Realisatie beleidsprogramma 2019-2024:
Op 30 augustus 2021 besliste de gemeenteraad om over te gaan tot de aankoop van het Kapucijnenklooster, gelegen te 8000 Brugge, Boeveriestraat 18, thans gekend bij het kadaster in de 4e afdeling Brugge, sectie D, met perceelnummer 1653 R, P0000 jegens de vzw Vlaamse Kapucijnen tegen de aankoopprijs van € 750.000,00.
Er werd dd. 26 mei 2021 een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert de heer Kris De Pauw, waarbij het onroerend goed, wordt afgebeeld als “LOT A” (3.317,41 m²). Dit plan werd geprekadastreerd op 30 juli 2021 en geregistreerd in de databank van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder het referentienummer 31804-10134.
De stedelijke ambities vallen/vielen samen met de ambities van Toerisme Vlaanderen voor het pilootproject, volgens de uitgangspunten van het visiedocument “Reizen naar morgen”. Toerisme Vlaanderen heeft bijzondere interesse in de kloostersite van de Kapucijnen in combinatie met de Sint-Godelieve-abdij gelegen te 8000 Brugge, Boeveriestraat 45 voor de realisatie van een sterk totaalproject. Zij wil namelijk het toerismebeleid gebruiken in de herwaardering van erfgoedsites, met Brugge als impuls en inspiratie.
Op 18 januari 2021, heeft Toerisme Vlaanderen, ingevolge de hoger beschreven ambities al de site van de Sint-Godelieve-abdij, in erfpacht genomen, blijkens akte verleden voor notaris Bernard Maertens en wenst zij nu ook het Kapucijnenklooster in erfpacht te nemen.
Het toestaan van het recht van erfpacht gebeurt om redenen van openbaar nut, ter uitvoering van de beleidsplannen voor de zinvolle herbestemming van het erfgoed en de uitvoering van een lange termijn samenwerkingsovereenkomst met Toerisme Vlaanderen.
De erfpachter (Toerisme Vlaanderen) zal alle rechten en plichten voortvloeiende uit de aankoop jegens VZW Vlaamse Kapucijnen overnemen.
Belangrijkste voorwaarden:
STAD BRUGGE (vierde afdeling)
Een Klooster, op en met grond en aanhorigheden, gekend onder de naam “Kapucijnenklooster”, staande en gelegen te Brugge, derde afdeling, Boeveriestraat 18, volgens titel gekadastreerd in de sectie D deel van nummer 1653i en thans gekadastreerd in de sectie D, deel van nummer 1653R P0000, voor een oppervlakte volgens gedane opmeting van drieduizend driehonderd zeventien vierkante meter (3.317 m2 ) Gereserveerd partitienummer : D 1653 T P0000. Zoals voorschreven perceel staat afgebeeld op het metingsplan opgemaakt door de heer Kris De Pauw te Oostkamp op 30 juli 2021 als lot A.
Doel van de erfpacht
De erfpachtgever geeft het goed in erfpacht aan de erfpachter om redenen van algemeen belang, met name opdat de erfpachter het goed kan beschermen en passend herbestemmen met respect voor de hoger uiteengezette bijzondere voorwaarden van de erfpachtgever. De herbestemming vertrekt vanuit de volgende principes: 1) realisatie van een totaalproject voor het goed en het nabijgelegen Sint Godelieveabdij samen; 2) rekening houden met de noden van de lokale gemeenschap, de potentiële bezoeker van het goed en de lokale ondernemers; 3) renovaties, restauraties en verbouwingen gebeuren met het grootste respect voor de ziel van het goed en haar erfgoedwaarde; en 4) nauwgezette betrokkenheid van de erfpachtgever en de Stad Brugge in elke fase van de herbestemming. De erfpachter verbindt zich er toe het goed tijdens de volledige duur van de erfpacht aan te wenden voor het doel waarvoor het hem werd ter beschikking gesteld. Een andere bestemming of aanwending is, behoudens de uitdrukkelijke, voorafgaande en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever, verboden. Dit verbod geldt zowel voor de erfpachter als voor elke andere gebruiker of rechtsverkrijger.
Duur van de erfpacht
Het recht van erfpacht wordt toegestaan en aanvaard voor een periode van negenenveertig (49) opeenvolgende jaren, beginnend op 01 december 2021 en van rechtswege eindigend op 30 november 2070 om vierentwintig (24) uur, samen met het recht van erfpacht van 18 januari 2021 van de Sint-Godelieveabdij
Verlenging van de duur
De duur van de erfpacht kan op eenvoudig verzoek van de erfpachter gericht aan de erfpachtgever worden verlengd met een duur van minstens vijf (5) jaar, zonder dat door een (1) of meerdere verlengingen de totale duur van de erfpacht de wettelijke maximale duur van negenennegentig (99) jaar overschrijdt.
Erfpachtvergoeding
De erfpachter moet aan de erfpachtgever een erfpachtvergoeding of canon betalen. Deze erfpachtvergoeding is samengesteld uit:
- de som van zevenhonderdvijftigduizend euro (750.000,00 EUR);
- vermeerderd met de kosten ingevolge de aankoop (plaatsen wand) op basis van betaalde officiële facturen met een maximumbedrag van honderd vijfenveertigduizend euro (145.000,00 EUR) exclusief 21 % btw.
De gemeenteraad dient zich akkoord te verklaren met deze erfpacht onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de vestiging van een recht van erfpacht voor Toerisme Vlaanderen voor het beschermd monument genaamd Kapucijnenklooster, op en met grond, gelegen te 8000 Brugge, Boeveriestraat 18, gekend bij het kadaster in de 4e afdeling Brugge, sectie D, als deel van het perceelnummer 1653 R P0000, tegen een eenmalig canon van € 750.000,00 en verder onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte.