Omschrijving van de aanvraag
De Koolkerkse Steenweg wordt gekenmerkt door een grote parkeerdruk waardoor verschillende bewoners de voortuin (onvergund) verharden als parkeerzone. Verschillende buurtbewoners gebruiken het perceel reeds als parking ondanks dat de terreinen geen openbaar domein zijn. Dit wordt tot op heden gedoogd door het stadsbestuur wegens de grote parkeerdruk in de straat. Verder zijn er in deze buurt nog geen openbare laadvoorzieningen aanwezig. Stad Brugge streeft naar een maximale afstand van 250m van het parkeerpunt naar de bestemming.
De huidige situatie is ruimtelijk niet kwalitatief. Daarom streeft stad Brugge naar een betere oplossing. Om tegemoet te komen aan de vraag van de bewoners of er een oplossing kan geboden worden aan de mobiliteitsproblematiek wenst de Stad over te gaan tot het realiseren van een buurtparking.
De buurtparking zal tevens dienst doen als een zachte verbinding voor voetgangers en fietsers naar de achterliggende gebieden langs de Noorweegse Kaai die nog te ontwikkelen zijn (project Ascot en residentie Estée).
De buurtparking is gelegen achter de rijwoningen Koolkerkse Steenweg 76-92.
Op het perceel zijn er verschillende erfdienstbaarheden van doorgang voor de aanpalende woningen.
De wegenis met bijhorende groenaanleg zal op kosten van Stad Brugge worden aangelegd, en vervolgens worden overgedragen aan de stad die daarna ook zal instaan voor het onderhoud.
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
De toegangsweg tussen Koolkerkse Steenweg nr. 44 en 76 heeft een breedte van 4,05 m die plaatselijk versmald tot 3,14 m. De primaire weg op de parking heeft een breedte van 3,65 m. Op deze primaire weg staan twee haakse wegen langswaar de 27 parkeerplaatsen gesitueerd zijn. De secundaire wegen hebben een breedte van 6,5 m. Deze breedte is noodzakelijk om de geparkeerde wagens vlot in en uit te laten rijden. De parkeerplaatsen hebben een breedte van 2,5 m op 5 m, uitgezonderd de parkeerplaats voor mindervalide die 3,5 m breed is.
Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als “de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen” (art. 2, 12° Decreet Gemeentewegen).
Bij de aanvraag is een plan met de over te dragen grond toegevoegd Rooilijnplan parking Koolkerkse Steenweg.pdf . De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen.
De zaak der wegen omvat meer dan enkel de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich uit over het tracé en de uitrusting van gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. de trottoirs, de inrichting van de (eventuele) parkeerplaatsen, de ligging, aansluiting en de materialen van de nutsleidingen (rioleringen) en van de aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van de nieuw te delven gracht naast de nieuw ontworpen weg, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van maatschappelijke infrastructuur, … (zie MvT, Parl.St. Vl.Parl. 2018-19, nr. 1847/1, 43).
Het tussen de rooilijnen gelegen gedeelte van de site, wordt ingericht als volgt:
De toegangsweg naar de buurtparking is gesitueerd tussen Koolkerkse Steenweg 44 en 76 en wordt aangelegd door middel van een karrenspoor in betonstraatstenen. Het centrale deel van het karrenspoor wordt aangelegd in grasdallen naar waar het water kan afvloeien en niet naar de aanliggende woningen. Het in- en uitrijden van de parking wordt geregeld via verkeersborden. Er wordt voorrang voorzien aan de voertuigen die de parking oprijden.
De parking wordt opgedeeld in 4 parkeerzones en omvat 27 parkeerplaatsen waarvan één plaats voor mindervaliden. Om optimale toegankelijkheid voor de mindervalide parkeerplaats te garanderen wordt deze in waterdoorlatende betonstraatstenen aangelegd. De resterende parkeerplaatsen worden aangelegd in grasdallen en de rijweg in waterdoorlatende betonstraatstenen. Tussen de centrale parkeerzones en aan de zuidelijke, westelijke en oostelijke perceelsgrens worden groenzones voorzien. In totaal worden er 11 bijkomende bomen aangeplant naast de 8 bestaande bomen die behouden blijven.
De zuidelijke groenzone vormt een mooie groenbuffer ten aanzien van het toekomstige project Ascot en residentie Estée. Hierbij worden de reeds aanwezige bomen en beplantingen behouden maar aangevuld met streekeigen beplantingen en bomen.
