Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
De politieraad (gemeenteraad) moet het projectvoorstel ter versterking en ondersteuning van de nabijheid van de Lokale Politie goedkeuren om in aanmerking te komen voor de "nabijheidssubsidie" zoals voorzien in de oproep vanwege de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.
Het projectvoorstel ter versterking en ondersteuning van de nabijheid van de Lokale Politie waarvoor een éénmalige nabijheidssubsidie kan worden verkregen, wordt goedgekeurd.
De lokale politie Brugge zal bijkomend 16 pistolen Glock 17 Gen5 aankopen voor het bedrag van 18.583,47 euro inclusief BTW. De aankoop zal gegund worden aan de firma Falcon BVBA uit Beernem als enige Belgische verdeler van dit wapen.
De gemeenteraad keurt de aankoop van 16 bijkomende pistolen Glock 17 goed. Deze wordt toegewezen aan de firma Falcon BVBA, Industriepark Noord 11 te 8730 Beernem; de enige verdeler voor België van dit merk en type wapen, voor het bedrag van 18.583,47 euro inclusief BTW.
De uitgave zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51 BU24 en wordt gefinancierd met eigen middelen.
De lokale politie Brugge zal dit jaar nog 4 geweren .300 BLK met geluidsdemper aankopen omdat deze een grotere stopkracht hebben en dus een kleiner omgevingsrisico vormen. Er werden reeds 6 geweren van dit type aangekocht voor het bijzonder bijstandsteam, dit jaar worden er nog 4 bijgekocht zodat een volledige ploeg COBRA met gelijke wapens kan uitgerust worden.
De gemeenteraad beslist de aankoop van 4 geweren .300 met toebehoren volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst 2018 R3 103 toe te wijzen aan de firma ARLE B.V., Losplaats 16a te 5404 NJ Uden, Nederland, voor de totale prijs van 27.991,08 euro inclusief btw.
De gemeenteraad beslist de aankoop van 4 geluidsdempers voor het geweer .300 volgens de voorwaarden van de raamovereenkomsten 2018 R3 104 en 2018 R3 105 toe te wijzen aan de firma Daniel Dekaise N.V., Avenue Nobel 5 te 1300 Waver voor de totale prijs van 6.573,98 euro inclusief btw.
De totale uitgave van 34.565,06 euro inclusief btw zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51 BU 2024 en zal gefinancierd worden met eigen middelen.
Raadslid Nele Caus komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
De zes nieuwe interventievoertuigen ter vervanging van afgeschreven voertuigen zullen over de verschillende regio's van de politiezone Brugge worden verdeeld en ingezet.
De aankoop van de 6 interventievoertuigen van het merk Mercedes-Benz type Vito overeenkomstig het raamcontract TOFA 2021 R3 026 Perceel 53 in toepassing van art. 2, 7° van de wet van 17 juni 2016 voor een totaal bedrag van 536.428,66 euro inclusief btw (uitrusting en striping inbegrepen) wordt goedgekeurd.
De aankoop wordt gefinancieerd met eigen middelen waarvoor de nodige kredieten zullen benomen worden op het begrotingsartikel 33030/743-52 BU 2024.
De totale uitgave voor de belasting op de inverkeerstelling (BIV) van de voertuigen bedraagt 27.600,00 euro inclusief btw dat zal benomen worden op het begrotingsartikel 33030/127-10 GU 2024 waarvoor de nodige kredieten zijn voorzien.
Om een stock van verouderd ICT-materiaal te vermijden zal de lokale politie Brugge het ICT-materiaal dat vervangen of aangevuld moet worden pas aankopen wanneer dit nodig is.
Voor de aankoop van informaticahardware met bijhorende software zal de lokale politie Brugge gebruik maken van de aankoopcentrale inzake ICT-infrastructuur van de stad Brugge.
De gemeenteraad keurt de aankoop van informaticahardware met bijhorende software goed. Dit zal aangekocht worden via de aankoopcentrale van de stad Brugge bij de firma Real Dolmen (BE 0429037235), Industriezone Zenneveld, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen.
De uitgave van 200.000,00 euro inclusief btw, zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/742-53 BU 24 en wordt gefinancierd met eigen middelen.
De procedure tot aanwerving via mobiliteit (= categorie A)
Na het overmaken van de vacatures aan de dienst DGR DRP-P tot publicatie kunnen de personeelsleden van de geïntegreerde politie hun kandidaturen indienen. Na de benoeming door de gemeenteraad van de weerhouden kandidaten of bij delegatie door de Burgemeester, worden deze benoemingen gepubliceerd in het bulletin van het personeel (BPC). Het personeelslid betekent zijn beslissing om de betrekking al dan niet op te nemen aan DGR DRP-P, aan de overheden van vertrek en bestemming (binnen de 14 kalenderdagen te rekenen vanaf de datum van de betekening). Het benoemde personeelslid wordt in zijn nieuwe betrekking aangesteld op de eerste dag van de tweede referentieperiode volgend op zijn aanwijzing, tenzij anders bepaald.
Na een vruchteloze mobiliteitsronde, kan de politiezone zich onmiddellijk formeel engageren voor een aanwerving via de nieuwe selectieprocedure voor externe werving inspecteur van politie (laureaten).
De vacante plaatsen in het operationeel kader:
Officierenkader: 1 plaats hoofdcommissaris van politie:
- 1 plaats directeur verkeer (met mobiliteitsreserve).
1 plaats commissaris van politie:
- 1 plaats adjunct-regiohoofd (met mobiliteitsreserve).
Middenkader: 2 plaatsen hoofdinspecteur van politie:
- 1 plaats teamcoach terrein regio (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamcoach recherche (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
Basiskader: 12 plaatsen inspecteur van politie:
- 2 plaatsen teamlid aangifte-onthaal (met mobiliteitsreserve);
- 3 plaatsen wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamlid dispatching (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats wijkinspecteur - Zeebrugge (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 2 plaatsen teamlid functioneel beheer (vatter) (met mobiliteitsreserve);
- 2 plaatsen teamlid TOOP (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats rechercheur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve).
De selectiecommissie en -modaliteiten:
Selectiecommissie: HCP directeur verkeer (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beleidsadvies - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Hoofdcommissaris van politie Veerle DHONT, korpschef PZ Het Houtsche - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Guy VINCKE, directeur beleidsadvies.
Een bijzitter die beslagen is in één of meer aangelegenheden die verband houden met de te begeven betrekking: Hoofdcommissaris van politie Kristiaan POPELIER, diensthoofd WPR Oost-Vlaanderen - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Veerle DHONT, korpschef PZ Het Houtsche.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Adviseur Charlotte LIBBERECHT, adjunct-diensthoofd HR-verantwoordelijke rekrutering en selectie - vervanger: Adviseur Marie DE ROOVER, adjunct-diensthoofd HR-beheer.
Selectiecommissie: CP adjunct-regiohoofd (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie operaties - vervanger: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd recherche.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd recherche - vervanger: Commissaris van politie Wouter ROMMEL, regiohoofd.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Adviseur Charlotte LIBBERECHT, adjunct-diensthoofd HR-verantwoordelijke rekrutering en selectie - vervanger: Adviseur Marie DE ROOVER, adjunct-diensthoofd HR-beheer.
Selectiecommissie: HINP teamcoach terrein regio (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Katrien DE BLEECKERE, teamcoach terrein regio - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Sofie DESPIEGELAERE, coördinator LIK.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS - vervanger: Eerste Assistent Annelies HILLEWAERT, teammedewerker verkeerspreventie.
Selectiecommissie: HINP teamcoach recherche (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd recherche - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, Korpschef.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Patrick MAECKELBERGH, teamcoach recherche - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Marc LABAY, teamcoach recherchemanagement.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Sam VANDENBORRE, teammedewerker verkeersbelemmeringen.
Selectiecommissie: INP teamlid aangifte/onthaal (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Eerste Commissaris van politie Franky LYCKE, regiohoofd.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Wendy VAN DAMME, teamcoach aangifte/onthaal - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Stefan WELVAERT, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Michael DE SMEDT, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie operaties - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Inspecteur van politie Mieke DEKETELAERE, wijkinspecteur - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Tom MAERTENS, teamcoach terrein regio.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Charlotte VAN BELLE, teammedewerker regio - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP teamlid dispatching (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commisssaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Inspecteur van politie Ellen VAN PAEMEL, teamlid dispatching - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Mario BOI, teamlid dispatching.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Charlotte GEEROLF, teammedewerker LIK.
Selectiecommissie: INP wijkinspecteur - Zeebrugge (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Thomas VAN DAELE, regiohoofd - vervanger: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Inspecteur van politie Inge JOHNEN, wijkinspecteur - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Anouchka GOETHALS, wijkinspecteur.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Isabelle VANOOTEGHEM, teammedewerker kabinet korpschef - vervanger: Eerste Assistent Bo BOCHER, teammedewerker kabinet korpschef.
Selectiecommissie: INP teamlid functioneel beheer (vatter) (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Alex VAN DER BEKE, diensthoofd informatiebeheer - vervanger: Eerste Commissaris van politie Marc DELAGRANGE, diensthoofd functioneel beheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Nathalie CATRYSSE, teamcoach functioneel beheer - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Jurgen VANDERLEEN, teamcoach functioneel beheer.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Michaël DE SMEDT, teammedewerker HR-beheer.
Selectiecommissie: INP teamlid TOOP (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Miguel DE KOSTER, adjunct-diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Koen GOUWY, waarnemend directeur operaties en regiowerking.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Inspecteur van politie Florence VAN DYCK, hondengeleider - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Muriel VAN DAELE, teamlid TOOP.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Kelly BLEYAERT, teammedewerker verkeersbelemmeringen - vervanger: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-beheer.
Selectiecommissie: INP rechercheur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, diensthoofd recherche - vervanger: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Patrick MAECKELBERGH, teamcoach recherche - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Marc LABAY, teamcoach recherchemanagement.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Sam VAN DEN BORRE, teammedewerker verkeersbelemmeringen - vervanger: Assistent Kelly BLEYAERT, teammedewerker verkeersbelemmeringen.
Voor de opengestelde functie binnen het officierenkader van directeur verkeer worden conform de richtlijnen van de GPI15 de selectiemodaliteiten als volgt samengesteld: het houden van compententiegerichte proeven en een gedragsgericht interview met de kandidaat door de plaatselijke selectiecommissie samengesteld conform Art. VI.II.41 RPPol. De benoeming wordt voorafgegaan door de mededeling van de lijst van de kandidaten voor de te begeven betrekking aan de procureur-generaal bij het hof van beroep. Onder gemotiveerde voordracht van de gemeenteraad wordt de meest geschikt bevonden kandidaat door de Koning benoemd.
Voor de opengestelde functie binnen het officierenkader van adjunct-regiohoofd wordt aan de kandidaten voorafgaand gevraagd om een paper op te stellen die tijdens het interview zal worden verdedigd. De paper is adviserend. Naast het selectie-interview en de adviserende paper wordt voorafgaand een aantal adviserende competentiegerichte proeven afgenomen. Voor de opengestelde functie binnen het officierenkader worden de namen van de kandidaten officieren voor de Lokale Politie Brugge schriftelijk ter kennis gebracht aan de Procureur-Generaal bij het Hof van Beroep te Gent, conform artikel 54, tweede lid van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus. De plaatselijke selectiecommissie voor officieren van de Lokale Politie kan een beroep doen op extern deskundigen die beslagen zijn in één of meer aangelegenheden die verband houden met de te begeven betrekking en/of een ervaring kunnen aantonen van tenminste vijf jaar in het domein met betrekking tot de functiebeschrijving van de betrokken betrekking (art. 18 KB Mob).
Voor de opengestelde functies binnen het middenkader wordt naast het selectie-interview voorafgaand een aantal adviserende competentiegerichte proeven en een adviserende vergelijkende kennistest afgenomen. Deze dienen verplicht afgenomen te worden vooraleer door te gaan naar het gedragsinterview.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functie (vermeld in de tabel I van de bijlage 19 PRPol) binnen het middenkader van teamcoach recherche dient bijkomend vermeld te worden dat de kandidaten in het bezit van het bedoelde brevet voorrang genieten tot de gespecialiseerde functie. Niet-brevethouders mogen ook solliciteren en verbinden zich ertoe de specifieke opleiding te zullen volgen. Het personeelslid dat geen voldoening geeft tijdens de stage of opleiding die voortvloeit uit zijn/haar aanwijzing in een gespecialiseerde betrekking, wordt herplaatst naar zijn/haar functie.
