Context
Zorgen voor betaalbaar en aangepast vervoer voor een verouderende bevolking en andere personen met mobiliteitsproblemen is één van de grotere uitdagingen waar we als stad voor staan.
Medewerkers van vzw Oranje zijn aan de slag gegaan om een onderzoek te voeren naar vervoersmodaliteiten voor personen met een beperking. De onderzoeksopdracht luidt: 'Een verkennend onderzoek naar realistische (praktisch toepasbare) vervoersmodellen om structurele mobiliteitsdrempels voor personen met een handicap te verlagen in Brugge en omgeving'.
Binnen mobiliteit en lokaal sociaal beleid is vervoersarmoede een belangrijk speerpunt.
Het opleveren van het onderzoek van Oranje betekent geen eindpunt maar een startmoment om met gebruikers, de Raad voor personen met een handicap en de mobiliteitsactoren aan de slag te gaan om de situatie in Brugge te verbeteren. Het intensifiëren van contacten en ervaringen met andere Europese steden en regio's kan dit proces alleen maar versterken.
Deelname aan dit Europees projectvoorstel biedt de Stad de kans om ons 'deelmobiliteitsplan' te verbeteren. De dienst mobiliteit en lokaal sociaal beleid zullen hier samenwerken. In februari 2022 ondertekende Stad Brugge alvast de Green Deal Deelmobiliteit en Wonen, waarbij de Stad zich onder andere engageert om in te zetten op deelmobiliteit in sociale woonwijken.
Projectvoorstel IN MOBILITY
Een projectvoorstel is uitgewerkt waarbij we ons 'deelmobiliteitsplan' (goedgekeurd in 2022) kunnen verbeteren met het sociale luik. Good practices, studiebezoeken, kennisuitwisseling staan centraal waarbij gewerkt wordt rond:
- deelmobiliteit toegankelijk maken in sociale woningen;
- uitwerken van een business case rond deelmobiliteit;
- focus op toegankelijkheid voor kwetsbare groepen, ook voor mensen met een beperking. Deze toegankelijkheid zal niet alleen fysiek worden bekeken, ook de digitale toegankelijkheid verbeteren (o.a. taalbarrières);
- uitwerken van een communicatiestrategie;
- betere monitoring van het deelmobiliteitsplan.
Budget
Er zijn voornamelijk staff costs binnen Interreg Europe. Een nieuw personeelslid zal worden aangeworven bij de dienst mobiliteit. Het team dat aan dit projectvoorstel werkt is mobiliteitsdienst, team lokaal sociaal beleid en strategische cel (subsidie en inclusieambtenaar).
Totaal projectbudget voor de stad is 262.301,3euro met 80% subsidie nl. 209.841euro.
Dit bedrag bestaat uit personeel (161.924,08 euro), overhead 15% (24.288,61 euro), travel 15% (24.288,61
euro), externe expertise (51.800 euro).
Het dossier is geen meerkost. De subsidie + overhead zal een nieuwe aanwerving volledig dekken.
In bijlage de financiële dimensies met subsidiëringscode EUINMOBILITY.
Een partnerschapsovereenkomst dient te worden getekend.
Link beleidsprogramma
Klimaatplan BruggeNaarMorgen: Werkveld 3, actie 6.4.: Combi- en deelmobiliteit faciliteren en stimuleren.
Sociaal beleidsplan Brugge draait om mensen: 6.3. We garanderen de bereikbaarheid van maatschappelijkbelangrijke plaatsen voor elke burger.
Actieplan Deelmobiliteit (2022).
Noot: op advies van het Interreg secretariaat werd de naam 'INCLUDE' aangepast naar 'IN MOBILITY'. Het projectvoorstel werd ingediend onder de naam INCLUDE. Het project heet IN MOBILITY.
De gemeenteraad neemt kennis van het goedgekeurde project IN MOBILITY.
De gemeenteraad neemt kennis van de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst.