Terug
Gepubliceerd op 27/02/2025

2025_GR_00101 - Lokaal mondiaal - Mondiaal Partnerschap Brugge-Ebolowa - evaluatie 2024 - planning 2025 - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 24/02/2025 - 18:30 stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht, Voorzitter; Dirk De fauw; Mathijs Goderis; Franky Demon; Mieke Hoste; Minou Esquenet; Pascal Ennaert; Nico Blontrock; Pieter Marechal; Olivier Strubbe; Pablo Annys; Yves Buysse; Wouter Bossuyt; Dolores David; Sandrine De Crom; Jasper Pillen; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; Pol Van Den Driessche; An Braem; Alexander De Vos; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Doenja Van Belleghem; Carlos Knockaert; Brigitte Balfoort; Karel Scherpereel; Raf Reuse; Nele Caus; Barbara Roose; Maaike De Vreese; Rani Hoste; Joke Knockaert; Ellen De Smet; Elias Verrecas; Samia Helsmoortel; Liesbeth Degryse; Eva Vanhoorne; Marc Vandepitte; Tom Vandendriessche; Pragya Timilsina; Jade NoĆ«; Martine Mouquet; Svitlana Musina; Marie Laeremans; Michiel Vanroose; Colin Beheydt

Afwezig

Martine Bruggeman

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Dirk De fauw
2025_GR_00101 - Lokaal mondiaal - Mondiaal Partnerschap Brugge-Ebolowa - evaluatie 2024 - planning 2025 - goedkeuring. 2025_GR_00101 - Lokaal mondiaal - Mondiaal Partnerschap Brugge-Ebolowa - evaluatie 2024 - planning 2025 - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Evaluatie 2024

  1. Administratie en praktische voorbereiding

Om de verschillende projecten en samenwerkingen tussen de partners goed voor te bereiden en op te volgen, worden in functie van het actieplan werkbezoeken georganiseerd. In 2024 vonden er geen werkbezoeken naar Ebolowa plaats, maar wel in Brugge.

  • In maart kwam de Kameroense coördinator van het partnerschap naar Brugge ter voorbereiding van de subsidiedossiers voor de Provincie West-Vlaanderen en VIKAP (voorheen G-stic), het klimaatactieprogramma van de Vlaamse overheid voor projecten in het Globale Zuiden.
  • In juni kwam een delegatie van Ebolowa kennismaken met het lokaal sociaal beleid en jongerenprojecten en liep een Kameroense collega 3 dagen stage bij het stadsarchief met als doel kennis op te doen om een archiefsysteem in de stad Ebolowa op te zetten. Aansluitend was de delegatie te gast op Feest in ’t Park, waar het partnerschap in de kijker werd gezet.
  • In oktober vond er een uitwisseling plaats tussen de Universiteit van Ebolowa, Howest, Vives en KU Leuven om te bekijken of er samenwerkingsmogelijkheden zijn in de toekomst. Dit werd door de Universiteit van Ebolowa zelf bekostigd. 

2. Duurzame stedelijke ontwikkeling

2.1. Fair Trade

Ebolowa en Brugge zijn Fair Trade Steden en zien dit als een mooie gemene deler om rond samen te werken. In beide steden zijn er campagnes om inwoners, handelaars, scholen en stadspersoneel te sensibiliseren over het belang en de impact van eerlijke handel. Omdat Ebolowa een cacaoregio is en Brugge een chocoladestad, ligt de focus binnen dit partnerschap vooral op het verduurzamen van de cacao-en chocoladeketen (SDG 12, duurzame productie en consumptie).

      Traject Ebolowa

Om te komen tot een duurzame cacaoketen in Ebolowa, wordt gefocust op cacaoproductie én – verwerking. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen werden dit jaar onderstaande acties gerealiseerd:

  1. Capaciteitsopbouw

Klimaatverandering is ook in de cacaoteelt meer en meer voelbaar. Langere periodes van droogte en hevige regenbuien zorgen ervoor dat de producenten zich hieraan moeten aanpassen door nieuwe productietechnieken toe te passen, andere plantsoorten te gebruiken en nieuwe vormen van inkomen te zoeken uit landbouw of verwerking van cacao. Dankzij een samenwerking met de lokale landbouwschool CRA, de GIC PALUCP (organisatie gespecialiseerd in bosbouwproducten) en het departement voor kleine en middelgrote ondernemingen, werden tijdens de Week van de Fair Trade 100 deelnemers hierin getraind. Dit moet hen nu in staat stellen om hun productie- en oogstproces te verbeteren in tijden van klimaatverandering. Tegelijk werden er ook hands-on workshops ingericht om cacao te verwerken in nevenproducten zoals compost, boter, cacaosnoep, chocolade, cosmetica… Op die manier kunnen ze naast de verkoop van cacaobonen een extra inkomen genereren dat hen in staat stelt een stabieler leven te hebben. De vraag naar dit soort activiteiten en producten neemt jaar na jaar toe.

