De klimaatuitdagingen op vlak van woningverwarming zijn in Brugge heel groot. In ons streven naar klimaatneutrale verwarming van woningen tegen 2050, moeten we enerzijds werken naar technisch erg performante oplossingen (doorgedreven daling van de warmtevraag door isolatie en fossielvrije verwarmingstechnieken). Anderzijds is het van groot belang dat we de kwetsbare gezinnen niet achterlaten bij de energietransitie. De Brugse piloot die voorgesteld wordt in deze call, beantwoordt aan deze tweeledige uitdaging:
Het engagement dat Vivendo, de sociale huisvestingsmaatschappij in Brugge, neemt om de woonkwaliteit en energetische kwaliteit van 3 woonblokken en 6 woningen (119 WE) te verbeteren is een zeer goede basis om meteen het momentum te grijpen en in deze wooneenheden met een extra steun van de EU ook het verwarmingssysteem op een systemische manier te herdenken richting klimaatneutraliteit.
Dit projectvoorstel geeft de stad Brugge de kans om een stap sneller te gaan in het opzetten van 'energy communities' en uittesten van energiedelen (warmte en elektriciteit) op buurtniveau. Er wordt bewust gekozen om Vivendo als partner mee te nemen als sociale huisvestingsmaatschappij als eigenaar van 3.800 woningen in Brugge. Alle woningen van Vivendo worden verhuurd aan kwetsbare groepen.
Dit project zal een katalysator zijn voor andere buurten in Brugge.
Pilot Brugge
De stad wil partner Vivendo inhoudelijk en organisatorisch ondersteunen om een energy community uit te werken in de appartementsblokken 'Bloemenblokken'. Deze energy-community zal inhouden dat met zowel PV als BEO-veld een collectief systeem voor warmte zal gerealiseerd worden en de inwoners van de Bloemenblokken op die manier een warmte-gemeenschap vormen. De stad zal Vivendo eveneens ondersteunen in het communicatieve en informatieve luik van dit project (met inwoners en met stakeholders en partners).
Met dit project willen we ook en vooral een energiemakelaar engageren die op het volledige Brugse grondgebied nieuwe initiatieven helpt faciliteren om het duurzaam opwekken van energie (zonne-energie, fossielvrije verwarming) te versnellen.
Binnen dit project zal de oude elektrische verwarming in de 'Bloemenblokken' worden aangepast door Vivendo naar een collectief duurzaam systeem waarbij vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd en waarbij de energiekosten drastisch zullen minderen via energiedelen. Focus ligt hier op plaatsen van zonnepanelen, warmtepomp gebaseerd op een BEO veld, collectieve warmtevoorziening en eventueel mini-warmtenet,... Er wordt verwacht dat hierdoor een reductie van 50% van de CO2 uitstoot wordt gerealiseerd.
Deze appartementsblok werd gekozen omdat de bewoners kwetsbaar zijn met betrekking tot energiearmoede.
De stad Brugge:
- zal een energiemakelaar aanwerven;
- zal een studie uitvoeren rond het inzetten van het openbaar domein in kader van collectieve renovatietrajecten en het opzetten van collectieve systemen voor energie- en (warm)waterstromen;
- neemt een ondersteunende, adviserende rol in bij het uitwerken van de pilot met Vivendo (project partner): pilot: het realiseren van een collectief warmtesysteem (zoals hierboven beschreven) en het opzetten van een sensibiliseringstraject voor de bewoners van de Bloemblokken.
Budget
Staff costs 197.820 euro + 40% forfait voor de overige kosten nl. 79.128 euro. Deze kosten omvatten overhead, travel, externe expertise (kosten partnermeeting, audit, communicatie en studies).
Totaal projectbudget is 276.948 euro waarvan:
- 60% subsidie 166.168,80 euro;
- 40% cofinanciering 110.779,20 euro.
In dit project wordt een personeelslid op A-niveau geraamd: 4/5e voor 3 jaar en 10% overhead voor een bedrag van 271.762,34 euro. Dit subsidieproject zou gebruikt worden voor de bestendiging van het contract van projectmedewerker Karen François (dienst KLIMID).
Projectkosten:
- personeelslid 271.762,34 euro;
- werkingsmiddelen: 43.600 euro;
- shared costs: 5.985 euro;
Totale kost is 321.347,34 euro;
- subsidiebedrag is 166.168,80 euro. De subsidie wordt volledig gebruikt voor de personeelskost;
- eigen budget dienst voor 2025: 3.900 euro.
De resterende personeelskost voor dit project, namelijk 151.278,54 euro, wordt binnen de cluster Omgeving gecompenseerd door tijdelijke besparingen op personeelsuitgaven. Dit gebeurt door personeelsleden die hun werktijd verminderen of tijdelijk afwezig zijn (bijvoorbeeld door loopbaanonderbreking of zwangerschapsverlof) gedurende de looptijd van het project niet te vervangen, tot het genoemde bedrag van 151.278,54 euro is bereikt.
Een subsidiëringscode werd aangemaakt EUACCU en in bijlage detail van de financiële dimensies.
Link beleidsprogramma
207. We maken verder werk van een klimaatplan, met als doel de overgang van traditionele methodes van energieopwekking naar duurzame energie te versnellen. We werken daartoe samen met bedrijven, woningbouwbedrijven, kennisinstellingen en inwoners aan projecten voor alternatieve energie.
208. We willen gezinnen en bedrijven stimuleren over te schakelen op hernieuwbare energie in gebouwen, processen en mobiliteit.
268. Hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatadaptatieve maatregelen worden geïntegreerd in de ruimtelijke ordening.
Link met het klimaatplan
- Actie 1.2: Opzetten pilootprojecten voor collectieve (wijk)renovatie;
- Actie 1.5: Onderzoeken en stimuleren van subsidieretentie als extra financiële hefboom om tot energierenovatie te komen bij financieel kwetsbare groepen;
- Actie 4.3: Informatiecampagne en faciliterings-initiatieven voor bedrijven, scholen, sportclubs en appartementsgebouwen opzetten om investering in grootschalige zonneprojecten te stimuleren;
- Actie 4.4: Financiering van particuliere PV-installaties faciliteren;
- Actie 4.5: Participatie van burgers in hernieuwbare energieprojecten faciliteren;
- Actie 17.2: Er wordt een gerichte communicatie, samenwerking en trajecten opgezet om de meest kwetsbare doelgroepen te betrekken in de Brugse klimaatdoelen.
De gemeenteraad neemt kennis van het goedkeurde project ACCU.
De resterende personeelskost voor dit project, namelijk 151.278,54 euro, wordt binnen de cluster Omgeving gecompenseerd door tijdelijke besparingen op personeelsuitgaven. Dit gebeurt door personeelsleden die hun werktijd verminderen of tijdelijk afwezig zijn (bijvoorbeeld door loopbaanonderbreking of zwangerschapsverlof) gedurende de looptijd van het project niet te vervangen, tot het genoemde bedrag van 151.278,54 euro is bereikt.