Voor alle opengestelde functies binnen het basiskader wordt in ieder geval een gedragsgericht interview tijdens de selectie afgenomen.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functies binnen het basiskader van wijkinspecteur, wijkinspecteur Zeebrugge, rechercheur en teamlid dispatching verbindt iedere geslaagde kandidaat die niet in het bezit is van het brevet vermeld in de tabel I van de bjlage 19 RPPol zich ertoe de specifieke opleiding te volgen. Het personeelslid dat geen voldoening geeft tijdens de stage of opleiding die voortvloeit uit zijn/haar aanwijzing in een gespecialiseerde betrekking, kan worden herplaatst in een andere functie in hetzelfde kader, bijkomend dient vermeld te worden dat kandidaten in het bezit van het bedoelde brevet voorrang genieten tot de gespecialiseerde functie van teamlid dispatching, rechercheur, wijkinspecteur en wijkinspecteur Zeebrugge.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functie binnen het basiskader van rechercheur (vermeld in tabel I van de bijlage 19 RPPol) wordt voorafgaand aan het interview een adviserende kennistest en competentiegerichte proeven afgenomen. Zowel de competentiegerichte proeven als de kennistest zijn niet-eliminerend en dienen verplicht te worden afgenomen.
De gemeenteraad keurt de vacantverklaring en de selectieprocedure in het kader van de tweede mobiliteitscyclus - dienstjaar 2024 goed.
De selectiemodaliteiten worden als volgt vastgelegd:
De tijdelijke politieverordening dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
De tijdelijke politieverordening betreffende het verkeer en de handhaving van de openbare orde en rust naar aanleiding van de Heilig Bloedprocessie wordt goedgekeurd.
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
De overeenkomst met het huidige software pakket loopt af in september 2024. Vandaar de mededingingsprocedure met onderhandeling.
We wensen een softwarepakket voor alle GAS inbreuken, dat de dossiers zo gebruiksvriendelijk mogelijk doorheen het ganse stappenplan leidt, op een snelle en efficiënte manier (o.a. koppeling met bestaande databanken: ISLP (politie), boekhoudprogramma van de stad, bevolkingsregister, KBO, DIV, …), gebruik van sjablonen, termijnafhandeling bewaken, …). Het digitaal ondertekenen van de documenten door de vaststellers, deskundigen en sanctionerende ambtenaren.
Ook de mogelijkheid om vlot data/statistieken/rapporten uit het softwarepakket te halen moet worden voorzien.
Tot slot moet het pakket vlot nieuwe regelgeving, die van GAS gebruik maakt, kunnen integreren.
De aanbesteding bestaat uit 1 perceel.
Budgettaire impact:
Er wordt 700.000 euro geraamd voor 10 jaar gebruik van de software. De mededingingsprocedure met onderhandeling omhelst een gunning van 6 jaar, met mogelijkheid om 4 keer 1 jaar te verlengen. De ontvangsten uit de GAS-boetes worden geraamd op 3.500.000 euro op jaarbasis (GAS 123 en 4).
Deze opdracht betreft een Europese mededingingsprocedure met onderhandeling in twee fases: kandidatuurstelling en gunningsfase. Naast de reeds goedgekeurde en intussen gepubliceerde selectieleidraad, waarin de kandidaten opgeroepen worden om deel te nemen, moet nog het gunningsbestek goedgekeurd worden. De kandidaten die in de eerste fase weerhouden worden, zullen dit gunningsbestek ontvangen en wordt gevraagd op basis daarvan een offerte in te dienen.
Verdere timing:
15/04/2024: Goedkeuring gunningsbestek door het College van Burgemeester en Schepenen
22/04/2024: Goedkeuring selectieverslag door het College van Burgemeester en Schepenen
29/04/2024: Goedkeuring gunningsbestek door de Gemeenteraad
30/04/2024: Publicatie gunningsbestek voor de geselecteerde kandidaten.
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor het gunningsbestek m.b.t. de mededingingsprocedure met onderhandeling voor een softwaretoepassing GAS-afhandeling.
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Schepenen Franky Demon, Mercedes Van Volcem en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Algemeen:
De Groep Brugge heeft nu een overeenkomst met B-Post voor de postbedeling via de raamovereenkomst van de VVSG waar de Groep Brugge sinds begin februari 2023 bij is aangesloten. De postbedeling is hiermee gegarandeerd voor vier jaar, tot januari 2026.
Door hiervoor te kiezen, werd de huidige werking verder gezet. De eigen raamovereenkomst van de stad Brugge was namelijk ook bij B-Post zodat de voorwaarden en tarieven gelijkaardig zijn gebleven. Tot op heden zijn zowel de stad als de politie ook zeer tevreden over de dienstverlening door B-Post.
Het OCMW heeft eveneens beslist om mee over te stappen naar de VVSG maar heeft tot het einde van hun overeenkomst (eind 2023) voorlopig nog beroep gedaan op de dienstverlening van Easypost om dan vanaf januari 2024 af te nemen van de raamovereenkomst van de VVSG. Ondertussen heeft er reeds een opstartvergadering plaatsgehad tussen het OCMW en B-Post om de overstap naar de raamovereenkomst van de VVSG praktisch te regelen.
Doordat CREAT ondertussen in de loop van 2023 eveneens een raamovereenkomst heeft uitgeschreven voor de postbedeling, gegund aan Easypost, biedt er zich een nieuwe mogelijkheid van dienstverlening in de postbedeling aan. Ook AZO heeft een raamovereenkomst uitgeschreven, enerzijds voor de gewone postbedeling (perceel 1); anderzijds voor de digitale post (perceel 2). Beide zijn gegund aan Easypost.
Modaliteiten van de dienstverlening:
We moeten rekening houden met drie soorten dienstverlening:
1. Clean mail: dit is de gewone post die in zakken wordt aangeboden op de afgesproken afhaalpunten en door de dienstverlener wordt opgehaald en verwerkt voor bedeling door B-Post
2. Direct mail (mass post): dit zijn grote volumes van gestandaardiseerde post zoals flyers, brochures en dergelijke. Deze worden door de bodes zelf tot bij een verwerkingspunt van B-Post gebracht zodat deze aan een goedkoper tarief zijn onderworpen.
3. Digipost: via dit systeem wordt een brief met adressen opgeladen waarna het door de dienstverlener wordt geprint, geplooid, in enveloppe gedaan, geadresseerd en gefrankeerd. In sommige gevallen wordt dit ook digitaal bezorgd aan de burger. Ook hier kan dit aan voordelige tarieven en houdt tevens een besparing in van printkosten en arbeidsuren.
Momenteel is in de raamovereenkomst van de VVSG enkel de Clean Mail voorzien (via B-Post). Ook de raamovereenkomst van CREAT voorziet enkel de Clean Mail (via Easypost). De raamovereenkomst van AZO bevat twee percelen, enerzijds clean mail, anderzijds digipost (beide via Easypost).
Het is interessant om de mogelijkheid van digipost verder te onderzoeken. Dit gebeurt door de medewerkers van organisatiebeheer in samenwerking met de communicatiedienst.
Indien zou worden overgestapt naar een andere raamovereenkomst afgesloten met Easypost, moet nog rekening worden gehouden met de volgende elementen bij de keuze tussen de raamovereenkomst van CREAT of de raamovereenkomst van AZO:
Op basis van deze elementen, lijkt het aanwezen om eerder af te nemen van de raamovereenkomst van CREAT indien wordt beslist om over te stappen naar een andere raamovereenkomst voor de postbedeling.
Financieel:
De frankeertarieven zijn wettelijk vastgelegd (zie website B-Post - tarieven voor 2024: zie bijlage).
De behandelingskosten en afhalingskosten kunnen wel verschillen.
Momenteel is er voor de portkosten van de stad op het budget van de secretarie jaarlijks 450.000 euro voorzien in het meerjarenplan. Er wordt echter vastgesteld dat dit niet altijd voldoende is:
2020: 450.000 euro voorzien - 346.162 euro geboekt;
2021: 450.000 euro voorzien - 470.379 euro geboekt;
2022: 450.000 euro voorzien - via BW opgetrokken naar 586.500 euro -576.869,46 geboekt
2023: 450.000 euro voorzien - tot op heden 515.726,85 euro geboekt (tekort opgevangen via interne verschuivingen)
Daarnaast zijn er nog diensten die een eigen budget hebben voor portkosten, zoals fiscale en financiële diensten, toerisme, mobiliteit (nav het terug in eigen beheer nemen van de parkeerwinkel).
B-Post bezorgt elk jaar een schrijven met verwijzing van de nieuwe tarieven. Deze worden elk jaar verhoogd.
Ondertussen werd bij Mintus vastgesteld dat door de overstap van Easypost naar B-Post via de raamovereenkomst van de VVSG dit zou leiden tot een meerkost van 0.25 euro per omslag.
Door aan te sluiten bij de raamovereenkomst van Creat of AZO, gegund aan Easypost, zou volgens hen een besparing kunnen worden gerealiseerd van ca. 132.000 euro/jaar voor stad Brugge en Mintus samen (zie bijlage simulatie).
Ook op basis van een factuur van de stad Brugge van januari 2024 blijkt dat er een besparing is indien postbedeling via Easypost verloopt (zie ook bijlage).
De besparing heeft te maken met de handling (voorbereiding) van de uitgaande post. Easypost doet de voorbereiding zoals adrescontrole, toewijzen aan juiste zone voor bedeling, frankering,...Op elke brief wordt een barcode geplakt met alle nodige gegevens voor een vlotte bedeling door B-Post. Door de grote volumes die Easypost aanbiedt met deze voorbereiding, biedt B-Post een korting aan aan Easypost. Een deel van die korting gaat uiteraard naar Easypost zelf maar een deel wordt ook toegekend aan hun klanten. Op die manier kan Easypost een goedkopere dienst verlenen aan hun klanten dan B-Post.
Er dient daarnaast nog rekening te worden gehouden met de volgende elementen:
1. Er is mogelijks een meerkost voor een foutief aangeleverde aangetekende zending of voor een zending zonder retouradres. Dergelijke meerkost kan uiteraard vermeden worden door de nodige zorgvuldigheid aan de dag te leggen bij het klaarmaken van de briefwisseling voor verzending.
2. Wat betreft de verzending van pakjes, is Easypost ook goedkoper dan B-Post voor pakjes tot 5 kg. Voor pakjes in de categorie 5-10 kg is Easypost duurder dan B-Post.
Juridisch:
Momenteel is de groep Brugge aangesloten bij de raamovereenkomst van de VVSG. Wat betreft de mogelijke opzeg van deze raamovereenkomst, moet worden vastgesteld dat er geen uitdrukkelijke opzegmogelijkheden zijn.
Daarbij geldt de volgende bepaling inzake de uitvoeringstermijn:
"Zowel het raamcontract als de individuele contracten voor universele postdiensten hebben een duurtijd van 48 maanden en dit vanaf de sluiting van het raamcontract, respectievelijk de sluiting van het individueel contract voor universele postdiensten."
Anderzijds bevat het bestek ook een bepaling inzake de non-exclusiviteit van de dienstverlener van het raamcontract:
"De sluiting van het raamcontract alsook de sluiting van een individueel contract voor universele postdiensten geeft de dienstverlener geen exclusiviteitsrecht. De opdrachtgever heeft het recht gedurende de looptijd van het raamcontract prestaties identiek en/of analoog aan deze beschreven in het bestek te laten uitvoeren door (een) andere dienstverlener(s). De dienstverlener aangesteld in het kader van dit bestek kan op grond van deze omstandigheid geen aanspraak maken op enigerlei vergoeding"
Volgens de VVSG impliceert dit dat de overeenkomst dus van rechtswege afloopt en dat er niet is voorzien in een echte opzegtermijn maar dat het in elk geval geen probleem zou mogen geven als de groep in 2024 (of later) een andere dienstverlener zou hebben omdat de raamovereenkomst niet voorzag in een exclusiviteitsrecht.
In onderling overleg wordt voorgesteld om de raamovereenkomst van de VVSG niet op te zeggen (wat overigens juridisch niet kan), maar gewoon te laten weten dat we voorlopig niet meer afnemen via deze raamovereenkomst. Dit biedt het voordeel dat we steeds kunnen terugkeren naar de raamovereenkomst van de VVSG mocht de evaluatie van de postbedeling via CREAT ongunstig uitvallen. Ook de contactpersoon van CREAT heeft namelijk laten weten dat de contracten van CREAT niet-exclusief zijn. Dit betekent dat we ook zonder problemen zouden kunnen stoppen met afnemen van CREAT en terugkeren naar de VVSG.
Met Groep Brugge overstappen naar de raamovereenkomst van CREAT voor de fysieke postverdeling. Met jaarlijkse evaluatie door de 3 partners van Groep Brugge.
Ondertussen voor de stad Brugge verder de mogelijkheden van digitale postbedeling laten onderzoeken door de collega's van organisatiebeheer.
De nominatieve toelage "Toelage aan Ebolowa i.k.v. Mondiaal Partnerschap" (NOM0474) wordt verhoogd voor het budgetjaar 2024 met 13.080,00 euro. De nominatieve toelage voor het budgetjaar 2024 wijzigt hierdoor van 20.0000,00 (middelen van Provincie West-Vlaanderen) naar 33.080,00 euro (middelen van Provincie + stad Brugge).
Dit is een budgetneutrale actie: de middelen hiervoor worden benomen via een interne kredietaanpassing (budgetverschuiving) IKA 2024-1007088 met volgende dimensies:
| Rekening | Beleidsitem | Actie | NOM | UD | Budget |
VAN | 61441100 | BI016000 | SA00399 |
| UD078 | -8.264,40 |
VAN | 61442000 | BI016000 | SA00399 |
| UD078 | -1.109,03 |
VAN | 61460100 | BI016000 | SA00399 |
| UD078 | -2.026,57 |
VAN | 61540100 | BI016000 | SA00399 |
| UD078 | -1.680,00 |
NAAR | 64960100 | BI016000 | SA00399 | NOM0474 | UD078 | +13.080,00 |
Beleidsitem | BI016000 | hulp aan het buitenland |
Actie | SA00399 | Stad Brugge bouwt binnen het kader van de SDG's en Fair Trade Stad aan een mondiaal partnerschap. |
De interne kredietaanpassing (zie batchnr KA 2024-1007088) voor de verschuiving van 13.080 € op beleidsitem BI016000 - UD078 - SA00399 - rekeningen 61441100,61442000,61460100 en 61540100 naar rekening 64960100 (NOM0474) wordt goedgekeurd. De verhoogde toelage zal worden uitbetaald aan Communauté Urbaine d'Ebolowa - C1003187.
De (budgetneutrale) verhoging t.b.v. 13.080 € (van 20.000 € naar 33.080 €) voor de nominatieve toelage aan Ebolowa (NOM0474) wordt goedgekeurd.
Raadslid Pol Van Den Driessche komt tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
De kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen beschikt over twee bergplaatsen waarin gerief van de kerk is opgeslagen. Deze bergplaatsen zijn in slechte staat waardoor er noodzaak is tot het herstel van de daken en goten teneinde het gerief te vrijwaren van waterschade. De totale kostprijs volgens offerte bedraagt 10.731 euro incl. BTW.
De kerkfabriek heeft zelf al het initiatief genomen om hiervoor een subsidie bij de provincie aan te vragen. De provincie heeft een subsidie toegekend van 2.682 euro, waarvan het eerste voorschot al is betaald.
De kerkfabriek vraagt of de stad wil tussenkomen in het restant van het bedrag via een investeringstoelage. De tussenkomst van de stad bedraagt 8.049 euro.
De gemeenteraad keurt de investeringstoelage van 8.049 euro aan de kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen goed.
De huidige verlichting van de kapel is verouderd en heeft een grote invloed op het elektriciteitsverbruik. Bovendien zal op basis van de regelgeving binnenkort de verkoop van de huidige lampen verboden worden.
De kerkfabriek heeft een lichtstudie laten doen en is ook te rade gegaan bij collega's van facilitair beheer.
De beste oplossing blijkt de vervanging door LED-verlichting wat een bewuste keuze is naar duurzaamheid en ook een positief effect heeft op het elektriciteitsverbruik.
De kerkfabriek heeft twee offertes ontvangen:
Een offerte van Electra contractors van 7.168,41 euro excl. BTW (=8.673,78 euro incl. BTW). Bij deze offerte worden de werkuren nog apart doorgerekend aan 50 euro per uur.
Een offerte van Van Vooren elektrische installaties voor 7.833,85 euro excl. BTW (= 9.478,96 euro incl. BTW). bij deze offerte zitten de werkuren inbegrepen.
Het is dus aangewezen om voor de offerte van Van Vooren te kiezen.
De kerkfabriek vraagt om deze werken te mogen uitvoeren en of de stad hiervoor wil tussenkomen met een investeringstoelage.
De gemeenteraad is akkoord om aan de Verenigde Protestantse Kerk 't Keerske een tussenkomst te verlenen in de vervanging van de verlichting door een investeringstoelage van 9.478,96 euro incl. BTW (afgerond 9.500 euro).
De aan te kopen grond situeert zich aan de Kruisabelestraat.
Het gaat om percelen gelegen binnen het gewestelijk RUP art. 13.2 - tussen de Kruisabelestraat en de "dreef Kruisabele", die de Stad in 2014 heeft aangekocht en aangelegd als groene speelzone voor de wijk Kruisabele.
In het actieplan van het strategisch plan afstandsbuffer RUP Zeehaven Zeebrugge staat bij kernbeslissing 6 Verbetering van de leefbaarheid in de dorpen en stadswijken:
En verder staat over Kruisabele:
Zie plannetje hierna
Beschrijving van de grond:
Brugge, 7e afdeling
| Sectie | Perceelnummer | Aard | Oppervlakte |
Brugge, 7e afdeling
| I | 0122 A P0000 | bouwland | 00 ha 20 a 57 ca |
Brugge, 7e afdeling
| I | 0123 A P0000 | weide | 00 ha 99 a 20 ca |
Brugge, 7e afdeling
| I | 0124 A P0000 | weide | 00 ha 28 a 18 ca |
Brugge, 7e afdeling
| I | 0126 A P0000 | bouwland | 00 ha 65 a 75 ca |
Totale te verwerven oppervlakte | 02 ha 13 a 70 ca |
De grond zal vrij van gebruik zijn op het moment van het verlijden van de akte. De jacht loopt nog juni 2024 en zal niet worden verlengd.
Op 30 oktober 2023 werd een schattingsverslag opgemaakt door de heer Kris Audenaert, landmeter-expert voor het landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert. (€ 8/m²)
Er kon met de eigenaars tot een overeenkomst worden gekomen voor de aankoopprijs van € 150.000. (zijnde € 7,019/m²)
Bij bebossing kan de aankoop van de grond mogelijks in aanmerking komen voor subsidiering https://natuurenbos.vlaanderen.be/subsidies/subsidies-aankoop-van-gronden/aankoop-gronden-bebossing-lokale-besturen.
De aankoop van deze grond past perfect binnen de eerder opgemaakte verwervingsplannen of kunnen worden ingezet om stedelijke en ruimtelijke doelstellingen te realiseren.
Voor de aankoop werd een verkoopbelofte opgemaakt.
De gemeenteraad dient akkoord te gaan met voorgestelde aankoop onder de voorwaarden opgenomen in de verkoopbelofte.
Er mag worden overgegaan tot de aankoop van 4 percelen grond (weide en bouwland), gelegen aan de Kruisabelestraat, gekend bij het kadaster in de 7e afdeling Brugge (Dudzele), Ten Berge, sectie I, met perceelnummers 0122 A P0000, 0123 A P0000, 0124 A P0000 en 0126 A P0000, met een totale kadastrale oppervlakte van 2 ha 13 a 70 ca grond, jegens de consoorten de Potter d'Indoye tegen de prijs van € 150.000 en verder onder de voorwaarden opgenomen in de verkoopbelofte.
Alle aan deze transactie verbonden kosten zijn ten laste van de Stad Brugge.
Inlijving in het openbaar domein van de wegenis Gebroeders Marreytstraat, volgens het kadaster, Oostendse Steenweg, en erop uitgevoerde infrastructuurwerken volgens de stedenbouwkundige vergunning 20146014 en de hieraan verbonden overeenkomst van 10 april 2014.
Er werd voor deze inlijving op 2 maart 2015 een afbakeningsplan opgemaakt door landmeter-expert Christoffel Vanden Bussche.
Dit plan werd opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 31828/10155.
De grond heeft een gemeten oppervlakte van 2.884,42 m².
Het is noodzakelijk om de wegenis en de erop uitgevoerde infrastructuurwerken in te lijven in het openbaar domein van de Stad Brugge.
Er werd voor de overdracht een ontwerpakte opgemaakt.
Er zal worden overgegaan, tot de kosteloze verwerving van gronden en infrastructuurwerken voor de wegenis van het bouwproject RVT Papenhof, gelegen Gebroeders Marreystraat, gekend bij het kadaster, Oostendse Steenweg, in de 8e afdeling Brugge, sectie L, met het perceelnummer 0539 A P0000, voor een gemeten oppervlakte van 2.884,42 m², zoals voorgesteld op het opmetingsplan opgemaakt op 2 maart 2015 door landmeter-expert Chris Vanden Bussche, en verder volgens de voorwaarden opgenomen in het ontwerp van akte, jegens Vivendo BV (BE0406.062.883), met maatschappelijke zetel gevestigd te 8000 Brugge, Handboogstraat 2 bus 0013.
Raadsleden Nele Caus, Raf Reuse en Pascal Ennaert komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Er werd een ontwerp van selectieleidraad opgemaakt door de projectgroep "horeca Brusk" bestaande uit de Hoofdcoördinator, Musea Brugge, Facilitair Beheer, Eigendommen.
Onderhavige selectieleidraad behelst de procedure met het oog op de kandidaatstelling en het toewijzen aan een concessionaris voor de horecazaak in BRUSK.
De procedure zal 3 fasen kennen:
1. Aanvraag tot deelneming/kandidatuur: hierbij wordt nagegaan of de inschrijver(s) voldoet(n) aan de gestelde selectievoorwaarden.
2. Indienen offerte: De toegelaten kandidaten wordt gevraagd om een voorstel in te dienen.
Stad Brugge heeft de mogelijkheid om alle, één of meerdere inschrijvers uit te nodigen voor één of meerdere onderhandelingsronde(n), teneinde het (de) offerte(s) te optimaliseren zodat het (deze) beter beantwoordt (beantwoorden) aan de vooropgestelde doelstellingen en ambities.
De voorstellen van de kandidaten zullen beoordeeld en vergeleken worden aan de hand van de volgende criteria:
Toewijzingscriterium 1: Kwaliteit van exploitatievoorstel en investeringsvoorstel (60/100 punten)
Bij de beoordeling van dit criterium zal de Stad Brugge rekening houden met de mate waarbij de voorgenomen exploitatie inspeelt op de gewenste belevingswaarde en kwalitatieve uitstraling van de uitbating, en de kwaliteit van de investeringen en de aansluiting bij het geheel van de museumsite BRUSK.
Dit criterium zal kwalitatief beoordeeld worden (zeer goed 60p. – goed 50 p. – matig 40p. – zwak 30p. – onvoldoende 20p. – zeer slecht 10 p.).
Toewijzingscriterium 2: Financieel (40/100 punten)
Bij de beoordeling van dit criterium zal de Stad Brugge rekening houden met de haalbaarheid van de voorgestelde exploitatie; de onderbouw van het businessplan (marktanalyse, exploitatie (beheer management, openingstijden, ….), prognose vaste en variabele kosten en gepland budget, groeipad, prijsstrategie, break-even punt, cash-flow), de risico – factoren waarmee is rekening gehouden in het financieel plan en de waarborgen die kunnen worden geboden, de sterke punten en troeven waarmee de exploitatie zal uitpakken, de vaste en de variabele concessievergoeding.
Dit criterium zal kwalitatief beoordeeld worden (zeer goed 40p. – goed 32 p. – matig 25p. – zwak 20p. – onvoldoende 15p. – zeer slecht 5 p.).
De beoordeling van de offertes zal gebeuren door:
Musea Brugge: directeur Musea Brugge: dhr. Bart Geernaert
Hoofdcoördinator: dhr. Steve Demulder;
Facilitair Beheer: dhr. Rocky Zutterman en Mevr. Ramona Nicolaescu;
Financiële Dienst: dhr. Stijn Zonnekein, financieel expert;
Dienst Eigendommen: dhr. Andy Luypaert
2 Externe leden :
mevr. Anne Gorthmanns - Eigenares van diverse vastgoedportefeuille met horeca ( oa Strandhotel Cadzand NL).
