Raadsleden Stefaan Sintobin, Geert Van Tieghem, Pascal Ennaert, Sandrine De Crom en Raf Reuse komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
De Gemeenteraad dient de opdrachtbrief van Korpschef Yves Rotty vast te stellen.
De opdrachtbrief van Korpschef Yves Rotty, opgemaakt naar aanleiding van zijn aanwijziging voor een mandaatperiode van 5 jaar, wordt ingevolge artikel VII.III.39 van het Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, door de gemeenteraad vastgesteld.
De procedure tot aanwerving via mobiliteit (= categorie A)
Na het overmaken van de vacatures aan de dienst DGR DRP-P tot publicatie kunnen de personeelsleden van de geïntegreerde politie hun kandidaturen indienen. Na de benoeming door de gemeenteraad van de weerhouden kandidaten of bij delegatie door de Burgemeester, worden deze benoemingen gepubliceerd in het bulletin van het personeel (BPC). Het personeelslid betekent zijn beslissing om de betrekking al dan niet op te nemen aan DGR DRP-P, aan de overheden van vertrek en bestemming (binnen de 14 kalenderdagen te rekenen vanaf de datum van de betekening). Het benoemde personeelslid wordt in zijn nieuwe betrekking aangesteld op de eerste dag van de tweede referentieperiode volgend op zijn aanwijzing, tenzij anders bepaald.
Na een vruchteloze mobiliteitsronde, kan de politiezone zich onmiddellijk formeel engageren voor een aanwerving via de nieuwe selectieprocedure voor externe werving inspecteur van politie (laureaten).
De vacante plaatsen in het operationeel kader:
Officierenkader: 1 plaats commissaris van politie:
- 1 plaats adjunct-regiohoofd (met mobiliteitsreserve).
Middenkader: 3 plaatsen hoofdinspecteur van politie, 1 plaats hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie ICT:
- 1 plaats teamcoach terrein regio (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamcoach recherche - tewerkstelling LCCU - HINP met bijzondere specialisatie ICT (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamcoach functioneel beheer (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamcoach recherche (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
Basiskader: 16 plaatsen inspecteur van politie:
- 2 plaatsen teamlid aangifte-onthaal (met mobiliteitsreserve);
- 3 plaatsen teamlid interventie (met mobiliteitsreserve);
- 2 plaatsen wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 2 plaatsen teamlid dispatching (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats wijkinspecteur - Zeebrugge (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats jeugdinspecteur (met mobiliteitsreserve);
- 2 plaatsen teamlid functioneel beheer (vatter) (met mobiliteitsreserve);
- 2 plaatsen teamlid TOOP (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats rechercheur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
De selectiecommissie en de -modaliteiten:
Operationeel kader:
Selectiecommissie: CP adjunct-regiohoofd (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie operaties - vervanger: Eerste Commissaris van politie Franky LYCKE, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Commissaris van politie Wouter ROMMEL, regiohoofd - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Adviseur Charlotte LIBBERECHT, adjunct-diensthoofd HR-verantwoordelijke rekrutering en selectie - vervanger: Adviseur Marie DE ROOVER, adjunct-diensthoofd HR-beheer.
Selectiecommissie: HINP teamcoach terrein regio (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Katrien DE BLEECKERE, teamcoach terrein regio - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Sofie DESPIEGELAERE, coördinator LIK.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS - vervanger: Eerste Assistent Annelies HILLEWAERT, teammedewerker verkeerspreventie.
Selectiecommissie: HINP teamcoach recherche - HINP met bijzondere specialisatie ICT - tewerkstelling LCCU (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd recherche - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie ICT Jack DE WAELE, teamcoach recherche LCCU - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Patrick MAECKELBERGH, teamcoach recherche.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Sam VANDENBORRE, teammedewerker verkeersbelemmeringen - vervanger: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer.
Selectiecommissie: HINP teamcoach functioneel beheer (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Alex VAN DER BEKE, diensthoofd informatiebeheer - vervanger: Eerste Commissaris van politie Marc DELAGRANGE, diensthoofd functioneel beheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Nathalie CATRYSSE, teamcoach functioneel beheer - vervanger: Commissaris van politie Alex VAN DER BEKE, diensthoofd informatiebeheer.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Eerste Assistent Bo BOCHER, teammedewerker kabinet korpschef.
Selectiecommissie: HINP teamcoach recherche (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd recherche - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, Korpschef.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Patrick MAECKELBERGH, teamcoach recherche - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Marc LABAY, teamcoach recherchemanagement.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Sam VANDENBORRE, teammedewerker verkeersbelemmeringen.
Selectiecommissie: INP teamlid aangifte/onthaal (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Eerste Commissaris van politie Franky LYCKE, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Wendy VAN DAMME, teamcoach aangifte/onthaal - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Stefan WELVAERT, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Michael DE SMEDT, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP teamlid interventie (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Karen DANIELS, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Wesley DHOORE, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Eerste Assistent Bo BOCHER, teammedewerker kabinet korpschef.
Selectiecommissie: INP wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie operaties - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Inspecteur van politie Mieke DEKETELAERE, wijkinspecteur - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Tom MAERTENS, teamcoach terrein regio.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Charlotte VAN BELLE, teammedewerker regio - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP teamlid dispatching (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commisssaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Inspecteur van politie Ellen VAN PAEMEL, teamlid dispatching - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Mario BOI, teamlid dispatching.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Charlotte GEEROLF, teammedewerker LIK.
Selectiecommissie: INP wijkinspecteur - Zeebrugge (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Thomas VAN DAELE, regiohoofd - vervanger: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Inspecteur van politie Inge JOHNEN, wijkinspecteur - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Mieke DEKETELAERE, wijkinspecteur.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Isabelle VANOOTEGHEM, teammedewerker kabinet korpschef - vervanger: Eerste Assistent Bo BOCHER, teammedewerker kabinet korpschef.
Selectiecommissie: INP jeugdinspecteur (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie operaties - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Inspecteur van politie Queeny VAN BROECK, wijkinspecteur - vervanger: Inspecteur van politie Sofie VAN PARYS, teamlid COPS.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS - vervanger: Assistent Charlotte GEEROLF, teammedewerker LIK.
Selectiecommissie: INP teamlid functioneel beheer (vatter) (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Alex VAN DER BEKE, diensthoofd informatiebeheer - vervanger: Eerste Commissaris van politie Marc DELAGRANGE, diensthoofd functioneel beheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Nathalie CATRYSSE, teamcoach functioneel beheer - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Jurgen VANDERLEEN, teamcoach functioneel beheer.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Michaël DE SMEDT, teammedewerker HR-beheer.
Selectiecommissie: INP teamlid TOOP (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Miguel DE KOSTER, adjunct-diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Inspecteur van politie Florence VAN DYCK, patrouillehondengeleider - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Muriel VAN DAELE, teamlid TOOP.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Kelly BLEYAERT, teammedewerker verkeersbelemmeringen - vervanger: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer.
Selectiecommissie: INP rechercheur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd recherche - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Patrick MAECKELBERGH, teamcoach recherche - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Marc LABAY, teamcoach recherchemanagement.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Sam VAN DEN BORRE, teammedewerker verkeersbelemmeringen - vervanger: Assistent Kelly BLEYAERT, teammedewerker verkeersbelemmeringen.
Voor de opengestelde functie binnen het officierenkader wordt aan de kandidaten voorafgaand gevraagd om een paper op te stellen die tijdens het interview zal worden verdedigd. De paper is adviserend. Naast het selectie-interview en de adviserende paper wordt voorafgaand een aantal adviserende competentiegerichte proeven afgenomen.
Voor de opengestelde functie binnen het officierenkader worden de namen van de kandidaten officieren voor de Lokale Politie Brugge schriftelijk ter kennis gebracht aan de Procureur-Generaal bij het Hof van Beroep te Gent, conform artikel 54, tweede lid van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
De plaatselijke selectiecommissie voor officieren van de Lokale Politie kan een beroep doen op extern deskundigen die beslagen zijn in één of meer aangelegenheden die verband houden met de te begeven betrekking en/of een ervaring kunnen aantonen van tenminste vijf jaar in het domein met betrekking tot de functiebeschrijving van de betrokken betrekking (art. 18 KB Mob).
Voor de opengestelde functies binnen het middenkader wordt naast het selectie-interview voorafgaand een aantal adviserende competentiegerichte proeven en een adviserende vergelijkende kennistest afgenomen. Deze dienen verplicht afgenomen te worden vooraleer door te gaan naar het gedragsinterview.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functie (vermeld in de tabel I van de bijlage 19 PRPol) binnen het middenkader van teamcoach recherche en teamcoach recherche tewerkstelling LCCU HINP met bijzondere specialisatie ICT dient bijkomend vermeld te worden dat de kandidaten in het bezit van het bedoelde brevet voorrang genieten tot de gespecialiseerde functie. Niet-brevethouders mogen ook solliciteren en verbinden zich ertoe de specifieke opleiding te zullen volgen. Het personeelslid dat geen voldoening geeft tijdens de stage of opleiding die voortvloeit uit zijn/haar aanwijzing in een gespecialiseerde betrekking, wordt herplaatst naar zijn/haar functie.
Voor alle opengestelde functies binnen het basiskader wordt in ieder geval een gedragsgericht interview tijdens de selectie afgenomen.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functies binnen het basiskader van wijkinspecteur, wijkinspecteur Zeebrugge, rechercheur en teamlid dispatching verbindt iedere geslaagde kandidaat die niet in het bezit is van het brevet vermeld in de tabel I van de bjlage 19 RPPol zich ertoe de specifieke opleiding te volgen. Het personeelslid dat geen voldoening geeft tijdens de stage of opleiding die voortvloeit uit zijn/haar aanwijzing in een gespecialiseerde betrekking, kan worden herplaatst in een andere functie in hetzelfde kader, bijkomend dient vermeld te worden dat kandidaten in het bezit van het bedoelde brevet voorrang genieten tot de gespecialiseerde functie van teamlid dispatching, rechercheur, wijkinspecteur en wijkinspecteur Zeebrugge.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functie binnen het basiskader van rechercheur (vermeld in tabel I van de bijlage 19 RPPol) wordt voorafgaand aan het interview een adviserende kennistest en competentiegerichte proeven afgenomen. Zowel de competentiegerichte proeven als de kennistest zijn niet-eliminerend en dienen verplicht te worden afgenomen.
De gemeenteraad keurt de vacantverklaring en de selectieprocedure in het kader van de eerste mobiliteitscyclus - dienstjaar 2024 goed.
De selectiemodaliteiten worden als volgt vastgelegd:
Om de verschillende applicaties naast elkaar te kunnen bekijken zal de lokale politie Brugge grotere schermen aankopen. Tevens zullen oudere en afgeschreven schermen vervangen worden door nieuwe, grotere 34"-schermen met ingebouwd dockingstation in het kader van de omschakeling van een heel aantal vaste computers naar laptops.
De schermen zullen aangekocht worden via de opdrachtencentrale van de stad Brugge bij de firma Real Dolmen voor het bedrag van 44.229,13 euro inclusief btw.
De aankoop van 100 34"-schermen wordt goedgekeurd. Deze worden aangekocht via de opdrachtencentrale van de stad Brugge bij de firma Real Dolmen (BE 0429037235), Industriezone Zenneveld, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen voor het bedrag van 44.229,13 euro inclusief btw.
De uitgave van 44.229,13 euro inclusief btw zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/742-53/2024 BU en wordt gefinancierd met eigen middelen.
Raadslid Stefaan Sintobin komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Er werden vorig jaar 170 bicolore kogelwerende vesten aangekocht ter vervanging van de vesten waarvan de platen vervallen zijn en omwille van de betere zichtbaarheid en de éénvormigheid van het uniform van de geïntegreerde politie.
Deze vesten voldoen aan de opgelegde normen van de GPI 95 en zijn bovendien een stuk lichter en comfortabeler dan de voormalige vesten terwijl de ballistische bescherming gelijkaardig is.
Dit jaar zullen 200 kogelwerende vesten met bicolore hoes aangekocht worden om de overige operationele personeelsleden te voorzien van een zelfde type kogelwerende vest.
De gemeenteraad keurt de aankoop goed van 200 zichtbaar gedragen kogelwerende vesten met bicolore hoes ten behoeve van de lokale politie Brugge, in kader van het raamcontract PZA/2020/384 voor het totale bedrag van maximaal 150.000,00 euro inclusief btw (afhankelijk van het aantal buitenmaten) bij de firma Ambassador Arms BVBA, Regentiestraat 73 te 9100 Sint-Niklaas.
De uitgave van 150.000,00 euro inclusief btw zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51 BU2024 en wordt gefinancierd met eigen middelen.
Aankoop van 18 elektrische fietsen ten behoeve van de verschillende wijkinspecteurs op de diverse regio's van de politiezone.
De aankoop van 18 elektrische fietsen overeenkomstig het raamcontract 2021/HFB/OP/82149 - Perceel 2 voor een totaalbedrag van 50.511,09 euro inclusief btw wordt goedgekeurd.
De totale uitgave van 50.511,09 euro inclusief btw zal benomen worden op het begrotingsartikel 743-51- BU 2024 en wordt gefinancierd met eigen middelen.
De server die de lokale politie Brugge gebruikt om de ANPR-gegevens te verwerken en op te slaan is afgeschreven en zal vernieuwd worden.
Voor de aankoop van de server zal de lokale politie Brugge gebruik maken van de raamovereenkomst van de stad Brugge met Real Dolmen.
De bestaande software en data zal overgezet worden van de oude naar de nieuwe server door de firma Myriade, de beheerder van de ANPR-omgeving.
De vernieuwing van de server van de lokale politie Brugge die gebruikt wordt om de ANPR-gegevens te verwerken wordt goedgekeurd. Deze zal worden aangekocht volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst van de stad Brugge met Real Dolmen voor het bedrag van 40.880,54 euro inclusief btw.
De migratie van de software en bestaande data zal uitgevoerd worden door de firma Myriade die beheerder is van de ANPR-gegevens voor het bedrag van 10.585,08 euro inclusief btw.
De uitgave van 51.465,62 euro inclusief btw zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/742-53 2024 BU en wordt gefinancierd met eigen middelen.
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Het toepassen van hogere geldboetes was een uitdrukkelijke vraag van vele sanctionerende ambtenaren en biedt vooral een oplossing voor hardleerse overtreders en ernstige overtredingen, al blijft het wel noodzakelijk om de boetes steeds proportioneel te houden. Daarnaast blijft ook het aanbieden van bemiddeling en/of gemeenschapsdienst een mooi alternatief en een opportuniteit om de geleden “schade” te herstellen. Ook hier blijven we verder op inzetten!
In het GAS-kaderreglement werd het boetebedrag (500 euro i.p.v. 350 euro) in artikel 4 aangepast. Artikel 4 bepaalt: Tenzij specifiek anders bepaald, kan een administratieve geldboete voor meerderjarigen en voor rechtspersonen gaan tot maximum 500 euro. Voor minderjarigen die de leeftijd van zestien jaar bereikt hebben op het ogenblik van de feiten is dat maximum 175 euro. Binnen die maxima stelt de sanctionerende ambtenaar de geldboete in elk concreet geval proportioneel vast, in functie van enerzijds de objectieve ernst van de inbreuk (aard, omvang, duur, rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakte schade of overlast) en anderzijds de verwijtbaarheid aan de betrokkene (verzachtende of integendeel verzwarende omstandigheden, eventuele herhaling).
Met de veranderingen die werden doorgevoerd voor de GAS-vaststellers van gewestelijke overheden/entiteiten wordt het nu gemakkelijker om deze vaststellers te benoemen, zonder de noodzaak van individuele aanstellingen. Binnen de GAS-wet werd daarvoor artikel 2° paragraaf 1, eerste lid, 2°, aangevuld met de volgende zinnen: "De gemeenteraad wijst de betrokken overheid of entiteit aan waarvan de personeelsleden bevoegd zijn voor de vaststelling van de inbreuken die uitsluitend het voorwerp kunnen uitmaken van een administratieve sanctie. De betrokken overheid of entiteit duidt de personeelsleden aan die belast worden met een vaststellingsopdracht en houdt de namen en de rijksregisternummers van deze personen bij. De overheid of entiteit zorgt ervoor dat een gemeente kan nagaan of een personeelslid van de overheid of de entiteit wel degelijk beschikt over een vaststellingsbevoegdheid op het grondgebied van de gemeente.
In functie van deze nieuwe formulering werd artikel 2bis toegevoegd in het GAS-kaderreglement. Artikel 2bis bepaalt: De gemeenteraad wijst de betrokken overheid of entiteit aan waarvan de personeelsleden bevoegd zijn voor de vaststelling van de inbreuken die uitsluitend het voorwerp kunnen uitmaken van een administratieve sanctie. De betrokken overheid of entiteit duidt de personeelsleden aan die belast worden met een vaststellingsopdracht en houdt de namen en de rijksregisternummers van deze personen bij. De overheid of entiteit zorgt ervoor dat een gemeente kan nagaan of een personeelslid van de overheid of de entiteit wel degelijk beschikt over een vaststellingsbevoegdheid op het grondgebied van de gemeente.
Bovendien krijgen alle GAS-vaststellers efficiëntere middelen, zoals toegang tot het rijksregister en de databank van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV), waardoor ze overtreders sneller kunnen identificeren. Uiteraard moet het lokale bestuur de benodigde machtigingen hebben voor deze toegang en hangt daaraan ook een prijskaartje (licentiekosten). Concreet zullen we samen met relevante stadsdiensten waarbinnen de verschillende GAS-vaststellers gevestigd zijn, bekijken of en in welke context dit noodzakelijk is.
Wijzigingen binnen de GAS-wet waarvoor het GAS-kaderreglement niet hoeft aangepast te worden:
Er werden enkele concrete zaken gewijzigd m.b.t. de GAS-bemiddeling. Hiervoor zijn geen wijzigingen nodig in het GAS-kaderreglement want die situeren zich vooral in de operationele werking waarmee de GAS-bemiddelaar uiteraard rekening zal houden. Zo wordt de GAS-wet in lijn gebracht met de geldende GDPR-regels, en zijn enkele hele praktische aanpassingen doorgevoerd in de bemiddelingsprocedure en werd de terminologie aangepast aan de huidige normen in onze samenleving (o.a. in functie van de verschillende gezinsvormen waarbij moeder, vader, voogd e.d. vervangen worden door titularis die de minderjarige onder hoede heeft). Ook is er vermelding van de wettelijke verankering van de federale subsidiering van de loonkost van de bemiddelaars, geen noodzaak slachtoffer, enz.).
Vervolgens werd er een nieuwe gemengde inbreuk toegevoegd in de GAS-wet. Lokale overheden kunnen nu overtredingen van gemeentelijke reglementen met betrekking tot openingstijden bestraffen met GAS (artikel 18 van de wetgeving inzake openingstijden). Voorlopig is hiervan nog geen sprake binnen het Brugse GAS-beleid, gezien we beschikken over een eigen Reglement tot bepaling van de sluitingsuren van vestigingseenheden van kleinhandel op het grondgebied Brugge, waarbij nu al GAS-toegepast wordt.
De procedure voor GAS-verkeer (GAS 4) verandert ook.
Binnen de GAS-dienst zal er dus actief ingezet worden op de wijzigingen in de gewijzigde GAS-wet. Concreet betekent dit dat alle GAS-dossiers binnen het werkingsjaar 2024 ook volgens deze richtlijnen behandeld zullen worden.
Een uitgebreide lijst van alle artikelen die binnen de GAS-wet werden gewijzigd, werd toegevoegd in bijlage.
De aanpassingen in het Kaderreglement Gemeentelijke Administratieve Sancties Brugge (toevoeging artikel 2bis en wijzigen artikel 4) worden goedgekeurd.
We wensen een softwarepakket voor alle GAS inbreuken, dat de dossiers zo gebruiksvriendelijk mogelijk doorheen het ganse stappenplan leidt, op een snelle en efficiënte manier (o.a. koppeling met bestaande databanken: ISLP (politie), UBW (financiën), bevolkingsregister, KBO, DIV, …), gebruik van sjablonen, termijnafhandeling bewaken, …). Het digitaal ondertekenen van de documenten door de vaststellers, deskundigen en sanctionerende ambtenaren.
Ook de mogelijkheid om vlot data /statistieken/rapporten uit het softwarepakket te halen moet worden voorzien.
Tot slot moet het pakket vlot nieuwe regelgeving, die van GAS gebruik maakt, kunnen integreren.
De aanbesteding bestaat uit 1 perceel.
Budgettaire impact:
Er wordt 700.000 euro geraamd voor 10 jaar gebruik van de software. De mededingingsprocedure met onderhandeling omhelst een gunning van 6 jaar, met mogelijkheid om 4 keer 1 jaar te verlengen. De ontvangsten uit de GAS-boetes worden geraamd op 3.500.000 euro op jaarbasis (GAS 123 en 4).
Selectieleidraad:
De selectieleidraad geeft toelichting bij de selectiefase van de opdracht. Hiermee nodigen we geïnteresseerden uit om zich kandidaat te stellen voor deze opdracht.
Het aantal geschikte kandidaten wordt beperkt tot drie op basis van geschiktheid om de beroepsactiviteiten uit te oefenen en de bewijzen van technische en beroepsbekwaamheid.
In de fase van de gunningsprocedure worden de geselecteerde kandidaten uitgenodigd om een offerte in te dienen.
Selectiecriteria:
1. Geschiktheid om de beroepsactiviteit uit te oefenen.
2. Bewijzen van technische en beroepsbekwaamheid.
De gemeenteraad keurt de wijze van gunnen via mededingingsprocedure met onderhandeling voor de aankoop van een GAS software pakket voor de afhandeling van GAS boetes goed.
De gemeenteraad keurt de selectieleidraad voor de aankoop van een GAS software pakket voor de afhandeling van GAS boetes goed.
Raadslid Ilse Coopman komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem antwoorden.
In Noord-West-Europa nemen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress, luchtvervuiling, verlies aan biodiversiteit en overstromingen toe. Deze effecten zijn sterker in dichtbevolkte stedelijke gebieden (vaak achterstandswijken, met veel verstening en verkeer), waar groene infrastructuur (GI) ontbreekt.
Met dit projectvoorstel zullen verschillende pilots in Green Dense testen en ontwerpen om nieuwe GI te implementeren in 7 dichtbevolkte wijken.
Partners zullen samenwerken rond 4 topics (cultureel erfgoed, mobiliteit, sociale wijken en ingrepen op private percelen). Pilots in de verschillende steden zullen rond deze topics worden uitgevoerd. Strategieën en actieplannen voor de co-creatie van GI-mozaïeken in verschillende gebieden met gemeenschappelijke klimaatuitdagingen, waarbij transnationale kennis worden benut/uitgewerkt.
Dit projectvoorstel geeft de stad Brugge de kans om te leren van andere steden die voor dezelfde uitdagingen staan. Samen met de overige projectpartners, zowel de steden als de kennisinstellingen zoeken naar de meest optimale oplossingen voor een duurzame integratie van groen in de stad met een multidisciplinaire functie.
Pilot Brugge
De concrete invulling van onze lokale pilot(s) werd nog open gelaten op het moment van indiening. De Brugse vertaling van de projectfilosofie vinden wij in het onthardingsplan van openbaar domein (pleintjesplan). Het is de bedoeling dat 1 of 2 lokale onthardingsprojecten uitgevoerd worden in samenspraak met het projectpartnerschap. Er wordt ook ingezet op gezamenlijk ontwerp vanuit het partnerschap met een focus op de subthema’s erfgoed en/of mobiliteit. Op dit moment is noch het aantal noch de oppervlakte van onze pilot bepaald. Voor deze lokale investering is een projectbudget van 150.000 euro voorzien met 60% subsidie.
Budget
Projectbudget Brugge 427,825.39 euro, waarvan 60% subsidie: 256,695.23 euro.
Het budget bevat:
- Staff cost: 181,673.88 (bestaand personeel);
- Office and admin cost: 27,251.08 (15% op staff costs);
- Travel & accommocatie: 10,900.43;
- External expertise: 58,000.00;
- Infrastructure and works: 150,000.00.
In bijlage werd een excel toegevoegd met financiële dimensies uitgaven en ontvangsten. Deze worden in eerstvolgende meerjarenplan ingeschreven.
Het project is geen meerkost: er wordt gewerkt met bestaand personeel en werkingsmiddelen zijn voorzien in MJP.
Het totaalbedrag van de shared costs voor de stad Brugge is 13.697,06 euro. Dit is de ondersteunding door lead partner voor de duur van het project. Bij iedere doorstorting wordt telkens 1/4e afgehouden. Dit wordt per projectpartner berekend a rato projectbudget en is meegenomen in partnerschapsakkoord.
Subsidiëringscode EUGREENDENSE
Link beleidsprogramma
220. We wapenen ons tegen de effecten van de klimaatverandering door in te zetten op groenblauwe dooradering van het stedelijk weefsel en maatregelen te nemen die leiden tot een overstromingsrobuust openbaar domein. Door de gevolgen van de klimaatverandering verhogen de toekomstige risico’s op zowel watertekorten, overstromingen als hitte-effecten in de stad. Door het openbaar domein slim in te richten met voldoende groen en door extra ruimte te geven aan het water, vangen we de gevolgen van de klimaatveranderingen veel beter op.
265. Met de juiste ruimtelijke beleidskeuzes bereiden we ons voor op een duurzame en klimaatneutrale toekomst.
268. Hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatadaptatieve maatregelen worden geïntegreerd in de ruimtelijke ordening.
De gemeenteraad neemt kennis van het goedgekeurde Interreg North West Europe project 'Green Dense'.
De gemeenteraad ondertekent de partnerschapsovereenkomst - ter ratificatie.
Raadsleden Karin Robert, Raf Reuse, Pol Van Den Driessche, Stefaan Sintobin, Sandrine De Crom en Pascal Ennaert
komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Criteria
Volgens het subsidiereglement (bijlage 1) komen volgende oproepen voor noodhulp in aanmerking:
Aanvragen noodhulp Palestijnse slachtoffers
Het Consortium 12-12 lanceert (nog) geen gezamenlijke oproep en verwijst voor financiële steun naar de zes humanitaire lidorganisaties van het Consortium 12-12, allen gespecialiseerd in noodhulp verstrekking én actief in de Gazastrook, zijnde: Caritas International, Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België en Unicef. Het Rode Kruis, Unicef en Oxfam hebben ook een werking in Brugge.
Vorig jaar ontving Stad Brugge twee aanvragen tot financiële bijdrage voor het verstrekken van onmiddellijke medische zorgnoden voor Palestijnse slachtoffers. Het betrof een aanvraag van de organisatie Viva Saluda (met partnerorganisatie AWDA). Deze aanvraag werd niet ontvankelijk verklaard omdat deze organisatie geen actieve werking heeft in Brugge. Een tweede aanvraag kwam van Oxfam. Op deze aanvraag konden we toen niet ingaan omwille van het feit dat de middelen uit het noodhulpfonds in 2023 uitgeput waren.
Voor 2024 is er opnieuw een budget van 25.000 euro voor noodhulp voorzien (BI016000, SA00405, rekening 64961000).
Omdat gezondheidszorgvoorzieningen en drinkwatervoorzieningen beschadigd of vernield zijn, is de volksgezondheidssituatie in Gaza uiterst zorgwekkend. Winteromstandigheden compliceren de overlevingsomstandigheden van de bevolking nog verder. Oxfam zet medewerkers en middelen in om voedsel, hygiënepakketten en materiële hulp bij de getroffen Gazanen te krijgen.
Gezien Oxfam al meer dan 50 jaar actief is in Palestina en een lokale werking in Brugge heeft, stelt dienst Lokaal Mondiaal voor om 5000€ noodhulp te schenken aan deze organisatie.
Advies mondiale raad
Volgens de mondiale raad kan de vraag tot noodhulp gerechtvaardigd worden gezien noodhulp het bieden van hulp is aan noden van slachtoffers die te maken hebben met natuurrampen of gewapende conflicten. Primair staat het redden van levens, beschermen en bewaren van menselijke waardigheid en het verminderen van menselijk lijden. Precies wat in Gaza momenteel nodig is.
De mondiale raad geeft positief advies tot het voorstel om 5.000 euro uit het noodhulpfonds te bieden aan Oxfam voor de slachtoffers in Gaza. (zie bijlage 2)
Er wordt kennisgenomen van de beslissing van het college om 10.000 euro te schenken (i.p.v. 5.000 euro).
De gemeenteraad drukt zijn solidariteit uit met de onschuldige burgers in de getroffen regio. Er wordt 10.000 euro van het noodhulpbudget voorzien voor Oxfam die actief is in het conflictgebied en de getroffen burgers in Gaza voorziet van voedsel- en hygiënepakketten.
EVALUATIE ACTIEPLAN 2023
1. Administratie en praktische voorbereiding
Om de verschillende projecten en samenwerkingen tussen de partners goed voor te bereiden en op te volgen, worden in functie van het actieplan werkbezoeken georganiseerd.
2. Duurzame stedelijke ontwikkeling
2.1. Fair Trade
Ebolowa en Brugge zijn beiden Fair Trade steden. In beide steden zijn er campagnes om inwoners, handelaars, scholen en het stadspersoneel te sensibiliseren over het belang en de impact van eerlijke handel. Omdat Ebolowa een cacaoregio is en Brugge een chocoladestad, ligt de focus binnen dit partnerschap vooral op het verduurzamen van de cacao-en chocoladeketen (SDG12, duurzame productie en consumptie).
2.1.1. Traject Ebolowa
Om te komen tot een duurzame cacaoketen in Ebolowa, wordt gefocust op cacaoproducenten enerzijds en ambachtslieden die cacao omzetten in circulaire nevenproducten zoals zeep, olie, cacaosnoepjes, chocolade…anderzijds. Vanuit het partnerschap worden deze groepen ondersteund door middel van:
1. capaciteitsopbouw
Door andere en duurzame productietechnieken te gebruiken, stijgt de kwaliteit en verkoopprijs van de cacao, wat resulteert in een beter inkomen voor de cacaoboer. Dit is steeds het opzet van de vormingen die Tijdens de Week van de Fair Trade in Ebolowa georganiseerd worden. Dit jaar namen zo'n 135 jonge ondernemers, ambachtslieden en cacaoproducenten deel. Ook 73 vrouwen volgden een cursus om neveninkomsten te genereren tijdens periodes waarin er geen cacaoverkoop is. Dankzij het produceren van nevenproducten, kunnen ze deze periodes beter overbruggen. Deze vorming werpt intussen zijn vruchten af. De coöperatie Bityli die van bij het begin van het partnerschap inzet op duurzame productie, had in 2023 een opmerkelijk betere prijs voor hun cacao door de transitie naar duurzame productie.
2. Materiële ondersteuning van coöperaties
5 cacao coöperaties, goed voor 450 cacaoproducenten, kregen materiële/logistieke ondersteuning om hun werking en productie te versterken (vb werkmaterialen om zepen te maken, cacao en zaadbrekers, organische landbouwproducten,…).
3. Visibiliteit
In Kameroen wordt Ebolowa meer en meer een voortrekker van eerlijke handel. De acties die ze doen tijdens de Week van de Fair Trade en de ontwikkelingen die er zijn rond duurzame cacaoproductie en -transformatie, zijn een belangrijk visitekaartje. Er wordt dan ook samengewerkt met regionale en nationale media om Ebolowa als Fair Trade Stad en als pioniersstad op de kaart te zetten.
2.1.2 Traject Brugge
In 2023 vierde Brugge '15 jaar Fair Trade Stad' met een focus op duurzame chocolade. Tijdens de Faire Ronde, FairTrade@Work, Heerlijk Brugge, Week van de Fair Trade en het Signaalfestival kon men het belang en impact van duurzame chocolade leren kennen. Er werd met verschillende partners samengewerkt: de Gilde van de Brugse chocolatiers, Ter Groene Poorte, Choco Story, Hello Bruges, Villa Bota, Oxfam Wereldwinkel Brugge, BSCJ, ... De actie 'Sjokla for water', waarbij per verkochte reep 50 cent naar drinkwaterprojecten in Ebolowa gaat, werd (en wordt nog steeds) gepromoot door de deelnemende (chocolade)winkels. De teller staat intussen op 5.945 €. Tijdens een 'meet en greet' (09/06/2023) met de Gilde van de Brugse chocolatiers gaf de Kameroense delegatie een stand van zaken over de acties en toekomstplannen in Ebolowa en werd een update gegeven van de initiatieven in Brugge.
2.2. Lokale Economie
In 2024 - 2025 wenst de stad Ebolowa een stedelijk atelier op te starten waar verschillende coöperaties en producenten terecht kunnen voor de verwerking, verpakking en verkoop van hun producten. In het atelier moet ook ruimte zijn voor vorming en opleiding die in samenwerking met Ter Groene Poorte en de Brugse chocoladegilde georganiseerd kan worden. In 2023 werd onderzocht hoe dit atelier eruit moet zien en wat dit zal kosten.
2.3. Openbaar domein
2.3.1. ondersteuning noden 'USEP'- jongeren
Het 'USEP'-project is een sociaal tewerkstellingsprogramma dat jaarlijks jongeren van een opleiding voorziet i.k.v. het beheer van het openbaar domein. Na deze opleiding van 6 maanden, krijgen de jongeren betere toegang tot de arbeidsmarkt of krijgen ze een studiebeurs om verder te studeren. In 2023 werkten 50 jongeren aan het onderhoud van wegen en plantsoenen. Zij verzorgen ook de bomen en planten van de plantenkwekerij.
2.3.2. herbebossing publieke ruimte Ebolowa / CO2-compensatietool
Met de giften van een schoolactie van de Middenschool, werd een nieuw stukje bos aangeplant aan het ziekenhuis in Ebolowa.
De plantenkwekerij die met de donaties van de jubilarissen van 2021 werd gerealiseerd, is verder aan het groeien. In 2023 werden 3300 bomen en plantjes opgekweekt, waarvan 800 reeds uitgeplant in het openbaar domein en scholen. Op termijn geven deze bomen schaduw en voeding aan de inwoners en leerlingen. Ook de komende jaren wordt dit verder gezet.