De westelijke groenzone omvat de zachte doorsteek voor fietsers en voetgangers naar de achterliggende gebieden langs de Noorweegse Kaai die nog te ontwikkelen zijn (project Ascot en residentie Estée).
In de oostelijke groenzone wordt ook een groenscherm met streekgebonden beplanting aangeplant.
Voor een meer uitgebreide beschrijving kan worden verwezen naar het aanvraagdossier, en in het bijzonder naar het inplantingsplan, de diverse detailplannen en het ontwerpbestek.
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn is conform artikel 12, §2 van het Gemeentewegendecreet geïntegreerd in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Er werden 4 bezwaren ingediend. De bezwaren worden thematisch behandeld.
Bezwaar - verkeersoverlast
De smalle toegang vanop de Koolkerkse Steenweg is niet geschikt om het bijkomende verkeer op te vangen die het gebruik van de parking veroorzaakt, er kunnen geen twee wagens kruisen. Ondanks de voorrangsregels zullen inrijdende auto’s moeten stationeren op de Koolkerkse Steenweg om een uitrijdende auto te laten passeren, met verkeershinder in de straat tot gevolg. Het gebruik door zachte weggebruikers zal bijkomend bijdragen aan de verkeershinder.
Evaluatie – verkeersoverlast
De smalle doorgang laat inderdaad geen kruisend verkeer toe. Het in- en uitrijden van de parking wordt geregeld via verkeersborden waarbij voorrang voorzien wordt aan de voertuigen en zwakke weggebruikers die de parking oprijden, dit om eventuele hinder op de Koolkerkse Steenweg te vermijden. Het gebruik van voorrangsregels werd onderzocht door de dienst mobiliteit van stad Brugge die deze oplossing geschikt achtte. Indien op termijn zou blijken dat de verkeershinder voor de Koolkerkse Steenweg bovenmatig zou zijn, zal stad Brugge het niet nalaten om andere mobiliteitsoplossingen te onderzoeken en te implementeren.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar – bereikbaarheid achterliggende percelen
Kan de vlotte toegang en bereikbaarheid van nr 62 en 64 gegarandeerd worden als de parking vol staat.
Evaluatie –bereikbaarheid achterliggende percelen
Er is een erfdienstbaarheid van doorgang naar het perceel Koolkerkse Steenweg 62-64 waardoor deze toegang ten allen tijden gegarandeerd is. Bij buitensporige hinder (vb. een foutief geparkeerd voertuig die de doorgang hindert, … enz.) is de politie bevoegd om op te treden.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar - wateroverlast
De geplande verharding zal voor wateroverlast zorgen, het is nu al een probleem bij veel regen. Hoe wordt dit aangepakt?
Evaluatie - wateroverlast
In 2022 zijn er infiltratieproeven met peilbuizen uitgevoerd die gemonitord werden gedurende een jaar. Aan de hand van de metingsresultaten werd de infiltratiecapaciteit van de ondergrond bepaald. Het ontwerp kwam tot stand aan de hand van deze metingen. De verharding op het perceel wordt maximaal waterdoorlatend aangelegd en werd zodanig ontworpen dat het hemelwater afgevoerd wordt naar de aanwezige groenzones waarin twee wadi’s geïntegreerd zijn. De wadi’s zullen het hemelwater bergen waarna het langzaam kan infiltreren in de ondergrond. De circulatiezones blijven hierdoor gevrijwaard. Het ontwerp voldoet hiermee aan de nieuwe inzichten uit de gewestelijke hemelwaterverordening.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar – Privacy en groen
Het grotendeels verwijderen van het aanwezige groen op het achterste gedeelte van de parking en in het bijzonder enkele hoogstammige bomen, vermindert het private karakter van de tuinen ten opzichte van de ruimere omgeving.
Evaluatie – Privacy en groen
Het substantiële deel van de beplanting blijft behouden waarbij geen enkele hoogstammige boom gerooid wordt. Verder worden er 11 bijkomende bomen aangeplant waardoor de privacy van de tuinen ten opzichte van de ruimere omgeving (toekomstige ontwikkeling langs de Noorweegse Kaai) juist verbetert.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar – Sluikstorten en ongedierte
De wadi waarvan sprake wordt een ideale plek om te sluikstorten en een paradijs voor ongedierte. Wie zal daarop toezien en dit onderhouden?
