De Lokale Politie Brugge stelt sinds begin 2020 vast dat het aantal meldingen, tussenkomsten en opgestelde processen-verbaal in de Brugse parken en groenzones oplopen. Zo zijn er tot eind mei 2021 in het Minnewaterpark alleen al 182 tussenkomsten geregistreerd.
De politiediensten spannen zich al weken in om de overlast aan te pakken door gerichte toezichtacties te organiseren bovenop de passages, van het fietsinterventieteam of de plaatselijke wijkinspecteurs. Meer recent werden operationele richtlijnen verstrekt om doortastender en dus repressiever op te treden. Om alle gemelde vormen van overlast aan te pakken, worden twee wijzigingen voorgesteld aan artikel 7 van de politieverordening betreffende de stedelijke openbare groenzones en sportparken van 29 november 2010, laatst door de gemeenteraad gewijzigd op 25 juni 2019 bij de invoering van barbecuezones:
Door middel van informatieborden zal het publiek ook worden gewezen op de meest voorkomende hinder en gevraagd er rekening mee te houden.
Gezien de voorgestelde aanpassingen aan de politieverordening hoofdzakelijk betrekking hebben op jongeren, gezien zij in deze het vaakst veroorzakers zijn van overlast, werd ingevolge het Decreet Lokaal Jeugdbeleid advies ingewonnen van de Stedelijke Jeugdraad Brugge. Deze raad heeft geen verdere bemerkingen en verleent positief advies (zie bijlage).
In de politieverordening betreffende de stedelijke openbare groenzones en sportparken van 29 november 2010, laatst door de gemeenteraad gewijzigd op 25 juni 2019 bij de invoering van barbecuezones wordt het bestaande artikel 7, als volgt aangepast:
Artikel 7: Gebruiks- en verbodsbepalingen
Het is verboden om in de stedelijke openbare groenzones en sportparken: