’t Zand werd als open site ingericht zowel tijdens de Warmste Week als tijdens Brugge Feest (oudejaarsavond). Ook de Noordzandstraat (van de Wulfhagestraat tot de Smedenstraat), de Smedenstraat (van ’t Zand tot aan de Zwijnstraat) en het Kapucijnenplein werden tot de evenementensite gerekend. Ook de horecazaken en hun terrassen op ’t Zand, Noordzandstraat (van de Wulfhagestraat tot de Smedenstraat), de Smedenstraat (van ’t Zand tot aan de Zwijnstraat) en het Kapucijnenplein werden beschouwd als deel van de evenementensite.
Warmste week:
Gezien de stad medeorganisator was van de Warmste Week, was er een wettelijke verplichting om gebruik te maken van herbruikbare bekers. Hierover werden in de maanden en weken voor het plaatsvinden van de Warmste Week ook goeie, heldere en nauwe afspraken gemaakt met de horecazaken over het hanteren van een glasverbod en het gebruik van herbruikbare bekers. Herbruikbare bekers werden gratis ter beschikking gesteld van de horecazaken en ook het inleveren, reinigen en bevoorraden van de horecazaken werd door de stad bekostigd en georganiseerd. Verder werd ook met winkels op en in de omgeving van ’t Zand werden heldere afspraken gemaakt over verkoop van drank/voedingswaren in glazen recipiënten op momenten waarop het glasverbod geldt.
Daarnaast werd vastgesteld dat er extra maatregelen nodig waren in het kader van mogelijke ordeverstoringen. Er werden immers na het bekendmaken van de line-up voor het avondprogramma heel wat mensen tegelijkertijd op het Zand verwacht. Deze voorspelling is ook uitgekomen. Het werd om veiligheidsredenen (bv. verwondingen door glasbraak, steekpartijen…) niet opportuun geacht om glas toe te laten bij een dergelijk massaevenement.
Oudejaarsavond:
In het veiligheidsoverleg op de laatste dag van de Warmste Week werd geconcludeerd dat het glasverbod in combinatie met het leveren, inzamelen en reinigen van herbruikbare bekers t.a.v. de horeca, positieve effecten en ervaringen met zich heeft meegebracht zowel voor de horeca, de bezoekers, de hulpdiensten (EHBO en politie) als voor de ruim- en reinigingsdiensten. Voorgesteld werd vervolgens om dezelfde principes op oudejaar tijdens Brugge Feest te hanteren (nl. glasverbod in combinatie met herbruikbare bekers). Brugge Feest, en oudejaar in het algemeen, brengt immers heel wat volk op de been met dezelfde risico's en in een gelijkaardige context als tijdens de Warmste Week. Op oudejaar werd het glasverbod nog verder uitgebreid op het openbaar domein (maar niet in horecazaken of op hun terrassen) naar de Markt, Eiermarkt, Geernaartstraat, Rozemarijnstraat, Kuipersstraat, Niklaas Desparsstraat, Jakob Van Ooststraat, Adriaan Willaertstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat, ’t Zand, Artoisstraat, Vrijdagmarkt, Zuidzandstraat, Steenstraat, Kraanplein, Sint-Janssstraat (tussen Sint-Jansplein en Kraanplein), Kraanrei, Ieperstraat, Langestraat, Hoogstraat, Cordoeaniersstraat en Keersstraat en dat eveneens van 18u op 31/12/2023 tot 06u op 01/01/2024.
Bekrachtiging van de uitvoeringsbesluiten van de burgemeester in uitvoering van de Politieverordening op het verbod van glazen recipiënten op het openbaar domein, besloten op en bekendgemaakt op 18 december 2023 en 24 december 2023 door burgemeester Dirk De fauw.