BV Wine Media - Horeca Management Consultancy Brugge met zaakvoerder Fabian Scheys en dhr. Guido Francque.
De externe leden beoordelen de ingediende offertes en wonen de presentaties bij en adviseren normaliter éénmalig. Indien noodzakelijk kan hen gevraagd worden om bepaalde onderhandelingen bij te wonen.
Voor de externe leden dient te worden voorzien in een vergoeding van 150 euro/uur (incl. BTW) + kosten (verplaatsingskosten, eventuele verblijfskosten,...) voor de geleverde prestaties (thuisvoorbereiding niet inbegrepen). De vergoedingen worden uitbetaald aan de hand van een vooraf goed te keuren onkostennota met verantwoording.
Het verslag van de beoordeling (met ondersteuning projectsecretariaat Museum en Kunst site) zal daarna aan het College van Burgemeester en Schepenen worden voorgelegd met een voorstel tot beslissing.
3. Toewijzen van de opdracht: De concessie wordt toegewezen aan de inschrijver die het hoogste aantal punten behaalt.
De onderhandelde overeenkomst(en) op basis van de ingediende en besproken voorstellen zullen ter goedkeuring aan de beslissingsorganen worden voorgelegd en vervolgens worden afgesloten.
Het toekennen van dit concessierecht betreft geen overheidsopdracht, wel een concessie.
Bijgevolg is de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten en uitvoeringsbesluiten van toepassing.
De concessie zal worden toegewezen door de organisatie van een bijzondere plaatsingsprocedure, conform de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten (en uitvoeringsbesluiten), gezien er mee rekening is gehouden dat de waarde van de finale concessie de in deze wet opgenomen drempel kan overschrijden. Deze bijzondere plaatsingsprocedure beantwoordt in het bijzonder aan de voorwaarden opgelegd door artikel 38 van de concessiewet, waarvan de tekst als volgt luidt:
“De aanbesteder mag vrij de procedure die tot de keuze van de concessiehouder leidt, naar eigen goeddunken organiseren, mits de bepalingen van deze wet worden nageleefd.
De plaatsingsprocedure van een concessie moet zodanig worden opgesteld dat de in de artikelen 24, eerste lid en 25, paragraaf 1, genoemde beginselen worden geëerbiedigd. Met name verstrekt de aanbesteder tijdens de plaatsingsprocedure van een concessie geen informatie op een discriminerende wijze die sommige kandidaten of inschrijvers kan bevoordelen boven andere.”
Er wordt gekozen voor een duurtijd van de concessie van 15 jaar met de mogelijkheid tot eenmalige verlenging van 5 jaar, om zo de concessionaris de noodzakelijke kans te geven de investeringen terug te kunnen verdienen. Er zal in de concessieovereenkomst worden voorzien in maximale continuïteit van de uitbating mocht de concessionaris zijn activiteiten (moeten) stopzetten, daarnaast zal er ook voorzien worden in een specifieke regeling voor een eventuele overdracht gedurende de looptijd.
Indicatieve timing:
De bijgevoegde "leidraad voor de concessie van de horecazaak in BRUSK" en plaatsingsprocedure wordt goedgekeurd.
Ondertussen wordt alternatieve piste van eigen uitbating onderzocht.
Reitwerken en onderhoud aan grachten zijn uit te voeren vóór het einde van maart, in functie van behoud van natuurwaarden.
Bij de toewijzing van de werken in 2021 waren al heel wat reitwerken uitgevoerd die nog ter facturatie werden voorgelegd binnen het nieuwe contract 2021-2023.
Op vandaag loopt de procedure voor de gunning van de onderhoudswerken aan de grachten, doch de procedure is nog niet afgerond. Intussen moet het onderhoud van de grachten een aanvang nemen, om tijdig klaar te zijn tegen eind maart.
Concreet betekent dit dat voor de toewijzing die loopt over 3 jaren het onderhoud 4 maal zal ingepland en betaald zijn. Het toewijzingsbedrag volstaat uiteraard niet om een bijkomende onderhoudsbeurt te financieren. Er wordt een extra budget van 65.000,- euro excl. btw (+29,58% t.o.v. gunningsbedrag) gevraagd voor de 2e verlenging van de raamovereenkomst ruimen en reiten van grachten. De uitbetaling binnen de nog lopende overeenkomst zal dan in mindering komen bij de nieuwe nog toe te wijzen opdracht zodat het globale budget voor 2024 niet gewijzigd wordt.
Financieel: alle kosten vallen ten laste van Farys.
De gemeenteraad keurt het extra budget goed voor de raamovereenkomst grachten en onbevaarbare waterlopen noord voor een bedrag van 65.000,- euro excl. btw – alle werken vallen ten laste van Farys.
Farys wordt op de hoogte gesteld van de beslissing.
Om een mooi verzorgd openbaar groen te verzekeren is een grote inzet van machines noodzakelijk.
Machines, voor werken zoals kraanwerk, zeven van grond,… waarvan de inzet en de aankoopprijs momenteel niet in verhouding is om een aankoop te verantwoorden, worden niet aangekocht, deze machines worden gehuurd met bediener.
Raming: € 614.300,00 (excl. btw) - € 743.303,00 (incl. btw): 1 jaar + 3 mogelijke stilzwijgende verlengingen.
Basisopdracht: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Verlenging 1: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Verlenging 2: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Verlenging 3: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Basisopdracht:
Voorziene begindatum van de werken: bij goedkeuring aanbesteding.
Voorziene einddatum van de werken: 31 december 2024.
Er kunnen drie stilzwijgende verlengingen zijn, zijnde kalenderjaren 2025, 2026 en 2027.Wijze van gunnen: vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De gemeenteraad keurt het voorstel en de wijze van gunnen, nl. via vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking, goed voor de raamovereenkomst grondwerken en transport door derden 2024-2027 voor het geraamde bedrag van € 614.300 excl. btw - € 743.303 incl. btw (basisopdracht + 3 mogelijke stilzwijgende verlengingen).
Basisopdracht: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Verlenging 1: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Verlenging 2: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Verlenging 3: € 153.575 (excl. btw) - € 185.825,75 (incl. btw).
Wijze van gunnen: vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Raadsleden Ilse Coopman en Andries Neirynck komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
Het aanbestedingsdossier werd na de principiële goedkeuring en de inspraakvergadering met de bewoners opgemaakt.
Elke bewoner is door Farys bezocht ivm de afkoppeling van hun woning naar een gescheiden stelsel.
Er is vanuit de VMM een oproep gedaan bij de rioolbeheerders om investeringsdossiers met gescheiden rioleringsstelsels in te dienen, waarvoor dan ook een subsidie van 75% vanuit de VMM kon worden toegezegd. Belangrijk hierbij is dat voor alle woningen langsheen het tracé er voorzien wordt in een optimale afkoppeling.
Om de subsidies toegekend te krijgen, dient een strikte timing te worden gerespecteerd. Het dossier moet aanbesteed en gegund worden uiterlijk tegen juni 2024. Na goedkeuring van het dossier zal de aanbestedingsprocedure worden opgestart, zodat eind mei – begin juni 2024 het gunningsverslag ter goedkeuring kan worden voorgelegd, teneinde tijdig de opdracht te kunnen gunnen. De subsidies worden toegekend op de rioleringswerken en zullen bij verwezenlijking van de opdracht aan de rioolbeheerder Farys worden toegekend. Dit zal de Farys portefeuille van Stad Brugge ten goede komen en zo mede de toekomstige investeringen in rioleringsdossier verder mogelijk maken.
Wijze van gunnen: openbare procedure.
Raming: € 455.475,50 excl. btw waarvan:
Het effectieve subsidiebedrag zal op basis van het aanbestedingsbedrag worden vastgelegd.
Uitvoeringstermijn: 60 werkdagen
In de marge van deze geplande rioleringswerken kwam een vraag naar tussenkomst in een individueel IBA dossier naar voor (zie mailverkeer in bijlage). Het college besliste op zitting van 29 maart 2024 om aan deze vraag tegemoet te komen door een vergoeding van de gemaakte kosten van € 4.994,02 toe te kennen t.v.v. de bewoners van de Damse Vaart Zuid 96. De kost wordt benomen uit de reguliere werkingskredieten van openbaar domein.
De gemeenteraad keurt het ontwerp en de wijze van gunnen, openbare procedure, voor de opdracht 'Afkoppelen woningen naar DWA riolering in de Damse Vaart-Zuid' goed.
Op aangeven van Olympic Brugge en in samenspraak met de partners zal de organisatie van de Strandloop exclusief in handen van Olympic Brugge gelegd worden.
Gezien de goede samenwerking met Olympic Brugge en het vaststellen dat de medewerking van A.C. Sodibrug zich enkel beperkt tot de inzet van enkele vrijwilligers op de dag zelf, gaat de sportdienst akkoord om de samenwerking met Sodibrug stop te zetten. De overeenkomst wordt afgesloten met Olympic Brugge volgens de afspraken die in onderling overleg zijn opgemaakt. Sodibrug is op de hoogte en akkoord.
Gezien de goede samenwerking met Olympic Brugge, het feit dat zij bewezen hebben dat ze de organisatie (met ondersteuning van de stad) kunnen dragen en kwalitatief uitvoeren, wil de sportdienst de projecttoelage van 1000€ verder voorzien zoals is vastgelegd in de collegenota van 2019.
De samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van de strandloop Zeebrugge wordt aangepast. Vanaf 2024 wordt met slechts één partner samengewerkt, namelijk Olympic Brugge vzw.
Raadslid Andries Neirynck komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
Advies dienst mobiliteit hierop:
Door het slopen van een deel van de huidige bebouwing van het voormalige justitiegebouw wordt een deel teruggegeven aan de huidige Vesten. Het fijnmazig netwerk wordt hiermee uitgebreid. Door het beschermde statuut van de Vesten zullen deze trage wegen dan ook zowel op recreatief vlak als functioneel vlak uitbreiden.
Aan artikel 3 wordt voldaan.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Advies dienst mobiliteit hierop:
4.1 Door het slopen van de betrokken gebouwen wordt er ruimte gecreëerd om de Vesten op te waarderen en het fijnmazig netwerk uit te breiden.
4.2 Er worden extra gemeentewegen gecreëerd.
4.3.
- Het projectgebied omvat de sloop van het bestaande gebouw. Op het plan wordt een dolomietpad getekend richting de Willemijnendreef. Wanneer fietsers van dit dolomietpad richting de Willemijnendreef wensen te rijden, zullen zij in conflict komen met geparkeerde voertuigen. Dit is geen gewenste situatie. Er wordt voorgesteld om deze parkeerplaatsen om te vormen naar langsparkeren en deze links van de parkeerplaatsen voor personen met een handicap te plaatsen. De (beide) oversteek (oversteken) van het dolomietpad naar de Boninvest dient (dienen) drempelloos te worden uitgevoerd.
- De fietsers dienen erop geattendeerd te worden (d.m.v. B1-bord) dat zij voorrang dienen te verlenen aan de voertuigen in de Boninvest. De overige bebording dient correct afgetoetst te worden met de lokale politie.
4.4 Er worden geen gemeentegrenzen overschreden
4.5 Het fijnmazig netwerk van de Vesten wordt uitgebreid. Dit is een positief element. Echter mag men niet uit het oog verliezen dat wanneer er in de toekomst extra bebouwing gesloopt wordt, het voorliggende plan naadloos kan aansluiten op toekomstige parkplannen.
Conclusie
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De voorwaarden uit puntje 4.3. moeten meegenomen worden (eerste punt valt buiten de projectzone).
Opname in het openbaar domein
De ruimte aangeduid op het plan binnen de rooilijn zal opgenomen worden in het openbaar domein.
Voorwaarden
De voorwaarde van de dienst mobiliteit m.b.t. de zaak der wegen wordt bijgetreden:
Op het plan wordt een dolomietpad getekend richting de Willemijnendreef. Wanneer fietsers van dit dolomietpad richting de Willemijnendreef wensen te rijden, zullen zij in conflict komen met geparkeerde voertuigen. Dit is geen gewenste situatie. Er wordt voorgesteld om deze parkeerplaatsen om te vormen naar langsparkeren en deze links van de parkeerplaatsen voor personen met een handicap te plaatsen. De (beide) oversteek (oversteken) van het dolomietpad naar de Boninvest dient (dienen) drempelloos te worden uitgevoerd.