 2. Logistieke ondersteuning coöperaties

Cacao is een belangrijke economische drijfveer in Ebolowa. Heel veel mensen zijn er afhankelijk van.  De klimaatverandering heeft een negatieve impact op de cacaoplantages. Het juist behandelen van de cacaobomen is van cruciaal belang voor het inkomen van de cacaoboeren. 5 cacaocoöperaties, goed voor 450 cacaoproducenten, kregen logistieke ondersteuning om de opgedane kennis van de training om te zetten in praktijk. Daarom werd dit jaar vooral geïnvesteerd in werkmateriaal, plantgoed en gewasbeschermingsmiddelen om het productieproces te versterken binnen een context van klimaatverandering.

      3. Visibiliteit

In augustus stond de Week van de Fair Trade in Ebolowa volledig in het teken van waardenketenontwikkeling en eerlijke handel. Niet alleen werden vrouwen en ambachtslieden getraind in de verwerking van cacao, ook hun  producten werden lokaal in de kijker gezet zodat meer en meer inwoners hun weg vinden naar lokaal gemaakte producten. Op termijn zal dit de lokale economie versterken.

      4. Voorbereiding stedelijk atelier

Uit een haalbaarheidsstudie bleek dat de vraag naar chocoladeproducten en cosmetica op basis van cacao groot is in Ebolowa en de omliggende steden. Een stedelijk atelier waar deze producten vervaardigd en verkocht kunnen worden én waar ook opleiding kan gegeven worden is een must. Samen met de Gilde van de Brugse chocolatiers werden de plannen voor dit atelier verder vormgegeven en werd er een subsidie aanvraag bij de Provincie West-Vlaanderen ingediend en goedgekeurd. Zie 5.1.

Traject Brugge

Sinds 2023 doneert de Gilde van de Brugse Chocolatiers 50 cent per verkochte reep ‘Sjokla’ aan waterprojecten in Ebolowa. De opbrengst voor 2024 bedraagt 4050 €.

In 2024 werd een proefproject gestart met een mini-versie van Sjokla. Deze kleine Fairtrade chocolaatjes met het logo van Stad Brugge op, kunnen ingezet worden door alle stadsdiensten. Ze worden gebruikt tijdens activiteiten, events, beurzen of vergaderingen met externen om het duurzame imago van Stad Brugge kracht bij te zetten. 17 verschillende diensten maakten hiervan reeds gebruik. In 2025 volgt een evaluatie van dit proefproject en wordt samen met dienst communicatie en citymarketing bekeken in hoeverre de mini-sjokla’s structureel kunnen worden ingebed als citymarketingproduct van stad Brugge.

Studenten van Howest voerden een onderzoek naar het potentieel van Sjokla als relatiegeschenk voor bedrijven en organisaties. Indien gewenst kan Sjokla nog verder gepromoot worden naar specifieke doelgroepen, maar ook naar OCMW en Politie.

     2.2. Openbaar domein

2.2.1 ondersteuning noden ‘USEP’-jongeren

In oktober startten opnieuw 40 jongens en 10 meisjes aan het USEP-project. Dit is een sociaal tewerkstellingsproject waarbij ze een specifieke opleiding krijgen in groenbeheer, constructie of andere vaardigheden waarmee ze nadien zelfstandig of binnen een bedrijf aan de slag kunnen.

2.2.2. herbebossing publieke ruimte Ebolowa / CO2-bijdrage

De sinds 2021 opgerichte stedelijke plantenkwekerij is intussen een vaste waarde. Dit jaar werden meer dan 1000 fruit- en sierbomen uitgeplant in openbaar domein met medewerking van de SDG – clubs (zie verder) en medewerkers van Unicef Kameroen. Het onderhoud van de plantenkwekerij gebeurt door enkele USEP-jongeren. De bomen die in 2022 werden uitgeplant, zorgen intussen voor schaduwplekken en fruit. Maar ook hier is klimaatverandering voelbaar en wordt het in de steeds langer wordende droge periodes soms moeilijk om de uitgeplante boompjes te bewateren.

2.3. Milieu/omgeving: drinkbaar water

In augustus gingen de werkzaamheden van start voor een drinkwatervoorziening op zonne- energie in de wijk Adoum. Hierbij werd eerst gestart met een onderzoek van de projectlocatie om het juiste waterpeil te vinden. Dit is cruciaal om op lange termijn voldoende drinkwater te kunnen voorzien. De werken zullen in de loop van het voorjaar 2025 voltooid zijn. Dit drinkwaterpunt wordt gerealiseerd d.m.v. eigen budget van Ebolowa en van de bijdragen van de jubilarissen en de actie ‘Sjokla for water’ (opbrengst 2023).

Emmanuel Van Houtte van Aquaduin en tevens voorzitter van de mondiale raad, voerde samen met Eric Oyono, waterexpert van Ebolowa een diagnostisch onderzoek van de drinkwatervoorziening uit. Hieruit kwamen een aantal voorstellen voor verbetering, waaronder de rehabilitatie van de bestaande infrastructuur in de wijk Bissok. Met de financiële steun van Aquaduin (8.256 euro) kregen 1500 inwoners opnieuw toegang tot drinkbaar water.

 3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie

3.1. Communicatie en sensibilisatie

Zowel in Brugge als in Ebolowa werd ingezet op communicatie rond het partnerschap via geschreven pers en social media. In Ebolowa tijdens activiteiten van de Week van de Fair Trade, de dag van het toerisme en tijdens de UN Habitat Day. In Brugge eveneens tijdens de Week van de Fair Trade, op Feest in ’t Park en het Signaalfestival van Villa Bota.

3.2. SDG project scholen Ebolowa

Net als in Brugge werd in september ook in Ebolowa een ‘week van de duurzame gemeente’ georganiseerd. Dit is voor Ebolowa een goede kapstok om haar inwoners te informeren over de SDG’s en de acties die de stad in dat verband onderneemt. Tegelijk is zo’n campagneweek een ideale gelegenheid om jongeren te mobiliseren om de principes van duurzaamheid uit te dragen naar hun omgeving. De 6 SDG-clubs, waarin zowel leerlingen als leerkrachten vertegenwoordigd zijn, kregen educatief en promomateriaal om de andere leerlingen van hun school te informeren en enthousiasmeren voor hun acties. Omwille van de hevige regenval die week waarbij bepaalde wegen waren afgesloten voor verkeer, konden bepaalde acties niet doorgaan. Deze werden dan op een ander moment hernomen. De 6 SDG-clubs hebben ook gekozen voor een gemeenschappelijke actie, namelijk het recycleren van plastic, wat echt een probleem is in Ebolowa. De CUE voorziet in materiaal om het afval te verzamelen en zorgt voor het transport naar de technische school, waar het door de leerlingen wordt verwerkt in nieuwe producten. Dit zal in het voorjaar van 2025 tot uitvoering komen. Verder zijn er op de scholen ook voorbereidingen getroffen om in 2025 van start te gaan met fruitboomkwekerijen.

3.3. Samenwerking en uitwisseling tussen scholen in Brugge en Ebolowa stimuleren

In oktober vond een uitwisseling plaats tussen Université d’Ebolowa en de KU Leuven – Campus Brugge, Howest en Vives. Hoofddoel was kennis te maken met de organisatiestructuur, de opleidingen die worden aangeboden en de mogelijke samenwerkingen of uitwisselingen die in de toekomst georganiseerd kunnen worden tussen de betrokken partners. Dit werd zelf bekostigd door de Universiteit van Ebolowa. Het is dan ook aan de hogescholen en universiteiten zelf om na te gaan waarin een eventuele samenwerking kan bestaan en hoe deze gefinancierd kan worden.

De scholenbanden tussen Middenschool Brugge en Lycée Classique et Moderne en tussen Sint-Katrientje en hun partnerschool in Ebolowa werden na twee jaar afgerond. De samenwerking tussen de scholen stopt enerzijds omwille van personeelswissels en anderzijds omdat de VVOB geen (financiële) ondersteuning meer biedt voor scholenbanden.

