De Vos; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Raf Reuse; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Benedikte Bruggeman; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Barbara Roose; Arnold Bruynooghe; Katrien Cattoor; Ilse Coopman; Colin Beheydt

Afwezig

Philip Pierins; Wouter Bossuyt; Nele Caus; Brigitte Balfoort; Janos Braem

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht
2024_GR_00076 - Subsidiewerking - goedkeuring Interreg North West Europe - project Green Dense - kennisname en ondertekening partnerschapsovereenkomst - ter ratificatie. 2024_GR_00076 - Subsidiewerking - goedkeuring Interreg North West Europe - project Green Dense - kennisname en ondertekening partnerschapsovereenkomst - ter ratificatie.

Motivering

Motivatie

In Noord-West-Europa nemen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress, luchtvervuiling, verlies aan biodiversiteit en overstromingen toe. Deze effecten zijn sterker in dichtbevolkte stedelijke gebieden (vaak achterstandswijken, met veel verstening en verkeer), waar groene infrastructuur (GI) ontbreekt.
Met dit projectvoorstel zullen verschillende pilots in Green Dense testen en ontwerpen om nieuwe GI te implementeren in 7 dichtbevolkte wijken.

Partners zullen samenwerken rond 4 topics (cultureel erfgoed, mobiliteit, sociale wijken en ingrepen op private percelen). Pilots in de verschillende steden zullen rond deze topics worden uitgevoerd. Strategieën en actieplannen voor de co-creatie van GI-mozaïeken in verschillende gebieden met gemeenschappelijke klimaatuitdagingen, waarbij transnationale kennis worden benut/uitgewerkt.

Dit projectvoorstel geeft de stad Brugge de kans om te leren van andere steden die voor dezelfde uitdagingen staan. Samen met de overige projectpartners, zowel de steden als de kennisinstellingen zoeken naar de meest optimale oplossingen voor een duurzame integratie van groen in de stad met een multidisciplinaire functie.

Pilot Brugge

De concrete invulling van onze lokale pilot(s) werd nog open gelaten op het moment van indiening. De Brugse vertaling van de projectfilosofie vinden wij in het onthardingsplan van openbaar domein (pleintjesplan). Het is de bedoeling dat 1 of 2 lokale onthardingsprojecten uitgevoerd worden in samenspraak met het projectpartnerschap. Er wordt ook ingezet op gezamenlijk ontwerp vanuit het partnerschap met een focus op de subthema’s erfgoed en/of mobiliteit. Op dit moment is noch het aantal noch de oppervlakte van onze pilot bepaald. Voor deze lokale investering is een projectbudget van 150.000 euro voorzien met 60% subsidie.

Budget

Projectbudget Brugge 427,825.39 euro, waarvan 60% subsidie: 256,695.23 euro.

Het budget bevat:

- Staff cost: 181,673.88 (bestaand personeel);

- Office and admin cost: 27,251.08 (15% op staff costs);

- Travel & accommocatie: 10,900.43;

- External expertise: 58,000.00;

- Infrastructure and works: 150,000.00.

In bijlage werd een excel toegevoegd met financiële dimensies uitgaven en ontvangsten. Deze worden in eerstvolgende meerjarenplan ingeschreven.
Het project is geen meerkost: er wordt gewerkt met bestaand personeel en werkingsmiddelen zijn voorzien in MJP.

Het totaalbedrag van de shared costs voor de stad Brugge is 13.697,06 euro. Dit is de ondersteunding door lead partner voor de duur van het project. Bij iedere doorstorting wordt telkens 1/4e afgehouden. Dit wordt per projectpartner berekend a rato projectbudget en is meegenomen in partnerschapsakkoord.

Subsidiëringscode EUGREENDENSE

Link beleidsprogramma 

220. We wapenen ons tegen de effecten van de klimaatverandering door in te zetten op groenblauwe dooradering van het stedelijk weefsel en maatregelen te nemen die leiden tot een overstromingsrobuust openbaar domein. Door de gevolgen van de klimaatverandering verhogen de toekomstige risico’s op zowel watertekorten, overstromingen als hitte-effecten in de stad. Door het openbaar domein slim in te richten met voldoende groen en door extra ruimte te geven aan het water, vangen we de gevolgen van de klimaatveranderingen veel beter op.

265. Met de juiste ruimtelijke beleidskeuzes bereiden we ons voor op een duurzame en klimaatneutrale toekomst. 

268. Hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatadaptatieve maatregelen worden geïntegreerd in de ruimtelijke ordening.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het goedgekeurde Interreg North West Europe project 'Green Dense'.

Artikel 2

De gemeenteraad ondertekent de partnerschapsovereenkomst - ter ratificatie.