In 2023 werd de CO2-compensatietool gelanceerd waarbij personeel, gemeenteraadsleden en Bruggelingen hun vlucht kunnen compenseren. De compensatie zal naar herbebossingsprojecten in Zimbabwe en Ebolowa gaan, waar de Bengo'o vallei een grote groene long moet worden midden in de stad (2023_GR_00060).
2.4. Milieu/omgeving: drinkbaar water
13 van de 32 wijken in Ebolowa hebben nog geen toegang tot drinkbaar water. Zonder drinkbaar water, geen goede gezondheid, wat ook gevolgen heeft voor school en werk. Daarom wordt het installeren van duurzame waterpunten op zonne- energie als een absolute prioriteit gezien. De middelen hiervoor komen van Ebolowa en Brugge, maar ook van de jubilarissen. Zij kunnen het geldbedrag dat de stad hen schenkt, doneren aan een nieuw waterpunt en worden op de hoogte gebracht van de realisatie. De donaties van 2022 (9.535 €) werden in 2023 geïnvesteerd in een drinkwaterpunt in de wijk Angale waar 4000 mensen geen toegang hebben tot drinkbaar water. De werken zijn eind 2023 gestart en zullen in het voorjaar 2024 klaar zijn. Ook in 2023 waren de Brugse jubilarissen vrijgevig. Er werd maar liefst 10.150 euro geschonken aan waterprojecten in Ebolowa.
2.5. Sport/ vrije tijd
Gezien de prioriteit dit jaar op de projecten rond duurzame chocolade en openbaar domein lag, zijn er geen acties met Club en Cercle Brugge ondernomen. Met uitzondering van de donatie van kleding en gadgets van beide ploegen.
2.6. Welzijn
In Kameroen is er nog steeds een groot taboe rond menstruatie. 24% van de bevolking in Ebolowa zijn meisjes in de leeftijdsgroep tussen 10-18 jaar. Zij vormen een kwetsbare groep omdat zij niet alleen te maken krijgen met menstruatiearmoede (geen toegang tot menstruatieproducten en wegblijven van school), maar ook met stigmatisering. Het Hyme-project van jongerenvereniging AJAC wilt dit bespreekbaar maken binnen de gemeenschappen in Ebolowa. AJAC wou tijdens de 'week van de jeugd' in februari, i.s.m. lokale partners uit de gezondheidszorg, bewustmakingscampagnes en de verdeling van menstruatieproducten bij de meisjes organiseren. Door het feit dat de financiële middelen in februari nog niet voor handen waren, wordt deze activiteit naar februari 2024 verplaatst.
3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie
3.1. Communicatie en sensibilisatie
Zowel in Brugge als in Ebolowa werd ingezet op communicatie rond het partnerschap. Tijdens events, in geschreven pers, op social media en congressen, ...
3.2. SDG project scholen Ebolowa
Ebolowa heeft een participatief concept, met name de ODD-clubs, waarbij 8 scholen zich engageren voor een traject rond de SDG's. Naast kennisverwerking, wordt er ook met ambassadeurs gewerkt die samen met een team leerlingen concreet aan de slag gaan. De acties komen bovendien ten goede van de leefbaarheid van de stad Ebolowa, zoals meewerken aan herbebossing van de stad, het collecteren van afval in en rond de school, ... In 2023 werd in maart een groots event georganiseerd waarop meer dan 5000 leerlingen deelnamen. Dit werd mede bekostigd door een subsidie die Ebolowa kreeg van de Association Internationale des Maires Francophones (AIMF). Ook lanceerde Ebolowa voor het eerst, net als in Brugge, de Week van de Duurzame Gemeente.
3.3. samenwerking en uitwisseling tussen scholen in Brugge en Ebolowa stimuleren
Alle scholen werden in februari uitgenodigd voor een update van hun scholenband en voor een kennismaking met SDG-Generation, het digitaal platform rond de SDG's in regio Brugge.
3.4. capaciteitsopbouw collega's
Om bepaalde acties te kunnen realiseren is er extra knowhow en logistieke/technische ondersteuning nodig. Omdat ook Ebolowa op zoek gaat naar externe financiering voor projecten en steeds meer op internationale conferenties wordt gevraagd, is het belangrijk goed Engels te kunnen spreken. De collega's van Stad Ebolowa kregen daarom een taalbad Engels. Dit jaar werden ook collega's van beide steden met elkaar in contact gebracht. Zo was er overleg met collega's van dienst omgeving, openbaar domein en klimaat ter voorbereiding van een klimaatplan in Ebolowa. Dienst informatica stelde ook enkele laptops ter beschikking van het team in Ebolowa.
4. Erkenning partnerschap
De manier waarop Ebolowa en Brugge een multi- stakeholder partnerschap uitbouwen i.f.v. duurzame stedelijke ontwikkeling, wordt als insiprerend en innovatief aanzien. Ook het Sjokla-verhaal en de inspanningen die gebeuren op het vlak van verduurzaming van de cacao en chocoladeketen in beide steden, wekt veel belangstelling op. Het kwam o.m. aan bod op de COP28 in Dubai, op het Afrifoodlinks-consortium in Kenia, het Food Wave-congres in Milaan, op de UNIDO Study tour van VITO, de Belgium Chocolate Awards, op de trefdag en het stedenbandenoverleg van VVSG, de Provincie West-Vlaanderen en Fair Trade Gemeenten en in de DDC Global Policy Toolkit van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) en een studie van VNG Nederland naar de rol van lokale besturen in internationale samenwerking. Ook de ambassadeur van België in Kameroen, Eric Jacquemin, loofde tijdens het werkbezoek in november de samenwerking tussen beide steden.
5. Budget
Hierbij een overzicht van middelen van 2023:
Budget | Begroting 2023 | Rekening 2023 |
budget Stad Brugge | 27.038 € | 26.289,74 € |
budget Communauté Urbaine d'Ebolowa | 18.000 € | 24.840,71 € |
totaal | 45.038 € | 51.130,45 € |
Externe financiering 2023 | ||
subsidie Provincie West-Vlaanderen | 20.000 € | 20.000 € |
subsidie EU Food Wave | 23.220,04 € | 13.235,23 € |
scholenbanden (financiële acties voorzien door scholen zelf) | 4.381 € | 4.381 € |
Fonds 'Ebolowa' van jubilarissen 2022 | 9.535 € | 9.535 € |
Fonds 'Sjokla for water'* | 8.465 € | 0 € |
Subsidie AIMF | 1981,71 € | 1.981,71 € |
ICLEI Afrika (terugbetaling reiskosten) | 1.998 € | |
totaal | 69.580,75 € | 49.132,94 € |
TOTAAL | 114.618,75 € | 100.263,39 € |
Er werd 100.263.39 euro besteed aan het partnerschap, waarvan 26.289,74 € door stad Brugge. Ebolowa zelf besteedde 24.840,71 euro aan het partnerschap. De overige uitgaven t.b.v. 49.132,94 euro werden bekostigd d.m.v. subsidies en fondsen. Het subsidiebudget dat niet werd benomen, werd terug vrijgegeven (EU Food Wave). Het geraamde bedrag van 'Sjokla for water' werd niet behaald en dus ook niet besteed. In 2023 werd 5.945 euro binnen gehaald door de verkoop van Sjokla. Dit bedrag zal in 2024 besteed worden.
In bijlage is een detailweergave van de rekening 2023 terug te vinden.
VOORSTEL ACTIEPLAN 2024
1. Administratie en praktische voorbereiding
Eind juni 2024 is een werkbezoek gepland naar Brugge waarbij de capaciteitsopbouw rond toerisme en de evaluatie en voorbereiding van actieplannen en subsidies centraal staat. Aangezien Feest in 't Park het partnerschap in de kijker zet, proberen we het werkbezoek dan ook in te plannen. Een tegenbezoek aan Ebolowa is vooralsnog niet voorzien. Dit zal enkel plaatsvinden indien het nodig is in functie van de uitwerking van de potentiële subsidiedossiers.
2. Duurzame stedelijke ontwikkeling
2.1. Fair Trade
Brugge zit sinds 2015 lid van het Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP), een internationaal netwerk rond stedelijke duurzame voedselstrategieën. Aangezien Ebolowa hier ook op inzet en dit een interessant netwerk voor onze partnerstad kan zijn, stelt ze zich in 2024 kandidaat om toe te treden tot het MUFPP.
In 2024 wordt op hetzelfde elan verder gewerkt rond Fair Trade met blijvende focus op duurzame cacao en chocolade.
2.1.1. Traject Ebolowa
De vaste acties zoals de Week van de Fair Trade, capaciteitsopbouw, begeleiding en ondersteuning van coöperaties en ambachtslieden in kader van duurzame cacao productie en - verwerking, worden ook dit jaar verder gezet. In 2024 zal de focus vooral liggen op de voorbereiding van het dossier voor de bouw van een stedelijk atelier voor cacao waar verschillende coöperaties en producenten terecht kunnen voor de verwerking, verpakking en verkoop van hun producten. De bouwplannen zijn er en worden momenteel samen met de Gilde van de Brugse chocolatiers verder voorbereid. De Gilde van de Brugse chocolatiers zal hiervoor een investeringssubsidie aanvragen bij de Provincie West-Vlaanderen (zie verder subsidies). Indien dit wordt gerealiseerd, zullen de Brugse chocolatiers van de chocoladegilde en Ter Groene Poorte in de toekomst opleiding kunnen geven in Ebolowa.
2.1.2 Traject Brugge
De samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse Chocolatiers die de onderlinge afspraken over de productie, distributie, verkoop en promotie van 'Sjokla' regelt (zie 2020_CBS_02806), wordt verlengd. Deze wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad (zie bijlage).
Studenten Marketing van Howest voeren een onderzoek naar het potentieel van Sjokla als relatiegeschenk voor bedrijven. In 2024 zullen er ook kleine 'sjokla's' (type koffie chocolaatjes) worden geproduceerd die door verschillende stadsdiensten kunnen worden aangekocht. Deze zullen ook aan externen worden aangeboden.
Samen met de Gilde van de Brugse Chocolatiers wordt ook het chocoladefestival, dat op 7-9 maart 2025 zal plaatsvinden, voorbereid (2023_CBS_05701).
2.2. Openbaar domein
2.2.1. Ondersteuning en monitoring 'USEP'- jongeren
Het sociaal tewerkstellingsprogramma 'USEP' waarbij jongeren een opleiding krijgen in groenbeheer of constructie, wordt ook in 2024 verder gezet.
2.3.2. Herbebossing/ vergroenen publieke ruimte > CO2-compensatietool Stad Brugge
De plantenkwekerij en het vergroenen van de stad Ebolowa, blijft ook in 2024 verder ondersteund worden.
In 2024 zal de CO2-compensatietool van stad Brugge meer onder de aandacht gebracht worden. In eerste instantie bij personeelsleden en gemeenteraadsleden, maar ook naar reisbureaus, Bruggelingen en toeristen toe.
2.4. Milieu/omgeving
2.4.1. Realisatie geïntegreerd waterpunt in de Adoum
In navolging van het werkbezoek in 2023 aan Ebolowa, maakte Emmanuel Van Houtte (Aquaduin) samen met Eric Oyono, (directeur openbaar domein van de stad Ebolowa) een analyse van de drinkwatervoorzieningen in Ebolowa. De knelpunten en mogelijke oplossingen werden in kaart gebracht. Op basis van dit rapport kan er stapsgewijs verder gewerkt worden aan een betere toegang tot drinkbaar water in Ebolowa.
In 2024 wordt een geïntegreerd waterpunt op zonne-energie gerealiseerd in de wijk Adoum, waar 1500 inwoners en een lagere school gebruik van zullen kunnen maken. De realisatie van dit waterpunt wordt mee financieel ondersteund door de donaties van de jubilarissen van 2023 (10.150 euro) en de opbrengsten van 'Sjokla for water' 2023 (5.945 euro).
3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie
3.1. Communicatiemateriaal i.k.v. partnerschap
Zowel in Brugge als in Ebolowa dragen het partnerschap en de acties van het actieplan uit via diverse communicatiekanalen.
3.2. Ondersteuning SDG project scholen Ebolowa
Het project 'ODD-clubs' wordt verder ondersteund. De kosten voor begeleiding en educatieve materialen worden voorzien vanuit het budget van het partnerschap.
3.3. Samenwerking en uitwisseling scholen en middenveld
De scholenband Middenschool Brugge- Lycée Classique et Moderne gaat haar laatste jaar in. Dit jaar zullen de educatieve projecten en de laatste fase van de bouw van een gezondheidspost op school worden afgerond. VVOB heeft de subsidiëring van scholenbanden immers stopgezet, waardoor het moeilijk wordt om nog langdurige engagementen aan te gaan. Dit belet niet dat er op educatief vlak verder digitaal kan uitgewisseld worden.
Ter Groene Poorte gaat nu mede dankzij het traject van de Food Wave masterclasses van de voorbije 2 jaar, een 'Bean to Bar' atelier bouwen op school om de aspirant- chocolatiers meer bewust te maken van het belang en impact van duurzame chocolade. Hierin zitten ook toekomstige samenwerkingsmogelijkheden met Ebolowa.
Villa Bota heeft in december 2023 het Signaalfestival georganiseerd, waarvan een deel van de opbrengst naar de opstart van een jongerenradio in Ebolowa gaat. Met Het Entrepot / Villa Bota wordt dit jaar bekeken hoe de verdere uitwerking van een project rond jongerenradio kan gerealiseerd worden.
3.4. Capaciteitsopbouw collega's Brugge- Ebolowa
De dienst toerisme in Ebolowa is sinds 2022 opgericht en staat dus nog in kinderschoenen. De verantwoordelijke voor toerisme in Ebolowa komt in juni naar Brugge om kennis en expertise te verwerven bij de collega's van Toerisme Brugge. Ook de verantwoordelijke van archivering in Ebolowa zal in contact gebracht worden met het stadsarchief.
4. Budget
Voor 2024 is voor het mondiaal partnerschap een totaalbudget voorzien van 88.184,50 euro, waarvan 28.283,50 euro van Stad Brugge en 23.806 euro van Stad Ebolowa. De overige uitgaven worden gedekt met middelen van fondsen en subsidies. Hierbij een overzicht van de beschikbare middelen:
Begroting 2024 | Bedrag |
budget Stad Brugge | 28.283,50 € |
budget Communauté Urbaine d'Ebolowa | 23.806 € |
totaal | 52.089,5 € |
Externe financiering 2024 | |
subsidie Provincie West-Vlaanderen | 20.000 € |
Fonds 'Ebolowa' van jubilarissen 2023 | 10.150 € |
Fonds 'Sjokla for water' | 5.945 € |
totaal | 36.095 € |
TOTAAL | 88.184,50 € |
In bijlage is de detailbegroting van 2024 te vinden.
SUBSIDIEDOSSIERS
Provincie West-Vlaanderen
In 2023 keurde het Wereldhuis van de Provincie West-Vlaanderen de subsidie aanvraag voor internationale samenwerking tussen steden goed. De focus ligt op het verduurzamen van de cacao en chocoladeketen. Het totale bedrag voor 3 jaar is 60.000 euro of 20.000 euro per jaar. Ook in 2024 zal 20.000 euro als subsidie voorzien worden voor het traject rond duurzame cacao in Ebolowa.
Daarnaast zal de Gilde van de Brugse chocolatiers een aanvraag indienen bij de Provincie voor een investeringssubsidie voor de realisatie van een chocolade atelier in Ebolowa. Dit chocolade atelier zal ongeveer 200.000 euro kosten. Bij de Provincie is een investeringssubsidie mogelijk van 60.000 euro. Om 60.000 euro te krijgen van de Provincie, moet er 15.000 euro cofinanciering zijn. Stad Brugge voorziet 7.533,50 euro hiervoor van het investeringskrediet van Lokaal Mondiaal (BI016000 -SA00398 - 23000001). De overige cofinanciering wordt voorzien door de Gilde van de Brugse Chocolatiers en Ebolowa. Deze subsidie zal in 2024 worden aangevraagd en is dus nog onder voorbehoud. De overige 125.000 euro zal worden gevraagd bij het ministerie van handel in Kameroen.
G-stic Program
Ebolowa verwacht de komende 4 jaar 30.000 nieuwe inwoners door de komst van o.a. de nieuwe universiteit. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee op vlak van urbanisatie, mobiliteit, waterbevoorrading, voeding,....Een klimaatplan op maat van Ebolowa zou een goede leidraad kunnen zijn om de stad hierop te organiseren. Hiervoor zouden we kunnen beroep doen op het G-stic Programma, een subsidie die klimaatprojecten in het Globale Zuiden ondersteunt, indien we ook een samenwerking kunnen aangaan met externe partners. Lokaal Mondiaal zit eerstdaags samen met de cel subsidiewerking, Vito, Rikolto en Bosaq om het project verder vorm te geven. Het klimaatplan en het chocolade atelier zal hier mogelijks onderdeel van zijn. Afhankelijk van de haalbaarheid en medewerking van deze partners, zal een aanvraag voor een demonstratieproject worden ingediend vanuit VITO, het studiebureau waarmee ook Stad Brugge heeft samengewerkt voor haar klimaatplan.
