Raadslid Nele Caus licht haar actuele vraag toe.
Raadslid Raf Reuse komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Cf. artikel 10 van het Huishoudelijk Reglement van de gemeenteraad wordt volgende actuele vraag van raadslid Nele Caus toegevoegd aan de agenda:
Zaterdag 22/2 kwam langs de Vesten opnieuw een zware boom naar beneden. Gelukkig bleef opnieuw de schade beperkt tot materiële schade en vielen er geen gewonden.
Ook hier is er sprake van een geluk bij een ongeluk. De boom kwam neer op een heel druk bereden fietspad langs de Hendrik Consciencelaan. Had dit zich tijdens de drukke ochtendspits voorgedaan, was dit een gans ander verhaal geweest. Daarnaast kwam deze ook terecht op woningen die niet bewoond zijn. Gelukkig maar.
Als men de beelden bekijkt van de omgevallen boom, blijkt dat het om een stokoude boom gaat die daarenboven volledig rot bleek binnenin.
Onze vraag luidt dan ook: hoe kon dit over het hoofd gezien worden? Er gebeuren toch op regelmatige basis gezondheidstesten om de staat van de bomen te controleren en eventuele risico's op te sporen?
Dit is het zoveelste incident op Brugs grondgebied met bomen op openbaar domein.
Wat zult u doen om erger te voorkomen en in welke mate worden de controles opgedreven en het beheersplan bijgestuurd om de veiligheid van onze inwoners en bezoekers maximaal te garanderen?
Alvast bedankt voor uw toelichting.
Raadsleden Nele Caus, Yves Buysse, Raf Reuse en Maaike De Vreese komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Het ingevoerde alcoholconsumptieverbod in de stationsomgeving van Brugge heeft reeds zijn nut bewezen. De proefperiode van deze tijdelijke politieverordening loopt af op 31 maart as. Er is, zoals vastgelegd in de gemeenteraadsbeslissing, een evaluatie gebeurd. Uit de bevraging blijkt dat een verderzetting van de proefperiode wenselijk is alvorens een definitieve beslissing te nemen aangaande de al dan niet invoering van een permanent alcoholconsumptieverbod in de stationsomgeving.
De gemeenteraad neemt kennis van de evaluatie die opgesteld is naar aanleiding van de tijdelijke politieverordening van 30 september 2024 met betrekking tot het alcoholconsumptieverbod in de stationsomgeving van de stad Brugge.
De gemeenteraad keurt de verlenging van de proefperiode van deze tijdelijke politieverordening tot 31 maart 2026 goed.
Bij de evaluatie van de verlengde proefperiode zal de gemeenteraad beslissen of het tijdelijk karakter van de politieverordening kan opgeheven worden en al dan niet definitief kan worden.
Raadsleden An Braem, Sandrine De Crom en Pol Van Den Driessche komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Het voorstel tot wijziging van de politieverordening met betrekking tot het strand en de duinen moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
In de politieverordening met betrekking tot het strand en de duinen van 15 september 2015, gewijzigd op 29 mei 2018, 25 juni 2019 en 19 december 2022, wordt
In artikel 33, 1 de toegelaten zones en tijdstippen als volgt gewijzigd:
“1. Van 15 maart tot 15 oktober, tussen 10.00 uur en 20.00 uur, zijn honden niet toegelaten:
In dezelfde periode zijn honden wel vrij maar onder toezicht van de eigenaars of begeleiders toegelaten in de strandzone tussen het einde van de zeedijk tot aan de grens met Blankenberge.
Van 16 oktober tot 14 maart zijn honden vrij maar onder toezicht van de eigenaars of begeleiders toegelaten op de gehele strandzone van Zeebrugge.
Bij aanwezigheid van één of meerdere zeehonden op het strand is de toezichthoudende eigenaar of begeleider van de hond steeds verplicht de hond aangelijnd te houden, zodanig dat de hond de zeehond(en) niet kan verstoren, in uitvoering van artikel 29."
De procedure tot aanwerving via mobiliteit (= categorie A)
Na het overmaken van de vacatures aan de dienst DGR DRP-P tot publicatie kunnen de personeelsleden van de geïntegreerde politie hun kandidaturen indienen. Na de benoeming door de gemeenteraad van de weerhouden kandidaten of bij delegatie door de Burgemeester, worden deze benoemingen gepubliceerd in het bulletin van het personeel (BPC). Het personeelslid betekent zijn beslissing om de betrekking al dan niet op te nemen aan DGR DRP-P, aan de overheden van vertrek en bestemming (binnen de 14 kalenderdagen te rekenen vanaf de datum van de betekening). Het benoemde personeelslid wordt in zijn nieuwe betrekking aangesteld op de eerste dag van de tweede referentieperiode volgend op zijn aanwijzing, tenzij anders bepaald.
Na een vruchteloze mobiliteitsronde, kan de politiezone zich onmiddellijk formeel engageren voor een aanwerving via de nieuwe selectieprocedure voor externe werving inspecteur van politie (laureaten).
De vacante plaatsen in het operationeel kader:
Middenkader: 2 plaatsen hoofdinspecteur van politie:
- 1 plaats teamcoach terrein regio (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamcoach interventiebeheer/wachtofficier (met mobiliteitsreserve).
Basiskader: 6 plaatsen inspecteur van politie:
- 1 plaats teamlid aangifte-onthaal (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamlid TOOP (met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats teamlid dispatching (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats rechercheur - unit LFCU (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve);
- 1 plaats rechercheur - unit geweld (gespecialiseerde functie, mobiliteitsreserve).
De selectiecommissie en -modaliteiten:
Selectiecommissie: HINP teamcoach terrein regio (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, waarnemend directeur operaties - vervanger: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie directie operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Katrien DE BLEECKERE, teamcoach terrein regio - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Sofie DESPIEGELAERE, teamcoach recherche.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Isabelle VANOOTEGHEM, teammedewerker Kabinet Korpschef - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: HINP teamcoach interventiebeheer/wachtofficier (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Hoofdcommissaris van politie Yves ROTTY, korpschef - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, waarnemend directeur operaties - vervanger: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer;
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Karen DANIELS, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Silke DE MEYER, teamcoach coördinatie beheer.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Bo BOCHER, teammedewerker Kabinet Korpschef - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP teamlid aangifte/onthaal (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Miguel DE KOSTER, adjunct-diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Hoofdinspecteur van politie Wendy VAN DAMME, teamcoach aangifte/onthaal - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Stefan WELVAERT, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Kelly BLEYAERT, teammedewerker verkeersbelemmeringen - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP wijkinspecteur (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie An-Sofie HATSE, diensthoofd coördinatie directie operaties - vervanger: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Inspecteur van politie Mieke DEKETELAERE, wijkinspecteur - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Tom MAERTENS, teamcoach terrein regio.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Charlotte VAN BELLE, teammedewerker regio - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP teamlid TOOP (met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Miguel DE KOSTER, adjunct-diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Leen GHEYLE, waarnemend directeur operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Inspecteur van politie Florence VAN DYCK, hondengeleider - vervanger: Eerste Inspecteur van politie Muriel VAN DAELE, teamlid TOOP.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Eerste Assistent Fabienne VERHAGEN, teammedewerker HR-Beheer - vervanger: Assistent Michael DESMEDT, teammedewerker HR-beheer.
Selectiecommissie: INP teamlid dispatching (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Arvid VAN PARYS, diensthoofd interventiebeheer - vervanger: Commissaris van politie Leen GHEYLE, waarnemend directeur operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Eerste Inspecteur van politie Ellen VAN PAEMEL, teamlid dispatching - vervanger: Hoofdinspecteur van politie Karen DANIELS, teamcoach interventiebeheer/wachtofficier.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Charlotte VAN BELLE, teammedewerker regio - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP rechercheur - UNIT LFCU (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, waarnemend directeur operaties - vervanger: Commissaris van politie Nico DEMAEGDT, adjunct-diensthoofd coördinatie operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie met bijzondere specialisatie ICT Cédric VAN BEVEREN, teamcoach recherche - vervanger: Eerste Hoofdinspecteur van politie Patrick MAECKELBERGH, teamcoach recherche.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Michael DE SMEDT, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Selectiecommissie: INP rechercheur - UNIT geweld (gespecialiseerde functie, met mobiliteitsreserve)
De voorzitter: Commissaris van politie Jordy HAVERBEKE, waarnemend directeur beheer - vervanger: Eerste Hoofdcommissaris van politie William VAN SEVEREN, directeur verkeer.
Officier van een korps van de Lokale Politie: Commissaris van politie Leen GHEYLE, waarnemend directeur operaties - vervanger: Commissaris van politie Nico DEMAEGDT, adjunct-diensthoofd coördinatie operaties.
Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de Lokale Politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de bij mobiliteit te begeven betrekking: Hoofdinspecteur van politie Lieselot CLINCKE, teamcoach recherche - vervanger: Eerste Hoofdinspecteur van politie Patrick MAECKELBERGH, teamcoach recherche.
Een secretaris zonder beraadslagende stem: Assistent Michael DE SMEDT, teammedewerker HR-beheer - vervanger: Assistent Charlotte DERMUL, teammedewerker COPS.
Voor de opengestelde functies binnen het middenkader wordt naast het selectie-interview voorafgaand een aantal adviserende competentiegerichte proeven en een adviserende vergelijkende kennistest afgenomen. Deze dienen verplicht afgenomen te worden vooraleer door te gaan naar het gedragsinterview.
Voor alle opengestelde functies binnen het basiskader wordt in ieder geval een gedragsgericht interview tijdens de selectie afgenomen.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functie binnen het basiskader van wijkinspecteur, rechercheur en teamlid dispatching verbindt iedere geslaagde kandidaat die niet in het bezit is van het brevet vermeld in de tabel I van de bijlage 19 RPPol zich ertoe de specifieke opleiding te volgen. Het personeelslid dat geen voldoening geeft tijdens de stage of opleiding die voortvloeit uit zijn/haar aanwijzing in een gespecialiseerde betrekking, kan worden herplaatst in een andere functie in hetzelfde kader, bijkomend dient vermeld te worden dat kandidaten in het bezit van het bedoelde brevet voorrang genieten tot de gespecialiseerde functie.
Voor de opengestelde gespecialiseerde functies binnen het basiskader van rechercheur - unit LFCU en geweld - (vermeld in tabel I van de bijlage 19 RPPol) wordt voorafgaand aan het interview een adviserende kennistest en competentiegerichte proeven afgenomen. Zowel de competentiegerichte proeven als de kennistest zijn niet-eliminerend en dienen verplicht te worden afgenomen.
De gemeenteraad keurt de vacantverklaring en de selectieprocedure in het kader van de eerste mobiliteitscyclus - dienstjaar 2025 goed.
De selectiemodaliteiten worden als volgt vastgelegd:
De lokale politie Brugge zal dit jaar 15 geweren .300 SCAR aankopen om de oude collectieve wapens van het korps, hoofdzakelijk voor de interventieploegen, te vervangen. De oude wapens vertonen slijtage en bovendien werd in omzendbrief GPI62bis in 2017 het nieuw kaliber voor collectieve bewapening toegelaten en zelfs in bepaalde mate aangeraden.
De gemeenteraad beslist de aankoop van 15 geweren .300 met toebehoren volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst POLWESTKUST 2017-019 FN HERSTAL toe te wijzen aan de firma FN HERSTAL S., Voie de Liège 33 te 4040 Herstal, België, voor de totale prijs van 73.748,17 euro inclusief btw.
De uitgave van 73.748,17 euro inclusief btw zal benomen worden op begrotingsartikel 33030/744-51 BU 2025 en zal gefinancierd worden met eigen middelen.
In december 2024 vond een overleg plaats met de provincies West- en Oost-Vlaanderen maar ook met de gemeenten waar de Ronde van Vlaanderen start, passeert of aankomt. De bedoeling van het overleg was en is te komen tot een gezamenlijk veiligheidsplan die vertaald zal worden in een interprovinciaal BNIP (bijzonder nood- en interventieplan). Eén van de gezamenlijke afspraken die tijdens het overleg werd gemaakt, was alvast het opstellen van een algemene tijdelijke politieverordening waarin enerzijds veiligheidszones voor de gemeente(n) worden bepaald en anderzijds ook algemene regels worden vastgelegd voor het organiseren van randactiviteiten naar aanleiding van de start en/of doortocht van de Ronde van Vlaanderen.
De algemene tijdelijke politieverordening zorgt ervoor dat de randactiviteiten die n.a.v. de Ronde van Vlaanderen worden georganiseerd in kaart kunnen worden gebracht maar ook dat die beter gereglementeerd en op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. Er wordt immers vastgesteld door de organisator, maar ook door de provincies West- en Oost-Vlaanderen, dat er steeds meer en diversere nevenactiviteiten plaats vinden maar ook dat de Ronde van Vlaanderen meer en meer als informatie en publiciteitsmedium gebruikt wordt voor commerciële en maatschappelijke boodschappen. Een aantal bijkomende maatregelen dringen zich op om de veiligheid van de toeschouwers te kunnen waarborgen en om het normaal verloop van de wedstrijd te kunnen garanderen.
De algemene tijdelijke politieverordening omvat volgende onderdelen:
Via mail werd advies gevraagd en verkregen over de algemene tijdelijke verordening van:
De algemene tijdelijke politieverordening opgesteld naar aanleiding van de start en doortocht van de Ronde van Vlaanderen voor Elite Mannen op 6 april 2025 wordt goedgekeurd.
Op zaterdag 5 april 2025 start het wielerevenement "Ronde van Vlaanderen Cyclo” vanop de Markt voor een 4.000-tal wielertoeristen. Niet alleen starten de wielertoeristen vanop de Markt, ze moeten zich ook inschrijven in hogeschool Vives en zich vervolgens naar de start op de Markt begeven waarna ze ook nog voor een deel ons grondgebied via het parcours van de RVV (voor elite mannen) doorkruisen.
Rekening houdend dat dit evenement ernstige risico's inhoudt en dat bovenlokale afspraken in het kader van de openbare orde aangewezen zijn. De start en doortocht van dit wielerevenement kan hinder voor de plaatselijke bevolking met zich meebrengen als het niet in goeie banen wordt geleid. Daarbij wordt o.a. gedacht aan deelnemers die de wegcode niet respecteren en daardoor de andere weggebruikers in gevaar brengen, het achterlaten van afval, wildplassen, enz.
Om die reden is het aangewezen dat er met de organisator duidelijke afspraken worden gemaakt inzake veiligheid, milieu en communicatie. Het is bovendien opportuun deze afspraken vast te leggen in een convenant tussen het gemeentebestuur en de organisator.
Bovenstaande afspraken zijn het best afdwingbaar door een waarborg te eisen van de organisator. Het is echter bijna onmogelijk om deze waarborg ten aanzien van elke gemeente individueel te regelen. Om die reden is een bovenlokaal samenwerkingsverband aangewezen om enerzijds eenvormigheid in afspraken te bereiken en anderzijds om de waarborg te kunnen beheren. De meest eenvoudige vorm van intergemeentelijke samenwerking en dus de meest aangewezen manier in dit geval is de toetreding tot een interlokale vereniging. De burgemeester is, inherent aan zijn bevoegdheden, het best geplaatst om de gemeente in deze vereniging te vertegenwoordigen.
Het convenant zoals vastgesteld in bijlage, waarin afspraken met de organisator van de "Ronde van Vlaanderen Cyclo” worden gemaakt rond veiligheid, milieu en communicatie, wordt goedgekeurd.
In uitvoering van artikel 26 van het convenant, wordt de onderlinge overeenkomst tot oprichting van de interlokale vereniging 'Ronde van Vlaanderen cyclo' goedgekeurd.
De gemeente Wortegem-Petegem wordt aangeduid als beherende gemeente en diens bijzonder rekenplichtige wordt gemachtigd tot het betalen en innen van de afgesproken bedragen, bepaald in het convenant.
De burgemeester van de vaste leden wordt aangeduid als lid van het beheerscomité van de interlokale vereniging.
Een afschrift van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de federale diensten van de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, Kalandeberg 1 te 9000 Gent.
Raadslid Pol Van Den Driessche komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Financieel overzicht
Er is een jaarlijks subsidiebedrag van 737.041,50 euro euro voorzien. Dit subsidiebedrag wordt voorzien voor enerzijds werkingsmiddelen en anderzijds loonkosten.
Eveneens in het kader van het strategisch veiligheids- en preventieplan worden een aantal extra financiële middelen voorzien voor de werking van de dienst gemeenschapswachten. Concreet gaat het om een subsidiebedrag van 17.118,54 euro (zgn. dispositief 90) en 42.714,57 euro (zgn. bijkomend contingent 346).
Inhoud Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2025
In bijlage is het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2025 opgenomen volgens het vanuit SLIV opgelegde Excel-sjabloon. Dit plan is een integrale verlenging van het SVPP 2023-2024. We behouden de fenomenen, de strategische en operationele doelstellingen en de daaraan gekoppelde te verwachten resultaten en indicatoren.
Het SVPP 2025 bevat volgende fenomenen:
1) Coördinatie;
2) Fenomeen 1: Sociale overlast;
3) Fenomeen 2: Inbraak;
4) Fenomeen 3: Fietsdiefstal;
5) Fenomeen 4: Gauwdiefstal;
6) Fenomeen 5: Drugtrafiek en druggerelateerde maatschappelijke overlast.
De acties worden uitgevoerd en nagestreefd door de preventiedienst, in samenwerking met de relevante partners en volgens de principes van integrale veiligheidszorg.
Protocolovereenkomsten in kader van het lokaal drugbeleid
Ter uitvoering van het SVPP 2025, fenomeen 5 drugtrafiek en druggerelateerde maatschappelijke overlast wordt er samengewerkt met gespecialiseerde Brugse organisaties. Daartoe worden protocolovereenkomsten afgesloten.
Deze organisaties ontvangen een weddetoelage in ruil voor de inhoudelijk versterking en concrete uitvoering van de acties die kaderen onder fenomeen 5, aanpak van drugtrafiek en druggerelateerde overlast. Het CGG Noord-West-Vlaanderen, CAW Noord-West-Vlaanderen en De Sleutel Dagcentrum Brugge ontvangen een weddetoelage in ruil voor actieve ondersteuning bij de voorbereiding, de ontwikkeling, de uitvoering en de evaluatie van het lokaal drugbeleidsplan 2021-2025. De goed te keuren protocolovereenkomsten voor 2025 bevinden zich in bijlage.
De ongewijzigde verlenging van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2023-2024 tot en met 31 december 2025 wordt goedgekeurd.
De samenwerkingsprotocollen 2025 met CGG, CAW, en De Sleutel in het kader van het Drugbeleidsplan 2021-2025, binnen het Strategisch Veiligheids-en Preventieplan worden goedgekeurd.
In samenwerking met de vervoersregio werden 34 Hoppinpunten geselecteerd op het grondgebied Brugge:
Lokale Hoppinpunten - Randstedelijk gebied (7): Assebroek Daverlo, Dudzele Dorp, Sint-Kruis Raadsheren, Sint-Kruis Van Zuylen, Zeebrugge Stationswijk, Zeebrugge Strandwijk, Zwankendamme Kerk.