Er wordt kennisgenomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren ingediend.
De gemeenteraad:
Raadsleden Janos Braem en Ilse Coopman komen tussen.
Schepen Franky Demon en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen standpunten, opmerkingen en/of bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
Advies dienst mobiliteit hierop:
Langs de Abdijenroute worden er verschillende kruispunten heringericht. Op deze manier worden de bestaande kruisingen met het trage wegennetwerk geoptimaliseerd voor de gebruiker. Hierdoor wordt een veilig en aangenaam netwerk uitgebouwd. Dergelijke ingrepen hebben zowel op recreatief als functioneel vlak een positieve invloed.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Advies dienst mobiliteit hierop:
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaren, opmerkingen en/of standpunten ingediend.
De gemeenteraad:
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Schepen Mieke Hoste antwoordt.
Momenteel worden door Visit Bruges geen tickets verkocht voor evenementen en voorstellingen. Campagnes die met stedelijke partners worden opgezet kunnen daardoor niet in conversie worden omgezet. Bezoekers die naast inspiratie en informatie ook effectief willen boeken, kunnen dat momenteel niet. Vanuit een klantgerichte reflex wordt dit als een tekort ervaren. Door vergaande samenwerking met In & Uit zal Visit Bruges op een efficiënte en geïntegreerde manier bv. ook tickets kunnen verkopen voor de Heilig Bloedprocessie en de Gouden Boomstoet.
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor bijgaande samenwerkingsovereenkomst voor het verkopen van tickets voor evenementen en voorstellingen op het account van In & Uit door Visit Bruges.
1) VZW Rembetika berichtte betreffende stopzetting van hun werking. Jozef Van Driessche, de man achter de VZW, is overleden. Voor deze vereniging (NOM0227) is een jaarlijkse nominatieve toelage voorzien van 9.700 euro via BI070901 - UD053 - rek.nr. 64900000 - SA01265.
Hierbij wordt goedkeuring gevraagd voor het intrekken van de erkenning en subsidiëring (9.700 euro) van VZW Rembetika vanaf 2024 wegens stopzetting werking.
2) nieuwe nominatieve toelagen voorzien vanaf 2024 via IKA2024 en 5de herziening MJP 2020-2025 via BI070901 - UD053 - SA00928 - EC 800 - rek.nr. 64900000
Foton Fotografen Kollektief, Carnavalvereniging De Totetrekkersgarde, VZW Ryelandt Ensemble en VZW Idavoll zijn vanaf 2024 erkend als Brugse culturele vereniging en ontvangen vanaf 2024 een nominatieve toelage:
- Foton Fotografen Kollektief: 360 euro (2023_CBS_03107 in bijlage). Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 360 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405408 (crediteur RR55020521330);
- Carnavalvereniging De Totetrekkersgarde: 1.020 euro (2023_CBS_04973 in bijlage). Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 1.020 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405409 (crediteur BE0804967465);
- Ryelandt Ensemble: 2.000 euro (2024_CBS_00925 in bijlage). Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 2.000 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405410 (crediteur BE0777776088);
- Idavoll: 1.200 euro (2024_CBS_01461 in bijlage). Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 1.200 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405412 (crediteur BE0760796239).
Compensatie via IKA2024 en 5de herziening MJP 2020-2025 via nominatieve toelage VZW Rembetika (9.700 euro).
Zie overzicht en lijst in bijlage.
4) Resterend budget van VZW Rembetika (5.120 euro) en VZW Vrienden van de Stedelijke Musea Brugge (100 euro), totaal 5.220 euro wordt via IKA2024 en 5de herziening MJP 2020-2025 gevoegd bij budget "Algemene werkingssubsidie - rubriek Culturele projecten - REG0009" via BI070901 - UD053 - SA00928 - rek.nr.64910100 - EC800.
Zie overzicht en lijst in bijlage.
Ter info: budget "Algemene werkingssubsidie" BI070901 - UD 053 - SA00928 - is aan volgende reglementen gekoppeld:
- REG0022 - Jubilerende Brugse verenigingen - budget 2024: 4.000 euro;
- REG0016 - Feestcomités - budget 2024: 51.440 euro;
- REG0010 - Culturele verenigingen - budget 2024: 120.075 euro;
- REG0009 - Culturele projecten - budget 2024: 22.285 euro.
Overzicht huidige situatie - wijziging - nieuwe situatie (tabel in bijlage):
Huidige situatie waar toelage zal verminderd worden:
Naam vereniging | rekeningnr./actie | nr. nom. toelage | toelage 2024 | toelage 2025 |
VZW Rembetika | 64900000 / SA01265 | NOM0227 | 9.700 | 9.700 |
De Vrienden van de Stedelijke Musea Brugge | 64900000 / SA00928 | NOM0263 | 11.100 | 11.100 |
Huidige situatie waar toelage zal vermeerderd worden:
Aard toelage: REG0009 | rekeningnr./actie | code | toelage 2024 | toelage 2025 |
Algemene werkingssubsidie waarvan voor "Culturele projecten" | 64910100 / SA00928 64910100 / SA00928 | NVT REG0009 | 197.800 22.285 | 197.800 22.285 |
Huidige situatie waar toelage zal vermeerderd worden (Musea) BI070000 - UD113:
Naam vereniging | rekeningnr./actie | toelage 2024 | toelage 2025 |
De Vrienden van de Stedelijke Musea | 64900000/SRB070000 | 0 | 0 |
Wijziging:
Naam vereniging | rekeningnr./actie | nr. nom. toelage | toelage 2024 | toelage 2025 |
Foton Fotografen Kollektief | 64900000 / SA00928 | NOM0488 | + 360 | + 360 |
Carnavalv. De Totetrekkersgarde | 64900000 / SA00928 | NOM0489 | + 1.020 | + 1.020 |
VZW Ryelandt Ensemble | 64900000 / SA00928 | NOM0494 | + 2.000 | + 2.000 |
VZW Idavoll | 64900000 / SA 00928 | NOM0497 | + 1.200 | + 1.200 |
VZW Rembetika | 64900000 / SA01265 | NOM0227 | - 9.700 | - 9.700 |
VZW De Vrienden vd. Sted. Musea | 64900000 / SA00928 | NOM0263 | - 11.100 | - 11.100 |
VZW De Vrienden vd. Sted. Musea - BI070000 - UD113 | 64900000 / SRB070000 | NOM0263 | + 11.000 | + 11.000 |
Algemene werkingssubsidie - culturele projecten | 64910100 / SA00928 | REG0009 | + 5.220 | + 5.220 |
Nieuwe situatie:
Naam vereniging | rekeningnr./actie | nr. nom. toelage | toelage 2024 | toelage 2025 |
Foton Fotografen Kollektief | 64900000 / SA00928 | NOM0488 | 360 | 360 |
Carnavalv. De Totetrekkersgarde | 64900000 / SA00928 | NOM0489 | 1.020 | 1.020 |
VZW Ryelandt Ensemble | 64900000/ SA00928 | NOM0494 | 2.000 | 2.000 |
VZW Idavoll | 64900000 / SA00928 | NOM0497 | 1.200 | 1.200 |
VZW Rembetika | 64900000 / SA01265 | NOM0227 | 0 | 0 |
VZW De Vrienden vd. Sted. Musea | 64900000 / SA00928 | NOM0263 | 0 | 0 |
VZW De Vrienden vd. Sted. Musea - BI070000 - UD113 | 64900000 /SRB070000 | NOM0263 | 11.000 | 11.000 |
Algemene werkingssubsidie waarvan voor "Culturele projecten" | 64910100 / SA00928 64910100 / SA00928 | NVT REG0009 | 203.020 27.505 | 203.020 27.505 |
Van "VZW Rembetika" wordt vanaf 2024 de erkenning als Brugse culturele vereniging ingetrokken. Bijgevolg wordt vanaf 2024 geen nominatieve toelage meer toegekend wegens stopzetting werking.
Aan volgende erkende Brugse verenigingen wordt een nominatieve toelage voorzien vanaf 2024 via IKA2024 en 5de herziening MJP 2020-2025 via BI070901 - UD053 - SA00928 - EC 800 - rek.nr. 64900000:
- Foton Fotografen Kollektief: 360 euro. Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 360 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405408 (crediteur RR55020521330);
- Carnavalvereniging De Totetrekkersgarde: 1.020 euro. Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 1.020 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405409 (crediteur BE0804967465);
- Ryelandt Ensemble: 2.000 euro. Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 2.000 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405410 (crediteur BE0777776088);
- Idavoll: 1.200 euro. Voor 2024 wordt de nominatieve toelage van 1.200 euro vastgelegd via bestelaanvraag nr. 602405412 (crediteur BE0760796239).
Compensatie gebeurt via IKA2024 en 5de herziening MJP 2020-2025 via nominatieve toelage VZW Rembetika (9.700 euro) BI070901 - UD053 - SA01265 - rek.nr. 6490000 - EC800.
Het resterend budget van VZW Rembetika (5.120 euro) en VZW Vrienden van de Stedelijke Musea Brugge (100 euro), totaal 5.220 euro wordt via IKA2024 en 5de herziening MJP 2020-2025 gevoegd bij budget "Algemene werkingssubsidie - rubriek culturele projecten" - REG0009 via BI070901 - UD053 - SA00928 - rek.nr.64910100 - EC800.
Raadslid Janos Braem komt tussen.
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
De Stad Brugge heeft voldaan aan de engagementen van het LEKP 1.0 en 2.0 en heeft in 2023 het volgende gerealiseerd.
1) M.b.t. de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen
2) M.b.t. de realisaties in de 4 LEKP Klimaatwerven in 2023
Er werd een uitgebreide monitoringrapport 2023 van het Klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen opgemaakt, opgenomen in bijlage. Dit monitoringrapport geeft in grote lijnen weer wat in het kader van het Klimaatplan BruggeNaarMorgen gerealiseerd is eind 2023. Dit monitoringrapport werd voorgesteld op het Open Netwerk BruggeNaarMorgen van 10 oktober jl.
Naast dit eigen monitoringrapport wordt ook door Vlaanderen een LEKP-rapport opgemaakt per stad via het zogenaamde LEKP pactportaal. Dit pactportaal wordt gevoed door diverse Vlaamse en lokale databanken en probeert een zo actueel mogelijk beeld te geven van de realisaties. Het pactportaal is in opbouw en bevat hier en daar nog een aantal onvolledig cijfers. We voegen het LEKP rapport 2023 toe in bijlage en nemen de belangrijkste realisatie en vaststellingen hieronder op.
Voor alle duidelijkheid: het LEKP is een inspanningsverbintenis: de lokale besturen engageren zich in één of meerdere van de voorgestelde werven en dragen maximaal bij tot de vooropgestelde doelen. Brugge heeft zich ambitieus getoond en zet in op de 4 Vlaamse klimaatwerven. We wensen de inspanningen ikv. het klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen maximaal af te stemmen op de inhoud van deze 4 werven.
Opgelet: De doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact zijn zeer ambitieus en voluntaristisch geformuleerd door de Vlaamse overheid. Met de beschikbare middelen en menskracht zijn een aantal doelstellingen niet haalbaar. Het LEKP is dan ook vooral te zien als een hefboom om lokale actie op te schalen, waarbij steden zelf het ambitieniveau en de focus bepalen.
Project/werf/doelstelling | Realisaties 2021 | Realisaties 2022 | Realisatie 2023 | aanvullende commentaar | |
Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening) | |||||
doelstellingen LEKP 1.0 BRUGGE | |||||
• Eén boom extra per Vlaming tegen 2030 (Brugge: +118.500 bomen extra vanaf 2021 t.e.m. 2030) OPGELET: niet bosbomen, niet op natuurcompensatie | 1.055 | 588 | 8.177 | In Brugge zijn ondertussen meer dan 75.000 bomen geplant sedert 2018. Voor LEKP komen enkel bomen in aanmerking in stedelijke omgeving. | |
• 1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030 (Brugge: +59 km haag extra vanaf 2021 t.e.m. 2030) | 55 m | 57 m | 158 m | Brugge stimuleert Bruggelingen tot het aanleggen/aanvragen van een geveltuin met ondertussen meer dan 600 geveltuinen, waarvan een 300-tal in 2023. Er is geen actief beleid voor het aanplanten van hagen. | |
• Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030 (Brugge: +118 perken van 10 m² vanaf 2021 t.e.m. 2030) | 12 | 31 | 111 | Brugge zet sterk in op extra groenperken in het stedelijk gebied en dat laat zich ook aflezen in de cijfers | |
Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie) | |||||
Doelstellingen LEKP 1.0 Brugge | |||||
• 50 collectief georganiseerde (=min 10 dln) energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030 = voor Brugge (50x65) = 3.250 wooneenheden betrokken | geen registratie | aantal collectieve renovaties: 2 (aanvragen burenpremies Fluvius) | 20 collectieve renovaties (Fluvius burenpremies) Daarnaast collectieve initiatieven in - St Gillis 19 renovatieadviezen - Assebroek/'t Schuurtje: 27 renovatieadviezen en 12 renovaties - Zeebrugge: 11 renovatieadviezen - St Pieters: 8 renovatieadviezen | Collectieve renovatie is bijzonder arbeidsintensief. In 2023 raakten de wijkrenovatietrajecten 'buurtkracht' op dreef, met veel meer renovatieadviezen en opgestarte renovaties tot gevolg. Dit zal in 2024 met de aanwerving van 3 wijkklimaatcoaches verder opgeschaald worden. | |
Doelstellingen LEKP 2.0 | |||||
waarvan 25 fossielvrije collectieve renovaties = 1625 wooneenheden | ? | ? | Stad Brugge noch Vlaanderen hebben geen zicht op de uiteindelijke resultaat van woningrenovaties. Er wordt gezocht nar een manier om zicht te krijgen hierop. | ||
• 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak (met een focus op de verduurzaming van de warmtevraag en de synergie tussen de vier werven) voor einde 2024. Voor Brugge: 65x50= 3.250 woonheden voor een wijkgerichte klimaattafel uitgenodigd... | geen registratie | 3 buurtklimaat-tafels renovatie (3x20 dln) 5 energie-avonden (750 dln) infoavonden buurttrekkers (2x40 dln) totaal 11.000 inwoners uitgenodigd | 4 thema-informatie-avonden: 320 deelnemers 4 Buurtkracht infoavonden: 92 deelnemers 6 klimaattafels: 120 deelnemers 2 Open Netwerkmomenten: 250 deelnemers 4 infoavonden Coopbewust: 100 deelnemers aantal genodigden: in principe gericht aan alle Bruggelingen... | In de wijkrenovatiestrategie wordt ook tal van 'klimaattafels' georganiseerd waarop Bruggelingen uitgenodigd worden om lokale klimaatactie op te nemen. In 2024 verwachten we een verdere toename hiervan, door de aanwerving van 3 wijkklimaatcoaches. | |
• 1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 Voor Brugge: 236 coöperatieve projecten | - Daverlo: 0,151MWp); - BS Ganzeveer 0,017MWp - geen zicht op projecten niet-stad | - Maz (ism beauvent) (0,028 MWp) - BMCC (ism Beauvent (0,24MWp) - geen zicht op projecten niet-stad | geen stadsprojecten in 2023 wel private coöperatieve installaties door - St Andreasinstituut (ism. Coopstroom): 0,126 MWp - Cactusclub (ism Coopstroom): 0,057 MWp | Er zijn in 2023 geen coöperatievee PV-projecten op stadseigendom uitgevoerd. In 2024 zullen een aantal grotere participatieve en coöperatieve projecten (o.a. de Brugse zonnetuin) uitgevoerd worden. | |
Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (deelmobiliteit en laadinfrastructuur) | |||||
doelstelling LEKP 1.0 | |||||
• 1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 = Brugge: 118 km extra of opgewaardeerd fietspad | 5,937 km | 14,26 km | 25,905 km | Er wordt ikv. Brugge Fietsstad en met steun van het Kopenhagenfonds ingezet op bijkomende en aangepaste fietsinfrastructuur. | |
• Per 1.000 inwoners 1 ‘toegangspunt’ voor een (koolstofvrij) deelsysteem (=deelwagen/vast of freefloating) tegen 2030 = Brugge: 118 deelwagens | 53 | 75 | 93 | Extra inspanningen in deelwagens is duidelijk zichtbaar en maakt van Brugge één van de snelst groeiende steden qua autodelen. | |
• Per 100 inwoners 1 laadequivalent tegen 2030 = Brugge: 1.180 laadequivalent (CPE) | 444 | 626 | 986 | Extra inspanningen rond laadinfra is duidelijk zichtbaar en maakt van Brugge één van de snelst groeiende steden qua laadinfrastructuur waardoor we ook de opgeschaalde doelstelling van 1,5 laadequivalenten per 100 inwoners tegen 2030 zullen realiseren. | |
Doelstelling LEKP 2.0: | |||||
• Per 100 inwoners 1,5 laadequivalenten tegen 2030: Brugge: 1.770 laadpunten (CPE) | 986 | ||||
Werf 4: Water het nieuwe goud (ontharding en waterbuffering) | |||||
doelstelling LEKP 1.0 | |||||
• 1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 = Brugge: 118.000 m² ontharding | 1.675 m² | 6.640 m² | 49.357,50m² | Brugge heeft rond ontharding zeer sterk werk verricht wat zich laat aflezen in deze opmerkelijke stijging van het aantal m² ontharding. | |
• Per inwoner 1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030 = Brugge: 118.000 m³ extra regenwater dat wordt opgevangen voor hergebruik of infiltratie | registratie in opmaak | registratie in opmaak | 31.876,50m³ | sterk werk | |
Overkoepelend: Brugge organiseert zich samen op de toekomst samen met de Bruggelingen | |||||
aantal Bruggelingen geïnformeerd over Brugse klimaatdoelen en mogelijke eigen actie | geen registratie | -Open Netwerk: 150+200 -nieuwsbrief: 620 -Facebook: 889 -Instagram:259 -LinkedIn: 197 -Stadsmagazine: 67.850 -Website Brugge.be/klimaat: 4.416 -Bezoekers klimaatpunt: 130 | - Open Netwerk: 120+140 - abonnees nieuwsbrief BNM: 682 - volgers Facebook BNM: 1.100 - linkedIn: 362 - Instagram: 468 - lezers Stadsmagazine - bezoekers klimaatpunt: 250 |
3) M.b.t. Financieel overzicht uitgaven i.k.v. LEKP 1.0 en 2.0 (budget 2022, uit te geven tot eind 2023)
Om de subsidie i.k.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 te ontvangen moet een minstens even groot bedrag door de stad zelf als 'cofinanciering' besteed worden aan klimaatgerelateerde acties en van de passende rapportagecode ABB-LEKP voorzien worden. Hieronder is een overzicht opgenomen van de bestede middelen die als LEKP als uitgave staan geboekt en de ontvangsten die daartegenover staan. Uit het overzicht mag blijken dat we de volledige subsidie 2022 kunnen verantwoorden en dus ook zullen innen. Er is een totaal van 1.513.175 Euro aan uitgaven gelinkt aan de LEKP doelstellingen, waarmee Brugge de co-financiering van minstens 50% (713.136 Euro) kan aantonen.
De verdeling van de bestede bedragen speelt geen rol in de afrekening, enkel het totale bedrag. Ze worden dan ook indicatief vermeld. Voor alle duidelijkheid: dit betreft slechts de uitgaven die in het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact werden verantwoord, vanzelfsprekend zijn er het totale Meerjarenplan veel meer acties en uitgaven die verband houden met acties i.k.v. het klimaatplan 2030.
Besteding middelen 2023 LEKP 1.0, 2.0 én 2.1 (te besteden voor eind 2024)
De Stad Brugge ontvangt in kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0, 2.0 en 2.1 een subsidie voor lokale klimaatactie. Deze subsidie bedraagt in 2023 (bedragen via Trekkingsrechten | Lokaal Energie en Klimaat Pact (lokaalklimaatpact.be))
Wat een toelage betekent van 1.104.828 Euro, te besteden voor eind 2024. De principes van besteding van deze middelen is al eerder in college en GR goedgekeurd en leidt tot volgende overzicht van te besteden middelen in 2024. Daarbij wordt telkens een cofinanciering van de stad Brugge verwacht, deze wordt benomen van de bestaande MJP en betekent géén meeruitgave voor de stad Brugge.
Werf | Project | LEKP 1.0 | LEKP 2.0 | LEKP 2.1 | verantwoordelijke dienst | totaal budget | financiering via LEKP (extra middelen) | cofinanciering (bestaande middelen MJP 2020-2025) |
Werf 1: Laten we een boom opzetten (vergroening) | ||||||||
Vergroeningstrajecten | x | Cluster Openbaar domein | 200.000 | 100.000 | 100.000 | |||
Werf 2: Verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie) | ||||||||
Deelproject 2a: wijkrenovatie en hernieuwbare energie extern | x | Cluster omgeving KLIMID | 200.000 | 100.000 | 100.000 | |||
extra klimaattafels/renovatieadvies/hernieuwbare energie | Cluster omgeving KLIMID | 400.000 | 200.000 | 200.000 | ||||
Deelproject 2b: Miniwarmtenetten stadspatrimonium en betrekken buurt | x | cluster Facilitair Beheer | 150.000 | 75.000 | 75.000 | |||
Werf 3: Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (deelmobiliteit en laadinfrastructuur) | ||||||||
Deelproject 3a: uitbouw en promotie van laadinfra, deelmobiliteit | x | Dienst Mobiliteit | 100.000 | 50.000 | 50.000 | |||
Deelproject 3a: versnellen uitbouw laadinfra | x | Dienst Mobiliteit | ||||||
Werf 4: Water het nieuwe goud (ontharding en waterbuffering) | ||||||||
Onthardingstrajecten | x | Cluster Openbaar Domein | 250.000 | 125.000 | 125.000 | |||
Overkoepelend: Brugge organiseert zich samen op de toekomst samen met de Bruggelingen | ||||||||
deelproject 5a: betrekken van burgers/Bruggelingen/stakeholders bij de realisatie van de lokale klimaatdoelstellingen (opstarten klimaatpanel, klimaatwerkbanken, klimaatcommunicatie) | x | Strategisch cel | 108.306 | 54.153 | 54.153 | |||
uitbouw draagvlak renovatie/klimaatwerkbank renovatie | x | Strategisch cel | 17.967 | 8.983 | 8.983 | |||
aanwerving 3 VTE wijkklimaatcoach B4/5 | x | Strategisch cel | 426.000 | 213.000 | 213.000 | |||
opwaarderen renovatieteam KLIMID | x | Klimid | 30.000 | 15.000 | 15.000 | |||
werkingsmiddelen opmaak wijkverbeteringscontract | x | Strategisch cel | 66.000 | 33.000 | 33.000 | |||
ondersteuning van klimaatvrijwilligers | x | Strategisch cel | 54.000 | 27.000 | 27.000 | |||
externe ondersteuning renovatie/energietraject (nog te bepalen) (enkel in 2024) | x | Strategisch cel | 225.350 | 112.675 | 112.675 | |||
TOTAAL | 571.638 | 198.949 | 334.142 | 2.209.656 | 1.104.828 | 1.104.828 |
Deze extra subsidies zullen voorzien worden via de 5de aanpassing van het Meerjarenplan 2019-2025. Om deze financiële middelen nu reeds beschikbaar te maken voor de betrokken diensten wordt een principieel akkoord gevraagd om deze nu reeds aan te wenden via interne (krediet)aanpassing (IA of IKA) of via prefinanciering. Deze bedragen moeten uiterlijk 31/12/2024 effectief uitgegeven zijn.
Hoe volgen we het LEKP op ?
De opvolging van het LEKP wordt verdeeld over de betrokken diensten en cluster en is een gedeelde verantwoordelijkheid.
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportage van de middelen 2022 van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 voor het werkjaar 2023. Het volledige subsidiebedrag kan verantwoord worden en is besteed aan klimaatacties die kaderen in het Klimaatplan 2030 BruggeNaarMorgen en de specifieke werven van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
De gemeenteraad neemt kennis van de subsidiebedragen 2023 voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact: in totaal 1.104.828 euro, (LEKP 1.0: 571.638, LEKP 2.0: 198.986, LEKP 2.1 334.242), te besteden voor eind 2024.
De gemeenteraad keurt het voorstel van besteding van deze middelen goed. Deze middelen worden via de 5de aanpassing van het meerjarenplan voorzien, via IA, IKA of prefinanciering worden deze middelen reeds beschikbaar gesteld van de betrokken diensten, om tijdige uitgave ervan in 2024 mogelijk te maken.