PARTICIPATIE HORIZON EUROPE 'AfriFoodLinks'
Stad Brugge werd omwille van haar werk als Fair Trade Stad en het moniaal partnerschap door Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP) gekozen om als 1 van de 5 Europese steden deel te nemen aan het 'AfriFoodLinks-'project dat in juni 2023 officieel van start ging. Ook de stad Ebolowa is mee opgenomen in dit netwerk. Onder leiding van ICLEI Africa wordt de komende 3 jaar een internationaal netwerk uitgebouwd dat moet bijdragen aan de realisatie van stedelijke, duurzame, gezonde en inclusieve voedselsystemen met een positieve impact op het milieu. Het project brengt 26 partners samen om de voedselzekerheid en stedelijke duurzaamheid in meer dan 65 steden in Afrika en Europa te verbeteren. Het gaat niet om een subsidie, maar om kennisuitwisseling en het delen van expertise (zie 2023_CBS_00006). Reis- en verblijfkosten i.k.v. dit project worden 100 % bekostigd door ICLEI. Afrifoodlinks stelt in 2024 ook een consultant ter beschikking van Stad Brugge om (bijkomend) onderzoek te doen i.k.v. onze stedelijke duurzame voedselstrategie.
ADVIES MONDIALE RAAD
De Mondiale Raad geeft positief advies op dit dossier (zie bijlage).
De gemeenteraad keurt de evaluatie (2023) en planning (2024) van het mondiaal partnerschap Brugge - Ebolowa goed.
De gemeenteraad keurt het indienen van een subsidieaanvraag bij de Provincie West-Vlaanderen en G-stic t.v.v. het partnerschap goed.
De gemeenteraad keurt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse chocolatiers voor de productie van 'Sjokla' goed.
Raadslid Karin Robert komt tussen.
Schepen Mathijs Goderis antwoordt.
Collegebesluit van 16/10/2023 & gemeenteraadsbesluit van 27/11/2023: toekennen van een investeringssubsidie t.w.v. 298.178,81 euro ten behoeve van O.L.V.-Hemelvaartinstituut, uit te betalen vanaf 2024 en later.
Op budget 2024 is een eerste schijf van 59.635,76 euro voor hen voorzien, op rekening 66420100.
De overeenkomst met VZW Sint-Lodewijk - OLVH wordt goedgekeurd.
De gemeenteraad is ertoe gehouden haar goedkeuring te verstrekken aan de door het kerkbestuur Sint-Pieters (CKB 1) ingediende budgetwijziging 2023.
Deze budgetwijziging betreft een technische aanpassing ten gevolge de stopzetting van de werken aan de kerk Sint-Paulus. Er stond nog een bedrag van 10.248,01 euro gereserveerd op een investeringsfiche maar is niet meer nodig. Deze investeringsfiche werd afgesloten en het bedrag werd ingeschreven in het budget onder investeringen.
Deze wijziging heeft geen financiële impact voor de stad.
De gemeenteraad uit zijn goedkeuring aan de wijziging van het budget 2023 van het kerkbestuur Sint-Pieters.
Raadsleden Pol Van Den Driessche en Andries Neirynck komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem, burgemeester Dirk De fauw en schepen Minou Esquenet antwoorden.
VZW Camino Brugge is sinds 01 april 2020 huurster jegens de stad Brugge van het monasterium (klooster) (huisnummers 22-28A, 22B en 30), huis van de rector (huisnummer 7) en deel van een tuin gelegen in en bij het Begijnhof te Brugge dit ingevolge akte 10 mei 2021 verleden voor notaris Filip Maertens.
De VZW Camino Brugge geeft in het klooster woonst aan een aantal zusters Benedictinessen (bewoonsters/leden van de oorspronkelijke erfpachtster VZW De Wijngaard).
De VZW Camino neemt daarnaast ook de huisvestingszorg waar voor een kleine gemeenschap van de Congregatie Zusters van de heilige Vincentius van Lendelede (momenteel 3 personen). Deze personen worden momenteel ook gehuisvest in het klooster van het Begijnhof.
De bedoeling van VZW Camino Brugge zou zijn om de huur van het klooster stop te zetten van zodra dit niet meer nodig zou zijn voor de huisvesting van de zuster Benedictinessen. Het klooster zou derhalve kunnen worden vrijgegeven mits de inwonende zusters van de congregatie van Lendelede elders (kleiner) kunnen worden gehuisvest.
Teneinde de huisvesting van die religieuzen op de site te kunnen continueren is de VZW Camino bereid Begijnhof nr. 20 te huren en zelf in te staan voor alle verbouwings-, renovatie- en inrichtingswerken die noodzakelijk zijn om het gebouw te laten voldoen aan ondermeer de bepalingen van het woninghuurdecreet en modern comfort.
Duur: Deze overeenkomst wordt toegestaan, te rekenen vanaf 01/03/2024 voor een periode van 27 jaar en eindigt op 28/02/2051 zonder dat de stilzwijgende wederinhuring kan worden ingeroepen, behoudens een uitdrukkelijk schriftelijk akkoord tussen de partijen.
De VZW Camino Brugge kan deze overeenkomst op elk moment beëindigen met een aangetekende brief, mits een opzegperiode van 3 maanden.
Prijs: Als tegenprestatie voor de door de huurder uit te voeren werken verbindt de verhuurder zich ertoe om gedurende een periode van 27 jaar de huurprijs kwijt te schelden en af te zien van het recht om de huurovereenkomst vervroegd te beëindigen.
Indien de huurovereenkomst wordt beëindigd vóór het verstrijken van de afschrijvingstermijn(en), voorzien in de bij deze overeenkomst gevoegde tabel, zal de verhuurder aan de huurder(s) een vergoeding betalen, berekend volgens de formule/pro rata vervat in de nagemelde tabel.
Renovatiewerken: De huurder ziet af van zijn recht dat het verhuurde goed moet worden geleverd in overeenstemming met de elementaire vereisten van bruikbaarheid, veiligheid, gezondheid, bewoonbaarheid en energieprestatie opgelegd bij wetgeving en of gebruik. Hij verbindt zich ertoe om de hierna omschreven werken op zijn kosten uit te voeren teneinde het onroerend goed te laten beantwoorden aan minstens de voormelde vereisten inzake veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid, dit ter volledige bevrijding van aansprakelijkheid in hoofde van de verhuurder.
Alle (ver)bouwwerken, aanpassingen en inrichtingen, welke dan ook, voor de bovenvermelde functies zijn ten laste van de huurder. De huurder dient dan ook zelf in te staan voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning. De huurder moet ook instaan op haar kosten voor het plaatsen en of hernieuwen van een perceelsafsluiting.
De verhuurder geeft hierbij toestemming aan de huurder(s) om de geplande werken uit te voeren of te laten uitvoeren. Voormelde werken zijn die welke voorkomen op de raming, opgemaakt door BV DD& architecten op datum van 6 juni 2023 en geactualiseerd op 19 januari 2023 voor een totaalbedrag van € 370.292,02 (incl. btw) en dewelke een aanvang nemen binnen het jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning en moeten uitgevoerd zijn binnen de 12 maanden na de start der werken.
De werken omvatten diverse ingrepen die niet limitatief worden opgelijst in het document genaamd “raming”, in bijlage.
Indien de huurovereenkomst wordt beëindigd vóór het verstrijken van de afschrijvingstermijn(en), voorzien in de bij deze overeenkomst gevoegde afschrijvings tabel, zal de verhuurder aan de huurder(s) een vergoeding betalen, berekend volgens de voorziene formule (pro rata).
De verbouwingen dienen te gebeuren volgens de vigerende normen en kwaliteitsvereisten. De huurder en de aangestelde architecten zullen erover waken dat de werken volgens de regels der kunst worden uitgevoerd. De huurder zal steeds in overleg treden met de Stad Brugge en haar uitnodigen naar de werfopvolgingsvergaderingen.
Na de beëindiging van de werken verbinden de partijen zich ertoe om over te gaan tot de oplevering op tegenspraak van de werken. Deze oplevering van het onroerend goed in verbouwde en dus nieuwstaat kan dan dienen als plaatsbeschrijving, dewelke bij het einde van de overeenkomst de verhuurder moet toelaten om na te gaan of het onroerend goed in de afgesproken toestand wordt teruggegeven.
Het is de bedoeling dat de Stad Brugge de vooropgestelde doelstellingen en faseringen zal realiseren gedurende de duurtijd van onderhavige overeenkomst. De huurder erkent en onderschrijft deze doelstellingen en zal haar medewerking verlenen aan de realisatie hiervan, ook indien dit enige impact zou hebben op het gehuurde goed. Zij zal alle werken en interventies ter uitvoering van het masterplan gedogen, zonder enige schadevergoeding. De stad Brugge engageert zich om de eventuele interventies in samenspraak in te plannen en eventuele genotsderving tot een minimum te herleiden.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het ontwerp van renovatiehuurovereenkomst voor Begijnhof 20 met VZW Camino Brugge, ondernemingsnummer BE0523968363 te 8000 Brugge, Potterierei 72.
Raadslid Andries Neirynck komt tussen.
Schepen Jasper Pillen antwoordt.
Op 11 december 2023 werd door de verhuurder, nv Katelijne, het voorkooprecht voor de door de Stad ingehuurde ruimten in het Redemptoristinnenklooster, gelegen te 8000 Brugge, Katelijnestraat 105, aangeboden, conform Artikel 27. Recht van aankoop, van de huurovereenkomst van 3 juli 2018 en addenda.
"De huurder heeft het voorverkooprecht tot aankoop van de ingehuurde ruimtes, ook mochten deze in groter geheel worden aangeboden. Hiertoe zal de verhuurder een schrijven doen toekomen aan de huurder met de verkoopsvoorwaarden. Dit zal gebeuren per aangetekend schrijven. De huurder beschikt vanaf de datum van ontvangst van dit schrijven over een periode van 12 weken om de verhuurder eveneens per aangetekend schrijven te laten weten of hij al dan niet tot aankoop overgaat. Gaat de huurder niet op de aanbieding in, is de verhuurder vrij om aan elke andere derde te verkopen."
De verhuurder NV Katelijne wenst het goed te verkopen aan BV K.R.I.S. tegen de koopsom van € 1.600.000,00.
Het onderwerp van deze koopovereenkomst omvat (iets) meer dan de ingehuurde ruimten door de Stad Brugge.
Het betreft de aankoop van een ‘Multifunctionele complex’, gelegen op het gelijkvloers en eerste verdieping in het Klooster, genaamd residentie de "Rode Nonnen", omvattende:
a/ In privatieve en uitsluitende eigendom:
b/ In mede-eigendom en gedwongen onverdeeldheid:
3.650/10.000 in de gemene delen van het onroerend geheel, waaronder de grond.
Zoals voorschreven goed is opgenomen als de loten 1 en 2 in de verdelingsakte “Project Rode Nonnen” verleden voor Notaris Wouter Bossuyt te Brugge op 1 maart 2013, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid te Brugge op 22 maart daarna met referte 61-T-22/03/2013-03681 en wordt afgebeeld als de loten 1 en 2 op het splitsingsplan opgemaakt op 22 januari 2013 door beëdigd landmeter-expert Lieven Hutsebaut, welk plan is gehecht aan deze verdelingsakte.
Het goed is thans gekend bij het kadaster in de 3e afdeling Brugge, sectie C, met het perceelnummer 0688 P P0002.
Straatbeeld
Splitsingsplan van 22 januari 2013
Het pand is gelegen binnen de UNESCO-Werelderfgoedzone.
Het pand is opgenomen in:
Vastgesteld bouwkundig erfgoed:
Het pand is gelegen in:
Het pand is ook beschermd als monument sinds 3 juni 2010:
De bescherming als monument omvat de kerk van het kloostercomplex van de Zusters Redemptoristinnen, met inbegrip van de kapel op de eerste verdieping, biechtkamer en sacristie. (URI: https://id.erfgoed.net/besluiten/4715).
Beheersplan:
De Stad Brugge is al eigenares van de achterliggende tuin met relicten en tuinmuur. Na de definitieve oplevering, ook van de wegenis van het bouwproject (Rode Nonnenstraat) en van de bijhorende "Kalvariebergtuin."
De aankoop van de ingehuurde ruimten kan de aanwezigheid van de stedelijke onderwijsactiviteiten voor langere termijn op die locatie verankeren. De gevolgen van de aankoop zijn desgevallend dat de Stad Brugge de eigenaarslasten moet dragen. Deze zijn op vandaag nog niet in te schatten, al kan men vermoeden dat ingevolge de ernstige renovatie er geen grote structurele investeringen meer te verwachten zijn de komende jaren.
Op vandaag betaalt de Stad Brugge 94.758,12 euro huur/jaar.
Ten opzichte van de overeengekomen prijs in het compromis tussen de NV Katelijne en BV K.R.I.S (1.600.000,00 euro) komt dit overeen met +/- 17 jaar huur.
Er werden aan het goed werken uitgevoerd door de firma NV Vandermarliere ter bestrijding van een zwamproblematiek met attest van 13 december 2022.
Op 21 februari 2023 werd de elektrische installaties op lage en zeer lage spanning met verslagnummer 0784-230221-05 gekeurd. De installatie voldoet aan de voorschriften van Boek 1 van het koninklijk besluit van 8 september 2019 tot vaststelling van Boek 1 betreffende de elektrische installaties op laagspanning en op zeer lage spanning, Boek 2 betreffende de elektrische installaties op hoogspanning en Boek 3 betreffende de installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie.
De volgende controle moet worden uitgevoerd uiterlijk vóór: 21/02/2028.
Op 27 maart 2023 werd een asbestinventarisattest opgesteld met unieke code: 20230327-000194.000.
Op 29 juni 2023 werd een energieprestatiecertificaat met code 20230629-0012890217-NR-1 opgesteld met als energielabel onbepaald.
Er werd voor deze aankoop een ontwerpakte opgemaakt.
De gemeenteraad dient akkoord te gaan met de uitoefening van het voorkooprecht door aankoop van voormeld goed conform de voorwaarden opgenomen in de verkoopovereenkomst met de BV K.R.I.S. en zoals beschreven in de ontwerpakte.
Het aangeboden voorkooprecht zal worden uitgeoefend voor de aankoop van ruimten in het ‘Klooster en Kerk’, genaamd residentie de “Rode Nonnen”, gelegen te 8000 Brugge, Katelijnestraat 105, gekend volgens bij het kadaster in de 3e afdeling Brugge, sectie C, met het gereserveerd perceelnummer 0688 P P0000, met een gezamenlijke oppervlakte volgens het hierna vermelde opmetingsplan van 24 a 36 ca.
→ Kavel 2: ‘Multifunctionele complex’, gelegen op het gelijkvloers en eerste verdieping omvattende:
a/ In privatieve en uitsluitende eigendom:
b/ In mede-eigendom en gedwongen onverdeeldheid:
3.650/10.000 in de gemene delen van het onroerend geheel, waaronder de grond.
tegen de prijs van € 1.600.000,00 en verder tegen de voorwaarden opgenomen in de compromis opgemaakt op 11 december 2023 tussen de NV Katelijne en de BV K.R.I.S en het ontwerp van akte.
Raadslid Stefaan Sintobin komt tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Net zoals andere steden wordt Stad Brugge geconfronteerd met tal van bezwaren door een belastingplichtige die de verspreiding van reclamedrukwerk voor meerdere, grote handelaars in België voor zijn rekening neemt.
In de bezwaren komt veelal de betwisting op de wettelijkheid van het reglement, de bekendmaking en de hoofdelijkheid aan bod.
Met bovengenoemde wijzigingen wil de dienst fiscaliteit de belastingplichtige duidelijk omschrijven alsook de vorm van de aangifte.
Dit heeft als doel om de belasting op de huis-aan-huis verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten vlotter te kunnen innen.
De gemeenteraad beslist om het belastingreglement op de huis-aan-huis verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en gelijkgestelde producten, goedgekeurd in zitting van 25 november 2019, gewijzigd 26 mei 2020, op te heffen, te rekenen vanaf 1 april 2024.
Het nieuwe en gewijzigde belastingreglement wordt goedgekeurd met een geldigheidsduur voor de aanslagjaren 2024 en 2025.
Het model van het ter beschikking gesteld aangifteformulier wordt goedgekeurd overeenkomstig het goed te keuren belastingreglement 2024-2025.
Er wordt gewerkt via IKA, waardoor het budgetneutrale transacties betreft:
Via IKA batch 2024-1006911 wordt 3 x 25.000 euro ( NOM300/NOM301/NOM302 ) verschoven van BI068000/SRB068000, rekening 64960100 naar BI068000/ SRB068000, rekening 61401100.
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor volgende budgetneutrale transacties, via IKA:
IKA batch 2023-1006911 - 75.000 euro (NOM NVT) van Brugge Plus verschuiven naar BI068000/ SRB068000 van Brugge Plus verschuiven naar BI068000/SRB068000, rekening 61401100.
Raadsleden Ilse Coopman, Jos Demarest en Stefaan Sintobin komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem, schepen Pablo Annys en schepen Pieter Marechal antwoorden.
Om nieuwe zitgelegenheden en vervanging van oude zitgelegenheden verder te blijven realiseren zijn volgende raamovereenkomsten en budgetten nodig.
* Voorheen werd het hout afzonderlijk aangekocht en afzonderlijk geschilderd. De raamovereenkomst om nieuwe planken te schilderen is afgelopen. Raamovereenkomst hout loopt binnen het jaar af. De werkwijze om met verschillende contracten om tot een afgewerkt product te komen is zeer inefficiënt. Dit op vlak van levertermijnen en coördinatie tussen de twee aannemers/leveranciers.
Om efficiënt bankplanken aan te kopen wordt bijgaand voorstel en wijze van gunnen voorgelegd. We zoeken een leverancier die planken kant en klaar kan leveren te Brugge. De nieuwe werkwijze moet ons meer continuïteit geven in ons bestelproces en kwaliteit op het terrein.
Raming: € 294.220 excl. btw - € 356.006,20 incl. btw (1 basisopdracht en 3 ev. stilzwijgende verlengingen).
Wijze van gunnen: openbare procedure.
De gemeenteraad keurt het voorstel en de wijze van gunnen, nl. via openbare procedure, goed voor de raamovereenkomst leveren en lossen van geschilderde planken voor zitbanken (2024-2027) voor een geraamde totale waarde van € 294.220 excl. btw - € 356.006,20 incl. btw (1 basisopdrachten en 3 ev. stilzwijgende verlengingen).
Voor 2024 en 2025 is niet voldoende budget voorzien op de dimensies BI068000, SA00691 (Zitgelegenheid openbaar domein (tafels, banken, picknickbanken…)), 22500007. Slechts € 123.500,00 incl. per jaar.
Voor 2024 wordt dit tekort aangevuld met overdracht investeringskrediet uit 2023 van 77.190,10 euro.
Er dient voor 2025, nog € 74.465,66 incl. voorzien te worden met de nieuwe aanpassing meerjarenplan voor de realisatie van deze raamovereenkomst en andere aankopen via deze actie.
Voor 2026 en 2027 wordt voldoende budget voorzien met het nieuwe meerjarenplan.
Raadsleden Geert Van Tieghem en Stefaan Sintobin komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem en schepen Pieter Marechal antwoorden.
De voorbije jaren werd het openbaar domein wezenlijk uitgebreid, door nieuwe verkavelingen en nieuwe parken met bijkomende te onderhouden groene ruimte. Daarnaast springt de dienst Openbaar Domein in om de piek aan stadsondersteuning voor evenementen op te vangen. Deze bijgekomen taken mogen niet ten koste gaan van het groenonderhoud van de Brugse wijken. Om een even kwalitatief oneerhoud van de Brugse groenzones te verzekeren, wordt voorgesteld om een dossier voor de inzet van aannemers voor groenonderhoud in de markt te zetten, binnen de op het meerjarenplan beschikbare budgetten.
Raming: € 276.999,97 excl. btw - € 335.169,97 incl. btw, uitgesplitst onder 4 percelen als volgt:
Beschrijving | Raming excl. btw | Raming btw | Raming incl. btw |
Perceel 1 (Sector Oost) | € 53.493,42 | € 11.233,62 | € 64.727,04 |
Perceel 2 (Sector Noord) | € 56.195,33 | € 11.801,02 | € 67.996,35 |
Perceel 3 (Sector West) | € 47.311,22 | € 9.935,36 | € 57.246,58 |
Perceel 4 (Sector Centrum) | € 120.000,00 | € 25.200,00 | € 145.200,00 |
Wijze van gunnen: openbare procedure.
Looptijd: vanaf sluiting 12 maanden.
De gemeenteraad keurt het voorstel en de wijze van gunnen, nl. via een openbare procedure, goed voor de aanbestedingsprocedure inzake 'Groenonderhoud openbaar domein', voor een geraamde waarde van € 276.999,97 excl. btw - € 335.169,97 incl. btw, uitgesplitst onder 4 percelen als volgt:
Beschrijving | Raming excl. btw | Raming btw | Raming incl. btw |
Perceel 1 (Sector Oost) | € 53.493,42 | € 11.233,62 | € 64.727,04 |
Perceel 2 (Sector Noord) | € 56.195,33 | € 11.801,02 | € 67.996,35 |
Perceel 3 (Sector West) | € 47.311,22 | € 9.935,36 | € 57.246,58 |
Perceel 4 (Sector Centrum) | € 120.000,00 | € 25.200,00 | € 145.200,00 |
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Vanuit meerdere maatschappelijke oogpunten en vanuit de vraag van de sector is het wenselijk een volwaardige afscheids-rouwplek te voorzien op een van de begraafplaatsen van de stad Brugge voor “Sterretjes”. Hierbij gaat het niet enkel om een symbolische plek, maar ook om een plek waar het stoffelijk overschot een begraafplek kan krijgen in de publieke ruimte. Een plek waar praten over verlies, zichtbaar maken van rouw en verlies in de openbare ruimte, kan.
De stad wil ook tegemoet komen aan de wensen om ouders die een zwangerschapsverlies vóór 20 weken meemaakten, een plek te geven waar ze hun “sterretje” kunnen begraven en herdenken in de prairietuin (strooiweide) of in de heidetuin (begraaftuin) samen met levenloos geboren kinderen, die al dan niet zijn opgenomen in de Databank voor de Akten van Burgerlijke Stand (zie bovenstaande).
Ontwerpinhoud:
Begraaftuin:
Er is in het ontwerp geopteerd om voor Sterrenkinderen een begraaftuin te maken met een assortiment aan heidevegetatie. De meer dan 30 soorten zijn gekozen om een zo divers kleurgamma aan heide het jaar rond in bloei te zien. Opzet is om zo natuurlijk mogelijke setting te creëren die afstand neemt van de formele begraafsfeer en teruggaat naar de intimiteit en het kwetsbare in het leven.
In de begraaftuin is een route voorzien met puntsgewijs flagstones, die in de jaarlijkse wereldlichtjesdag voor sterrenkinderen, op iedere 2de zondag van december, visueel wordt afgebakend met lichtjes.
De teraardebestelling gebeurt in een urne of kistje uit biologisch afbreekbare materialen of zonder urne op een via gps-coördinaten exact bepaalde plaats.
Belangrijk is de toegankelijkheid voor kinderen. Het voorzien van zwerfkeien, kleurrijke zitbankjes en stapstenen is complementair aan deze troost en stilteplek.
Prairietuin:
In het ontwerp wordt een strooituin voorzien. Het strooien wordt voorzien in een prairietuin, aangeplant met een mengeling van grassen, bodem bedekkende e.a. bloeiende vaste planten. Meerjarige tulpen, sierui en prairielelie geven bloeiaccenten in het voorjaar. Het plantassortiment is onderhoudsarm. De fijne gecomposteerde schors weert het gros van onkruiden.
Begraafvakken:
Naast de mogelijkheden om stoffelijke resten of de asse ofwel te begraven ofwel uit te strooien in de heidetuin of de prairietuin is er ook de mogelijkheid om het stoffelijk rest of asurnen in een zandgraf te begraven. Hiervoor worden vakken in concessie voorzien. Haagbeplanting voegen een aantal vakken samen en geven visueel een afscheiding met de overige begraafvormen in het Sterretjesveld.
Voorliggend dossier hoort tot perceel 1. Dit is de omgevingsaanleg.
Op korte termijn wordt perceel 2 voorgelegd: Dit gaat over de aanleg van een herdenkingselement. Dit wordt apart aanbesteed gelet op de specifieke technische vereisten.
Gunningswijze: vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Raming: 108.026,85 euro excl. btw of 130.712,49 euro incl. 21% btw.
Gunningscriteria: prijs is het enige gunningscriterium. De aanbestedende overheid kiest de economisch meest voordelige offerte, vastgesteld op basis van de prijs.
Het ontwerp en de wijze van gunnen, vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking, voor de omgevingsaanleg van Sterrenkinderen worden goedgekeurd.
De kosten ten bedrage van 108.026,85 euro excl. btw of 130.712,49 euro incl. btw worden benomen van beleidsitem BI099000, actie SA01492 - Sterrenkinderen begraafplaats, rekening 22400007.
Raadslid Andries Neirynck komt tussen.
In het dossier werden volgende meerwerken uitgevoerd:
In het Katelijnepark werd de grond waarin de wortels van de Japanse Duizendknoop aanwezig waren, afgevoerd.
In het totaal werd hiervoor 858,7 ton afgevoerd, naar de TOP van Aclagro te Wondelgem.
Vanaf deze locatie zal deze grond voor verdere verwerking vervoerd worden voor verwerking naar Nederland.
In afwachting van deze verwerking werd op initiatief van de TOP een controlestaal genomen, waaruit de aanwezigheid van PFAS gebleken is.
Uit het eerder uitgevoerde technisch verslag bleek dat de bodem werd uitgegraven op een site die niet PFAS -verdacht was, het controlestaal dat geanalyseerd werd was ook negatief, waardoor geen extra maatregelen in het ontwerpdossier werden opgenomen.
Gezien de afwijking tussen het voorafgaandelijke technisch verslag en de analyses, uitgevoerd op de TOP, werden hierop volgend nog eens tegensprekelijke controlestalen genomen en geanalyseerd.
Ook uit deze controle bleek dat de PFAS waarden boven de waarde vrij gebruik liggen, waardoor een sanering van de uitgegraven grond, alvorens te verwerken noodzakelijk is.
De totale meerkost wordt als volgt begroot:
Kosten:
Totaal: 41.036,61 euro excl. btw, ofwel 49.654,3 euro incl. btw.
De chemische reiniging van de grond alvorens verder te verwerken is noodzakelijk en kunnen we dus niet vermijden. In december 2023 werd akkoord geven aan de aannemer voor de verdere verwerking, teneinde de stapelkosten niet verder te laten oplopen.
Berekening:
Gunningsbedrag: 405.150,93 euro excl. btw – 490.232,62 euro incl. btw.
Meerwerken: 41.036,61 euro excl. btw – 49.654,3 euro incl. btw.
Nieuw gunningsbedrag: 446.187,54 euro excl. btw - 539.886,92 euro incl. btw (meerwerken ten belope van 10,87% bovenop het gunningsbedrag).
De gemeenteraad keurt het bedrag der meerwerken goed voor een bedrag van 41.036,61 euro excl. btw of 49.654,3 euro incl. btw.
Raadsleden Andries Neirynck, Pol Van Den Driessche en Stefaan Sintobin komen tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
In het gemotiveerd advies van de GECORO d.d. 13 december 2023 werden de ontvangen adviezen (2) en bezwaren (39, waarvan 31 identieke) grondig onderzocht en werd een goed onderbouwd advies uitgebracht (zie "beraadslaging en advies" in het verslag GECORO d.d. 13 december 2023 in bijlage).
De GECORO stelde in haar gemotiveerd advies een aantal aanpassingen aan het RUP voor, namelijk:
VOORSTEL:
Er wordt voorgesteld om het gemotiveerd advies van de GECORO (bestaande uit beraadslaging en advies cfr. verslag 13 december 2023) bij te treden behalve voor wat betreft het architecturaal accentpunt binnen projectzone-oost in stedelijk wonen B (artikel 3B) waar de GECORO volgende aanpassingen voorstelde naar aanleiding van de geformuleerde bezwaren:
Deze aanpassingen komen o.i. nog onvoldoende tegemoet aan de bezorgdheden van de bezwaarschrijvers. Het accentpunt werd wel wat verplaatst verderaf van hun tuinen, maar gezien de lagere ligging van de tuinen en de kleinere afstand tussen de bouwlijn langs Fort Lapin en de achterzijde van de tuinen zal er mogelijks nog steeds een aanzienlijke impact zijn (oa schaduw) door dit accentpunt. Daarom stellen we voor om de mogelijkheid van het accentpunt (gele bol) in deze projectzone 3B volledig te schrappen. Dit betekent volgende aanpassingen aan het RUP:
Daarnaast willen we de motivatie van de GECORO (zie de beraadslaging) op 2 punten nog aanvullen:
Het ontwerp RUP werd aldus aangepast tot een definitief RUP Fort Lapin d.d. januari 2024. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit RUP definitief vast te stellen.
Er wordt kennisgenomen van de resultaten van het openbaar onderzoek (2 adviezen en 39 bezwaarschriften) en van het gemotiveerd advies van de GECORO, uitgebracht op 13 december 2023.
Het gemotiveerd advies van de GECORO d.d. 13 december 2023 (bestaande uit beraadslaging en advies) wordt bijgetreden, behalve voor wat betreft het architecturaal accentpunt in projectzone-oost in stedelijk wonen B (art. 3B) dat wordt geschrapt (zie motivatie hierboven). Daarnaast wordt de motivatie op 2 punten aangevuld (zie hoger).
De door de GECORO voorgestelde aanpassingen worden doorgevoerd, behalve voor wat betreft het architecturaal accentpunt in projectzone-oost in stedelijk wonen B (art. 3B) dat wordt geschrapt.
Het ontwerp RUP wordt aldus aangepast tot definitief RUP Fort Lapin d.d. januari 2024.
De gemeenteraads stelt het RUP Fort Lapin d.d. januari 2024 definitief vast.
Het RUP Fort Lapin bestaat uit volgende onderdelen:
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Tijdens het 1ste openbaar onderzoek werden er 4 bezwaren ingediend. Enkel de aspecten uit de bezwaren die betrekking hebben op de zaak der wegen worden hier besproken.
Bezwaar 1
Vrees dat er toegang tot de percelen zal zijn via de Blekerijstraat en dat zo ook het fietspad gekruist zal worden door wagens.
Bezwaarschrijver wil dat de toegang tot de percelen voor gemotoriseerd verkeer enkel mogelijk zal zijn via de Kathelijne Idestraat.
Evaluatie:
Het dossier bevat plannen waarbij duidelijk is dat er enkel toegang zal zijn voor voetgangers en fietsers via de Blekerijstraat, niet voor wagens. De toegang tot de percelen voor gemotoriseerd verkeer verloopt via de Kathelijne Idestraat. Het bezwaar is ongegrond.
Bezwaar 2
Huizen zullen te dicht bij het fietspad gebouwd worden.
Evaluatie
Naast het bestaand fietspad wordt een voetpad aangelegd om een scheiding te krijgen tussen het fietsverkeer en de wandelaar. De woningen sluiten met hun voorgevel aan op het nieuw voetpad. Dit pad maakt een aansluiting op de Blekerijstraat waardoor voetgangers vanaf de Kathelijne Idestraat de publiek toegankelijke groenzone makkelijk en veilig kunnen bereiken. Er wordt dus niet tot aan het fietspad gebouwd, het aan te leggen voetpad vormt een buffer. Het bezwaar is ongegrond.
Bezwaar 3
De inplanting van de haakse parkeerplaatsen op het openbaar domein beperkt de inritbreedte tot amper 4m, wat een hypotheek legt op een mogelijke ontwikkeling van garages verderop in de straat.
Inplantingsplan oude toestand | Gewijzigd inplantingsplan |
Evaluatie
Naar aanleiding van bovenstaand bezwaarschrift werd contact opgenomen met de aanvrager waarbij de haakse parkeerplaatsen werden aangepast, hierdoor vermeerdert de inritbreedte naar een aanvaardbare afstand van ca 5,73m. De gewijzigde plannen komen tegemoet aan het bezwaar.
De gewijzigde projectinhoud komt tegemoet aan één bezwaar, maar niet aan de overige bezwaren, waardoor het wijzigingsverzoek aanleiding geeft tot een nieuw openbaar onderzoek.
Tijdens het 2de openbaar onderzoek werd er 1 bezwaar ingediend.
Voorkant woningen staan heel dicht bij het fietspad wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
Evaluatie
Naast het bestaand fietspad wordt een voetpad aangelegd om een scheiding te krijgen tussen het fietsverkeer en de wandelaar. De woningen sluiten met hun voorgevel aan op het nieuw voetpad. Dit pad maakt een aansluiting op de Blekerijstraat waardoor voetgangers vanaf de Kathelijne Idestraat de publiek toegankelijke groenzone makkelijk en veilig kunnen bereiken. Er wordt dus niet tot aan het fietspad gebouwd, het aan te leggen voetpad vormt een buffer.
Het bezwaar is ongegrond.
De overige aspecten van de bezwaren worden behandeld in de beoordeling van de omgevingsaanvraag.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
Door de bouw van de woningen wordt een betere aansluiting gecreëerd met de Kathelijne Idestraat. Dit komt het fijnmazige netwerk ten goede op lange termijn. Het is dan ook positief om deze evolutie te zien.
Aan artikel 3 wordt voldaan.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
4.1 De uitbreiding staat ten dienste van het algemeen belang waarbij de aansluiting naar de Kathelijne Idestraat geoptimaliseerd wordt. Dit komt het fiets- en wandelcomfort van de bewoners ten goede.
4.2 Er worden geen wijzigingen aan de officiële buurtwegen doorgevoerd.
4.3 De verkeersveiligheidsaspecten ter hoogte van Lot 5 en 6 werden besproken op 4 december 2023. De bouwheer paste de plannen conform de gestelde voorwaarden aan.
4.4. Er worden geen gemeentegrenzen overschreden.
4.5 Door het optimaliseren van de voetpaden en het fietsnetwerk komt dit de algemene gemeenteweg ten goede.
Conclusie:
Opname in het openbaar domein
De ruimte aangeduid op het plan over te dragen grond dient op te worden genomen in het openbaar domein.
Voorwaarden
Last
Er wordt kennisgenomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden 4 bezwaren ingediend tijdens het 1ste openbaar onderzoek en 1 bezwaar tijdens het 2de openbaar onderzoek.
Bezwaren waarin de zaak der wegen en de toetsing aan het gemeentewegendecreet zijn opgenomen dienen beoordeeld te worden door de gemeenteraad.
Conform het verslag worden de bezwaren die betrekking hebben op de zaak der wegen ontvankelijk doch ongegrond verklaard.
De gemeenteraad:
Raadsleden Geert Van Tieghem, Ilse Coopman, Raf Reuse, Stefaan Sintobin, Doenja Van Belleghem, Chris Marain en Pascal Ennaert komen tussen.
Schepen Franky Demon en burgemeester De fauw antwoorden.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden 38 standpunten, opmerkingen en bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek, waarvan één bezwaar zowel digitaal als analoog werd ingediend. Er zijn dus 38 bezwaren.
Volgende bezwaren werden geuit op de zaak der wegen.
Inrichting van de park(ing)ruimte
Weerlegging bezwaar
De slagbomen worden in gebruik genomen op het moment dat het park als parking zal dienen. Op alle andere momenten staat de slagboom open om een vlotte doorgang voor voetgangers en fietsers te garanderen. Het is steeds mogelijk om ook in een parkomgeving verkeersborden te plaatsen.
De verschillende types verharding worden gebruikt voor de verschillende functies op de site. Ter hoogte van het stadion dient een duurzame verharding aanwezig te zijn. Omdat het grootste deel van de parkeerplaatsen zich in de parkomgeving bevindt, kan hiervoor geen monoliete verharding worden gebruikt. Hier is gekozen voor een verharding waarbij ook het groen kans heeft om zich te ontwikkelen. Er is gekozen voor een ondergrond met granulaten en niet voor grasdallen. Deze laatste zouden de groenontwikkeling in de weg staan. Omdat het park niet permanent wordt opengesteld als parking, zal er ook minder kans op schade zijn. De granulaten die worden gebruikt, zorgen ervoor dat de groene ruimte meer bestand is tegen het occasionele gebruik als parking.
Meervoudig ruimtegebruik is een vorm van zuinig ruimtegebruik die bijdraagt tot een vermindering van het ruimtebeslag. Dit is beleidsmatig gewenst en draagt bij tot een goede ruimtelijke ordening. Om meervoudig ruimtegebruik te kunnen bewerkstelligen zijn bepaalde aanpassingen nodig ten opzichte van wat bij enkelvoudig ruimtegebruik gebruikelijk is. Een doorsnee park dat niet geschikt is om te dienen als occassionele parkeergelegenheid zal inderdaad geen verstevigd gras hebben, en zal inderdaad minder verkeersborden, slagbomenen verhardingen hebben. Deze voorzieningen zijn vererist om het meervoudig ruimtegebruik te kunnen bewerkstelligen. Deze voorzieningen doen evenwel geen afbreuk aan het parkkarakter wanneer er geen gebruik is als parking. Er blijven zeer grote aaneengesloten opppervlakten aan grasveld over die buiten wedstrijddagen kunnen worden aangewend voor diverse soorten recreatie die eigen zijn aan een parkgebied zoals wandelen, lopen, spelen, sporten, picknicken of elk ander gebruik dat de bevolking aan een park kan geven. Het gaat om een vrij toegankelijke ruimte die voor het overgrote deel groen is ingericht, wat eigen is aan een park.
Bezwaar ongegrond
Openbaar domein en beschikbaarheid
Weerlegging bezwaar
Het Olympiapark behoort op heden niet tot het openbaar domein. Het heeft wel een openbaar karakter als doorsteek voor voetgangers en fietsers. Het volledige park is momenteel volledig bezet met een stadion en oefenvelden. Met uitzondering van de paden tussen het stadion en de oefenvelden is het openbaar karakter dus zeer beperkt.
In nieuwe toestand zal het Olympiapark een duidelijk doorwaadbaar park zijn, waarbij men zich vlot van de ene omliggende straat naar de andere zal kunnen verplaatsen. Verder wordt ook het grootste deel van het park beschikbaar gesteld van de omwonenden.
Het klopt dat het park op het moment van de matchen wordt afgesloten omdat het dan tijdelijk als parking wordt gebruikt. Dit kan echter in gelijk welke zone van het openbaar domein elders in de stad ook gebeuren. Vaak worden pleinen of straten afgesloten voor evenementen, waardoor het openbaar domein op die locatie tijdelijk niet toegankelijk is zoals het op andere momenten beschikbaar is.
Bezwaar ongegrond
De bezwaren met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad zijn ontvankelijk. Op basis van bovenstaande motivering kunnen deze ongegrond worden verklaard.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein, met name een invulling die het Olympiapark zowel geschikt maakt als recreatieve voorziening voor de omliggende woonwijk als voor de parkeerbehoeften van het stadion.
De gemeenteraad treedt de beoordeling van de aanvrager bij dat het project kadert in het algemeen belang. Het ganse Olympiapark wordt voorzien van verschillende paden en wegen die het park doorkruisen. Grote toegangswegen en een verharde perimeter rond het stadion dragen bij tot de veiligheid van de site op wedstrijddagen, terwijl een fijnmazig net van paden het park doorwaadbaar maken voor buurtbewoners op niet-wedstrijddagen, waar ze kunnen wandelen, lopen of fietsen.
De voorziene paden zijn voldoende breed, verhard en bevatten geen grote hoogteverschillen zodat ook rolstoelgebruikers, ouders met kinderwagens en jonge kinderen met loopfietsjes of inline-skates of step er van kunnen genieten. Gelet op de nabijheid van enkele woonzorgcentra in de buurt is het Olympiapark ook voor hen een troef om hier te komen ontspannen.
In de parkzone aan de westzijde van het voetbalstadion worden verschillende zitbanken geïnstalleerd. Verder worden verschillende recreatieve inrichtingen voorzien. Het gaat om een loopparcours, een sprinttrack, drie mini-pitches, tien beweegstations, een ovalen piste, open grasvelden, een verkeersparcours en een speelplein.
Het gegeven dat de wegverbindingen tijdens wedstrijden niet toegankelijk zullen zijn, doet aan het voorgaande geen afbreuk: dat gebeurt slechts occasioneel en is ook op vandaag reeds het geval. De privatieve ingebruikneming van het openbaar domein kan door de wegbeheerder worden toegestaan.
Een deel van de site wordt ingenomen als permante parking, waarbij iedere bezoeker van het park of de op de site aanwezige functies kan gebruik maken van deze parking.
Het gegeven dat de inplanting van het stadion een aanleiding vormt voor de inrichting van het park, impliceert geenszins dat het project niet voldoen aan de doelstellingen en/of principes van het Gemeentewegendecreet. Net zomin als bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe weg in functie van een nieuwe verkaveling of bedrijvenzone dat zou doen.
In plaats van de bestaande oefenterreinen zoveel mogelijk te behouden en een klassieke parkeervoorziening (grote parking of parkeergebouw) op het terrein te voorzien, heeft men ervoor geopteerd om voor de omgeving een groene ruimte te creëren met recreatieve functies.
Deze verplaatsing van de bestaande trage wegen op de site is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de bestaande toestand en kadert in een volledig nieuwe inrichting van de Olympiasite. De wegen kunnen niet behouden worden in hun oorspronkelijk configuratie omdat (i) dat het goed functioneren van de site én het voetbalgebeuren in het gedrang zou brengen (cf. motivering inplanting voetbalstadion in project-MER) en (ii) de huidige configuratie van gemeentewegen geen logische structuur kent.
Het netwerk van verbindingen voor zachte weggebruikers (lopers, fietsers en wandelaars) dat deel uitmaakt van het toekomstige Olympiapark speelt in op de specifieke noden van de verschillende types van zachte weggebruikers. Het park vormt een verbinding tussen de vier omliggende straten in de vier windrichtingen: de Olympialaan in het noorden, de Koning Leopold III-laan in het oosten, de Doornstraat in het zuiden en de Lange Molenstraat in het westen.
Bovendien zijn de verbindingen een stuk kwalitatiever en functioneler dan de huidige verbindingen die op de Olympiasite aanwezig zijn. De huidige verbindingswegen worden immers bepaald door de ligging van de verschillende oefenvelden, hetgeen zorgt voor moeizame bochten (90°) en een weinig gestructureerd geheel. Er is geen afscheiding voorzien voor de verschillende types van zachte weggebruikers en de paden zijn slecht onderhouden.
De keuze om het ganse toekomstige openbare domein binnen de rooilijn te leggen wordt bijgetreden, nu het ganse park doorwaadbaar is met ontelbare paden en wegen en nu groenvoorzieningen, waterbuffering, afwatering, parking, enz. tot de wegenuitrusting behoren. Op die manier wordt een duidelijke en transparante grens getrokken tussen het openbare domein in zijn geheel en de aanpalende eigendommen van de omwonenden enerzijds en het terrein dat behoort bij het voetbalstadion anderzijds.
Dit is meteen ook de verantwoording voor de ‘ligging en breedte’ van de gemeentewegen, zoals weergegeven op het rooilijnenplan.
De dienst openbaar domein heeft het volgende advies uitgebracht:
Park(ing)
Het ambitieniveau ligt hier zeer hoog om van een periodiek gebruikte parking, het merendeel van de tijd, een gedeelde (recreatieve) invulling te geven. We geven onderstaand adviezen mee op verharding, beplantingskeuze, afwatering, onderhoud en medegebruik.
De inplanting van 1834 fietsbeugels in graszone brengt een hoge beheerslast en kost met zich mee gezien deze graszone tussen en rond de fietsbeugels manueel moet gemaaid worden.
Fietsbeugels voorzien in graszone is ook niet duurzaam noch comfortabel gezien deze graszone bij natte weersomstandigheden kapot zal gelopen worden.
Afwatering
Verlichting
De verlichting mag niet interfereren met de hoogstammige bomen die worden aangeplant.
Er mag geen zijdelings of opgaande pollutie optreden ten gevolge van de verlichting.
Beplanting
Het voorstel is nu om op de parking populieren aan te planten (3 soorten: 60% Marilandica populier, 20% Ratelpopulier en 20% Grauwe abeel) in de wadi’s over de gehele parking.
Uit het ontwerp is het niet duidelijk hoe de afwatering van de wadi’s gebeurt. Om wateroverlast en continue waterstagnatie aan de stamvoeten te voorkomen is een overloop van de wadi’s naar de vijvers en/of de RWA wenselijk.
Nabij het stadion worden heuvels aangelegd met Robinia (valse acacia). Deze boom wordt beschouwd als invasief. Een alternatief dient voorzien te worden. Ook de volledige beplantingslijst dient gescreend te worden op invasieve soorten.
Bomen die op minder dan 3 meter ten opzichte van het gebouw (stadion) staan worden bij voorkeur op minimum 6m plantafstand ten opzichte van het gebouw geplaatst.
Hagen die hoger zijn dan 160cm worden machinaal onderhouden, de ruimte hiervoor moet dan ook voorzien worden.
Een algemene onderhoudszone (gazon) rondom het terrein langsheen de perceelsgrens van minimum 150cm moet voorzien worden.
Lastenboek en meetstaat
De volledige omgevingsaanleg moet gedurende 3 jaar ten laste zijn van de aannemer conform het standaardbestek.
De omgevingsambtenaar ruimte beoordeelt het advies op volgende manier:
Park(ing):
De dienst openbaar domein vraagt om de zones voor waar de fietsbeugels komen te verharden met een monoliete verharding. Dit komt het onderhoud op deze plaatsen ten goede. Het verharden van de zones met fietsbeugels doet het parkkarakter van de site niet teniet. De fietsbeugels zijn een permanent gegeven in de omgeving. Het voorzien van verharding onder deze fietsbeugels zorgt voor een beter comfort en zal het fietsgebruik stimuleren. Aangezien de parkomgeving op niet-matchdagen ook toegankelijk is voor fietsers is een degelijke uitrustig voor fietsers dan ook een must.
De verharding onder de fietsbeugels moet voldoende groot zijn om de fietsen te kunnen stallen. Deze dient bijgevolg een oppervlakte te hebben van 1 m x 1.95m per fietsbeugel.
De opmerking wordt gevolgd. Daar waar op de plannen de plaszuilen, met hun verharding en ondergrondse leidingen interfereren met de bomen, moet de inplanting van de plaszuil en/of de bomen herbekeken worden
Omwille van de duurzaamheid is het beter dat de volledige zone in monolietverharding wordt aangelegd. Indien er geen aanpassing is aan voorliggend plan, zal snel schade optreden door in- en uitrijdende bussen. Indien er gebruik gemaakt wordt van twee soorten verharding zal snel schade optreden aan de overgang tussen de twee types verharding. Om dit te vermijden is een volledige monoliete verharding de beste optie. Deze locatie is ook minder geïntegreerd in de parkzone, waardoor de impact op de groene beleving eerder beperkt is. De bijkomende verharding moet wel mee worden opgenomen in het afwateringsconcept van de site om wateroverlast op aanpalende percelen te vermijden.
Er wordt niet meegegaan in de voorwaarde om een obstakel te voorzien ter hoogte van de wadi en ook niet om de parkeerplaatsen te beperken in diepte. Het voorzien van een obstakel ter hoogte van iedere parkeerplaats, zal het parkkarakter teniet doen, dergelijke elementen zijn storend in de parkomgeving. . Als de parking gebruikt wordt, dan is dit een gebruik als evenementenparking. Enkel bij het inrijden van de parkings kan er een risico zijn op het te ver doorrijden van de parkings, maar op dat ogenblik is er toezicht van parkeerwachters. Het risico op het occasioneel doorrijden van een wagen is om die reden klein, zodat dit niet verantwoordt om het hele park hiervoor aan te leggen met obstakels. Het beperken van de diepte van de parkeerplaatsen tot 5 meter is evenmin wenselijk. Enerzijds moet voor een vlotte doorstroming op de toegangspaden tot de parkeerplaatsen daar voldoende ruimte worden gegarandeerd. Indien wagens aan die zijde uitsteken wordt daar de ruimte beperkt en de doorgang belemmerd. Een standaard voertuig is tussen de 4 en 5 meter lang. Er zijn uitzonderingen in min en meer, maar er is een tendens om meer en meer langer voertuigen te voorzien. Ook een voertuig dat 5 meter of korter is zal uitsteken indien de bestuurder niet helemaal tot het einde doorrijdt. Bovendien faciliteert een dipere parkeerplaats het vlot inrijden, wat het “vullen” van de parking faciliteert. Het is bovendien ook wenselijk om langere wagens toe te laten comfortabel te parkeren, omdat dit soort voertuigen meer personen kunnen meenemen en het juist de bedoeling is te komen tot een grote bezetting van de wagens.. Kleinere wagens zullen bovendien een extra marge hebben bij het inrijden, waardoor het risico op het te ver doorrijden nog bijkomend wordt verminderd.
Kruisen wadi’s:
Om de doorwaadbaarheid van de volledige site te garanderen is het noodzakelijk dat de bezoekers op zijn minst de voorziene padenstructuur kunnen volgen. Ter hoogte van de paden moet dus een brugje worden voorzien over de wadi’s om een comfortabele kruising van deze mogelijk te maken.
Afwatering:
De dienst openbaar domein wenst deze bezorgdheid aan te kaarten. Bij uitvoering van de parkomgeving zal verder in detail gekeken worden of en waar deze bijkomende overlopen noodzakelijk zullen zijn.
Verlichting:
Deze opmerkingen vallen niet onder de zaak der wegen
Groenaanplanting:
Lastenboek en meetstaat
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
Advies dienst mobiliteit hierop:
Het nieuwe stadion van Club Brugge voorziet zowel op verschillende parkings en in de onmiddellijke omgeving van het stadion in verschillende recreatieve zones (grasvelden, verkeerspark, vijvers, kleine voetbalvelden…). Bedoeling hiervan is dat wanneer Club Brugge geen wedstrijd speelt deze elementen als een recreatief element ter beschikking worden gesteld van de omwonenden/bezoekers. Ter hoogte van de westelijke ingang van het stadion wordt ook een parkzone ingericht. Het aanbrengen van deze parkzone is, in combinatie met de andere aangebrachte elementen (grasvelden, verkeerspark…) een positief element en versterkt op deze manier de sociale cohesie van de buurt.
Op deze manier wordt de verbinding tussen verschillende straten en wijken uit Sint-Andries mogelijk gemaakt waardoor het fijnmazige trage wegennetwerk een forse uitbreiding kent. Het is een positief element om dit waar te nemen. Door dergelijke inrichting wordt de toekomstige uitbreiding op zowel recreatief als functioneel vlak van het trage wegennetwerk gegarandeerd.
Aan artikel 3 wordt voldaan.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Advies dienst mobiliteit hierop:
4.1 De wijzigingen, waarbij er onder andere verschillende grasvelden, parken en een verkeerspark worden aangebracht staan ten dienste van het algemeen belang. Doordat dergelijke (groen)zones ook buiten de wedstrijduren beschikbaar zullen zijn versterkt dit alleen maar de sociale cohesie van de buurt en wordt het trage wegennetwerk zowel recreatief en als functioneel fors uitgebreid.
4.2 Er dienen geen buurtwegen verplaatst te worden binnen het projectgebied.
4.3 Het projectgebied werd in functie van het decreet gemeentewegen door de dienst mobiliteit grondig geanalyseerd.
De dienst mobiliteit geeft in het algemeen ook de volgende zaken mee:
4.4 Er worden geen gemeentegrenzen overschreden.
4.5 In de intekening van de nieuwe wegenis wordt rekening gehouden met enerzijds de uitbreiding van het trage wegennetwerk alsook met het functioneel gebruik van de weg op lange termijn.
Aan artikel 4 wordt voldaan.
De omgevingsambtenaar ruimte beoordeelt het advies op volgende manier:
Er wordt om de hoger vermelde redenen niet meegegaan in de voorwaarde om de parkeerplaatsen te beperken in diepte.
Om de hoger vermelde redenen wordt deze opmerking bijgetreden..
Om de hoger vermelde redenen wordt deze opmerking bijgetreden.
Geen van de wandelpaden aan de westzijde heeft een breedte van 4 m. Door de paden te verbreden van 2 m naar 4 m wordt een zeer grote bijkomende hoeveelheid verharding voorzien. De inrit aan West 3 heeft een breedte van 3.50 m. Doordat hier geen kruisend verkeer voorzien is (de stromen in en uit vinden op een verschillend moment plaats), is deze breedte voldoende.
Dit valt niet onder de zaak der wegen.
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Opname in openbaar domein
De ruimte tussen de rooilijnen dien op te worden genomen in het openbaar domein. Dit toekomstige openbaar domein wordt weergegeven op het plan “BA_Addendum_OlympiasiteRooilijnplan_N”
De grens van het openbaar domein loopt ter hoogte van het stadion over de asfaltverharding. Het is noodzakelijk dat deze grens gevisualiseerd wordt, zodat op elk ogenblik op eenvoudige wijze kan bepaald worden waar het openbaar domein stopt. Dit kan door het aanbrengen van merktekens langsheen de grens van het openbaar domein.
Voorwaarden
De gemeenteraad verzoekt de volgende voorwaarden op te leggen:
Aanduiding grens openbaar domein
Inplanting plaszuilen:
Zone fietsbeugels:
Zone shuttlebusparking oost:
Groenaanplanting:
Wandelpaden ter hoogte van wadi’s:
Wegmarkeringen:
Lasten
De kosteloze aanleg van het park wordt als last aan de aanvrager opgelegd
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden 38 bezwaarschriften ingediend. Een aantal van de bezwaren hebben betrekking op de bevoegdheid van de gemeenteraad. Deze bezwaren zijn ontvankelijk, maar kunnen ongegrond worden verklaard.
De gemeenteraad:
De werken werden opgevolgd door de Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken. De uitvoering wordt goed bevonden. (cfr. verslag in bijlage)
De gemeenteraad keurt goed dat een toelage van 18.750,00 euro wordt toegekend als stadstussenkomst voor de herstellingswerkzaamheden aan de voorgevel van het pand Scheepsdalelaan 30, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
De stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid "non-modificandi" op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.
Ingeval van verkoop van het pand binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid "non-modificandi" blijft gevestigd.
Deze uitgave zal benomen worden op beleidsitem BI072000, actie SA00584, rekening 66420100.
De werken werden opgevolgd door de dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken, die enkele malen op de werf werd uitgenodigd. De uitvoering wordt zeer goed bevonden. (cfr. verslag in bijlage)
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor het toekennen van een toelage van 18.750,00 euro als stadstussenkomst voor de specifieke restauratiewerkzaamheden aan de voorgevel van het pand Keizer Karelstraat 31, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
De stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid "non-modificandi" op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.
Ingeval van verkoop van het gebouw binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid "non-modificandi" blijft gevestigd.
Deze uitgave zal benomen worden op beleidsitem BI072000, actie SA00584, rekening 66420100 2024.
De werken werden opgevolgd door de dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken, die enkele malen op de werf werd uitgenodigd. De uitvoering wordt zeer goed bevonden. (cfr. verslag in bijlage)
De gemeenteraad keurt goed dat een toelage van 18.750,00 euro wordt toegekend als stadstussenkomst voor de specifieke restauratiewerkzaamheden aan de voorgevel van het pand Potterierei 25, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
De stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid "non-modificandi" op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.
Ingeval van verkoop van het gebouw binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid "non-modificandi" blijft gevestigd.
Deze uitgave zal benomen worden op beleidsitem BI072000, actie SA00584, rekening 66420100 2024.
De werken werden opgevolgd door de Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken. De uitvoering wordt goed bevonden. (cfr. verslag in bijlage)
De gemeenteraad keurt goed dat een toelage van 13.554,71 euro wordt toegekend als stadstussenkomst voor de herstellingswerkzaamheden aan de gevel en voortuin van Tempelhof 10, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
De stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid "non-modificandi" op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.
Ingeval van verkoop van het pand binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid "non-modificandi" blijft gevestigd.
Deze uitgave zal benomen worden op beleidsitem BI072000, actie SA00584, rekening 66420100.
Raadsleden Pol Van Den Driessche, Jean-Marie De Plancke, Katrien Cattoor en Stefaan Sintobin komen tussen.
Schepen Franky Demon antwoorden.
Het eenmalige subsidiereglement voor padelinfrastructuur 2024 (zie bijlage) komt in grote lijnen overeen met het subsidiereglement voor sportinfrastructuur dat in 2020 werd goedgekeurd door de gemeenteraad. Zo blijven de in te dienen documenten grotendeels dezelfde, alsook de twee basisprincipes: gedeeld gebruik en eigen inbreng.
In het overkoepelende reglement van 2020 worden twee van ondersteuning categorieën voorzien. Voor infrastructuur die essentieel is om de sport te kunnen beoefenen, kan men tot 80% van de investeringskost gesubsidieerd zien (zonder plafondbedrag). Voor ondersteunende infrastructuur kan men tot 60% subsidie krijgen (met een maximum van 5.000 euro).
In het voorgestelde subsidiereglement baseert de sportdienst zich op dezelfde onderverdeling maar wordt het plafondbedrag van 5.000 euro eenmalig opgetrokken om de investering in geluidsmuren of overkappingen haalbaar te maken. Dit zijn de 4 categorieën:
Dit reglement streeft er prioritair naar het evenwicht tussen de padelsport en de leefomstandigheden van buurtbewoners bij enkele clubs te herstellen na de snelle opkomst van padelterreinen. Om tot categorie A of B toegelaten te worden, moet er dus reeds een ombudsdossier bij de stad of gerechtsdossier lopende zijn (Art 3.2). Dat is het geval bij TC Azalea, TC Witte Beer en TC Sint-Michiels. Het subsidiereglement geeft echter ook de andere Brugse padelclubs, waar geen hinder of problemen zijn, eenmalig de kans om te investeren in een overkapping. Weliswaar met een beperkt subsidiebedrag (tot 30.000 euro) omdat het verderbestaan van de club daar niet in het gedrang komt en de investering dus niet kan afgedwongen worden door hogere instanties.
Bovenop de gebruikelijke indiendocumenten, wordt van de padelclubs ook verwacht een professionele simulatie van de geluidsmuur of overkapping te uploaden. Zodoende heel duidelijke aangetoond wordt in welke mate de decibelwaarden bij de buurtbewoners dalen.
Als uiterlijke indiendatum wordt 1 april 2024 vooropgesteld. De andere dossiers in het overkoepelende document worden jaarlijks verwacht tegen 1 maart. De sportdienst zal dus alle dossiers ter goedkeuring voorleggen in april 2024. Zo krijgen de padelclubs de tijd om in maart een dossier op te stellen. Naargelang het beschikbare budget kán de Stad in hetzelfde jaar eventueel een tweede aanvraag- en toekenningsronde organiseren, met 1 september als uiterste aanvraagdatum.
Het subsidiereglement voor investeringen in sportinfrastructuur - eenmalige themasubsidie padelinfrastructuur 2024 wordt goedgekeurd.
De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op de BPT-uren. De wijzigingen zijn in bijlage terug te vinden.
De voorgestelde wijzigingen in aanwending van het lestijdenpakket, per 01 september 2023, was voorwerp van onderhandeling met de vakbonden op 25 januari 2024. Het protocol werd goedgekeurd.
De gemeenteraad keurt de wijziging in aanwending van het lestijdenpakket van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) voor het schooljaar 2023-2024 goed.
Herbruikbare bekers worden voorzien aan de deelnemende kroegen.
Extra budget is nodig voor beide stadsevenementen voor afwassen herbruikbare bekers en uitvoeren van keuringen waar een generator geplaatst wordt. Geraamd budget voor afwassen herbruikbare bekens: 7.776 euro exclusief btw voor Klinkende Kroegen en 5.184 euro exclusief btw voor WIJklanken.
Geraamd budget voor keuringen: 900 euro exclusief btw voor Klinkende Kroegen en 2.100 euro exclusief btw voor WIJklanken, gebaseerd op bestelbon 2023 (zie bijlage) en aantal deelnemers in 2024. Het aantal varieert elk jaar afhankelijk van de locatie van de deelnemende kroeg.
Het reglement voor ondersteuning voor deelnemende kroegen aan Klinkende Kroegen en WIJklanken ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad.
Herbruikbare bekers worden gratis voorzien aan de deelnemende kroegen. De deelnemende kroeg haalt zelf de herbruikbare bekers op bij SOBO en brengt die ook terug. Voor elke ontbrekende beker bij het terugbrengen wordt 0,50 euro aangerekend.
Extra budget is nodig voor beide stadsevenementen voor afwassen herbruikbare bekers en uitvoeren van keuringen waar een generator geplaatst wordt: UD103, BI071005, rekeningen, 61462100, 61400100, 64961000 en 61530000, EEC600, acties: SANP00350 en SANP00351:
De gemeenteraad keurt het reglement voor ondersteuning voor deelnemende kroegen aan Klinkende Kroegen en WIJklanken goed.
1. Landelijke indeling
Samen met de Universiteitsbibliotheek Gent kregen we een landelijke indeling. De impact van deze waardering kan niet onderschat worden. De Brugse bibliotheek maakt nu deel uit van een selecte groep van drie landelijk erkende erfgoedbibliotheken (inclusief Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen). De erkenning is gebaseerd op de evaluatie van de huidige werking die gunstig beoordeeld werd door de experten van de beoordelingscommissie, o.m. omwille van de landelijke en internationale uitstraling van de collecties, de innovatieve digitale projecten en het evenwichtige en degelijke organisatiebeheer.
2. Aanvullende werkingssubsidie
De cultureel-erfgoedwerking van OBB wordt beschouwd als een onderdeel van een omvangrijkere kerntaak als openbare bibliotheek. Daarom is er sprake van een "aanvullende subsidie". De werkingssubsidie voor de komende vijf jaar werd beoordeeld aan de hand van een beleidsplan 2024-2028 en bijhorende begroting. Deze werden door de beoordelingscommissie als "zeer goed" beoordeeld (het best gewaardeerde dossier van alle erfgoedbibliotheken):
"De organisatie maakt duidelijke en goed gemotiveerde keuzes met betrekking tot welke aspecten van de werking het wil versterken met de op het Cultureelerfgoeddecreet gevraagde aanvullende werkingssubsidie. OBB voerde een weloverwogen beleidsplanningsproces, wat resulteerde in een gedragen en zeer sterke aanvraag. OBB zet kwalitatief en geïntegreerd in op de vijf functies en zal dit in de komende periode blijven doen. Daarbij maakt de organisatie duidelijke en goed gemotiveerde keuzes met betrekking tot de aspecten van de werking die het wil versterken. De aandacht voor complementariteit en samenwerking op alle niveaus blijft een van de sterktes van de organisatie, net als de inzet op de digitale transformatie. De organisatie heeft op een goede manier aandacht voor duurzaamheid. OBB bereikt onderzoekers en het brede publiek met een breed en divers aanbod, ook op digitaal gebied. De aandacht voor diversiteit blijft nog meer impliciet. Met dit goed doordachte en uitgebalanceerde plan beantwoordt OBB zeer goed aan de aandachtspunten in de strategische visienota. De zakelijke werking van de organisatie blijft kwalitatief en de begroting geeft een zeer goed beeld van de financiën en motiveert waarvoor de gevraagde middelen ingezet zullen worden."
De Vlaamse Regering volgde het positieve advies van de beoordelingscommissie en besliste om een jaarlijkse werkingssubsidie toe te kennen van € 250.000 (aanvullende startsubsidie voor een landelijke werking: € 200.000 + bonus € 50.000 voor score 'zeer goed'). In totaal gaat het om € 1.250.000 over vijf jaar (nog te indexeren). Een nieuw element uit het gesprek met het departement was dat 20% van dat bedrag variabel ingezet kan worden over de jaren heen via reserveopbouw. Dit biedt tot op zekere hoogte de mogelijkheid om de nieuwe aanvullende werking gradueel op te bouwen.
3. Doelstellingen
Op basis van een traject met externe en interne stakeholders werden de uitdagingen en keuzes vertaald in zeven strategische doelstellingen voor de periode 2024-2028. Het ingediende beleidsplan ging uit van een vraag om een aanvullende subsidiëring van € 300.000. De toekenning van € 250.000 betekende dat er een lichte bijstelling nodig was van de doelstellingen die in het beleidsplan geformuleerd zijn. Enkele acties, die mogelijk voor projectsubsidie in aanmerking komen, werden geschrapt. Het uiteindelijke beleidsplan geeft richting aan onze ambities en maakt duidelijk hoe we verder willen groeien via 7 strategische doelstellingen (SD’s):.
SD1. De Openbare Bibliotheek Brugge vormt een sterke collectie die een afspiegeling is van wat in of over Brugge geschreven of gedrukt werd.
SD2. De Openbare Bibliotheek Brugge realiseert een gedifferentieerde publiekswerking met landelijke relevantie.
SD3. De Openbare Bibliotheek Brugge verdiept de kennis over de collectie.
SD4. De Openbare Bibliotheek Brugge zet structureel in op digitale transformatie in afstemming met de overkoepelende Vlaamse initiatieven op het vlak van digitalisering.
SD5. De Openbare Bibliotheek Brugge realiseert de erfgoedstudio als een ontmoetingsplek en dynamisch venster voor de erfgoedwerking.
SD6. De Openbare Bibliotheek Brugge breidt haar netwerken en duurzame samenwerkingen verder uit.
SD7. De Openbare Bibliotheek Brugge bouwt de organisatie verder uit, duurzaam en slagkrachtig.
De drie eerste strategische doelstellingen willen de basisfuncties (collectiezorg, onderzoek, publiekswerking) versterken en op een hoger niveau brengen. Aandachtspunten zijn de landelijke uitstraling van het Brugse boekenerfgoed, de samenwerking met de Brugse tot landelijke erfgoedinstellingen en de maatschappelijke verankering van de erfgoedfuncties. SD 4 en 5 geven de strategische beweging aan die de bibliotheek wil maken met deze structurele Vlaamse erkenning. Als Erfgoedbibliotheek willen we in eerste instantie volop inzetten op de verdere digitale transformatie, zowel om de processen en systemen duurzaam te maken als om de digitale beleving te innoveren. Daarnaast willen we de boekenerfgoedcollectie permanent zichtbaar maken in de hoofdbibliotheek. Onder de werktitel ‘Erfgoedstudio’ willen we een plek creëren waar het brede publiek uitgebreider kennis kan maken met de boekenerfgoedcollectie, maar er evenzeer terecht kan met vragen over de zorg voor boekenerfgoed en waar er ook kennis gedeeld kan worden. SD6 en SD7 richt zich op de werking als organisatie die we verder willen uitbouwen in een lokale en (inter)nationale samenwerking.
3. Aandachtspunten / voorwaarden
In haar besluit bevestigde de Vlaamse Regering de specifieke aandachtspunten die geformuleerd werden door de beoordelingscommissie.
- Zoek nadrukkelijker naar opportuniteiten om sociocultureel moeilijker bereikbare doelgroepen aan te spreken, ook buiten de scholenwerking.
Aanvullend formuleerde de Vlaamse Regering de volgende generieke aandachtspunten die gelden voor alle aanvragen:
- Blijf bij de uitvoering van de werking aandacht hebben voor de beleidsprioriteiten en aandachtspunten van de Strategische Visienota Cultureel Erfgoed.
- Hou de financiering van de organisatie op peil. De extra ondersteuning door Vlaanderen mag niet tot gevolg hebben dat de inrichtende macht haar inbreng vermindert.
- Stem het digitale beleid van de organisatie af met de overkoepelende Vlaamse initiatieven op het vlak van digitalisering.
Deze aandachtspunten werden voor zover nodig geïntegreerd in het uiteindelijke beleidsplan en doelstellingen en maken ook deel uit van de verdere evaluatie van de werking door het departement.
4. Beheersovereenkomst 2024-2028
Op basis hiervan werd een beheersovereenkomst opgemaakt tussen de Vlaamse Regering en de Stad Brugge met betrekking tot de besteding van de verworven subsidie (zie bijlage). Die bevat het financieel engagement, de afgesproken doelstellingen, de aandachtspunten en enkele flankerende bepalingen, onder meer op het vlak van communicatie en topstukken.
5. Concrete zakelijke uitwerking noodzakelijk om de beheersovereenkomst te kunnen uitvoeren
De bibliotheek bouwt de aanvullende werking in de loop van de periode 2024-2028 geleidelijk aan uit. In 2024 worden de programmator erfgoedstudio en de systeembeheerder aangeworven (cf. beslissingen KIWI). In dit eerste projectjaar is bijgevolg nog niet het volledige subsidiebedrag nodig voor personeels- en werkingskosten. Vanaf 2026 wordt een derde medewerker ter uitvoering van het beleidsplan aangesteld, nl. de wetenschappelijk medewerker digitale projectwerking en digitale branding.
In jaar 1 en 2 van de subsidieperiode worden de uitgaven hierdoor lager geraamd dan de inkomsten. De drie volgende jaren zijn de uitgaven hoger dan de inkomsten. Op het einde van de periode 2024-2028 is de balans op deze manier in evenwicht. De Vlaamse Overheid voorziet de mogelijkheid om de middelen op deze wijze in te zetten (zie art. 10 van de subsidieovereenkomst).
Onder voorbehoud van specifieke indexeringen en effectieve loonkosten, levert dit de volgende indicatieve raming op:
| uitgave personeel | uitgave werking | uitgave totaal | inkomsten |
2024 | 99.500 | 40.000 | 139.500 | 250.000 |
2025 | 126.000 | 86.250 | 212.250 | 264.750 |
2026 | 208.520 | 126.539 | 335.059 | 281.258 |
2027 | 212.690 | 141.417 | 354.107 | 299.777 |
2028 | 216.944 | 158.527 | 375.471 | 320.601 |
totaal | 863.655 | 552.732 | 1.416.386 | 1.416.386 |
Dankzij dit plan van aanpak kan de bibliotheek de doelstellingen van het beleidsplan realiseren en wordt de basis gelegd voor het duurzaam verder zetten ervan in de volgende beleidsperiode.
Bij de raming van inkomsten en uitgaven werd rekening gehouden met de indexering die de Vlaamse Overheid voorziet: het deel lonen (70%) wordt geïndexeerd vanaf 2025 volgens de gezondheidsindex. Het deel werkingsmiddelen (30%) wordt geïndexeerd aan 75% gezondheidsindex.
De doelstellingen worden goedgekeurd.
De bepalingen van de overeenkomst worden goedgekeurd.
De financiering wordt goedgekeurd.
Raadsleden Pol Van Den Driessche en Pascal Ennaert komen tussen.
Schepen Nico Blontrock antwoordt.
Het Brugse museale beleidsplan is opgemaakt vanuit de ambitie als cultureel-erfgoedinstelling. Het beleidsplan is door de inhoudelijke beoordelingscommissie kwalitatief als ‘heel goed’ ingeschaald waarna het ook budgettair maximaal is gehonoreerd. De Vlaamse regering heeft Musea Brugge een verdubbeling van de subsidies t.o.v. de huidige beleidsperiode toegekend. Inclusief de indexering van 4,4% bedraagt dit bedrag jaarlijks 2.758.000 euro wat van Musea Brugge de koploper binnen het Vlaamse museale landschap maakt (zie subsidiebesluit Vlaamse overheid).
Als return verwacht de Vlaamse overheid dat de doelstellingen uit het beleidsplan worden gerealiseerd. Deze zijn verwerkt in een subsidieovereenkomst. De finale versie van deze overeenkomst wordt aan de gemeenteraad van februari 2024 voorgelegd.
Deze principes zijn van belang m.b.t. de werkingssubsidies:
Er wordt kennis genomen van het bedrag van 2.758.000 euro voor de jaarlijkse Vlaamse werkingssubsidies voor Musea Brugge voor de beleidsperiode 2024-2028 bestemd voor de uitvoering van het beleidsplan.
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst.
Principiële goedkeuring voor het verschuiven van de subsidies tussen de begrotingsjaren 2024-2028 a.d.h.v. de opmaak van de meerjarenbegroting.
€ 182.877,84 van de Vlaamse subsidiemiddelen van 2024 worden overgedragen naar de personeelsdienst voor personeelsmiddelen ten voordele van Musea Brugge.
€ 641.122,20 van de Vlaamse subsidiemiddelen van 2024 worden doorgeschoven naar de begroting Musea Brugge van 2025 via aanpassing meerjarenplan, waarvan € 515.975,62 voor personeelsmiddelen ten voordele van Musea Brugge.
Raadslid Karin Robert komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Dit reglement kadert in de kandidatuurstelling voor Brugge 2030.
Het reglement voor de open oproep Brugge 2030 wordt goedgekeurd.
De beheersovereenkomst legt de afspraken voor de komende 2 jaar vast.
De beheersovereenkomst met Muziekcentrum Cactus voor de organisatie van het Cactusfestival in 2024 en 2025 wordt goedgekeurd.
De beheersovereenkomst legt de afspraken voor de komende 2 jaar vast.
De beheersovereenkomst met Muziekcentrum Cactus voor de organisatie van Benenwerk in 2024 en 2025 wordt goedgekeurd.
Om de problemen met de oude klankset aan te pakken en te streven naar voortdurende excellentie, is investeren in een nieuw klanksysteem van cruciaal belang.
Het voorgestelde point source systeem, dat op de juiste plaatsen wordt opgehangen en afgeregeld, biedt diverse voordelen, waaronder een verbeterde geluidskwaliteit en een consistente geluidservaring voor het publiek. Daarnaast lost het de uitdagingen op met betrekking tot het verouderde gestapelde systeem, waarbij de beschikbaarheid van wisselstukken steeds moeilijker wordt.
Het vernieuwen van het geluidssysteem is essentieel om te voldoen aan moderne normen en om te gaan met de snelle evolutie in klanktechnologie.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het voorgelegd ontwerp met raming tot leveren van audioset voor de Magdalenazaal, voor 140.000 euro incl. btw.
Er wordt goedkeuring gegeven voor aankoop via onderhandelingsprocedure mits raadpleging van verschillende leveranciers.
De uitgave zal benomen worden op BI070100-SANP00485-22102007.
Het huidig raamcontract met firma Dekeyser tot het ruimen en ontstoppen van septische putten en rioleringen loopt eind dit jaar af.
Daarom wordt voorgesteld om in te stappen in het raamcontract van Mintus met firma Dekeyser.
Er wordt ingestapt in het raamcontract van Mintus met de firma Dekeyser tot het ruimen en ontstoppen van septische putten, en dit voor de jaren 2025, 2026 en 2027.
Deze uitgave wordt geraamd op 281.930,00 euro incl. btw voor drie jaar en wordt als volgt benomen: Dienstjaar 2025, 2026 en 2027, BI011908, SRB011908, rekening 61030100.
Raadslid Ilse Coopman komt tussen.
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
Goedkeuring verlenen om in te stappen in de raamovereenkomst van CREAT (Farys)
Samenwerken met CREAT Aankoopcentrale biedt een reeks voordelen:
- Vooraf gekende technische en financiële voorwaarden dankzij raamovereenkomsten;
- Scherpe prijs door schaal- en/of volume-effecten;
- Kwaliteit dankzij zorgvuldig geselecteerde leveranciers;
- Tijdsbesparing en minimale belasting van de eigen aankoopdienst;
- Kostendaling door de vereenvoudiging van de administratie;
- Bestelgemak via online bestelmodule.
Het voorstel tot instappen in het raamcontract voor tankkaarten van CREAT (Farys) voor de periode 01/03/2024 tot 29/02/2028 wordt goedgekeurd.
Het totaal geraamde bedrag van € 1.529.166,68 (incl. btw) wordt benomen volgens de meerjarenplanning 2024-2025-2026-2027-2028 - BI011909 - SRB011909 - AR61120100 - UD044.
Er wordt gevraagd goedkeuring te verlenen om in te stappen in de raamovereenkomst van CREAT (Farys).
Samenwerken met CREAT Aankoopcentrale biedt een reeks voordelen:
- Vooraf gekende technische en financiële voorwaarden dankzij raamovereenkomsten;
- Scherpe prijs door schaal- en/of volume-effecten;
- Kwaliteit dankzij zorgvuldig geselecteerde leveranciers;
- Tijdsbesparing en minimale belasting van de eigen aankoopdienst;
- Kostendaling door de vereenvoudiging van de administratie;
- Bestelgemak via online bestelmodule.
Het voorstel tot instappen in het raamcontract van CREAT (Farys) met Comfort Energy voor het leveren van vloeibare brandstoffen in bulk voor de periode 01/03/2024 tot 29/02/2028 wordt goedgekeurd.
De uitgaven, geraamd op een totaal bedrag van 118.270,83 euro (incl. btw), zal als volgt worden benomen volgens de meerjarenplanning op SRB011908 - UD045.
De uitgaven geraamd op een totaal bedrag van € 385.574,67euro (incl. btw), zal als volgt worden benomen volgens de meerjarenplanning op SA00718
- UD045.
Gedurende januari en februari 2024 wordt een inkooporder opgemaakt binnen het huidige contract, hiervoor werd binnen het budget een inschatting opgemaakt. Gezien de afname per maand zeer variabel is, zal het overschot voor de periode januari en februari 2024 overgezet worden naar het nieuwe contract voor de periode maart/december 2024.
De gemeenteraad gaat akkoord om budgetten die verdeeld zijn over verschillende acties en locaties te herverdelen, indien bepaalde locaties minder brandstoffen benemen dan berekend. De budgetten kunnen herverdeeld worden over de locaties die meer brandstoffen nodig hebben dan ingeschat. Indien verschuivingen nodig zijn, zal dit administratief afgehandeld worden via IA's.
Het facilitair bedrijf van de Vlaamse Overheid heeft in 2023 een nieuwe raamovereenkomst afgesloten (2022/HFB/MPMO/96984), opgedeeld in 4 percelen, die een vervolg is op hun vorige aankoopcentrale:
Er wordt voorgesteld om in te tekenen op alle 4 percelen van het raamcontract van het facilitair bedrijf van de Vlaamse Overheid omdat de combinatie van die percelen voldoet aan de noden en dit voor de maximale termijn van het contract.
OCMW/Mintus zal eveneens instappen in het raamcontract; zo kunnen we in de toekomst eenzelfde technologie gaan gebruiken.
Door opnieuw af te nemen van een raamcontract van de Vlaamse Overheid, besparen we zelf heel wat werk om een marktbevraging uit te voeren en kunnen we mee genieten van het schaalvoordeel en de goede voorwaarden.
Het intekenen op een perceel impliceert geen verplichting tot afname en eventuele afnames worden via aparte nota’s voorgelegd in functie van budget/financieel visum.
De gemeenteraad keurt de toetreding goed tot alle 4 percelen van de raamovereenkomst "Telecomcontracten Vlaamse overheid 2023" via de aankoopcentrale van de Vlaamse Overheid:
Raadslid Janos Braem komt tussen.
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
Om aan bovenstaande uitdagingen te kunnen voldoen is nog een verdere opschaling van de werking noodzakelijk.
Op die manier zullen we bijvoorbeeld ook onderstaande (al dan niet verplichte) taken kwaliteitsvol kunnen aanbieden vanuit de stad:
Daarom stellen we voor om het 'het individueel aanbieden van een renovatieadvies op maat van de woning/appartement max 6 wooneenheden' als afgebakende opdracht in de markt te plaatsen via een raamcontract waardoor er meer ruimte vrijkomt bij de interne renovatieadviseurs voor het uitvoeren van de hierboven omschreven bijkomende taken.
Het betreft een raamcontract voor het aanstellen van max. 3 externe renovatieadviseurs op afroep en dit voor de periode van 3 volle jaren.
Het totaal budget van 660.000 euro (incl. BTW) zal benomen worden voor de periode 2024- 2025 (samen 330.000 euro) van BI035000, SA00447, 61460100. Hiervoor wordt via 5de AMJP het budget verschoven van BI035000, SA00447, 21400001 naar BI035000, SA00447, 61460100. Ontvangsten voor de periode 2024-2025 komen van subsidiemiddelen LEKP Vlaanderen nl. 19.995. euro per jaar. Voor periode 2026-2027 (samen 330.000 euro) wordt alvast al budget aangevraagd om te voorzien in het volgende meerjarenplan, maar wel nu al in te schrijven via 5de AMJP.
Gelet op het positief advies van overheidsopdrachten.
De Gemeenteraad gaat akkoord met het in de markt plaatsen van een raamcontract (3 jaar) voor het aanstellen van maximum 3 externe renovatieadviseurs, met als opdracht 'op afroep verstrekken van renovatieadvies op maat van woning/kleine appartementsgebouwen'.
Budget voor de periode 2024-2025 (samen 330.000 euro) zal na verschuiven van middelen via de 5de AMJP benomen worden van BI035000, SA00447, 61460100 en voor de periode 2026-2027 (samen 330.000 euro) wordt alvast al nieuw budget ingeschreven voor het volgende meerjarenplan (in te schrijven in 5de AMJP).
PSL is vragende partij om een rechtstreekse samenwerking aan te gaan met elk lokaal kustbestuur en vraagt hiervoor een bijdrage. Op het kustburgemeestersoverleg van maart 2023 werd voorgesteld om een jaarlijkse toelage van 2.500 euro per jaar per kustgemeente te voorzien ter aanvulling op het bedrag dat ontvangen wordt vanuit Westtoer .
Daar zou tegenover staan dat er georganiseerde groepsopruimacties doorgaan alsook een sensibiliseringsproject.
Hiervoor werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld dat voorgelegd wordt ter goedkeuring.
Dit is een onvoorziene kost, vandaar er budget bijgevraagd hiervoor via de eerstevolgende aanpassing van het MJP.
De Gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Brugge en de Proper Strand Lopers VZW (BE0691702941) goed.
Het budget wordt voorzien op rekening 64960100, BI038100, SA00483, UD093, NOM0493. In maart 2024 wordt met terugwerkende kracht een toelage voor 2023 toegekend (2.500 euro) en voor de werkjaren 2024 en 2025 wordt telkens ook nog 2.500 euro voorzien (enerzijds IKA2024-1006921 en anderzijds via aanpassing MJP voor 2025).
Raadslid Ilse Coopman interpelleert over wateroverlast.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over samenhorigheid college.
Voorzitter Annick Lambrecht komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw en schepen Pablo Annys antwoorden.
Raadslid Karin Robert interpelleert over bruine kroegen verdwijnen.
Raadslid Karel Scherpereel komt tussen.
Schepen Pablo Annys en schepen Franky Demon antwoorden.
Raadslid Jean-Marie De Plancke interpelleert over strandcabines op Zeebrugse strand.
Raadsleden Andries Neirynck, Sandrine De Crom en Jos Demarest komen tussen.
Schepen Pieter Marechal en schepen Mercedes Van Volcem antwoorden.
Raadslid Andries Neirynck interpelleert over vochtproblemen in de graven onder het koor in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Raadslid Pol Van Den Driessche komt tussen.
Schepen Nico Blontrock en burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Andries Neirynck interpelleert over Poortersloge.
Raadslid Pascal Ennaert komt tussen.
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
Raadslid Janos Braem licht zijn voorstel van beslissing over SVK Brugge toe.
Raadsleden Ilse Coopman, Stefaan Sintobin, Raf Reuse, Pol Van Den Driessche en Sandrine De Crom komen tussen.
Schepen Franky Demon en schepen Pablo Annys antwoorden.
Er wordt gestemd over dit voorstel van beslissing.
CD&V, Vooruit en Open VLD stemmen tegen; N-VA, Groen en Vlaams Belang keuren goed.
Bijgevolg wordt het voorstel niet aanvaard.
Raadslid Janos Braem interpelleert over openbaar vervoerbewijs.
Raadslid Chris Marain interpelleert over bussenplan/nieuw mobiliteitsplan.
Raadsleden Ilse Coopman en Pascal Ennaert komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Pol Van Den Driessche interpelleert over volksfeest op de dag van de Ronde van Vlaanderen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Pol Van Den Driessche interpelleert over Gouden Boomstoet.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Raadslid Sandra Wintein interpelleert over Bus van de Bruggeling.
Raadslid Andries Neirynck komt tussen.
Schepen Pieter Marechal antwoordt.
Raadslid Raf Reuse interpelleert over Facebookcampagne AZ Sint-Jan.
Raadsleden Stefaan Sintobin en Pol Van Den Driessche komen tussen.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
Raadslid An Braem interpelleert over voorbereidingen zomer Zeebrugge en opmerkingen nav infoavond Gemeenschapshuis.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
De kennisname van de goedkeuring van de politiebegroting 2024 dient te gebeuren volgens de vigerende wetteksten.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de hogere overheid waarbij de politiebegroting 2024 werd goedgekeurd.
Kennisgeving dat de toezichthoudende overheid geen formele opmerkingen geformuleerd heeft bij de vierde aanpassing van het meerjarenplan.
De gemeenteraad neemt kennis van de technische bemerkingen die de toezichthoudende overheid formuleerde.