3.4. Capaciteitsopbouw collega’s

De personeelsleden van de Communauté Urbaine d’ Ebolowa moeten verder professionaliseren om te kunnen beantwoorden aan de noden van hun stad. Ook de nood aan digitalisering van de werking dringt zich op. Dus kregen 20 medewerkers computertraining en werden de basisbeginselen van word, excel en Publisher aangeleerd. Daarnaast werd 1 medewerkster verder ondersteund in haar opleiding tot archivaris zodat ze een systeem voor archivering kan uitwerken voor de stadsadministratie.  

4. Erkenning partnerschap

De multi-stakeholder benadering en specifieke focus van het partnerschap van Brugge en Ebolowa wordt gezien als een goed voorbeeld voor andere lokale besturen en als een vernieuwend model voor internationale samenwerking. Dit werd toegelicht op:

  • het World Fair Trade Forum van WFTO in Kaapstad;
  • de International Fair Trade Town Conference in Drakenstein;
  • de online webinar van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD);
  • de stedenband tweedaagse van de VVSG;
  • de Afrifoodlinks consortiummeeting in Kaapstad.

In oktober organiseerde dienst Toerisme samen City Destinations Alliance het City DNA-congres in Brugge. City Destinations Alliance wou een bijdrage leveren aan een sociaal project en koos voor het schoontuin-project van de SDG-clubs in Ebolowa. De 400 euro die ze doneerden zal besteed worden in het voorjaar van 2025 voor het aanplanten van fruitbomen in 6 verschillende scholen. 

5. Budget

Budget 2024  - UITGAVEN

Begroting 2024

Rekening 2024

Budget

 

 

Budget Brugge

€ 28.283,50

€ 21.324,56

budget Brugge (13.080 € acties Ebolowa, 7974,56 € acties Brugge)

€ 20.750,00

€ 21.324,56

budget Brugge > cofinanciering investeringssubsidie Provincie- atelier >  naar 2025

€ 7.533,50

€ 0,00

Budget Ebolowa

€ 23.806,00

€ 27.691,97

Totaal

€ 52.089,50

€ 49.016,53

Externe financiering 2024 - voorzien

 

 

Subsidie Provincie West-Vlaanderen - partnerschap

€ 20.000,00

€ 20.000,00

Fonds 'Ebolowa' van jubilarissen 2023

€ 10.150,00

€ 10.150,00

Fonds 'Sjokla for water' 2023

€ 5.945,00

€ 5.945,00

Totaal

€ 36.095,00

€ 36.095,00

Externe financiering 2024 – extra verworven/niet voorzien

 

 

Financiële bijdrage Aquaduin

€ 8.256,00

€ 8.256,00

Financiële bijdrage City Destinations Alliance > naar 2025

€ 400,00

€ 0,00

Subsidie Food Clic - Ebolowa

€ 1.000,00

€ 1.000,00

Budget universiteit Ebolowa,KU Leuven, Howest, Vives

€ 5.000,00

€ 5.000,00

Totaal

€ 14.656,00

€ 14.256,00

TOTAAL

€ 102.840,50

€ 99.367,53

Er werd  99.367,53 € besteed aan het partnerschap, waarvan 21.324,56 € door Stad Brugge. Ebolowa zelf besteedde 27.691,97 euro aan het partnerschap. De overige uitgaven t.b.v. 50.351€ werden bekostigd d.m.v. subsidies en fondsen. De 14.656 euro was bij de opmaak van het actieplan niet voorzien, maar werd in de loop van 2024 verworven. In bijlage is een detailweergave van de rekening 2024 terug te vinden.

6. Subsidies en fondsen

6.1. Vikap subsidie

In 2024 werd samen met Rikolto en VITO het subsidiedossier ‘Chocolate4Climate’ uitgewerkt en ingediend bij VIKAP, het Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma (2024_CBS_02399), voorheen G-stic. De inzet was om verdere financiering voor de versterking van een klimaatslimme cacaoketen in Ebolowa te bekomen, maar de aanvraag werd niet weerhouden. Van de 41 projectvoorstellen die de jury ontvankelijk verklaarde, waaronder ‘Chocolate4Climate’, werden er slechts 14 geselecteerd voor subsidiëring. Het projectvoorstel werd als kwalitatief sterk beoordeeld, maar kon wegens de budgettaire beperkingen niet meegenomen worden in de selectie. Het werk en de contacten die we tijdens de voorbereiding hebben opgebouwd zijn echter niet verloren en kunnen worden ingezet voor mogelijke toekomstige projecten.