Lokale Hoppinpunten - Landelijk gebied (1): Lissewege Station.
Lokale Hoppinpunten - Bedrijventerreinen (1): Sint-Pieters Blauwe Toren.
Lokale Hoppinpunten - Bezoekerspool (1): Sint-Michiels Kinepolis.
Bij het realiseren van Hoppinpunten, is het plaatsen van een Hoppinzuil een absolute voorwaarde. Steden kunnen gebruik maken van de aankoopcentrale van AWV om het aankoopproces te versnellen. Steden die willen aansluiten bij de raamovereenkomst moeten bijgevoegde toetredingsovereenkomst ondertekenen.
Kostprijs
De kostprijs hangt af van het aantal bestelde zuilen, de grootte van de zuilen en de gewenste ondersteuning (leveren, leveren en plaatsen,...). De kostprijs van de zuilen en eventuele opties zullen steeds voorgelegd worden aan het college, als onderdeel van een volledige projectbegroting per Hoppinpunt. De kosten voor deze zuil zijn steeds subsidiabel.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het toetreden tot de AWV aankoopcentrale voor het aankopen van Hoppinzuilen.
Raadslid Maaike De Vreese komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
1. Inleiding
Dat de huidige, beweegbare Steenbruggebrug dringend aan vervanging toe is hoeft geen betoog. Niet alleen omdat deze brug sterk verouderd is, maar ook om tegemoet te komen aan de huidige noden van het scheepvaart- en wegverkeer in de regio. Doelstelling van voorliggende nota is de goedkeuring van de selectieleidraad (binnen het type overheidsopdracht 'Werken' volgens een 'mededingingsprocedure met onderhandeling') betreffende de "vernieuwing van de Steenbruggebrug - Fase 2" waarbij de Vlaamse Waterweg nv ('DVW') optreedt als aanbestedende overheid (bijlage 1). De opdracht betreft een gezamenlijke opdracht in de zin van artikel 48 Wet overheidsopdrachten. De Vlaamse Waterweg is 'trekker' en voert deze plaatsingsprocedure namens en voor rekening van de volgende betrokken aanbestedende overheden (medefinanciers):
Deze opdracht kadert in het Europees binnenvaartproject Seine-Schelde. Het project "Vernieuwing Steenbruggebrug" kadert in de globale opwaardering van het kanaal Gent-Oostende en het wegwerken van knelpunten in de scheepvaartdoortocht van Brugge. Op die manier wordt binnenvaart met schepen van klasse Va (lengte 110m, breedte 11,40m en diepgang 2,5 à 3m) op termijn mogelijk en actuele problemen voor de scheepvaart worden met dit project weggewerkt.
2. Reeds gegund: "Fase 1"
Voor de vernieuwing van de Steenbruggebrug wordt in een eerste fase van de werken een groot deel van de kanaalbocht aangepast middels oeverwerken en omvangrijk droog en nat grondverzet. In 'Fase 1' zitten o.m. tevens de voorbereidende werken voor de nieuwe draaibrug voor fietsers en voetgangers vervat. Voor uitvoering van deze eerste fase werd het bestek ARW-20-068 eind 2022 reeds aanbesteed via een klassieke openbare procedure. Het college van burgemeester en schepenen stemde in zitting van 6 november 2023 in met het gunningsvoorstel van De Vlaamse Waterweg om 'Fase 1' van de werkzaamheden te gunnen aan de economisch meest voordelige inschrijver, TM Herbosch-Kiere-CSM-EGD voor een totaalbedrag van 9.035.688,98 euro (inclusief BTW), waarbij het stadsaandeel voor deze fase 784.045,01 euro (inclusief BTW) bedraagt (gekoppeld besluit 2023_CBS_02868).
3. Een volgende stap: zoektocht naar aannemer voor "Fase 2"
Nadat 'Fase 1' gerealiseerd is wordt de bestaande Steenbruggebrug in een tweede fase afgebroken en wordt op dezelfde locatie een nieuwe en vaste hoge wegbrug over het kanaal Gent naar Oostende geconstrueerd. Hierbij worden de 2 kruispunten aan het begin van beide aanloophellingen van de nieuwe wegbrug heringericht, alsook de aantakkende wegenis. Tevens inbegrepen in deze tweede fase is het verder aanpassen van de resterende zone van de kanaalbocht. Daarnaast dient ook de omgeving te worden aangelegd met onder andere de aanleg van een nieuwe publieke parkzone langs het kanaal, verschillende publieke parkeerzones, de herinrichting van wegenis en riolering, fietsinfrastructuur, de aanleg van 2 overdekte luifels voor voetgangers en fietsers ter hoogte van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug die dan ook zal geplaatst worden.
Voor uitvoering van deze tweede fase wordt als eerste procedurele stap de selectieleidraad ter goedkeuring voorgelegd. Heel concreet zal de markt dus bevraagd worden via een procedure die bestaat uit 2 fasen (zie ook verder), waarbij in eerste instantie een selectie van kandidaten (geïnteresseerde teams/aannemers) wordt gemaakt. De weerhouden kandidaten krijgen dan in een tweede fase de mogelijkheid om een offerte in te dienen op basis van het verkregen bestek. Er zullen maximaal 5 kandidaten geselecteerd worden die de mogelijkheid krijgen om een offerte in te dienen voor de werken van 'Fase 2'.
Hoofdzakelijk dienen voor deze opdracht van 'Fase 2', de volgende werken te worden uitgevoerd:
4. Indicatieve planning
Onder voorbehoud van wijzigingen en louter indicatief wordt door de aanbestedende overheid de volgende planning vooropgesteld – d.w.z. zonder dat de kandidaten hieraan enig recht kunnen ontlenen en evenmin dat zij hun aanvraag tot deelneming, en eventueel later in te dienen offerte, hierop kunnen baseren dan wel daarvan afhankelijk maken:
5. Fasen van de procedure voor aanbesteding werken 'Fase 2'
Deelprocedure 1 - de Selectiefase
Op basis van de selectieleidraad kunnen alle geïnteresseerden zich kandidaat stellen. Vervolgens zullen alle kandidaturen beoordeeld worden. De beoordeling van de uitsluitingsgronden en de selectiecriteria van de kandidaten zal gebeuren op grond van de in deze selectieleidraad vermelde criteria.
In toepassing van art. 79 Wet overheidsopdrachten kan de aanbestedende overheid het aantal geselecteerden beperken indien het aantal geselecteerden groter is dan 5.
Deelprocedure 2 - de Gunningsfase
De maximaal 5 kandidaten die het best aan de voorwaarden voldoen zullen van de aanbestedende overheid het bestek krijgen waarin naast het voorwerp en de voorwaarden voor de uitvoering van de opdracht het verdere verloop van de plaatsingsprocedure wordt beschreven.
Hierbij zullen deze geselecteerden worden uitgenodigd om een offerte in te dienen o.b.v. de opdrachtdocumenten.
Aan het gunningscriterium “Prijs” zal een weging tussen 30% en 70% van de punten worden toegekend. Aan de gunningscriteria “Inhoudelijke kwaliteit: Plan van aanpak bouwmethode, Minder-Hinder-Maatregelen, BIM-nota, … ” zal een waarde tussen 70% en 30% van de punten worden toegekend.
De nadere invulling van zowel het prijscriterium als de inhoudelijke kwaliteitscriteria, zal in het bestek worden meegedeeld.
Uitgaande van de inhoud van de ingediende offertes zal de aanbestedende overheid op basis van de bepalingen van het bestek en alle opdrachtdocumenten een rangschikking opmaken.
De aanbestedende overheid kan onderhandelen met alle inschrijvers of enkel met één of meerdere best gerangschikte inschrijvers. De aanbestedende overheid behoudt zich het recht om gedurende de onderhandelingen het aantal inschrijvers dat wordt toegestaan tot verdere onderhandelingen stelselmatig te beperken. De aanbestedende overheid behoudt zich het recht om geen verdere onderhandelingen te voeren en de opdracht meteen aan de best gerangschikte te gunnen of de procedure alsnog stop te zetten.
Conform de bepalingen van artikel 7 van de eerder goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst voor 'Fase 2' zullen in latere vervolgfases (cfr. bovenvermelde deelstappen) nog een aantal documenten ter goedkeuring voorgelegd worden (i.e. bestek (+ bijlages), selectievoorstel, gunningsvoorstel).
De selectieleidraad "Vernieuwing van de Steenbruggebrug Fase 2" -waarbij De Vlaamse Waterweg nv optreedt als aanbestedende overheid voor rekening van volgende betrokken aanbestedende overheden: Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Stad Brugge, Gemeente Oostkamp, de opdrachthoudende vereniging Farys en Aquafin NV- wordt goedgekeurd.
Raadslid Tom Vandendriessche komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Om de verschillende projecten en samenwerkingen tussen de partners goed voor te bereiden en op te volgen, worden in functie van het actieplan werkbezoeken georganiseerd. In 2024 vonden er geen werkbezoeken naar Ebolowa plaats, maar wel in Brugge.
2. Duurzame stedelijke ontwikkeling
2.1. Fair Trade
Ebolowa en Brugge zijn Fair Trade Steden en zien dit als een mooie gemene deler om rond samen te werken. In beide steden zijn er campagnes om inwoners, handelaars, scholen en stadspersoneel te sensibiliseren over het belang en de impact van eerlijke handel. Omdat Ebolowa een cacaoregio is en Brugge een chocoladestad, ligt de focus binnen dit partnerschap vooral op het verduurzamen van de cacao-en chocoladeketen (SDG 12, duurzame productie en consumptie).
Traject Ebolowa
Om te komen tot een duurzame cacaoketen in Ebolowa, wordt gefocust op cacaoproductie én – verwerking. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen werden dit jaar onderstaande acties gerealiseerd:
Klimaatverandering is ook in de cacaoteelt meer en meer voelbaar. Langere periodes van droogte en hevige regenbuien zorgen ervoor dat de producenten zich hieraan moeten aanpassen door nieuwe productietechnieken toe te passen, andere plantsoorten te gebruiken en nieuwe vormen van inkomen te zoeken uit landbouw of verwerking van cacao. Dankzij een samenwerking met de lokale landbouwschool CRA, de GIC PALUCP (organisatie gespecialiseerd in bosbouwproducten) en het departement voor kleine en middelgrote ondernemingen, werden tijdens de Week van de Fair Trade 100 deelnemers hierin getraind. Dit moet hen nu in staat stellen om hun productie- en oogstproces te verbeteren in tijden van klimaatverandering. Tegelijk werden er ook hands-on workshops ingericht om cacao te verwerken in nevenproducten zoals compost, boter, cacaosnoep, chocolade, cosmetica… Op die manier kunnen ze naast de verkoop van cacaobonen een extra inkomen genereren dat hen in staat stelt een stabieler leven te hebben. De vraag naar dit soort activiteiten en producten neemt jaar na jaar toe.
2. Logistieke ondersteuning coöperaties
Cacao is een belangrijke economische drijfveer in Ebolowa. Heel veel mensen zijn er afhankelijk van. De klimaatverandering heeft een negatieve impact op de cacaoplantages. Het juist behandelen van de cacaobomen is van cruciaal belang voor het inkomen van de cacaoboeren. 5 cacaocoöperaties, goed voor 450 cacaoproducenten, kregen logistieke ondersteuning om de opgedane kennis van de training om te zetten in praktijk. Daarom werd dit jaar vooral geïnvesteerd in werkmateriaal, plantgoed en gewasbeschermingsmiddelen om het productieproces te versterken binnen een context van klimaatverandering.
3. Visibiliteit
In augustus stond de Week van de Fair Trade in Ebolowa volledig in het teken van waardenketenontwikkeling en eerlijke handel. Niet alleen werden vrouwen en ambachtslieden getraind in de verwerking van cacao, ook hun producten werden lokaal in de kijker gezet zodat meer en meer inwoners hun weg vinden naar lokaal gemaakte producten. Op termijn zal dit de lokale economie versterken.
4. Voorbereiding stedelijk atelier
Uit een haalbaarheidsstudie bleek dat de vraag naar chocoladeproducten en cosmetica op basis van cacao groot is in Ebolowa en de omliggende steden. Een stedelijk atelier waar deze producten vervaardigd en verkocht kunnen worden én waar ook opleiding kan gegeven worden is een must. Samen met de Gilde van de Brugse chocolatiers werden de plannen voor dit atelier verder vormgegeven en werd er een subsidie aanvraag bij de Provincie West-Vlaanderen ingediend en goedgekeurd. Zie 5.1.
Traject Brugge
Sinds 2023 doneert de Gilde van de Brugse Chocolatiers 50 cent per verkochte reep ‘Sjokla’ aan waterprojecten in Ebolowa. De opbrengst voor 2024 bedraagt 4050 €.
In 2024 werd een proefproject gestart met een mini-versie van Sjokla. Deze kleine Fairtrade chocolaatjes met het logo van Stad Brugge op, kunnen ingezet worden door alle stadsdiensten. Ze worden gebruikt tijdens activiteiten, events, beurzen of vergaderingen met externen om het duurzame imago van Stad Brugge kracht bij te zetten. 17 verschillende diensten maakten hiervan reeds gebruik. In 2025 volgt een evaluatie van dit proefproject en wordt samen met dienst communicatie en citymarketing bekeken in hoeverre de mini-sjokla’s structureel kunnen worden ingebed als citymarketingproduct van stad Brugge.
Studenten van Howest voerden een onderzoek naar het potentieel van Sjokla als relatiegeschenk voor bedrijven en organisaties. Indien gewenst kan Sjokla nog verder gepromoot worden naar specifieke doelgroepen, maar ook naar OCMW en Politie.
2.2. Openbaar domein
2.2.1 ondersteuning noden ‘USEP’-jongeren
In oktober startten opnieuw 40 jongens en 10 meisjes aan het USEP-project. Dit is een sociaal tewerkstellingsproject waarbij ze een specifieke opleiding krijgen in groenbeheer, constructie of andere vaardigheden waarmee ze nadien zelfstandig of binnen een bedrijf aan de slag kunnen.
2.2.2. herbebossing publieke ruimte Ebolowa / CO2-bijdrage
De sinds 2021 opgerichte stedelijke plantenkwekerij is intussen een vaste waarde. Dit jaar werden meer dan 1000 fruit- en sierbomen uitgeplant in openbaar domein met medewerking van de SDG – clubs (zie verder) en medewerkers van Unicef Kameroen. Het onderhoud van de plantenkwekerij gebeurt door enkele USEP-jongeren. De bomen die in 2022 werden uitgeplant, zorgen intussen voor schaduwplekken en fruit. Maar ook hier is klimaatverandering voelbaar en wordt het in de steeds langer wordende droge periodes soms moeilijk om de uitgeplante boompjes te bewateren.
2.3. Milieu/omgeving: drinkbaar water
In augustus gingen de werkzaamheden van start voor een drinkwatervoorziening op zonne- energie in de wijk Adoum. Hierbij werd eerst gestart met een onderzoek van de projectlocatie om het juiste waterpeil te vinden. Dit is cruciaal om op lange termijn voldoende drinkwater te kunnen voorzien. De werken zullen in de loop van het voorjaar 2025 voltooid zijn. Dit drinkwaterpunt wordt gerealiseerd d.m.v. eigen budget van Ebolowa en van de bijdragen van de jubilarissen en de actie ‘Sjokla for water’ (opbrengst 2023).
Emmanuel Van Houtte van Aquaduin en tevens voorzitter van de mondiale raad, voerde samen met Eric Oyono, waterexpert van Ebolowa een diagnostisch onderzoek van de drinkwatervoorziening uit. Hieruit kwamen een aantal voorstellen voor verbetering, waaronder de rehabilitatie van de bestaande infrastructuur in de wijk Bissok. Met de financiële steun van Aquaduin (8.256 euro) kregen 1500 inwoners opnieuw toegang tot drinkbaar water.
3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie
3.1. Communicatie en sensibilisatie
Zowel in Brugge als in Ebolowa werd ingezet op communicatie rond het partnerschap via geschreven pers en social media. In Ebolowa tijdens activiteiten van de Week van de Fair Trade, de dag van het toerisme en tijdens de UN Habitat Day. In Brugge eveneens tijdens de Week van de Fair Trade, op Feest in ’t Park en het Signaalfestival van Villa Bota.
3.2. SDG project scholen Ebolowa
Net als in Brugge werd in september ook in Ebolowa een ‘week van de duurzame gemeente’ georganiseerd. Dit is voor Ebolowa een goede kapstok om haar inwoners te informeren over de SDG’s en de acties die de stad in dat verband onderneemt. Tegelijk is zo’n campagneweek een ideale gelegenheid om jongeren te mobiliseren om de principes van duurzaamheid uit te dragen naar hun omgeving. De 6 SDG-clubs, waarin zowel leerlingen als leerkrachten vertegenwoordigd zijn, kregen educatief en promomateriaal om de andere leerlingen van hun school te informeren en enthousiasmeren voor hun acties. Omwille van de hevige regenval die week waarbij bepaalde wegen waren afgesloten voor verkeer, konden bepaalde acties niet doorgaan. Deze werden dan op een ander moment hernomen. De 6 SDG-clubs hebben ook gekozen voor een gemeenschappelijke actie, namelijk het recycleren van plastic, wat echt een probleem is in Ebolowa. De CUE voorziet in materiaal om het afval te verzamelen en zorgt voor het transport naar de technische school, waar het door de leerlingen wordt verwerkt in nieuwe producten. Dit zal in het voorjaar van 2025 tot uitvoering komen. Verder zijn er op de scholen ook voorbereidingen getroffen om in 2025 van start te gaan met fruitboomkwekerijen.
3.3. Samenwerking en uitwisseling tussen scholen in Brugge en Ebolowa stimuleren
In oktober vond een uitwisseling plaats tussen Université d’Ebolowa en de KU Leuven – Campus Brugge, Howest en Vives. Hoofddoel was kennis te maken met de organisatiestructuur, de opleidingen die worden aangeboden en de mogelijke samenwerkingen of uitwisselingen die in de toekomst georganiseerd kunnen worden tussen de betrokken partners. Dit werd zelf bekostigd door de Universiteit van Ebolowa. Het is dan ook aan de hogescholen en universiteiten zelf om na te gaan waarin een eventuele samenwerking kan bestaan en hoe deze gefinancierd kan worden.
De scholenbanden tussen Middenschool Brugge en Lycée Classique et Moderne en tussen Sint-Katrientje en hun partnerschool in Ebolowa werden na twee jaar afgerond. De samenwerking tussen de scholen stopt enerzijds omwille van personeelswissels en anderzijds omdat de VVOB geen (financiële) ondersteuning meer biedt voor scholenbanden.
