A. Verkaveling Brugge-centrum
Nieuwe verkaveling (ca. 42 appartementen en 16 woningen) vergund in de binnenstad, gelegen tussen de Groenestraat, Rozendal en de Gulden-Vlieslaan. Het gaat over een binnengebied voor voetgangers en fietsers (met voldoende ruimte voor de hulpdiensten in noodgeval). Er is ook een ondergrondse parking voorzien. Twee straatnamen zijn aangevraagd (zie grondplan in bijlage 2).
Advies:
1. Roger Morsastraat (blauwe lijn op plan)
Roger Morsa (Ben-Ahin nabij Hoei, 15/07/1909 – Sint-Andries, 1/07/1950) kwam in 1928 naar Brugge wonen omdat hij in Kadaster van Brugge tewerk gesteld werd. Tijdens WOII was hij al in december 1940 toegetreden tot de Belgische Actie- en Inlichtingendienst. Toen in 1942 een afdeling van de Organisation Todt in Brugge was gevestigd die zich inliet met de bouw van de Atlantikwal, werd er op de planafdrukmachine van het Kadaster van Brugge beroep gedaan om plannen te kopiëren. Morsa slaagde erin om honderden plannen extra te kopiëren en door te sluizen naar de geallieerden. Hij werd beschouwd als één van hun belangrijkste inlichtingsagenten. Hij ontving verschillende medailles en onderscheidingen. Roger Morsa stond reeds op de lijst van belangrijke Bruggelingen die een straatnaam verdienen.
Straatnaambord: Roger Morsastraat, Verzetsman WOII, 1909-1950
2. Simonne Danneelsstraat (groene lijn op plan)
Simonne Danneels (°Bredene, 14/08/1922 – Sint-Kruis, 8/11/2004)
was lid van het Brugse Partizanenleger. Wanneer de leider Hendrik de Meyer, haar verloofde en latere echtgenoot, als werkweigeraar naar Duitsland werd gedeporteerd, nam zij de leiding over onder de naam ‘Madame Paula’. Toen ze werd ontmaskerd, kon ze onderduiken in Brussel waar ze ook nog als koerierster actief was. Op 29 aug. 1945 kreeg ze van de Britse koning de ‘King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom’. Deze onderscheiding werd gegeven aan personen die Britse militairen tijdens WOII hebben helpen ontsnappen. De naam Simonne Danneels stond ook op de lijst met voorstellen van het Canvasprogramma “Meer vrouw op straat”.
Straatnaambord: Simonne Danneelsstraat, Verzetsvrouw WOII, 1922-2004
B. Uitbreiding project ‘Nieuw Brugge’ nabij het station
De volgende fase van het project ‘Nieuw Brugge’ nabij het station werd vergund (zie grondplan, bijlage 3). Dit houdt in dat de bestaande wegenis wordt doorgetrokken.
Advies:
De bestaande straten, de Hendrik Brugmansstraat en de Chantrellstraat te verlengen.
C. Namen voor fietspaden die niet naast een openbare weg gelegen zijn
Het College volgde het advies, geformuleerd in de vorige vergadering, om op vraag van de Dienst Mobiliteit aan fietspaden die niet naast een openbare weg gelegen zijn, een officiële naam te geven. Er wordt gestart met fietspaden in de sector Noord van Brugge.
1. Fietspad tussen Krakeleweg en Pathoekeweg
Aangezien er geen toponiemen beschikbaar zijn, wordt er voorgesteld om te verwijzen naar de bedrijven die daar gevestigd waren. In dit geval was daar jarenlang Union Cotonnière ook gekend als ’t Katoentje gevestigd.
Advies
Spinnerijpad
1. Verkaveling Brugge Centrum
Twee nieuwe straten in de verkaveling nabij de Groenestraat:
Roger Morsastraat, Verzetsman WOII, 1909-1950;
Simonne Danneelsstraat, Verzetsvrouw WOII, 1922-2004.
2. Uitbreiding project Nieuw Brugge, nabij het station
De bestaande straten, de Hendrik Brugmansstraat en de Chantrellstraat worden verlengd.
3. Namen voor fietspaden die niet naast een openbare weg gelegen zijn
Fietspad tussen Krakeleweg en Pathoekeweg: Spinnerijpad.