Evaluatie – Sluikstorten en ongedierte
De volledige parking, inclusief de wadi, wordt overgedragen in het openbaar domein. Dit betekent dat de dienst openbaar domein van stad Brugge instaat voor het onderhoud van de parking. Indien de bezwaarschrijver eventuele overlast zou ervaren door sluikstorten of ongedierte op het openbaar domein, dan kan dit steeds gemeld worden aan stad Brugge via het meldpunt: https://www.brugge.be/meldpunt
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar - Hinder
De toegangsweg naar de parking loopt over de volledige lengte langs de gevels van de aangrenzende woningen (nrs. 44 en 76 Koolkerkse Steenweg) en zal een sterk storende impact hebben op de aanpalende woningen. Bovendien zal het op- en afrijden van wagens, het starten en manoeuvreren op de parking voor geluidsoverlast zorgen op mogelijks elk uur van de dag en nacht. Dit zal de nodige hinder zoals geluidsoverlast of luchtverontreiniging voor de aanpalenden genereren.
Evaluatie Hinder:
Het is eigen aan een stedelijke context dat er altijd een aanvaardbare mate van hinder is door het verkeer. Bij buitensporige geluidshinder (vb. bovenmatige geluidsoverlast door derden, … enz.) is de politie bevoegd om op te treden. Bij vormen van buitensporige milieuhinder (vb. rook en stof) kan contact opgenomen worden met de milieuhandhaving van stad Brugge. (handhaving.milieu@brugge.be of 050 72 70 25.)
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar – Schade aan de gevels
Er is een reëel risico op beschadiging van de gevel van de aangrenzende woningen door nieuwe gebruikers van de parking die niet vertrouwd zijn met de nauwe lange toegangsweg.
Evaluatie – Schade aan de gevels
Het doel van de parking is om de parkeeroverlast van de omwonenden op te lossen. De parking richt zich niet op toevallige passanten.
Bij een verkeersongeval waarbij een wagen tegen de gevel rijdt, nemen de betrokken partijen best contact op met hun verzekeraar. Afhankelijk van de ernst van het ongeval (vb. gewonden, dronkenschap, … enz.) dient de politie gecontacteerd te worden.
Bezwaar – strook zachte weggebruikers voor aanpalenden
De achterpoortjes van de tuinen van de aanpalende woningen geven direct uit op de parking. Een autovrije, voldoende brede strook voor zachte weggebruikers is nodig langsheen de achterkant van de tuinen met achterpoortjes, uit veiligheid en bijvoorbeeld voor occasioneel plaatsen van fietsen van de bewoners/bezoekers.
Evaluatie – strook zachte weggebruikers voor aanpalenden
Alle deuren en poorten van de aanpalenden dienen op eigen perceel open te draaien. Verder is het niet de bedoeling dat de aanpalenden materiaal (vb. fietsen) deponeren op de parking, dit om een optimaal zicht en doorgang op de parking te garanderen.
Een aparte doorgang voor zachte weggebruikers zou ruimtelijk een meerwaarde zijn voor de bewoners van de aanpalende percelen. Zoals bij elke ontwikkeling dienen verschillende wensen tegen elkaar afgewogen te worden. Daar desbetreffende toegangsdeuren secundaire toegangen naar het openbaar domein zijn en niet de primaire toegang, werd geopteerd om maximaal parkeerplaatsen te realiseren met maximaal behoud van het aanwezige hoogstammige groen en respect voor de waterhuishouding van het perceel.
Het doel van voorliggende aanvraag is om de parkeerhinder in de Koolkerkse Steenweg te reduceren. Openbare projecten die stad Brugge realiseert dienen ten dienste te staan van alle bewoners en niet van enkelingen.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar – Verlichting
De huidige hooggeplaatste verlichting is functioneel, maar ook hinderlijk voor de aanpalende woningen en hun private tuinen. Een nieuwe parkingverlichting moet lichthinder in de achtertuinen en op de achtergevels vermijden.
Evaluatie - Verlichting
Dit is een terechte bemerking die meegenomen zal worden in het contract met Fluvius die instaat voor de straatverlichting. Door het opleggen van onderstaande voorwaarde wordt tegemoet gekomen aan deze bemerking:
De straatverlichting dient zodanig ontworpen te worden dat de parking functioneel verlicht wordt waarbij de achtertuinen en de achtergevels van de aanpalende percelen maximaal gevrijwaard worden van lichthinder.
Bij navraag aan de dienst openbaar domein liet men weten dat de nieuwe verlichtingspalen een stuk lager zijn, dit in tegenstelling tot de huidige hoge armaturen. Fluvius is verantwoordelijk voor de straatverlichting en heeft dit onderzocht in een lichtstudie. Door de lagere armaturen wordt het licht gerichter gebundeld om zo lichtpollutie voor de aanpalenden te vermijden.