3.4. Capaciteitsopbouw collega’s
De personeelsleden van de Communauté Urbaine d’ Ebolowa moeten verder professionaliseren om te kunnen beantwoorden aan de noden van hun stad. Ook de nood aan digitalisering van de werking dringt zich op. Dus kregen 20 medewerkers computertraining en werden de basisbeginselen van word, excel en Publisher aangeleerd. Daarnaast werd 1 medewerkster verder ondersteund in haar opleiding tot archivaris zodat ze een systeem voor archivering kan uitwerken voor de stadsadministratie.
4. Erkenning partnerschap
De multi-stakeholder benadering en specifieke focus van het partnerschap van Brugge en Ebolowa wordt gezien als een goed voorbeeld voor andere lokale besturen en als een vernieuwend model voor internationale samenwerking. Dit werd toegelicht op:
In oktober organiseerde dienst Toerisme samen City Destinations Alliance het City DNA-congres in Brugge. City Destinations Alliance wou een bijdrage leveren aan een sociaal project en koos voor het schoontuin-project van de SDG-clubs in Ebolowa. De 400 euro die ze doneerden zal besteed worden in het voorjaar van 2025 voor het aanplanten van fruitbomen in 6 verschillende scholen.
5. Budget
Budget 2024 - UITGAVEN | Begroting 2024 | Rekening 2024 |
Budget |
|
|
Budget Brugge | € 28.283,50 | € 21.324,56 |
budget Brugge (13.080 € acties Ebolowa, 7974,56 € acties Brugge) | € 20.750,00 | € 21.324,56 |
budget Brugge > cofinanciering investeringssubsidie Provincie- atelier > naar 2025 | € 7.533,50 | € 0,00 |
Budget Ebolowa | € 23.806,00 | € 27.691,97 |
Totaal | € 52.089,50 | € 49.016,53 |
Externe financiering 2024 - voorzien |
|
|
Subsidie Provincie West-Vlaanderen - partnerschap | € 20.000,00 | € 20.000,00 |
Fonds 'Ebolowa' van jubilarissen 2023 | € 10.150,00 | € 10.150,00 |
Fonds 'Sjokla for water' 2023 | € 5.945,00 | € 5.945,00 |
Totaal | € 36.095,00 | € 36.095,00 |
Externe financiering 2024 – extra verworven/niet voorzien |
|
|
Financiële bijdrage Aquaduin | € 8.256,00 | € 8.256,00 |
Financiële bijdrage City Destinations Alliance > naar 2025 | € 400,00 | € 0,00 |
Subsidie Food Clic - Ebolowa | € 1.000,00 | € 1.000,00 |
Budget universiteit Ebolowa,KU Leuven, Howest, Vives | € 5.000,00 | € 5.000,00 |
Totaal | € 14.656,00 | € 14.256,00 |
TOTAAL | € 102.840,50 | € 99.367,53 |
Er werd 99.367,53 € besteed aan het partnerschap, waarvan 21.324,56 € door Stad Brugge. Ebolowa zelf besteedde 27.691,97 euro aan het partnerschap. De overige uitgaven t.b.v. 50.351€ werden bekostigd d.m.v. subsidies en fondsen. De 14.656 euro was bij de opmaak van het actieplan niet voorzien, maar werd in de loop van 2024 verworven. In bijlage is een detailweergave van de rekening 2024 terug te vinden.
6. Subsidies en fondsen
6.1. Vikap subsidie
In 2024 werd samen met Rikolto en VITO het subsidiedossier ‘Chocolate4Climate’ uitgewerkt en ingediend bij VIKAP, het Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma (2024_CBS_02399), voorheen G-stic. De inzet was om verdere financiering voor de versterking van een klimaatslimme cacaoketen in Ebolowa te bekomen, maar de aanvraag werd niet weerhouden. Van de 41 projectvoorstellen die de jury ontvankelijk verklaarde, waaronder ‘Chocolate4Climate’, werden er slechts 14 geselecteerd voor subsidiëring. Het projectvoorstel werd als kwalitatief sterk beoordeeld, maar kon wegens de budgettaire beperkingen niet meegenomen worden in de selectie. Het werk en de contacten die we tijdens de voorbereiding hebben opgebouwd zijn echter niet verloren en kunnen worden ingezet voor mogelijke toekomstige projecten.
6.2. Afrifoodlinks en Food Clic
Brugge is sinds 2022 een sharing city en Ebolowa een network city binnen het Afrifoodlinks project (2022_CBS_00665). Dit is een lerend netwerk dat transformatie van stedelijke duurzame voedselsystemen in Afrika en Europa beoogt. Dankzij dit netwerk ondertekende Ebolowa in 2024 het Milan Urban Food Policy Pact, wat resulteerde in een gunstig beoordeelde kandidatuur voor een ander Europees project ‘Food Clic’. Door dit project zal Ebolowa haar voedselsystemen beter in kaart kunnen brengen en de noden beter kunnen capteren. Ebolowa wordt voorzien van opleiding, begeleidingsmateriaal en strategische ondersteuning en zal deelnemen aan peer-to-peer uitwisselings- en netwerkmogelijkheden met proefstadsregio's, consortiumpartners en kennisexperts. Food Clic dekt de reiskosten voor Ebolowa en workshops die in het kader van dit project georganiseerd worden in Ebolowa.
6.3. Subsidie Provincie West-Vlaanderen
Het Partnerschap Brugge-Ebolowa krijgt de financiële ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen i.k.v. het reglement voor internationale samenwerking tussen gemeenten/steden. Gedurende 3 jaar (2023-2024,2024-2025 en 2025-2026) wordt een toelage van 60.000€ of 20.000€/jaar voorzien om het actieprogramma rond het verduurzamen van de cacao- en chocoladeketen te realiseren.
Daarnaast werd door de Gilde van de Brugse Chocolatiers een aanvraag ingediend bij de Provincie West-Vlaanderen voor een investeringssubsidie om in Ebolowa een stedelijk atelier voor cacaoverwerking te realiseren (zie punt 2.1.1 – 4). De raming van dit project werd geschat op 389.050 €. De Provincie kent de chocoladegilde een subsidie toe van 60.000 euro, mits een cofinanciering van 15.000 €. De chocoladegilde voorziet zelf een bedrag van 7.466,5 €. Stad Brugge voorziet een nominatieve toelage (64960100 – BI016000 – SA00399) van 7.533,50€ voor Ebolowa via het investeringskrediet van Lokaal Mondiaal (BI016000 – SA00398 -23000001) d.m.v. aanpassing meerjarenplan. Het resterende bedrag wordt door Ebolowa bijgepast. De bedoeling is met dit project van start te gaan in 2025.
1. Administratie en praktische voorbereiding
In functie van het actieplan 2025, de voorbereiding van de samenwerkingsovereenkomst 2026-2030 en de realisatie van het atelier voor cacaoverwerking zullen werkbezoeken plaatsvinden in Ebolowa en Brugge. Het eerstvolgende werkbezoek vindt plaats van 6-11/03 in functie van het chocoladefestival in Brugge.
2. Duurzame stedelijke ontwikkeling
2.1. Fair Trade
Wat het traject in Ebolowa betreft, zal 2025 volledig in het teken staan van de voorbereiding van het cacaoverwerkingsatelier. De aanbesteding van een firma voor de constructie van het atelier, de zonnepanelen, het waterpunt, …
Intussen wil Ebolowa ook bekijken met experts hoe het atelier het beste gemanaged en beheerd kan worden. Zowel naar capaciteitsopbouw als financieel beheer, wordt gezocht naar de juiste begeleiding. De logistieke ondersteuning die jaarlijks wordt voorzien voor de coöperaties zal nu gebruikt worden voor de logistieke uitrusting van het atelier. De Week van de Fair Trade zal ook dit jaar opnieuw georganiseerd worden in Ebolowa.
In Brugge ligt de focus op het chocoladefestival ‘Bruges in Choc’ dat op 8 en 9 maart 2025 plaatsvindt in de Brugse stadshallen. Dit festival staat in het teken van duurzame chocolade en wordt georganiseerd door de Gilde van de Brugse chocolatiers i.s.m. Lokaal Mondiaal (2023_CBS_05701). Enkele leden van de cacaocoöperaties in Ebolowa zullen aanwezig zijn om demonstraties en duiding te geven. De opbrengst van het chocoladefestival gaat naar de bouw van het atelier voor cacaoverwerking in Ebolowa. Hiervoor wordt een persmoment voorzien.
Daarnaast wordt in 2025 het proefproject rond de mini-sjokla’s geëvalueerd. Samen met Communicatie en Citymarketing wordt bekeken of en hoe Sjokla structureel kan ingebed worden als citymarketingproduct van Stad Brugge. Dienst communicatie en citymarketing geeft volgend advies (zie advies):
1. de samenwerking met Ebolowa moet visueel op een coherente manier geïntegreerd worden binnen het (nieuwe) merkenbeleid van Stad Brugge.
2. Het is belangrijk dat de branding, marktpositionering en communicatie van Sjokla afgestemd worden op de algemene merkstrategie van Stad Brugge. De eindbeslissing hierover ligt bij Communicatie & Citymarketing, in nauw overleg met de betrokken diensten.
Ook de samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse Chocolatiers voor de productie van Sjokla wordt opnieuw verlengd. Dienst algemeen bestuur geeft hiervoor positief advies.
2.2. Lokale economie
2.2.1. Food Clic
Ebolowa krijgt financiële en technische ondersteuning van het EU-project Food Clic voor de organisatie van een aantal workshops rond stakeholder-en datamapping dat als basis moet dienen voor de uitbouw van een stedelijke duurzame voedselstrategie. De uitwisselingen die plaatsvinden i.k.v. dit project worden eveneens bekostigd door ICLEI Africa, coördinator van het project.
2.2.2. Stedelijk atelier voor cacaoverwerking
In 2025 wil Ebolowa starten met de bouw van het stedelijk atelier voor cacaoverwerking. Hiervoor wordt een budget van 389.050 euro voorzien (zie eerder).
2.3. Openbaar domein
De ondersteuning van de USEP-jongeren en de plantenkwekerij blijven een vaste waarde, ook in 2025. Ebolowa voorziet hiervoor de nodige middelen.
2.4. Milieu en omgeving
De opbrengst van de jubilarissen van 2024 (10.135€) en van de actie ‘Sjokla for water’(4.050€) zal in 2025 geïnvesteerd worden in een drinkwaterpunt voor het stedelijk atelier voor cacaoverwerking. Dit zal ook de omwonenden van water voorzien.
3. Bestuurskrachtversterking, gelijke kansen en burgerparticipatie
3.1. Promotie en communicatie
Zowel Brugge als Ebolowa dragen het partnerschap uit via diverse communicatiekanalen.
3.2. Ondersteuning SDG-clubs
De SDG-clubs van Ebolowa zullen opnieuw deelnemen aan de ‘Week van de Duurzame Gemeente’ en willen hun bereik ook verder uitbreiden naar jonge ondernemers. Het recyclageproject dat in 2024 werd opgestart zal dit jaar operationeel zijn. De schooltuinen van de SDG-Clubs zullen mede met de financiële bijdrage van City Destinations Alliance (400 euro) gerealiseerd worden.
3.3. Capaciteitsopbouw collega’s
Door de werkbezoeken van de voorbije jaren, is vastgesteld dat samenwerking op vlak van bestuurskrachtversterking nog veel potentieel heeft. Uitwisseling van collega’s op vlak van lokaal sociaal beleid, jeugd, informatica, hrm, archivering, cultuur, openbaar domein, …
Dienst informatica voorziet vijf tweedehands en gebruiksklaar gemaakte laptops voor de collega’s van Ebolowa. Zie advies in bijlage. Op die manier kan de stadsadministratie van Ebolowa ook verder professionaliseren. Vanuit het Food Clic- project krijgt Ebolowa ook training rond dataverwerking i.k.v. hun stedelijk voedselsysteem.
4. Budget
Voor 2025 is voor het mondiaal partnerschap een totaalbudget voorzien van 470.860 euro, waarvan 26.643,50 euro van Stad Brugge en 327.000 euro van Stad Ebolowa. De overige uitgaven worden gedekt met middelen van fondsen en subsidies. Hierbij een overzicht van de beschikbare middelen:
Budget 2025 - UITGAVEN | Begroting 2025 |
Mondiaal partnerschap |
|
budget | € 46.110,00 |
budget Brugge | € 19.110,00 |
budget Ebolowa | € 27.000,00 |
externe financiering | € 35.700,00 |
subsidie Provincie WVL - partnerschap | € 20.000,00 |
bijdrage City Destination Alliance (budget 2024) | € 400,00 |
subsidie Food Clic Ebolowa | € 3.300,00 |
subsidie/fonds rehabilitatie waterpunt l'hopital (onder voorbehoud) | € 12.000,00 |
totaal partnerschap | € 81.810,00 |
Atelier cacaotransformatie -inclusief waterpunt |
|
budget | € 307.533,50 |
Budget Ebolowa | € 300.000,00 |
budget Brugge - investering> toelage 2024> 2025 | € 7.533,50 |
externe financiering | € 81.651 |
fonds 'Ebolowa' van jubilarissen | € 10.135,00 |
fonds 'Sjokla for water' 2024 | € 4.050,00 |
subsidie Province WVL aan Gilde | € 60.000,00 |
cofinanciering Gilde van de chocolatiers | € 7.466,50 |
totaal atelier | € 389.184,5 |
TOTAAL | € 470.860,00 |
Het partnerschap Brugge-Ebolowa krijgt de financiële ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen i.k.v. het reglement voor internationale samenwerking tussen gemeenten/steden. Gedurende 3 jaar (2023-2024,2024-2025 en 2025-2026) wordt een toelage van 60.000 euro of 20.000 euro/jaar voorzien om het actieprogramma rond het verduurzamen van de cacao- en chocoladeketen te realiseren. De 20.000 euro is een nominatieve toelage voor Ebolowa (64960100 – BI016000 – SA00399).
De constructie van het stedelijk atelier voor cacaoverwerking in Ebolowa wordt geraamd op 389.185 euro. De Provincie West-Vlaanderen voorziet de Gilde van de Brugse Chocolatiers hiervoor een investeringssubsidie van 60.000 euro, mits een cofinanciering van 15.000 euro. De chocoladegilde voorziet zelf een bedrag van 7.466,5 euro, Stad Brugge voorziet via aanpassing meerjarenplan een nominatieve toelage (64960100 – BI016000 – SA00399) voor Ebolowa van 7.533,50 euro via het investeringskrediet van Lokaal Mondiaal (BI016000 – SA00398 -23000001). Ebolowa zelf voorziet 300.000 euro.
De fondsen van ‘Sjokla for water’ (4.050 euro) en van de jubilarissen 2024 (10.135 euro), samen 14.185 euro, worden in 2025 overgeschreven van de wachtrekening naar Ebolowa voor de realisatie van een waterpunt aan het atelier voor cacaoverwerking.
Ebolowa maakt deel uit van het EU-project ‘Food Clic’ en krijgt via die weg ook subsidies (3.300 euro) om werk te maken van een stedelijk duurzaam voedselbeleid.
De bijdrage van City Destinations Alliance (400 euro) werd eind 2024 uitbetaald aan Ebolowa en zal in het voorjaar van 2025 gebruikt worden i.k.v. de schooltuinen van de SDG-clubs.
5. Subsidies en fondsen
5.1. EU DEAR project: Connect for Global Change
Het EU DEAR project ‘Connect for Global Change’ wil initiatieven van organisaties steunen die inzetten op het informeren en betrekken van EU-burgers (voornamelijk jongeren) rond mondiale thema’s. Het doel is om zoveel mogelijk mensen aan te zetten zich te engageren in het creëren van een inclusieve, eerlijke, duurzame wereld. Het Entrepot - Villa Bota stelt voor om samen met Ebolowa een radio community-project op te starten om Brugse en Kameroense jongeren via radio met elkaar te connecteren rond deze thema’s. Dit jaar zal het Entrepot hiervoor een subsidieaanvraag indienen.
5.2. Koning Boudewijnstichting
Uit de analyse van Emmanuel van Houtte (Aquaduin) en Eric Oyono (Ebolowa) blijkt dat met een investering van 12.000€ de site van het oude hospitaal weer voorzien kan worden van drinkbaar water. De rehabilitatie van het bestaande waterpunt kan een enorm verschil betekenen voor de buurtbewoners. Dit jaar zal gezocht worden naar fondsen of een subsidie om dit te kunnen realiseren, maar is nog onder voorbehoud. Een mogelijke piste is het Fonds Elisabeth en Amélie, dat steun biedt aan projecten van Belgische organisaties die zich in het Globale Zuiden inzetten voor een betere toegang tot de waterdistributie. Alleen kan de aanvraag niet door openbare instanties worden aangevraagd, dus worden de mogelijkheden nog verder verkend.
6. Advies Mondiale Raad
De mondiale raad steunt het mondiaal partnerschap en geeft positief advies voor de evaluatie 2024 en actieplan 2025.
De gemeenteraad keurt de evaluatie (2024) en het actieplan (2025) van het mondiaal partnerschap Brugge - Ebolowa goed.
De gemeenteraad keurt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met de Gilde van de Brugse chocolatiers voor de productie van 'Sjokla' goed.
Raadslid Pol Van Den Driessche licht het amendement van de fractie N-VA toe.
Raadsleden Eva Vanhoorne, Stefaan Sintobin en Maaike De Vreese komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw en schepen Pablo Annys antwoorden.
Het voorstel van de fractie N-VA wordt overgenomen. Bijgevolg is stemming over het amendement niet meer nodig.
Om bovenstaande redenen zoekt Stad Brugge zoekt een ervaren brandingbureau dat vanuit het nieuwe merkkader de visuele en verbale rebranding op zich neemt.
Hiertoe wil Stad Brugge een raamovereenkomst afsluiten die bestaat uit een gegarandeerde opdracht en een flexibele inzet op afroep.
De gegarandeerde opdracht omvat de ontwikkeling van een nieuwe visuele en verbale huisstijl, volledig in co-creatie met de Cel Creatie van Stad Brugge. De inzet op afroep biedt de mogelijkheid om het brandingbureau in te schakelen voor branding-advies en bijkomende branding-opdrachten. Het brandingbureau kan ook ingezet worden voor de ontwikkeling en uitvoering van strategisch belangrijke communicatie- en marketingopdrachten, maar Stad Brugge wil wel helder stellen dat het niet de bedoeling is om met slechts één enkel bureau te werken voor alle communicatie- en marketingopdrachten. Vanuit het raamcontract “poule ondersteunende communicatiebureaus” kunnen ook andere opdrachtnemers ingeschakeld worden.
Binnen een stadsorganisatie vervullen stedelijke overheids- en beleidscommunicatie enerzijds en marketingcommunicatie en stadsprofilering anderzijds uiteenlopende functies. Deze twee vormen van communicatie moeten elkaar versterken. Heldere overheids- en beleidscommunicatie schept vertrouwen bij inwoners en belanghebbenden, terwijl marketingcommunicatie en stadsprofilering de trots en zichtbaarheid van de stad vergroot. Samen zorgen ze voor een stad die zowel intern als extern sterker staat. Medewerkerscommunicatie vormt de derde pijler en heeft als doel Stad Brugge te positioneren als een aantrekkelijke werkgever. Door gerichte acties en een samenhangende aanpak zorgt het voor een consistente werknemerservaring, van het eerste contact tijdens het sollicitatieproces tot en met de offboarding.
Elk van deze domeinen heeft specifieke noden op vlak van visuele en verbale huisstijl: terwijl overheids- en beleidscommunicatie betrouwbaarheid en degelijkheid moet uitstralen, vragen marketingcommunicatie en stadsprofilering en medewerkerscommunicatie om een frisse en aantrekkelijke benadering. Hier ontstaat automatisch spanning, omdat Stad Brugge verschillende rollen vervult: soms als handhaver van regels, soms als dienstverlener, soms om beleidskeuzes en de gevolgen daarvan uit te leggen, soms om bestuurlijke redenen, soms als partner, entiteit, werkgever of marktpartij. Deze veelzijdigheid vraagt om een communicatiestrategie die flexibel is zonder de samenhang te verliezen.
De opdrachtnemer wordt in samenwerking met de Cel Creatie verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van een dynamisch systeem voor visuele en verbale merkexpressie dat:
Doel is een merkervaring te creëren die consistent en herkenbaar is in alle communicatie- en marketinguitingen van Stad Brugge en haar partners. Het systeem moet tegelijk strategisch en overkoepelend zijn, maar ook ruimte bieden voor maatwerk en aanpasbaarheid aan veranderende omstandigheden in de communicatieomgeving. Met een eenmalige investering, verspreid over 8 jaar en met een maximaal budget van 900.000 euro incl. BTW, leggen we een stevig fundament dat de kwaliteit van onze communicatie structureel verbetert. Dit omvat een geschatte initiële basisinvestering van 100.000 euro euro incl. BTW, gecombineerd met een gemiddelde investering van 100.000 euro incl. BTW per jaar via opdrachten op afroep. Hoewel dit een aanzienlijke investering lijkt, zullen we door te werken vanuit een duidelijk kader, efficiënter te werk gaan en meer effect bereiken met minder middelen. Dit leidt tot minder overbodige productie en een vermindering van de tijd en het personeel dat wordt ingezet voor het ontwikkelen van ineffectieve communicatieproducten. De investering betaalt zich op termijn ruimschoots terug in kostenbesparing, efficiëntie en een versterkte merkbeleving die het imago van Brugge als moderne, professionele en vooruitstrevende centrumstad versterkt.
Verloop
De procedure bestaat uit twee fasen. De oproep tot kandidaatstelling, waarvoor de selectieleidraad in deze nota ter goedkeuring voorligt, vormt de eerste fase. Hierbij worden maximaal vier kandidaat-opdrachtnemers weerhouden op basis van de volgende aspecten: relevante aantoonbare ervaring van het bureau met dergelijke grootschalige opdrachten, samenstelling en ervaring van de toegewezen profielen en de kwaliteit en relevantie van een door het bureau gerealiseerde vergelijkbare case.
In de tweede fase worden de maximaal vier geselecteerde kandidaat-opdrachtnemers uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbestedingsprocedure, waarvoor het bestek in deze nota ter goedkeuring voorligt.
We ambiëren oplevering van het basiskader in het najaar van 2025. Nadien zal dit geleidelijk verfijnd en ingevoerd worden. Er wordt van de opdrachtnemer een gestructureerd plan verwacht, want een opdracht van een dergelijke grootte en complexiteit vergt nu eenmaal een gefaseerde aanpak, gebaseerd op een duidelijke prioriteitenanalyse.
De procedure van mededinging met onderhandelingen wordt goedgekeurd voor de raamovereenkomst visuele en verbale branding Stad Brugge.
De selectieleidraad en het bestek voor dit raamcontract voor vier jaar (+ mogelijkheid om 2 maal te verlengen met een periode van 2 jaar) wordt goedgekeurd voor een geraamd bedrag van 900.000 euro incl. btw.
Het budgettekort 2025 dient voorzien te worden via budgetverschuiving of 5e AMJP.
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw en Schepenen Pablo Annys, Pieter Marechal en Pascal Ennaert antwoorden.
Het college van burgemeester en schepenen nam op 6 november 2023 akte van de KASS-EI-nota. Bijkomend werd de opmaak van een nieuwe organisatiestructuur met 7 kapstokken goedgekeurd. Het clusteroverleg van de Stad en het directieteam van de OCMW-groep gingen hiermee onder leiding van de algemeen directeur en de adjunct-algemeendirecteur aan de slag en werkten een eerste voorstel uit. Op 21 maart 2024 werd dat eerste voorstel aan de diensthoofden van de Stad en de OCMW-groep voorgelegd. Het was trouwens voor het eerst dat de diensthoofden van deze 2 organisaties werden samen gebracht. Na de bespreking van dat eerste voorstel volgden er individuele gesprekken met een aantal diensthoofden, en werkten het clusteroverleg en het directieteam een bijgewerkt voorstel uit. Dat werd op 29 april 2024 gefinaliseerd en op 30 mei 2024 aan de diensthoofden van de Stad en de OCMW-groep gepresenteerd.
Parallel daaraan werd onder leiding van de personeelsdirecteurs van de Stad en de OCMW-groep nagedacht over een goed werkbare en financieel solide piste voor de integratie van de shared services.
Beide oefeningen samen werden afgerond ruim na de zomervakantie en dan werd ervoor geopteerd de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 af te wachten in de hoop dat er snel zicht zou komen op de bevoegdheidsverdeling. Dat is er ook gekomen. De nieuwe bestuursploeg werd immers op 18 oktober voorgesteld. Dit bood de opportuniteit om het voorstel van de nieuwe organisatiestructuur hier zoveel mogelijk op af te stemmen.
Bijkomend werd vanuit de nieuwe meerderheid het volgende meegegeven waarmee in deze oefening rekening moest worden gehouden:
Het voorstel voor een nieuwe organisatiestructuur
Bij de opmaak van dit voorstel werden volgende uitgangspunten gehanteerd:
De clusters
Het college keurde op 6 november 2023 volgende benamingen van de 7 clusters goed: omgeving, publieke ruimte, zorg en welzijn, veiligheid, ontspannen, klant en shared services.
Op basis van de verschillende besprekingen die er ondertussen gebeurden, en de bevoegdheidsverdeling, zouden daar enkele wijzigingen op worden aangebracht. Het aantal clusters blijft gelijk.
De clusters en de diensten
Zoals eerder aangegeven werd op insteek van het clusteroverleg Stad en het directieteam OCMW-groep met de diensthoofden van beide organisaties afgestemd om de diensten onder de 7 clusters te verdelen. De recente bevoegdheidsverdeling deed ons het oorspronkelijke voorstel nog wat bijspijkeren. Uiteindelijk kwamen we tot onderstaand voorstel:
1. Organisatie en coördinatie
De algemeen directeur zorgt in samenwerking met zijn team (team AlDi) voor een goede ORGANISATIE EN COÖRDINATIE. Dit gebeurt door de strategische voorbereiding, data en meerjarenplanning en diverse programma’s goed op te volgen, waaronder ook het Europees beleid (o.a. via subsidies en Europese aangelegenheden). Ook interne organisatiebrede projecten en organisatieontwikkeling worden in goede banen geleid (Strategie & Organisatie). Noodplanning en crisisbeheer i.s.m. onder meer Politie en Hulpverleningszone, krijgt hier ook zijn plaats. Alles wat Regiowerking betreft wordt ook vanuit de cluster geleid. De grootschalige stadsbrede projecten worden gecoördineerd door Projectcoördinatie waaronder overigens ook de opvolging van de haven en gebiedswerking Zeebrugge worden ondergebracht. De voorbereiding en het verloop van de besluitvorming door de politieke organen verloopt op een juridisch correcte manier via de Secretarie.
Ook Mobiliteit staat o.a. samen met Politie en Projectcoördinatie in voor een sterk mobiliteitsverhaal met veilig verkeer, parkeren, openbaar vervoer, …
Preventie en samenleven vindt hier ook haar plaats: het luik ‘Preventie’ met o.a. de werking van de gemeenschapswachten en alles wat met criminaliteitsbestrijding en (preventief) omgaan met overlastfenomenen te maken heeft, goed gebruik openbaar domein (tegengaan van zwerfvuil, overhangend groen) en de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) en het luik ‘Samenleven’ met het buurt- en vrijwilligerswerk, diversiteit en lokaal mondiaal.
Betrokken partners:
2. Klant
CLUSTER KLANT staat in voor een kwalitatieve klantgerichte en deskundige dienstverlening voor elke klant (burger, ondernemer, bezoeker, …).
Enerzijds biedt de cluster Klant dienstverlening aan rond geboorte, overlijden, nationaliteit, … (materie Burgerzaken) en anderzijds ook stadsbrede publieksinformatie en dienstverlening rond rijbewijzen, identiteitskaart, vuilniszakken, … (Bevolking). Cluster Klant bewaakt ook de kwaliteitszorg van de Groep Brugge door een standaard uit te zetten op vlak van klantgerichte dienstverlening binnen de organisatie en diensten te ondersteunen bij het behalen van die standaard. Ook werkt ze aan administratieve vereenvoudiging (team organisatiebeheer wordt hierbij voor dat specifieke luik deels toegevoegd) (Klantgerichte Dienstverlening en Administratieve vereenvoudiging). Daarbij beheert de cluster het meldpunt waar alle meldingen verzameld en beheerd worden.
Betrokken partner:
Ombuds behandelt klachten over de Brugse stadsdiensten, het OCMW, de lokale politie en de intercommunales op het Brugs grondgebied.
3. Ruimte en Economie
CLUSTER RUIMTE EN ECONOMIE behelst stadsontwikkeling en monumentenzorg met o.a. omgevingsvergunningen, ruimtelijke planning (ruimtelijke ordening), handhaving ruimte en het beleid rond monumentenzorg en erfgoed.
Daarnaast is er het woonbeleid, het beleid op vlak van klimaat(mitigatie), energie en leefmilieu (met stadslabo, geluidsvergunningen en handhaving milieu).
Dierenwelzijn behoort ook tot deze cluster.
Tot slot vallen het beleid rond economie (tewerkstelling, KMO, winkelstad, ambulante handel en kermissen, sociale economie), landbouw en visserij en toerisme onder deze cluster.
Betrokken partner:
BMCC is het beurs-, meeting- en congrescentrum voor bijzondere events, congressen en beurzen.
4. Intern Organisatiebeleid
CLUSTER INTERN ORGANISATIEBELEID staat in voor de ondersteuning van alle diensten in het voorzien van middelen zijnde medewerkers, budget, bricks, bytes, communicatie, informatie en juridisch advies (bv. burgemeestersbesluiten, adviezen op reglementen,… ).
Deze cluster behelst Personeel en Organisatie, Facilitair Beheer (schoonmaak & catering, economaat, magazijn, wagen-en fietspark, technieken, veiligheid & beveiliging, bouwprojecten), Patrimonium (team vastgoed/eigendommen), ICT (met inbegrip van smart city), Overheidsopdrachten, Communicatie en Citymarketing (met inbegrip van protocol en events), Financiën, Algemeen bestuur (verzekeringen, juridische cel en kerkfabrieken).
Alle diensten binnen Intern Organisatiebeleid worden cf. advies van de beide personeelsverantwoordelijken samengevoegd en ingekanteld binnen het OCMW (in functie van behoud middelen sociale maribel). ICT en Financiën worden eerst samengevoegd, net zoals communicatie en citymarketing. De overige volgen binnen een termijn van 3 jaar. Zie verder onder het luik ‘Shared services’.
5. Zorg en Welzijn
CLUSTER ZORG EN WELZIJN betreft zorg gerelateerde materie en sociale zaken /maatschappelijke dienstverlening/OCMW (welzijn).
Onder ‘Welzijn’ valt het Lokaal Sociaal Beleid (flankerend onderwijsbeleid, senioren, personen met een beperking, gezondheid), maar ook inkomensgerelateerde domeinen zoals het lokaal opvanginitiatief (LOI), schuldhulpverlening, trajectbegeleiding leefloon en enkele projectwerkingen.
Tenslotte zijn er een aantal welzijnsverenigingen die verbonden zijn aan het OCMW (vereniging SPOOR, WOK en ‘t SAS).
Welzijn zien we als het OCMW dat binnen 3 jaar wordt ingekanteld bij de Stad.
Onder ‘Zorg’ valt Mintus (en verenigingen). Ook de dienstencentra/buurtcentra maken hier deel van uit.
Tussen de Stad en Mintus (en de verenigingen en de dienstencentra/buurtcentra) wordt voor de totaliteit van taken een beheersovereenkomst opgemaakt.
6. Cultuur, Vrijetijd en Onderwijs
De CLUSTER CULTUUR, VRIJETIJD EN ONDERWIJS staat in voor een bruisend cultureel, vrijetijds-, onderwijs- en kunstenaanbod door werk te maken van een evenementenbeleid en – vergunningen (met inbegrip van evenementenbeleid, vergunningen op de openbare weg, de uitleendienst, ambulante handel en kermissen en zaalverhuur), een cultuurbeleid, een sterk jeugd- en sportbeleid, stedelijk onderwijs, archief, kunst en tentoonstellingen (Musea met inbegrip van Erfgoedcel en kostuumatelier), culturele voorstellingen (Cultuurcentrum) en een bibliotheekwerking.
Betrokken partners:
7. Openbaar domein
CLUSTER OPENBAAR DOMEIN staat in voor beheer en onderhoud van het openbaar domein.
Ontwerp Openbaar Domein, goed en duurzaam Beheer Openbaar Domein (met klimaatadaptatie) en natuur-en milieueducatie vallen hier onder (Beisbroek en Zeven torentjes), net als begraafplaatsen en Uitvaart.
Om te verwijzen naar de termen die vroeger werden gebruikt, gaat het hier over openbare werken, wegen, groen en stadsreiniging.
Betrokken partner:
Crematorium
Een schematische voorstelling is terug te vinden in bijlage 1.
De (ambtelijke) aansturing
Rond de aansturing besliste het college van burgemeester en schepenen op 6 november 2023 het volgende:
“Voor deze nieuwe clusters worden clusterhoofden voorzien op niveau A9. Deze operatie moet budgetneutraal zijn (lees: dit moet passen binnen de middelen die er volgende legislatuur voor personeel worden voorzien). Het betreft mandaatfuncties (mandaat van 7 jaar, mits gunstige evaluatie verlengbaar) die bij bevordering zullen worden opengesteld.
Dit met uitzondering van de clusters veiligheid, shared services en publieke ruimte. Binnen de cluster veiligheid worden Politie en Brandweer evident aangestuurd door respectievelijk de korpschef en de commandant. Bij de cluster shared services zal er geen overkoepelend clusterhoofd zijn. Als er shared services worden samengevoegd dan komt aan het hoofd van zo’n eengemaakte dienst wel een leidinggevende op A9-niveau (met uitzondering van financiën gelet op de aansturing van de financieel directeur). De aansturing van de cluster publieke ruimte zal gebeuren door het huidig clusterhoofd openbaar domein (dat reeds op A9-niveau is aangesteld). Clusterhoofd zorg en welzijn wordt pas open gesteld bij pensionering adjunct-algemeendirecteur.”
Rekening houdende met de eerder vermeldde naamwijzigingen zou voor volgende clusters een bevorderingsprocedure worden georganiseerd om tot een clusterhoofd te komen: Ruimte en Economie; Cultuur, Vrijetijd en Onderwijs.
We voegen daar graag ook Zorg en Welzijn aan toe. Er was voorzien dat deze functie pas zou worden open gesteld bij pensionering van de adjunct-algemeendirecteur, maar rekening houdende met de wens van de meerderheid om het OCMW in te kantelen in de Stad, wordt dat best versneld. Een dichte begeleiding, opvolging en rechtstreekse aansturing van dat luik, en vooral de medewerkers daarbinnen, bij de inkanteling en daarna is een must. Dat biedt de mogelijkheid aan de huidige adjunct-algemeendirecteur om zich als algemeen directeur Mintus en verenigingen ook 100% op het luik Zorg te richten. Idealiter wordt dan ook die functie van adjunct-algemeendirecteur geschrapt.
Niet alleen omdat het clusterhoofd die taken dan volledig zou overnemen, maar ook omdat de situatie met 2 adjunct-algemeendirecteurs binnen ons bestuur dan wordt opgelost. Het clusterhoofd zal dan (in plaats van de huidige adjunct-algemeendirecteur) zetelen in het clusteroverleg en via het directieteam Zorg en Welzijn de brug slaan tussen beide beleidsdomeinen.
De functie van clusterhoofd cluster Klant blijft op niveau A5 ingeschaald.
Wat het clusteroverleg betreft zou de samenstelling er, gelet op bovenstaande, als volgt uitzien: Burgemeester (decretaal voorzien), algemeen directeur, financieel directeur, hoofdcoördinator, hoofd strategie en organisatie, clusterhoofden clusters ‘ruimte en economie’, ‘openbaar domein’, ‘klant’, ‘zorg en welzijn’ en ‘cultuur, vrijetijd en onderwijs’, hoofden van de shared services ‘facilitair beheer’, ‘communicatie en citymarketing’, ‘personeel en organisatie’ en ‘IT’.
Wat het clusteroverleg/managementteam betreft is het belangrijk nog even mee te geven dat dit een decretaal verplicht orgaan is. In het decreet over het lokaal bestuur is hierover het volgende inzake de opdracht van het managementteam opgenomen:
“Artikel 181. (01/01/2019- ...)
Het managementteam ondersteunt de coördinatie van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bij de beleidsvoorbereiding, de beleidsuitvoering en de beleidsevaluatie. Het managementteam bewaakt de eenheid in de werking, de kwaliteit van de organisatie en de werking van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, alsook de interne communicatie, overeenkomstig het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 217 tot en met 220.”
De ambitie met deze nieuwe organisatiestructuur en het nieuwe clusteroverleg is de volgende: we komen van een organisatiestructuur met meer dan 40 diensten vóór eind 2014, tot de huidige structuur van 10 clusters. Met dit voorstel zetten we een volgende stap in de richting van een slankere structuur. 7 clusters in plaats van 10, 5 clusterhoofden in plaats van 6, … Een slankere structuur is geen doel op zich, dan wel wat de resultante daarvan moet en zal zijn: namelijk een efficiënte, performante organisatie die er dag in dag uit, daar waar het toe doet, namelijk dicht bij onze klanten, in slaagt om te doen wat moet en daar ook in excelleert.
We gaan in het luik ‘Shared services’ nog wat verder in op de aansturing van iedere samengevoegde shared service.
De shared services
Zoals eerder aangegeven besliste het college van burgemeester en schepenen op 6 november 2023 dat de shared services van de Stad en de OCMW-groep binnen de Stad worden geïntegreerd en door de algemeen directeur en adjunct-algemeendirecteur (en financieel directeur voor wat betreft financiën) zouden worden aangestuurd. Aan de personeelsdirecteurs van de Stad en de OCMW-groep werd, onder aansturing van de algemeen directeur, adjunct-algemeendirecteur en financieel directeur, gevraagd na te denken over een goed werkbare en financieel solide piste voor de integratie van de shared services.
Hieronder volgt een overzicht van de werkzaamheden tot op heden, en daaraan gekoppeld het gewijzigd voorstel tot integratie van de shared services:
Uit bovenstaande kan worden afgeleid dat de 2 IT-diensten reeds werden samengevoegd. Na een grondig inlooptraject werden beide diensten op 30 september 2024 fysiek geïntegreerd binnen Ruddershove. Hun eerste ervaringen werden in bijlage 2 gevoegd. De IT-diensten worden in deze oefening kort op de voet gevolgd door beide diensten financiën en de diensten communicatie. Uit die eerste ervaringen wordt geloof geput voor de verdere integratie van alle shared services. Elk met een eigen traject, en met de vaste overtuiging dat het samenvoegen van de diensten efficiëntiewinsten oplevert en minstens dezelfde kwaliteit biedt aan de respectievelijke klanten.
Scenario en kostenplaatje (advies van GD&A):
Na het onderzoeken van verschillende mogelijke scenario’s schuift GD&A volgend voorkeursscenario naar voor: de shared services-medewerkers van MINTUS overdragen aan het OCMW en er gebeurt een gelijkschakeling van de arbeidsvoorwaarden tussen die medewerkers en de (shared services-)medewerkers van de Stad.
Alle voorwaarden voor een goede samenwerking en afstemming tussen diensten van Stad en OCMW zijn hiermee juridisch vervuld:
Bij facturatie van dienstverlening vanuit Stad/OCMW naar de welzijnsverenigingen is er geen BTW-plicht (cf. advies FOD – financiën).
In dit scenario worden we geconfronteerd met de gelijkschakeling van de arbeidsvoorwaarden voor alle OCMW-medewerkers met deze van de Stad. Dit heeft consequenties op het vlak van verlof en feestdagen omdat deze gunstiger zijn bij de medewerkers van de Stad.
Voor de medewerkers van de ondersteunende diensten is dit het aantal verlof- en feestdagen, met de overeenstemmende dagen en besparing op het vlak van maaltijdcheques:
contract | 137 koppen | 135,6 VTE |
prestatietijd | 133 koppen | 126,15 |
statutairen | 22 |
|
aantal personeelsleden met 27+1 dagen | 46 |
|
totaal verlofdagen heden | 4202,7 |
|
totaal verlofdagen indien afstemming RPR | 4338,9 |
|
verschil | 136,2 |
|
extra feestdagen | 452,2 |
|
totaal | 588,4 |
|
maaltijdcheques (besparing WG-bijdrage) | 4.059,96 € |
|
Voor de OCMW-medewerkers is dit het aantal verlof- en feestdagen, met de overeenstemmende dagen en besparing op het vlak van maaltijdcheques:
contract | 328 koppen | 305 VTE |
prestatietijd | 320 koppen | 277,4 VTE |
contractuelen | 251 |
|
sociale tewerkstelling | 13 |
|
statutairen | 56 |
|
aantal personeelsleden met 27+1 dagen | 173 |
|
totaal verlofdagen heden | 9198 |
|
totaal verlofdagen indien afstemming RPR | 9674 |
|
verschil | 476,4 |
|
extra feestdagen | 1074 |
|
totaal | 1550,2 |
|
maaltijdcheques (besparing WG-bijdrage) | 10.696,38 € |
|
De 2e pensioenpijler blijft doorlopen voor de personeelsleden gezien er een MIPS (Multi Inrichters Pensioenstelsel) is tussen OCMW en Mintus.
De financiële impact op de inschaling van de spiegelfuncties (dat zijn functies die in beide organisaties voorkomen) zal in een 2e fase gebeuren. Sommige spiegelfuncties worden in verschillende schalen verloond. Onderzoek zal moeten uitmaken of dat verschil dan moet blijven bestaan (na weging van de functie), of er een aanpassing dient te gebeuren.
Het is aangewezen bovenstaande nu eens verhelderend op een rij te zetten:
Het OCMW, met inbegrip van de GIDPBW, komt onder aansturing van de algemeen directeur Stad/OCMW. Voor het luik Welzijn (zie bij Cluster Zorg en Welzijn) kan hij terugvallen op het clusterhoofd dat daarvoor zal worden aangesteld. De reeds eengemaakte dienst IT wordt aangestuurd door de beide IT-managers (i.e. IT-manager Stad en IT-manager OCMW-groep). De dienst Communicatie en Citymarketing zal worden aangestuurd door het hoofd Communicatie en Citymarketing van de Stad. De dienst Financiën zal worden aangestuurd door de financieel directeur. Voor de diensten Facilitair Beheer en Personeel en Organisatie zullen de respectievelijke trajecten worden afgewacht om daarin qua aansturing te trancheren. Er wordt voor iedere samengebrachte dienst geen aansturing op niveau A9 voorzien.
Er wordt voor de inkanteling van het OCMW binnen de Stad gesproken over een termijn van 3 jaar, maar het moet duidelijk zijn dat dit een ultieme deadline is.
Hoe sneller dit alles kan worden gerealiseerd, hoe beter. Dat is ook de uitdrukkelijke wens van het clusteroverleg Stad en het directieteam OCMW-groep.
Het is duidelijk dat met de aansturing van het OCMW vanuit de Stad en het integreren van de shared services van de Stad en de OCMW-groep onder aansturing van de Stad, de Stad én het OCMW meer dan ooit 1 geheel worden.
Beiden zullen in 1 adem worden uitgesproken.
De nieuwe organisatiestructuur, met indeling van de diensten over de 7 clusters cf. bijlage 1, wordt goedgekeurd. De 7 clusters krijgen volgende namen: Organisatie en Coördinatie; Klant; Ruimte en Economie; Intern Organisatiebeleid; Zorg en Welzijn; Cultuur, Vrijetijd en Onderwijs; Openbaar domein.
Voor volgende clusters wordt via een bevorderingsprocedure, toegankelijk voor medewerkers van de Stad en het OCMW, een clusterhoofd gezocht: Ruimte en Economie; Cultuur, Vrijetijd en Onderwijs; Zorg en Welzijn. Het betreft, zoals eerder goedgekeurd, mandaatfuncties (mandaat van 7 jaar, mits gunstige evaluatie verlengbaar) op niveau A9. Clusterhoofd cluster klant blijft op niveau A5.
De functie van adjunct-algemeendirecteur wordt geschrapt. De huidige adjunct-algemeendirecteur wordt 100% algemeen directeur Mintus (en verenigingen en dienstencentra/buurtcentra) met behoud van alle rechten en voordelen.
Het GMAT wordt verder gezet net zoals het Clusteroverleg. In het GMAT zijn van politieke zijde de partijen die de meerderheid vormen vertegenwoordigd, samen met de algemeen directeur, de financieel directeur, de algemeen directeur Mintus (en verenigingen en dienstencentra/buurtcentra) en de Korpschef die de administratie van de drie organisaties (zijnde Stad/OCMW, Mintus (en verenigingen en dienstencentra/buurtcentra), en Politie) vertegenwoordigen. De samenstelling van het clusteroverleg ziet er als volgt uit: Burgemeester (decretaal voorzien), algemeen directeur, financieel directeur, hoofdcoördinator, hoofd strategie en organisatie, clusterhoofden clusters ‘ruimte en economie’, ‘openbaar domein’, ‘klant’, ‘zorg en welzijn’ en ‘cultuur, vrijetijd en onderwijs’, hoofden van de shared services ‘facilitair beheer’, ‘communicatie en citymarketing’, ‘personeel en organisatie’ en ‘IT’.
De shared services-medewerkers van MINTUS worden overgedragen aan het OCMW en er wordt een gelijkschakeling van de arbeidsvoorwaarden gerealiseerd tussen deze medewerkers en de (shared services-)medewerkers van de Stad. Ze komen allemaal onder aansturing van de algemeen directeur Stad/OCMW. De reeds eengemaakte dienst IT wordt aangestuurd door de beide IT-managers (i.e. IT-manager Stad en IT-manager OCMW-groep). De dienst Communicatie en Citymarketing zal worden aangestuurd door het hoofd Communicatie en Citymarketing van de Stad. De dienst Financiën zal worden aangestuurd door de financieel directeur. Voor de diensten Facilitair Beheer en Personeel en Organisatie zullen de respectievelijke trajecten worden afgewacht om daarin qua aansturing te trancheren. Er wordt voor iedere samengebrachte dienst geen aansturing op niveau A9 voorzien.
Het luik Welzijn binnen de Cluster Zorg en Welzijn, wordt beschouwd als OCMW en komt uiterlijk binnen de 3 jaar onder de aansturing van de algemeen directeur Stad/OCMW. Dat geldt ook voor de GIDPBW.
De werken werden opgevolgd door de Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken. De uitvoering wordt goed bevonden. (cf. verslag in bijlage)
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor het toekennen van een toelage van 18.750,00 euro als stadstussenkomst voor de restauratiewerkzaamheden aan de gevels van het pand, Langestraat 121, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
De stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid "non modificandi" op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.
Ingeval van verkoop van het pand Langestraat 121, 8000 Brugge binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid "non-modificandi" blijft gevestigd.
Deze uitgave zal benomen worden op beleidsitem BI072000, actie SA00584, rekening 66420100.
De werken werden opgevolgd door de Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken. De uitvoering wordt goed bevonden. (cf. verslag in bijlage)
Er wordt een toelage van 18.750,00 euro toegekend als stadstussenkomst voor de specifieke restauratiewerkzaamheden aan de voor-, zij- en achtergevel, de dakbedekking en de originele interieurelementen van het pand Vuldersstraat 72, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
De stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid "non-modificandi" op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.
Ingeval van verkoop van het gebouw binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid "non-modificandi" blijft gevestigd.
Deze uitgave zal benomen worden op beleidsitem BI072000, actie SA00584, rekening 66420100 2025.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Het wijzigen, verplaatsen of afschaffen van een buurtweg.
Het wijzigen, verplaatsen of afschaffen van een buurtweg is volgens het gemeentewegendecreet een uitzonderingsmaatregel. Er dient en grondige motivatie te gebeuren.
Deze buurtweg is, mede door de aanleg van het Boudewijnkanaal plaatselijk niet meer in gebruik. Beide zijden van het kanaal worden verbonden door de iets noordelijk gelegen Herdersbrug. Ter hoogte van de Herdersbrug is er een landbouwslag aanwezig die evenwijdig loopt met de Lodewijk Coiseaukaai. Deze weg komt uit op de Chemin 8 ter hoogte van de Ter Bollestraat.
De oorspronkelijke verbinding die de buurtweg realiseerde, is bijgevolg nog steeds aanwezig, zij het op een andere plaats.
Gelet op de actuele situatie heeft het afschaffen van de buurtweg over het perceel geen impact op het wegennet en de bereikbaarheid van de omgeving.
De gemeenteraad stemt in met het opheffen van de buurtweg Chemin 8 die over het perceel loopt.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Er werden tijdens het openbaar onderzoek 9 bezwaarschriften ingediend.
Volgende bezwaren wordt geuit op de zaak der wegen:
De ontsluiting kant Anjerstraat zou beter rechtstreeks via de Weidestraat gebeuren via de bestaande ingang van het voormalige tuinbedrijf. Het blijft een vraagteken waarom dit niet via deze (logische) bestaande uitweg gebeurt, een extra te verkopen bouwkavel,… ? Uit de studie blijkt dat per dag 50 extra inkomende of uitgaande autobewegingen zullen zijn in de Anjerstraat, dit is onverantwoord in deze kleine smalle straat die daar niet op voorzien is. De druk voor de per dag 50 extra inkomende of uitgaande autobewegingen lijkt niet evenwichtig verdeeld te zijn tussen de uitgang Anjerstraat en de uitgang Begoniastraat, temeer ook dat het zwaartepunt van de parkings, afvalpark,.. zich allemaal kant Anjerstraat bevinden. Een betere ontsluiting via de Begoniastraat is wenselijk in het kader van een billijke verdeling van de extra mobititeitslasten tussen de Anjerstraat en de Begoniastraat. Door het aanleggen van een verbinding (Anjerstraat – Begoniastraat) voor het zacht verkeer wordt nogmaals het uniek rustig karakter van de Anjerstraat als woonerf opgeheven. Conclusie: ontsluiting via de Anjerstraat is te belastend voor de huidige bewoners en er wordt een einde gesteld aan het rustige woonerf.
Behandeling bezwaar
De plannen voor de verkaveling voorzien in het verwijderen of verplaatsen van twee volwassen hoogstammige bomen op openbaar terrein om ruimte te maken voor een nieuw fietspad. Wij willen benadrukken dat het behoud van deze bomen noodzakelijk is, om meerdere redenen.
Ten eerste is het onduidelijk waarom een extra ontsluiting naar de Anjerstraat nodig is. Er is al een voetpad voorzien dat aansluit op het bestaande trottoir van de straat. Voor fietsers is er bovendien een alternatieve toegang aan het begin van de Anjerstraat, waar ook auto’s de verkaveling kunnen betreden. Deze bestaande infrastructuur lijkt ruim voldoende om voetgangers en fietsers te bedienen zonder de noodzaak om bomen te verwijderen. Daarnaast is het voorgestelde fietspad met een breedte van 3 meter overdreven breed voor deze locatie. In een rustige woonwijk, waar het verkeer hoofdzakelijk bestaat uit bewoners en recreatieve fietsers, volstaat een smaller fietspad. Dit zou de impact op het bestaande groen minimaliseren en de bomen behouden, terwijl het straatbeeld en de leefomgeving ongeschonden blijven. Wij verzoeken daarom het ontwerp van het fiets- en wandelpad te herzien. Alternatieve routes en aanpassingen, zoals het behouden van de bomen en het versmallen van het pad, moeten worden overwogen om de impact op de omgeving te beperken.
Behandeling bezwaar
De bezwaren met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad zijn ontvankelijk. Op basis van bovenstaande motivering kunnen deze evenwel ongegrond worden verklaard.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein, met name een invulling die een waardevol sluitstuk vormt voor de nieuwe bewoners alsook voor de omliggende woonomgeving.
De dienst Openbaar Domein heeft het volgende advies uitgebracht:
Het advies van Openbaar Domein is ongunstig. Volgende zaken hebben betrekking op de zone bestemd voor openbaar domein:
Opmerking/ evaluatie advies door de omgevingsambtenaar met betrekking tot de ligging van het fietspad:
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Voorliggend dossier vraagt het advies op de zaak der wegenis waarbij een bestaand perceel verkaveld wordt. Het advies is enkel van toepassing op het voorgestelde projectgebied. Conform de Atlas der Buurtwegen heeft het gebied geen Buurtwegen die het perceel doorkruisen of langs het perceel gelegen zijn. Dit advies bouwt verder op het reeds eerder gegeven advies met kenmerkt MO/2024/rc/n274.
Voorliggend dossier wordt inhoudelijk op artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen getoetst. Het advies op het mobiliteitsprofiel wordt in een aparte adviesvraag overgemaakt.
Artikel 3
"Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
Advies dienst mobiliteit hierop:
Voorliggend dossier deelt een bestaand perceel op in 12 loten. Ruimtelijk wordt hierbij een connectie gemaakt tussen de Anjerstraat en de Begoniastraat. In het kader van de uitbreiding van het trage netwerk is dit een positief element. De hoofdontsluiting is voorzien via de Anjerstraat en de Begoniastraat. Het binnenplein is autoluw. Hierdoor wordt het wegennet op lokaal niveau uitgebreid. Doordat er een doorsteek is voor de trage weggebruiker komt dit zowel op recreatief als functioneel vlak het netwerk ten goede.
Aan artikel 3 wordt voldaan.
Artikel 4
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
Advies dienst mobiliteit hierop:
4.1 De wijzigingen staan ten dienste van het algemeen belang.
4.2 Er worden extra wegenissen gecreëerd.
4.3
4.4 Er worden geen gemeentegrenzen overschreden.
4.5 De extra gemeentewegen zijn de missing link tussen verschillende percelen en worden dan ook positief onthaald. Dit komt de toekomstige generaties ten goede.
Aan artikel 4 wordt voldaan.
Advies: Gunstig
Conclusie
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen onder de voorwaarden van de opmaak van een signalisatieplan, noodzakelijke bebording en drempelloze toegang voor de zwakke weggebruiker.
Opname in openbaar domein
De ruimte aangeduid op het plan binnen de rooilijn zal opgenomen worden als gemeenteweg en openbaren groenzone. De gronden worden overgedragen in het openbaar domein.
Aan de omgevingsvergunning wordt een overeenkomst voor overdracht gekoppeld.
Voorwaarden
Volgende voorwaarden worden bijgetreden:
Lasten
De kosteloze aanleg van het park wordt als last aan de aanvrager opgelegd.
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden 9 bezwaarschriften ingediend. Een aantal van de bezwaren hebben betrekking op de bevoegdheid van de gemeenteraad. Deze bezwaren zijn ontvankelijk, maar kunnen ongegrond worden verklaard.
De gemeenteraad:
Raadslid Stefaan Sintobin komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
In de gemeenteraad van 25 november 2024 werd OVAM met ingang van 1 januari 2025 als gewestelijke vaststeller aangeduid voor de duur van het project "Handhaving zwerfvuil' en zolang er geen kosten aan verbonden zijn.
Er wordt voorgesteld om ook IVBO aan te duiden als vaststeller met ingang van 1 maart 2025, voor inbreuken die het voorwerp uitmaken van administratieve sancties zolang IVBO het dagelijks beheer van de recyclageparken op zich neemt en er geen kosten aan verbonden zijn.
Op die manier kunnen de GAS-vaststellers, tewerkgesteld bij IVBO, bij een overtreding een bestuurlijk verslag opmaken en overmaken aan de sanctionerend ambtenaar die al dan niet beslist om een administratieve procedure op te starten.
De vaststellingen zijn beperkt tot hoofdstuk 7 van het Algemeen reglement inzake afval en openbare netheid d.d. 19 december 2022 en latere wijzigingen, zie bijlage.
Het aanduiden van die bevoegdheid betreft geen meeruitgave.
De aanstelling van IVBO als intercommunale vaststeller wordt goedgekeurd met ingang van 1 maart 2025, voor inbreuken die het voorwerp uitmaken van administratieve sancties zolang IVBO het dagelijks beheer van de recyclageparken op zich neemt en er geen kosten aan verbonden zijn.
De personeelsleden aangeduid door de leidende ambtenaar van deze entiteit, krijgen een vaststellingsbevoegdheid voor de gemeentelijke administratieve sancties van stad Brugge. De vaststellingen zijn beperkt tot onderstaande specifieke reglementen:
Raadslid Eva Vanhoorne komt tussen.
Schepen Minou Esquenet antwoordt.
GLBet met zetel te 2200 Herentals, Stapkens 4 en met ondernemingsnummer 0663.701.813 is houder van een vergunning F2 die aan haar werd toegekend door de Kansspelcommissie. Deze vergunning staat de houder toe om een wedkantoor (kansspelinrichting Klasse IV) uit te baten.
GLBet wenst deze vergunning uit te baten en dus een wedkantoor in te richten in de Baron de Maerelaan 96 in 8380 Zeebrugge. Op dit adres wordt momenteel een tankstation uitgebaat. GLBet wenst in een afgebakende ruimte een kansspelinrichting Klasse IV in te richten met inachtneming van de bepalingen in de kansspelwet:
- het wedkantoor is duidelijk afgebakend in de ruimte;
- de toegang is verboden onder de 21 jaar;
- er is controle of de bezoekers op de lijst van spelers staan die een verbod tot het betreden van een wedkantoor hebben (EPIS-lijst).
Wij stellen voor om geen convenant af te sluiten voor de uitbating van dit nieuwe wedkantoor omwille van volgende overwegingen:
Artikel 3.1 van het Convenant bepaalt het volgende: “Het wedkantoor mag niet gevestigd worden/zijn in de nabijheid van de onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht en dit conform artikel 43/5° van de Wet, behoudens een met reden gemotiveerde afwijking die door het college van burgemeester en schepenen wordt toegestaan”.
Zoals aangegeven, laat het beleid van Stad Brugge geen nieuwe wedkantoren toe in de nabijheid van het station, het kernwinkelgebied, de Eiermarkt, 't Zand alsook alle onderwijsinstellingen op het grondgebied van Brugge ongeacht de leeftijdscategorie van hun studenten, alsook binnen een straal van 1000m rondom de hierboven opgenoemde locaties.
De inrichting zou gevestigd worden te Baron de Maerelaan 96 in Zeebrugge. Op locatie is momenteel een tankstation gelegen langs de N31, een druk bereden verbindingsweg door het vrachtverkeer naar de haven. Op het eerste zicht spelen de locatiefactoren hier in het voordeel van de aanvrager: de twee scholen in Zeebrugge (Havenschool VTI en basisschool Roezemoes) liggen op een straal van meer dan 1000 meter, met name op 1600 meter in vogelvlucht. Op wandelafstand bedraagt dit zelfs meer dan 3 km, gelet op het havengebied.
Echter, bij nazicht stellen wij vast dat het Opleidingscentrum van VDAB (Lancelot Blondeellaan 9) op een afstand van 600 meter in vogelvlucht gelegen is. Deze onderwijsinstelling valt aldus wel binnen de vooropgestelde straal van 1000 m. Momenteel bedraagt de wandelafstand 2 km van de Baron de Maerelaan 96 tot de VDAB, dit aangezien er geen rechtstreekse doorsteek mogelijk is. Evenwel zal in de toekomst een nieuw verkeersknooppunt aangelegd worden ten gevolge van het project “Nieuwe sluis Zeebrugge”, waardoor op termijn mogelijks een gemakkelijke verbinding ontstaat tussen het wedkantoor en het opleidingscentrum.
De VDAB heeft een aanbod voor niet- of kortgeschoolde werkzoekende volwassenen. Dergelijke opleidingen kaderen binnen het proces van arbeidsintegratie voor betrokkenen die op dat ogenblik bijzonder kwetsbaar zijn.
Bovendien zijn er concrete plannen om de locatie van het Overkophuis Oostkust -momenteel nog gelegen in de Ploegstraat – te wijzigen naar het domein Knapen. Overkop is een gesubsidieerde organisatie van de Vlaamse overheid, het betreft een jongerenontmoetingsplek voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Jongeren kunnen hier gratis en vrijblijvend langskomen om aan verschillende activiteiten deel te nemen of om therapeutische hulp te ontvangen. De plannen voor de verhuis van de Ploegstraat naar domein Knapen zouden in 2025 uitgevoerd worden. Bij nazicht blijkt dat de afstand tussen de Baron de Maerelaan 96 en domein Knapen slechts 600 meter bedraagt en aldus binnen de straal van 1000 meter valt.
Daarnaast heeft Zeebrugge twee treinstations: Station 'Zeebrugge-Dorp' en 'Zeebrugge-Strand'. Beiden op zo’n 800 meter van het tankstation. Ze worden gebruikt door toeristen en schoolgaande jeugd.
Conform de wet behoort de beslissing om al dan niet dergelijke convenanten af te sluiten tot de discretionaire bevoegdheid van de gemeente. Artikel 43/5, 5° van de wet van 7 mei 1999 bepaalt ondubbelzinnig dat de aanvrager ervoor moet zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan. In de parlementaire voorbereidingen staat verder nog te lezen: ‘Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen.’ Hieruit blijkt dat de concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te sluiten kunnen verantwoorden, niet beperkt zijn tot die inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in artikel 43/5, 5° van de wet. Het Grondwettelijk Hof heeft dit nog bevestigd in het arrest nr. 177/2021 van 9 december 2021. De wetgever heeft de gemeente de mogelijkheid gegeven om per concreet dossier na te gaan of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van kwetsbare inrichtingen gelegen is. Die bepalingen strekken er in het bijzonder toe de sociale risico’s in verband met de ligging van de vaste kansspelinrichtingen klasse IV te beperken en de spelers te beschermen.
De gemeenteraad gaat akkoord met de weigering van een convenant tussen de stad Brugge en een nieuw in te richten wedkantoor door GL Bet (Stapkens 4 te 2200 Herentals) in de Baron de Maerelaan 96 te 8380 Zeebrugge.
Raadsleden Geert Van Tieghem, Stefaan Sintobin en Tom Vandendriessche komen tussen.
Schepenen Pascal Ennaert en Pablo Annys en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Vanuit Audio wordt gevraagd om de afvaardiging aan te duiden voor de algemene vergadering, de samenstelling van het plaatselijk auditcomité te bepalen én het aangepast auditcharter ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
De afvaardiging voor de algemene vergadering en de samenstelling van het plaatselijk auditcomité werden reeds voorgelegd en behandeld in de gemeenteraad van 16 december 2024.
Bijgevolg moet enkel nog het nieuwe auditcharter ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het interne auditcharter dat door Audio wordt voorgelegd wordt goedgekeurd.
Aanduiden van een vertegenwoordiger op de algemene vergadering
In de gemeenteraad van 16 december 2024 werd mevrouw Barbara Roose aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Imewo tot en met einde legislatuur. De heer Mathijs Goderis werd aangeduid als plaatsvervanger.
Mevrouw Barbara Roose kan aanwezig zijn op de algemene vergadering.
Agenda Buitengewone algemene vergadering van 17 maart 2025:
1. Statutaire ontslagnemingen/benoemingen.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Imewo van 17 maart 2025 met als enig agendapunt:
1. Statutaire ontslagnemingen/benoemingen.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad, mevrouw Barbara Roose, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Imewo op 17 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige raadsbeslissing.
Huurder Toerisme Vlaanderen zal een deel van Depot A huren voor een periode van voorlopig 2 jaar voor de opslag van erfgoed en beeldende kunstwerken. De huurperiode start op 01/02/2025 en loopt tot 01/02/2027.
De Huurder legt bewijsstukken voor omtrent staat van de objecten en registratiegegevens. De objecten worden tijdelijk ondergebracht in de databank van Musea Brugge. Ze zullen bij binnenkomst voorafgaand aan het plaatsen van de objecten in depot behandeld worden in de anoxiekamer van Erfgoedfabriek om contaminatie met eigen collectiestukken te vermijden.
Er worden 8 objecten opgenomen nl.:
De Stad Brugge verzaakt aan het verhaal dat zij ten overstaan van de Huurder zou kunnen uitoefenen voor de schade die door de brandpolis gedekt is, het geval van kwaadwilligheid uitgesloten. Daarenboven is het verhaal van derden voor gedekte schade, ontstaan door het gebouw en waarvoor de Huurder aansprakelijk is, eveneens verzekerd ten voordele van de huurder.
De Huurder verbindt er zich toe, bij een Belgische of in België erkende verzekeringsmaatschappij, een verzekering af te sluiten voor haar inboedel (met inbegrip van elke aangebrachte vaste installatie en verfraaiing). De Huurder verklaart op zijn/haar beurt af te zien van alle verhaal tegen de stad Brugge en haar verzekering voor schade aan "inhoud", het geval van kwaadwilligheid uitgesloten.
De Huurder is verantwoordelijk voor het afsluiten van een adequate verzekering voor de opgeslagen Objecten in de Depotruimte. Deze verzekering moet de Objecten dekken tegen diefstal, beschadiging, brand, en andere mogelijke risico's.
Deze Overeenkomst kan worden beëindigd door gezamenlijke schriftelijke overeenkomst van de Partijen. Door een van de Partijen met een opzegtermijn van 6 maanden voorafgaand aan de beëindiging.
De gemeenteraad keurt de verhuur van de depotruimte en het contract met Toerisme Vlaanderen goed.
De samenwerking met de BAEF heeft grote voordelen voor de werking van BRON en Musea Brugge. De samenwerking met de UGent maakt het verblijf in Brugge van de PhD-student en postdoctoraalonderzoeker die de BAEF-beurs ontvangen, administratief mogelijk, èn verdiept ook de beoogde resultaten, te weten:
Bovendien worden de banden met de UGent verder aangehaald, hetgeen zeer belangrijk is voor het netwerk rond BRON.
De samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit Gent, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte wordt goedgekeurd.
De bruikleenovereenkomst legt de volgende zaken vast m.b.t. het Scheepsjournaal van Guillaume de Brouwer:
- MB zorgt als een goede huisvader volgens de geldende normen voor het kunstwerk;
- de bruikleen wordt verzekerd op kosten van Musea Brugge;
- afspraken rond het reproduceren van het kunstwerk.
De bruikleenovereenkomst wordt opgemaakt voor de periode van tien jaar (2025-2035) en kan stilzwijgend verlengd worden met de periode van één jaar.
De verzekeringskost bedraag 145,16 euro met bijdragen (totaal 146,10 euro) voor het jaar 2025 en wordt ieder jaar verlengd met een jaarlijks stijgende kost tot de vervaldatum in 2035. De verzekering wordt ieder jaar met een bestelbon voldaan.
De bruikleenovereenkomst voor de langdurige bruikleen van het scheepsjournaal van Guillaume de Brouwer wordt goedgekeurd.
Leners van aangesloten bibliotheken kunnen, na inloggen via hun bibliotheek-profiel, onbeperkt films selecteren en bekijken. Er is geen wacht- of reservatiesysteem. Elke film binnen de streamcollectie is vrij beschikbaar. Er staat geen beperking op de hoeveelheid te streamen films. De leden hebben permanent toegang tot de collectie. Het aanbod varieert, gaande van (arthouse) langspeelfilms, documentaires, kortfilms tot jeugdfilms.
De filmstreamingdienst is een verrijking en verruiming van de fysieke dvd-collectie van de bibliotheek. Het systeem is zeer toegankelijk en gemakkelijk in gebruik, biedt educatieve mogelijkheden voor het onderwijs en is drempelverlagend wegens het wegvallen van de factor afstand voor leden die verder van de hoofdbibliotheek wonen bvb. Zeebrugge. Er wordt op dit moment namelijk enkel in de hoofdbibliotheek een uitgebreide collectie films aangeboden.
Via de overeenkomst (zie bijlage) wenst de bibliotheek zich aan te sluiten voor een periode van 3 jaar. De jaarlijkse kost van deze service wordt geraamd op 12.686,9 € incl. btw. (zie ook kostenberekening bijlage). Het budget wordt benomen van het collectiebudget film. Het betreft geen meeruitgave.
De inschrijving voor een periode van 3 jaar op de streamingsdienst Cinébib, aangeboden door Cultuurconnect vzw (BE0629858909), wordt goedgekeurd.
De jaarlijkse financiering, t.b.v. 12.686,9 € incl. btw. via de dimensies BI070300/UD056/61303100/SANP00507, wordt voor een periode van 3 jaar goedgekeurd.
De feitelijke vereniging “Roots Explosion”, een soundsystem-crew uit Brugge, werd opgericht in 2016. Overeenkomstig de statuten, neergelegd ter griffie op 26 juli 2019, wordt hun werking als vzw verdergezet.
Volgens de statuten:
De vereniging:
Er werd opgetreden op festivals zoals Couleur Café, Reggae Geel, Reggaebus Festival, Campo Solar, Humble Festival, Space Safari en Ardennes Soundsystem Weekender.
Het bestuur van de vereniging bestaat uit een voorzitter en secretaris (beiden woonachtig in Brugge) en een penningmeester (woont in Oostende). Het correspondentieadres, tevens adres van de voorzitter: Hogeweg 110 8200 Sint-Andries.
De vereniging vraagt erkenning als Brugse culturele vereniging en gezien er jaarlijks meer dan 8 producties worden uitgewerkt, een jaarlijkse werkingssubsidie met contract van 3.000 euro.
Het Bureau van de Stedelijke Culturele Raad besprak op zijn bijeenkomst van 14 oktober ll. de aanvraag van "VZW Roots Explosion" betreffende erkennen en subsidiëren.
Er werd geadviseerd "VZW Roots Explosion" te erkennen als Brugse culturele vereniging en betreffende de subsidiëring te catalogeren onder rubriek "verenigingen met contract".
Opdracht: jaarlijks organiseren van twee events op Brugs grondgebied. Jaarlijkse toelage: 2.000 euro (advies in bijlage).
Volgens artikels 5 en 7 A7a) van het stedelijk reglement nemen de erkenning en subsidiëring een aanvang in het jaar volgend op het kalenderjaar van de aanvraag. De aanvraag werd ontvangen op 18 september 2024, de erkenning en subsidiëring vangen aan op 1 januari 2025.
Cel Cultuurbeleid volgt het advies van de SCR. De vereniging wordt erkend als Brugse culturele vereniging - categorie "concertuitvoerders" - vanaf 2025 en betreffende de subsidiëring vanaf 2025 gecatalogeerd in de categorie "verenigingen met contract". Er wordt een contract opgesteld tussen het Stadsbestuur en "VZW Roots Explosion" voor de periode 1 januari 2025 tot 31 december 2025 met als opdracht: "jaarlijks organiseren van twee events op Brugs grondgebied". Jaarlijkse toelage: 2.000 euro. Zie contract in bijlage.
Toelage van 2.000 euro wordt vanaf 2025 voorzien via IKA 2025 en 6de herziening MJP via BI070901 - UD053 - SA00928 - rek.nr. 64900000 - productnr. A600235.
Compensatie vanaf 2025 via BI070901 - UD053. Daartoe wordt in 2025 een dossier voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en aan de gemeenteraad.
"VZW Roots Explosion" (crediteur BE0731606266) wordt vanaf 2025 erkend als Brugse culturele vereniging - categorie concertuitvoerders - en betreffende de subsidiëring vanaf 2025 gecatalogeerd in de categorie "verenigingen met contract", cf. het advies van de Stedelijke Culturele Raad en het stedelijk reglement voor de erkenning en subsidiëring van Brugse culturele verenigingen vastgesteld door de GR 23/11/2015, herzien door de GR 27/6/2017 en aangepast door de GR 28/04/2020.
Vanaf 2025 wordt een nominatieve toelage voorzien van 2.000 euro voor het jaarlijks organiseren van twee events op Brugs grondgebied.
De toelage van 2.000 euro (crediteur BE0731606266)
wordt vanaf 2025 via IKA 2025 en 6de herziening MJP 2020-2025 voorzien op BI070901 - UD053 - SA00928 - rek.nr. 64900000. Compensatie gebeurt via IKA 2025 en 6de herziening MJP 2020-2025, BI070901 - UD 053. Hiertoe wordt het dossier in 2025 voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en aan de gemeenteraad.
"VZW Roots Explosion" wordt vanaf 2025 bijgevoegd contract aangeboden voor de periode 1/1/2025 tot 31/12/2025.
Opdracht: jaarlijks organiseren van twee events op Brugs grondgebied.
Jaarlijkse toelage: 2.000 euro.
De Stad is eigenares van de grond gelegen te 8000 Brugge, Sint-Claradreef 18 en 1+ om deze grond onder grotere oppervlakte te hebben aangekocht van de heer Jean Pieters, blijkens akte verleden op 14 mei 1976 voor de toenmalige burgemeester van de Stad Brugge, de heer Michel Van Maele, overgeschreven op het toenmalig Eerste Hypotheekkantoor te Brugge op 2 juni 1976 onder boek 2525, nummer 1.
Bij akte verleden op 1 april 1977 voor notaris Louis Vande Putte, notaris te Brugge, heeft de Stad aan de toenmalige samenwerkende vennootschap "Brugse Maatschappij voor huisvesting" ondermeer een perceel grond met een kadastrale oppervlakte van 2.422 m², gelegen te 8000 Brugge, aan de Sint-Claradreef 18, thans gekend bij het kadaster, Sint-Claradreef 18 en 1+, in de 5e afdeling Brugge, Sectie F, met de perceelnummers 0089 M 005 P0000 en 0089 N 005 P0000, in erfpacht gegeven voor een looptijd van 70 jaar, ingaande op 1 januari 1977, om te eindigen op 31 december 2046, met als doel op deze grond een sociaal woonproject te realiseren.
Er werd een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd door het College van Burgemeester en Schepenen op 6 april 1979, waarna (1982) men over is gegaan tot de constructie van onder andere een appartementsgebouw, bekend onder de naam ‘Clarendam’.
Op 15 december 2021 werd krachtens proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering der aandeelhouders opgesteld door notaris Filip Maertens, het vermogen van “Brugse Maatschappij voor Huisvesting”, waaronder het recht van erfpacht (met inbegrip van de opgerichte building, ter plaatse gekend als “Residentie Clarendam”, en de door IMEWO opgerichte elektriciteitscabine), overgedragen op de bv Vivendo, bij wijze van fusie door overneming.
Op 2 oktober 2023 werd de tréfonds van de residentie Clarendam verkocht aan Vivendo, nadat het huidig recht van erfpacht lopende tot en met 31 december 2046, werd beëindigd, waardoor de grond met opgerichte elektriciteitscabine, gelegen te Brugge, Sint-Claradreef 1+ en deel van de eigendom Sint-Claradreef 18; gekend bij het kadaster in de 5e afdeling Brugge, sectie E, met het perceelnummer 0089 T 5 P0000, terug in het patrimonium van de Stad is gekomen.
Op 10 april 2024 werd een schattingsverslag opgemaakt door de heer Kris Audenaert landmeter-expert voor het landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert, waarbij de waarde van de grond werd geraamd op € 150/m².
IMEWO is bereid om de noodzakelijke grond voor het plaatsen van deze nieuwe distributiecabine voor openbaar nut (elektriciteit) aan te kopen. Deze transactie werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur van IMEWO in zitting van 3 mei 2024.
Er werd voor deze verkoop een overeenkomst opgemaakt. Deze overeenkomst werd door partijen ondertekend op 6 juni 2024.
Het goed met een oppervlakte van 21,78 m² wordt afgebeeld als Lot 1 op het opmetingsplan, opgemaakt op 3 juli 2023 door het landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert.
Het plan werd geregistreerd in de databank van de plannen van afbakening met het referentienummer 31805/10212.
Het nieuw gevormde perceel kreeg het perceelidentificatienummer: 31805 E 89 W 5 P0000.
De vernieuwing van de distributiecabine op deze locatie is een must. Deze cabine is en blijft zeer noodzakelijk voor dit stadsdeel en kan niet zomaar worden verplaatst.
Voor de bouw van de nieuwe cabine werd op 4 november 2024 door het College van Burgemeester en Schepenen de omgevingsvergunning OMV_2024095685, voor het slopen, nieuw bouwen en exploiteren van de distributiecabine, afgeleverd.
De Gemeenteraad dient in te stemmen met de wijze van verkoop.
Er zal worden overgegaan tot de verkoop van een oppervlakte van 21,78 m² grond uit de eigendom van de Stad, gelegen te 8000 Brugge, Sint-Claradreef 18 en Sint-Claradreef 1+, gekend bij het kadaster in de 5e afdeling Brugge, sectie E, als delen van het perceelnummer 89 T 5 P0000, noodzakelijk voor het vernieuwen van de bestaande distributiecabine voor openbaar nut (elektriciteit), conform de OMV_2024095685, zoals afgebeeld als Lot 1 op het opmetingsplan opgemaakt op 3 juli 2023 door het landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert, tegen de prijs van € 3.267 aan IMEWO met maatschappelijke zetel te 9090 Melle, Brusselsesteenweg 199 en verder onder de voorwaarden opgenomen in de verkoopovereenkomst van 6 juni 2024.
Alle aan deze verkoop verbonden kosten vallen ten laste van IMEWO.
De Voorzitter van de Gemeenteraad, de Algemeen Directeur, de Financieel Directeur en desgevallend hun vervangers worden gemachtigd om alle stukken in verband met voormelde verkoop te ondertekenen en om de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslaan van de verplichting om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de authentieke akte.
De Stad is eigenares van de grond gelegen te 8310 Brugge, Weidestraat 87, om deze grond onder grotere oppervlakte te hebben aangekocht jegens de consoorten Gilles de Pelichy 1) Marie, 2) Savina, 3) Elisabeth, 4) Raymond, 5) Ghislaene, 6) Anne, 7) Guido en 8) Samuel, blijkens akte verleden op 28 en 29 maart 1974, voor notaris Michel Van Maele, toenmalig burgemeester van de Stad Brugge, overgeschreven op het eerste hypotheekkantoor te Brugge op 8 april daarna, boek 2091 nummer 12.
Bij akte verleden op 21 mei 1976 voor notaris Jacques Van Damme, te Brugge (Sint-Andries), overgeschreven op het toenmalige eerste hypotheekkantoor te Brugge op 24 mei 1976, boek 111, blad 91, vak 11, heeft de Stad Brugge voormeld onroerend goed in erfpacht gegeven aan de vzw "Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen Vlaanderen" voor een periode van 60 jaar te rekenen vanaf 1 april 1976, om te eindigen op 31 maart 2036, voor het bouwen van een "koninkrijkszaal".
De vzw heeft in 1977 het gebouw opgericht volgens de bouwvergunning 1976_0969 voor het "bouwen van een vergaderzaal" afgeleverd door het College van Burgemeester en Schepenen op 16 juli 1976.
Voorwerp verkoop
Een perceel grond belast met een erfpachtrecht (tréfonds), met aanhorigheden op en met grond, staande en gelegen te 8310 Brugge (Assebroek), Weidestraat 87, gekend bij het kadaster in de 22e afdeling Brugge (Assebroek - 1e afdeling), sectie C, met het perceelnummer 0188 R P0000, met een oppervlakte van 1.500 m².
De verkoop omvat uitsluitend de tréfonds (de grond), met uitzondering van de op het perceel aanwezige constructies die eigendom blijven van de erfpachter. De door de erfpachter opgerichte constructies op voormeld perceel maken bijgevolg geen deel uit van onderhavige verkoop.
Prijs
Op 16 mei 2024 werd een schattingsverslag opgemaakt door de heer Laurens Simoens, landmeter-expert voor het landmeterskantoor Simoens BV. De waarde van grond werd geraamd op € 565.000.
Er kon met de vzw tot een overeenkomst worden gekomen over die prijs.
Uitvoering
Er werd voor deze verkoop een ontwerp-akte opgemaakt, waarin de voorwaarden van de verkoop zijn opgenomen.
De gemeenteraad dient akkoord te gaan met de voorgestelde wijze van verkoop.
De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan de verkoop een perceel grond belast met een erfpachtrecht (tréfonds), met aanhorigheden op en met grond, staande en gelegen te 8310 Brugge (Assebroek), Weidestraat 87, gekend bij het kadaster in de 22e afdeling Brugge (Assebroek - 1e afdeling), sectie C, met het perceelnummer 0188 R P0000, met een oppervlakte van 1.500 m², tegen de schattingsprijs van € 565.000, en verder onder de voorwaarden in bijgaande ontwerp-akte.
De voorzitter van de gemeenteraad, de algemeen directeur, de financieel directeur en desgevallend hun vervangers worden gemachtigd om alle stukken in verband met voormelde verkoop, te ondertekenen en om de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie te ontslaan van de verplichting om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de authentieke akte.
Met overeenkomst van 16 augustus 2022, heeft de Stad een perceel grond, met een kadastrale oppervlakte van 65 m², gekend bij het kadaster in de 27e afdeling Brugge, sectie D, met het perceelnummer 0527 M 003 P0000, in precair gebruik gekregen van het Vlaams Gewest, Agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen (AWV).
Het AWV had deze grond in een groter geheel verworven voor de aanleg van de N31.
Het AWV werd bereid gevonden om na de bouw van de geluidsmuur op deze locatie het resterend perceel grond aan de Stad te verkopen.
De aankoop van deze grond is essentieel voor de toegankelijkheid/uitbreiding van de speelruimte voor de Gemeentelijke Basisschool De Triangel, wat ten goede komt aan het welzijn en de veiligheid van de kinderen. Het realiseren van deze aankoop maakt een einde aan de tijdelijke situatie van precair gebruik. Het perceeltje biedt de mogelijkheid om een interessante doorsteek te maken van de school naar de aanwezige ventweg.
Voor deze overdracht werd door de Vlaamse Overheid, Agentschap Wegen en Verkeer op 16 januari 2024 een opmetingsplan "overdracht voor verkoop 1M3D8JG12349800" opgemaakt. De aan te kopen grond, met een gemeten oppervlakte van 33 m², wordt afgebeeld met roze kleur.
Dit plan werd opgenomen in de databank van de plannen van afbakeningen van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie met het referentienummer 31027-10731.
Op 4 maart 2024 werd een blanco OVAM bodemattest afgeleverd.
Er werd voor deze verkoop op 9 januari 2025 een schattingsverslag opgemaakt door de heer Bram Peene, Commissaris Vlaamse Overheid, Afdeling Juridische Dienstverlening, Dienst Vastgoedtransacties, waarbij de waarde van de grond werd geraamd op € 50 /m². of € 1.650.
Het precair gebruik eindigt bij het verlijden van de akte.
De verkoop werd al goedgekeurd door de Minister van Openbare Werken.
Er werd een ontwerpakte met dossiernummer "17407-001" door de Afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid opgemaakt.
De gemeenteraad dient akkoord te gaan met voorgestelde aankoop onder de voorwaarden opgenomen in deze ontwerpakte.
De aankoop van een oppervlakte van 33 m² grond, gelegen langsheen de N31 en palend aan de gemeentelijke basisschool De Triangel, gelegen te 8200 Brugge, Diksmuidse Heerweg 15 en gekend bij het kadaster in de 27e afdeling Brugge, sectie D, deel van het perceelnummer 0527 M 003 P0000, het plan zoals afgebeeld op het plan "overdracht voor verkoop 1M3D8JG12349800" opgemaakt op 16 januari 2024, tegen de prijs van € 1.650 en verder onder de voorwaarden opgenomen in het ontwerp van akte, wordt goedgekeurd.
Alle aan deze transactie verbonden kosten, vallen integraal ten laste van de Stad Brugge.
De instrumenterende ambtenaar wordt gemachtigd de Stad Brugge te vertegenwoordigen krachtens het decreet van 19 december 2014, het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2014 en het Besluit van de administrateur-generaal van de Vlaamse Belastingdienst van 10 maart 2022, tot aanwijzing van de Vlaamse commissarissen, vermeld in het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse vastgoedcodex.
Voorafgaandelijk
Op 27 maart 2023 hebben de Stad Brugge en Cercle Brugge een kaderovereenkomst genaamd ‘kaderovereenkomst inzake sportinfrastructuur Cercle Brugge’ afgesloten waarin verschillende engagementen werden opgenomen.
De Stad Brugge is eigenares van het Sportpark Gulden Kamer en wenst op een deel van het Sportpark Gulden Kamer een opstalrecht te vestigen ten voordele van de opstalhouder zodat de opstalhouder kan overgaan tot de aanleg van nieuwe sportvelden en de realisatie van een nieuwe bijhorende accommodatie. Meer specifiek gaat het over een deel van de volgende percelen (grond en gebouwen) gelegen te Geralaan 58, 8310 Brugge, gekend bij het kadaster onder Brugge, afdeling 18, deel Sint-Kruis 1, sectie C, met nummers (i) 0537/00K000, (ii) 0542/00F000, (iii) 0542/00G000, (iv) 0542/00D000, (v) 0542/00C000, (vi) 0537/00H000, (vii) 0664/00A000, (viii) 0537/00F000, (ix) 0537/00G000 en (x) 0537/00B000.
Op 24 juni 2024 keurde de Gemeenteraad het ontwerp van opstalovereenkomst met Cercle Brugge goed.
Doel van de ruil van grond
Het projectvolume wordt in opstal gegeven met als doel om de bouw/heraanleg te realiseren van een nieuwe sportinfrastructuur in twee fasen omvattende 5 velden en een gebouw (trainings-, jeugd- en administratiecentrum) ten dienste van de sportvelden met kleedkamers en een spelershome om te worden gebruikt voor sportdoeleinden.
Op 29 februari 2024 werd door de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen de OMV_2023062246 voor het bouwen van trainingsaccommodatie Gulden Kamer en exploiteren oefencomplex, afgeleverd.
In deze vergunning werd omtrent het verleggen van de onbevaarbare waterloop het volgende opgenomen:
“De aanvraag omvat werken aan de waterlopen waarbij de eigendomstoestand wijzigt. De aanvrager dient voorafgaandelijk de werken (ten laatste 30 kalenderdagen na de afleveringsdatum vergunningsbeslissing) de nodige stappen te ondernemen om de wijziging van de eigendomstoestand te regelen met de provincie. Hiervoor dient de aanvrager te mailen naar het volgende adressen: meetploeg@west-vlaanderen.be en machtigingwaterlopen@west-vlaanderen.be. Vervolgens zal de aanvrager gecontacteerd worden door de Juridische dienst, die u zal informeren i.v.m. de voorwaarden/bepalingen inzake ruiling en/of aan- en/of verkoop van de gronden, welke in eigendom zijn van de provincie. Alle kosten om de eigendomstoestand als gevolg van de vergunde werken in orde te brengen zijn volledig voor rekening van de aanvrager. Indien zou blijken dat er een onevenwichtige ruil is ten nadele van de provincie, dient de aanvrager het verschil op te leggen. De provincie daarentegen kan nooit verplicht worden een opleg te betalen.”.
De omgevingsvergunning volstaat dus niet om de eigendomstoestand te wijzigen.
Voor de realisatie van dit project dient een verlegging van de onbevaarbare waterloop WH.10.6. te gebeuren door middel van een grondruil.
Voor deze ruil werd op 16 december 2024 door de heer Xavier Melis, landmeter-expert voor het landmeetkantoor Demey Infrabureau te Roeselare, een opmetingsplan opgemaakt. Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 31029-10618.
Te ruilen grond
Lot 5: bedding van de waterloop WH.10.6. met een gemeten oppervlakte van 943 m², gelegen te Brugge (Sint-Kruis), tussen de Geralaan en de Polderstraat, gekend bij het kadaster in de 18e afdeling Brugge (Sint-Kruis - 1e afdeling), Polderstraat, met gereserveerd perceelnummer 31029 C 666 C P0000, zoals afgebeeld met blauwe kleur op het hierna afgebeeld stuk uit het opmetingsplan.
Lot 6: grond voor realisatie nieuwe bedding waterloop WH.10.6. met een gemeten oppervlakte van 2.087 m², gelegen te Brugge (Sint-Kruis), tussen de Geralaan en de Polderstraat, gekend bij het kadaster in de 18e afdeling Brugge (Sint-Kruis - 1e afdeling), Polderstraat, met gereserveerd perceelnummer 31029 C 666 B P0000 (deel van perceel nummer 664 A P0000 onder dezelfde sectie), zoals afgebeeld met rode kleur op het hierna afgebeeld stuk uit het opmetingsplan.
Op 9 januari 2025 werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Xavier Melis.
De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan dit ontwerp van akte voor grondruil, zodat de opstalovereenkomst met Cercle Brugge zijn uitvoering kan kennen.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de kosteloze grondruil van Lot 6 (bedding waterloop WH.10.6.) voor Lot 5 (grond Polderstraat) met de Provincie West-Vlaanderen, met zetel te 8200 Brugge (Sint-Andries), Koning Leopold III-laan 41, en dit zoals voorgesteld op het opmetingsplan opgemaakt op 16 december 2024 door landmeter-expert Xavier Melis voor het landmeetkundig bureau Demey Infrabureau en verder onder de voorwaarden opgenomen in bijgaand ontwerp van akte.
Alle kosten voor deze grondruil zijn ten laste van de Stad Brugge.
De Voorzitter van de Gemeenteraad, de Algemeen Directeur, de Financieel Directeur en desgevallend hun vervangers worden gemachtigd om alle stukken in verband met voormelde grondruil te ondertekenen en om de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslaan van de verplichting om ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de authentieke akte.
Inlijving in het openbaar domein van wegenis en de erop uitgevoerde infrastructuurwerken cfr. de afgeleverde verkavelingsvergunning 1613.
Volgens de definitieve oplevering zijn alle nodige infrastructuurwerken uitgevoerd.
Op 20 augustus 2024 werd een plan grondafstand opgemaakt door landmeter-expert, de BV Studiebureau Jonckheere.
Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 31512-10468.
Het over te dragen goed wordt afgebeeld op voornoemd plan als volgt:
Er werd voor de overdracht een ontwerp-akte opgemaakt.
Er zal worden overgegaan tot de kosteloze verwerving jegens Zeven Linden NV, met maatschappelijke zetel te 8200 Brugge, Graaf Pierre de Brieylaan 17, van gronden en de erop uitgevoerde infrastructuurwerken in de verkaveling 1613 De Watertuin (Watteeuwstraat), gelegen te 8200 Brugge (Sint-Michiels) tussen Sint-Arnolduslaan en Gustaaf Baertstraat, met een gemeten oppervlakte 2.806 m², bekend op het kadaster in de sectie B van de 25e afdeling, perceelnummers 535D9 P0000, 617S4 P0000 en 534P15 P0000, voor inlijving in het openbaar domein en verder volgens de voorwaarden van de bijgevoegde ontwerpakte.
Er wordt voorgesteld om een aantal kleine aanpassingen en toevoegingen door te voeren in het reglement:
A) om een praktische en betere opzeggingsregeling te voorzien.
- aanpassen artikel 7:
Het gebruik van de fietsparkeerplaats(en) kan door de gebruiker per aangetekende brief gericht aan Stad Brugge, dienst Eigendommen, Burg 12, 8000 Brugge of per e-mail aan eigendommen@brugge.be (met ontvangstbevestiging) worden opgezegd aan het einde van elke gebruiksperiode van één jaar, mits een opzegtermijn van één maand.
B) Soms is de typologie van de berging of fiets dermate dat er geen gebruik kan worden gemaakt van de toegewezen plaats.
- toevoegen artikel 8: Bedenktijd bij nieuwe contracten
Bij de start van een nieuw contract heeft de gebruiker recht op een bedenktijd van twee weken, waarin hij/zij kan opzeggen indien de fietsberging niet voldoet aan de eisen van de gebruiker (bijvoorbeeld wanneer de fiets niet in de berging past). De opzegging dient schriftelijk te gebeuren binnen deze termijn. Indien binnen de bedenktijd opgezegd wordt, is er geen vergoeding verschuldigd.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde wijzigingen en gecoördineerde versie van het reglement.
Raadsleden Pol Van Den Driessche en Sandra Wintein komen tussen.
Schepen Pieter Marechal antwoordt.
Het subsidiereglement zorgt ervoor dat het stadsbestuur tegemoetkomt aan de vragen die er af en toe komen van particulieren/bedrijven/diensten/organisaties om tussen te komen in de aankoop van een AED-toestel. Het kadert binnen de algemene visie waarbij we zoveel mogelijk mensen opleiden maar ook faciliteren om op een gepaste manier te reageren wanneer een hartfalen zich voordoet.
Met een dergelijk subsidiereglement wordt de focus niet alleen gelegd op meer AED-toestellen op grondgebied Brugge, maar ook op het publiek toegankelijk maken van de bestaande AED-toestellen. Er zijn immers al heel wat toestellen op Brugs grondgebied aanwezig, alleen zijn die niet steeds toegankelijk op eender welk moment voor derden.
De voorbije jaren werd vanuit de stad gezorgd voor een minimale spreiding van AED-toestellen over het grondgebied door zelf toestellen aan te kopen en te hangen aan gebouwen in eigen beheer. Dat zal de stad blijven doen waar het zinvol is maar in beperktere mate dan voorheen. Het subsidiereglement is een aanvulling op de eigen investeringen. Het is immers niet mogelijk om als stad zelf te zorgen voor een volledig dekkende aanwezigheid en spreiding van AED-toestellen op het grondgebied. De toekomstige en de terugkomende kosten die met het plaatsen, vervangen, onderhouden en vernieuwen van AED-toestellen gepaard gaan, zijn daarvoor te groot. Met het subsidiereglement probeert de stad particulieren en organisaties te stimuleren om toestellen aan te kopen of bestaande toestellen publiek toegankelijk te maken. Het zal de spreiding en beschikbaarheid bevorderen, zij het op een minder gecontroleerde manier dan zelf toestellen aan te kopen en te plaatsen. De kost ligt echter wel beduidend lager.
Na evaluatie van het vorig subsidiereglement met een looptijd van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2024 lijkt het opportuun om het subsidiereglement opnieuw aan te bieden en dit voor een looptijd van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026. Een evaluatie kan nadien opnieuw uitmaken of een verlenging noodzakelijk is.