Het huidige contract blijk opnieuw een succesvol verhaal te zijn: het raamcontract van Stad Brugge is alom gekend bij steden, gemeenten, ocmw’s, politiezones alsook verschillende Vlaamse entiteiten en ziekenhuizen. De nieuwe marktbevraging willen we wijzigen op vier vlakken:
Werkwijze en procedure:
Er werd een enquête uitgestuurd naar de huidige afnemers met de vraag wie opnieuw interesse heeft om af te nemen. Hierbij werden zij op de hoogte gesteld van de nieuwe werkwijze en de gevraagde vergoeding. 371 Entiteiten hebben hierop geantwoord (lijst toegevoegd in bijlage). De potentiële afnemers, naast de Groep Brugge, werden als volgt gedefinieerd:
Voor het contract 1 ICT Desktopapparatuur is het aantal potentiële afnemers ruimer, gezien de samenwerking met het Facilitair Bedrijf.
Volgende contracten werken we uit:
Voor elk contract kiezen we voor een mededingingsprocedure met onderhandeling die nationaal en Europees wordt gepubliceerd.
Dit dossier betreft de goedkeuring van de selectieleidraad voor contract(en) 01 ICT Desktopapparatuur en 02 Licenties
Het technisch bestek wordt op een later tijdstip voorgelegd aan het college en gemeenteraad.
Het betreft telkens een raamovereenkomst voor drie jaar, driemaal met één jaar (stilzwijgend) verlengbaar. De motivatie voor de termijn wordt toegelicht in de selectieleidraad.
De opgenomen ramingen zijn louter indicatief in functie van het Visum voor de procedure. Het betreft een maximale waarde van het contract voor de volledige duurtijd (conform nieuwe wetgeving), waarbij ook een marge voor groei voorzien is. Het dossier betreft een principe tot wijze van aankoop. Voor elke toekomstige gunning zal een collegenota voorgelegd worden of een bestelbon opgemaakt; dit binnen de budgetten die op dat moment beschikbaar en goedgekeurd zijn.
De gemeenteraad verleent goedkeuring om de markt te bevragen via een mededingingsprocedure met onderhandeling die nationaal en Europees wordt gepubliceerd. Het betreft een overeenkomst voor drie jaar, driemaal met één jaar verlengbaar.
De samenwerkingsovereenkomst met Vlaanderen, meer specifiek het Facilitair Bedrijf voor de occasionele gezamenlijke samenwerking in het contract 01 ICT Desktopapparatuur wordt goedgekeurd.
De selectieleidraden voor de aankoopcentrale van stad Brugge ICT voor contract "01 ICT Desktopapparatuur" en contract "02 Licenties" worden goedgekeurd.
De vergoeding die gerealiseerd zal worden door afname van de raamovereenkomsten wordt toegevoegd aan het ICT budget.
Huidige situatie:
Stad Brugge biedt aan het personeel die dit nodig heeft een abonnement aan - het standaardpakket heeft een kostprijs van 4,99 euro per maand exclusief btw. Dit is een bundel en bestaat uit 200 belminuten en 2GB data. Een hoger/duurder abonnement kan afgenomen worden mits eigen inbreng van de medewerker bovenop het standaardpakket, dit via split billing. Meerverbruik buiten de bundels is echter vrij duur. Deze abonnementen worden beheerd door Dienst Informatica.
Het meerverbruik van deze abonnementen bovenop de standaard bundel is door het personeelslid zelf op te volgen. Daarnaast is er maandelijks ook een opvolging van deze door Dienst Informatica waarbij indien nodig er ingrepen uitgevoerd worden ten behoeve van het personeel. Dit kunnen zaken zijn zoals tijdelijk het abonnementstype aanpassen, extra bundels toevoegen om een te hoog verbruik te compenseren aangezien dit zo goedkoper uitvalt.
Er zijn op heden ongeveer 600 personeelsleden met een abonnement. Er is jaar na jaar meer vraag naar abonnementen voor de personeelsleden vanuit de diverse diensten.
Er zijn op heden ongeveer 280 abonnementen voor toestellen (bijvoorbeeld tablets bij diensten, iPads gemeenteraadsleden, liften, 4G routers, voertuigen,...) die via een simkaart van Telenet verlopen. Daarnaast hebben andere diensten, ook een assortiment simkaarten (enkel data) die zij in eigen beheer hebben, bijvoorbeeld Facilitair Beheer voor de werking van de beveiliging.
Ook voor de data only abonnementen is er jaar na jaar een stijging in aantallen en verbruik.
De huidige gemiddelde kostprijs voor het Stadsbestuur bedraagt tussen 6500 en 7500 euro per maand (enkel de abonnementen in beheer door Dienst Informatica).
Einddatum huidige contract:
In het College van Burgemeester en Schepenen van 18 juni 2018 werd de mobiele telefonie gegund aan Nextel NV, nadien opgegaan in Telenet BV. De sluiting van de opdracht gebeurde via aangetekende brief dd. 18 juli 2018. Dit contract was voor 6 jaar en loopt dus in juli van dit jaar ten einde.
Keuze voor het Telecomcontract Vlaamse Overheid:
De prijzen binnen het perceel van het telecomcontract zijn lager dan deze uit ons huidige contract. Het is onwaarschijnlijk dat wij via een eigen marktbevraging nog interessantere prijzen zouden bekomen. Door via een bestaand raamcontract te werken, hoeven wij er bijkomend ook zelf geen extra te organiseren.
De dekking zou volgens gegevens van het BIPT beter zijn dan de dekking van Telenet. Orange werkt immers samen met Proximus voor het beheer van de antennes en zij hebben de beste dekking in België.
Looptijd:
Dit perceel is gegund aan Orange Belgium NV en is gestart op 22 augustus 2023 met een looptijd van 5 jaar die 2 maal stilzwijgend verlengd kan worden met 1 jaar. De uiterlijke looptijd is bijgevolg tot 22/08/2030.
OCMW Brugge:
Het OCMW Brugge zal ook intekenen op dit contract.
Family and Friends:
In tegenstelling tot het huidige, aflopende, contract met Telenet is er bij het Telecomcontract Vlaamse Overheid geen optie voorzien voor Family and Friends abonnementen.
Er zijn op heden ongeveer een 100-tal van deze contracten lopende, via 70 unieke personeelsleden (een personeelslid kan voor verschillende gezinsleden een contract afsluiten).
Van deze 70 personeelsleden, krijgt ongeveer de helft het abonnement vanuit het stadsbestuur, de andere helft is een privé abonnement.
De collega's die hiervan gebruik maken zullen geïnformeerd worden. Dit zal in samenspraak met P&O gebeuren.
Timing en impact overschakeling:
We plannen de omschakeling te laten gebeuren voor de aanvang van de zomerperiode (eind juni). Dit zal in samenspraak met Orange gebeuren.
Kostprijs:
Het nieuwe contract verschilt op een aantal aspecten met het vorige:
De opzet van het contract is dus iets anders, waardoor het aanbod zal wijzigen:
We schatten in dat de totale kostprijs iets lager zal liggen dan het vorige contract waardoor het huidig voorziene budget volstaat.
Binnen het contract zijn er voldoende formules beschikbaar om aan de vereiste noden van het stadsbestuur te voldoen.
Er zijn gesprekken lopende tussen ICT en P&O om na te gaan of een stuk van het vrijgekomen budget gebruikt kan worden om personeelsleden die niet in aanmerking komen voor BYOD een basis abonnement onbeperkt bellen aan te bieden (0,50 euro inbreng door stadsbestuur) te geven. Zij zouden dan de mogelijkheid hebben om mits eigen inbreng van 1 euro ook data te verkrijgen tegen dezelfde lage kostprijs (0,4096 euro exclusief btw).
Daarnaast gaan we na of in de toekomst collega’s die buiten BYOD vallen, tegen een goedkoper tarief toestellen kunnen aankopen; Dit via een nog te voeren marktbevraging, in samenwerking met de regio. Er wordt nog een pakket van voordelen uitgewerkt naar het personeel die niet in aanmerking komt voor een BYOD regeling.
De afname van de mobiele telefonie van Orange Belgium NV, BE0456810810, Bourgetlaan 3, 1140 Evere, via perceel 2 (Mobiele telefonie - datacommunicatie en M2M&IoT) van het telecomcontract Vlaamse overheid 2023 (2022/HFB/MPMO/9698) gedurende de looptijd van dit contract: tot 22/08/2030 inclusief stilzwijgende verlengingen wordt goedgekeurd.
De geraamde uitgave hiervoor bedraagt 90.000 euro inclusief btw per jaar - Dit bedrag kan variëren naargelang het aantal abonnementen en het verbruik binnen de abonnementen.
Deze uitgave mag geboekt worden op beleidsitem BI011906, actie SANP00047 en rekeningnummer 61510000. Budgetjaar 2024-2030.
In veel gebouwen is de noodverlichting aan vervanging toe (levensduur van 10 jaar) en/of is er een uitbreiding van de bestaande noodverlichting nodig om te voldoen aan de huidige regelgeving.
De leverancier maakt een factuur op per geleverde bestelling. Van zodra Creat deze ontvangt, wordt er een voorstelfactuur opgemaakt. Deze wordt na tien dagen omgezet in een definitieve factuur. Stad Brugge betaalt dus niet rechtstreeks aan de leverancier maar aan de Creat-aankoopcentrale (BE 0554.887.312).
De aankoop van noodverlichtingsarmaturen en toebehoren via de aankoopcentrale Creat van Farys wordt goedgekeurd.
De uitgave wordt geraamd op 133.036,48 euro incl. btw voor de twee dienstjaren en wordt benomen op BI011908 - SANP00611 – 22102007 - UD045.
Raadslid An Braem interpelleert over kerstmarkt Brugge.
Raadslid Nele Caus interpelleert over kerstmarkt en ijspiste.
Raadslid Karin Robert komt tussen.
Schepenen Mieke Hoste en Franky Demon antwoorden.
Raadslid Jean-Marie De Plancke interpelleert over brand historisch beursgebouw Kopenhagen en welk Brugs plan bij dergelijke ramp.
Raadsleden Geert Van Tieghem en Pascal Ennaert komen tussen.
Schepenen Minou Esquenet en Nico Blontrock antwoorden.
Raadslid Pascal Ennaert interpelleert over verlichting in en om het domein Koude Keuken te Sint-Andries.
Raadsleden Nele Caus en Andries Neirynck komen tussen.
Schepen Mercedes Van Volcem en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Andries Neirynck interpelleert over nieuwe corridorstudie over de binnenvaart Gent-Brugge-Oostende.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Karin Robert interpelleert over regenboogbank Minnewaterpark.
Schepen Mercedes Van Volcem antwoordt.
De interpellaties ‘Brugge Braves honkbalclub’, ‘buitenwerken (camera) aan moskee’ en ‘toelichting project Rebel Garden’ van raadslid Stefaan Sintobin worden omgezet in een schriftelijke vraag.
Raadslid Ilse Coopman interpelleert over Bobo’s indoor speeltuin.
Raadslid Janos Braem komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Ilse Coopman interpelleert over verschoonruimtes.
Raadslid Karin Robert komt tussen.
Schepen Pieter Marechal antwoordt.
Raadslid Pol Van Den Driessche interpelleert over rustbanken tussen wzc en waterplas St.-Pieters.
Raadslid Sandra Wintein komt tussen.
Schepenen Mercedes Van Volcem en Pablo Annys antwoorden.
Raadslid Pol Van Den Driessche interpelleert over stationshal.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Geert Van Tieghem interpelleert over verplichte inschrijving van leefloners bij de VDAB.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
Raadslid Ilse Coopman interpelleert over bevrijdingsfeest.
Raadsleden Barbara Roose, Karin Robert en Karel Scherpereel komen tussen.
Schepen Nico Blontrock en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Nele Caus interpelleert over leegstand in Brugge.
Raadslid Chris Marain komt tussen.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
Raadslid Doenja Van Belleghem interpelleert over stand van zaken nieuwe zeesluis.
Raadsleden Andries Neirynck, Pol Van Den Driessche, Jean-Marie De Plancke en Sandra Wintein komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Van het dringend besluit van de burgemeester dient te worden kennis genomen in de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Er wordt kennisgenomen van het dringend besluit van de burgemeester betreffende de veiligheids- en verkeersmaatregelen naar aanleiding van de Champions play-off tussen Club Brugge KV en RSC Anderlecht van zondag 7 april om 18u30 in het Jan Breydelstadion.