Deze toelichting van openbaar domein staat echter niet vermeld in het dossier. Om zeker tegemoet te komen aan dit bezwaar wordt nogmaals voorgesteld dat de vergunningverlenende overheid onderstaande voorwaarde opneemt in de vergunningsvoorwaarden:
De straatverlichting dient zodanig ontworpen te worden dat de parking functioneel verlicht wordt waarbij de achtertuinen en de achtergevels van de aanpalende percelen maximaal gevrijwaard worden van lichthinder.
Bezwaar - suggestie
De bezwaarschrijver suggereert een project in twee fases. In eerste fase kan er een kleinschalige parking van max. 10 parkeerplaatsen (waarvan één voor een mindervalide) en een fietsenstalling georganiseerd worden op voorliggend perceel. In een tweede fase wordt na uitvoerig onderzoek een uitbreiding van de parking voorzien op de achtergelegen gronden langs de Noorweegse Kaai. In deze fase wordt de doorgang in de Koolkerkse Steenweg beperkt tot doorgang voor zachte weggebruikers zoals tussen Koolkerkse Steenweg 134-138 en wordt de doorgang voor voertuigen gerealiseerd langs de Noorweegse Kaai of de Christine D’haenstraat.
Evaluatie - suggestie
De achterliggende bouwprojecten langs de Noorweegse Kaai zijn private ontwikkelingen. Stad Brugge is geen eigenaar van de achtergelegen gronden en kan bijgevolg niet rechtstreeks een project ontwikkelen op deze gronden. De suggestie van de bouwheer is op heden niet uitvoerbaar, noch is er enige zekerheid dat de suggestie op termijn zou kunnen uitgevoerd worden. Stad Brugge wenst de huidige parkeerproblematiek aan te pakken met de huidige mogelijkheden zonder te speculeren op onzekere toekomstige opportuniteiten.
Indien op termijn opportuniteiten zouden ontstaan voor een verbeterde situatie zal stad Brugge het niet nalaten om deze te onderzoeken. Vanuit deze filosofie heeft stad Brugge de opportuniteit aangegrepen om voorliggende grond aan te kopen met het oog om deze aan te leggen als buurtparking om zo een antwoord te kunnen bieden aan de parkeerproblematiek van de bewoners in de Koolkerkse Steenweg.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
Bezwaar – eeuwigdurend gebruik als parkeerplaatsen
De bezwaarschrijver meldt dat er een erfdienstbaarheid is voor een eeuwigdurend gebruik als parkeerzone op kadastraal perceel G259h ten voordele van de bezwaarschrijver.
Evaluatie – eeuwigdurend gebruik als parkeerplaatsen
Een erfdienstbaarheid is een burgerlijk recht. Het verlenen van een omgevingsvergunning is steeds onder voorbehoud van erfdienstbaarheden en zonder afbreuk te doen aan de burgerlijke rechten van derden.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
De zachte doorsteek naar de achtergelegen gronden langs de Noorweegse Kaai vormt de aanzet voor de uitbreiding van het fijnmazig netwerk van trage wegen. Het ontwerp is conform art. 3.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
De buurtparking wordt aangelegd om de parkeerproblematiek in de Koolkerkse Steenweg aan te pakken en staat bijgevolg ten dienste van het algemeen belang.
De ontsluiting van de parking via de doorgang wordt geregeld aan de hand van de voorrangsregels waarbij het inrijdend verkeer voorrang heeft om zo de impact op de Koolkerkse Steenweg te minimaliseren. De ontsluiting van de aangrenzende percelen wordt gevrijwaard en staat aangeduid op het plan als een erfdienstbaarheid van doorgang die gerespecteerd dient te worden.
Het ontwerp is conform art. 4 van het gemeentewegendecreet.
Conclusie:
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Opname in het openbaar domein
De ruimte aangeduid op het plan over te dragen grond dient op te worden genomen in het openbaar domein.
Voorwaarden
Last
Er wordt kennis genomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden vier bezwaren en/of opmerkingen ingediend.
Bezwaren waarin de zaak der wegen en de toetsing aan het gemeentewegendecreet zijn opgenomen dienen beoordeeld te worden door de gemeenteraad.
De gemeenteraad:
De straatverlichting dient zodanig ontworpen te worden dat de parking functioneel verlicht wordt waarbij de achtertuinen en de achtergevels van de aanpalende percelen maximaal gevrijwaard worden van lichthinder.