Het verlenen van subsidies voor de aankoop van nieuwe publiek toegankelijke AED-toestellen OF uitvoering van werken om bestaande toestellen publiek toegankelijk te maken en de inhoud van het subsidiereglement (voorwaarden, bedrag, procedure, ...) die deze subsidiëring mogelijk maakt wordt goedgekeurd voor de periode 1 januari 2025 tot 31 december 2026.
Jaarlijks wordt een maximum bedrag van 5.000 euro voorzien op dimensies 64961000/BI011908/SA00168/UD045 om het voorliggend subsidiereglement te bekostigen. Voor dienstjaar 2025 worden de budgetten bij gevraagd aan de budgetcommissie via de 5de aanpassing meerjarenplan, dienstjaar 2026 wordt voorzien in het nieuw meerjarenplan.
Om in 2025 voorlopig verder te kunnen wordt een tijdelijk verschuiving ingevoerd via IKA 2025-1008686.
Monumentenverlichting is voorzien op diverse locaties: de torens, de poorten, de reien, … In 2024 werd de monumentenverlichting van de Markt en de Burg verled. Er wordt voorgesteld om eerst de torens te verledden zowel ifv de beeldwaarde van de stad als gezien dit de locaties zijn met de grootste verbruiken en de verledding daar de meeste energiebesparing zal opleveren.
Als eerst volgende toren wordt de Sint-Salvatorskathedraal voorgesteld, waarbij de aanstraling gebeurt door armaturen op daken als via de lantaarnpalen van de openbare verlichting. Door Fluvius werd samen met hun lichtontwerpster een eerste voorstel uitgewerkt, én dit voorgelegd aan diverse stadsdiensten: Monumentenzorg & Erfgoedzaken, Facilitair Beheer, Preventiedienst, Lokale Politie en Openbaar Domein. Tevens werd het voorstel afgetoetst bij de Provincie West-Vlaanderen én de kathedrale kerkfabriek, die het voorstel gunstig adviseren.
Op basis van deze eerste gesprekken werd door Fluvius een eerste voorstel uitgewerkt, zie de offerte van 25 november ll. in bijlage, voor een totaal geraamd bedrag van 580.073,14 euro excl. btw hetzij 701.888,50 euro incl. btw. In bijgevoegd lichtontwerp wordt beschreven hoe de nieuwe verledding er zal uitzien via visualisaties.
Detailberekening van de aanvraag voor nieuwe verlichting:
Andere aannemersprestaties:
Subtotaal excl btw € 539.000,00
btw 21% € 113.190,00
Subtotaal € 652.190,00
Prestaties Personeel:
Studiekosten: Architecturaal > 50 lichtpunten
Subtotaal excl btw € 41.073,14
btw 21% € 8.625,36
Subtotaal € 49.698,50
Totale raming van de geplande werken:
Deze bedragen zijn opgenomen in de forfait 'Licht als dienst'.
Totaal excl btw € 580.073,14
btw 21% € 121.815,36
Algemeen totaal € 701.888,50 incl. btw
Hierbij wordt voorgesteld om aan Fluvius de opdracht te geven om het lichtplan verder uit te werken.
Na akkoord zal Fluvius het definitieve lichtontwerp opmaken a.d.h.v. proefbelichting, op basis waarvan het ontwerp gefinaliseerd wordt, en op basis waarvan een omgevingsvergunning zal opgemaakt worden. Dit alles wordt voorzien om in 2025 te organiseren, zodat de uitvoering eind 2025 of begin 2026 kan gebeuren en afronden midden 2026.
Gezien de kaderovereenkomst tussen de stad Brugge en Fluvius kunnen deze werken uitgevoerd worden en betaald worden via de dividenden van Fluvius. Hierbij zou het grootste gedeelte door de dividenden opgevangen worden en moet de Stad, in dit geval FAB, vanaf het jaar 2027 t.e.m. 2046 mogelijks (grootte-orde van bedrag afhankelijk van offerte, en datum uitvoering) 26.325 euro afschrijven.
De gemeenteraad gaat akkoord dat Fluvius de studie voor de verledding van de Sint-Salvatorskathedraal en omgeving verder uitwerkt tot en met uitvoering, binnen de contouren zoals voorgesteld, én binnen het geraamde budget van € 701.888,50 incl. btw.
De uitgave t.b.v. 701.888,50 euro wordt voorzien in het nieuw MJP (25000007 - BI067001 - SA00686 - UD045) in dienstjaar 2026. De financiering (door Fluvius via leasing) wordt eveneens voorzien in 2026 op 17200000 - BI004000 - SA00686- UD007. De financieringslast t.b.v. 26.325 euro wordt jaarlijks vanaf 2027 via afschrijving verrekend op 42200000 - BI004000 -SA00686 - UD007.
Er is veldverlichting aanwezig op verschillende sportterreinen, met name op voetbalvelden, trapvelden, voetbalpitch, krachtbal, rugby, mini-petanque, petanque en frisbee.
Van deze velden zijn reeds 17 terreinen al LED en hoeven deze velden de eerste tien jaar niet meer vernieuwd te worden.
De overige 29 sportterreinen dienen nog omgebouwd te worden naar LED, én er is 1 nieuw terrein voor frisbee (dubbel veld) bijgekomen en nog uit te rusten met LED-verlichting (cfr. overzichtslijst in bijlage).
Door de ouderdom van de 29 veldinstallaties én gezien het hoge energieverbruik is het wenselijk om de vernieuwing op korte termijn uit te voeren. Het energieverbruik zal namelijk met meer dan 50% dalen door de vernieuwing.
Gezien het hoge aantal nog uit te voeren velden, wordt voorgesteld deze verledding uit te werken via de kaderovereenkomst van Fluvius, zodat uitvoering van alle velden binnen een termijn van 6 jaar kan uitgevoerd worden (in overeenkomst met Fluvius en sportdienst zo bepaald). Door te werken met de kaderovereenkomst zal het onderhoud van de veldverlichting eveneens verzekerd zijn via Fluvius, kan de investering én het onderhoud via een financiële spreiding over 20 jaar terugbetaald worden, én betekent dit dat bij eventuele heraanleg van straten/velden/... door Openbaar Domein Fluvius alle kennis zal hebben over de ondergrondse kabels, waardoor deze tijdens dergelijke werken ook bekend gaan zijn en gevrijwaard worden.
Timing
In overleg met de sportdienst werd op basis van de volgende criteria, een timing van uitvoering van 2025 tem 2030 opgemaakt (zie tabel in bijlage):
-Besparingsmogelijkheden;
-Lopende klachten van de gebruikers;
-Ouderdom van de installatie;
-Aanleg nieuwe velden (bijv. Frisbee);
-Velden die mogelijk veranderen van functie = uitstel of niet uitvoeren.
Deze verledding zal een aanzienlijke besparing in verbruik genereren. Dit werd per locatie in kaart gebracht in de tabel in bijlage.
Budget
De totale kostprijs wordt geraamd op 1.235.000 euro incl. btw.
Dit betreft een raming gebaseerd op gemiddelde prijzen van vorige projecten.
Op basis van de prioriteiten van uitvoering zoals uitgewerkt met de sportdienst, betekent dit de volgende raming uitgesplitst per jaar (BTW inbegrepen)
Jaar van uitvoering | (Meerdere items) |
Rijlabels | Som van Raming |
2025 | € 296.000 |
2026 | € 260.000 |
2027 | € 228.000 |
2028 | € 176.000 |
2029 | € 208.000 |
2030 | € 67.000 |
Eindtotaal | € 1.235.000 |
Dat komt neer op betaling per jaar gedurende 20 jaar, én dit start op vanaf 2027, als volgt:
2027 tem 2029: | 31.525 euro |
2030 tem 2044:
| 46.400 euro
|
2045: | 46.313 euro
|
2046: | 35.213 euro |
2047: | 25.463 euro |
2048: | 16.913 euro |
2049: | 10.313 euro |
2050: | 2.513 euro |
Hierbij wordt voorgesteld om conform de kaderovereenkomst met Fluvius de opdracht aan Fluvius goed te keuren als een resultaatsovereenkomst. Indien tijdens uitwerking van dit dossier zou blijken dat er bijkomende budgetten of aanpassing aan de opdracht dienen te gebeuren, zal dit opnieuw ter goedkeuring voorgelegd worden aan het stadsbestuur.
De gemeenteraad gaat akkoord met de prioriteitenlijst om de veldverlichting om te bouwen naar LED-armaturen in de komende 6 jaar en dit voor een totale geraamde kostprijs van 1.235.000 euro incl. btw.
De uitgave t.b.v. 1.235.000 euro wordt voorzien in het nieuw MJP (25000007 - BI074200- SANP00601- KPL027- UD045). De financiering (door Fluvius via leasing) wordt eveneens voorzien op 17200000 - BI004000 - SANP00601- KPL027-UD007. De financieringslast wordt jaarlijks vanaf 2027 via afschrijving verrekend op 42200000 - BI004000 - SANP00601- KPL027-UD007.
Naast de reeds goedgekeurde selectieleidraad die op 5 september gepubliceerd werd, waarin de kandidaten opgeroepen worden om deel te nemen, moet ook nog het bestek goedgekeurd worden. Deze zullen de kandidaten die weerhouden worden, ontvangen om op basis daarvan een offerte in te dienen.
Verdere timing huidige procedure m.b.t. raamovereenkomst 02 ICT Licenties:
De gemeenteraad keurt het bestek voor de mededingingsprocedure met onderhandeling m.b.t. de raamovereenkomst "06 Multimedia" goed.
Een korte analyse van de inschrijvingen en feedback ontvangen op de Opendag in schooljaar 2023-2024 toont aan dat de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) nood heeft aan het oprichten van de studierichting architecturale vorming met doorstroomfinaliteit in de 2e graad.
Vanuit de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) wordt volgende oprichting voorgesteld:
- architecturale vorming met doorstroomfinaliteit: de grote structuur en klas van dubbele finaliteit wordt opgesplitst in een dubbele finaliteit en een doorstroom. Dit moet leiden tot een betere oriëntering binnen de school.
Bovenvermelde aanvraag dient ook gemotiveerd te zijn. Uitgebreide motivatie: zie bijlage.
De directeur bevestigt hier ook bij dat het aantal lokalen dat de school gebruikt niet overschreden zullen worden bij de oprichting van deze studierichting. (zie bijlage)
Het protocol van akkoord van het vakbondsoverleg d.d. 23 januari 2025 werd toegevoegd aan dit dossier.
De programmatie wordt bij AGODI aangevraagd door middel van een digitaal formulier in Mijn Onderwijs, uiterlijk 30 november van het voorafgaand schooljaar. Deze indieningstermijn geldt als vervaltermijn. Met kennisname van de adviezen en rekening houdend met alle criteria neemt de Vlaamse Regering uiterlijk 31 maart van het voorafgaand schooljaar een beslissing. Deze beslissingstermijn geldt als ordetermijn.
De aanvraag tot de oprichting van de studierichting architecturale vorming met doorstroomfinaliteit in de 2e graad in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (KSO) vanaf 1 september 2026 wordt goedgekeurd (doch mag niet leiden tot extra gebouwen).
De effectieve oprichting hiervan kan enkel doorgaan mits goedkeuring van de Vlaamse Regering.
Raadsleden Stefaan Sintobin, Jasper Pillen, Raf Reuse, Maaike De Vreese, Joke Knockaert, Eva Vanhoorne en Yves Buysse komen tussen.
Schepen Olivier Strubbe en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
De Raad van Bestuur bestaat uit drie stemgerechtigden, zijnde de drie schepenen van onderwijs van de betrokken gemeentes, en verscheidene personen met raadgevende stem.
Namens het stadsbestuur zetelt de heer Olivier Strubbe, Schepen van Onderwijs, in het bestuur van de ILOV LSC BOOST als stemgerechtigd bestuurder.
Afgevaardigden: een gedeeld mandaat N-VA – Groen.
Raadslid Nele Caus komt tussen.
Schepen Olivier Strubbe antwoordt.
Reglement
Alle oproepen tot kandidaatstelling voor de huidige periode (2021-2025) zijn afgerond. Om het momentum en de interesse van de scholen te behouden, stellen wij voor om in het voorjaar van 2025 een nieuwe oproep te lanceren. Hiervoor vragen wij een verlenging van het reglement met één jaar.
In bijlage: aangepast reglement.
Budget
De verlenging van het reglement vraagt een zekerheid van budget in 2026:
Stappen in het traject:
Evaluatie
Daarnaast vragen wij uw goedkeuring om het project in 2025 te evalueren, met alle stakeholders. Een eventuele herwerking of verdere verlenging van het project zal eind 2025 aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad worden voorgelegd.
Er wordt kennis genomen van resultaten van het tot nu toe gelopen traject ikv project 'Vergroen je speelplaats'.
De verlenging van het reglement project subsidie 'Vergroen je speelplaats' met 1 jaar wordt goedgekeurd.
Er wordt akkoord gegaan met 75.000 euro investeringsbudget én 27.000 euro exploitatiebudget in 2026 op actie SA01128.
Toestemming tot het evalueren van project 'Vergroen je speelplaats'. Een herwerking en/of bijsturingen aan het project worden terug voorgelegd aan het cbs en de gemeenteraad.
Raadslid Jasper Pillen interpelleert over militaire kapel.
Schepen Pieter Marechal, Schepen Pascal Ennaert en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Michiel Vanroose interpelleert over oproep stadsbestuur Klinkende Kroegen.
Raadslid Nele Caus interpelleert over Klinkende Kroegen/Wijklanken 2025.
Raadsleden Eva Vanhoorne en Elias Verrecas komen tussen.
Schepen Nico Blontrock antwoordt.
Raadslid Karin Robert interpelleert over creëren van troostplaatsen en ondersteuning bij rouwverwerking.
Raadslid Elias Verrecas komt tussen.
Schepen Pablo Annys en Schepen Mieke Hoste antwoorden.
Raadslid Nele Caus interpelleert over actieplan vakantiewoningen.
Raadslid Eva Vanhoorne interpelleert over de impact van Airbnb op de Brugse huurmarkt.
Raadsleden Sandra Wintein en Marie Laeremans komen tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over de (uitgestelde) restauratie van het Belfort.
Raadslid Pol Van Den Driessche komt tussen.
Schepen Pieter Marechal en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over (opmerkelijke) stijging aantal niet-werkende werkzoekenden, leefloners en langdurig zieken in Brugge.
Raadslid Maaike De Vreese interpelleert over stijging van het aantal leefloners in Brugge.
Raadsleden Karin Robert, Svitlana Musina, Tom Vandendriessche, Geert Van Tieghem, Joke Knockaert en Raf Reuse komen tussen.
Schepen Pablo Annys antwoordt.
Raadslid Karel Scherpereel interpelleert over ondertunneling spooroverweg Sint-Andries.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over de werking van het gratis (?) shuttle-busje.
Raadslid Maaike De Vreese interpelleert over centrumbus wordt betalend.
Raadslid Raf Reuse komt tussen.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Geert Van Tieghem interpelleert over hoe ver staat de Groep Brugge met digitale facturatie.
Schepen Mieke Hoste en Burgemeester Dirk De fauw antwoorden.
Raadslid Joke Knockaert interpelleert over zone 50 Kruisabeele.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Stefaan Sintobin interpelleert over X-account van stad Brugge.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid Raf Reuse interpelleert over integraal toegankelijke bushaltes.
Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.
Raadslid An Braem interpelleert over strooizout gecontamineerd met asbest.
Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen.
Schepen Franky Demon antwoordt.
Raadslid Maaike De Vreese interpelleert over renovatie of opkuis standbeelden.
Schepen Pieter Marechal antwoordt.
De kennisname van de goedkeuring van de politiebegroting 2025 dient te gebeuren volgens de vigerende wetteksten.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de hogere overheid waarbij de politiebegroting 2025 werd goedgekeurd.
De stad Brugge werd door het Koninklijk Instituut voor het kunstpatrimonium (KiK) gecontacteerd om deel te nemen aan het projectvoorstel 'Refresh'.
Het Louvre (FR), Venetië (IT) en Blenheim Palace (UK) zijn ook partner in dit project. Dat wij in het rijtje geplaatst worden met Venetië en het Louvre om te mogen participeren aan dit onderzoek is een teken dat Brugge en de Brugse Musea internationaal een sterk merk zijn en versterkt alleen nog maar verder onze positie.
De stad levert een casestudy aan, nl. het Gruuthusemuseum.
Pilot Brugge
Binnen dit project zal de rol van water op erfgoed worden onderzocht. Zowel het effect op de gebouwen als op de collectie.
Musea Brugge is trekker in dit project. Facilitair beheer, Openbaar Domein en dienst klimaat worden betrokken.
De resultaten van dit onderzoek zullen ons helpen om strategische keuzes te maken die ons nog beter in staat stellen om het patrimonium te wapenen tegen de invloeden van de klimaatverandering.
Er is geen projectbudget voor de stad. KiK staat in voor alle kosten en onderzoek.
Beleidsplan
Dit onderzoek past perfect met de doelstellingen die Musea Brugge geformuleerd heeft in het nieuwe beleidsplan. De overkoepelende strategische doelstelling hiervoor is : SD 5. MB zorgt voor zijn wereldvermaarde collectie om die volgens internationale standaarden te behouden, te bewaren, te conserveren en te borgen voor toekomstige generaties.
Link met het klimaatplan
Brug 6: Brugge is klimaatrobuust:
- Pijler 14: Brugge is een slimme waterstad;
- Pijler 15: Brugge is een blauw-groene stad;
- Pijler 16: klimaatrobuust worden we samen.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van het 'Refresh' project.
Het huishoudelijk reglement van de Gecoro, meer bepaald artikel 12, voorziet dat het verslag van de vergadering aan de gemeenteraadsleden ter kennis wordt gebracht via het agendapunt "akten en mededelingen".
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de Gecorovergadering van 10 september 2024.
Sinds de oprichting van het Schadefonds Zeebrugge op 30 juni 2020 werden in totaal 16 collegenota's voorgelegd, waarin totaal 37 schade-aangiftes waren opgenomen.
Van deze aangiftes werden 36 positief geadviseerd door de politie, wat resulteerde in een totale uitbetaalde tussenkomst van 12.294,7 euro sinds de oprichting medio 2020 . Eén aangifte werd in 2020 negatief geadviseerd door de politie en kreeg een negatieve beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen.
In 2024 werden 2 aanvragen positief beslist voor een totaal bedrag van 494,54 euro.
In de overeenkomst is opgenomen dat het fonds jaarlijks, in gelijke verhoudingen door de Stad Brugge en Port of Antwerp-Bruges, wordt aangevuld tot het bedrag van 20.000 euro, zoals vastgelegd bij de ondertekening. Bijgevolg werd het fonds in juli 2021 aangevuld met 6.431,88 euro, in 2022 met 4.615,38 euro en in 2024 met 1.244,44 euro. In 2023 werd het fonds niet aangevuld vanwege het geringe aantal dossiers.
Het saldo van het schadefonds bedroeg op 31 december 2024 precies 20.000 euro.
Er wordt kennisgenomen van het rapport 2024 van het Schadefonds Zeebrugge.