Raadsleden Nele Caus en Chris Marain komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw en Sandrine De Crom antwoorden.
Van het dringend besluit van de burgemeester dient te worden kennis genomen in de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Er wordt kennis genomen van het dringend besluit van de burgemeester betreffende de veiligheids- en verkeersmaatregelen naar aanleiding van de wedstrijd tussen Club Brugge KV en PAOK FV van donderdag 11 april om 21u00 in het Jan Breydelstadion.
Het GAS-jaarverslag 2023 bevat informatie en cijfermateriaal m.b.t. de afhandeling van alle ontvangen GAS-vaststellingen in de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Er wordt vooral stilgestaan bij de objectieve cijfergegevens, maar waar mogelijk worden deze – ter verduidelijking – ook verder subjectief toegelicht.
Belangrijke opmerking is dat bij de opmaak ervan dd. 26/03/2024 nog veel dossiers lopende zijn, waardoor de cijfers nadien nog kunnen wijzigen.
In dit GAS-jaarverslag wordt vaak verwezen naar de wetgeving en de gebruikte reglementering. De GAS-Wet (en latere wijzigingen) en het GAS-kaderreglement werden toegevoegd in bijlage; voor de lokale reglementen en verordeningen die een beroep doen op de gemeentelijke administratieve sancties wordt verwezen naar de website van de stad en onze eigen webpagina https://www.brugge.be/gemeentelijke-administratieve-sancties. Ze worden ook uitgebreid toegelicht in het verslag.
De gemeenteraad neemt kennis van het GAS-jaarverslag 2023.
Raadslid Ilse Coopman komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Het jaarverslag 2023 van de dienst Ombudsman van de Stad Brugge agenderen op de zitting van de gemeenteraad van maandag 29 april 2024 bij 'Akten en Mededelingen'. De ombudsman zal op het berek 3, dat de zitting van de gemeenteraad vooraf gaat, zijn jaarverslag toelichten.
Er wordt kennis genomen van het jaarverslag 2023 van de dienst Ombudsman van de Stad Brugge (in bijlage) en het jaarverslag agenderen op de zitting van de gemeenteraad van maandag 29 april 2024 bij 'Akten en Mededelingen'.
Bomen en groen in de stad hebben veel positieve effecten op de leefomgeving: ze verbeteren de waterhuishouding, beperken de opwarming van de stad en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Daarnaast vergroten bomen en groen de biodiversiteit, maken de omgeving prettiger om in te leven en hebben een positieve invloed op de gezondheid. Het is dus van groot belang om de groenvoorzieningen in de stad te koesteren. Tegelijkertijd worden de effecten van klimaatverandering steeds meer zichtbaar in onze leefomgeving. Ook de groenvoorzieningen worden niet gespaard. Zij zijn vaak niet bestand tegen de hete en droge zomers en de grote hoeveelheid regen die op andere momenten in korte tijd valt. Het gevolg is de achteruitgang van zowel de kwaliteit als het beheer van het openbare stadsgroen.
De vraag is nu welk stadsgroen wel toekomst- en vooral klimaatrobuust is. Hiervoor kunnen onderzoeksresultaten vanuit de (bos)ecologie worden benut. Min of meer natuurlijke ecosystemen lijken namelijk vaak beter bestand tegen droogte en klimaatverandering. Dit heeft voornamelijk te maken met de bodemopbouw, het bodemleven en de vegetatiesamenstelling, die in een natuurlijk systeem beter op elkaar zijn afgestemd.
De partners in dit project zullen, samen met de onderzoeksinstellingen Ugent en Kragten, onderzoeken welk stadsgroen klimaatrobuust is. Er wordt hiervoor ingezet op 3 soorten stadsgroen (kleinschalig, middelgroot en grote groengebieden).
Pilots Brugge
Stad Brugge zet in op twee pilots in dit projectvoorstel.
Ten eerste een pilot in het werkpakket rond kleinschalig groen voor het ontwikkelen en uittesten van het multilayer concept. Brugge schuift hiervoor de ontharding en vergroening van de Annuntiatenstraat naar voor.
De Annuntiatenstraat is een belangrijke verbindingsweg in de binnenstad voor de bewoners. De straat heeft momenteel zeer weinig groen en is zo goed als helemaal verhard. Tijdens warme dagen wordt het (net zoals op vele andere plaatsen in de binnenstad) heel warm (hittestress).
Ten tweede met Maleveld een pilot voor het werkpakket rond voorbereiding en uitvoering grote groenprojecten. Maleveld ligt in de “derde groene gordel” die het Brugse stedelijk gebied omsluit. Deze omvat de grotere groendomeinen, is belangrijk voor de leefbaarheid van de stad en heeft een belangrijke waterbergende en klimaatregulerende functie.
Het Brugse klimaatplan is ambitieus: tegen 2030 willen we de lokale uitstoot van CO₂ in Brugge verminderen met bijna de helft. Daarmee blijft Brugge op koers om de wereldwijde klimaatopwarming onder de 1,5°C te houden. Samen met alle Bruggelingen en Brugse organisaties, verenigingen, ondernemingen vormen we ‘BruggeNaarMorgen, samen naar een klimaatneutraal en -robuust Brugge tegen 2050’.
Het klimaatplan benoemt specifiek het klimaatrobuust maken van de stad en groene gordels. Binnen Maleveld is ruim 20ha vrij voor inrichting en bebossing met als doel een streekeigen biodiversiteit, verhoogde koolstofopslag en beperken van de hittestress.
Op basis van vooronderzoek zijn natuurdoelen en sociaal-recreatieve noden omschreven. Dit heeft geleid tot een gebiedsvisie die door het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) bekrachtigd is. Ook liet de stad door de UGent een literatuurstudie rond klimaatrobuuste aanplanttechnieken maken en een masterproef 'voorstel bebossing'.
We willen inzetten op een versnelde en gedetailleerde inventarisatie van alle natuurtypes. Met die telgegevens wil de stad klimaatrobuust aanplanten om de reeds aanwezige dier- en plantensoorten te behouden en tevens het habitat uit te breiden door ontsnippering tegen te gaan. Maar tevens potentiële habitats te detecteren en deze te implementeren in de bredere gebiedsvisie. Uit de literatuurstudie UGENT worden nieuwe planttechnieken (tijdstip van aanplant, additieve waterkristallen, uitheemse en niet-invasieve plantensoorten,…) opgelijst, deze worden uitgeprobeerd en gemonitord.
Voor beide pilots zal de vergroening/aanplant gebeuren met burgerparticipatie o.a. door geboortebos-acties en specifieke doeleinden zoals ‘week van het bos’ e.a. De stad heeft hierin een jarenlange traditie.
De stad Brugge zal ook werkpakketleider zijn voor WP6, het werkpakket waar project Maleveld is in opgenomen. Als werkpakketleider staan we in voor de coördinatie en de uitvoering van de activiteiten in het werkpakket en coördineren we overleg en afstemming tussen de pilots onderling. Om de samenwerking en kennisuitwisseling te stimuleren zullen enkele workshops georganiseerd worden.
De uitvoering en coördinatie van het project zal opgenomen worden vanuit de cluster openbaar domein in samenwerking met de strategische cel/subsidiewerking en andere diensten waar nodig.
Budget
Het budget voorzien voor de stad Brugge is 521.520 euro met 50% subsidie. Dit omvat de werken aan de beide pilots + werkingsmiddelen (424.000 euro), staff costs (84.800 euro) en overhead (12.720 euro).
De cofinanciering van 260.760euro (50%) is reeds voorzien in het MJP (bestaande staff cost en aanleg pilots). Er is geen meerkost.
Het totaalbedrag van de shared costs voor de stad Brugge is 18.385,24 euro. Dit is de ondersteuning door lead partner voor de duur van het project. Bij 1e doorstorting van de subsidie wordt 40% ingehouden, 2e doorstorting 40% en bij de laatste doorstorting 20%. Dit wordt per projectpartner berekend a rato projectbudget en is meegenomen in partnerschapsakkoord.
Subsidiëringscode EUSTADSGROEN.
Zie excel in bijlage voor de financiële dimensies.
Link beleidsprogramma
220. We wapenen ons tegen de effecten van de klimaatverandering door in te zetten op groenblauwe dooradering van het stedelijk weefsel en maatregelen te nemen die leiden tot een overstromingsrobuust openbaar domein. Door de gevolgen van de klimaatverandering verhogen de toekomstige risico’s op zowel watertekorten, overstromingen als hitte-effecten in de stad. Door het openbaar domein slim in te richten met voldoende groen en door extra ruimte te geven aan het water, vangen we de gevolgen van de klimaatveranderingen veel beter op.
265. Met de juiste ruimtelijke beleidskeuzes bereiden we ons voor op een duurzame en klimaatneutrale toekomst.
268. Hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatadaptatieve maatregelen worden geïntegreerd in de ruimtelijke ordening.
Link met het klimaatplan
Brug 6: Brugge is klimaatrobuust:
- Pijler 14: Brugge is een slimme waterstad;
- Pijler 15: Brugge is een blauw-groene stad;
- Pijler 16: klimaatrobuust worden we samen.
De gemeenteraad neemt kennis van het goedgekeurde projectvoorstel 'klimaatrobuust stadsgroen'.
In 2023 zijn verschillende schenkingen en aankopen gebeurd voor de verrijking van de collecties van Musea Brugge.
De lijst met het overzicht van alle in 2023 in volle eigendom verworven kunstobjecten is in bijlage opgenomen, aangevuld met foto's van de objecten.
De gemeenteraad neemt kennis van de verwerving van kunstobjecten voor de collectie van Musea Brugge in 2023.
Het reglement op de werking van het stedelijk Meldpunt hanteert de volgende omschrijving van een melding: een neutrale uiting van een burger over een situatie, een gebrek of een tekortkoming waarbij de tussenkomst van een stadsdienst of een dienst aangeboden door derden mogelijk noodzakelijk is. Een melding is in tegenstelling tot een klacht neutraal van aard.
Burgers kunnen op verschillende manieren een melding doorgeven aan de Stad: online via de website, via e-mail of sociale media (Facebook, Instagram en Twitter) maar ook telefonisch via het contactcenter of persoonlijk via de onthaalbalie van het Huis van de Bruggeling of de deelgemeentehuizen. Sedert november 2022 kunnen meldingen bovendien ook doorgeven worden via de nieuwe StadsApp van Brugge.
Burgers zijn een belangrijke bron van meldingen. Het doorgeven van meldingen via het Meldpunt door burgers wordt actief gestimuleerd en wordt gezien als uiting van betrokkenheid en participatie. Meldingen worden ook vaak doorgegeven door de gemeenschapswachten. Het afhandelen van de meldingen gebeurt steeds door de bevoegde diensten. In geval geen categorie wordt geselecteerd, komt de melding bij de cluster Klant terecht die de melding vervolgens dispacht.
De cluster Klant zal ook onderzoeken waarom bepaalde meldingen door diensten worden geparkeerd. Bij langer openstaande meldingen wordt samen met de inhoudelijk verantwoordelijke dienst onderzocht wat er kan gebeuren om de meldingen van een oplossing te voorzien. Deze monitoring van meldingen zorgt er voor dat meldingen die tussen diensten heen-en-weer worden gestuurd (zogeheten ‘pingpongen’) worden onderschept. De cluster Klant treedt dan sturend op door actief te bemiddelen tussen diensten. Daarnaast worden door het centrale beheersysteem voor de meldingen automatische e-mails ter herinnering gestuurd naar de verantwoordelijke van een melding. Deze herinneringsmails worden op geregelde tijdstippen verstuurd om de diensten te herinneren aan de antwoordtermijn van 30 dagen.
Behalve de cluster Klant speelt ook de Ombudsman een belangrijke en grote rol in het bewaken van de antwoordtermijnen. Wanneer een stadsdienst een melding gedurende 60 kalenderdagen zonder aanwijsbare reden onbeantwoord laat, neemt de Ombudsman de melding over. Dan kan de melding overgenomen worden als een tweedelijnsklacht .
Uit het jaarverslag kunnen volgende conclusies opgemaakt worden:
Er wordt kennis genomen van het jaarverslag 2023 van het stedelijk Meldpunt.