6.2. Afrifoodlinks en Food Clic

Brugge is sinds 2022 een sharing city en Ebolowa een network city binnen het Afrifoodlinks project (2022_CBS_00665). Dit is een lerend netwerk dat transformatie van stedelijke duurzame voedselsystemen in Afrika en Europa beoogt. Dankzij dit netwerk ondertekende Ebolowa in 2024 het Milan Urban Food Policy Pact, wat resulteerde in een gunstig beoordeelde kandidatuur voor een ander Europees project ‘Food Clic’. Door dit project zal Ebolowa haar voedselsystemen beter in kaart kunnen brengen en de noden beter kunnen capteren. Ebolowa wordt voorzien van opleiding, begeleidingsmateriaal en strategische ondersteuning en zal deelnemen aan peer-to-peer uitwisselings- en netwerkmogelijkheden met proefstadsregio's, consortiumpartners en kennisexperts. Food Clic dekt de reiskosten voor Ebolowa en workshops die in het kader van dit project georganiseerd worden in Ebolowa.

6.3. Subsidie Provincie West-Vlaanderen

Het Partnerschap Brugge-Ebolowa krijgt de financiële ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen i.k.v. het reglement voor internationale samenwerking tussen gemeenten/steden. Gedurende 3 jaar (2023-2024,2024-2025 en 2025-2026) wordt een toelage van 60.000€ of 20.000€/jaar voorzien om het actieprogramma rond het verduurzamen van de cacao- en chocoladeketen te realiseren.

Daarnaast werd door de Gilde van de Brugse Chocolatiers een aanvraag ingediend bij de Provincie West-Vlaanderen voor een investeringssubsidie om in Ebolowa een stedelijk atelier voor cacaoverwerking te realiseren (zie punt 2.1.1 – 4). De raming van dit project werd geschat op 389.050 €. De Provincie kent de chocoladegilde een subsidie toe van 60.000 euro, mits een cofinanciering van 15.000 €. De chocoladegilde voorziet zelf een bedrag van 7.466,5 €. Stad Brugge voorziet een nominatieve toelage (64960100 – BI016000 – SA00399) van 7.533,50€ voor Ebolowa via het investeringskrediet van Lokaal Mondiaal (BI016000 – SA00398 -23000001) d.m.v. aanpassing meerjarenplan. Het resterende bedrag wordt door Ebolowa bijgepast. De bedoeling is met dit project van start te gaan in 2025.

Actieplan 2025

1. Administratie en praktische voorbereiding

In functie van het actieplan 2025, de voorbereiding van de samenwerkingsovereenkomst 2026-2030 en de realisatie van het atelier voor cacaoverwerking zullen werkbezoeken plaatsvinden in Ebolowa en Brugge. Het eerstvolgende werkbezoek vindt plaats van 6-11/03 in functie van het chocoladefestival in Brugge.

      2. Duurzame stedelijke ontwikkeling

2.1. Fair Trade

Wat het traject in Ebolowa betreft, zal 2025 volledig in het teken staan van de voorbereiding van het cacaoverwerkingsatelier. De aanbesteding van een firma voor de constructie van het atelier, de zonnepanelen, het waterpunt, …

Intussen wil Ebolowa ook bekijken met experts hoe het atelier het beste gemanaged en beheerd kan worden. Zowel naar capaciteitsopbouw als financieel beheer, wordt gezocht naar de juiste begeleiding. De logistieke ondersteuning die jaarlijks wordt voorzien voor de coöperaties zal nu gebruikt worden voor de logistieke uitrusting van het atelier. De Week van de Fair Trade zal ook dit jaar opnieuw georganiseerd worden in Ebolowa.

In Brugge ligt de focus op het chocoladefestival ‘Bruges in Choc’ dat op 8 en 9 maart 2025 plaatsvindt in de Brugse stadshallen. Dit festival staat in het teken van duurzame chocolade en wordt georganiseerd door de Gilde van de Brugse chocolatiers i.s.m. Lokaal Mondiaal (2023_CBS_05701). Enkele leden van de cacaocoöperaties in Ebolowa zullen aanwezig zijn om demonstraties en duiding te geven. De opbrengst van het chocoladefestival gaat naar de bouw van het atelier voor cacaoverwerking in Ebolowa. Hiervoor wordt een persmoment voorzien.

Daarnaast wordt in 2025 het proefproject rond de mini-sjokla’s geëvalueerd. Samen met Communicatie en Citymarketing wordt bekeken of en hoe Sjokla structureel kan ingebed worden als citymarketingproduct van Stad Brugge. Dienst communicatie en citymarketing geeft volgend advies (zie advies):

1. de samenwerking met Ebolowa moet visueel op een coherente manier geïntegreerd worden binnen het (nieuwe) merkenbeleid van Stad Brugge.

2. Het is belangrijk dat de branding, marktpositionering en communicatie van Sjokla afgestemd worden op de algemene merkstrategie van Stad Brugge. De eindbeslissing hierover ligt bij Communicatie & Citymarketing, in nauw overleg met de betrokken diensten. 

Ook de samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse Chocolatiers voor de productie van Sjokla wordt opnieuw verlengd. Dienst algemeen bestuur geeft hiervoor positief advies.

     2.2. Lokale economie

     2.2.1. Food Clic

Ebolowa krijgt financiële en technische ondersteuning van het EU-project Food Clic voor de organisatie van een aantal workshops rond stakeholder-en datamapping dat als basis moet dienen voor de uitbouw van een stedelijke duurzame voedselstrategie. De uitwisselingen die plaatsvinden i.k.v. dit project worden eveneens bekostigd door ICLEI Africa, coördinator van het project.

2.2.2. Stedelijk atelier voor cacaoverwerking

     In 2025 wil Ebolowa starten met de bouw van het stedelijk atelier voor cacaoverwerking. Hiervoor wordt een budget van 389.050 euro voorzien (zie eerder).

     2.3. Openbaar domein

    De ondersteuning van de USEP-jongeren en de plantenkwekerij blijven een vaste waarde, ook in 2025. Ebolowa voorziet hiervoor de nodige middelen.

    2.4. Milieu en omgeving

De opbrengst van de jubilarissen van 2024 (10.135€) en van de actie ‘Sjokla for water’(4.050€) zal in 2025 geïnvesteerd worden in een drinkwaterpunt voor het stedelijk atelier voor cacaoverwerking. Dit zal ook de omwonenden van water voorzien.                   

3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie

3.1. Promotie en communicatie

Zowel Brugge als Ebolowa dragen het partnerschap uit via diverse communicatiekanalen.

3.2. Ondersteuning SDG-clubs

De SDG-clubs van Ebolowa zullen opnieuw deelnemen aan de ‘Week van de Duurzame Gemeente’ en willen hun bereik ook verder uitbreiden naar jonge ondernemers. Het recyclageproject dat in 2024 werd opgestart zal dit jaar operationeel zijn. De schooltuinen van de SDG-Clubs zullen mede met de financiële bijdrage van City Destinations Alliance (400 euro) gerealiseerd worden.

3.3. Capaciteitsopbouw collega’s

Door de werkbezoeken van de voorbije jaren, is vastgesteld dat samenwerking op vlak van bestuurskrachtversterking nog veel potentieel heeft. Uitwisseling van collega’s op vlak van lokaal sociaal beleid, jeugd, informatica, hrm, archivering, cultuur, openbaar domein, …

Dienst informatica voorziet vijf tweedehands en gebruiksklaar gemaakte laptops voor de collega’s van Ebolowa. Zie advies in bijlage. Op die manier kan de stadsadministratie van Ebolowa ook verder professionaliseren. Vanuit het Food Clic- project krijgt Ebolowa ook training rond dataverwerking i.k.v. hun stedelijk voedselsysteem.

4. Budget

Voor 2025 is voor het mondiaal partnerschap een totaalbudget voorzien van 470.860 euro, waarvan 26.643,50 euro van Stad Brugge en 327.000 euro van Stad Ebolowa. De overige uitgaven worden gedekt met middelen van fondsen en subsidies. Hierbij een overzicht van de beschikbare middelen:

Budget 2025  - UITGAVEN

 Begroting 2025

Mondiaal partnerschap

 

budget

€ 46.110,00

budget Brugge

€ 19.110,00

budget Ebolowa

€ 27.000,00

externe financiering

€ 35.700,00

subsidie Provincie WVL - partnerschap

€ 20.000,00

bijdrage City Destination Alliance     (budget 2024)

€ 400,00

subsidie Food Clic Ebolowa

€ 3.300,00

subsidie/fonds rehabilitatie waterpunt l'hopital (onder voorbehoud)

€ 12.000,00

totaal partnerschap

€ 81.810,00

Atelier cacaotransformatie -inclusief waterpunt

 

budget 

€ 307.533,50

Budget Ebolowa

€ 300.000,00

budget Brugge - investering> toelage 2024> 2025

€ 7.533,50

externe financiering

 € 81.651

fonds 'Ebolowa' van jubilarissen 

€ 10.135,00

fonds 'Sjokla for water' 2024   

€ 4.050,00

subsidie Province WVL aan Gilde

€ 60.000,00

cofinanciering Gilde van de chocolatiers  

€ 7.466,50

totaal atelier

 € 389.184,5

TOTAAL

€ 470.860,00

 

Het partnerschap Brugge-Ebolowa krijgt de financiële ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen i.k.v. het reglement voor internationale samenwerking tussen gemeenten/steden. Gedurende 3 jaar (2023-2024,2024-2025 en 2025-2026) wordt een toelage van 60.000 euro of 20.000 euro/jaar voorzien om het actieprogramma rond het verduurzamen van de cacao- en chocoladeketen te realiseren. De 20.000 euro is een nominatieve toelage voor Ebolowa (64960100 – BI016000 – SA00399).

De constructie van het stedelijk atelier voor cacaoverwerking in Ebolowa wordt geraamd op 389.185 euro.  De Provincie West-Vlaanderen voorziet de Gilde van de Brugse Chocolatiers hiervoor een investeringssubsidie van 60.000 euro, mits een cofinanciering van 15.000 euro. De chocoladegilde voorziet zelf een bedrag van 7.466,5 euro, Stad Brugge voorziet via aanpassing meerjarenplan een nominatieve toelage (64960100 – BI016000 – SA00399) voor Ebolowa van 7.533,50 euro  via het investeringskrediet van Lokaal Mondiaal (BI016000 – SA00398 -23000001). Ebolowa zelf voorziet 300.000 euro.

De fondsen van ‘Sjokla for water’ (4.050 euro) en van de jubilarissen 2024 (10.135  euro), samen 14.185 euro, worden in 2025 overgeschreven van de wachtrekening naar Ebolowa voor de realisatie van een waterpunt aan het atelier voor cacaoverwerking.

Ebolowa maakt deel uit van het EU-project ‘Food Clic’ en krijgt via die weg ook subsidies (3.300 euro) om werk te maken van een stedelijk duurzaam voedselbeleid.

De bijdrage van City Destinations Alliance (400 euro) werd eind 2024 uitbetaald aan Ebolowa en zal in het voorjaar van 2025 gebruikt worden i.k.v. de schooltuinen van de SDG-clubs.

5. Subsidies en fondsen

5.1. EU DEAR project: Connect for Global Change

Het EU DEAR project ‘Connect for Global Change’ wil initiatieven van organisaties steunen die inzetten op het informeren en betrekken van EU-burgers (voornamelijk jongeren) rond mondiale thema’s. Het doel is om zoveel mogelijk mensen aan te zetten zich te engageren in het creëren van een inclusieve, eerlijke, duurzame wereld. Het Entrepot - Villa Bota stelt voor om samen met Ebolowa een radio community-project op te starten om Brugse en Kameroense jongeren via radio met elkaar te connecteren rond deze thema’s. Dit jaar zal het Entrepot hiervoor een subsidieaanvraag indienen.  

5.2. Koning Boudewijnstichting

Uit de analyse van Emmanuel van Houtte (Aquaduin) en Eric Oyono (Ebolowa) blijkt dat met een investering van 12.000€ de site van het oude hospitaal weer voorzien kan worden van drinkbaar water. De rehabilitatie van het bestaande waterpunt kan een enorm verschil betekenen voor de buurtbewoners. Dit jaar zal gezocht worden naar fondsen of een subsidie om dit te kunnen realiseren, maar is nog onder voorbehoud. Een mogelijke piste is het Fonds Elisabeth en Amélie, dat steun biedt aan projecten van Belgische organisaties die zich in het Globale Zuiden inzetten voor een betere toegang tot de waterdistributie. Alleen kan de aanvraag niet door openbare instanties worden aangevraagd, dus worden de mogelijkheden nog verder verkend.

6. Advies Mondiale Raad

De mondiale raad steunt het mondiaal partnerschap en geeft positief advies voor de evaluatie 2024 en actieplan 2025.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de evaluatie (2024) en het actieplan (2025) van het mondiaal partnerschap Brugge - Ebolowa goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse chocolatiers voor de productie van 'Sjokla' goed.