Plan van aanpak:
Om dit werkpakket te realiseren wensen we een Living Lab te organiseren in de binnenstad waarin we verschillende innovatieve meettechnieken om drukte te meten, naast elkaar willen gaan uittesten. De doelstelling is om na te gaan hoe accuraat en relevant elke meettechniek is, al dan niet voor een specifieke toepassing. We hanteren een privacy bij design die conform GDPR is. De doelstelling is om de metingen te koppelen met ons Smart City Data Platform en daar verder mee aan de slag te gaan. Binnen het project is ook een werkpakket voorzien (met Gent als eigenaar) waarbij een data scientist met de opgeleverde data aan de slag gaat. De uitrol van dit Living Lab gebeurt in samenwerking met de Cluster Omgeving alsook in overleg met de Politie.
We kiezen ervoor om hiervoor een innovatiepartnerschap in de markt te zetten: we zetten immers in op innovatie waardoor de oplossingen nog ontwikkeld moeten worden en we op voorhand geen exacte technische specificaties kunnen oplijsten.
Uitvoering:
Met de middelen van het gesubsidieerd dossier stellen we een budget ter beschikking aan elke kandidaat die we zullen weerhouden. Hiermee kunnen zij een proefopstelling realiseren en aantonen hoe goed deze tegemoet komt aan onze vereisten. Ondanks de in eerste instantie beperkte uitgave, kiezen we voor een Europese procedure. Dit om de volgende reden: mochten we een betaalbare oplossing vinden, willen we de mogelijkheid hebben om in de toekomst te kunnen opschalen door van dezelfde marktbevraging af te nemen en niet een nieuwe marktbevraging te hoeven opstarten.
De wijze van gunnen en het bestek voor de opstart van een innovatiepartnerschap betreffende een meetsysteem voor drukte en passanten wordt goedgekeurd.